Nonsense

餐廳: Nonsense
資訊:

2024-09-08 3307 瀏覽
以前流行的是傳統的芝士蛋糕;疫情期間,巴斯克蛋糕卻莫名大熱起來;而之所以叫巴斯克蛋糕,原來起源於西班牙的巴斯克地區,某一戶當地居民在家自製蛋糕時,因為一次失誤的製作過程,卻意外獲得好評而流傳至今。所以有時意外意外,總有意料之外的驚喜及收獲呢。.而這間是朋友推薦的巴斯克蛋糕,以我所知有幾間分店,位於我曾經無比熟悉的土瓜灣就有一間了。而當天因有要事需港九一日遊,完成任務後,為了犒賞自己的辛勞,便決定入手最愛的蛋糕嚐嚐了。⋆_____ɪɴꜰᴏ______⋆𓏲 原個巴斯克蛋糕:⧐黑芝麻口味 + 開心果果仁脆脆 $168 (5吋)蛋糕採用低糖及低油配方,不使用植脂奶油及防腐劑 ,並且採用進口忌廉芝士及牛奶,吃用時更安心。而且巴斯克軟心或流心的ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ更有多達24款口味,總會有合其口味的心水呢。.味道方面,蛋糕雖然其貌不揚,但味道濃郁充滿焦香;一刀切下去,軟心滑溜的黑芝麻內餡,加上綿密滑順的口感,美味又可口;加上頂層舖滿了海量的開心果果仁脆脆,口感更豐富呢!..𓏲 巴斯克蛋糕切件:⧐百利甜酒⧐開心果吉士⧐朱古力⧐奥利奥因為想多試幾款口味,便加購了幾款心水口味的切件蛋糕。幾款
以前流行的是傳統的芝士蛋糕;
疫情期間,巴斯克蛋糕卻莫名大熱起來;
而之所以叫巴斯克蛋糕,原來起源於西班牙的巴斯克地區,
所以有時意外意外,總有意料之外的驚喜及收獲呢。
而這間是朋友推薦的巴斯克蛋糕,
以我所知有幾間分店,
位於我曾經無比熟悉的土瓜灣就有一間了。
而當天因有要事需港九一日遊,
完成任務後,為了犒賞自己的辛勞,
便決定入手最愛的蛋糕嚐嚐了。

⋆_____ɪɴꜰᴏ______⋆
𓏲 原個巴斯克蛋糕:
⧐黑芝麻口味 + 開心果果仁脆脆 $168 (5吋)

蛋糕採用低糖及低油配方,不使用植脂奶油及防腐劑 ,
並且採用進口忌廉芝士及牛奶,吃用時更安心。
味道方面,
蛋糕雖然其貌不揚,但味道濃郁充滿焦香;
加上頂層舖滿了海量的開心果果仁脆脆,口感更豐富呢!

𓏲 巴斯克蛋糕切件:
⧐百利甜酒
⧐開心果吉士
⧐朱古力
⧐奥利奥

因為想多試幾款口味,便加購了幾款心水口味的切件蛋糕。
幾款的口味都很不錯,
不論是軟心或流心,口感均綿密又細滑,
味道濃厚又香醇。
朋友表示最好食是朱古力,夠香甜夠濃郁,彷如吃高質版的心太軟;
我反而更偏愛開心果吉士,
除了口味比較稀有外,濕潤的糕體中間夾著一層開心果吉士醬,開心果味突出,吉士香甜,整體口感更豐富。

▫…•…
現凡購買指定4款口味的巴斯克ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ,
包括:開心果、特濃芝麻、夏威夷果仁、朱古力
便可免費加配「開心果果仁脆脆」
果仁脆脆也有4款可選啊:
芝麻果仁脆脆┆夏威夷果仁脆脆┆開心果果仁脆脆┆朱古力果仁脆脆
作為開心果控聽到邊到有開心果出品一定要去試下🔥之前就已經係佢地餐廳試過佢地嘅巴斯克嘅切件,試過幾隻味都係最鍾意佢地嘅開心果味,一試愛上聖誕個陣突登去買返個大嘅巴斯克嚟開party即日去都有現貨,而且蛋糕價錢又唔貴,好推薦👍🍰開心果巴斯克蛋糕5吋 $198蛋糕口感綿密,中間係軟心,好creamy開心果味好濃好突出,仲可以食到好細粒嘅開心果碎最有驚喜係佢嘅芝士味唔會膩開心指數:💚💚💚💚💚🔥超推介比鍾意食開心果嘅朋友,呢個一定唔會令你地失望🔥
作為開心果控聽到邊到有開心果出品一定要去試下🔥
聖誕個陣突登去買返個大嘅巴斯克嚟開party
即日去都有現貨,而且蛋糕價錢又唔貴,好推薦👍

🍰開心果巴斯克蛋糕5吋 $198
蛋糕口感綿密,中間係軟心,好creamy
開心果味好濃好突出,仲可以食到好細粒嘅開心果碎
最有驚喜係佢嘅芝士味唔會膩
開心指數:💚💚💚💚💚

🔥超推介比鍾意食開心果嘅朋友,呢個一定唔會令你地失望🔥
2024-09-22 1799 瀏覽
今日同母親大人黎到土瓜灣撐枱腳,食物質素有驚喜,坐落好舒服。三文魚魚柳 大蝦 蟹肉丹麥吐司 + 大啡菇:每樣食材調味都做得好好,三文魚煎到外皮金黃色,肉質鮮嫩可口;大蝦爽口彈牙;蟹肉丹麥吐司食落酥脆;大啡菇肉厚多汁。松葉蟹膏蟹肉忌廉扁意粉:賣相吸晴,蟹肉份量勁多,食落鮮味十足;扁意粉軟硬適中,好creamy。精選甜品:抹茶巴斯克蛋糕口感綿密順滑,抹茶好濃郁,好正。海苔炸彈骨雞翼:單骨雞翼更容易食,每隻雞翼都沾上爽脆既海苔,外脆內軟。西班牙黑毛豬肋骨肉串|焦糖蘋果:食落有驚喜,肉質鮮嫩多汁,焦糖蘋果酥脆鮮甜。榴槤巴斯克軟心蛋糕+焦糖燉蛋:甜品上枱時,有驚喜,碟上面竟然畫左玉桂狗,好靚呀。榴槤巴斯克軟心蛋糕上枱時巳經聞到陣陣榴槤香味,母親大人大為欣賞,口感軟綿creamy;焦糖燉蛋順滑可口。Mango Smoothies + Strawberry Smoothies:賣相吸引,芒果同士多啤梨鮮果味好出,𣲙涷解渴。🔎Nonsense (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

三文魚魚柳 大蝦 蟹肉丹麥吐司 + 大啡菇:

松葉蟹膏蟹肉忌廉扁意粉:

精選甜品:抹茶巴斯克蛋糕
口感綿密順滑,抹茶好濃郁,好正。

海苔炸彈骨雞翼:
單骨雞翼更容易食,每隻雞翼都沾上爽脆既海苔,外脆內軟。

西班牙黑毛豬肋骨肉串|焦糖蘋果:
食落有驚喜,肉質鮮嫩多汁,焦糖蘋果酥脆鮮甜。

榴槤巴斯克軟心蛋糕+焦糖燉蛋:

賣相吸引,芒果同士多啤梨鮮果味好出,𣲙涷解渴。

🔎Nonsense (土瓜灣)
📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
2024-09-21 1350 瀏覽
之前食過流心巴斯克芝士蛋糕覺得好正,最近見佢推出咗新口味,趁住佳節就帶佢返屋企同屋企人開心share!原個蛋糕有兩個size,分別係5”同7”,個別口味仲有切件選擇,可以一次過試多幾款口味。除咗可以喺舖頭取貨,仲可以喺美孚外賣店同觀塘工場自取,夠晒方便!凡購買4款指定口味巴斯克芝士蛋糕(開心果、特濃芝麻、朱古力、夏威夷果仁)都可以免費加配開心果果+脆脆,脆脆亦有4款口味可以自由配搭,包括: 芝麻脆脆、夏威夷果仁脆脆、開心果果仁脆脆&朱古力脆脆。5”開心果軟心cheesecake每個蛋糕仲會免費跟生日牌、燈同蠟燭,誠意十足。蛋糕濕潤綿密,中間有軟心效果,好誘人!面層有開心果仁脆脆同開心果碎,口感層次豐富,每啖都散發住濃厚堅果香,入口唔甜膩,令人忍唔住一啖接一啖,絕對滿足到對開心果嘅慾望。baileys將香醇濃滑嘅baileys融入蛋糕中,散發出陣陣酒香,令人回味無窮。蘭姆葡萄濕潤軟滑,粒粒提子乾酒香濃郁多汁,口感更有層次。榴槤未食已經聞到陣陣榴槤香,食落榴槤味道濃厚。伯爵茶吉士流心伯爵茶吉士流心細滑柔軟,散發茶香,底層有威化餅,增加口感。

5”開心果軟心cheesecake
每個蛋糕仲會免費跟生日牌、燈同蠟燭,誠意十足。

蛋糕濕潤綿密,中間有軟心效果,好誘人!

baileys

蘭姆葡萄
濕潤軟滑,粒粒提子乾酒香濃郁多汁,口感更有層次。

榴槤
未食已經聞到陣陣榴槤香,食落榴槤味道濃厚。

伯爵茶吉士流心
伯爵茶吉士流心細滑柔軟,散發茶香,底層有威化餅,增加口感。
2024-09-20 963 瀏覽
係人都知我鍾意食蛋糕,特別係芝士蛋糕除咗CHEESECAKE 原個生日蛋糕佢仲有24款巴斯克 口味切件今次我送咗個朱古力味俾婆婆之餘自己都試多咗四款口味好鍾意檸檬威士忌 同埋Baileys有酒味嘅餘韻 啱晒我呢個酒鬼 依家佢哋仲做緊優惠購買指定4款口味的巴斯克#BurntCheesecake(開心果、特濃芝麻、夏威夷果仁、朱古力)$168 up (5寸4人份量)←可免費加配「開心果果仁+脆脆」!果仁脆脆有4款(芝麻果仁脆脆/夏威夷果仁脆脆/開心果#果仁脆脆 / 朱古力果仁脆脆)

係人都知我鍾意食蛋糕,特別係芝士蛋糕
除咗CHEESECAKE 原個生日蛋糕
佢仲有24款巴斯克 口味切件
今次我送咗個朱古力味俾婆婆之餘
自己都試多咗四款口味
好鍾意檸檬威士忌 同埋Baileys
有酒味嘅餘韻
啱晒我呢個酒鬼

依家佢哋仲做緊優惠
$168 up (5寸4人份量)
←可免費加配「開心果果仁+脆脆」!
2024-09-18 868 瀏覽
食過「Nonsense」巴斯克軟心芝士蛋糕,你一定會回味再回味,美味的重點,味道口感一流,甜度剛好、好多口味可以選擇,同埋價錢超抵食,除咗巴斯克出名,之外,佢哋仲有一間餐廳係土瓜灣,食物出色,孤獨的美食家今日因為好想食蛋糕,所以就去順便食埋午餐🫶▪️鵝肝、牛肝菌、黑松露忌廉燉飯 $ 188這個意大利燉飯真係大癲咁好食,燉飯軟硬適中,每一粒都被濃濃的黑松露忌廉汁包圍着,內裏藏着大量牛肝菌,味道龍濃上加濃,口感Creamy ,配上一件煎得外脆內軟嘅鵝肝,真係人間美味▪️巴斯克軟心芝士蛋糕 $ 58開心果味道配豆腐雪糕,相信不用多介紹佢哋嘅巴斯克有多出名,我是開心果狂熱分子,所以一定會食呢個口味,開心果味道濃香,口感外層厚實接著油潤,一貫水準超級好食,再配上口味清新嘅豆腐雪糕,午市呢個甜品真係抵食又出色✨而且餐廳仲有繪畫服務,可以或在甜品碟上面,啱晒生日、慶祝嘅活動,而且仲要畫得好靚,非常有驚喜✨▪️Pistachio Latte $ 44飲埋一杯開心果latte就非常完美,口感香滑充滿開心果的味道,而且不太甜,面層仲有開心果碎,開心果控表示喜歡🫶

▪️鵝肝、牛肝菌、黑松露忌廉燉飯 $ 188

▪️巴斯克軟心芝士蛋糕 $ 58

▪️Pistachio Latte $ 44
  • 開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
  • 鵝肝、牛肝菌、黑松露忌廉燉飯
2024-09-18 690 瀏覽
祝大家中秋節快樂相信大家已經食完中秋dinner正準備食月餅同生果lu今年我自己除左月餅外仲買多左款甜品同屋企人share就係唔同口味嘅Basque Burnt Cheesecake之前已經知道呢間nonsense有唔少人推薦佢地嘅Basque Burnt Cheesecake趁住中秋前一日就買左黎試試Basque Burnt Cheesecake (5 寸)今次就買左我自己最愛嘅開心果口味Basque Burnt Cheesecake上鋪滿粒粒脆脆上層脆卜卜而下層cheese cake相當綿滑開心果味好濃郁而且甜度適中Espresso充滿濃濃咖啡香氣味道甘香帶有咖啡豆烘焙香氣質感同樣軟心又creamy細膩朱古力吉士流心原味Basque Burnt Cheesecake中間加入朱古力吉士 朱古力香氣反而更突出朱古力吉士好流心每一啖都好滿足檸檬威士忌雖然有威士忌但味道好fresh入口先有淡淡檸檬清香之後慢慢淡出威士忌麥芽香氣
祝大家中秋節快樂
相信大家已經食完中秋dinner
正準備食月餅同生果lu
今年我自己除左月餅外仲買多左款甜品同屋企人share
趁住中秋前一日就買左黎試試

Basque Burnt Cheesecake (5 寸)
今次就買左我自己最愛嘅開心果口味

朱古力吉士流心芝士蛋糕
檸檬威士忌芝士蛋糕
  • 開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
2K
一年一渡中秋節.同至愛親朋共聚除咗食月餅之外點少得一個令人回味嘅蛋糕🧀「巴斯克流心芝士蛋糕」唔洗預訂.三間實體店 Walk in 都有現貨5 吋 份量足夠一家四口 開心Share趁著限時優惠.揀選呢4款▫️特濃芝麻▫️夏威夷果仁▫️開心果▫️朱古力仲可以免費加配 果仁脆脆每啖都充滿香脆口感.超好吃🎂夏威夷果仁 蛋糕質感細膩軟滑自家烘焙.主打低糖少油無添加防腐劑.無植脂奶油.食得健康🍰榴槤🍰草莓🍰開心果吉士流心🍰朱古力吉士流心每款口味都好香好滑.一試難忘係近年食過性價比最高嘅cheese cake仲好貼心附送蠟燭.插牌.燈光土瓜灣.美孚.觀塘實體店有售
一年一渡中秋節.同至愛親朋共聚
除咗食月餅之外
點少得一個令人回味嘅蛋糕

🧀「巴斯克流心芝士蛋糕」
唔洗預訂.三間實體店 Walk in 都有現貨

係近年食過性價比最高嘅cheese cake

仲好貼心附送蠟燭.插牌.燈光

土瓜灣.美孚.觀塘實體店有售

2024-09-16 1093 瀏覽
約咗朋友喺土瓜灣 tea time , 大家都無意見去邊度食,我就建議去試吓呢間 cafe。因為我聽人講話呢間 cafe嘅巴斯克蛋糕唔錯,我都好想試吓°Cafe 環境乾淨企理。 下午茶時間, 客人唔算多。 呢到嘅巴斯克蛋糕都算有唔少味道選擇, 我揀咗一件抹茶味嘅軟心巴斯克蛋糕配焦糖燉蛋。 件蛋糕雪凍咗,抹茶味道未算太濃, 質地非常順滑, 件蛋糕幾好食,幾有水準。 焦糖燉蛋味道偏甜, 啱我。不知不覺與朋友傾到7點, 離開前順便買咗個大蝦蟹肉,蝦頭油 日式煲仔飯外賣返家當晚餐 。 幾足料,米似用珍珠米,蟹肉蓋滿飯面,大蝦爽口, 米飯吸收咗蝦,蟹,高湯等, 味道唔錯。 但飯似未完全焗透,有些少生米,可能是日式煲仔飯特式掛! Haha

大蝦蟹肉 蝦頭油日式煲仔飯

親愛的家人生日特意搵左一間比較特別餐廳食飯(5/9當日懸掛8號風球(魔羯),諗緊餐廳還開不開門,點知是正常營業,我地當然gogogo)一進去,我們選擇了靠牆的座位坐低(牆上有美美少女畫像)3個人傾左一陣就點了不少食物🥘😂🥢澳洲和牛封門柳·大啡菇和牛封門柳肉質唔會好韌,一口同大啡菇一齊放落口,味道唔錯🥢大蝦蟹肉·蝦頭油·日式煲仔飯大蝦蟹肉好新鮮,我地就撈撈飯,再試一啖,覺得唔夠味就加醬油❤️🥢黑毛豬脆片卡邦尼扁意粉黑毛豬脆片敲碎再撈埋扁意粉一齊食yummy😋🥢炸軟殼蟹芝士咖喱海鮮烤油餅我地簡左小辣,因為小辣真的好微辣,食鍋內海鮮餐配上烤油餅,我地都食到停唔到口🍰鐵觀音巴斯克軟心芝士蛋糕軟心芝士配上鐵觀音茶味,食而不膩,淡淡鐵觀音茶味配上芝士,味道好夾😋仲要配上靚靚畫碟,唔只食得,都望得❤️🧉Yoyolemon檸檬味冰沙,味道十分清新🧉Butterfly Peach有三層不同顏色(紫、白、桃🍑色)飲前記得攪勻,如果唔係,只飲到最尾果層味道P.s.當初選擇呢間餐廳,其中一樣是因為被生日畫碟吸引了🤩 見到實物真係好靚👍配上蛋糕加蠟燭,食同影相都不錯(壽星公都好鐘意❤️)
親愛的家人生日
特意搵左一間比較特別餐廳食飯

一進去,我們選擇了靠牆的座位坐低
(牆上有美美少女畫像)
3個人傾左一陣就點了不少食物🥘😂

🥢澳洲和牛封門柳·大啡菇
和牛封門柳肉質唔會好韌,一口同大啡菇一齊放落口,味道唔錯

🥢大蝦蟹肉·蝦頭油·日式煲仔飯

🥢黑毛豬脆片卡邦尼扁意粉
黑毛豬脆片敲碎再撈埋扁意粉一齊食yummy😋

🥢炸軟殼蟹芝士咖喱海鮮烤油餅

🍰鐵觀音巴斯克軟心芝士蛋糕

🧉Yoyolemon
檸檬味冰沙,味道十分清新

🧉Butterfly Peach

黑毛豬脆片卡邦尼扁意粉
澳洲和牛封門柳·大啡菇
大蝦蟹肉·蝦頭油·日式煲仔飯
鐵觀音巴斯克軟心芝士蛋糕
👨🏻‍🍳Nonsense (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖📍美孚(取蛋糕):Street Bomber(美孚)美孚百老匯街69-119號美孚新邨四期3號地舖 「世一開心果巴斯克芝士蛋糕🥹」 男友生日,今年有 @eat.nonsense 既開心果巴斯克芝士蛋糕🤤生日配有生日牌(可發光😆)美孚分店拎蛋糕,美孚站A出口一出,直行見到惠康,隔離就系😆 撞岩佢地做緊優惠:‼️免費加(free)‼️果仁脆脆‼️勁lucky!!🥹🥹一定要加,超好食!! 成個都系芝士🥹開心果味同芝士奶香,各保留其味,撞埋一齊竟然好夾!!佢地烤到蛋糕皮好有口感(好似月餅個皮),大愛🥹🫶🏻蛋糕質感軟滑綿密,連埋開心果果仁+開心果果仁脆脆(脆脆有D似脆米批🤤),一啖多重口感,癲!!5吋蛋糕,我同男友清晒🙈🤣吾會太甜,同埋巴斯克芝士蛋糕黎講,呢個真系吾算膩👍🏻 另外,呢間既「茶味巴斯克蛋糕」都好齊全‼️今次仲另外揀左4款茶味切餅:伯爵茶、鐵觀音、烏龍茶、小山園焙茶我同男友都系茶味愛好者😆每款獨特既茶香都好濃郁!!大愛伯爵茶味😆仲有抹茶、玄米茶,下次再試❤️ #nonsense #eatnonsense #巴斯
👨🏻‍🍳Nonsense (土瓜灣)
📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
📍美孚(取蛋糕):Street Bomber(美孚)
美孚百老匯街69-119號美孚新邨四期3號地舖

「世一開心果巴斯克芝士蛋糕🥹」

男友生日,
生日配有生日牌(可發光😆)
美孚分店拎蛋糕,
美孚站A出口一出,直行見到惠康,隔離就系😆

撞岩佢地做緊優惠:
‼️免費加(free)‼️果仁脆脆‼️
勁lucky!!🥹🥹
一定要加,超好食!!

成個都系芝士🥹
開心果味同芝士奶香,各保留其味,撞埋一齊竟然好夾!!
佢地烤到蛋糕皮好有口感(好似月餅個皮),
大愛🥹🫶🏻
蛋糕質感軟滑綿密,
連埋開心果果仁+開心果果仁脆脆(脆脆有D似脆米批🤤),
一啖多重口感,癲!!
5吋蛋糕,我同男友清晒🙈🤣
吾會太甜,同埋巴斯克芝士蛋糕黎講,呢個真系吾算膩👍🏻
開心果巴斯克芝士蛋糕
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
烏龍茶巴斯克芝士蛋糕
小山園焙茶

另外,呢間既「茶味巴斯克蛋糕」都好齊全‼️
今次仲另外揀左4款茶味切餅:
伯爵茶、鐵觀音、烏龍茶、小山園焙茶
我同男友都系茶味愛好者😆
每款獨特既茶香都好濃郁!!
大愛伯爵茶味😆
仲有抹茶、玄米茶,
下次再試❤️

#nonsense #eatnonsense #巴斯克芝士蛋糕 #巴斯克 #巴斯克蛋糕 #basque #basquecheesecake #開心果巴斯克芝士蛋糕 #茶味巴斯克芝士蛋糕 #伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 #鐵觀音巴斯克芝士蛋糕 #烏龍茶巴斯克芝士蛋糕 #焙茶巴斯克芝士蛋糕 #小山園焙茶

鐵觀音巴斯克芝士蛋糕
開心果巴斯克芝士蛋糕
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
烏龍茶巴斯克芝士蛋糕
小山園焙茶
鐵觀音巴斯克芝士蛋糕
2024-08-15 5205 瀏覽
今日隨意去食一個下午茶~行過門口見到開心果甜品又幾吸引喎😋 坐好之後我叫左紫菜和風牛肉飯同埋加左大啡菇,個啡菇味道都不錯~好多汁,跟餐開心果Latte 22蚊,拉花好靚,再加左開心果碎,22蚊算係便宜啦~ 👍👍 跟住再叫左個開心果芝士蛋糕加雪糕58蚊👍👍 ~如果餐加指定甜品就29蚊,不過就沒有雪糕,真心呢度甜品唔錯😋黎到個甜品整到好靚呀~加左七彩色既M&M 朱古力皮咁~ 雪糕都好有特色,我叫左朱古力~ 甜品影相打卡唔錯👍👍

2024-08-12 4542 瀏覽
今日想食個下午茶~想搵有牛扒又有開心果甜品既店舖😋咁是但行落街睇下啦~ 平時食開蠔吧~但就無開心果~而且食蠔可以但牛扒就一般~咁我四圍看看~ 記憶中我朋友屋企附近有甜品~ 去到有2間店舖開左門~ 我就睇左OpenRice 對比2間店,2間食評都差不多,還可以吧~雖然這間沒有牛扒,但我都想試下個開心果😋 我就叫左紫菜和風牛肉飯加左18蚊大啡菇,不過就沒有我心目中咁樣既大,只算是中小的啡菇,紫菜同啡菇都不錯,和風牛肉個汁一般~ 68蚊就不算便宜了~ 吉野家會好食好多~ 開心果Latte 22蚊,有些開心果碎,22蚊算係便宜啦~ 可以接受,個拉花都幾靚👍👍 最後就再叫左開心果芝士蛋糕,因為呢度應該甜品比較出色👍👍 但個朱古力雪糕就無乜朱古力味~ 餐加指定甜品就29蚊今日唔係開心果,餐呢個唔跟雪糕,而另叫甜品58蚊就跟雪糕,無得只叫一件開心果芝士蛋糕,但出門口又見到一件32蚊,不過我埋左單就無再返轉頭細心研究了~

2024-07-17 6694 瀏覽
講真,而家好多人都係拉手拉袋,又唔係拉個旅行喼,只不過一個普通袋有支拉桿四個碌,佢都要求人哋放門口,如果我個袋冇四個碌一支拉桿,個size就係一個普通嘅袋,唔通有碌就要放門口咩?我堅持唔放,我朋友就放咗啦,結果佢成餐飯望住自己個袋,因為張枱同門口係有距離,萬一個袋俾人偷咗點算呢?我覺得啲店員唔係從客人嘅角度去諗。講真,我嗰個唔係太大個只係多咗四個碌嘅袋,入面放咗好多貴重嘢,所以我好堅持,一定要拖埋去自己枱底,個袋其實唔大,係可以放喺枱底。結果佢哋見我咁堅持就冇出聲,但係面口唔算好好。如果唔係因為趕時間,冇時間再去搵第二間食,一早就起身走咗。

結果佢哋見我咁堅持就冇出聲,但係面口唔算好好。

如果唔係因為趕時間,冇時間再去搵第二間食,一早就起身走咗。
2024-07-11 8051 瀏覽
今次朋友揀左呢間餐廳同我食生日飯,叫左幾樣野食一齊分享,黑松露炒雜菌:黑松露味好出, 大家食第一啖都係話好鮮甜同埋好食,菇困味都好濃;海苔炸單骨雞翼:無加好厚既炸粉既單骨雞翼,食落唔會話好油好heavy~揀左最出名差不多每枱都有叫既日式煲仔飯:松葉蟹甲羅盛·海鮮·煲仔飯,呢個蟹膏味好重, 店員好貼心喧叫我地撈完試左味先,唔夠味先再加豉油,飯焦就唔算多,咋外仲叫左帶子白松露油蒜香炒扁意粉:不過不失, 但帶子都幾新鮮最後又點少得必試既甜品,分別揀左以下兩款口味: 🔹開心果吉士巴斯克軟心芝士蛋糕 配 法式焦糖燉蛋🔹榴槤巴斯克軟心芝士蛋糕 配 海鹽雪糕朋友預先同餐廳講我鍾意Happy Potter, 所以佢地用心咁畫左一幅甜品畫,第一眼就認到係哈利,仲有隻貓頭鷹-嘿美🦉真係畫得好似,勁靚呀❤️❤️即刻令到成個甜品視覺上更加升華,巴斯克蛋糕做到軟心既效果、甜而不膩;我自己就比較中意榴槤果個,因為食得出好重榴槤味, 好食。#Nonsense #birthday #celebration #dinner #foodie #suprise #eatliveplay #instafood #instafoo

最後又點少得必試既甜品,分別揀左以下兩款口味:
🔹開心果吉士巴斯克軟心芝士蛋糕 配 法式焦糖燉蛋
🔹榴槤巴斯克軟心芝士蛋糕 配 海鹽雪糕

#Nonsense #birthday #celebration #dinner #foodie #suprise #eatliveplay #instafood #instafoodie #hkgirl #hkfoodie #食玩訓 #吃喝玩樂 #美食 #煲仔飯 #巴斯克蛋糕
@eat.nonsense