Nana係日本人氣茶室 香港愈開愈多之前在airside食過今日在黃竹坑southside又見到佢甜品同抺茶雪糕出色之外我想講連主食都好有水準 餐廳彷日本茶居的木系設計座位相當舒適食住抺茶享受住周邊氛圍 好似去左日本甘 //嫩雞肉明太子茶漬飯 配鰹魚湯 $88//茶漬飯加上明太子同嫩雞肉可以選湯茶漬或鰹魚湯我選擇左鰹魚湯淋上鰹魚高湯後吸晒湯汁精華 口感清新健康 //海老蕃茄豆乳烏冬 $128//番茄溝豆乳 個醬汁超creamy而且超掛汁酸酸甜甜加上淡淡嘅豆香味道濃厚得黎又帶點清新蝦夠多而且入口彈牙 烏冬煙靭且彈牙每啖都吸晒醬汁好快就清碟 //凍抺茶牛奶白玉綠茶雪糕 $52//抺茶控必點!抹茶香濃再加抹茶雪糕就是滿足既口感同埋抹茶加紅豆再加軟淋的白玉呢個組合又係永遠都係完美 好治癒既感覺 //熱焙茶牛奶 $45//那邊廂朋友叫左熱既焙茶牛奶焙茶香而且味道濃厚又係另一番享受 //抺茶蕨餅芭菲 $88//頂層是濃郁的抹茶雪糕然後是香甜既紅豆加上煙韌既蕨餅跟住就係雲呢拿雪糕、脆卜卜既小麥脆片同抹茶果凍粒整個口感係超級多層次 //焙茶生朱古力芭菲 $98//另一杯頂層是茶香焙茶雪糕然後是鮮奶油中
Nana係日本人氣茶室 香港愈開愈多

又係另一番享受

//抺茶蕨餅芭菲 $88//
頂層是濃郁的抹茶雪糕
然後是香甜既紅豆加上煙韌既蕨餅
跟住就係雲呢拿雪糕、脆卜卜既小麥脆片同抹茶果凍粒
整個口感係超級多層次

//焙茶生朱古力芭菲 $98//
另一杯頂層是茶香焙茶雪糕
然後是鮮奶油中間夾雜生朱古力、紅豆泥、粟米脆片、焦糖醬忌廉、
生朱古力同焙茶又幾夾
  • 抺茶蕨餅芭菲
  • 焙茶生朱古力芭菲
隱世小店將和風美學發揮得淋漓盡致!由環境到食物都充滿禪意,食材配搭見心思🍙 特別欣賞佢哋對茶味嘅掌控,抹茶同焙茶嘅濃度都調校得啱啱好,唔會苦澀亦唔會過甜! 🫖 主食方面,烏冬同茶漬飯都做得精緻,完美演繹「和食」嘅簡約美學🍡This gem perfectly embodies Japanese aesthetics! From its ambiance to its food, everything exudes Zen-like tranquility. What stands out is their mastery of tea flavors - the matcha and hojicha are expertly balanced, never too bitter nor overly sweet. Their udon and ochazuke are equally refined, showcasing the minimalist elegance of washoku (Japanese cuisine)!————————————————食物 Food:❀ 抹茶
隱世小店將和風美學發揮得淋漓盡致!由環境到食物

————————————————
食物 Food:
❀ 抹茶生朱古力芭菲 $98
Matcha Raw Chocolate Parfait
苦澀度剛好唔會膩~芭菲層次多, 生朱古力/ 軟糯蕨餅、脆脆玉米片、雲呢拿雪糕三重口感! 茶香同奶香完美平衡,苦甜交織好治癒!🉑

❀ 焙茶嶡餅芭菲 $88
Hojicha Warabi Mochi Parfait

❀ 海老蕃茄豆乳烏冬$128
Sakura Shrimp Tomato Soy Milk Udon
烏冬滑溜掛汁! 🍝

❀ 嫩雞肉明太子茶漬飯 (鰹魚湯) $88
Tender Chicken Mentaiko Ochazuke
最啱突然想食清淡嘢嘅日子! 茶漬飯暖心又飽肚, 雞肉嫩滑, 明太子鹹香慢慢融化喺飯粒間非常夾🍚

❀ 熱抹茶牛奶白玉紅豆 $48
Hot Matcha Milk with Shiratama & Red Bean
泡沫綿密到似奶蓋~白玉煙韌有咬口,紅豆保留粒粒口感💞

❀ 熱焙茶牛奶焦糖忌亷 $48
Hot Hojicha Milk with Caramel Cream
焙茶焙烤香氣突出,飲完成個人暖笠笠🍼

Total: $274pp
————————————————
整體 Overall:
✦ 價格 Price: 4.5/5
✦ 味道 Taste: 4.6/5
✦ 服務 Service: 4.5/5
✦ 環境 Ambience: 4.3/5
✦ 再訪指數 Visit again: 4.6/5

nana's green tea (黃竹坑)
📍地址 Address:
⏰營業時間 Opening hours:
Mon-Sun 11:30-22:00
2025-06-05
今次我地去左海洋公園酒店玩,佢地架shuttle bus其中一個站係送人出黎Southside呢個商場,呢頭我都唔太熟,搵下食乜就揀左呢間綠茶主題既日式餐廳🍵餐廳環境都ok,坐位幾闊,帶左BB泊埋架BB車入去都冇問題,門口位都有外賣做,我地就係比佢門口外賣display既甜品吸引黎食🤭嫩雞肉明太子茶漬飯set($108)呢個茶漬飯茶牌話must try梗係試下,我覺得比較健康既一個餐,嫩雞肉完全冇脂肪,但又唔會鞋口,明太子醬幾濃味,加湯之後岩岩好🍚豆乳擔擔烏冬set($128)呢個日式擔擔麵同中式既唔同,佢個湯唔算好濃厚,少少辣辣地,感覺似係日式麻婆豆腐味,而烏冬可以揀凍或熱,我地揀左凍,放湯又唔覺得怪,仲幾爽口🍜跟餐抹茶牛奶(白玉+$5,雪糕+$10)套餐既飲品我見比較普通,問店員有冇得轉,佢話可以加錢加topping,我就話想抹茶牛奶白玉綠茶雪糕,店員都幫我整,抹茶牛奶幾香滑,雪糕好正,飲品就比雪糕淡味d,加埋煙韌既白玉,同杯飲品好match😄跟餐焙茶牛奶(白玉+$5,雪糕+$10)另一杯我地揀左焙茶版本既一樣材料,焙茶個茶味會比較出d😗抹茶白玉芭菲(跟餐+$68)焙茶生朱古力芭菲

嫩雞肉明太子茶漬飯set($108)

豆乳擔擔烏冬set($128)

跟餐抹茶牛奶(白玉+$5,雪糕+$10)

跟餐焙茶牛奶(白玉+$5,雪糕+$10)
另一杯我地揀左焙茶版本既一樣材料,焙茶個茶味會比較出d😗

抹茶白玉芭菲(跟餐+$68)
焙茶生朱古力芭菲(跟餐+$78)
黎到最重點既甜品,我地一人各自叫一份芭菲,都係抹茶焙茶各一,兩杯都係勁大杯,其實share都仲得,不過見到咁靚又難得出黎食就食盡佢,佢好豐富,好有層次感,雪糕夠香滑,同飲品既一樣🍨

呢間餐廳既甜品好好食,飲品亦都唔錯,而主食都相當有特色,有多款豆乳味既主食,成件事都好日本,食左兩球雪糕大滿足,食物價錢合理,佢地另一間分店開係啟德,下次去啟德睇波bookmark定再食先😛
2025-06-16
🌸柚子胡椒豚肉烏冬(日本豚肉使用)$98🌟🌟🌟🌟🌟濃郁柚子胡椒湯底,日本豚肉夠嫩滑,煙靭嘅烏冬,還有白蘿蔔碎嗍晒湯汁非常清甜。🌸鮭魚昆布絲柚子胡椒茶漬飯$88🌟🌟🌟🌟🌟滿滿鮭魚碎、滿滿昆布絲、還有酸菜做配菜,有一壺鰹魚湯,倒入茶漬飯內非常好味,鮭魚味濃郁,湯底夠鮮甜,放埋柚子胡椒蓉夠晒惹味。🌸抹茶生朱古力芭菲 $98🌟🌟🌟🌟🌟抹茶山朱古力夠順滑,抹茶味濃郁,抹茶雪糕球夠香濃而不會太苦,還有原粒紅豆蓉球。中間是牛乳雪糕,牛乳味濃郁,最底層是抹茶奶凍,夾埋牛乳雪糕一齊食,非常好味。🌸焙茶白玉芭菲 $88🌟🌟🌟🌟🌟焙茶雪糕夠香濃帶點苦,白玉伴入黑糖豆蓉非常好味,中間是牛乳雪糕,牛乳味濃郁,最底是焙茶奶凍,夾埋牛乳雪糕可以中和一下味道。🌸凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆 $52🌟🌟🌟🌟🌟整杯都滿滿,朱古力脆脆,香濃抹茶味道,牛奶雲呢拿軟雪糕非常濃郁,配搭抹茶飲品非常好味。🌸凍焙茶牛奶忌廉黑蜜果凍$52🌟🌟🌟🌟🌟牛奶忌廉非常滑溜,黑蜜果凍帶點甜,焙茶味道香濃,整杯入口比較醒神。
🌸柚子胡椒豚肉烏冬(日本豚肉使用)$98🌟🌟🌟🌟🌟

🌸凍焙茶牛奶忌廉黑蜜果凍$52🌟🌟🌟🌟🌟

2025-07-10
  • 焙茶白玉芭菲
2025-07-09 216 瀏覽
Nana's Green Tea 以抹茶和豆乳為主推美食,製作成主食、甜品和飲品,絕對是抹茶控必到之地。Nana's Green Tea 有2間店,這次來到黃竹坑店,順便遊下新商場。餐廳位於商場2樓,地方不算大,食物月以日式西餐為主,飲品除了一般餐茶,還有抹茶焙茶飲品。甜品以抹茶、焙茶和芝麻芭菲杯為主打,再配以蛋糕作為賣點。海老蕃茄豆乳烏冬 HKD148,海老有5隻,沒想到豆乳、蕃茄和海老配搭上,味道有點像龍蝦汁一樣香,完全想把所有醬汁都要吃下。烏冬口感又剛剛好,讓人吃得滿足。明太子大葉豆乳芝士意大利飯 HKD148,用上豆乳和芝士煮成醬汁拌意大利飯,甜品點了抹茶生朱古力芭菲和黑芝麻蕨餅芭菲。抹茶生朱古力芭菲 HKD98,生朱古力抹茶味甘香,最重要的不會很甜。配上紅豆蓉、抹茶雪糕和脆片,絕對是抹茶控必吃之選。黑芝麻蕨餅芭菲 HKD 88,芭菲底部有黑芝麻啫喱、黑芝麻雪糕,所以黑芝麻味道很香濃,加入煙韌蕨餅、脆片增加口感,非常回味。抹茶牛奶白玉紅豆 HKD48,抹茶有一種回甘香味,甜度剛剛好,當中還有煙韌白玉和清甜紅豆味,增加口感。焙茶牛奶黑蜜果凍 HKD52,焙茶奶味更突出,再加上黑密

甜品點了抹茶生朱古力芭菲和黑芝麻蕨餅芭菲。

抹茶牛奶白玉紅豆 HKD48,抹茶有一種回甘香味,甜度剛剛好,當中還有煙韌白玉和清甜紅豆味,增加口感。焙茶牛奶黑蜜果凍 HKD52,焙茶奶味更突出,再加上黑密果凍,多份吃了果凍樂趣。

• 黑芝麻蕨餅芭菲
  • 抹茶牛奶白玉紅豆
  • 焙茶牛奶黑蜜果凍
  • 明太子大葉豆乳芝士意大利飯
5天前 0 瀏覽
日式甜點,療癒系芭菲,抹茶系女生焙茶香氣瞬間帶到京都!整個空間瀰漫著日式喫茶店悠閒氛圍~抹茶生朱古力芭菲甜品界的藝術品!頂層流心抹茶生巧香中帶甜味,中層軟綿綿之雪糕,底層脆脆玄米,一勺挖到底,層次感滿滿抹茶牛奶無糖版本茶香醇厚,在喉嚨尾韻!建議先喝原味再慢慢加糖調整焙茶牛奶滿分的香氣,淋上醬汁,淡淡堅果香明太子豆乳意大利飯 豆乳香米粒,中間微硬口感,明太子辣中帶香和大葉清香形成完美平衡。蝦膏汁大蝦 選用虎蝦,蝦頭精華全部煮進醬汁裡,鮮味濃郁到想拿將盤子擦乾淨!焙茶香氣瞬間帶到京都!整個空間瀰漫著日式喫茶店悠閒氛圍~
日式甜點,療癒系芭菲,抹茶系女生

焙茶香氣瞬間帶到京都!整個空間瀰漫著日式喫茶店悠閒氛圍~

抹茶生朱古力芭菲

抹茶牛奶
無糖版本茶香醇厚,在喉嚨尾韻!建議先喝原味再慢慢加糖調整

焙茶牛奶
滿分的香氣,淋上醬汁,淡淡堅果香

明太子豆乳意大利飯

蝦膏汁大蝦

焙茶香氣瞬間帶到京都!整個空間瀰漫著日式喫茶店悠閒氛圍~
2025-07-29 0 瀏覽
午餐必定要12点半前到才有位,因為本身坐位都唔多,枱與枱空間也比較窄。lunch有多款定食,我喜歡生山芋吞拿,次次都叫這個,同事覺得他的咖哩有d啖,另一同事烏冬比較清淡。我們期待的甜點有点失望,焙茶雪糕只是焙茶糖浆淋上雲利拿雪糕面。

2025-07-29 0 瀏覽
天氣炎熱☀️最啱去「nana’s green tea」食冷烏冬❄️.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.海老番茄豆乳烏冬🍝單點$128💰有海老🦐菇菌🍄‍🟫番茄🍅番茄豆乳味道香濃稠身🥫🥛酸甜開胃🤤海老彈牙😆烏冬煙韌😗.冷豆乳擔擔烏冬🍜單點$108💰清新豆乳湯🍼融合咗擔擔風味的微辣🌶️配上雞肉肉末🐓蔥花、蔬菜🥬口感層次豐富😋凍凍哋好解暑😌.焙茶生朱古力芭菲🍨單點$98💰有焙茶雪糕、焦糖忌廉☁️蜜豆蓉、焙茶生朱古力🍫粟米片、牛奶雪糕、茶凍😍多層配搭,甜度適中🤤.黑芝麻蕨餅芭菲🍧單點$88💰有黑芝麻雪糕、焦糖忌廉、蜜豆蓉🫘蕨餅、粟米片🌽牛奶雪糕🍦茶凍🤩芝麻味香濃👍🏻.凍焙茶牛奶白玉焙茶雪糕🫖單點$52💰.凍抹茶牛奶白玉焙茶雪糕 🍵單點$52💰
⚠️此餐廳收取10%服務費💰
凍焙茶牛奶白玉焙茶雪糕🫖單點$52💰
凍抹茶牛奶白玉焙茶雪糕 🍵單點$52💰
  • 海老蕃茄豆乳烏冬
nana's green tea今次要介紹一間喺黃竹坑一間THE SOUTHSIDE商場入面有一間日本菜餐廳叫「nana's green tea」,見到門外勁多人排隊買外賣,原來係買甜品「芭菲」,佢哋亦都算係一間出名甜品店之一,每日下午三點後餐廳先可以提供熟食,入到餐廳通道都算闊落,店員有禮,輪椅人士入去食野絕對無問題!1.嫩雞肉明太子茶漬飯(鰹魚湯)$98(9.5/10)估唔到雞肉肉質咁嫩滑,都有5塊嫩滑雞肉,上面係明太子醬,入完鰹魚湯落去之後,明太子醬嘅鹹香味道同泡飯之間非常夾!2.柚子胡椒豚肉烏冬$108(10/10)呢碗豚肉烏冬好味到不得了,烏冬滑到似豆腐咁滑,豚肉都有6塊,柚子胡椒湯底唔會好濃味,其他配料仲有好多白蘿蔔蓉,份量都算多!3.凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕$52(10/10)抹黑味好香濃,帶少少苦澀味,雲呢拿雪糕好滑,天氣咁熱,雪糕都好快溶,要快少少食!4.凍焙茶牛奶忌廉朱古力醬$48(10/10)焙茶味比較出,再配合埋上面少少苦似黑朱古力醬,飲落味道好夾!5.抹茶蕨餅芭菲$88(10/10)呢杯芭菲甜品份量超多,最頂有好多加咗綠茶粉嘅忌廉,下面有一球綠茶味雪糕,雪糕食落
nana's green tea

1.嫩雞肉明太子茶漬飯(鰹魚湯)$98(9.5/10)

2.柚子胡椒豚肉烏冬$108(10/10)

3.凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕$52(10/10)

4.凍焙茶牛奶忌廉朱古力醬$48(10/10)

5.抹茶蕨餅芭菲$88(10/10)
呢杯芭菲甜品份量超多,最頂有好多加咗綠茶粉嘅忌廉,下面有一球綠茶味雪糕,雪糕食落好香濃嘅綠茶味,旁邊有2舊蕨餅,其他配料有紅豆蓉同好多脆脆等等,抹茶控嘅你一定唔可以錯過!

6.黑芝麻白玉芭菲$88(10/10)
呢杯芭菲甜品份量超多,最頂有好多加咗應該係焦糖醬嘅忌廉,下面有一球黑芝麻雪糕,雪糕食落好香濃嘅阿芝麻,旁邊有2粒白玉,其他配料有紅豆蓉同好多脆脆等等,兩款芭菲都非常唔錯!

2人總共價錢$508,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.92/10

@nanasgreenteahongkong @thesouthsidehk

地址:黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓206-207號舖

#nana'sgreentea #THESOUTHSIDE商場 #甜品店 #日本菜餐廳 #芭菲 #黃竹坑美食 #黃竹坑好去處 #香港美食 #無障礙餐廳 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
最近去咗黃竹坑「nana’s green tea」食晚飯,佢哋嘅主食、甜品、飲品出品都不錯,還原到日本京都、宇治的味道,絕對可以一解思鄉之愁。*此餐廳收取全單10%服務費。明太子大葉豆乳芝士意大利飯及麵豉湯(單點$148),蘑菇份量多,意大利飯口感軟硬適中,芝士帶有輕微拉絲效果,採用豆乳製作醬汁,食落比較不容易覺得膩,配以明太子、大葉食用,味道鹹辣、帶有紫蘇葉的清香;麵豉湯味道正宗,內有炸豆皮、海帶。海老蕃茄豆乳烏冬(單點$128),大蝦肉質爽口,味道鮮甜;秀珍菇食落好Juicy;番茄豆乳醬汁口感濃稠,味道酸甜,內有番茄粒;烏冬口感煙韌,容易掛汁。焙茶生朱古力芭菲(單點$98),表面鋪有焙茶醬、鮮忌廉;焙茶生朱古力茶味香濃,食落入口即溶,加上表面鋪滿焙茶粉,中和生朱古力甜味;焙茶雪糕口感幼滑,食落特濃焙茶味道;配料包括有焙茶豆蓉、焙茶果凍、牛乳雪糕、穀麥脆片。抹茶蕨餅芭菲(單點$88),表面鋪有抹茶醬、鮮忌廉,抹茶雪糕、抹茶果凍採用日本京都百年茶農山政小山園抹茶製作;紅豆蓉採用十勝紅豆製作;配料包括有牛乳雪糕、穀麥脆片。抹茶牛奶沙冰白玉黑芝麻雪糕(單點$58),抹茶牛奶沙冰飲落帶有回甘

*此餐廳收取全單10%服務費。

抹茶牛奶沙冰白玉黑芝麻雪糕(單點$58),抹茶牛奶沙冰飲落帶有回甘,沙冰口感幼細,飲落冰感不會太重;黑芝麻雪糕味道濃郁;白玉口感軟糯。

焙茶牛奶黑蜜果凍(單點$52),表面鋪有焙茶醬、忌廉,焙茶牛奶奶味醇厚,茶味濃香,黑蜜果凍口感滑溜,味道香甜。
  • 明太子大葉豆乳芝士意大利飯及麵豉湯
  • 焙茶生朱古力芭菲
  • 抹茶蕨餅芭菲
  • 抹茶牛奶沙冰白玉黑芝麻雪糕
  • 焙茶牛奶黑蜜果凍
2025-07-26 0 瀏覽
去咗The Southside行街,順便食埋晚餐,我哋就揀咗《nana’s green tea》,佢主打抹茶甜品同日式輕食,環境走木系簡約風,光猛又舒服❤️🍜 柚子胡椒豚肉烏冬($98) 一上枱已經聞到陣陣柚子胡椒香氣,湯底清爽微辣夠醒胃😍 豚肉片薄而嫩,烏冬煙韌彈牙,好啱夏天食🥰🍚 嫩雞肉明太子茶漬飯配鰹魚湯($88) 雞肉算嫩滑,明太子微辣微鹹,配埋鰹魚湯鹹香,食落暖笠笠🫶🏻🍵 抹茶白玉芭菲($88) 招牌甜品之一,層次超豐富👍🏻 有抹茶雪糕、白玉、紅豆、粟米脆片、忌廉等,每啖都有唔同口感❤️ 抹茶味香濃但唔苦,甜度啱啱好🥰 而且超靚,打卡一流🫶🏻🌑 黑芝麻白玉芭菲($88) 芝麻控唔好錯過😍 芝麻雪糕香濃滑溜,配上煙韌白玉同脆脆,口感好有驚喜❤️🍫 凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆($52) 飲品同甜品二合一😍 抹茶牛奶香濃順滑,朱古力脆脆加埋雲呢拿雪糕,層次感爆燈👍🏻🍯 凍焙茶牛奶白玉焙茶雪糕($52) 焙茶味道偏香濃,配上白玉同焙茶雪糕,啱晒鍾意飲茶香嘅人🫶🏻

🍜 柚子胡椒豚肉烏冬($98)

🍚 嫩雞肉明太子茶漬飯配鰹魚湯($88)
雞肉算嫩滑,明太子微辣微鹹,配埋鰹魚湯鹹香,食落暖笠笠🫶🏻

🍵 抹茶白玉芭菲($88)

🌑 黑芝麻白玉芭菲($88)

🍫 凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆($52)

🍯 凍焙茶牛奶白玉焙茶雪糕($52)
焙茶味道偏香濃,配上白玉同焙茶雪糕,啱晒鍾意飲茶香嘅人🫶🏻
2025-07-25 0 瀏覽
Nana's Green Tea 將京都宇治傳統抹茶以現代的風貌於香港呈現,製作成主食、和飲品,絕對是抹茶控必到之地,食過番唔倒轉頭柚子胡椒日本豚肉烏冬$98濃郁柚子胡椒湯底,日本豚肉夠嫩滑,煙靭嘅烏冬,還有白蘿蔔碎嗍晒湯汁非常清甜海老蕃茄豆乳烏冬 $148海老有5隻,沒想到豆乳、蕃茄和海老配搭上,味道有點像龍蝦汁一樣香,完全想把所有醬汁都要吃下。烏冬口感又剛剛好,讓人吃得滿足抹茶牛奶白玉紅豆 HKD48抹茶有一種回甘香味,甜度剛剛好,當中還有煙韌白玉和清甜紅豆味,增加口感凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆 $52朱古力脆脆加埋香濃抹茶味道加埋牛奶雲呢拿軟雪糕中和番唔抹茶生朱古力芭菲 $98每一口生朱古力都融化在舌尖,帶來濃郁的抹茶香,配搭紅豆蓉同牛乳雪糕簡直是幸福的味道!牛乳味濃郁,最底層是抹茶奶凍,夾埋牛乳雪糕一齊食,非常好味焙茶白玉芭菲 $88焙茶雪糕夠香濃帶點苦,白玉伴入黑糖豆蓉非常好味,中間是牛乳雪糕,牛乳味濃郁,最底是焙茶奶凍,夾埋牛乳雪糕可以中和一下味道

柚子胡椒日本豚肉烏冬$98

海老蕃茄豆乳烏冬 $148

抹茶牛奶白玉紅豆 HKD48

凍抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆 $52
朱古力脆脆加埋香濃抹茶味道加埋牛奶雲呢拿軟雪糕中和番唔
抹茶生朱古力芭菲 $98

焙茶白玉芭菲 $88
今天來到位於The Southside 的Nana’s Green Tea,成日以為它只做抹茶甜品,其實是一個集日式甜品與創意料理於一身的餐廳,無論是鹹食還是甜品都超驚艷!以下是我試過的幾款推介👇🍚 嫩雞肉明太子茶漬飯(鰹魚湯)清淡又不失層次感的一道茶漬飯,嫩滑的雞肉加上鹹香明太子,最後淋上熱騰騰的鰹魚湯,味道鮮美、暖胃。每一口都充滿日式風情,簡單卻令人回味無窮! 🍜 海老蕃茄豆乳鳥冬濃郁又順滑的豆乳湯底,配上彈牙的烏冬麵,還有鮮甜的大蝦和蕃茄的酸甜平衡,給人一種舒適又滿足的感覺。非常適合喜歡濃郁口感的朋友! 甜品篇:日系芭菲,必點!抹茶生朱古力芭菲抹茶控必試!濃厚的抹茶雪糕搭配微苦的生朱古力,甜中帶苦,層次非常豐富,加上脆脆的穀物,讓人忍不住一口接一口。

🍚 嫩雞肉明太子茶漬飯(鰹魚湯)

🍜 海老蕃茄豆乳鳥冬

甜品篇:日系芭菲,必點!
抹茶生朱古力芭菲
2025-07-23
  • 抹茶生朱古力芭菲
最近去左Southside既一間日式餐廳食lunch,食物整體唔錯,味道出色且賣相精緻,但價格稍為偏貴,性價比略有保留。1. 嫩雞胸肉野菜沙律雞胸肉好少,野菜比較多,再加清爽的醬汁,口感清新又開胃,是健康又美味的選擇,如果雞胸多返少少會好啲。2. 海蕃茄豆乳烏冬這款烏冬非常有創意,豆乳湯底濃郁順滑,帶有淡淡的海鮮香氣,蕃茄的酸甜平衡了整體味道,幾好味,麵既份量也幾夠。3. 唐揚雞咖哩飯唐揚雞外脆內嫩,咖喱醬汁香濃,與白飯搭配得幾好。飯既份量幾多,對於愛吃咖喱的人更者需要食好多飯既人嚟講,比較適合。4. (熱) 抹茶牛奶 抹茶牛奶香濃順滑,抹茶味濃而不苦,甜度適中,不錯。5. 冷泡宇治泡茶冷泡宇治泡茶清新淡雅,茶香悠長,適合搭配重口味菜式,清新解膩。6. 黃豆粉鐝餅 黃豆粉鐝餅外皮香脆,內餡軟糯,黃豆粉的甜度剛好,可惜份量比較少。7. 焙茶白肉聖代焙茶的焦香與白肉的清甜融合得幾好,冰淇淋綿密好好食!這餐廳的菜式幾有特色,由其是主菜還是甜品都展現了精緻與用心。不過,價格相對偏高,還要加一服務費。如果追求高質素的日式體驗,這裡是不錯的選擇,但預算有限的朋友可能要斟酌一下。

1. 嫩雞胸肉野菜沙律

2. 海蕃茄豆乳烏冬

3. 唐揚雞咖哩飯

4. (熱) 抹茶牛奶
抹茶牛奶香濃順滑,抹茶味濃而不苦,甜度適中,不錯。

5. 冷泡宇治泡茶

6. 黃豆粉鐝餅

7. 焙茶白肉聖代
焙茶的焦香與白肉的清甜融合得幾好,冰淇淋綿密好好食!

2025-07-14
📍之前試過幾次入去食tea都未食過正餐,今晚同friend入去dinner都坐滿人,黃竹坑呢一間分店比airside細但係坐得都幾舒服。定食價錢唔貴,大部份都$100內,仲會有晚市套餐都係$108起。揀咗鮭魚昆布絲柚子胡椒茶漬飯同嫩雞肉明太子茶漬飯($88),可以揀魚湯或者日本茶。嫩雞肉嗰款好滑,不過我哋比較鍾意鮭魚嗰款,再配埋柚子胡椒醬食個味道更加清香~嘢飲我哋就試咗latte,店員問起先知原來仲可以request無糖,焙茶牛奶忌廉黑蜜果凍同抹茶牛奶白玉綠茶雪糕($52)茶味都好濃。最後食埋芭菲有焙茶、抹茶同黑芝麻芭菲($88)選擇,仲可以配搭白玉/蕨餅/生朱古力。杯入面都有黑糖忌廉、牛乳雪糕、脆脆同果凍,層次感豐富,黑芝麻味會比較surprise,芝麻味都幾濃郁仲會有一球芝麻蓉,唔會比茶味失色。