2016-04-12 6411 瀏覽
睇食評見到有魚糕串、有五種麵可以揀,滿心歡喜咁即刻約人同訂位但係點知 中伏!!無魚糕串、無星形魚蛋、麵得一款我地一行五人,都係係土瓜灣何文田特登轉車再轉車黎呢到食,結果乜都無!完全感覺被騙!$99加一得一碟超肥既肥牛同其他菜、菇、魚蛋、墨丸,其實超唔抵,仲要墨丸係好難食的! 不過湯底有好多款,湯底都幾正服務方面都好差,有個waitress全程黑面,態度好差一開始既時候我朋友問佢係咪有魚糕串,佢黑面話:無喎!態度勁差囉!呢個係全自助式的,爐邊蛋、湯底、茶、湯底個醬汁完全自己攞,呢個我係ok既,無乜意見,因為本身我都好中意全部自己黎但係跟住我加蛋漿落個鍋到同個麵一齊煮,個waitress勁黑面無表情加三分驚奇話:呢啲蛋漿黎架喎我心諗我夠知啦,我想問我加蛋漿落個麵到有咩問題呢?跟住佢即刻半搶半攞走我地壺蛋漿走,嘩,大佬依家係咩事?依家係咪規定唔可以咁做先?之後我地炒飯,又無晒紫菜,叫另一個waitress refill,係韓國人,都有禮貌的,竟然講話無晒紫菜!痴線架,咁大間韓國餐廳竟然最基本既紫菜都無!我真係嚇親 佢地係完全唔refill的!成餐我淨係諗到一個詞語:自生自滅!唯一可取之處系個

但係點知 中伏!!

無魚糕串、無星形魚蛋、麵得一款

不過湯底有好多款,湯底都幾正

服務方面都好差,有個waitress全程黑面,態度好差

一開始既時候我朋友問佢係咪有魚糕串,佢黑面話:無喎!

態度勁差囉!

我心諗我夠知啦,我想問我加蛋漿落個麵到有咩問題呢?

痴線架,咁大間韓國餐廳竟然最基本既紫菜都無!我真係嚇親
佢地係完全唔refill的!

成餐我淨係諗到一個詞語:自生自滅!

唯一可取之處系個環境幾舒服,裝修都幾好,抽油煙機幾好,仲有,食物賣相都唔差,不過食料係佳寶款式

最滿意係就算夠鐘店員都無趕我地走

不過都係無下次!!
2016-03-26
2016-03-12 5251 瀏覽
網上知道這間店有優惠推廣, 半價! 所以和友人約了這天來試試! 幸好一早訂位, 只等了一會, 時間到後, 待應生便安排我們入座了. 櫈子是現時很多韓國餐廳都用的圓桶, 很辛苦地打開蓋後, 把手袋放進去, 便開始今天的晚餐了. 侍應生一早已把帶有配料的鍋放在爐上, 並讓我們選擇醬料, 我們選了人蔘雞. 但實話說, 食不到任何人蔘味, 而且和平時炒年糕的味道是一樣的.配料選擇不算多, 有4-5款不同形狀的年糕, 沒有網上所說的紅薯和芝士年糕, 有點失望呢. 另外有很多不同款的蔬菜, 包括椰菜, 雜菌, 南瓜, 紅蘿蔔等等, 另外還有魚蛋, 星形魚片, 午餐肉, 炸物和公仔麵等.這裡有款食物必食, 便是魚片串, 在等待鍋煮滾時, 可以先拿這個已煮熟的魚片串食, 因為剛開始很多人拿, 不消一會便沽清, 要再等待幾分鐘, 才可以食.爐邊蛋是我的至愛, 這裡還可以加入芝士, 正!火力不算大, 也等了一段時間才開始滾. 終於食得啦! 其實不同配料煮過後, 都是炒年糕味, 有點單調, 最好味是炸魷魚, 炸魷魚外面那層炸粉吸收了醬汁的香味, 再配上魷魚本身的彈牙口感, 不錯! 年糕形狀不同, 口感也稍有
這裡有款食物必食, 便是魚片串
爐邊蛋是我的至愛, 這裡還可以加入芝士
, 正!
年糕形狀不同, 口感也稍有不同, 最有咬感的遇是傳統一條,圓圓的那款.
可能我們技術太差, 令一些配料燒焦了, 所以之後再放入去的所有食物, 特別公仔麵都有那陣燒焦味, 超難食. 簡直難以嚥下.

本來還想著要在最後加入紫菜, 白飯和芝士炒過飯的. 但因為那個燒焦味, 我們放棄了這個嘗試, 也食不完剩下的食物.

看來下次還是直接去買炒年糕食好了.
2016-02-18
2016-02-15 5348 瀏覽
話說自從公司搬去荃灣西之後,小妹開始慢慢成為一個小荃灣通,每天跟同事們必然會討論午飯吃什麼,最近在公司忙著OT更要想晚飯吃什麼﹔以荃灣地區之大,就單單一楝大鴻輝都已經有齊幾種不同選擇,今次看到韓燒7080分拆一半位置成為Tteokbokki,主打年糕放題,放工過來時間剛剛好。每檯年糕放題都會事先預備好鍋物和蛋漿,入座後,可以選擇炒年糕漿汁,我們就選以牛骨汁為湯底, 店方亦準備好炒年糕的方法做參考,首先可以倒入肉湯,選擇好自己喜歡的漿汁和配料便可以開始製造炒年糕,於結尾再將湯底的精華加上配料製成炒飯。 而飲品方面,就有韓國常見的果味汽水,3罐($10),我們選了原味Cider、提子和蘋果味汽水, 而每檯也會預先有樽玄米茶,如果不喜歡太甜的話,玄米茶會是另一選擇。 牛骨汁本身有微香辣,所以可先因應個人口味而酌量加入鍋中調味,而鍋物本身的材料也算豐富,有幾款不同形狀年糕和蔬菜,而材料也是可以自行在外面添加,  材料款式多得令人花多瞭亂,除左年糕之外,配料也有芝士腸、廚師腸、蟹柳、豆腐皮等等部隊鍋中常見的配料,而蔬菜類更多,金菇、秀珍菇、南瓜、矮瓜、粟米、豆芽、薯仔、紅白蘿蔔都有,另外,也會有

另外,也會有炸物,蘸下湯進食又是另一番滋味,
而面食亦有幾種選擇,不過幾款都是以辣面為主要,不好辣的話要稍為留意﹔
當中,有一樣頗有特色的就是魚糕,在香港的韓店當中也並非常見的,而且店裡還會提供紙杯,可以酌少量魚湯,味道較清淡不過勝在溫度夠熱,有一刻感覺似曾相識,在寒冷的韓國地方嘆魚糕飲魚湯呢。
在年糕鍋烹煮的過程中,我們都不停加入清甜的小棠菜還有金菇秀珍菇,還有面,面吸收了湯底的精華,味道更帶香辣,質感也帶嚼勁﹔
在年糕鍋接近尾聲的時候,我最期待的環節終於都來臨啦,先在外面拿米飯、芝士、粟米和紫菜便可以回到位煮飯仔,
在湯底充滿精華時,加入米飯、粟米等材料,香氣亦慢慢出來,待飯開始收水份的時候,最後加芝士和紫菜,最後美味的飯就完成了,米飯中聲有湯底的精華味道帶濃甜而且能做出芝士拉絲,又飽又滿足。
題外話/補充資料: 1)記緊記緊要事先訂位。 2)不設WALK-IN啊。
2015-12-30
2016-02-15 2710 瀏覽
除夕夜晚上跟她們來到這邊聚會也聊一下之後旅行的行程BBQ Military 把店子一分為二一邊店韓燒 ,一邊就吃韓式年糕的放題店用餐時間為90分鐘,新開張優惠成人每位 $ 99(未加一)有八款不同的醬料可選炒年糕的步驟最受歡迎的魚糕串自助區芝士腸、蟹柳、芝士丸、魚丸、魚糕等等紅洋蔥、車厘茄、茄子、粟米、金菇、秀珍菇、南瓜等等四款不同年糕這晚麵只有三款紫菜絲、芝士碎、飯糰、粟米這天等了30分鐘才看到芝士碎跟紫菜絲沒了也不補貨,問過服務生她只說了只按時段出來的....年糕只是造形不同味道一樣的,沒有之前在網上看到的有餡年糕服務生說這天貨沒到店裡,所以沒有....內層為火鍋,外面就是雞蛋漿食法就是跟部隊鍋差不多甜甜辣辣的醬汁挺勾挺濃稠的年糕很Q很有彈性加上泡麵來吃也非常適合沾上醬汁是十足的重口味呢最後加上紫菜絲、芝士碎、粟米、飯糰用上少許的汁用來炒飯最後加點麻油,非常不錯喔!很多食物給拿光後都不補炸物更是整晚都不見..實在有夠失望
除夕夜晚上跟她們來到這邊聚會

也聊一下之後旅行的行程

BBQ Military 把店子一分為二

一邊店韓燒 ,一邊就吃韓式年糕的放題
用餐時間為90分鐘,新開張優惠成人每位 $ 99(未加一)

有八款不同的醬料可選
炒年糕的步驟
最受歡迎的魚糕串
自助區

芝士腸、蟹柳、芝士丸、魚丸、魚糕等等
紅洋蔥、車厘茄、茄子、粟米、金菇、秀珍菇、南瓜等等
四款不同年糕
這晚麵只有三款
紫菜絲、芝士碎、飯糰、粟米

這天等了30分鐘才看到芝士碎跟紫菜絲

沒了也不補貨,問過服務生她只說了只按時段出來的....
年糕只是造形不同

味道一樣的,沒有之前在網上看到的有餡年糕

服務生說這天貨沒到店裡,所以沒有....
內層為火鍋,外面就是雞蛋漿

食法就是跟部隊鍋差不多
甜甜辣辣的醬汁挺勾挺濃稠的

年糕很Q很有彈性
加上泡麵來吃也非常適合

沾上醬汁是十足的重口味呢
最後加上紫菜絲、芝士碎、粟米、飯糰

用上少許的汁用來炒飯

最後加點麻油,非常不錯喔!
很多食物給拿光後都不補

炸物更是整晚都不見..實在有夠失望

2015-12-31
很久沒有跟家人一起度過除夕,於是2015年的最後一天決定帶爸爸媽媽一同晚餐。除夕剛好有事要來到荃灣,所以早就決定來到荃灣BBQ Military 晚餐。知道這裡除了韓燒外還有Norayo The Tteokbokki韓式火鍋,於是便決定一試。除夕夜晚飯時間大堂排了滿滿的人龍,幾乎排了十多分鐘才能入升降機。爸爸媽媽很少到這類型的韓式燒烤,來到這裏都覺得裝修和侍應的做型十分有趣,以軍事作為主題十分有型有格。餐廳內分開了燒肉和火鍋兩邊,經過韓燒的區域才走到火鍋區。被安排座位後,侍應便問我們想試什麼湯底。這個火鍋湯底已經有8種選擇,如特色的炒年糕汁、蔘雞湯汁、即食麵湯汁等,也有一般的蕃茄汁或咖喱汁等。由於媽媽不吃太辣,於是便選擇了蔘雞湯汁作為湯底。食物的選擇都蠻多的,用五彩繽紛的碗碟整齊地排放在食物枱上,任君選擇。除了不同的蔬菜外,還有幾種造型或味道不同的年糕和麵食。不過如果想食肉的話,則似乎沒有選擇了。不過這樣也好, 2015年的最後一餐便來一個健康一點的晚餐吧!等到鍋內的湯底滾起,隨意地加入自己喜愛的配菜,很有趣的一個韓式火鍋。最喜歡是旁邊的燒蛋,加上芝士,醬汁或紫菜,很是好吃。我們4個人

由於媽媽不吃太辣,於是便選擇了蔘雞湯汁作為湯底。
我們4個人refill了幾次配料,單食蔬菜也可以很飽肚。最有趣的是食到尾聲,一定要弄一個飯團,以吸收所有湯底的精華。
將飯團放入少量的湯底內,再加上一些紫菜、粟米和芝士,味道濃郁的飯團為這個韓式火鍋添上一個完美的句點。
餐廳的侍應服務非常好,很細心地經常主動添湯底。不過有時候配菜區的某類食品,如芝士或炸物被拿清光時,refill未夠快。不是值得讚的是只要你出聲提醒他們refill,他們總是很有效率地添加食物。
而且這個晚餐價錢十分相宜,每人只需要大約$110左右,好味又抵食。

2016-01-19 2506 瀏覽
咁啱係網上見到新開張$99買一送一,就約個fd趕係優惠最後一日六點果輪入場試下新野~由於事前打黎book左台,唔駛等就入得~90分鐘任食,緊係把握時間一坐低就去掃野食架啦~款式算幾多,不過好多都係大路野,仲有幾款年糕(四五款啦無之前d人話咁多)~麵就只有三幾款,同樣比我想象中少...同埋次次都係得幾包,一出就幾乎比人搶曬...行完一圈都唔見我ge目標–芝士呢?隨手捉左個店員黎問,佢話未ready,叫我等等wor好啦,咁食住d野食先都ok ge...等啊等,又等啊等(途中又再去問d哥哥仔,佢又係叫我再等多陣),終於等到個哥哥捧住個裝滿一碗碗芝士ge盤逐臺逐臺派緊我夢寐以求ge芝士...一細碗?!(第一眼望到d芝士我已經坐左20分鐘左右...)唔緊要,一碗就一碗,食住先都ok ge~我食埋又見佢派完,諗住開始有得拎喇掛?又行多個圈...乜仲係無ge?我再鍥而不捨咁又問啦...佢又叫我等等!搞到我都已經無曬癮...終於又見到佢再出黎派第二輪...點解無我份架?!我又再忍唔住叫住個哥哥仔繼續追問究竟有無芝士架?!千辛萬苦先等到佢俾第二碗我話說黎個時候就已經坐左1個鐘...)已經唔再講個碗細到d

由於事前打黎book左台,唔駛等就入得~

行完一圈都唔見我ge目標–芝士呢?

隨手捉左個店員黎問,佢話未ready,叫我等等wor

好啦,咁食住d野食先都ok ge...

(第一眼望到d芝士我已經坐左20分鐘左右...)

唔緊要,一碗就一碗,食住先都ok ge~

我再鍥而不捨咁又問啦...佢又叫我等等!

話說黎個時候就已經坐左1個鐘...)

已經唔再講個碗細到d芝士融左淨係夠我整三四件年糕咋,我地兩個人眨下眼就玩完啦
由此至終我都無見到佢有得俾我任攞d芝士...粟米紫菜果d比人攞曬等好耐都唔見有人refill...

唔知係咪做緊買一送一優惠啦,d野食比係評論或者網上睇到都少左幾多,不過圍返一個人$54.5...都無咩野好講架喇...原價$99就應該唔會再黎幫襯

2016-01-10
平安夜兩口子本隨便吃飽就回家去啦!不想在街上跟人家迫呢!在荃灣尋食,就在大鴻輝樓下收到單張,BBQ1080裡面增設了一部份,是吃韓式打邊爐啊!打完邊爐,還可以自已炒年糕或炒飯呢!最重要是抵食!任食之餘,價錢只需$99一位,新開張期間,有買一送一優惠,即兩位只需$99。見價錢咁吸引,二話不說就搭電梯上18樓,不過假日關係吧!搭電梯條龍勁長,足足排了10分鐘啦!T.T...一坐低侍應就把預先裝滿食材的鍋放上爐,然後落左醬汁先!然後落埋雞蛋,再落粟米及芝士。我地兩個就急不及待走出去,睇下有咩野食啦!有菜有丸,都幾多選擇。竟然有皇帝菜,超棒!年糕都有幾款選擇架!另宥炸物添!炒年糕及炒飯最重要的配料:粟米,紫菜,芝士不過這個Fill得有點慢,我次次出去,總是拿不到芝士。八種不同風味的醬汁可供選擇。還有韓式串串魚蛋,係咪勁韓Feel呢?!另一半不太好芝士,我唯有自私食啦!呵..XD芝士少少咸,夠哂煙勒~香芋年糕及紫菜卷比較特別!大家可以試下,幾好味架!特別是紫菜卷,裡面包著的是賴粉來啊!最後的炒飯勁入味,夠哂杰身啊!芝士味十足,配埋粟米,咸得來帶點甜味。加埋紫菜,就不會過於單調啦!不過,吃過一碗就
平安夜兩口子本隨便吃飽就回家去啦!
不想在街上跟人家迫呢!
在荃灣尋食,就在大鴻輝樓下收到單張,
BBQ1080裡面增設了一部份,是吃韓式打邊爐啊!

打完邊爐,還可以自已炒年糕或炒飯呢!
最重要是抵食!任食之餘,價錢只需$99一位,
新開張期間,有買一送一優惠,即兩位只需$99。
見價錢咁吸引,二話不說就搭電梯上18樓,
一坐低侍應就把預先裝滿食材的鍋放上爐,
然後落左醬汁先!
然後落埋雞蛋,再落粟米及芝士。
我地兩個就急不及待走出去,
睇下有咩野食啦!
有菜有丸,都幾多選擇。

竟然有皇帝菜,超棒!
年糕都有幾款選擇架!
另宥炸物添!
炒年糕及炒飯最重要的配料:粟米,紫菜,芝士
不過這個Fill得有點慢,我次次出去,總是拿不到芝士。
八種不同風味的醬汁可供選擇。
還有韓式串串魚蛋,係咪勁韓Feel呢?!
另一半不太好芝士,我唯有自私食啦!呵..XD
芝士少少咸,夠哂煙勒~
香芋年糕及紫菜卷比較特別!
大家可以試下,幾好味架!
特別是紫菜卷,裡面包著的是賴粉來啊!
最後的炒飯勁入味,夠哂杰身啊!
芝士味十足,配埋粟米,咸得來帶點甜味。
加埋紫菜,就不會過於單調啦!
不過,吃過一碗就已經飽哂啦!
勁滿足啊!食到好飽!
真係好抵食!
題外話/補充資料: 新開張期間,有買一送一優惠,兩位只需$99。
2015-12-24
平安夜
  • 香芋年糕
  • 紫菜卷
  • 皇帝菜
2016-01-09 5008 瀏覽
今年的除夕,沒有酒精,沒有慶祝什麼,沒有倒數party,我決定,乖乖的和媽媽倒數,食餐簡單的飯。做了三十多年人,除夕除了有次和她在前女友家打邊爐外,很久沒有陪過媽媽,難得她也是放假,一於和她食飯,做過孝順仔。如果有印象記得,她是特別喜歡吃韓國菜,當然,為了佢喜歡又不會投訴,選她喜歡的就最好,而害怕係呢啲特別日子,唔同餐廳會有乜乜乜乜的特別餐,食得最開心就係任食,我當然唔會去那些滿佈紅肉梨乜韓乜的任食場,在網上見到有間任食年糕和麵食的BBQ The Military 新店,仲要新張推薦期間買一送一,平到咁,好難唔引起我的興趣試吃一下。不知你有冇聽過呢個大鴻輝中心?從GPS上看,我真係唔知原來就係以前的英皇,在這附近找了一會,問人才知道,原來英皇已經改了名。可能是明天假期的關係,也可能是食肆太多了,這裡排隊搭電梯都好多人,幾個蛇餅一如以往是常識,幾經辛苦排隊排左幾十分鐘排電梯才到了這裡,BBQ The Military X Norayo The Tteokbokki! 原來這裡都是BBQ7080的朋友,佈局是典型的燒烤場,枊暗花明又一村,另一邊燒烤外就係任食的像鍋隊般的打邊爐,除了韓國現炒

原來這裡都是BBQ7080的朋友,佈局是典型的燒烤場,枊暗花明又一村,另一邊燒烤外就係任食的像鍋隊般的打邊爐,除了韓國現炒年糕,還有好多不同的食物任你選擇。

最開心應該係黎食野嘅女人,呢度差唔多全部侍應都係Oppa,總要都幾靚仔,不過佢地服務唔係唔好,不過好似做唔切,好似做得好辛苦咁,有心無力,大媽見到實我見猶憐,可能都係似韓劇時間動作都較慢一點,但係呢啲小鮮肉慢慢執枱捧餐又真係幾適合大媽或女人慢慢欣賞。

The Tteokbokki提供了八種不同風味的醬汁,當中以辣為多,由於表妹都有來的關係,選了少辣的蕃茄汁為主,但原來蕃茄汁的風味都有少少的辣,切合韓式風格。
我今晚最開心唔係見到芝士,唔係見到韓國公仔麵,唔係食到唔同樣嘅年糕,反而係呢種韓式魚蛋,之前係濟洲見過,吃過覺得難忘,就咁食得,然後點湯食又得,得左,想像不到竟然係呢個任食場見到,任食情況下食左好多好多串,好受歡迎的情況下人人攞到出邊經常無貨,是必搶item。
這裡其實主角係年糕,年糕有幾種不同款式,睇過openrice 知道其實應該有更多選擇,但係原來有隻好正有餚料係裡面嘅年糕銷量太好,今晚無左貨。今晚食唔同年糕其實味道差不多,形狀不同,吸收蕃茄汁同辣度的程度都不一樣,雖然我不特別喜歡年糕,但這裡的都不錯幾好食,煙煙韌韌,難得是個個都喜歡,這個主角陪你倒數,大時大節,不一定大魚大肉,簡單吃下都高興,最重要是和家人一起是最窩心。
麵其實本身有十幾種,但係今晚只得三隻,其中一隻最出名係薯仔麵,食親韓國野一定會有呢隻麵,最好食都係呢隻,最正係放埋芝士落去,配合鍋裡面嘅蕃茄同類似鍋隊鍋的一點點辣,惹火又滋味,欲罷不能起碼食幾個麵。
還有我覺得好食係呢個睇樣估不到是什麼的東東,炸粉絲卷,上次吃過類似食品係Goobne chicken ,用紫菜包著粉絲可口又美味,如果你像媽媽喜歡熱氣食物,準是沒錯的。
其實呢度仲有好多任食的食物,菜都有好多種,冇想過菜有好多偏向香港人口味的,魚蛋,腸仔,冬菇,蘿蔔,龍蝦丸,金菇,西洋菜,韮菜,無論你是韓國大媽或香港大媽,一定會適合你。
還有這裡的韓式茶,入口甘香,最適合熱氣飲多兩口,好過飲水。
沒有想過飯團也可用作部隊鍋,看電視知道佢地推薦咁食,放入油壓兩壓,加上那些碎碎的紫菜,麻油香勁重,加上每粒飯都沾上那醬汁,混合起來好美味。
吃了個多小時,非常飽又非常滿足,最重要係埋單時候,我們四個人只係四百蚊到,即係一人一百,聽說原來新開張期間買一送一,咁平咁抵食,仲要大時大節,多謝朋友的推薦,後來再講番原來佢係BBQ7080 fans,她說這個優惠做到1月10日,如果有時間,一定可以去多次。

表妹絕對就好似G dragon 跳舞一樣咁快,見平到咁佢已經同班韓迷學生妹一齊book左位,後生,真係唔同啲。

係我還在計算食左好多年糕的倒數晚上,她已經準備再吃另外一次年糕,又再倒數佢朋友個生日了....

我卻還在寫文同自己回憶2015最後一餐,原來2016已過了一個星期,光暗似箭,遲來的還想說句,新年快樂。
Norayo The Tteokbokki

荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心18樓

除夕
2016-01-07 2984 瀏覽
今年除夕夜去看煙花之前,我們特別地去炒年榚迎2016。這間餐廳其實位於 BBQ Military 內部,入口放著不同的醬料。當我們坐下後,店員就主動介紹我們先挑選其中一醬料,而我們最後選了炒年榚汁。這裡的飲品不知是不是在做特價10蚊3罐都幾抵,咁我們就要了3罐韓式果汁,其味道都不錯。枱中就放著一個炒年糕鐵窩,窩中有蔬菜、年榚、牙菜、茄子、甘筍等等...窩邊則為雞蛋漿,可隨意加入適量的芝士及粟米以作調味。店員之後就注入上湯於窩中心,並加上我們剛才選好的炒年榚汁於湯窩中。店員還提我們要耐不耐搞一搞窩底以免粘底。煮好的年榚煙煙韌韌,辣辣地很惹味。這裡的韓式年糕有很多種類,有長形、片狀、花生形、通心形、星形及心形,另外可以到自助吧挑選配料,主要分為各式蔬菜類如大豆芽、椰菜、大白菜、車厘茄、茄子、紅洋蔥、韮菜、粟米、金菇、秀珍菇、南瓜等等;丸類則有廚師腸、芝士腸、蟹柳、午餐肉、芝士丸、魚丸、魚糕等等。還有韓國即食麵、粟米粒、紫菜絲、芝士碎、飯糰波波。也有可以即食的炸餃子、炸蔬菜、炸魚圈及關東煮,可以邊炒年榚邊食。。
除夕
荃灣果然係有好多抵野食,呢間有得食韓燒,但今次黎食既係韓式炒年糕!仲要係放題任食!入去果時有個店員拎住枝紅色燈帶路,幾搞笑就咁睇都幾闊幾好坐係由門口開始行到坐低,就有店員幫你準備好一盤野食,擺得幾靚。然後就加湯底同爐邊蛋然後再加大量芝士,一路煮一路撈住食整個芝士炒蛋都仲得除左佢準備好既材料,仲可以自己出去夾配料追加,單單係年糕已經有相當多款式:一般年糕、蕃薯年糕、芝士年糕、模樣年糕(唔同樣既年糕)…其他配料有生蛋、腸仔、各式各樣既炸物、各式各樣既蔬菜、芝士丸、星星魚片、蟹柳…另外一邊有唔同款式既麵可以揀,唔係平時咁樣一盤盤麵,係一包包未拆可以自己揀想食既麵,仲有辛辣麵揀添!行出去除左配料吸引,更加吸引既就一定係呢個一碗碗芝士,自己拎,想拎幾多就幾多,就當然唔好太過份啦。芝士隔離有紫菜同粟米,上面有一球球飯,一陣再講要黎做咩!鍋湯底可以係出面醬料區度加辣/加味,整番個岩自己口味既湯底,食完爐邊蛋,可以擺芝士上去等佢熱熔再拎年糕去翹芝士食。食完個炒年糕就可以淨番少少湯底要黎炒飯!炒飯既做法就係拎哂頭先提及既芝士、紫菜、粟米一球球既飯,如果想有d配料可以拎埋午餐肉,今次兩個人黎食拎左兩球飯,
入去果時有個店員拎住枝紅色燈帶路,幾搞笑
就咁睇都幾闊幾好坐
然後就加湯底同爐邊蛋
然後再加大量芝士,一路煮一路撈住食整個芝士炒蛋都仲得
芝士隔離有紫菜同粟米,上面有一球球飯,一陣再講要黎做咩!
再拎年糕去翹芝士食。
食完個炒年糕就可以淨番少少湯底要黎炒飯!炒飯既做法就係拎哂頭先提及既芝士、紫菜、粟米一球球既飯,如果想有d配料可以拎埋午餐肉,今次兩個人黎食拎左兩球飯,先落飯去湯底炒,炒到每粒飯都上哂色就可以加午餐肉,一路炒一路整到午餐肉變一粒粒,然後加紫菜同粟米,最後加埋大量芝士,就完成一個拉絲炒飯,呢個飯超好食!
2016-01-05 1864 瀏覽
除夕夜同屋企人行街食飯,避免太多人,媽媽提議去荃灣行下再一家人吃個晚飯,慶祝新的一年又到了。看到這棟大廈外有一個大大的韓式火鍋廣告牌,即時被吸引到,便提早吃晚餐,沒想到原來整棟大廈大部分都是食市,上升降機的隊排得長長的,幸好速度也不算太慢。上到去即刻感受到韓氣,餐廳格局裝潢完全是韓國風格,加上大部分員工都是韓國人,感覺很地道。我們急不及待坐下,枱上已放好有材料的鍋加上鍋邊是金黃色的蛋汁,看似很吸引。外面長枱放滿各種蔬菜、年糕、麵、飯團和炸物等等,供客人自助形式享用,其實有時吃火鍋又不一定大魚大肉才好吃,清清的素類,我們一家都很愛。總體食物正正常常,服務不錯,最重要一家人吃得開心愉快。

愛食韓國野的朋友話我知, 位於荃灣BBQ Military 裝成BBQ The Military X Norayo The Tteokbokki, 推出自助韓式年糕放題.前幾日放工後, 相約幾個朋友去試下.入到店內, 店員帶我地坐下, 檯上已準備好鐵鍋和配料, 並在旁邊注入蛋漿.客人可以在以下八款汁中選擇其中一款加入鍋中, 我地選了牛骨汁.這些醬汁也放出來, 客人可以因應自己喜愛用來點食物.牆上貼上教大家怎樣食法.自助吧有多款食材俾大家選擇.主要有各款年糕, 蔬菜, 丸類和麵類.我就每樣拎小許. 另外, 數款炸物, 麵和魚糕.當各款食物在鍋裡煮緊時, 先試魚糕, 夠彈牙, 我無加任何醬, 原味已好好味.試了幾款炸物, 最鍾意食這個紫菜包著粉絲, 紫菜夠香脆.年糕大約有四五款, 主要是形狀不同.入口煙煙韌韌, 本身鍋裡已加入牛骨汁, 吸收晒汁的精華, 所以夠味道.我也試丸類, 當中我最鍾意食星星形, 除了被外型所吸引外, 入口時魚蛋也幾彈牙.最後, 當然要食韓國的即食麵, 我地選了其中兩款食.第一款就咁放入鍋裡煮, 等麵吸收晒湯的精華, 麵質幾爽身.第二款就在差不多煮完麵時, 放上芝士,

前幾日放工後, 相約幾個朋友去試下.

這些醬汁也放出來, 客人可以因應自己喜愛用來點食物.
牆上貼上教大家怎樣食法.
自助吧有多款食材俾大家選擇.

主要有各款年糕, 蔬菜, 丸類和麵類.
我就每樣拎小許.
另外, 數款炸物, 麵和魚糕.
魚糕
試了幾款炸物, 最鍾意食這個紫菜包著粉絲, 紫菜夠香脆.
最後, 當然要食韓國的即食麵, 我地選了其中兩款食.

第一款就咁放入鍋裡煮, 等麵吸收晒湯的精華, 麵質幾爽身.
韓國即食麵
第二款就在差不多煮完麵時, 放上芝士, 這樣入口時就多了一份芝士的香味, 口感也不同.

韓國即食麵
  • 年糕
聽聞荃灣新開的 >>> Norayo The Tteokbokki <<< 非常抵食,抱著一試無妨的心態,兩口子在125年來最熱平安夜,享用了一頓韓式任食自助火鍋。(圖片擷取自 >>>Openrice網站<<<)Norayo The Tteokbokki 所在之處,與冰在四月到訪的 >>>BBQ Military<<< 一模一樣,其實是把後者一開為二,同一舖位近門口位置仍屬 BBQ Military ,後方位置則變身為 Norayo The Tteokbokki ,兩者由同一班侍應招待,但餐牌項目並不互通--嚴格來說,Norayo The Tteokbokki 沒有餐牌,其任食火鍋的食材以自助形式領取,不需勞煩侍應傳菜。唯一要勞煩侍應的是剛入座時,由侍應送來擺好配料的火鍋爐,也由他開火和加湯底。整壺湯底及後會放在餐桌上,食客可自行按需要添加。然後,侍應於火鍋爐邊添上蛋汁。美中不足的是侍應倒瀉蛋汁到餐桌上,未有主動清潔;唯有另外請侍應過來幫忙吧,
(圖片擷取自 >>>Openrice網站<<<)

然後,侍應火鍋爐邊添上蛋汁。美中不足的是侍應倒瀉蛋汁到餐桌上,未有主動清潔;唯有另外請侍應過來幫忙吧,先請一次,知道後,走了又是沒回頭,還得要再請另一位,才把抹布帶來並清潔妥當。
處理餐桌蛋汁過後,趕緊到自助食材區盛載配料,添到爐中,煎蛋味道更好。Pizza芝士、紫菜粉及甜粟米,大抵各有支持者吧?
此自助韓式火鍋另一賣點是任取任試八款不同風味醬汁 (炸醬汁、咖喱汁、牛骨汁、豚肉汁、蔘雞湯汁、即食麵湯汁、蕃茄汁及炒年糕汁) ,自行 mix and match 心水口味。
食材放在色彩繽紛的碟子中,頓時令人感覺年輕起來。
當晚所見,絕大部分食客均為年輕人,蔬菜非後生仔的 cup of tea,看來有點滯銷喲。
肉丸、香腸 (下圖右上角)及午餐肉 (下圖右下角)才是青年人至愛,即使侍應努力添加,也迅即被清空。
韓式火鍋當然要有韓國食材方算合格。餐廳供應數款韓式年糕,比較特別的,是粉藍色碟的蕃薯年糕及粉紅色碟的芝士年糕。冰比較喜歡前者,內裡包含紫薯流心,微甜味道相當吸引,只是外觀有點像雞子,打了折扣而矣。
紫色碟的粟米口感煙韌,是冰在韓國街頭吃過的味道,要回味的話,必不能錯過。右方的炸物中,冰喜歡放在粟米旁的紫菜卷 (炸紫菜粉絲卷),雖然放著一段時間,不熱,但仍外脆內軟。
紫菜卷上的炸餃子,已放涼了,餃子皮的韌度可不是鬧著玩的。
現吃的除了炸物,還有韓式魚糕。
打開爐蓋,熱騰騰蒸氣一湧而上,小心燙傷喲。
爐前備有紙杯,食客可自行取用。這很有韓國街頭風味的說。
文章開首提到 Norayo The Tteokbokki 沒有餐牌,但豎立在餐桌上的 drink menu 倒也有一個,飲品選擇不多,卻出奇超值。
在餐廳用膳,能以四元享用一罐啤酒,可謂極之難得。
湯底微微麻辣,多吃有灼熱感,二人點了三罐汽水,很快便一飲而盡。不想點飲品的話,可盡情飲用清茶,亦為無限量供應。
每檯限時1.5小時,以火鍋來說,有點趕急。雖然缺少新鮮肉類,但靠上述食材以及各款韓國品牌公仔麵,定能填飽肚子。很適合預算不多,不太計較質素,食量很瘋狂的小伙子聚餐。

2015-12-24
平安夜
2016-01-02 2498 瀏覽
提起韓國菜,你會想到什麼?不計一些我們平時少接觸的宮廷料理,或是一直難食到的韓牛。若說街頭小食的話,少不免要提起魚糕、血腸、薯條熱狗……還有那紅通通的邪惡辣炒年糕!  荃灣那頭一向都是食肆聚集地,加上價錢又不貴。縱使不是有如油尖旺般的中心地區,人流也是絡繹不絕。這次發現的Norayo The Tteokbokki亦如是,平價之選,$99+10%任食個半鐘。重點是由即日至1月10日進行買一送一推廣,怎麼樣?聽來更吸引了吧?。老實說,除了部隊鍋任食之外,這就是另一樣令我未食已預計到會幾豐盛既食物了。  辛辛苦苦排隊搭升降機排左一段時間後(其實就好似旺角創興廣場的情況)。終於可以入座了,話說一開始見到BBQ Military的告示就諗係咪我去錯地方。但其實兩店店址一樣,店面相通,只是將最入面劃分出另一區域作Norayo The Tteokbokki。設備如像BBQ Military,也可說BBQ7080,都有可以貯物的桶櫈。不同的是中間架的不是燒烤板,而是小鍋年糕及爐邊蛋漿。  未正式開始食之前,要揀一揀炒年糕用的醬汁。對啊!這兒不僅有平時食街邊賣既全紅香辣的炒年糕汁可選,還有其他多味醬汁:
  未正式開始食之前,要揀一揀炒年糕用的醬汁。對啊!這兒不僅有平時食街邊賣既全紅香辣的炒年糕汁可選,還有其他多味醬汁:蔘雞湯汁、蕃茄汁、即食麵湯汁、炸醬汁、咖哩汁、豚肉汁及牛骨汁。我們選了牛骨汁,然後店方就盛來一小碗稠身的醬汁,覆在年糕面,拌炒一下。雖說店方沒有指牛骨汁是辣的,但因為本身預備好的年糕伴以少許辣湯,所以都有微辣。
  想起在韓國時,友人家人為我們預備好午食。當友人說到會吃年糕的時候,我還以為是吃又紅又辣的辣炒年糕。但根據她的說法,其實自家製作就好少會似街邊咁整。佢地通常係加泡菜湯之類的湯品伴食,而非杰身濃味的醬汁。
  一如預料之中,外面擺放著各式各樣的食材配料可供任取,但切記不要浪費。不只有年糕,不能少的還有各款配料,如魚蛋、芝士腸、魚糕片等。要飽肚少少既都有三款拉麵,又有年糕加添,仲好似有薯粉。然而有一個小驚喜,就是這邊也有完爐炒飯可以製作啊!外面就已經有放加入了大量芝麻的飯團可取,那就可以根據自己食量而定好炒飯的量。再加上鹹香薄脆的紫菜碎及香甜清新的粟米粒……就別忘了芝士碎啦。
炸物
  煮炒需時,為食又肚餓的話都冇有怕,只因同場還有一些熟食及炸物可以頂住先。一杯一杯的魚糕串有得任食啦,甜香軟稔的魚糕串不愧為當晚搶手貨。不過魚糕湯的部分就略嫌太濃味了,見其他食物也是飽肚的話,淡清些少好啲既。炸物方面有蔬菜餅、餃子及魷魚圈三款,可惜放哂出黎攤凍左真係冇咁惹味。加上炸過攤凍就易出油,算食得過的就是魷魚圈,脆皮不油,但都係熱食好,有點失望了。
年糕
  年糕基本分三款:直條、通心及雪人(只是我個人的叫法啦)。不夠的話可以再取再添,不怕初始份量少而驚唔夠食唔夠分。直條的就是我們接觸的最多的一款,最普遍的所謂韓式年糕。煮落比較軟身,頗易爛的要小心處理,軟彈順口,略帶糯感。通心的年糕小小一件,出奇地不會太易煮糊,倒是將醬汁味道稍稍收入內。我指的雪人實是兩顆小圓年糕黏起的樣子,這款頗為實身帶咬口,亦為我最愛的。話說回來,還有細細兜的芝士碎可任取,本身就用黎後續,但我就早早想加了。但煮麵的話小心會痴底,加左芝士令湯汁稠身黏口的話就更加難掌握。
  以此價位,加上最近的買一送一優惠,還有任食這點子,又怎會不吸客?我們常說什麼放題Buffet之類是最難下評價的,不單是因為又趕又急住要食完清枱。有時連拍照的時間也乏乏,更甭提品嚐食物的時間、氣氛及心情了。但如此看來,最難的,還是那些要自己動動手的DIY食物吧?餐廳大多提供基本食材,未煮好的,那麼之後煮得好不好,就是顧客自理之事。
  • 炸物
  • 年糕
2015-12-30 1729 瀏覽
今天同朋友來了這間韓國餐廳,前身整間餐廳也是食韓國燒烤的,依家將餐廳一分為二,前半部份仍然是韓國燒烤,後半部份係任食年糕的地方。地方不算大,十來張枱吧!枱也是圓形燒烤枱,枱上已放好了餐具,一樽茶,還有一鍋年糕,入面已經有一些唔同型狀的年糕,紅蘿白, 白蘿白, 南瓜片, 生菜, 魚片等等,仕应問我們要甚麼年糕的醬汁,有八款選擇的,有炒年糕汁, 蔘雞湯汁, 蕃茄汁, 即食麵湯汁, 炸醬汁, 咖喱汁, 豚肉汁及牛骨汁, 都好特別的, 我們選了應該最夾的炒年糕汁,有三隻辣椒的呀,唔知會唔會好辣呢?仕應還在我們爐邊倒上蛋漿!食物是放在外面任取的,有三張枱,一張枱放年糕及炸物,年糕有好幾款選擇,唔同形狀的呀, 好得意, 有數字的, 胡蘆, 圓形一片片, 通粉, 蝴蝶樣的, 還有公仔麵餅, 係分開一件件, 炸物也有4到5款,有紫菜米卷, 餃子, 魷魚, 雞塊等另一張枱是放公仔麵的,公仔麵也有六款架,有辛辣麵, 安城湯麵, 仲有幾款辣麵, 好多啊!旁邊有一個銀色的箱,原來是即食的魚片,熱辣辣用竹籤串住。另外還有其它丸, 腸仔, 車厘茄, 星形魚蛋, 蟹柳, 芽菜, 甘笋, 菜有些, 南瓜片, 金菇,

旁邊有一個銀色的箱,原來是即食的魚片,熱辣辣用竹籤串住。

另外還有其它丸, 腸仔, 車厘茄, 星形魚蛋, 蟹柳, 芽菜, 甘笋, 菜有些, 南瓜片, 金菇, 秀珍菇, 粟米, 等等……
仲有飯團及粟米, 紫菜, 可以等食完年糕, D醬汁加埋飯, 粟米, 紫菜一起整拌飯食, 好似好吸引喎. 最後因為太飽都冇整到.
我攞了不同的年糕試,有些不同形狀的,好特別,湯底顏色已經變成紅色,好似好辣咁,窩內一早已經有之前的年糕,一些疏菜等,年糕都好有咬口及淋身的, 都幾好味, 唔同形狀其實味道都差唔多, 個湯汁又唔係話好辣的, 旁邊的蛋好香好味呀, 都夠滑的. 因年糕比較痴, 所以個火好難控制, 好容易會痴底的呀
我們有食其它配料, 粟米原來係糯米粟米嚟架, 一般啦, 唔係好夠甜.
餐廳四週都係充滿韓國的味道, 有電視在播放韓國的飲食節目, 都係主要講年糕的呀.
我們最後食左辛辣麵, 最穏陣的呀, 因仕應加左湯後沒有再加湯汁, 所以已經淡左味, 麵煮一陣吸晒D湯汁, 都好味, 夠彈牙呀. 還有仕應都好細心的, 常常問我們要唔要加湯, 後尾佢幫我們加左蛋汁, 還加了芝士的呀. 芝士蛋好香, 好味呀, 又夠滑.
我們叫左10元三罐的飲料, 忌廉同埋蘋果汁. OK呀.
整體感覺都幾好呀, 年糕放題應該沒有幾個地方會有, 好特別的IDEA, 如果食物可以多元化少少會更加吸引的呀, 不過這個價錢, 已好好了, 服務都好滿意呀.
2015-12-29