2021-09-08 886 瀏覽
某日同兩位朋友係大坑行完唔知食咩好朋友嘅朋友介紹咗呢間\New York Club/呢到乜國家嘅菜都有得食,又有泰式越式仲有上海嘢! 好痴線最痴線係樣樣嘢都好食˙𐃷˙\熱狗/似乎係招牌菜嚟,仲有個套餐係有埋餃子,但我哋淨係食咗熱狗麵包烘底脆卜卜熱辣辣,酸瓜粒中和到腸仔嘅咸加分,條大腸仔有肉汁,加埋沙律醬一流。\生蝦刺身/普普通通,都新鮮嘅冇腥味\豬腳/好!軟!糯!入晒味一夾起身已經骨肉分離。唔該,我想要多碗飯!\菠蘿炒飯/好足料有鑊氣,睇相都見到仲有啲菜係入面有誠意。菠蘿粒都比得唔手軟,一啖可以食到炒飯+菠蘿+肉鬆等等好滿足。整體嚟講好有驚喜,睇舖面完全估唔到會有咁高質素嘅享受。成件事都幾麻甩,因為廚房同食客坐嘅位置係連埋,傾傾吓計會聽到師傅拋鑊嘅聲音,幾正。而且每樣嘢食都好味,仲有好幾樣嘢食我冇影到就食咗。老闆娘大推嘅\藍莓芝士蛋糕/我哋都忍唔住叫咗。因為賣相好普通我冇特別影,食落口先知錯晒,好好食,芝士味好濃一啲都唔簡單,好食過附近啲cafe都唔出奇,難怪老闆娘話子華神都鐘意食。之後一定會返去再食其他嘢,有機會經開大坑一定要入去試下佢哋嘅食物,會有驚喜。
某日同兩位朋友係大坑行完唔知食咩好
朋友嘅朋友介紹咗呢間\New York Club/

\熱狗/
似乎係招牌菜嚟,仲有個套餐係有埋餃子,但我哋淨係食咗熱狗

\生蝦刺身
普普通通,都新鮮嘅冇腥味

\豬腳/

\菠蘿炒飯/
好足料有鑊氣,睇相都見到仲有啲菜係入面有誠意。

2021-08-21 785 瀏覽
因為工作嘅關係我去咗天后,地點大概喺皇仁書院附近,於是問咗以前讀皇仁嘅朋友有冇咩好介紹,佢介紹咗三四間,其中一間就係呢間小店。小店位置比較唔顯眼,裝修亦相當唔顯眼,比起附近啲扒房同café有少少遜色,不過好有家庭式經營嘅感覺。我同同事分別嗌咗個豬頸肉炒飯同埋蝦膏炒飯,豬頸肉炒飯落咗甜豉油,加埋啲蕃茄食落好有泰式風味,同事嗌嘅蝦膏炒飯味道好濃郁,下次我應該會要佢嗰碟。食完仲覺得肚餓所以加多咗個水餃,佢哋啲水餃全部係自家包嘅,皮薄料多,食落好滿足。另外無意中聽到老闆娘同其他食客嘅對話,應該係熟客,見佢哋有講有笑,喺度講好多年前嘅事,感覺幾有人情味,呢間小店絕對可以encore。

豬頸肉炒飯

上海菜肉水餃

豬頸肉炒飯
上海菜肉水餃
2020-11-16 1619 瀏覽
大閘蟹炒年糕 ,非常好味, 真材實料醉蟹加白飯,無法抵擋。門面看似小店, 店內卻是大師級的廚藝。婆婆大廚 還有其他出神入化的上海家鄉佳餚, 上海烤麩, 燻魚, 今晚太飽了,下次一定會再去食過。
大閘蟹炒年糕 ,非常好味, 真材實料
醉蟹加白飯,無法抵擋。

門面看似小店, 店內卻是大師級的廚藝。
2020-11-11 1147 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈Instagram: foodkiller_dk大坑良心人情味小店💛提供多國美食😈依家小店係有泰國,上海同美式既食物😂第一次見到有咁多元素嘅餐廳😂所以唔好睇少一個小小嘅廚房做到嘅嘢😈Btw 呢間餐廳係我係香港食過咁多間 唯一一間會關心我哋叫咁多嘢食唔食得晒👻嗰一刻個心都暖咗🔥不過暫時應該仲係foodie界最大食果個,所以最後都係叫咗好多嘢去懲罰佢😂-🐽 #烤豬頸肉 🐽($48)睇個色係九成熟🌝 食落幾juicy 多汁👻而且好有咬口,咬極都有味出😂我一見menu 有都一定叫既食物😈.🐶 #咖喱炒蜆加蒜蓉包 🐶 ($唔記得,蒜蓉包$20)蜆全部都新鮮既🌝 全部都有開口😂咖喱汁唔辣 不過點蒜蓉包都幾夾食咗勁多汁😆 十分之惹味.🥟 #上海菜肉水餃 🥟 ($48)自家包既水餃🥟 皮薄多汁🙂而且粒粒都好飽滿🙂落足料頭落去幾正 大家可以叫嚟試吓💪.🦐 #泰式生蝦 🦐 ($68)呢個同其他比有啲普通🌝食落唔夠新鮮又唔係太彈牙,個汁又唔太辣可以唔洗叫.🍍 #菠蘿炒飯 🍍 ($60)食返自己🍍 幾有鑊氣💨睇住個師傅炒😂 bang bang bang 咁大聲味道幾好,係
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
Instagram: foodkiller_dk
大坑良心人情味小店💛提供多國美食😈
依家小店係有泰國,上海同美式既食物😂

🐽 #烤豬頸肉 🐽($48)
睇個色係九成熟🌝 食落幾juicy 多汁👻
而且好有咬口,咬極都有味出😂
我一見menu 有都一定叫既食物😈

🐶 #咖喱炒蜆加蒜蓉包 🐶 ($唔記得,蒜蓉包$20)
蜆全部都新鮮既🌝 全部都有開口😂
咖喱汁唔辣 不過點蒜蓉包都幾夾
食咗勁多汁😆 十分之惹味

🥟 #上海菜肉水餃 🥟 ($48)
自家包既水餃🥟 皮薄多汁🙂
而且粒粒都好飽滿🙂落足料頭落去
幾正 大家可以叫嚟試吓
💪
🦐 #泰式生蝦 🦐 ($68)
呢個同其他比有啲普通🌝食落唔夠新鮮
又唔係太彈牙,個汁又唔太辣
可以唔洗叫

🍍 #菠蘿炒飯 🍍 ($60)
食返自己🍍 幾有鑊氣💨
睇住個師傅炒😂 bang bang bang 咁大聲
味道幾好,係正常有既味😂

總結來說 價錢抵食 味道唔差 可gogogo🍍

🎈 大坑書館街24號地下
平均傷害:$100
好味值:6.5/10
2020-07-28 1695 瀏覽
港島區百物騰貴, 除非識得捐窿捐罅😳來到大坑區既紐約俱樂部, 想必是以紐約芝士蛋糕起家, 因飯後老闆娘熱情推介此甜品, 正好解辣🤔周末午市水靜河飛, 店內只有一位阿叔包餃子, 滿滿小區小店之感。 點了木瓜沙律和豬頸肉炒飯, 驚喜十足😍木瓜沙律辣勁到位, 加了櫻花蝦同豆角、花生, 有鄉村風味; 炒飯用了甜豉油, 加蕃茄粒, 濃濃的泰國風啊! 而且可能因阿叔在廚房炒飯時巨響連連, 總覺得此炒飯鑊氣爆燈雖是小區小店, 聽說有粒粒巨星幫襯🤩冠名紐約應是取大都會之意, 一如餐牌匯萃泰滬西菜, 正
港島區百物騰貴, 除非識得捐窿捐罅😳
2020-07-12
2020-05-18 1438 瀏覽
此店位於大坑,附近有不少酒吧以往通常是叫外賣到酒吧喝酒時順便當晚飯吃,但今次則親身光顧此店座位非常少,不夠20個有時候甚至要排隊此店可以說是一間泰菜小店肉碎生菜包可以選擇加豬膶,加了味道更加濃郁但當中亦有一些上海菜例如水餃之類也有蒜蓉包熱狗之類,可以說是店主喜歡煮什麼就煮什麼也可以自攜酒水,不收開瓶費,比較親民但缺點是座位非常不舒服,較茶餐廳還要坐得辛苦,如果要講究環境的人,相信不會選擇,試過夏天不想等位,就在店外另加枱櫈,但食到一半因為太炎熱已經冇心機繼續食落去😅
此店位於大坑,附近有不少酒吧
以往通常是叫外賣到酒吧喝酒時順便當晚飯吃,但今次則親身光顧
此店座位非常少,不夠20個
有時候甚至要排隊
此店可以說是一間泰菜小店
肉碎生菜包可以選擇加豬膶,加了味道更加濃郁
但當中亦有一些上海菜例如水餃之類
也有蒜蓉包熱狗之類,可以說是店主喜歡煮什麼就煮什麼
也可以自攜酒水,不收開瓶費,比較親民
2020-01-28 1606 瀏覽
冇諗過一間冇裝修、外觀平平無奇、舖位細細嘅餐廳居然係隱世神店。佢啲食物好高質素,老闆好用心煮。唔係講笑 佢嘅菠蘿炒飯同金邊粉真係真材實料,好惹味!老闆娘仲好熱情添😻😻真係麻雀雖小五臟俱全
真係麻雀雖小五臟俱全
2019-12-08 1441 瀏覽
搬了大坑幾個月了,一直發現些驚喜又溫情的小店,實在是太令我感動了,果然是沒白選!哈哈!這次是來了一家叫New York Club 的小店買外賣,其實是朋友介紹的,說是便宜大份又好吃。*海南雞飯 $60我點的是海南雞飯,我就是去那都忍不住點海南雞飯的人(笑)。一打開盒子真的有嚇到,怎麼那麼大份呀,早知道我請他們給少一點飯。*因為實在太擠所以我把雞都放到另一碟子上,你看,是不是超多的。雞肉很滑嫩,雞的味道也很濃,反而跟想像中的海南雞有點不一樣,這裡的偏向港式白切雞的感覺吧,但真的是不錯吃。*我加$8 改了黃薑飯,這傻真的是很令人感動,發現了滿滿的薑絲在飯裡面,是不折不扣的黃薑飯呀。雖然薑絲看上去滿多的,但卻不會覺得很辣,反而吃完有種胃暖暖的感覺。
海南雞飯 $60

2019-11-07
外賣自取
2019-11-24 879 瀏覽
已经来这家店两次啦。第一次是点了泰式炒粉(应该不叫这个名字),偏甜了点因此没吃完但是很喜欢这家店的感觉老板娘也很亲切~今天点了饺子,属于南方蔬菜饺,hotdog脆脆的皮是好吃的~最喜欢还是赛螃蟹虽然做法和自己家的不一致,但是很好吃呢哈哈下次再来~
2019-11-16 744 瀏覽
朋友帶我來的她也說 是朋友帶她來的小店的位置不明顯 相比隔離嘅咖啡店同扒房 裝修亦不顯眼 甚至可以話係非常遜色.一坐低 姨姨就問 想食咩 隨即就介紹埋今日有咩 有咩咁我聽到一D想食嘅就話要😂 無睇menu.生蝦刺身新鮮 肉質彈牙紅咖哩雞 配 蒜蓉包 我無影相 但我嘗試用文字形容一下我係一個食嘢唔係好點汁嘅人 即係食魚生唔係好需要點豉油 食火鍋亦都唔需要整醬嗰啲... 點知... 我係要將啲蒜蓉包 好似沖涼咁 沖到佢吸晒所有咖喱汁咁食... 跟住忍唔住叫多咗碗白飯 繼續撈汁食... 仲有D D 剩 用匙羹「不」埋佢當湯飲...我冇誇大㗎而其實 個蒜蓉包唔使點汁 都好好食...蒜蓉炒雙拼(翡翠苗/翠玉瓜)你可以話炒菜好普通姐... 但係佢啲菜好新鮮 好嫩 完全冇喳... 好好食Blueberry Cheesecake 唔漏 又唔會太甜.真心覺得呢間泰國/上海fusion 但名係New York嘅餐廳 好掂!
朋友帶我來的

紅咖哩雞
配 蒜蓉包

我無影相 但我嘗試用文字形容一下
我冇誇大㗎

而其實 個蒜蓉包唔使點汁 都好好食...
蒜蓉炒雙拼
(翡翠苗/翠玉瓜)
Blueberry Cheesecake

唔漏 又唔會太甜

2019-10-20
2018-12-10 1633 瀏覽
我自問都食咗好多間泰式炒金邊粉, 唔係好多間合我口味有少少 酸酸辣辣那種feel。 尋日剛去一間九龍城泰式餐廳食左個泰式金邊粉絲,一點點 酸味都 十分失望。今日 晚上 喺大坑附近活動找到有一間細細間嘅泰式餐廳就畀佢一試. 我對裝修冇乜特別要求剛剛鄭鄭呢間鋪細細間好有家庭feel。 你入去問有冇pad Thai有就即刻order咗.可能冇乜人唔過五分鐘就已經炒咗碟, 份量冇預期中咁大, 外觀都唔係出名餐廳的包裝都好靚。 冇預期之下一色一啖就知道呢種係我鍾意那種酸酸辣辣 唔太高唔太濕 係我至鍾意哪種66蚊嘅價錢唔算特別貴但如果你大息可能會唔飽。 如果你鍾意食泰式炒金邊粉我會highly recommend你去試一試。

2018-12-10
  • 泰式炒金邊粉
2018-11-05 1087 瀏覽
以為呢度係食美國野?唔止咁簡單個menu好多元化由泰菜到上海菜甚至家常小菜都有得食😋⭐️凍檸多(原來用左青檸代替檸檬🍋 令杯野飲好refreshing提升左層次 梳打水用左泰國玻璃樽裝呢隻 但益力多味就有d淡 如果益力多嘅份量再多d就好喇)⭐️雞肉泰式撈米(可選扎肉/雞肉 似係炒米粉多d 配菜有洋蔥芽菜豆角蘿蔔絲 口感幾豐富 醬汁唔太鹹幾野味 成個感覺似係家常嘅泰國菜)⭐️熱狗(熱狗嘅包好脆但又唔會硬 腸仔皮脆內軟 加埋青瓜醬甜甜酸酸唔會太漏 芥末另上可以自己加 但如果有埋茄汁就更好)無意中聽到廚師同其他食客傾計話佢地嘅餃子係日日新鮮包賣哂就無下次會再試下感覺呢度好flexible唔會好拘謹員工態度好似當你街坊咁有時又會講下笑仲見到隔離台喺隔離間coffee shop叫左杯咖啡送過黎真係咁都得?😆😆
以為呢度係食美國野?
唔止咁簡單
個menu好多元化由泰菜到上海菜甚至家常小菜都有得食😋

⭐️凍檸多

⭐️雞肉泰式撈米

⭐️熱狗

下次會再試下
感覺呢度好flexible唔會好拘謹
員工態度好似當你街坊咁有時又會講下笑
仲見到隔離台喺隔離間coffee shop叫左杯咖啡送過黎
真係咁都得?😆😆
2018-09-03 975 瀏覽
I just had two dishes take away from this restaurant, and I fall in love with it!Been craving for hot dog for so long, this really fulfil my belly, nice toasted bun with butter, nice salty meaty juicy sausage and super good pickle sauce mixed with ketchup and mustard.Next is their home made dumplings, mouth fulled size, amazing seasoned juicy filling wrapped with great thin skin. I wanna try all their food now!

2017-01-07 3060 瀏覽
家庭式小店,裝潢簡樸。提供泰式菜,也有上海菜,特別。炒suki: 雞肉雜菜,醬汁惹味帶點辣。 蠔仔蛋:唔熱既,有點腥有蠔殼碎。炸雞翼:香脆入味。蒜蓉包:充滿牛油蒜蓉香味。
炒suki
蠔仔蛋
蒜蓉包
2017-01-02
炒suki
蒜蓉包
2016-05-21 3554 瀏覽
朋友因為工作原因年初離開香港,這個週末回來快閃,回味一下生活工作了四年的香港。有些餐廳不吃不可,Newyork club就是這些餐廳之一。受她推薦,我也吃了好幾次,可以說正路的泰菜水準非常穩定,紅咖喱花甲,蟶子,雞,豬,牛絕對的高水准,配上蒜蓉多士蘸汁吃幾乎是所有客人必點的菜色。這次因為有吃海鮮過敏的朋友同行,所以選擇了紅咖喱雞,咖喱濃香不油膩,雞肉嫩又入味,我們幾乎把裡面的青椒菠蘿洋蔥都吃掉了。再來就是吃泰菜必點的炒suki, 炒金邊粉,鮮蝦刺身,泰式串燒小炒,飲料上椰青,青檸蘇打等味道好之餘也超級抵食。跟其他泰菜不同之處,他們家還有應時令提供上海菜(因為老闆的媽媽or婆婆)是上海人,香椿拌豆腐,醉蟹,滬式滷豬蹄混沌餃子,常給我們好多驚喜。同樣位於隱形菜單的還有一些時令海鮮的泰式做法,老闆甚至不介意特別定制,例如提早說你要吃泰式蒸魚,香辣蟹甚至龍蝦,都能幫你做。只能說:只有你想不到的沒有老闆做不到的。

香椿拌豆腐
炒金邊粉