2008-09-01 18 瀏覽
Situated at the heart of Central, being headed by the former chief of Nadaman, and highly recommended by Choi San, this restaurant certainly had the potential to be a great place for Japanese food. But after trying it for once, the impression was so bad that I probably would never come back again ... ...First, a word on the food. I didn't feel like ordering sushi / sashimi this time (in retrospect maybe a wise decision, I'll explain why later), so I just ordered a simple thing - udon in hotpot w

First, a word on the food. I didn't feel like ordering sushi / sashimi this time (in retrospect maybe a wise decision, I'll explain why later), so I just ordered a simple thing - udon in hotpot with tempura, chicken and vegetables. It cost 140 which is not cheap even for Central, and I expect it to have good quality. Turned out that the food was just ordinary - small portion (only 1 tiny piece of chicken and 1 piece of fishball, with 2 shrimp tempura and a small piece of mushroom - that's about it !) , the soup base had no taste at all, and the udon was just ordinary stuff. Quite a disappointment really......

But the real surprise came later. I sat at the sushi bar and had the good fortune of watching the chef at work. To tell the truth, I was a bit annoyed as I found that they were not professional at all - keep talking to one another, making jokes, boasting about their skill as compared to others etc.... I have visited many top notch Jap restaurants in HK and I have NEVER seen anything like this before !

But the most unbearable thing was the hygienic condition in the store - there were FLIES all over the place ! One of the sushi chef even tried to hit a fly with a piece of towel in front of the customers ... ....
My goodness, I just cannot believe my eyes anymore ... ...

To those patrons who ordered sushi / sashimi, good luck to you all. For all those would-be patrons of this place, you have been warned.
2008-08-27 15 瀏覽
今日係轉述媽咪同同事食既一餐。媽咪早兩日有同事要走,FAIRWELL個同事,所以成班同事一早就約好今日一齊食LUNCH。媽咪梗係無咩所謂去邊度食啦,估唔到同事揀既尼間NAOZEN好唔錯。其實都唔平架,一個人食個LUCN SET要差唔多190-250,其實食埋佢個環境和食物質素及質量,成SET野都係190-250,媽咪真係覺得好抵食。媽咪向來鐘意三文魚親子飯 (即係刺身定食不過只有三文魚和三文魚子)就叫左尼個LUNCH SET (連前菜,味噌湯,漬物和飯後果) ,都係190喳。 好多人都會嫌三文魚子好難入口,媽咪就唔係太覺,但會輕輕加左D薄荷葉入去,就去左魚『聲』味。會味噌湯好正,好香兼有滑豆腐粒(雖然唔知佢係唔係日本豆腐,但咁滑真係拍得住架啦)。媽咪D同事食洞庭麵都話好唔錯!媽咪今次試得唔多,但間餐廳真的值得再去,所有野都好滿意,除左飯後果太凍!
今日係轉述媽咪同同事食既一餐。

• 三文魚親子飯,冷麵,玉子
2008-07-09 2 瀏覽
同老細去食日本嘢, 老細請得, 當然搵間好啲架啦我叫左個燒牛肉定食, 好正, 牛肉好大份, 一個人都幾難食得哂同事A叫左天婦羅定食, 佢話一般, 比較油同事B叫左鰻魚定食, 佢話正到不得了, 响出面未食過啲燒得咁好的鰻魚, 好多汁, 好香 (講到我口水都流出嚟)同事C叫左刺身SET LUNCH, 佢好失望, 因為佢最鐘意食三文魚但冇, 其他啲刺身佢話只係一般老細叫左燒魚定食, 等左好耐, 我地啲嘢食完老細嗰份都未上嚟, 老細塊面黑到 .... 嚇死人啲waiter ... 個個都好似好有禮貌咁, 但又個個都好表面, 做嘢好粗魯, 一啲都唔似人地啲日本restaurant咁個個做嘢都好小心
同老細去食日本嘢, 老細請得, 當然搵間好啲架啦

同事A叫左天婦羅定食, 佢話一般, 比較油

• 鰻魚定食
  • 燒牛肉定食
2008-06-04 6 瀏覽
忙完公事已是隔天的早上,約了朋友吃個午餐談談近況。在中環找間似樣的和食只得幾間,稻菊太貴消費不起,Agahen無訂位自然唔洗諗,這裡周末有定食,更打著八折作招徠,未試過,來的理由就更大了。二人來,坐到壽司吧,雖然累,但看著師傅靜靜地握壽司、洗刀具,精神也回復過來,傳統一點,要了天婦羅蕎麥冷麵。雖非吃壽司,卻下意識地拿起熱毛巾抹抹手,前菜及腐皮壽司先來,前者是漬菜,菜粒以木魚水漬過,清爽並帶開胃的木魚湯鮮,特別是加了蛋粒,味道也豐富一點。常見於傳統蕎麥與烏冬的腐皮壽司,修飾過的甜腐皮包著軟熟的飯粒,味道輕盈,這配搭很不錯。接下來的天婦羅蕎麥麵,包著薄炸漿,每款厚度與掛漿亦各有特色,吃起來鬆化不膩,最喜歡吃蔬菜天婦羅,水分刪減後吃起來更甜更清爽,從前覺得天婦羅不過是油炸之物,現在愈吃愈能發現它的可愛,要時間換來的,紙上僅留著兩滴油漬,滿意了。蕎麥冷麵也是夏天喜歡吃和式冷麵之一,麵上舖以紫菜,墊以竹間,配上木魚湯調的麵汁及細緻的蔥絲,很討好;蕎麥很冰涼,麵帶淡而獨特味道,浸過麵汁後味道也更易被人接受,以蔥絲提味,很聰明組合,略嫌麵汁豉油味重了半分。這近乎是吃齋的組合索價$140,不平宜,然而
忙完公事已是隔天的早上,約了朋友吃個午餐談談近況。

這近乎是吃齋的組合索價$140,不平宜,然而簡單得來又做得好的,選擇不多,喜歡傳統冷麵的,這裡是個不錯選擇。

朋友作東,在此謝過。

P.S 亦有稻庭$120(約價)、及粗身烏冬$98(約價)供選擇
清簡一餐,也不錯
愈來愈欣賞此品
常見於傳統和式冷麵
清簡一餐,也不錯
愈來愈欣賞此品
常見於傳統和式冷麵
2008-05-02 3 瀏覽
同舊同事食飯, 臨急臨忙淨係得Naozen有位, 今日又要爆budget 啦! 我叫左個照燒牛肉定食, 舊同事就叫左雜錦鍋燒烏冬.個照燒牛肉定食勁大份, 淨係個牛排已經好大塊, 仲有日式蒸蛋, 麵豉湯, 前菜同沙律. 個牛肉好嫩, 不過個蜜糖芥辣醬冇乜味, 如果俾沙律醬可能仲好. 同埋個照燒汁咸左少少.舊同事個雜錦鍋燒烏冬賣相唔錯, 有兩隻勁大既炸蝦同好豐盛既配料. 我見佢食到連d湯都飲晒, 應該係唔差得去邊喎!雖然貴d (照燒牛肉定食$160; 雜錦鍋燒烏冬$140), 但係幾有水準, 同埋坐得舒服, 都抵既! 睇黎我都係儲唔到錢架啦!

我叫左個照燒牛肉定食, 舊同事就叫左雜錦鍋燒烏冬.

2007-10-29 3 瀏覽
哩間鏞記對面既日本料理,係中環一向都好底調,兼走高檔路線,食個lunch閒閒到都要百幾銀,貴唔緊要,因為入得去都預左,但係同時間同預左有好野食架麻,誰不知,今日叫左個我司天婦羅定食$190,個幾件壽司真係把鬼到暈,前日去千兩食一客收$20既都好佢幾倍,壽司刺身好唔好食其實一d難度都冇,最緊要新鮮就得,但係見佢個幾塊魚,面頭一d光澤都冇,d色水又暗啞就知有幾唔新鮮啦! 加上全餐廳只得一個男伙計,落Order轉菜收錢都係得佢一個,做到踢晒腳! 失敗! 認真失敗!
2007-10-21 3 瀏覽
一向食日本菜以海膽為指標, 估唔到呢度0既海膽係腥0既魚生食落又有筋, 連綠菜雪糕都好重奶味(輕綠菜味), 令到對成餐\\\\\\\飯0既感覺好差, 雖然餐\\\\\\\廳內好香魚生味, 但都係唔會再去
一向食日本菜以海膽為指標, 估唔到呢度0既海膽係腥0既
2007-05-13 3 瀏覽
三個月食兩次第一次同朋友食飯,由我點菜但主要都係散叫份量不太多但味道很不錯兩個人埋單都未過千第二次係周末日同女友去食飯,由女友渣主意去點菜叫的item唔多不過好似仲抵食第一次飲熱的清酒,味道不錯(但自問喜歡飲洋酒多一點)set dinner份量不多不少牛肉鍋味道不錯埋單好仲抵過第一次去食
三個月食兩次
第一次同朋友食飯,由我點菜但主要都係散叫
份量不太多但味道很不錯
兩個人埋單都未過千

第二次係周末日同女友去食飯,由女友渣主意去點菜
叫的item唔多不過好似仲抵食
第一次飲熱的清酒,味道不錯(但自問喜歡飲洋酒多一點)
set dinner份量不多不少
牛肉鍋味道不錯
埋單好仲抵過第一次去食

2007-04-24 2 瀏覽
好耐之前去過中環鏞記對面0既呢間日本料理店.仲記得店內環境清淨,用好多木的裝潢,好有溫暖感覺.刺身好新鮮肥美.肉質鮮甜嫩滑.夜晚去食都唔會太多人,唔會好似其他日本料理店咁嘈!
2007-04-23 13 瀏覽
《日本料理周第八回~刺身》之前跟年青食友談過,都覺如果人在中環,要吃似樣的日本料理,選擇卻出奇的少,尤其在午市而言,又如果想吃壽司刺身,就更可憐。當然隨著喜八之去,選擇又少一間,而這裡就變成必然選擇中的兩間的其中一間。朋友還飯債,地方由我選,當然我亦繼續我去歐遊之前的「日本料理周」,兩個人來了這裡。這裡裝修雅致,相當企理,我們坐在壽司檯,也是寬敞又舒適的。午市定食不便宜,由百六開始,至最貴的便當,盛惠二百五,取了個中庸之道,要了刺身定食。先來的前菜是薯仔沙律,看似簡單,但味道卻不簡單。薯仔全磨茸,是正統日式薯仔沙律的規格。加入了肉來調味,味道是比平日的日式薯仔沙律有層次及豐富;刺身定食賣相一流,未吃已有信心。內涵豐富,有池魚、章紅、中拖羅、甜蝦、八爪魚,份量也不算少。刺身雖然不算十分新鮮,始終是午市,會明白都是昨晚賣不去的隔晚貨,但都鮮美,加上新鮮山葵,非常不錯;定食還有日本米飯、茶蒸蛋及味噌湯,還有飯後果,都夠份量的。午市定食不包飲品,另叫了熱咖啡一杯,都幾香濃。始終吃日式定食,最後也要喝一杯咖啡,才算是劃上了完美的句號。單不是我埋的,不過價錢應該是二百三十幾。是不便宜,但吃日本料理
《日本料理周第八回~刺身

單不是我埋的,不過價錢應該是二百三十幾。是不便宜,但吃日本料理,也難有「平靚正」的,如果找到又「靚」又「正」的,個人覺得貴一點也值得。
2007-02-08 5 瀏覽
中午匆匆忙忙,有幾多人在中環食飯係因為欣賞廚師手藝?這裡的魚生飯真不錯,用料新鮮上乘甜美,和晚間水準一樣,不像一般尖沙咀和銅鑼灣大部份的和食料理,中午採用的是隔幾夜材料。如何慳錢?Set Lunch的份量少過晚上就是了。這裡的魚生飯有牡丹蝦,熟蝦,鯛,平目,池魚,魚子,墨魚,赤身(鮪),魷魚,蛋... 山葵生磨,貴得來合理。吉列黑豚採用半肥瘦豬肉,鮮甜,但粉略厚,不要奢望這裡能提供Tonkichi的水準,Set Lunch包味噌湯,蒸蛋(好吃)甜品。二人埋單連加一,三百八十不到。環境舒適,檯與檯之間互有空間,待應反應叫快,我覺得中環水平叫做抵食。唯一美中不足是隔離地盤打莊都打了幾年,食飯時間都幾震盪(笑)
2006-12-18 3 瀏覽
星期日去呢度食晚餐好寧靜,舒服.而且前菜擺得好好看.1.鱆紅魚刺身$160~好食,而且切得較厚身.2.牛肉橋麥麵$130~其實無什麼特別,都係比較靚的肥牛.但碗湯唔會太咸.3.(魚立)魚茶漬飯$100~幾好食,魚好新鮮.
星期日去呢度食晚餐好寧靜,舒服.而且前菜擺得好好看.
1.鱆紅魚刺身$160~好食,而且切得較厚身.
3.(魚立)魚茶漬飯$100~幾好食,魚好新鮮.
2005-10-05 20 瀏覽
在鏞記對面的日本料理'膳'前身是福喜,昨天和一班同事午飯,大家都是第一次到轉手後的福喜,裝修和從前沒有太大的不同,環境和氣氛令人感覺舒服,見附近也有幾枱日本客人,信心即時加強了一點。在中區吃日本菜,基本上都已預算最少百多元以上,膳的午市定食約有十多款,價錢約由120至220元不等,全部都附有前菜、麵豉湯及甜品等,價錢都算合理。我們分別叫了5款不同的定食,有1)牛排2)魚生飯3)天婦羅4)燒魚及魚生5)和式。本人選擇和式定食,先送上來的前菜及是3款魚生共5件,其中一件是牡丹蝦,魚生全都很新鮮及放在小小的冰粒上賣相精緻,看得出師傅的細心,前菜味道也很好,再來一併上的還有燒鯖魚、薯仔炆豬腩肉、天婦羅、麵豉湯、茶碗蒸及白飯。本人對燒鯖魚興趣一般,魚是即燒的,味道還可以,反而薯仔炆豬腩肉十分可口,豬腩肉有點肥但鬆軟入味,薯仔吃得出是日本的物產,可惜只得一件,一向覺得天婦羅是不易做得好的食物,這裡的師傅也做得不油不膩,值得一讚,端上來的白飯也十分精彩,第一次看見白飯發出鮮明的光澤,我們每人在不知不覺間把它全送進肚裡,部份同事的麵豉湯內還有大量新鮮蜆肉,不是一般的行貨,真有驚喜。同事點了的燒魚是銀雪

本人選擇和式定食,先送上來的前菜及是3款魚生共5件,其中一件是牡丹蝦,魚生全都很新鮮及放在小小的冰粒上賣相精緻,看得出師傅的細心,前菜味道也很好,再來一併上的還有燒鯖魚、薯仔炆豬腩肉、天婦羅、麵豉湯、茶碗蒸及白飯。本人對燒鯖魚興趣一般,魚是即燒的,味道還可以,反而薯仔炆豬腩肉十分可口,豬腩肉有點肥但鬆軟入味,薯仔吃得出是日本的物產,可惜只得一件,一向覺得天婦羅是不易做得好的食物,這裡的師傅也做得不油不膩,值得一讚,端上來的白飯也十分精彩,第一次看見白飯發出鮮明的光澤,我們每人在不知不覺間把它全送進肚裡,部份同事的麵豉湯內還有大量新鮮蜆肉,不是一般的行貨,真有驚喜。同事點了的燒魚是銀雪魚,端上枱時我們不約而同都嘩了一聲,魚明顯地是燒出來而不是一般省時間的煎出來,魚的四面燒得十分均衡及香脆,同事說味道也很好。牛排是薄燒的同是說味道可以但有點根,可以不試。甜品是水晶梨2片,味道一般,吃不出是否日本種。

整體來説都十分满意,下次再會光顧,順帶一提,由於魚都是即叫即燒,要等久一點。

以店名為名的"Naozen Bendon"(Lunch$220/Dinner$280),便當食物非常豐富,包括3款共5件魚生、5/6件不同的魚生壽司、熟的小食、tempura、steamed egg、miso soup和生果等。以這價錢在中環食日本餐,當然不會期望有貴價魚生,但此便當的魚生都非常新鮮,而且味道不俗。另外,牛肉烏冬($130) 都不錯,牛肉約7/8成熟,非常嫩滑。店員熱誠有禮,是晚有不少日本客。此店平日12:45前結帳以及星期六/日和假期均有8折,惟上述套餐除外。