2023-06-20 209 瀏覽
大清早起來,決定出外曬太陽出身汗。行行走走,两小時了。腸胃強烈要求開餐。MX 既早餐,選擇多,質數有一定保證。煎蛋,多士,五香肉丁米粉,茶走。( $27)平過茶記,食材質數/衛生/服務唔輸俾你。你睇吓煎蛋,幾靚。
MX 既早餐,選擇多,質數有一定保證。

煎蛋,多士,五香肉丁米粉,茶走。( $27)
平過茶記,食材質數/衛生/服務唔輸俾你。
你睇吓煎蛋,幾靚。

2023-06-20
早餐
2023-05-08 115 瀏覽
西鐵轉車出去,剛好肚仔餓,到了美孚就出閘揾吃的,近近地,就到MX。趕不上茶餐時間,來個早早晚飯,點了一個沙薑雞套餐,配一個老火燉湯---圓肉杞子木瓜雪耳燉雞湯。沙薑雞分量算可以,雞肉夠嫩滑,雞皮不算太肥,如果能夠好似無骨海南雞飯一樣,做到無骨沙薑雞,那就一流了。薑,我是害怕的,但我喜歡沙薑獨特的味道,所以,意猶未盡,向店員取一份沙薑拌飯,店員還很貼心的擔心我會太鹹。都是同區,都是快餐店,可以說食物不同,不能比較,但 店員 對客人的態度 及 食肆對自家產品 的 了解 及 把關 程度,單單這2項一對比,馬上高下立見。MX,我會成為回頭客人
西鐵轉車出去,
剛好肚仔餓,
到了美孚就出閘揾吃的,
近近地,
就到MX。

趕不上茶餐時間,來個早早晚飯,
點了一個沙薑雞套餐,
配一個老火燉湯---圓肉杞子木瓜雪耳燉雞湯。

沙薑雞分量算可以,
雞肉夠嫩滑,
雞皮不算太肥,
如果能夠好似無骨海南雞飯一樣,
做到無骨沙薑雞,
那就一流了。

薑,我是害怕的,
但我喜歡沙薑獨特的味道,
所以,意猶未盡,
向店員取一份沙薑拌飯,
店員還很貼心的擔心我會太鹹。

都是同區,

2023-05-07
沙薑雞
  • 沙薑雞不錯
2020-08-11 2731 瀏覽
好耐之前,晌同區嘅大快活食咗個熱狗餐(熱狗配紅豆冰),之後見美心都有,仲要平兩蚊添,所以,趁行完山過嚟幫襯吓,況且,呢間美心都好耐無幫襯過喇。以往茶市都有幾多客人,但疫情嚴峻,真喺少咗好多客,連帶外賣亦少。今次得一支公過嚟,多位到點坐都得,就專登揀個最入嘅死角位,少啲人行嚟行去嘛!以往啲下午茶餐都好多選擇,依家呢?就一眼睇晒得7款,賣$23-$43,咦!無咗之前嘅熱狗配紅豆冰餐,幸而有款「扒芝士鹹牛肉三文治配紅豆冰餐」,同樣啱晒我,相信呢款都喺熱狗餐嘅替代。扒芝士鹹牛肉三文治因為喺即點即做,相對等嘅時間都長,不過,出嚟嘅成品好滿意。一來三文治烘得底面都脆口,二來鹹牛肉嘅份量無欺場,而且,唔喺就咁加入罐頭鹹牛肉,仲搵啲洋粒炒過,搭埋半溶嘅芝士晌裡面,鹹香好食,喺好有誠意嘅出品。唔知喺咪依家客少,師傅都有多啲時間慢慢製作。紅豆冰雖然,對比起上次晌「大快活」嘅出品,今次晌「美心」嘅就無咁多紅豆,但啲紅豆都好清甜,夠晒腍,要求少冰,卻仍保持清涼感。其實,有時快餐店嘅出品都可以好唔錯,不過,就喺客人多,乜都想快,就影響質素,而今次就難得食到個滿意嘅下午茶。

紅豆冰

紅豆冰
2020-05-28 450 瀏覽
午飯來不及煮,便叫外賣。我叫了個野菌雞扒焗飯,外表看很正常,份量足,也很熱。由於飢腸碌碌,便二話不說,馬上開動。一試,果然是快餐味道。食物味精味重,一吃就感覺不自然的咸味。炒飯軟硬適中,但炒蛋份量很少,白飯佔99%。雞肉咬下去也是軟硬適中,但份量較少,菇比較多。然而,價錢代表一切,這個價錢,不能要求太多,吃飽便算了。
2019-09-05 506 瀏覽
繼上次的叉雞飯,美心繼續推出指定時間限時優惠,今期29蚊輪到焗豬扒飯,沒飲品附上。特價時段飯依舊大大盤,雖然好多人排隊order,但出貨量都高速豬扒也是大大塊,看看餐刀的尺寸比例就知道了。至於飯。。。好硬,好乾口🤦🤦🤦🤦。。。這次真比比唔落好評了。。飯完全過不了關。 番茄完整一個上,切好放在頂,也配有菠蘿青豆,比大家樂,大快活足料好多,但可能是為了顧及大量order,炒飯硬到猶如吃鐵粒。。。

豬扒飯

豬扒也是大大塊,看看餐刀的尺寸比例就知道了。

2019-09-05
2019-08-13 266 瀏覽
星期天來吃午餐,發現菜單有新品 (可能不算新的,是我不常來,反正我是第一次見!) 戀戀台食系列!點了其中1款:叉燒皇併肉燥豆腐,配熱飲或例湯,46元/份#叉燒,不錯!美心的叉燒,水準向來是above average!#肉燥,不是肥肉,這點加分!#豆腐,太硬,不入味!這點扣分!#豆角,多吃蔬菜,對身體有益!#例湯,冬瓜湯,消暑佳品!再點了份無骨海南雞飯,也是配冬瓜湯,54元/份#海南雞,挺滑的,但有點肥!#油飯,好吃!喜歡!#胡麻醬椰菜絲,日本風味,不錯!本餐最差是上湯杞子浸時蔬,加11元配的,娃娃菜都未煮熟。。。2個餐加1碟菜,共計111元。

點了其中1款:叉燒皇併肉燥豆腐,配熱飲或例湯,46元/份
#肉燥,不是肥肉,這點加分!
#豆腐,太硬,不入味!這點扣分!
#豆角,多吃蔬菜,對身體有益!
#例湯,冬瓜湯,消暑佳品!

再點了份無骨海南雞飯,也是配冬瓜湯,54元/份
#海南雞,挺滑的,但有點肥!
#油飯,好吃!喜歡!
#胡麻醬椰菜絲,日本風味,不錯!

2個餐加1碟菜,共計111元。
MX又有新promotion,係我最鐘意嘅龍蝦汁系列啊!🤩⁣⁣⁣⁣⁣⁣龍蝦汁藍青口彈彈扁意粉($43)[評分:8/10]⁣⁣一嚟到見到碟意粉真係好驚喜,竟然有擺盤,真係好有誠意。🥰 個意粉一咬落去,就發現殊不簡單,竟然好有彈性,唔係淋到一咬就爛。👍 個加拿大藍青口超驚喜,入面勁多汁,超juicy,配埋個龍蝦汁真係好香。🤤 估唔到咁高質,真係好食到停唔到口。😊⁣⁣其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣靚靚度(8/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣性價比(10/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣回頭度:一定會

⁣⁣

回頭度:一定會

龍蝦汁藍青口彈彈扁意粉

龍蝦汁藍青口彈彈扁意粉
2018-07-08 255 瀏覽
今晚屋企無飯開,唯有自己一個食快餐。之前一直食開大家樂既一哥焗豬,見到美心有焗雞飯,即管試一試焗雞飯身乾爽,雞肉好滑,雞皮好脆,茄汁唔好太多,恰到好處,比起大家樂一哥焗豬更加好食。冰鎮奶茶唔會越飲越淡,好味。

冰鎮奶茶唔會越飲越淡,好味。
2018-06-12 251 瀏覽
原煲咖喱雞飯 $45 配熱奶茶 +$6有天中午來了美心MX吃個午餐,試試他們的咖喱雞飯,價錢還算合理,賣相也相當不錯,用一個小鐵煲放滿配料,雞件有三大舊,而且是雞脾部位,肉質都尚算嫩滑,底部還有三件薯仔墊底,份量相當足料,我想光是吃這小煲咖哩不吃白飯也會飽了四成呢!咖喱味道也是不錯的,香濃惹味且不會太辣,要說可以改善的地方,就是其實三大舊雞件實在太多肉,會令人太飽膩,如加入少許蔬菜平衡一下相信會更好。熱奶茶倒是挺好飲的,奶和茶的比例可以,入口尚算順滑!
原煲咖喱雞飯 $45 配熱奶茶 +$6

2018-05-20 133 瀏覽
今日去朋友屋企完,完jor本身想嗌外賣,但又覺得不如係樓下求其食於是就食美心MX。基本上去連鎖快餐店,我係只會食肉醬意粉,因為最安全、最唔伏,再加上肉醬入味,無得輸。美心MX起碼有隻蛋,我好快食曬,因為夠味醬多好容易入口,再加上我好肚餓,所以好評!
2018-04-07
2018-05-12 128 瀏覽
今日放假都要放鬆下 食個早餐先啦 😋😋😋😋於是乎去到美孚 美心快餐食個廉價早餐 😅😅😅😅27蚊早餐 都好豐富 😍😍😍😍兩條腸仔 🥖🥖🥖🥖洽雞蛋一個 🥚🥚🥚健康麥包 🍞🍞🍞榨菜肉絲米粉 🍜🍜🍜再加多杯我至愛奶茶 🍵🍵🍵腸仔煎過好爽口 略油小小洽蛋好好好好味 洽得剛剛好 唔會爆開麥包搽上牛油 正 👍👍👍呢個麥包有小小烘過的榨菜肉絲米粉~榨菜略嫌小小咸但都可接受我至愛奶茶 呢間奶茶 都可接受到 但坐係呢度都還算舒服 可接受
今日放假都要放鬆下 食個早餐先啦 😋😋😋😋

腸仔洽蛋
榨菜肉絲米粉
腸仔洽蛋
2018-04-20 128 瀏覽
已經有幾星期無去美心MX食早餐,今天早上再去MX,叫餐肉太陽蛋出前一丁麵,等了幾分鐘左右,總於到我取餐,一見到出來的食物同心想的一樣,而且是太陽蛋有少許脆邊,餐肉厚切兼有煎過,食了第一口出前一丁麵是爽口兼湯水剛剛好正食過某些茶餐廳,有時候餐牌所寫的厚切,但出來的品質是簿切,又或者是無煎過就放上麵就算數又或者叫咗太陽蛋,但好多時候出來的蛋是過熟,而且煮出來的麵質地是(淋)或者是硬到無煮過,又或者是淡淡的湯水。所以有時候食早餐都好撞彩會與到咩餐廳和食物的味道和品質。
已經有幾星期無去美心MX食早餐,
,而且是太陽蛋有少許脆邊,餐肉厚切兼有煎過
,食了第一口出前一丁麵是爽口兼湯水剛剛好

又或者叫咗太陽蛋,但好多時候出來的蛋是過熟,
所以有時候食早餐都好撞彩會與到咩餐廳和食物的味道和品質。
餐肉蛋出前一丁
2018-04-20
$31 (早餐)
餐肉蛋出前一丁
2017-09-19 343 瀏覽
以前喺美孚得一間美心快餐, 今年美心快餐裝修, 原本個舖位改咗做美心香港地, 另喺美孚開咗一間美心mx, 今次介紹呢間美心mx已經係畀美心香港地便宜.新裝修完嘅美心mx, 裝修較為企理, 但係都先付款後自取食物.今次叫咗個魔鬼雞扒飯($39), 叫咗黑椒汁另上, 加杯凍檸茶要加$9, 快餐嚟講都算好食, 仲有啲蔬菜伴碟, 蔬菜份量較其他品牌快餐店為多, 不過呢餐$48 就略嫌貴咗少少

2017-09-07
2017-08-24 538 瀏覽
上午去了上堂,下午就去了美孚的家探仍在養病中的母親。安頓好小朋友之後,我同父親就先到樓下的《MX》,食個中午飯先。爸手中有好多張報紙剪出來的 voucher,所以一人來一份 Sir 滑雞飯。 Sir 滑雞飯,是《MX》的 signature,仍然未 upgrade 的《美心MX》是沒有此餐點供應的。當時仍然算是新推出的 Sir 滑雞飯,我其實有少少充滿期待的去食。雞的質素的確是不錯,完全的祛骨的做法亦的確照足海南的的風味。雞皮,雞肉都好滑,有黑色的黑醬油也是令我覺得夠開心的,可以真心地說好。套餐包有一個湯同油飯。油飯算係咁,比白飯香口,湯是消暑的東瓜湯,但吃時並不是夏天啊.....雞不錯,飯不錯,這一個 Sir 滑雞飯,well done by 《MX》。

原鋪位間「美心MX」變成美心嘅茶記「香港地」,仲以為佢哋會索性執咗間美心,原本同步已搬去之前阿信屋個鋪位改頭換面繼續經營,自不然順便連店名都正名為「MX」,但點改都當佢哋美心快餐。對象都喺街坊客,雖然個鋪位躥埋一角,但大家都識走過嚟搵食。新裝修當然有一番新景象,勢要擺脫舊有快餐店嘅感覺,所以,食物款式都唔喺舊有嘅掛膠牌,全電子屏幕,醒目靚仔。更加設電子自助服務,不過,依區其實老人家佔多,目測所見用嘅人唔多,寧願排番大隊。環境就如以前一樣咁逼,始終都喺家快餐店,但裝修確喺見到花過心思,紙皮石地磚配柚木地板,白磚牆配深色木牆身,設置光猛射燈,光暗對比分明,型格醒神。此外,餐具及調味品都集中晌晒一個專櫃之內,自由取用,減省員工工作量。我選擇龍蝦濃湯螺絲粉系列($28),有4款:可以配炒滑蛋、火眼+烚蛋、火眼+煎蛋、火眼+腸仔,配薯餅、跟餐飲,好夠食;老婆則選擇脆嫩魚柳系列(29.5),有2款:炒滑蛋、火眼,配粗麥多士、跟餐飲,可選豆漿,而粗麥多士可揀牛油 / 煉奶 / 花生醬 / 果醬,如果唔講,設定喺會俾牛油。K2. 龍蝦濃湯腸片螺絲粉、火眼·烚蛋 $28個龍蝦湯當然無出面高級西餐廳嗰啲龍
K2. 龍蝦濃湯腸片螺絲粉、火眼·烚蛋 $28

個龍蝦湯當然無出面高級西餐廳嗰啲龍蝦湯咁濃,但算飲落確有不俗嘅蝦味,稀杰度又OK,配螺絲粉都幾好食,更難得啲腸片唔喺普通貨嘅雞肉腸,而喺啲豬肉腸;老婆好鍾意食烚蛋,所以,由佢處決,但件薯餅唔掂,炸得好油,跟下面件脆嫩魚柳喺兩回事。
K2. 龍蝦濃湯腸片螺絲粉、火眼•烚蛋
龍蝦濃湯腸片螺絲粉
火眼、烚蛋、薯餅
薯餅
H1. 脆嫩魚柳、炒滑蛋 $29.5

雖然心知啲魚柳都喺雪藏貨,但炸出嚟嘅效果算唔錯,真喺做到又脆又嫩,當然魚味一般啦;炒蛋唔差喎,真喺幾滑,仲帶少少蛋漿,而件粗麥多士烘得香脆,所以,後尾加埋我份早餐嘅火腿夾起為腿蛋多,頗好食。
H1. 脆嫩魚柳、炒滑蛋
脆嫩魚柳、炒滑蛋
脆嫩魚柳
即磨咖啡、熱豆漿

前者以香醇為主,即磨始終比搵粉開沖嘅香好多,但口感點都唔及鮮奶咖啡一類綿密細滑;後者豆香味一般,不過,喺少甜嘅版本,啱晒我老婆。
即磨咖啡、熱豆漿
MX近排少幫襯咗,多少因為近來唔多見佢晌報紙刊登優惠印花,我等師奶仔心態就梗喺慳得一蚊得一蚊。不過,因為見佢搬新店,又出咗龍蝦濃湯螺絲粉新嘢,就趁星期六落嚟食個早餐。
$28 (早餐)