由細到大都覺得跑馬地係一個好浪漫既地方! 間中入黎行吓又別有一份情懷💕💕沿住成和道搵食,最後入黎試吓呢間泰國菜。 餐廳以全木裝潢,仿如置身清邁小木屋! 3人點了份2人餐,再散點! 二人餐份量真係好足,main course 三款,有齊Pad Thai、炒金邊粉、沙律,仲係standard size. 先來🥢頭盤,泰式雞肉卷🍴香辣紅咖喱雞 紅咖哩汁綿滑香濃,雞肉軟嫩🥣椰子雞湯:雞湯奶白濃密,椰香又帶微辣惹味。配料豐富,有南薑、香茅、草菇、蕃茄仔、椰肉,雞肉。🥄菠蘿蝦及雞粒炒飯飯粒色澤金黃,兼有香甜清新菠蘿汁。鮮蝦、小魷魚,仲有雞粒,加上惹味豬肉鬆、三色豆,味道豐富有層次🥢Pad Thai 泰式炒金邊粉風味十足,配料有好多蛋絲、芽菜、豆腐乾,仲有大蝦,炒得咸香。幾滴泰國青檸汁、花生碎,更提鮮!🍴柚子沙律絲絲柚子肉爽爆汁,脆口魚蓉乾,配上咸香魚露,沙律酸酸甜甜味道,提神醒胃解暑🥢精選拼盤炸蝦餅、魚餅、雞肉卷、炸春卷,$99真心抵! 最鍾意魚餅,魚香中散發坐紅咖喱味。🥢泰式鮮檸蒸鳥頭魚原爐蒸大烏頭配上大量泰式風味既辣豬肉碎,面層加幾片青檸調味,放入鮮濃湯汁加熱,魚肉掛湯酸酸辣辣口感,熱騰騰香鮮
由細到大都覺得跑馬地係一個好浪漫既地方!
間中入黎行吓又別有一份情懷💕💕

沿住成和道搵食,最後入黎試吓呢間泰國菜。
餐廳以全木裝潢,仿如置身清邁小木屋!
3人點了份2人餐,再散點!

二人餐份量真係好足,
先來🥢頭盤,泰式雞肉卷

🍴香辣紅咖喱雞
紅咖哩汁綿滑香濃,雞肉軟嫩

🥄菠蘿蝦及雞粒炒飯

🥢Pad Thai
幾滴泰國青檸汁、花生碎,更提鮮!

🍴柚子沙律

🥢精選拼盤
炸蝦餅、魚餅、雞肉卷、炸春卷,
$99真心抵! 最鍾意魚餅,魚香中散發坐紅咖喱味。

🥢泰式鮮檸蒸鳥頭魚
原爐蒸大烏頭配上大量泰式風味既辣豬肉碎,面層加幾片青檸調味,放入鮮濃湯汁加熱,魚肉掛湯酸酸辣辣口感,熱騰騰香鮮惹味

最後仲有甜品有椰汁西米糕、千層糕。
另外加點🥭芒果糯米飯,
斑蘭汁糯米飯加上椰漿,口感煙韌清香,芒果香甜多汁。

套餐包2杯飲品,或可+$20 upgrade特飲。

2024-04-26 162 瀏覽
黃色暴雨下滿街都濕漉漉,我們在跑馬地一帶搵食,經過綿發街見到這間泰式小店,便即管一試。餐廳內冷氣較大,把濕漉漉的感覺都吹乾。店內播放着泰式按摩的音樂,整體感覺十分寫意舒適。我哋點了泰式豬頸肉,生菜肉碎包,紅咖喱烤鴨胸,蒜蓉炒通菜,薄餅和芒果糯米飯。豬頸肉燒得香口,配上羅望子醬,醬汁是這道前菜的靈魂。生菜肉碎的豬肉較瘦,較有咬口,味道到位,如果加入少少肥肉將會更出色。紅咖喱烤鴨胸配上薄餅,非常惹味。鴨胸肉嫩多汁,特別一提紅咖喱嘅配菜有菠蘿酸酸甜甜十分開胃。蒜蓉炒通菜是每枱必點,鑊氣十足。餐廳嘅氣氛十分舒適,是值得推介嘅一間餐廳。

蒜蓉炒通菜是每枱必點,鑊氣十足。

餐廳嘅氣氛十分舒適,是值得推介嘅一間餐廳。
泰式豬頸肉
生菜肉碎包
蒜蓉炒通菜
芒果糯米飯
2024-04-19 134 瀏覽
去跑馬地探朋友,佢帶去附近食泰菜,話呢度係佢嘅飯堂,好味又抵食喎。精選拼盤$99包括: 蝦餅、魚餅、雞卷和春卷各2件蝦餅口感彈牙有蝦鮮味,魚餅充滿檸檬葉清香,春卷香又脆,雞卷夾有粉絲,口感味道都有驚喜。Starter Platter Assorted prawn cakes, fish cakes, chicken rolls and spring rolls.  蒜蓉炒椰菜苗$93椰菜苗辣辣哋,口感爽脆嫩Sauteed Baby CabbageSauteed baby cabbage with garlic and chili泰式蝦炒粉絲$115Pad Thai Wun SenStir-fried vermicelli with prawns, peanuts and sprouts enlivened with dash of tamarind and palm sugar炒粉絲很惹味同時又帶點甜大蝦蝦肉口感爽身,味道鮮美。柚子沙律$105滿滿嘅鮮甜柚子肉,配料有花生、椰絲...等,淋上靈魂醬汁,正Yun Som O: Pomelo saladPomelo pulls mixed
去跑馬地探朋友,佢帶去附近食泰菜,

話呢度係佢嘅飯堂,好味又抵食喎。
精選拼盤$99
包括: 蝦餅、魚餅、雞卷和春卷各2件
蝦餅口感彈牙有蝦鮮味,
魚餅充滿檸檬葉清香,春卷香又脆,
雞卷夾有粉絲,口感味道都有驚喜。
Starter Platter
蒜蓉炒椰菜苗$93
椰菜苗辣辣哋,口感爽脆嫩

Sauteed Baby Cabbage
泰式蝦炒粉絲$115
Pad Thai Wun Sen
炒粉絲很惹味同時又帶點甜

大蝦蝦肉口感爽身,味道鮮美。
柚子沙律$105
滿滿嘅鮮甜柚子肉,
配料有花生、椰絲...等,
淋上靈魂醬汁,正
Yun Som O: Pomelo salad
Pomelo pulls mixed with chef's special dressing coated with fried shallot, fry-roasted peanuts and grated coconut.

椰子雞湯$85
上菜時已經飄來陣陣椰香,
入口香滑帶一點點冬蔭功嘅韻味,好喝哦。

Tom Kha Gai: Chicken Coconut Milk Soup with Mushroom, Flavoured with lemongrass, kaffirs lime leaves and fresh coriander.
店內裝潢滿有泰式風情,
據說牆上的畫係搵師傅一筆一畫咁畫上去架。
有時覺得銅鑼灣太多人,搭程電車去跑馬地食飯都係唔錯選擇。❣️餐廳鋪上白抬布加木系裝修,好有儀式感❣️雖然有格調,但食物價錢只係around 100-200,以呢個環境來說,的確抵食(而且味道仲唔錯)🦀蟹肉炒飯$125- 好多鮮拆蟹肉粒粒鋪面,配上厚身炒蛋,味道幾好,值得一讚嘅係飯夠乾身🥘香辣紅咖喱配豬肉$98- 其實都唔係好辣,椰子味濃,豬肉薄片肥瘦適中,最難得係都真係幾多肉同蔬菜🐔泰香烤雞$158- 雖然其貌不揚但有驚喜,一定要連皮食!外皮grill得薄脆,好似食薯片咁,肉質都幾好,配埋勁多炸蒜夠惹味!飲品🍸方面,無論係mojito同soda都係$38,真心抵!個人覺得lychee mojito唔錯,lychee 甜度適中,夠refrshing估唔到咁有格調嘅餐廳咁搞cp!值得一去!

有時覺得銅鑼灣太多人,搭程電車去跑馬地食飯都係唔錯選擇。

❣️餐廳鋪上白抬布加木系裝修,好有儀式感

🦀蟹肉炒飯$125
蟹肉炒飯

🥘香辣紅咖喱配豬肉$98

🐔泰香烤雞$158
泰香烤雞

估唔到咁有格調嘅餐廳咁搞cp!值得一去!

蟹肉炒飯
泰香烤雞
慢慢地坐電車走進跑馬地的街道,發現原來還是有不少隱世的小店值得支持店內的店員非常友善,一口流利的英語招侍著我們小店的西式裝潢令人有種正在吃fusion菜的錯覺出品🐓青咖喱雞 $98份量非常大,雞肉非常多,甜甜的青咖喱汁,加上多汁的泰式茄子,10分開胃🐷泰式炒辣豬肉碎$105 辣而不太膩,基本就是生菜包,走山菜版本!🥬炒通菜$78 份量不少爽爽脆脆的通菜🍲椰汁雞湯$85 同樣很大,雞肉份量很多的湯,椰汁味非常香濃🥭🍚芒果椰汁糯米飯$68 鹹鹹甜甜的椰汁非常濃郁,而且店家10分慷慨,加上完全不會酸的芒果,跟斑斕味的糯米飯,好吃!意料之外在跑馬地遇到好吃的泰國菜,不枉我特地進來一次Na Thai (跑馬地)跑馬地綿發街8號地舖

店內的店員非常友善,一口流利的英語招侍著我們

小店的西式裝潢令人有種正在吃fusion菜的錯覺

出品
🐓青咖喱雞 $98

🐷泰式炒辣豬肉碎$105
辣而不太膩,基本就是生菜包,走山菜版本!

🥬炒通菜$78
份量不少爽爽脆脆的通菜

🍲椰汁雞湯$85
同樣很大,雞肉份量很多的湯,椰汁味非常香濃

🥭🍚芒果椰汁糯米飯$68

意料之外在跑馬地遇到好吃的泰國菜,不枉我特地進來一次

Na Thai (跑馬地)
跑馬地綿發街8號地舖
2024-04-07 43 瀏覽
一直都覺得跑馬地係港島區一個好特別嘅存在,有馬場,有好多好靚嘅矮樓,不過一直都無咩原因會黎呢頭。最近終於發現有呢間好抵食嘅泰菜,睇嚟可以成為我以後黎跑馬地嘅原因🫣餐廳店面細細但係裝修得好有品味👍🏻侍應們態度都非常殷勤,野食方面兩個人點左椰子雞湯、炒椰菜苗、豬頸肉同生菜包。聽到都知飽,但原來份量大大份,味道都好出色。尤其係椰子雞湯,好足料,兩個人飲完湯都飽左一半。豬頸肉都好,值得推介,佢唔係煎炸嗰種油膩感反而似係焗出嚟加上有啲煙燻嘅感覺,係食過其中一個最出色嘅豬頸肉。炒椰菜苗對我嚟講有少少辣,但係都好入味,生菜包就算係稍為失色,但係勝在炒量非常多我哋打包咗第二日加個煎蛋同白飯食足兩餐😂聽員工們講原來佢哋嘅海南雞飯都非常出名,如果要嚟食就要打嚟預訂,而且佢仲同我地講佢哋有午餐都只係60幾蚊起大大份好抵食,喺附近返工嘅人不妨入嚟試吓🥹

Na Thai餐廳唔用味精都可以煮得好好食✨想餐出道又好快員工亦都好友善仲間唔中會嚟問我哋啲嘢食好唔好食同有冇啲咩改善?環境亦都非常舒適,周圍嘅裝飾都好泰國風情,不過好搞笑,佢播嗰啲好似喺泰式按摩地方地方聽到嘅音樂,成餐飯都好超chill咁😂新鮮椰皇&泰式奶茶椰皇真心鮮甜又多水❤️泰式奶茶就略為淡咗少少精選拼盤(魚餅,蝦餅,春卷,雞卷)魚餅香茅味比較重,同埋佢個口感係食得出係真材實料嘅魚肉整蝦餅都係一樣係食得出係蝦肉自己整,而唔係預先整好咗得彈牙冇蝦味嘅嗰種蝦餅雞卷食落有粉絲同埋有啲蔬菜喺裏面提升咗嗰個口感同平衡返個味道,就算唔鍾意食蔬菜嘅朋友應該都會接受到。春卷就普通蔬菜春卷唔係難食嗰啲,係越式春炸春卷嗰種✨冬陰功冬陰功唔會太辣,好岩食唔到辣,但又鍾意冬陰功味嘅朋友,佢會比較重椰香味香茅味都夠用料亦都足,有好多大蝦,蝦肉夠彈牙❤️蝦醬炒西蘭花食開泰國菜唔想次次都食通菜,可以試吓呢個蝦醬炒西蘭花佢炒出嚟好香,但係唔會好似食平時食通菜咁油👍🏻清新之選泰式大蝦炒金邊粉係好食嘅炒金邊粉❤️一嚟夠乾身又有鑊氣,佢有大蝦豆乾蛋絲芽菜,酸酸地好開胃份量都好足,絕對係泰國嗰種又好食又包你食得飽嘅份量😂
Na Thai
餐廳唔用味精都可以煮得好好食✨

新鮮椰皇&泰式奶茶

椰皇真心鮮甜又多水❤️泰式奶茶就略為淡咗少少

精選拼盤(魚餅,蝦餅,春卷,雞卷)

魚餅香茅味比較重,同埋佢個口感係食得出係真材實料嘅魚肉整

春卷就普通蔬菜春卷唔係難食嗰啲,係越式春炸春卷嗰種✨

冬陰功

❤️

蝦醬炒西蘭花

泰式大蝦炒金邊粉

2024-04-01 31 瀏覽
今次嚟到跑馬地食泰國餐,佢哋係正宗泰國人開的餐廳,裝修簡潔,每張枱都有支小燈燈有情調,有梳化位,環境寧靜,好適合傾計精選拼盤我哋選了精選拼盤,拼盤已經包含咗四款小食,有蝦餅,魚餅,雞卷和春捲,上枱熱辣辣,即叫即整好新鮮,每個餅裏面嘅材料有好多唔同嘅材料,有驚喜 🤩薄餅我哋有嗌咖哩所以嗌咗個roti,一份兩件,roti烤得唔錯,大塊唔肥膩 😉泰國紅咖哩烤鴨咖哩我哋今次就選特別嘅烤鴨,烤鴨燒得香,肥瘦適中,個咖哩仲有好多唔同嘅菜料,有 豆角仔,蕃茄,菠蘿同埋好特別嘅小茄子,啲咖哩汁夾埋roti一齊食,好好味 😆泰國蝦炒金邊粉 金邊粉炒得好乾身好香口,一啲都唔肥膩,隻蝦仲大大隻,花生好細心咁放埋一邊,好正宗😁芒果糯米最後我哋再嚟個甜品芒果糯米,芒果畀咗一個我們,甜到適中,糯米飯好特別,連埋佢啲椰汁一齊食,好夾 🤗

精選拼盤

薄餅

泰國紅咖哩烤鴨

泰國蝦炒金邊粉

芒果糯米

2024-03-31 387 瀏覽
去開黃泥涌打波,朋友話食左lunch先打波,所以佢search到呢間係體育館對面Hsbc小斜路的泰國餐廳。一入到去發現全間舖頭,所有嘅柱或者天花都是用木板鋪成的,梳化是橙紅色的,舖頭播放著一些舒適音樂。餐牌有著多款Weekend Lunch,所以我地揀左兩款。椰子雞湯會有草菇粒,雞粒,香茅,生洋蔥絲,泰國男薑,令到椰奶,充滿各種味道。山洋蔥絲有點辛辣,提升椰子雞湯味道的層次。雞肉嘅肉質係比較鞋嘅,但係佢嘅精華已經融化在椰子湯裏面,所以我哋一滴不留飲曬佢。泰式海南雞飯, 第一舊雞肉肉質有點點鞋,但第二三舊就剛剛好,黃油飯底乾身,而且米粒好有咬口。他的醬汁有別於平時食到的醬汁,蔥油的蔥煮過,所以比較深色,橙色的是辣汁,但又不是真的好辣,好惹味。食到最後,把雞肉點上木瓜沙律的醬汁,又是另一番味道。我和朋友都想飲Thai Iced tea ,店員話佢有分檸檬茶還是泰式奶茶,茶底都係泰式紅茶,所以我地各點了一杯。見到佢有個馬沙文咖哩問咗店員,原來馬沙文咖哩係唔辣嘅。今日天氣陰陰地都係食返啲辣咖哩驅下濕,所以我哋點咗紅咖哩豬飯。原來紅咖哩裏面藏有一粒粒菠蘿粒,突然食到一點甜,感覺好開心。另外我哋記

餐牌有著多款Weekend Lunch,所以我地揀左兩款。

食到最後,把雞肉點上木瓜沙律的醬汁,又是另一番味道。

另外我哋記咗個小食係春捲,因為新鮮炸起所以放一陣先食會好啲。

另外,我哋點咗最鍾意食嘅青木瓜沙律,好正宗,先睇到佢擺盤就像一個藝術品一樣。

他是辣的,會有紅蘿蔔絲,蕃茄仔,生洋蔥絲,青檸,豆角,推成一個一座山,再淋上沙律辣汁,滲透在沙律的每一角。

不過,要注意的事,青木瓜沙律真的好辣,食食下我都要等埋海南雞飯到咗我先再食。

我地坐左係個打卡位,所以今日影相好靚,好開心和朋友一齊食到美食,又可以一齊打波,又是一個美好的下午。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
環境:9
衛生:9
服務:9
價錢:9
舒適度:9
總分:9
  • 青木瓜沙律
昨晚嘅晚餐體驗在NaThai顯得尤為特別。這家座落於跑馬地綿發街的泰國餐廳,用它那經典復古的裝潢和寧靜雅致的氛圍迎接了我們。走進餐廳,我立刻被那份減緩都市繁忙步伐的格調所吸引,問及為何選擇此地,朋友神秘一笑,暗示著餐後定會有答案,這裏的泰國美食足以讓人不惜跋涉再次光臨。隨著一杯清新的椰青悠閒地啟動我們的味覺,接下來是一連串精心製作的美饌:柚子沙律 - $105採用新鮮柚子結合脆口花生及香菜,這道沙律展現了一種獨特的風味對比,清新的果香與細膩的香草味道交織,為這晚的美食之旅開啟了清爽的序幕。馬莎文咖哩雞肉 - $98這款馬莎文咖哩以豐富的香料為基調,雞肉經過慢火燉煮,肉質柔嫩,咖哩醬汁濃郁,呈現出泰式料理中的經典滋味,每一口都傳達著泰國傳統美食的深厚底蘊。泰式鮮檸蒸烏頭魚 - $198這道招牌菜肴,將新鮮的烏頭魚蒸至剛好的嫩滑程度,再點綴以鮮檸汁,酸甜的果香提升了魚肉本身的鮮美,使其成為晚餐中的亮點,令人難以忘懷。

柚子沙律 - $105

馬莎文咖哩雞肉 - $98