2019-09-29 911 瀏覽
現在快餐店的質素越來越差,反而美心集團的快餐店雖然沒什麼進步,但已比其他好好多,我通常到這裏吃早餐。最喜愛簡單的雞扒炒蛋加多士,真的不錯,我最喜歡可以自己加練奶,因為可以加入牛油多士變成奶油多,不用加錢。可能份量不多,但我早餐不用吃太多,所以已足夠,最仲要是好味,但早餐時段一般人多,找坐位不易(想自己擺一張枱),午餐只試過幾次,但也算認真。最令我欣賞是他們沒有即棄的餐具,不象一些走飲管但用紙杯的快餐店。
2019-09-21
$45 (早餐)
2019-08-19 502 瀏覽
今日一早黎到荃灣做野,做完野之後已經成點有多,撞正食飯時間又唔想排隊,所以就走左落荃灣廣場樓下地庫間美心食個快飯。人唔算好多 ,仲設有部自助叫餐機,俾人用八達通or信用卡叫餐。我自己就叫左個三重芝士豬扒飯 加杯7up, 52蚊。等左一分鐘就拎得餐 ps 大快活既服務真係一流 有埋送餐服務 美心真係要學下野。 咁講番個環境先,環境算光猛,位都算多,唔會好逼坐得唔舒服。咁個飯又比我想像中好食,落左好多cheese 好香,對芝士好熱愛既人其實可以一試。塊豬扒夠厚,唔會好有雪味。飯底係蛋炒飯底,正正常常,略嫌個飯底有啲細,肚餓又大食既人可能要叫個加飯先夠。總括黎講,個焗飯係唔錯既。

咁講番個環境先,環境算光猛,位都算多,
唔會好逼坐得唔舒服。

2019-04-20 521 瀏覽
今朝去荃灣廣場MX嘆個早餐先行街睇戲點左龍蝦湯螺絲粉,漢堡牛拼火腿,麥包多士,飲茶走$36龍蝦🦞湯螺絲粉~🦞湯濃郁,幾片🐔雞肉放面,螺絲粉軟硬適中,好味!🤗漢堡牛肉拼火腿~火腿正常,漢堡牛肉煎得太乾又硬👎👎麥包多士~凍冰冰的''吾脆員工放多士落碟時令🍞有汁👎👎所以上面自己加了煉奶茶走~吾熱,暖的~員工放奶茶時令托盤及我碟早餐上都有奶茶!😪😪環境舒適,食物質素參差,雖然忙但都要顧及賣相,質素,要加以改善
今朝去荃灣廣場MX嘆個早餐先行街睇戲

點左

龍蝦湯螺絲粉,漢堡牛拼火腿,麥包多士,飲茶走$36

漢堡牛肉拼火腿~火腿正常,漢堡牛肉煎得太乾又硬👎👎

麥包多士~凍冰冰的''吾脆
員工放多士落碟時令🍞有汁👎👎所以上面自己加了煉奶

2019-04-20
5 分鐘 (堂食)
2019-03-07 344 瀏覽
-《龍蝦汁藍青口扁意粉+酥皮龍蝦湯》超多藍青口,又有龍蝦汁,豐富足料💛還有我最愛的酥皮湯,酥皮又熱又鬆脆~龍蝦湯也很不錯,香濃亦有小龍蝦在內🥰♥小提示 Tips:酥皮龍蝦湯很快就售罄,要早點去喔😛
《龍蝦汁藍青口扁意粉+酥皮龍蝦湯》
超多藍青口,又有龍蝦汁,豐富足料💛
還有我最愛的酥皮湯,酥皮又熱又鬆脆~
龍蝦湯也很不錯,香濃亦有小龍蝦在內🥰

小提示 Tips:
酥皮龍蝦湯很快就售罄,要早點去喔😛
  • 酥皮龍蝦湯
2019-03-01 314 瀏覽
差不多5:45去到,諗住食個下午茶餐,點知見到個早鳥火鍋好似幾正,原來5點至6點,醉雞鍋或者肥牛鍋都係52蚊!因為午餐都未食,所以叫個雞鍋試下!再加15蚊要咗杯咸檸7同加多碟生菜~ 已經好多年無去過美心食火鍋喇!原來佢嘅份量都好多!本來叫咗醉雞鍋底,點知佢俾錯沙嗲,但見佢個樣都唔錯,即管試試!碟醉雞都有八大件!咁啱只係得一件係雞背,其他係雞腿同雞翼!正喎!仲有兩隻大蝦!好大隻!八片雞肉片!薄!滑!一舊魚片頭+一舊蟹棒+兩隻水餃+兩舊粟米+半個烏冬+兩片南瓜+兩塊油揚!真係好豐富!以為佢本身得好少菜,點知跟餐果碟咁多菜!大早唔駛加都夠食~ 真係兩個人都夠食~又抵食~仲有豐富嘅調味料吧~

已經好多年無去過美心食火鍋喇!原來佢嘅份量都好多!

仲有兩隻大蝦!好大隻!

八片雞肉片!薄!滑!

以為佢本身得好少菜,點知跟餐果碟咁多菜!大早唔駛加都夠食~

真係兩個人都夠食~又抵食~
仲有豐富嘅調味料吧~
2019-01-17 230 瀏覽
今天工作來到荃灣廣場,荃灣區真是很多人,到處都人頭湧湧,為了快捷,去了美心快餐食。去快餐店,我最喜歡吃焗豬扒飯食,豬扒厚切好大塊,但係有些碎骨,要小心食。差些咬到我隻牙。蕃茄好多,醬汁、芝士都多,但係飯有D乾身,雖然是寫焗豬,但是我覺得D飯應該係分開煮。

2019-01-15 154 瀏覽
記得之前嚟咗幾次都係食 呢一個咖哩飯,呢間舖頭最好嘅地方係 空曠坐得舒服裝修靚,有悠閒嘅感覺係經過悉心設計嘅mx 去普通美心mx享受唔到一如以往家呢都係用一個煲仔去裝住入口嘅時候咖哩雞飯溫度已經降低如果可以有煙出,喺冷凍嘅天氣下會食得更加好味飯有少少偏硬咖哩雞入面有好多薯仔質地好軟熟,一放入口已經可以吞落肚咁濟一個晚餐45蚊 都不能求任何質素但感覺有啲似荃灣吉之島aeon入面嗰間,銀咖哩嘅咖哩底,45hkd/晚餐
記得之前嚟咗幾次都係食 呢一個咖哩飯,
呢間舖頭最好嘅地方係 空曠坐得舒服
裝修靚,有悠閒嘅感覺
係經過悉心設計嘅mx 去普通美心mx享受唔到
一如以往家呢都係用一個煲仔去裝住
入口嘅時候咖哩雞飯溫度已經降低
如果可以有煙出,喺冷凍嘅天氣下會食得更加好味
飯有少少偏硬
都不能求任何質素

原煲 咖哩雞飯

2019-01-14
2018-09-20 317 瀏覽
焗豬扒黎講哩間真係一哥,色香味俱全,集團式經營都有哩個質素算唔錯架喇,而且價錢好貼地。豬扒好大塊又腍身,有肉汁唔乾身,飯係炒底,撈埋焗豬汁更好味,一哥即係一哥。
2018-08-17 258 瀏覽
I was starving yesterday at 5:00p.m. When looking around different restaurant in Tsuen Wan Plaza, I found Maxim (MX) provided early bird discount dinner set. I ordered the beef fried fish rice set with soup and salad which costs 45 dollars, add 3 dollars for the cold drink. The fried fish is crispy outside but soft and fine inside. Although the beef is soft, it tenderizes failed to enriches the flavor. I think it's because the beef quality. I ordered the lychee jelly cold drink which is too swee

I ordered the lychee jelly cold drink which is too sweet.
2018-08-10 229 瀏覽
今天是吉之島週三優惠日,掃貨前梗系要食個豐富早餐先,不然沒有力氣就唔好喇。找間就近吉之島的快餐店吃便算,荃灣廣場的美心 MX 是最佳選擇。第一次來感覺好光猛,裝修得好現代化。早上人流比較少,可能是它位置在地庫原故。叫了一份雞扒烚蛋多士,熱咖啡的早餐。食烚蛋,感覺健康些,無甘熱氣,雞扒Size適中。值得推介是美心用的牛油,是Lurpak丹麥軟牛油,口感好滑身,不會太硬,不用擦好耐先擦完。

叫了一份雞扒烚蛋多士,熱咖啡的早餐。
食烚蛋,感覺健康些,無甘熱氣,雞扒Size適中。
雞扒烚蛋多士,熱咖啡

Lurpak丹麥軟牛油
2018-08-01
5 分鐘 (堂食)
$32 (早餐)
Lurpak丹麥軟牛油
2018-06-17 257 瀏覽
店內裝修唔錯,快餐店來講真係算唔錯,坐得又舒服,今日你推仲有呢個咁特別嘅下午茶,真係滿足晒我所有嘅願望!又有真正叉燒嘅叉燒包,又有燒賣,仲有一個有飽肚感嘅火腿通粉,再加埋杯凍檸茶,真係好滿足囉!
店內裝修唔錯,

2018-03-06 353 瀏覽
小菜: 西芹雞柳 跟白飯例湯 $48 未到8:00pm, 都好像選擇不多!原先唸住這個餸,有菜有肉,又有湯,飯,不用$50 元,以今時今日的物價也算okay 啦!很快便可取,肯定不是即炒,一望西芹,黄黄的, 肯定已放了一段時間!! 食落,林林的西芹,超難食!雞柳又冇乜味!下次一定不会叫這个餸!現在的快歺小菜不是説即炒咩???湯是红蘿蔔,也不知另一種是什么瓜,慣常的例湯味,熱一点相信会好味些!勉強也可以接受!,夠熱!!
小菜: 西芹雞柳 跟白飯例湯 $48

未到8:00pm, 都好像選擇不多!

現在的快歺小菜不是説即炒咩???

,夠熱!!

2018-03-06
1 分鐘 (堂食)
2017-03-15 1056 瀏覽
有一次我約了朋友去睇戲,唸住食個 quick lunch 先去睇戲啦! ,於是我就四周圍找野食, 行吓行吓見到好大個MX logo ! 嘩, 咁大個logo, 裝修幾靚呀!我以為變了高當次快餐店, 就趁機會大幅度加價. 好彩!原來都係快餐店價錢, 我當時真係感受到, 平民價錢, 酒店享受!店內地方又大又整潔 ! 最怪是星期六, 中午時段, 我走入去新裝修的美心,竟然是不用等位! 太開心了!我叫個肉餅飯, 味道好好, 有雜菜伴碟. 最重要係個賣相不錯!今餐真係覺好抵!

我以為變了高當次快餐店, 就趁機會大幅度加價. 好彩!

2017-02-04 736 瀏覽
估唔到mx經裝修後, 完全改頭換面不論裝修及食物質素, 已完全超越快餐廳級數。燈光及樓面設計設有卡位及吧枱座椅, 樓面座位舒適令人感覺去了Cafe or 西餐廳。食物選擇多樣化, 而且價格便宜。 甚至有啲比一般快餐廳更便宜。 買咗返嚟嘅食物同參拜顯示嘅圖樣一樣, 絕對cp值高而且冇呃人。 而且買返嚟嘅味道十分好食。今次食嘅係類似吉野家既打邊爐火鍋, 用料新鮮, 甚至比吉野家咁好食。 不過可惜 湯底太淡而且無選擇。 唔似吉野家有清湯濃湯選擇。 但整體cp值亦都比較高。大家如果食嫌咗吉野家火鍋可以選擇試下喔!
估唔到mx經裝修後, 完全改頭換面
不論裝修及食物質素, 已完全超越快餐廳級數。

大家如果食嫌咗吉野家火鍋可以選擇試下喔!
2017-02-01
2016-07-22 1416 瀏覽
對於快餐店,造就了上班族解決午餐的煩惱。上班族的午飯時間,大多數是一小時,排得隊嚟加上行去餐廳時間,往往佔了十多二十分鐘,甚至半小時,食飯時間往往不多。快餐店的好處,就是在短時間內就可上桌,食完就走。除了上班食飯時間有限外,當要出外工作,且只有一個人食飯,快餐店是不錯的選擇,因為可以簡簡單單的食個飯就算,不必那麼複雜。選擇美心旗下 MX,也只因簡單便是最好,一個人食得幾多呢?XO醬叉燒豆腐飯,也許是在下今日發現的,MX 的叉燒,素來都有保證,不會差得去邊,因為起碼有種鬆化埸口感,軟腍也不太硬,不過為那些喜歡半肥瘦叉燒的朋友來說,是不會這樣瘦的叉燒吧,為在下來說,不太介意,皆因是個人口味不同。至於豆腐,是硬的豆腐,相比那軟豆腐則來得較硬吧。近日天氣那麼的熱,一杯凍飲靈解熱力。凍奶茶小甜,可謂茶香夠茶味,醇和。間中食一餐半餐的快餐,未必閔壞事,至少起碼會節省一些時間,為那趕時間或者一個人食飯,造就方便。

2016-06-23