2022-01-04 605 瀏覽
New York Cafe & Bar 地址: 元朗鳳翔路2-6號交通廣場地下33-34號舖今次係第2次特登去元朗 @new_york_cafe_bar  幫襯啦,唔知啲食物質素有冇唔同咗呢~美國安格斯頂級肉眼扒🥩 $3283成熟嘅和牛,肉質鮮嫩夠淋身,唔會overcook,而且口感好好,好入味,好juicy,好有炭香味。再配搭佢地自家制嘅醬汁,真係效果一流,好好食,值得一試!烤焗羊仔㗎 🐑 $2885 成熟嘅羊仔㗎,外脆肉嫩滑,有好香嘅油脂滲出來,肉味好香濃,一個字”正”,再配搭佢地嘅芥末醬,真係效果一流,好好食,值得一試!西班牙海鮮飯 🥘$208海鮮飯賣相一流,色澤紅潤,而且都幾用足料。本來仲好擔心啲飯會煮到好硬,點知個飯夠濕,一啲都唔乾,但係啲飯入味就爭咗少少。大蝦意大利飯 🦐 $128大蝦真係好大隻兼爽口,味道有算新鮮。意大利飯軟硬度適中,口感嫩滑,不錯。#nicefoodie元朗
New York Cafe & Bar
地址: 元朗鳳翔路2-6號交通廣場地下33-34號舖

美國安格斯頂級肉眼扒🥩 $328

烤焗羊仔㗎 🐑 $288

西班牙海鮮飯 🥘$208

大蝦意大利飯 🦐 $128

#nicefoodie元朗

2021-09-25 739 瀏覽
N次前年舊鋪時代去過,冇乜特別,普普通通!好啦,今日行過,入去食早餐!1050 hrs 到達,早餐到1130 hrs的!等執枱,等咗10 Mins!1105 hrs 先上早餐!早餐:冇味!通粉:湯有加料唔知係乜,有圖你自己睇!頂⋯⋯見到,冇晒食欲!最慘係咩,1130 hrs 趕客走!你老闆,得25分鐘食咋⋯⋯咁鬼受氣,間嘢認真,永冇下次!同場有另一枱,一位女士在1130 hrs 未能食曬早餐,要求要個紙袋打包佢個牛角包走!點知,你老闆(真係間嘢老闆) 竟然話冇!個女士話要過膠袋,佢老闆亦話冇!見到果位女士十分無奈!元朗cafe 之多,真係未試過咁差嘅服務態度!
N次前年舊鋪時代去過,冇乜特別,普普通通!
等執枱,等咗10 Mins!
1105 hrs 先上早餐!
早餐:冇味!
通粉:湯有加料

唔知係乜,有圖你自己睇!
頂⋯⋯見到,冇晒食欲!
通粉

最慘係咩,1130 hrs 趕客走!
你老闆,得25分鐘食咋⋯⋯
咁鬼受氣,間嘢認真,永冇下次!
見到果位女士十分無奈!
元朗cafe 之多,真係未試過咁差嘅服務態度!
早餐
2021-09-07 507 瀏覽
今天晚上到這家小店晚飯,它在元朗已有一定歷史,我以往亦有惠顧過。最近見它翻新了裝修,所以決定一試。晚餐價錢約$200以下,已包括湯、主菜及飲品,相當經濟。是日餐湯是周打魚湯,煮得較為濃稠一點,仍可看見固體狀的忌廉,味道略為偏鹹,溫度暖暖而適中。我選了煎龍利柳意大利飯作主菜,龍利柳薄身煎得很有香氣,外皮有點香脆,魚肉油份不算多。意大利飯以蕃茄汁調味,酸酸甜甜味道剛剛好,感覺很清新,入口開胃,增加食慾。份量亦十分之多,令我很飽滿。這裡食物不錯,價錢便宜,是晚餐的好選擇。

晚餐價錢約$200以下,已包括湯、主菜及飲品,相當經濟。

這裡食物不錯,價錢便宜,是晚餐的好選擇。
2021-09-05
2021-08-10 561 瀏覽
這是現是我們最喜歡的元朗隱世西餐廰,性價比高,環境清幽,服務專業。沙 律菜很新鮮,有兩種選擇。雜扒歺可以選擇兩種食物,我們選擇了牛柳及靑口,不用吃太多紅肉,質素也很高。

2021-08-10
2021-07-02 701 瀏覽
約左嗰舊同事食飯,就揀左呢間我地之前返工嗰陣成日去既餐廳🍴我地叫左2個唔同既餐share黎食。🔎香草焗龍脷魚柳($68)龍脷柳焗得都算脆,嗰底有幾塊烤蕃薯,甜甜地,配上龍脷柳,味道唔錯。🔎煎豬扒配蘋果汁($68)豬扒份量都算多,而且keep到啲肉汁,入面唔會好乾,配上蘋果汁酸酸甜甜,好開胃👍🏻👍🏻🔎是日餐湯同飲品是日餐湯係忌廉湯,非常creamy,味道唔錯。飲品方面我就揀左同事推薦既凍朱古力(+$6),有非常濃郁既朱古力味,又唔會太甜,再配埋厚厚既cream,正👍🏻👍🏻👍🏻

🔎香草焗龍脷魚柳($68)

🔎煎豬扒配蘋果汁($68)

🔎是日餐湯同飲品
是日餐湯係忌廉湯,非常creamy,味道唔錯。
2021-05-28 811 瀏覽
廿多年前住元朗時未有這餐廳,昨晚應朋友邀請來此晚膳,點了一份沙律,一份鷄翼,一份炸魷魚圈,每人一份粟米忌廉湯,感覺平平無奇,不明為何價錢那麼高,但當那份2磅重的西冷牛排上嚟之後,再試吃一口,就知道物有所值,祗是朋友不喜歡太生,所以點了Medium,下次要點medium rare 才能盡興,牛排肉嫩多汁,看得岀廚師是從選料到烹調都非常講究,這價錢在一些連鎖餐廳也找不到這樣高質素的牛排和烹調,絶對值得再幫趁,餐後點了杯凍朱古力,但勁甜!
西冷牛排
西冷牛排
2021-05-09 866 瀏覽
🍽元朗平價西餐🍽烤雞肉意粉🍝$54香煎龍脷柳意大利飯$67午餐配餐湯及飲品係一間之前執咗隔咗一段時間重新開返嘅餐廳聽聞牛扒係好出名嘅所以佢一開返嘅時候我都去試一試忌廉湯好味道😋侍應會係湯上枱後即磨黑胡椒,令碗湯生色不少👍🏻配左兩條脆餅乾🍪小編10分喜歡💕烤雞肉意粉塊雞扒非常厚身勁大塊🙀不過唔知係咪太大塊嘅關係,有部份唔係咁熟同埋都幾乾😿龍脷柳非常之大塊好趣脆口👍🏻意大利飯唔會做到好漏可以食晒成個😹價錢真係相對較相宜😇可以再encore 😆
🍽元朗平價西餐🍽

聽聞牛扒係好出名嘅
所以佢一開返嘅時候我都去試一試

配左兩條脆餅乾🍪小編10分喜歡💕
烤雞肉意粉塊雞扒非常厚身勁大塊🙀
不過唔知係咪太大塊嘅關係,有部份唔係咁熟同埋都幾乾😿
龍脷柳非常之大塊好趣脆口👍🏻
意大利飯唔會做到好漏
可以食晒成個😹

價錢真係相對較相宜😇
可以再encore 😆
2021-04-18
2021-04-30 913 瀏覽
This popular restaurant closed its doors during 2020, so was happy to see its return.Checked out the menu and its pretty much the same as before but now they also serve breakfast.We went for family dinner so ordered some appetisers.Ceasar Salad, which they just serve with leaves of the romaine lettuce uncut. Not very convenient when sharing.Side order of fries with cheese sauce, more like wedges than fries. Onion Rings, these were coated with breadcrumbs and nice and crispy.One of the reasons fo

Ceasar Salad

Fries with cheese sauce

Onion Rings

One of the reasons for its popularity is the porterhouse. Before they had 2 sizes but they have done away with the bigger steak.
They now offer a 16oz porterhouse on the set menu, not sure but seems to have shrunk?

Porterhouse Steak

Fish and chips, not chips but more like wedges and batter a little on the thick side.

Fish & Chips

Combo of beef filet and tuna steak was a good choice with a nice sear on the tuna, and creamy mash.

Steak & Tuna Combo

Iced chocolate drink is still a hit and the fact that they dont add any service charge makes it a pretty reasonable meal out.
They do charge $50 for cake cutting, which is acceptable.
Clazsic Burger
生日
Onion Rings
Porterhouse Steak
Steak & Tuna Combo
2021-03-28 921 瀏覽
New York Cafe 係元朗我最愛餐廳之一,可惜疫情期間停業左一段時間。最近原來靜悄悄地已經重開,抱住期望去支持一下。晚上六時半,餐廳只有二、三枱客,有啲擔心唔知係咪以前嗰間。二人叫咗小食拼盤、晚餐porterhouse 包湯及飲品。每枱送芝士脆條,配餐湯一流。Porterhouse 肉味香濃,一如以往般有炭香,七成熟,可惜少少overcooked 。餐飲必叫凍朱古力,正!埋單三百幾,冇加一,兩個女仔食,好飽,一定會再來!

埋單三百幾,冇加一,兩個女仔食,好飽,一定會再來!
Porterhouse  steak,    Iced  chocolate
2021-03-27
  • 凍朱古力
  • T骨牛扒
2021-03-17 789 瀏覽
老牌西餐廳,之前已經停業幾年,難得今日放假咁啱經過,見佢重開,即刻入去試食。薄薄的牛排,生熟軟硬剛剛好,可以對得住$50的價錢,性格比幾高。牛角麵包熱辣辣,食物碟係暖的,防止我地掛住影相,食物太快凍,睇得出餐廳對細節的注重。

2021-03-17
$50 (早餐)
2019-06-24 1308 瀏覽
星期四晚上,因為約左住元朗既朋友,所以又去左元朗喇,其實次次黎到元朗都好難決擇,因為有太多野食啦!不過朋友話想飲洋蔥湯,咁就一定要去New York cafe 啦。之前係上網search 邊度有好味洋蔥湯飲而發現既,原價$38 ,跟餐都平d。之前試過中環上環區西餐廳都無佢咁好味,個塊溶溶地既芝士,真係無抵抗既能力呀,我試過一次飲兩碗 😂除左洋蔥湯,佢哋d扒都唔錯架,如果係洋蔥湯lover 黎到就順便試多少少野啦

• 洋蔥湯
2019-06-22 1100 瀏覽
呢間餐廳好耐之前就已經有人介紹 明明住係元朗但一直都無去過 今年就生日去試下啦!一坐底就比個啲麵包條再加啲千島醬 都幾開胃呀 等齊人就叫野食啦 我地有4個人 所以都可以試多幾款野食第一個到就係呢個青口啦!隻隻都好大隻好甜好好食 麵包加埋啲湯食麵好正呀!洋蔥又吸晒啲白酒味 正呀!之後都叫左好多肉 所以就特登叫左個沙律加舊雞 個雞我仲以為係啲普通野 點知又真係香煎好好食 不過個沙律就差少少 個presentation係好靚 但幾個人都唔知點樣食好 食到菜又食唔到bacon左邊係洋蔥湯 又係好好飲!好濃 好正右邊係海鮮周打 佢真係有成粒帶子架 又係好香好濃味 仲出色過個洋蔥湯呀!必飲!差啲想encore呀!!!叫左個豬仔骨 個肉就麻麻有啲乾 不過個著薯條就好脆好好食 下次可以淨叫薯條 哈哈最後就係呢個牛柳 我本人唔係好鐘意食牛 同行朋友就覺得ok 不過個薯蓉仲出色過個main!牛可以揀鐵板定碟上 鐵板就可以唔洗叫咁熟 佢上檯之後就會自己繼續熱多一陣嘅食完肉仲有最後一個大蝦意大利飯 個飯底好好食 軟硬剛剛好 個汁唔太濃唔會食到太飽 一定再叫!呢間朋友都覺得唔錯 可以推薦同再食!
我地有4個人 所以都可以試多幾款野食

左邊係洋蔥湯 又係好好飲!好濃 好正

呢間朋友都覺得唔錯 可以推薦同再食!
2019-06-13
生日
  • 大蝦意大利飯
  • 周打海鮮湯
  • 青口
2019-05-02 1609 瀏覽
餐牌上面寫住餐牌不許拍照,真的有趣,真金不怕紅爐火,餐牌又怕什麼被別人拍照呢餐前小食是這種長條型麵包除條,就像意大利的那些長麵包條,點這個少許辣的酸沙律醬,開開胃還可以煙三文魚意粉,煙三文魚的份量極少,幾個人分享,都要將三文魚切開細細塊,才能分得少少,意粉的份量也不太多,但沒所謂,因為我在街邊很少會主動吃這種意粉。紐約漢堡配薯角,由於是分享,我們亦都只是店員替我們切開,切開就容易分享。這個漢堡,有兩塊牛肉,因此看你上來,但是頂上面的麵包以及底下的,都已經被肉汁或是牛油浸到軟林林,根本完全不香脆,與外國的美味漢堡,是兩碼子的事。脆薯角還好,份量不少,切起上來挺具風格,夠脆夠大件,而且薯角不會太過厚皮,薯仔肉挺豐富。這個Pizza普普通通上邊可以見到幾條沙律菜葉,下面的所謂海鮮,也只是好像雪藏海鮮粒那些。Pizza的餅底也不算香脆,但是薄薄的,還可以吧。在任何一個區域,當你隔了一段時間回去,很多食肆都已經關閉。元朗也是這樣,隔了一段時間,便會有很多店舖消失。想不到,交通廣場這兒,以前最多人排隊的日式食肆,反而已經不復存在,而這間紐約,仍然屹立不倒。
餐前小食是這種

這個

2019-03-30 784 瀏覽
次次去new york cafe都例牌叫烤雞肉意粉,因為真係好好食套餐包括餐湯同餅乾條,主菜蕃茄汁濃郁,雞肉大大件,仲有伴碟嘅脆片都好惹味!每次食完都捧住個肚走,最後歎埋杯即磨咖啡,完美嘅一餐呀
2019-03-14
2019-03-28 656 瀏覽
話甘快又到lunch time喇,繼續係元朗覓食。lunch time真係分秒必爭,皆因附近好多中學,吾行快幾步都冇曬選擇。今曰我地打算食西餐,點知完本plan好去果間西餐已經full左。所以今日就試第二間西餐。lunch time 依間店吾算多人,full 5成左右。餐廳有分indoor 同 outdoor,天氣熱的關係,我地當然係坐indoor 啦。lunch set 既種類都幾多,有扒餐、意粉、pizza 同Risotto. 價錢都係$58-$67不等,視乎你叫咩。lunch set 有餐湯同長條脆麵包,可點醬或湯。1.  蝦貝殼麵有一隻大蝦同數隻鮮蝦, 用料足夠。貝殼麵用意大利青醬煮成,反面食到橄欖油味,食到最後就覺得太油。而且份量不夠。2. 雜菜薄餅雜菜其實就係pizza上面果堆沙律菜。個薄餅係濃濃既芝士薄餅,仲可以做到拉絲既效果,不過就係dry左D。3. 烤雞肉配意粉雞肉同意粉量十足,對比岩岩既蝦貝殼麵,依個份量才是正常。烤雞的肉質好嫩而且滑。意粉配蕃茄蓉,好開胃。整體依個意粉做得最出色。

所以今日就試第二間西餐。

lunch time 依間店吾算多人,full 5成左右。

價錢都係$58-$67不等,視乎你叫咩。

lunch set 有餐湯同長條脆麵包,可點醬或湯。
1.  蝦貝殼麵
有一隻大蝦同數隻鮮蝦, 用料足夠。
而且份量不夠。

2. 雜菜薄餅
雜菜其實就係pizza上面果堆沙律菜。

3. 烤雞肉配意粉
雞肉同意粉量十足,對比岩岩既蝦貝殼麵,依個份量才是正常。
烤雞的肉質好嫩而且滑。意粉配蕃茄蓉,好開胃。
整體依個意粉做得最出色。