2015-07-11 458 瀏覽
搬到康怡商場靠門口的位置,新裝修的環境乾淨。正是 lunch時間,開始排隊order。熱狗餐已沽清,改叫魚柳包$21,另加$21有大份薯條跟中杯汽水。不用站著等取食物,拿號坐下等候,5分鐘後有店員送來。 Mos Burger的薯條炸的剛好,外脆裡面卻有薯蓉般的鮮甜。店員提供的茄汁夠多,不用費事再取。
搬到康怡商場靠門口的位置,新裝修的環境乾淨。

正是 lunch時間,開始排隊order。
不用站著等取食物,拿號坐下等候,5分鐘後有店員送來。

2014-08-25 593 瀏覽
步行了數小時山路,來到鰂魚涌,雖然事先看過有不少美味咖啡室或麵食,但由於太累,沒法再費腳骨力去一一查找了。在旁的吉野家正排著二十人長龍,想不到摩斯漢堡居然有空桌。本想吃牛肉珍珠堡,卻已售罄,轉吃新款式烤牛肉漢堡,小薯條及加$5抹茶鮮奶。想不到,黑椒牛肉漢堡,有種昔日哈迪斯/Wendy's的多層牛肉芝士漢堡的情懷。這包用法式包 較普通那款煙韌,而且香。牛肉還不少,碎碎的疊了很厚。除牛肉外,洋荵,番茄,生菜滿載包內,混以芥辣汁,千島汁及番茄本來的汁,各味紛呈,各據一方。多肉卻也多菜,不乾又不太咸,汁多得漏瀉到包裝紙底下。摩斯漢堡貴價在於其包裝,以包裝紙盛著汁液,汁液不會掉到衣服,還可"循環再點"。抹茶鮮奶,像星巴克般的熱飲杯子,奶香而綠茶味更香濃,保溫很好,現場太冷,這杯熱飲更顯美味。如上段所述,冷氣實在太冷,無論薯條或包子均很快冷掉,而且不環保。

在旁的吉野家正排著二十人長龍,想不到摩斯漢堡居然有空桌。

2014-08-24
  • 抹茶鮮奶
2014-04-22 288 瀏覽
MOS burger好就我自己個地方,而且睇落個感覺都唔錯,就去食下佢同其他地方有咩分別喇。平時好少食,入到去都唔知揀咩好,佢有得自己揀材料,不過對有選擇困難症既我真係有困難,所以決定食餐。唔洗我諗咁多。揀好個包之後,加錢配個薯條同飲品,佢個薯條好唔同既就係佢粗身好多,外面好脆口,入面就有薯味,唔會話得粉味,加埋鹽就仲正,不過我自己就唔食茄汁,所以覺得薯條個份量岩岩好,唔多唔少,講埋個包,好簡單既漢堡,不過就有一塊厚厚地既牛肉,肉汁都夠既,不過可以再多番少少,蕃茄都幾新鮮估唔到,成個包加埋個汁好開胃,而且唔算太油膩。加埋杯飲品已經好飽,仲諗住食包唔會太飽,點知都係太飽,不過都好好食
2013-10-18 120 瀏覽
上個星期有一日返緊公司期間, 突然好肚餓, 所以走去MOS Buger買個E餐早餐, 火腿蛋飽+黑咖啡. $22, 價錢上唔算貴, 一個飽咁食又方便,加上睇住佢即叫即整, 熱辣辣, 好新鮮, 見住佢製造過程都幾乾淨, 由果日開始, 我真係愛上了. 暫時食左成個星期, 隔日食, 仲未厭.

2013-10-15
2 分鐘 (外賣自取)
$22 (早餐)
2013-09-07 116 瀏覽
忌廉貓從小被貓媽訓練到不好速食,曾經有段時期更對麥記kfc等十分抗拒。MOS BURGER是少數我會想去光顧的速食店,無它,只是感覺上覺得它的出品較為新鮮。近日得知它推出了冰凍抹茶鮮奶特飲,便讓「抹茶控」的我耐不住一訪MOS BURGER。過往忌廉貓常叫FRESH/MOS burger,這次想嘗鮮,於是要了吉列蝦漢堡($24)。由於散叫冰凍抹茶鮮奶特飲是$25,而配南瓜薯餅轉套餐(加$17)則可以以套餐價(加$8)要冰凍抹茶鮮奶特飲。同樣的價錢多了塊南瓜薯餅,忌廉貓當然會選擇轉套餐喇~吉列蝦漢堡($24)包的 size不算大但吉列蝦餅挺厚身。配料有他他醬和一大堆椰菜絲,減輕油膩感。他他醬配吉列蝦本身就是很夾,吉列蝦餅內的蝦仁數量也挺多,可惜沒有甚麼蝦味。當然$24也不能要求太多。椰菜絲夠爽,整體味道是合格有餘,但論新鮮度還是牛肉漢堡類的好。南瓜薯餅Pumpkin croquette (套餐$17)比麥記薯餅小而索價$17其實有點貴,不過勝在炸粉不厚用料足,每一口都吃到滿滿的甜糯日本南瓜蓉。冰凍抹茶鮮奶特飲 Iced creme maccha latte (正價$25;套餐加$8)實物如

吉列蝦漢堡
吉列蝦漢堡($24)
南瓜薯餅
南瓜薯餅Pumpkin croquette (套餐$17)
冰凍抹茶鮮奶特飲
實物如圖,很多cream,有好幾圈而且cream上還灑了不少抹茶粉!第一口只試了底下的抹茶鮮奶,感覺抹茶味較重,不太甜~之後忌廉貓嘗試把面的cream與抹茶鮮奶拌勻,口感更滑而且富抹茶香!其實真的幾抵,它的size大概是tall size味道與Starbucks的不相伯仲,但它比後者便宜呢!

希望這家的冰凍抹茶鮮奶特飲能長期供應而不是夏日限定!止抹茶癮又多一個好選擇了!

2013-09-02
南瓜薯餅
冰凍抹茶鮮奶特飲
2013-05-26 88 瀏覽
Previously I tried the salmon burger which was delicious, so decided to try the other Salmon rice burger in this series.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Salmon rice burger:The difference between the Salmon rice burger and the Salmon burger, is that this one uses rice patties as the burger bun, and there is egg mayonnaise in the middle.There is also a slice of seaweed at the bottom too.I was a bit annoyed because they were super stingy with the egg salad, there was only a tiny splodge on top of the salmon.

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Salmon rice burger:
The second thing that went wrong was the salmon, it was over cooked and dry this time.
The burger was tasteless.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $26 [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]Glass of water provided:[/b] No [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-05-18 30 瀏覽
繼上次的三文魚漢堡後,今次黎到康怡分店試三文魚珍珠堡$25珍珠堡同漢堡的分別除了一個是包另一個是飯外,珍珠堡入面多了一塊紫菜,蛋沙律,和生菜絲,其實層次都幾豐富,可惜舊飯太厚實,又無味,同d 餡唔係好夾,而且唔知係咪分店的唔同,上次係健威食的三文魚好厚,又有肉汁,但康怡呢同則好乾,好薄,假如俾我再食,我實揀返健威分店
繼上次的三文魚漢堡後,今次黎到康怡分店試三文魚珍珠堡$25
2013-05-18
2013-04-11 24 瀏覽
金日忽然好想食Burger,腦海閃過Mos Burger,之後就沖左黎食➨❶脆雞漢堡 推介程度❤❤❤❤❤(呢個系我一直食開既皇牌之選,因為佢多汁又夠即叫即炸,但個雞同炸漿又吾會一咬即分開,真系特別好味,個醬系千島醬汁,認真野味!!)❷摩斯芝士漢堡 推介程度❤❤❤❤❤(一個都系傳統既漢堡,好香洋蔥前味,芝士又夠厚,正!!個漢堡排又夠厚,牛肉味好出,一咬好多肉汁,好味!!)❸粗薯條 推介程度❤❤❤❤❤(呢個系我大愛!!因為系即叫即炸,粗粗口感,一咬好脆又軟,真系好好味,又吾會太咸,薯味濃郁!!)❹凍抹茶鮮奶 推介程度❤❤❤❤❤(呢個真系同Starbucks好吾同,佢呢個綠茶好布日本風味,有少少甘甜,但又吾會過苦,真系越飲越上癮!!)總結:我中意佢個feel,佢會播住叉國歌,食品一流,值得你再黎!!回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)外表♛♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛♛衛生♛♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥
➨❶脆雞漢堡 推介程度❤❤❤❤❤
❷摩斯芝士漢堡 推介程度❤❤❤❤❤
❸粗薯條 推介程度❤❤❤❤❤
❹凍抹茶鮮奶 推介程度❤❤❤❤❤

回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓✓✓

♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
2013-04-09
  • 粗薯條
2012-10-18 35 瀏覽
現在吃少了麥當當, 多少也與MOS BURGER有關, 因為吃多了MOS BURGER...近期推出了為慶祝成立40週年的期間限定食品--極味摩斯漢堡, 當然要一試...如外賣太多紙袋, 2隻手拎唔晒, 可以要求職員比個膠袋...極味摩斯漢堡 (40th Anniversary MOS Burger) $43 -- 外賣回家後, 樣子有點... 合上眼一咬, 有點酸辣味, 原來所謂的美味肉醬+秘制辛味醬烤蕃茄, 只是加了TABASCO的蕃茄, 還有大量的黑椒汁... 麵包頗鬆軟, 漢堡扒的肉味日益減少... 一試無妨, 算是湊了熱鬧...黑醋SakuSaku雞肉漢堡 (Sakusaku Chicken Burger) $44.3 -- 雞肉一天比一天薄, 現在只剩2mm左右的厚, 肉眼所見的雞排, 只是厚厚的炸醬... 黑醋酸酸甜甜, 原本可以減少炸醬的肥膩感, 可惜現在的炸醬實在太厚, 加了黑醋肥膩感不減...北海道南瓜薯餅 (Hokkaido Pumpkin Croquette) -- 薯餅炸過火了, 外層變得太硬, 南瓜的香味亦隨著日子而消減, 只剩下白汁什菜的味道...厚切薯條
人龍常在
40週年期間限定
外賣包裝
極味摩斯漢堡
黑醋SakuSaku雞肉漢堡
厚切薯條, 北海道南瓜薯餅

厚切薯條 (French Fried Potato)
-- 喜歡MOS BURGER的其中一個主要原因, 是因為它的厚切薯條... 炸得香脆的外層, 內面的薯仔很粉, 蘸茄汁同吃份外美味...
抺茶鮮奶, 薑味汽水
抺茶鮮奶 (Maccha Latte)
-- 喜歡MOS BURGER的第二個主要原因, 是因為它的抺茶鮮奶... 平時我會走冰的, 抺茶很香濃, 與奶味很搭配...

薑味汽水 (Dry Ginger Ale)
-- 飲厭了傳統汽水, 薑味汽水有一種新鮮感, 味道很特別, 不錯...

MOS BURGER的服務員笑容親切有禮, 給人的感覺很舒服...

2012-10-13
10 分鐘 (外賣自取)
人龍常在
40週年期間限定
外賣包裝
厚切薯條, 北海道南瓜薯餅
抺茶鮮奶, 薑味汽水
  • 抺茶鮮奶
  • 厚切薯條
2012-10-11 20 瀏覽
這天經過Mos Burger,不期然哼起周國賢的《目黑》,腦裏突然冒起幫襯的念頭,那就跟隨心情而行。叫了一個黑醋脆雞漢堡,麵包甜甜的有點像蜜糖的味道,厚度非常適中且很鬆很軟。主角雞扒炸得卜卜脆,香酥之餘又不油膩,配合那酸酸甜甜的黑醋和沙律汁,合拍無比。最喜歡那一大堆、切得極幼的菜絲,清爽脆甜又令人心理中覺得健康一點,讚!

外賣自取
$23.3 (下午茶)
2012-04-18 18 瀏覽
約廿元連汽水的茶餐, 以此店食品水準來說是十分超值. 個包是有點小型, 但菜絲爽 (不似M記的又黃又霉), 塊炸南瓜蓉又熱又脆. 熱得不能即時吃. 要了杯ginger ale ... 客人少, 多位揀. 值得再試.
2012-04-09
$19.5 (下午茶)
2011-12-30 10 瀏覽
今日下午,我好想食漢堡包,就去咗MOS Burger 吃漢堡包,我叫了新出嘅和牛漢堡包.它有一塊煎蛋,幾塊蕃茄,生菜,還有一塊應該有一塊普通嘅肉做的,都好好味呀^^
2011-07-29 11 瀏覽
成日食m記同bk d 包,有少少悶,(其實bk d 包都幾好食ga)今日買完書就食一個light的下午茶.就係芝士漢堡la. 個包係十分好, 因為首先食落去係鬆軟ge,但個底有少少烘燶左,脆脆地咁.而且塊漢堡扒食落肉味同胡椒味岩岩好,再加埋mustard就令到味道十分充足.而且睇得出有少少一粒粒ge肉,好似自己買返屋企煎咁,一d到唔油.最重要塊肉十分溫暖 (因為上星期係m記食個burger凍的)再加埋杯橙汁,食到粒粒果肉,又唔似果粒橙咁甜, nice!不過港島得太古有mos burger,有綠先見

今日買完書就食一個light的下午茶.
就係芝士漢堡la. 個包係十分好,
因為首先食落去係鬆軟ge,但個底有少少烘燶左,脆脆地咁.

最重要塊肉十分溫暖
(因為上星期係m記食個burger凍的)
再加埋杯橙汁,食到粒粒果肉,又唔似果粒橙咁甜, nice!

不過港島得太古有mos burger,有綠先見
2011-07-28
2011-07-18 15 瀏覽
自從康怡吉之島對角轉左Super sandwiches, 好耐都無食漢堡包lu... 眼見Mc包愈賣愈貴, 愈貴愈細, 兩口子都係行多兩步食MOS新出左檸檬雞排包檸檬汁+蛋黃醬 酸酸甜甜好好味雞排 炸得可以, 嫌佢雞肉略為太薄招牌mos burger不嬲都係我既至愛, 但估唔到, 佢個包大左a!!! 同埋竟然係脆面ga!!!呢d咪叫誠意lor~~ haahaha只要材料夠新鮮, 即叫即做, 客人係食到+希望佢黎緊都可以保持住呢個水準la=]
自從康怡吉之島對角轉左Super sandwiches,
好耐都無食漢堡包lu...

眼見Mc包愈賣愈貴, 愈貴愈細,
兩口子都係行多兩步食MOS
新出左檸檬雞排包
檸檬汁+蛋黃醬 酸酸甜甜好好味
雞排 炸得可以, 嫌佢雞肉略為太薄

招牌mos burger
不嬲都係我既至愛,
但估唔到, 佢個包大左a!!! 同埋竟然係脆面ga!!!
呢d咪叫誠意lor~~ haahaha

只要材料夠新鮮, 即叫即做, 客人係食到+
希望佢黎緊都可以保持住呢個水準la=]
2011-07-17
2011-05-01 24 瀏覽
勞動節,一點也不想勞動,瞓到黃朝八晏,醒來時已錯過了早餐時間。盤算著要到那裡吃午飯,醒起區內的「摩斯漢堡」已重開了半個月,但還未曾到訪過,趁開飯網站有 $10 現金優惠,今天就決定和老公去吃摩斯午餐。來到時可能是時間尚早,店內人客還不算太多,老公先找了個牆角座位坐下,點餐任務就交由我負責。先向店員出示現金券,選了珍珠堡及漢堡各一,店員竟然問我是單點還是要跟餐,明明優惠券條款是指明要購買套餐的,未知是店員新手還是不太多人使用這現金券呢?其實一直都覺得摩斯的珍珠堡甚具創意,以兩塊珍珠米包夾住一大堆材料和醬汁,口感異常豐富,令我這個平時只吃餸、不吃飯的人,也會間中嗅點米氣。至於這裡的海鮮珍珠堡 ($22),外層的珍珠米,據說是來自台灣的有機品種,面頭掃上了醬油後再煎香,味道微甜,入口軟糯煙韌得來又帶點彈性,食落又唔黐牙,口感唔錯。至於內裡的炸海鮮餅有蝦仁、帶子、洋蔥,紅蘿蔔、枝豆,海鮮份量十足,味道濃淡得宜,配埋帶有陣陣燒烤醬味的醬汁,咬下去滋味滿溢,我和老公都勁 buy。摩斯的魚柳漢堡 ($18),與麥記的相比,其實個子的確較為的骰,不過個麵包聽講是加入了小麥胚牙,包身入口又確實非常鬆軟
海鮮珍珠堡
珍珠米入口軟糯煙韌
內裡的炸海鮮份量十足
魚柳漢堡
摩斯的魚柳漢堡 ($18),與麥記的相比,其實個子的確較為的骰,不過個麵包聽講是加入了小麥胚牙,包身入口又確實非常鬆軟,內裡的魚柳炸得金黃香脆,肉質毫不鬆散,入口唔油膩又無雪味,還散發著淡淡的魚味,真討人喜愛。醬汁方面,內裡混了大量的洋蒽碎,吃來更有咬口,再配埋原片芝士和底下的是黃芥辣醬,質素不俗。老公仲話摩斯的魚柳包,最成功的地方是包細魚柳大,所以每吃一口都會感受到炸魚柳的香濃惹味,值得一試。
兩份套餐
厚切薯條 + 中可樂 ($15),筆者向來都鍾情傳統美式的厚切薯條,愛其胖胖的身材,綿綿的口感,吃來外脆內軟,不過這份薯條,未知是否已擺放了一段時間才端上桌來,不單熱度唔夠,外層吃來還有點硬口,加上鹽味不足,味道過淡,未能和厚切薯條相輔相乘,確實有點失色。
摩斯雞塊
摩斯雞塊 + 香磨咖啡 ($19),至於摩斯雞塊就更令人大失所望,吃來不單毫無肉汁可言,雞塊的肉質入口更是又霉又鬆散,比起麥記的麥樂雞還要差勁,唯一可取只是不太油膩,而且醬汁選擇也不少,甚麼燒烤醬、甜酸醬、芝蔴醬等等,任君選擇。咖啡一向不是我杯茶,加上快餐店貨色,初頭還以為只是一般行貨,又估唔到這杯香磨咖啡水準也不算差,喝來質感雖然唔算豐厚,但其輕柔的口感反更能特顯咖啡的香滑味美。

老公話最要稱讚的是這兒員工的服務態度,主動性夠高,事緣老公到 counter 想多拿一小盒花奶放在咖啡內,店員竟多給他一盒果糖,到老公另一次再去拿把膠刀來切包時,店員又多給他一隻叉,是事有凑巧,定是服務員有遠見,為客人設想周到,就真的不得而知了。
帳單
無論如何,如果包癮發作又唔想老是吃大路的麥記,來這兒會是個不錯的選擇。這次有 $10 OpenRice Coupon,兩個餐共收 $64,母親節前要把握優惠了。

2011-05-01