2022-09-28 393 瀏覽
前幾日睇廣告看見新出泰式餐好似好吸引。路過見到美心,食客又不多,所以決定一試,我叫了一個香烤豬頸肉油飯,但攞餐後發現同相片出入太大,豬頸肉好像沒有烤過的樣子,而且切得太大片,雜菜好像打風一樣。味道正正常常,不是難食,但被賣相影響食慾。
前幾日睇廣告看見新出泰式餐好似好吸引。

味道正正常常,不是難食,但被賣相影響食慾。
2022-09-27
2022-04-30 257 瀏覽
I was on a hurry that day , therefore, I just decided to have a quick meal . McDonald's and KFC doesn't seem too healthy , I've had Super Super already (yes, the Beef Ho Fan time ) and there's nothing else, except MX . Fairwood has curry. Cafe De Coral has baked pork chop with rice. MX doesn't really have a signature according to my memory , though I guess they recently chosen Hainanese Chicken Rice as their signature dish ? So I chose that .The chicken looked nice , and it tasted great ! T
I was on a hurry that day

? So I chose that

Hainanese Chicken

Chicken Broth Rice

The chicken looked nice
, and it tasted great
! The skin was chewy, and the meat was tender and just fully cooked
. With the ginger paste, it was an awesome dish
. Before the chicken, I had the Chicken Broth Rice, which is like Hainanese Chicken's girlfriend
. They are always served together, side by side
. Anyway, it seemed very good
! But, it didn't seem that good anymore after the Chicken
. But nevertheless, it was a flavourful and good rice 😍!

Red Bean Fizzy

I also had a cup of Red Bean Fizzy for my drink
. It was average
, the red bean paste being liquid enough and the evaporated milk being like milk+water

It was a great meal that suprised me
! I never thought that fast food Hainanese Chicken Rice would ever be this good
, well done MX 👏! It was definitely a good choosing it to be your signature dish
!

Lime Lemon Tea???
Hainanese Chicken
Chicken Broth Rice
Red Bean Fizzy
2021-10-20 230 瀏覽
最近買了套票, 送了些早餐優惠, 令平時只在MX吃午餐的我, 都想試下佢D早餐.買了茶記常吃的早餐, 因為我心血來潮, 想吃沙爹牛肉麵.有半片多士, 抄蛋及熱飲, 都是 $30有找, 算實惠吧!以平時抄蛋的經驗, 這個應該有3隻大蛋的分量, 切開仲可以見到煙的, 不會過熟, 蛋味一般. 多士是厚切的, 微脆. 而主角沙爹牛肉麵的麵底是出前一丁吧?! 我放到最後吃的麵也不會過淋或浸泡. 沙爹汁幾濃稠, 加入了些花生醬, 味道多了幾層, 既香又惹味!食開茶餐廳早餐的, 值得一試. 我吃完後, 都不想吃通粉了.

以平時抄蛋的經驗, 這個應該有3隻大蛋的分量

2021-10-11
5 分鐘 (堂食)
$29 (早餐)
用餐優惠
優惠券
2021-09-14 111 瀏覽
經過見有車仔麵餐,見價格相宜便入內試下快餐店的車仔麵,其實也沒有太大期望,但食落也覺可以啊。湯底味道不鹹,辣度適中,牛肚唔夠腍,雞翼就頗入味,油麵就幾好咬口,甜酸齊味道不錯,是另外碗仔上👍🏻,份量十分足,包杯飲品,3餸是$36,4餸也只是$40。此MX店雖然不大,座位不多,也有自助點餐機及自助水吧。但客滿時,服務員收拾也未必能及時,收銀員有耐性,現在儲積分及付款app五花八門,遇到食客有疑問也有説明。
4餸車仔麵
2021-09-12 84 瀏覽
雖然美心MX唔係海南雞飯專門店, 但佢出既SIR滑雞, 都真係唔惹少既.雞肉無骨之餘唔會太油, 配菜有時都會變動下, 今次配既係醃青瓜, 酸得黎帶點甜味, 都幾開胃.油飯油份足夠, 唔會太過份, 令到少少硬既飯, 可以軟返少少.重點係佢既醬汁, 黑豉油永遠都係最匹配既味道.再加上蓮藕章魚湯, 入面仲有幾舊蓮藕可以咬下, 成件事係非常套餐化.因為食夠某個數先用倒優惠券, 所以加多左杯芒果冰紅茶, 最特別既係, 入面既芒果, 似新鮮切落去既, 唔似係機器切出黎既方角形, 反而係有根既不規則形狀, 加上紅茶既少少茶澀味, 芒果既甜味剛好登返渾.
重點係佢既醬汁, 黑豉油永遠都係最匹配既味道.
2021-09-08
5 分鐘 (外賣自取)
美心 MX 一向都有食開感覺唔錯,所以今日晚飯就去咗幫襯,本身諗住叫燉湯小菜二人餐,但係啱啱賣晒,所以朋友就介紹燒味絕配飯話唔錯。朋友叫咗叉燒 • 菜脯香蔥炒蛋飯,我自己就叫咗燒鴨 • 菜脯香蔥炒蛋飯,另外再加多個芥蘭炒牛肉,三盒賣相都唔錯。😋燒鴨 • 菜脯香蔥炒蛋飯,燒鴨比我預期中失望,好瘦冇肉食之剩又無豐腴多汁既感覺,而且重有點羶味添,睇相真係幾精神,但食落真係唔多掂。芥蘭炒牛肉咁大盒都係 $38 蚊,以小菜嚟講真係幾抵食,不過抵食還抵食,質素真係差到一個點,先講啲牛肉,啲牛肉好多都有根好鬼死韌,起初重以為係肉片 ☹️ 而且完全冇牛味既,好似將啲牛肉熟完再求其攞去炒炒咁,而且一啲鑊氣都冇,不過口感差唔梗要,但最慘係味道都欠奉,開頭自己食咗啲芥蘭同牛肉都覺得係咪自己有啲傷風所以冇味呢,但朋友食完都問我,你覺唔覺得成盒芥蘭炒牛肉都冇味 🤦🏻‍♂️ 呢盒芥蘭炒牛肉,簡直係呃錢之作,十蚊都真係比多佢,呢餐晚餐真係麻麻地。
2019-05-18 571 瀏覽
一直對快餐店食物質素不敢恭維最近樓下大快樂執笠開了間mx而美心近年用心求變一於試試!叫了雞扒太陽蛋餐等餐入龍長輪到我時,員士很有禮貌講唔好意思 要你等咁耐雖然本身都無唔gur,但此刻都好gur食物質素方面,啲嘢全熱牛油半溶,很貼心雞扒又夠汁 最要大讚係太陽蛋真係動L的!!!!!超好食以後會嚟食多啲
一直對快餐店食物質素不敢恭維
最近樓下大快樂執笠
開了間mx
而美心近年用心求變
一於試試!

叫了雞扒太陽蛋餐
等餐入龍長
輪到我時,員士很有禮貌講唔好意思 要你等咁耐
雖然本身都無唔gur,但此刻都好gur

食物質素方面,啲嘢全熱
牛油半溶,很貼心
雞扒又夠汁 最要大讚係太陽蛋
真係動L的!!!!!超好食

以後會嚟食多啲
2019-05-10
$36 (早餐)
2019-03-27 310 瀏覽
之前成日食焗豬扒飯,轉咗工食午飯時間又撞正下午茶餐,下午茶時段通常也是提供小食丶燒味或麵之類。 食食下又冇出新款冇嘢好食,最後也冇幫趁佢好耐。 今日經過見到竟然下午茶時段,也有供應焗豬扒,個名更叫"很大喔!焗豬扒飯",即叫即焗等差不多10分鐘。 豬扒仍然夠厚又肥美,茄汁醬夠多飯夠熱,可惜表層芝士只有剛溶,芝士面沒有焗至金黃焦香,菠蘿更只是少少暖,不過也算不錯。最少在我的午餐時段,即下午茶時段又多一個選擇。

2019-02-18 230 瀏覽
今日專登請假在屋企大掃除,去完銀行就拿拿聲買兩個外賣閃人,本來都未諗到食咩的,我係比佢個「早食早著數」優惠吸引左黎,一個午餐連飲品只係$29!!!呢個年代去邊度揾!可惜好似只限星期一至五中午唔知幾點前。佢都有幾個選擇比你揀,我就叫左粟米汁雞扒飯同煎蛋肉醬意粉,而佢既速度就超快,由我比完錢拎張票去Counter到我拎得個外賣走,前後只係2分鐘!其實呢間MX我地都幫襯過幾次,佢門口有自助售賣機,當收銀好多人排隊時用佢就最好!仲有自助斟水處!而餐廳寫住有60分鐘WIFI分鐘,雖然我無用過,但咁既快餐店都提供WIFI真係比個讚佢!第二個讚係我見到個姐姐會回收番D無開過既糖包、牛油等,作為環保人士我好欣賞!不過呢. 明明寫住日日無飲管,但我個外賣汽水仍然附送飲管一支,唉...今日無帶食物盒黎買外賣已經心有愧...番到屋企梗係食飯啦,佢個份量並無因為價錢而少左,雞扒兩大塊!粟米汁都夠!而肉醬意粉的肉醬都夠多!味道都幾好呀!咁既價錢黎講真係100分!

粟米雞扒飯
肉醬意粉
2019-02-01
2 分鐘 (外賣自取)
粟米雞扒飯
肉醬意粉
2018-12-14 220 瀏覽
好耐冇去mx食嘢,感覺來來去去也只得幾款,完全冇新鮮感可言。 今日經過mx 快餐,看見有兩部自助式叫餐機,旁邊也有一個收銀櫃位,但兩邊也冇人排隊。 雖然1點多但內裏仍有很多位,見不用等位今餐就在MX食。 記得以前它的焗豬扒飯好似幾好,見只得燒味及幾款菜式,沒有太多選擇,就只好叫了焗豬扒飯。 餐廳內也有自助餐具及調味料站,有凍熱水選擇也好方便。 焗豬扒飯面放了少量芝士,豬扒煎得不夠香及太瘦,好在醬汁份量夠令到碟飯也好味咗。

2018-10-21 223 瀏覽
等左好耐美心 MX 嘅扒餐終於強勢回歸,所以今日就二話不說即刻仆倒去食,雖然扒餐價錢加咗價,但係都比其他大型連鎖餐廳價錢較抵同質素比較有保證。叫左 MX 雜扒 (雞扒、豬扒、牛仔腸、煙肉) 配酥皮龍蝦湯及薯菜 ; 龍蝦湯嘅酥皮唔使加錢配呢個好抵讚。酥皮龍蝦湯 : 個酥皮整得超正,搵隻匙羹敲落去脆卜卜既 ; 湯底有洋蔥、蟹柳、蘿蔔,可惜食唔到有龍蝦肉,同味道略為淡了少少不過都算係咁呢個價錢。雖然係快餐店但係都好有誠意擺咗少少款先出餐 ; 煙肉煎到脆卜卜非常好,雞扒煎得好脆好香口,豬扒亦唔錯 ; 而薯菜有好多元化,有清甜既甘荀、爽口既翠玉瓜、荷蘭豆同薯仔。

外賣自取
2018-05-19 211 瀏覽
今日晏晝食飯,見周圍都爆位又排隊,見哩度有位就食。點左個叉玉米飯,啲叉燒勁厚勁鞋,跟本唔係叉燒係叉焗,煲湯肉仲好食過佢。同點左個焗雞排飯,塊雞啲味都冇,食啲焗飯本來仲安慰啲有返啲野好食,但,我一舊鹽,然後第二舊鹽。。。然後杯紅豆冰,又係淡而無味。。。係杯奶茶係最正常以前食過嘅MX都冇差勁得咁緊要,係真係整體質素下降,定係只係哩間分店係咁?原本想叫個夾叉燒蛋嘅包食,但佢地又話哩間分店冇做,心諗咁佢又大大個電視播出離?但又咁,好在佢冇,啲叉燒咁伏。。仲有,坐完角落頭個沙發位之後,靠邊手臂位紅左撻然後勁痕
,食啲焗飯本來仲安慰啲有返啲野好食,但,我一舊鹽
,然後第二舊鹽
。。。然後杯紅豆冰,又係淡而無味
。。。係杯奶茶係最正常

仲有,坐完角落頭個沙發位之後,靠邊手臂位紅左撻然後勁痕
2018-05-19
2018-04-19 175 瀏覽
電腦化購票、裝修環境氣氛都同平時快餐店不一樣。點了粟米汁天使雞扒飯,原煲咖喱雞飯。用電腦購買好方便。粟米汁又濃又滑、雞扒超厚超大件,雞皮煎得有脆有香。咖哩雞相比就冇咁吸引,但咖哩汁一樣又香又濃。相比冰鎮奶茶就好特別, 味道又濃又滑。

粟米汁又濃又滑、雞扒超厚超大件,雞皮煎得有脆有香。

2017-05-27 423 瀏覽
我本身都好鍾意食焗豬扒飯,以幾間有名連鎖快餐店而言,以前「大家X」的豬扒飯是我認為比較好食的,但最近聽朋友講美心MX的焗豬扒飯好食咗好多,所以想去試試其豬扒飯的水準,經過馬鞍山新港城廣場美心MX,原來呢間美心MX已經改為叫「MX」,雖然無咗美心,但應該仲係美心集團的。先去收銀處向店員落單叫一客焗豬扒飯,$40,加一杯七喜,加$6,共俾$46後攞飛,去揾位等叫號碼,呢間MX有自助凍/熱水機,唔駛下下去店員攞水,幾方便。等咗幾分鐘就有得攞,將餐盤攞去我已放低袋嘅枱,未開始食前,先將焗豬扒飯上的一塊豬扒、番茄、菠蘿、茄汁及炒飯放到另一隻碟上,並將豬扒切件,才開始進食,豬扒都叫有咬口、番茄外皮焗到乾身而裏面仍留住水份、芝士焗到夠香口、茄汁沒有過酸、不過靑豆少少乾、炒飯底算夠乾身,真的比起「大家X」同「大快X」好食咗。

焗豬扒飯

3 分鐘 (堂食)
2017-02-13 285 瀏覽
上星期放假就去左美心嘆左個下午茶餐,有忌廉紅豆沙,但好鬼甜,甜到漏,红豆則好腍;另外有炸雞翼,剛炸起,好脆,好香口,唔錯,再加埋杯熱辣辣奶茶,好滑,好香奶味,二十幾蚊,抵食