早排突然好想食pizza🍕,見到公司附近原來都有唔少食到pizza既餐廳 ,但最感興趣既莫過於呢間隸屬Black Sheep Restaurants旗下餐廳兼全港唯一由大廚主理既拿坡里pizza店呢間pizza店最大賣點既係店內有一個意大利石磚爐,最高溫度可以去到450度,每個pizza都係接單後即場將意大利進口既配料鋪係預先搓好既麵團上,再放入磚爐裡面配以焚燒原木將烘烤大約90秒🔥拿坡里pizza既特色係批邊會烘烤至焦香但口感柔韌Q彈;呢度既pizza 最威水既係曾經被幾間紐約報社譽為「新世代最佳薄餅👍🏻」、「最佳嶄新手工薄餅👍🏻」同埋「美麗之作⭐️」,講到咁誇張唔試又點得🤣-呢度既lunch set只需 $128 (另收加一服務費),前菜3選1有marinated beet salad / mixed greens salad🥗 / roasted sweet corn🌽,主食就係5選1既pizza一個 (無睇錯,係一個🙈),有Marinara / Margherita / All’uovo / piccante / Brussels sprout,絕對係非常抵食!本人自問係一個大

本人自問係一個大食兼為食既女仔🤰🏻,當日食完呢餐真係飽到癲左😂 對於正常食量既女仔黎講,要獨自食晒一個pizza絕對係一項挑戰🤣
🍴Mixed greens salad🥗
預左pizza好大個想食返多d蔬菜🥬平衡就點左呢份mixed greens salad🥗做前菜,無諗過佢既size係平時出面單點一份沙律既份量
沙律雜菜預先由廚師用橄欖油mix好,簡簡單單既方法既保留到蔬菜新鮮度,又能令人越食越開胃😋

✨ Soppressata picante🍅🧀🌶🍕
最先上桌既係呢款義式蕃茄醬+辣肉腸既pizza,見到真身真係忍唔住講左句「好大個呀!」😱

批邊食落果然外脆而柔韌,但食慣港式pizza難免會覺得佢既餅底偏薄身,同埋因為蕃茄醬而變得又淋又軟;拎上手食既時候真係唔知應該點樣食先無咁論盡😂

味道方面,蕃茄醬酸酸地咁令人食落開胃,惟獨辣肉腸比較濃味,清淡人士可能同我一樣會覺得偏鹹同埋辣左d🤏🏻
✨ All’uovo🥚🥓🍕
由於呢款pizza會係面頭淋上辣椒油,落單時店員好貼心咁有問我地食唔食得辣🌶,當佢知道我地怕辣就主動提出pizza上桌時俾支辣椒油我地自己落,咁就唔驚會接受唔到😊
相比上一款pizza,呢一款食落會冇咁濃味;批底鋪上牛奶芝士🐮🧀同羊奶芝士🐑🧀,兩種芝士食落無羶味亦唔會太鹹
未食之前會覺得呢款pizza不過係上面加左隻太陽蛋🔆冇咩特別,估唔到試過之後會覺得有驚喜😳 隻煎至半熟既溏心太陽蛋🍳真係好有雞蛋味,完全係以前細個食開既雞蛋味道!!!!! 一路食我就係度好奇究竟農場蛋🥚係咪真係特別好食呢?如果可以係市面買到佢地呢款雞蛋就好啦🙈
👧🏻人均消費:$128 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:4/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻‍♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Motorino
地址:灣仔船街15號地下
⏰營業時間:11:00–23:00 (Mon–Sun)
(📍中環亦有分店,營業時間或會有所不同)
心血來潮想吃現烤的義大利pizzaparma ham的配搭永遠無得輸除批邊小厚之外 餅底都薄麵粉非常香軟🤤Tiramisu 酒味濃郁,但本人最近好甜,吃到尾聲覺得這酒味有點苦~整體來說是好吃的,就是最近比較嗜甜...一句講曬,I will be back!!
心血來潮想吃現烤的義大利pizza
parma ham的配搭永遠無得輸
除批邊小厚之外 餅底都薄
麵粉非常香軟🤤

一句講曬,I will be back!!
2020-07-18 547 瀏覽
在香港要搵間好食pizza店不容易,之前有太多不好的經歷,但因為之前沒有分享食評習慣以至未能令其他人避免落入陷阱,所以以後要好的表揚一下,差的要提議一下。今次就試試呢間Motorino船街分店。入到店內就見到大大個磚窯,雖然此不代表什麼,因為之前試過有一間在銅鑼灣也有這個爐,但pizza又濕又林哂,差到冇朋友。但今次呢間嗰pizza真係唔錯。第一,專業,店內沒有其他意粉之類,專註一門pizza,這也是我心目中好餐廳的元素之一,專心做好一些產品,不要這個又做,那個又做,唔湯唔水。第二,即叫即做,睇住師傅收order即時搓麵粉,落料,入爐,不出幾分鐘就出爐,可想而知此爐溫度有多高。第三,材料配搭新穎,不是坊間常見來來去去那幾種。整體食物質素非常好,就算是餐前沙律都用心製作,菜新鮮之餘又洗得非常干凈,橄欖油好香。今次我們用餐是平日下午set都如此用心沒有hea做,加上只收128,有pizza有前菜,非常好食又抵食。最後有一溫馨提示,如果大家不嗜辣,記得同侍應生講聲,因為佢哋會係pizza上加辣橄欖油,但個辣油真的很辣。
❀ Motorino #灣仔 ❀❗️手工製正宗意大利Neapolitan pizza 仲有pizza making party❗️——————————————————隸屬於Black Sheep,專賣意大利正宗Neapolitan pizza🍕Black sheep係一個飲食集團,旗下有多間高質餐廳,包括獲得米芝蓮一星亦係全球五十大嘅Belon同埋米芝蓮一嘅New Punjab等,Motorino作為其中之一,質素當然有保證(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。.中環同灣仔都有分店,今次嚟到灣仔呢一間,一望入去已經見到個超級大嘅Stefano Ferrara 火爐🔥係有成間餐廳咁高,熊熊烈火非常誇張!今次參加佢哋嘅pizza making party,可以自己整正宗Neapolitan pizza,超好玩!話說呢一個係我之前喺black sheep series (black sheep restaurant 不定期舉辦嘅一個優惠活動,可以以超低價品嚐到佢哋所有餐廳嘅特色菜)食夠一定數量餐廳獲得嘅獎品,所以我今次係費用全免😆!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Pizza making party $298/1每個月嘅第一個星期
❀ Motorino #灣仔 ❀
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Pizza making party $298/1
每個月嘅第一個星期六 1500-1800都會喺灣仔呢一間分店舉辦pizza making party🎉 另外第二個星期六就會喺中環分店舉辦,有興趣嘅可以上網預約。呢個價錢包括一份頭盤,自己整嘅原個Pizza同埋free flow beer🍻 ~另外可以加$88升級做free flow wine。
一嚟到,店員會用超nice超friendly嘅態度帶你埋位,遞上圍裙,等齊人就開始上頭盤。
♠ Antipasti
有烤到香噴噴嘅粟米、雞翼同埋肉丸,用上橄欖油同埋少許辣椒粉醃製,肉丸再加上番茄醬,惹味冇比👍🏻。
♠ Pizza Making Quiz
有趣咁整咗個fun quiz🤣有十題問題,係全場最高分嘅可以有獎。唔好問我個獎係咩,因為我剩係得5分。。。
♠ Pizza Making
會分批開始整pizza✨每人一個Station咁,完全係from scratch由麵粉、鹽、水、酵母搓起,跟住一手一腳搓成一個薄餅形狀,擺放自己喜愛嘅餡料,最後就有廚師幫你放入個爐烤熟!整麵團嘅時候發覺真係超級攰,而且好有技巧,欣賞佢哋呢度嘅廚師👨🏻‍🍳!
♠ Neapolitan pizza
呢一款正宗意大利Pizza嘅特色之處在於外層只係微焦脆,內裏煙銀嘅口感😍佢哋個爐非常利害,只係需要放入去90秒就已經烤熟!主要用上芝士同蕃茄作調味,我再擺放左啲pepperoni, bacon, basil, chilli, onion,就係咁簡簡單單嘅食材已經超好味,仲要勁juicy🤩我好鍾意呢款Pizza嘅口感,煙韌嘅程度令我有少少覺得係薄身嘅bagel,真係好正!整完食唔晒仲可以打包拎走。
不過留意番因為麵團本身需要發酵,所以當你搓好麵團後,佢哋會比預先發酵左嘅麵團你加上toppings。
味道: 4.4/5 性價比:3.9/5
整體來講成個體驗良好,店員友善,令你真係有種置身係party嘅感覺😆而且完全參與晒成個製作Pizza過程。又有頭盤又有整個Pizza仲要有埋啤酒,其實價錢都算合理。想玩下整pizza,我又或者同朋友出街唔想就咁食飯咁悶都可以考慮吓參加🤣不過如果唔係免費,我應該會直接用呢一筆錢買佢哋整好嘅Pizza,今次個體驗都令我對佢哋嘅Pizza質素有所信心,感覺值得一試。🔔留意番佢哋個party係用英文舉辦㗎!
——————————————————
Motorino (灣仔)
🚩灣仔船街15號地下
Pizza  making  party
Pizza  making  party - Antipasti
2020-06-21 572 瀏覽
Motorino is a good choice. The food taste good, and the pizza is very hot. But it's to overpriced because it costs $178 for a pizza.The service is good because the staff have a lot of smile to us.Overall, it's worth to go once a month.

2020-06-16
2020-06-13 532 瀏覽
Just I want to try pizza there since never try before. Good environment and open kitchen. Professional manager appreciate the welcome! We talk meat ball and pizza margherita.Meatball! No doubt this is American Italian style pizzeria and good in this way. Meatball was good big size well cooked and hot! About taste was good strong in American style. Tomato sauce was amazing!Pizza: I think big pizza in hk with border! Good choose. Tomato and mozzarella fresh well prepared. Pizza was perfect cook. W
Pizza: I think big pizza in hk with border! Good choose. Tomato and mozzarella fresh well prepared. Pizza was perfect cook. Will back again!!
Pizza  Margherita
Meatball
2020-06-13
Meatball
📍Motorino​食物:8.8/10​CP值:9/10 (black series)​​Black series快啲去試吓啦!​💕​🍴Soppressata Picantte 意式辣肉腸$98​Pizza底偏煙韌😛番茄醬酸甜開胃~辣肉腸係我最鍾意嘅Pizza配料,帶得出成個Pizza嘅鮮味!佢仲加咗辣椒同埋牛奶芝士,整體味道豐富😋​​🍴Margherita 瑪格麗特$98​相對意式辣肉腸,呢個嘅味道就比較簡單~番茄同芝士都幾濃香,雖然加左羊奶芝士,但一啲都唔膻💯​​🍴cheesecake (lunch set)​味道比較接近New York cheese cake,質地紮實,芝士香濃,餅底嘅牛油香都唔錯喔~​​🍴Mixed green salad (lunch set)​沙律菜非常新鮮,黑醋同埋橄欖油簡單嘅調味突出到蔬菜嘅鮮甜☺️​​✅overall:坐得舒服,有一種係外國嘅氣氛🤣waiters們幾型orhh🙊🤣​
📍Motorino​

Soppressata Picantte 意式辣肉腸
Margherita 瑪格麗特
Cheesecake
2020-04-23 727 瀏覽
🧚🏻‍♀ 終於有機會試係New York好出名既pizza店 餐廳裝修都幾有feel 開放式㕑房可以睇到pizza新鮮出爐😍 餐廳亦都好貼心 喺每張枱度都提供酒精搓手液🔶 Brussels Sprout💰158👅7/10 超期待既用 “Pompeii Oven”烤既pizza 🔮傳說話師傅會係個磚窯爐裡面焚燒果木 令熱力達攝氏450度 均衡持久的熱力係短時間內將餅底烤至鬆脆 而toppings亦可以保持原汁原味🥰Pizza 入邊有Brussels Sprout, Fior Di Latte, Garlic, Pecorino, Smoked Pancetta, E.V. Olive Oil | 甘藍芽球薄餅,Fior Di Latte (即Mozzarella)芝士、Pecorino芝士、煙燻火腿、初榨橄欖油藍芽球味道清新,有啲椰菜既感覺,同D 🧀又幾match ! 估唔到食pizza都有fresh option 🥬🥒🥦 🔶 Roasted Sweet Corn💰88👅4/10 粟米加埋墨西哥風情既香料,甜甜辣辣,幾開胃😋 不過份量實在太少 🌽亦唔夠飽滿😟

🔶 Brussels Sprout

👅4/10
Brussels Sprout
Roasted Sweet Corn
2020-04-22 571 瀏覽
📍 MotorinoBlack series又返黎啦!大家又可以用超優惠價錢試吓Black sheep 旗下嘅美食啦!今日leighleigh去左灣仔船街嘅Motorino食正宗嘅拿玻里pizza-$98(加一)有3個course,好抵呀!有齊starter, pizza同埋甜品。指定左3款Pizza如果唔啱食,仲可以加$88 upgrade Pizza添。-Margherita係傳統嘅意式拿玻里pizza,有番茄醬、Mozzarella、pecorino同basil。一上檯就聞到好香嘅味道!熱辣辣,番茄醬味濃郁,芝士夠拉絲,餅底薄而脆,有少少煙韌,正!-Sorpressata Piccante有辣肉腸,辣椒,Fior di latte, oregano.因為有辣椒的原故,waiter話會有啲辣,可以走辣。我地就嗌左小辣。其實正常辣都唔會好辣,反而係惹味,辣肉腸味親都好正宗,唔錯。-Mixed Green Salad份量十足,好大碗,調味酸酸地,幾開胃,食完感覺清新,但食左半碗就飽飽地-Tiramisu外型上平平庸庸,但食左第一啖好驚喜,好濃郁嘅咖啡味,質感好綿滑,芝士香同rum既ba
📍 Motorino
Margherita

Sorpressata Piccante

Mixed Green Salad

Tiramisu
外型上平平庸庸,但食左第一啖好驚喜,好濃郁嘅咖啡味,質感好綿滑,芝士香同rum既balance拎得好好,食完一舊都覺得唔夠喉

地址: 灣仔船街15號地下📍 Motorino
2020-03-29 963 瀏覽
餐廳門外已經見到一個好大的Pizza爐,是正宗的石爐,心想Pizza應該不會差。果然, Pizza的溫度相當熱,base番茄醬味道微酸,上面的芝士新鮮,相當好食。waiter 十分有禮貌,環境不錯,值得推介。
嗰日睇完醫生返屋企嘅時候經過呢間意式餐廳 被店內傳出嚟嘅香味吸引住 見差唔多到食晏時間 而我住喺呢區咁多年都未試過呢個餐廳 於是就食埋晏先返屋企⠀⠀“Weekday lunch” (HKD128)有前菜同埋Pizza 想要飲品嘅話就要另外加錢 前菜我哋揀咗沙津同埋辣粟米 (圖2, 3) 個粟米底部燒得比較燶 味道真係好辣🌶啱晒鍾意食辣嘅朋友🤤⠀⠀薄餅🍕5揀1 我哋兩個人揀咗👇🏻▫️All’ Uovo▫️Sorpressata Piccante第二個pizza有辣肉 所以都幾辣㗎 批底好薄 但個邊就好厚 咬落口有啲硬 我自己就覺得麻麻地喇
⠀⠀
⠀⠀
薄餅🍕5揀1 我哋兩個人揀咗👇🏻
▫️All’ Uovo
▫️Sorpressata Piccante
2020-03-01 679 瀏覽
上網見到有人講緊呢度個lunch set好抵食咁岩今日放假,就同朋友泥咗試下環境同裝修都會令食客覺得好舒服有選擇困難症嘅我哋都睇咗好耐先決定到食咩店員都好好,會主動問洗唔洗叫左嘢飲先或者俾杯水我哋,而且笑容好好我哋2個都叫咗紅菜頭沙律紅菜頭好甜,本身唔鐘意食橄欖都試咗一啖,但都係要放棄嘅😂同朋友叫咗2個都想食嘅pizza泥shareMargherita,味濃,加小小辣會更岀味ALL‘UOVO,呢個個味淡啲朋友同我都鐘意食呢個多d雖然係即叫即整,但唔算等得耐而且個皮好脆,橄欖油都好香不過對女仔泥講份量就會有d大我哋兩個都食唔哂
上網見到有人講緊呢度個lunch set好抵食
咁岩今日放假,就同朋友泥咗試下
環境同裝修都會令食客覺得好舒服
有選擇困難症嘅我哋都睇咗好耐先決定到食咩

我哋2個都叫咗紅菜頭沙律
紅菜頭好甜,本身唔鐘意食橄欖都試咗一啖,但都係要放棄嘅😂
同朋友叫咗2個都想食嘅pizza泥share

Margherita,味濃,加小小辣會更岀味

ALL‘UOVO,呢個個味淡啲
朋友同我都鐘意食呢個多d

雖然係即叫即整,但唔算等得耐
而且個皮好脆,橄欖油都好香
不過對女仔泥講份量就會有d大
我哋兩個都食唔哂
2020-02-29 474 瀏覽
過海做野順便食好野@Motorino 應該都算幾正宗的意大利餐,叫左幾樣野都巧巧味,先黎個Green 🥗salad ,個樣好普通但配埋個sauce 真係出奇的好食,同平時食既Caesar salad 唔同,好清新好開胃。再黎個肉丸,好似獅子頭大大舊,佢個蕃茄sauce同平時食既唔同,你感覺到真係用新鮮番茄整成的,唔係單單用茄膏攪出黎。重頭戲當然係Pizza,一黎到個賣相超吸引,齋睇都感覺到好juicy ,食落口不得了,邊邊仲食到炭爐烤既味道。最後試埋佢個Tiramisu,完美的一餐。呀仲要提一提杯生啤,平時我唔識欣賞咩叫d泡好滑,🍺呢杯我一飲堅feel到,個名Peroni!
過海做野順便食好野@Motorino

2020-02-23 473 瀏覽
最近意大利🇮🇹又封咗關,電視📺又播秋生哥主持介紹意大利🇮🇹嘅旅遊飲食節目,忍不住即刻要去醫下個肚😩。灣仔呢間薄餅店🍕絕對係有發源地拿玻里嘅影子,選擇雖然唔太多,但正宗嘅確實係唔需要太過花巧,好食就已足夠😌———————————————————————————🥢Marinara🍕💬薄餅要夠正宗其實只需要有幾款配料,芝士🧀、蕃茄醬🥫、欖油,放入大烤窯幾分鐘已經可以享受,當然餅底都係好講究品質😌.🥢頭盤-雞翼🐔💬選用中翼連尖嘅部份,以檸檬🍋、洋蔥、欖油嘅酸汁伴襯托,特別醒胃😌.🥂白酒係絕對需要,作完美嘅結局
———————————————————————————
🥢Marinara🍕
🥢頭盤-雞翼🐔
🥂白酒係絕對需要,作完美嘅結局
2020-02-23
  • Chicken Wings
2020-02-21 303 瀏覽
📍Motorino (灣仔)灣仔船街15號地下情人節晚餐精選✨今次西餐吾食牛扒 食pizza 情人節限定❤️🍕又浪漫💕仲要好抵食佢成間都係意大利主廚整出尼既pizza佢pizza個批就做得最出色,鋪頭入面真係有個係意大利傳統炭燒爐🔥2人餐💰$288/set有前菜沙律,2個pizza,甜品,飲品另外加$15有fresh lemonade /soft drinksPizza揀左soppressata piccante同Parma hamPizza餅底好煙韌 薄餅底 有4種方法食 覺得摺埋佢食幾好 辣肉腸 配上蕃茄芝士 拉絲🧀味道偏辣但好味😋Parma ham pizza味道遜色d最後甜品揀錯左應該食tiramisu 呢個係朱古力餡餅 製作需時 都等左一段時間 一尼到個餅脹卜卜 一切就放哂d氣💨個餡餅皮同pizza既皮一樣 所以好飽😂但幾好味 吾會好甜埋單只係💰$333(2個人)好抵食 性價比高 服務好好 staff好主動見d廚師好有笑容☺️
📍Motorino (灣仔)
灣仔船街15號地下

情人節晚餐精選✨