2019-12-20 881 瀏覽
入到去,個個似主管的侍應已經黑口黑臉,不可一世的樣子。食物偏貴但質素中等,同埋趕住收工咁,但根本就無乜人食。收野收得勁快,無問我地食完未就收,勁無禮貌。幸好有coupon ,用coupon 時問多句就已經唔耐煩,又串串貢!唔洗錢都唔嚟!大家三思!
2019-12-19
用餐優惠
優惠券
2019-12-15 1027 瀏覽
2019年12月11日 (星期三) 12:00pm 23°C 日本陶瓷名牌 Noritake 開設的西餐廳,食物以健康新鮮為前題。餐廳設計獨特,與陶瓷餐具 專門店連繫一起,一邊是餐飲,一邊是售賣碗碟茶杯等高級餐具。『一舖二用』的概念,充分發揮日本人的生意頭腦。 環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。 餐具杯碟都經過高溫消毒,我用手觸摸仍感到熱度,提高對餐廳的衛生信心。 本人喜歡這間的奶茶香味 ❤❤ 侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚! 人數:2 人 HK$282 不用等位 什菌墨汁蛋包飯伴法式忌廉汁 - 蛋皮顏色金黃,質感非常嫩滑,一點都不老,煎得恰到好處。烏黑的墨汁包裹著每粒米飯,使飯增添多一份水潤感,吃起來更軟綿,又不會令牙齒變黑難看。忌廉汁滑溜,伴勻蛋和飯之後,味道得以提升。美中不足的是,內裏只有幾塊菇片,實在太少了。整體來說,味道偏淡,加上完全無肉,感覺健康,適合素食者或注意健康人士。 日式叉燒配烏冬 - 叉燒肉質軟腍,易咬不靱,烚蛋半隻,有蛋味,粟米粒爽口,湯汁濃郁惹味,而烏冬滑溜無比。整體來說,味道比上次吃的還要好,有進步!【推介之選】❤❤❤ 栗子忌廉湯 -
什菌墨汁蛋包飯伴法式忌廉汁 + 日式叉燒配烏冬 + 栗子忌廉湯 + 熱奶茶

環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。

本人喜歡這間的奶茶香味 ❤❤

侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚!

人數:2 人 HK$282

不用等位

日式叉燒配烏冬

栗子忌廉湯 + 牛角包

栗子忌廉湯 - 栗子磨碎得很細小,幾乎溶化於湯中,滑溜美味,濃厚杰身。【推介之選】❤❤❤

牛角包 - 雖然不溫熱,但是頗為鬆脆。

熱奶茶

熱奶茶 - 散發花香,獨特清新,叫人一飲難忘。今次沒有以玻璃瓶盛載紅茶,而用陶瓷茶壺。此外,可以命侍應加添熱水,慢慢繼續享用。( 這是吸引本人再度來此餐廳的主要原因 )【推介之選】❤❤❤

《 影 片 》:

生日
日式叉燒配烏冬
栗子忌廉湯 + 牛角包
2019-11-15 736 瀏覽
跟著點評試一試這間位於港威商場的日式西餐餐廳 血拼前還是要填飽肚子先同老公兩人要咗兩個意粉同一個湯 一杯咖啡最出色要屬pumpkin soup 南瓜味好濃而且非常creamy 虎蝦意粉(茄汁)有四隻蝦都算多但唔係好新鮮 d蝦肉好似爛咗 carbonara有個溫泉蛋可以撈埋 味道正常但都算不上特別出色 跟餐latte要加20蚊 仲要好難飲總體來講 價錢相較於食物質素偏貴 但又唔算難食

同老公兩人要咗兩個意粉同一個湯 一杯咖啡
南瓜汤
虎蝦意粉(茄汁)有四隻蝦都算多但唔係好新鮮 d蝦肉好似爛咗
carbonara

跟餐latte要加20蚊 仲要好難飲

總體來講 價錢相較於食物質素偏貴 但又唔算難食
南瓜汤
carbonara
市道不好,更加要出街振興經濟。心情不好,更加要出外走走,支持香港。 一家三人去食好有家庭感覺的蛋包飯。章魚燒魚燒伴青芥末忌廉醬 ($88)首先送上章魚小丸子六粒。一開始會諗,點解唔去超市小食檔買,要來餐廳食?而我在香港真係未試過在餐廳😅 食落就覺得,都幾好食,不會後悔點這個菜式!因為外面硬脆皮的,似咸水角既皮既口感,正!裡面軟綿的,粉漿調較得好,章魚有小小鮮味。澳洲和牛漢堡扒蛋包飯伴紅酒牛肉汁 ($168)切開蛋的表面!一看,蛋被有厚度,大概有幾mm,像一張夏天的冷氣被😄,所以我不叫蛋皮了,感覺皮字好單簿。咬落有濕度與creamy香。和牛味重,肉質香濃。粗獷的牛肉和溫柔的蛋互相襯托,加上紅酒牛肉汁的香醇,十分慰藉身心😌雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬 ($128)蛋被同上。蕃茄醬有好好調味,酸甜間有平衡,雞肉是健康的瘦肉,感覺小生病的人(如有傷風感冒之類) 吃過後會恢復一點元氣。食完中下午餐,稍稍溫暖一下腸胃,放鬆一下心情,轉過頭,商場多間商店都趕在收工,因為地鐵服務只到下午六點,四處彌漫著緊張及兵荒馬亂的氣氛,我們走到海港城外海旁,看到維港晚霞,那時候,只希望大家每天都平安幸福,好人有好

章魚燒魚燒伴青芥末忌廉醬 ($88)
章魚燒魚燒伴青芥末忌廉醬

澳洲和牛漢堡扒蛋包飯伴紅酒牛肉汁 ($168)
澳洲和牛漢堡扒蛋包飯伴紅酒牛肉汁

雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬 ($128)
雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬

食完中下午餐,稍稍溫暖一下腸胃,放鬆一下心情,轉過頭,商場多間商店都趕在收工,因為地鐵服務只到下午六點,四處彌漫著緊張及兵荒馬亂的氣氛,我們走到海港城外海旁,看到維港晚霞,那時候,只希望大家每天都平安幸福,好人有好報。

2019-10-07
章魚燒魚燒伴青芥末忌廉醬
澳洲和牛漢堡扒蛋包飯伴紅酒牛肉汁
雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬
2019-10-01 785 瀏覽
約咗朋友嚟呢間餐廳試吓,因為比佢個咖喱飯吸引左因為本身對於海港城嘅路都唔係好熟悉,銅牌間餐廳個位置真係有少少特別因為真係唔熟路,都搵左一段時間先搵到,當我坐低左之後,朋友打俾我問我呀其實間餐廳喺邊架,一嚟因為我唔係好熟海港城嘅餐廳呀,係真係行行吓就,哦到咗啦咁樣最後因為朋友唔係好餓,我就放棄左個咖喱飯啦,但係就嗌咗一個一份漢堡包,同埋一盒章魚燒兩份食塊漢堡好厚身好多汁好好味,二兩塊包就好鬆軟又唔乾身食唔停口跟餐嘅薯條又係後設嘅大薯條,淡淡都好有口感喎,兩條友又話減肥又話成,最後又係乜都清晒至於分章魚燒就冇乜特別
約咗朋友嚟呢間餐廳試吓,因為比佢個咖喱飯吸引左

塊漢堡好厚身好多汁好好味,二兩塊包就好鬆軟又唔乾身食唔停口

至於分章魚燒就冇乜特別
2019-08-17 873 瀏覽
我好少去同一間餐廳多過一次,但係呢間係其中一間。每次黎尖沙咀都覺得好多人,搵野食要排隊,但係呢間鋪就係比較少人,每次去都唔使排隊,旺中帶靜。每次去我都一定叫我最鍾意食既饅魚墨魚汁蛋包飯,但係今次去,經理話不時會轉餐牌,唯有下次再黎過食。我地叫左漢堡扒蛋包飯、明太子意粉。我覺得明太子意粉好好食,好香,有少少辣。蛋包飯我都係鍾意墨魚汁多d 🤫見到呢度既waiter 都係年長d,佢地好有禮貌,服務好貼心👍🏻

2019-08-13 589 瀏覽
我熱愛蛋包飯既程度真係非筆墨可以形容了,所以一聽到朋友介紹呢間專食蛋包飯餐廳就當然要即刻去試下!叫左一個什菌墨汁蛋包飯伴法式忌廉汁,味道比較清淡,啱哂我呢啲注重健康既人!呢間餐廳真係值得一試再試,另外下載左App 買入面既升升券(即係現金套券),用$85買到$100現金券,可以用更抵價錢食到咁好味既蛋包飯!一定會再食

2019-07-20
2019-08-11 516 瀏覽
相約好友試呢間餐廳作為生日飯座位相距闊落燒牛舌-口感唔差,煎得很香口,不太喜歡沾醬汁,因為味道完全蓋了,份量比想像中多煙三文魚什菜沙律-醬汁開胃少少酸,什菜感覺新鮮也爽甜,煙三文魚味正常明太子意粉-汁可掛在意粉上幾好,但可以加多少少明太子,因為明太子味偏淡而且很難食出有明太子,溫泉蛋正和牛漢堡奄列-蛋同飯很正常,比例也很好,蛋熟度剛好,但漢堡的熟度過火了,整塊很乾身偏靭⋯⋯整體服務也很好,上菜也有次序!
相約好友試呢間餐廳作為生日飯
座位相距闊落

整體服務也很好,上菜也有次序!
2019-07-27 584 瀏覽
路經呢間餐廳好多次,一直都冇衝動入去食,因為價錢貴,亦都睇唔出有咩特色和有幾好食,今次碰啱有優惠,即管試吓,呢間日式西餐廳同Pokka和UCC有啲似,都係以蛋包飯,咖喱飯,意粉同埋薄餅為主,通常去到一啲未試過嘅餐廳,我都會揀佢哋最基本和最簡單嘅食物去試吓,睇吓佢哋煮功做得好唔好。普通一個日式咖喱牛肉飯同埋燒牛舌都算係普通嘅食物,呢度嘅上菜速度非常快,我以為係預先好後用微波爐叮熱,但係食落唔覺係咁,應該真係做菜做得快噃🤗,至於食物嘅味道,質素唔錯,有喜出望外嘅感覺,總括來講,食物價錢都幾貴,不過算得上有水準👍🏻
日式咖哩牛肉飯
燒牛舌伴薑汁醬油
2019-07-27
用餐優惠
優惠券
日式咖哩牛肉飯
燒牛舌伴薑汁醬油
2019-07-03 650 瀏覽
以前我常來吃蛋包飯一想到蛋包飯一定會想到這一家感覺是全香港最好吃的以前還有一個會說一點點英文的日本廚師他煮的蛋包飯是 可以用刀切開蛋 然後蛋說會被打開 流出很多蛋汁但現在已經沒有了但價錢還是一樣點了個前菜冷拌秋葵就是加了芝麻醬在秋葵上面想吃在家自己做也可以我點了一份 炸魚忌廉汁蛋包飯炸魚跟茶餐廳的炸法一樣 魚也是普通的魚忌廉汁不過不失 沒有特別濃或creamy 這個價錢來說 太普通了 友人點的是 牛漢堡肉紅酒汁蛋包飯她說 這個是她吸過最難吃的漢堡肉很難切 肉很硬 又沒汁 非常干也太恐怖了吧為什麼可以退步成這樣太失望了 真的不會再來了
以前我常來吃蛋包飯

為什麼可以退步成這樣
太失望了 真的
不會再來了
2019-07-01 328 瀏覽
Wasn’t planning to eat here, but the restaurant we went to was fully booked. Since we were really hungry, we just picked any restaurant with seats. Ordered several dishes and they all turned out tasty.Must try the bolognese pasta (2nd picture)Service was friendly.Worth a visit.

Service was friendly.

Worth a visit.
2019-07-01
  • Bolognese  Linguine
  • carbonara
  • 南瓜湯
2019-06-23 448 瀏覽
我從來也沒有吃過那麽難吃的鰻魚。服務態度也非常差,餐廳主管很會串客人。千萬不要來這個那麽難吃的店。鰻魚非常硬,吃了好像跟吃香口膠一樣,完全是咬不完的根,真的很難吃。I’m very disappointed and angry with your restaurant manager’s service. The eel that I had was extremely rubbery and clearly inedible, it was borderline disgusting and I could not bring myself to even take another bite. I reflected this to the manager, not only did he not apologize, he thinks it is my problem for not knowing what eel tastes like. I just want to say that I’ve been to many Japanese restaurants both i

千萬不要來這個那麽難吃的店。

I’m very disappointed and angry with your restaurant manager’s service. The eel that I had was extremely rubbery and clearly inedible, it was borderline disgusting and I could not bring myself to even take another bite. I reflected this to the manager, not only did he not apologize, he thinks it is my problem for not knowing what eel tastes like. I just want to say that I’ve been to many Japanese restaurants both in Hong Kong or in Japan and never had I ever had eel that is this terrible. Good eel is supposed to be soft, not only did your restaurant fail to do this, your manager belittled and mocked me. Honestly, dining your restaurant is a joke.
2019-06-23
2019-06-18 405 瀏覽
Niji bistro係由日本陶瓷名牌 Noritake 開設嘅西餐廳主打和洋式料理尤其以蛋包飯嘅人氣最高🥢相隔一段時間無嚟對佢嘅蛋包飯念念不忘所以今次全部點晒蛋包飯以慰相思之苦🥢餐廳用上日本大白卵加上北海道牛奶製成蛋漿蛋皮烹調得啱啱好口感香軟濃郁厚蛋身完全包裹著晶瑩嘅珍珠米再盛載係日本陶瓷碟上味覺視覺都係享受🥢📍蒲燒原條鰻魚蛋包飯伴法式忌廉汁 – 原條鰻魚鋪係飽滿漲卜卜嘅蛋包飯上,條鰻魚超長,第一眼已非常吸晴;鰻魚肉質唔錯而且厚身,鰻魚汁好好味,薄薄一層蛋皮包住珍珠米,連埋鰻魚一啖過放入口簡直完美。唯一美中不足係蛋包飯加鰻魚汁再配忌廉汁,食多幾啖已開始覺得有啲膩🥢📍日式吉烈厚切美國黑豚扒蛋包飯伴日式咖哩汁 – 厚切吉列豬扒啖啖肉,咖哩汁好香口,但炸粉炸得略為唔夠脆口,同一般吉列店有啲差距,有少少失望🥢Niji bistro嘅蛋包飯雖不至於驚為天仁但名次卻唔會低
主打和洋式料理
Niji bistro嘅蛋包飯雖不至於驚為天仁
但名次卻唔會低
  • 鰻魚蛋包飯
2019-05-20 620 瀏覽
原本想去Robuchon食下午茶,點知執左!失望之餘記得附近開左十幾年間Niji,以前都ok,事隔多年,就試下再幫襯下。點知,服務差好遠,一吐氣,決定下次都唔再幫襯。1. 行過時將抺枱布fing左落客人頭都唔知(地方擠迫,其實都唔應該咁大動作)2. Order了熱咖啡但俾左凍咖啡,可能d伯伯侍應聽唔清楚,我話俾左錯左,但我朋友話算,佢地都冇嘜表示3. 冇俾下午茶餐牌。果時2:45pm, 我地剛剛order左野食,就見隔離枱客人主動問,侍應先至拎出黎。我地才知有下午茶炸豬排三文治同Cappuccino 賣相ok, 但味道一般,性價比較低地方一般,近邊邊的位置,與出面shopping路過的人好近,真係隨時俾人睇到食嘜又噴到口水。坐入面又真係好熱......

2019-05-19
下午茶
2019年5月9日 (星期四) 1:15pm 24°C 日本陶瓷名牌 Noritake 開設的西餐廳,食物以健康新鮮為前題。餐廳設計獨特,與陶瓷餐具 專門店連繫一起,一邊是餐飲,一邊是售賣碗碟茶杯等高級餐具。『一舖二用』的概念,充分發揮日本人的生意頭腦。 環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。 餐具杯碟都經過高溫消毒,我用手觸摸仍感到熱度,提高對餐廳的衛生信心。 本人喜歡這間的奶茶香味 ❤❤ 侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚! 人數:2 人 HK$260 不用等位 什菌墨汁蛋包飯伴法式忌廉汁 - 蛋皮顏色金黃,質感非常嫩滑,一點都不老,廚師煎得恰到好處。烏黑的墨汁包裹著每粒米飯,使飯增添多一份水潤感,吃起來更軟綿,又不會令牙齒變黑難看。忌廉汁滑溜,伴勻蛋和飯之後,味道得以提升。美中不足的是,內裏只有三塊菇片,實在太少了。整體來說,味道偏淡,加上完全無肉,感覺健康,適合素食者或注意健康人士。 日式叉燒拉麵豚肉白湯 - 叉燒肉質軟腍,易咬不靱,烚蛋半隻,有蛋味,粟米粒爽口,湯汁算鹹。整體來說,味道一般,沒有驚喜。 南瓜忌廉湯 - 濃厚南瓜味,香滑又杰身,一點點橙色的南瓜肉,
什菌墨汁蛋包飯伴法式忌廉汁と日式叉燒拉麵豚肉白湯

2019年5月9日 (星期四) 1:15pm 24°C

環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。

本人喜歡這間的奶茶香味 ❤❤

侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚!

人數:2 人 HK$260

不用等位

日式叉燒拉麵豚肉白湯

日式叉燒拉麵豚肉白湯

南瓜忌廉湯 + 牛角包

南瓜忌廉湯 - 濃厚南瓜味,香滑又杰身,一點點橙色的南瓜肉,略具咬口。【推介之選】❤❤❤

牛角包 - 不溫熱,欠鬆脆。
田園沙律

田園沙律 - 味道一般

熱奶茶 - 散發花香,獨特清新,叫人一飲難忘。以玻璃瓶裝紅茶,富藝術感,斟酌時,舉止自然優雅起來。此外,可以命侍應加添熱水,慢慢繼續享用。( 這是吸引本人再度來此餐廳的主要原因 )【推介之選】❤❤❤

《 餐 牌 》:

凡於本月生日及出示有關證明文件,便可享生日禮遇套餐,2 人同行 1 人半價 。

【溫馨提示】:

提供午市套餐