2024-04-30 0 瀏覽
好味好鍾意😊份量足,沙律好好食,飯好好食。牛肉好好食。好味好鍾意😊份量足,沙律好好食,飯好好食。牛肉好好食。好味好鍾意😊份量足,沙律好好食,飯好好食。牛肉好好食。
  • 香煎牛面頰
2024-04-03 139 瀏覽
#moosvery tiny resto in food court basement of tst right near the 重慶大廈。my friend has told me many times it is good food.finally i walk nearby and try it.unexpected high quality beef.crispy outside. tinder inside..juicy with mushroom sauce and a half boil egg.very delicious. i have one sense of being japan and eating wagyu here. beef taste is strong and i like this very much.price worth 138$ combo beef rice.will come back😘#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hk
#moos

unexpected high quality beef.
very delicious.

will come back😘

#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2024-03-02
打工仔恩物 - 高質慢煮牛丼專門店𓃽ˋ°•* 更多美食分享 𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐦𝐨𝐫𝐞 ⤵✎ #BELLYwongs_TST #BELLYwongs_japanese我常常都跟朋友尖沙咀是食物沙漠🏜️已經吃到不知道吃什麼好了⋯但!!原來我經常去的慶方 @heath_hk 有高質美食♡´・ᴗ・`♡我竟然完美錯過了🫠𝐌𝐨𝐨𝐬主打慢煮牛肉丼,真的很好吃( ・᷄ὢ・᷅ )三重牛肉山($138)有齊西冷牛肉、牛頸脊和封門柳,肉嫩多汁,大滿足~牛肉二重奏($88)- 燴牛舌拼燴牛面頰性價比極高!!絕對有被牛面頰驚艷到😳牛舌口感軟滑,味道香濃🆙✨下次去尖沙咀不知道吃什麼就吃這家吧!📍𝐌𝐨𝐨𝐬 @moos_beef尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S30號舖✧˖° ✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰☁︎ 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲𝐰𝐨𝐧𝐠𝐬 - 𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐨𝐧𝐠𝐬' 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐞𝐥 𝐃𝐢𝐚𝐫𝐲 𓌉𓇋
打工仔恩物 - 高質慢煮牛丼專門店𓃽

ˋ°•* 更多美食分享 𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐦𝐨𝐫𝐞 ⤵

我常常都跟朋友尖沙咀是食物沙漠🏜️
已經吃到不知道吃什麼好了⋯
𝐌𝐨𝐨𝐬主打慢煮牛肉丼,真的很好吃( ・᷄ὢ・᷅ )
牛肉二重奏($88)- 燴牛舌拼燴牛面頰
性價比極高!!絕對有被牛面頰驚艷到😳
牛舌口感軟滑,味道香濃🆙✨
下次去尖沙咀不知道吃什麼就吃這家吧!

📍𝐌𝐨𝐨𝐬 @moos_beef

✧˖° ✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰ ⋱✐⋰
2024-02-24 225 瀏覽
想試呢間好耐 一直未有機會果次認真search一下發現係重慶大廈隔離落電梯果到 果到有好幾間係 to eat list 入面地點非常滿意落到去一搵原來係food count 形式,地方夠空曠,仲有d位for獨獨,下次可以自己去慢慢hea。三重牛肉山(120g) $138Triple Beef (120g) w/Rice (Beef Sirloin, Beef Chuck Flap, Beef Hanging Tender) (西冷牛肉,牛頸脊,封門柳,温泉蛋)一試緊係試個乜肉都有啦,賣相非常ok,好老實,除左西冷之外,唔係好識分牛頸脊同封門柳,超級嫩。絕對唔係西冷唔ok,唔柴,充滿肉感,下次我係會encore西冷。有溫泉蛋係到緊係令個飯濕潤曬,一讚。簡單調味已經超好食,佢仲有一d汁煮過嘅菇同洋蔥,反而無個味道更加單純,唔會過濕,下次可能我走左佢。慢煮雞胸肉配阿根廷青醬,日式沙律 $63Sous Vide Chicken Breast w/ Chumichurri, Japanese Salad 當然無牛飯咁驚艷啦,嫩嫩雞胸、蕃薯乾同鷹嘴豆係加分位,雖然唔知個薯蓉加左咩,但食落都唔重負擔
想試呢間好耐 一直未有機會
地點非常滿意

三重牛肉山(120g) $138
(西冷牛肉,牛頸脊,封門柳,温泉蛋)
有溫泉蛋係到緊係令個飯濕潤曬,一讚。

慢煮雞胸肉配阿根廷青醬,日式沙律 $63
當然無牛飯咁驚艷啦,嫩嫩雞胸、蕃薯乾同鷹嘴豆係加分位,雖然唔知個薯蓉加左咩,但食落都唔重負擔。

下次黎想清d我就會簡沙律,leg day就簡牛飯啦🤪
2024-01-30
慢煮半熟, 非常考功夫,但竟然比我喺間小店度遇見 😊 (看到Moos:🐮的叫聲)慢燒牛頸脊🐮(70g) 青醬+紅酒醋🍷 鹹 , 酸, 帶出肉的鮮味,感覺是廚師試菜調出來的味道和份量,很用心💘香煎牛面頰珠墩 😍牛面珠墩:焦香,多重口感,似牛展,但外脆內鬆,仲有筋的部位,少少煙韌得來好冧❤️ 鹽燒厚切牛舌👅喜歡之一,可以做到無腥味,只有香濃牛味,外邊煎香,内裡腍🫦 牛脷特有的纖維很好地被吃得出來。沙律🥗也毫不遜色哦~薯蓉🍠 極之滑,清清的,似雪糕🍦 是日本才有的做法哦!另外是燴蕃薯🍠的口味同味道,每舊都係外脆內香軟的。而且食到柚子醋 +橄欖油等等,心想這店這麼高質量會不會虧本的?😹

慢燒牛頸脊

慢燒牛頸脊🐮(70g)

香煎牛面頰珠墩 😍

牛面珠墩:焦香,多重口感,似牛展,但外脆內鬆,
香煎牛面頰
仲有筋的部位,少少煙韌得來好冧❤️

鹽燒厚切牛舌👅

喜歡之一,可以做到無腥味,只有香濃牛味,外邊煎香,
内裡腍🫦 牛脷特有的纖維很好地被吃得出來。

沙律🥗也毫不遜色哦~

薯蓉🍠 極之滑,清清的,似雪糕🍦 是日本才有的做法哦!

另外是燴蕃薯🍠的口味同味道,每舊都係外脆內香軟的。

2023-07-10 508 瀏覽
💪🏻 燒封門柳牛肉飯($80)呢間餐廳主要係食燒牛肉為主,今次試咗佢嘅封門柳!封門柳最啱做GYM朋友食,因為相對低脂高蛋白質💪🏻 呢間嘅封門柳燒得好香,肉質軟淋,但肥瘦均勻,油香味洋溢🤤而且封門柳嘅牛味好濃郁,好好食😋 不過牛肉比較細片,食完唔夠喉🤪 而且牛肉飯中都配有醬煮雜菇洋蔥,洋蔥煮得好入味,用黎撈飯就好正😛呢間餐廳牛肉嘅部位都係相對比較瘦同低卡嘅部位,而且餐廳都有其他Gym friendly嘅選擇,例如:慢煮雞胸、沙律等,唔食牛嘅朋友都有選擇🤩味道:8.5/10性價比:6/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 燒封門柳牛肉飯($80)

味道:8.5/10
性價比:6/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5
燒封門柳牛肉飯
燒封門柳牛肉飯
  • 燒封門柳
2023-07-02 304 瀏覽
燒封門柳牛肉飯(70g):尖沙咀返工既朋友一定要試呢間新開既牛肉飯專門店!絕對唔係出面普通貨仔😜首先米飯係用靚既珍珠米,軟硬度適中😋封門柳係慢煮,大約5-7成熟,好重牛味,有成8塊咁多🤤配上洋蔥同菇類,加埋自家醬汁真係好好食😋成碗食哂岩岩好夠飽💕食得出廚師係用心製作!小店係food court形式,平日亦冇坐滿人💁🏿‍♀️不過如果喺附近返工既可以用外賣自取app叫定,返office 慢慢嘆👍😆😆
燒封門柳牛肉飯(70g):
2023-06-15 280 瀏覽
在附近睇戲, 見到此間小店的評語都不錯, 便過來試下 食物 : 食物都幾高質, 牛肉有肉味, 肉質幾淋, 因為是小店, 只有兩個人, 所以需要耐心等一下, 但好食就得 環境 : 在地庫的Food Court, 人不多, 坐得幾舒服, 可以同朋友傾下計 服務 : 商場要求大家自行清理, 但有姐姐行過都會主動清理, 非常好 食物價錢 : 牛舌牛面蛋飯 HK$88.00 鰻魚滑蛋飯 HK$80.00 三重牛肉山 HK$138.00
在附近睇戲, 見到此間小店的評語都不錯, 便過來試下
食物價錢 :
2023-05-19
牛舌牛面蛋飯
鰻魚滑蛋飯
三重牛肉山
呢間叫Moos既小店專賣牛肉料理,但我最愛佢既慢煮雞胸日式沙律,食材豐富,岩哂健康人士,同埋價錢相當合理,只係$63!慢煮雞胸配青醬,煮得好軟諗,好食!最出色既係個沙律🥗,有薯仔沙律、燒番薯、鷹嘴豆、粟米、時令生果、沙律菜,配埋柚子醋super fresh!不過最加分都係店員,非常親切🫶🏻呢間小店非常值得支持,同埋位處既Heath裝修得幾in,打著重慶森林旗號宣傳,food court亦坐得舒服。

不過最加分都係店員,非常親切🫶🏻

慢煮牛頸脊飯是一道健康美食,以牛頸脊經過慢煮而成,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。這道菜味道清淡,但卻不失美味,是一個適合健康飲食的選擇。此外,這道菜的煮法非常獨特,將牛肉和米飯放在同一鍋中慢煮,讓米飯吸收了牛肉的湯汁,口感更加豐富。而且這道菜還可以加入蔬菜和豆類等食材,讓整道菜更加均衡和營養豐富。總而言之,慢煮牛頸脊飯是一道值得一試的健康美食,其口感鮮美、營養豐富,是一道適合全家大小享用的美食佳餚。標題:慢煮牛頸脊飯-一道口感鮮美的健康美食

2023-04-25
15 分鐘 (外賣自取)
  • 牛頸脊
2023-04-23 228 瀏覽
尖沙咀foodcourt 高質牛丼 耐冇行尖沙咀呢頭 原來重慶大廈地庫變左做文青feel 美食廣場 有好多唔同小店開左係到 最重要係人流唔多 環境寧靜 空間感夠大 可能仲好坐過某d文青cafe 簡單紀錄下(餐牌睇圖).呢日1730晚市黎到 竟然冇咩人 座位可以隨便座比較特別係 呢到需要食客自行回收餐盤如果夏天黎呢到會舒服過去厚福街掃街⭐️慢燒牛頸脊飯(70g) 加左溫泉蛋👍🏻牛肉係重點 成數煮得岩岩好 慢煮肉質超嫩👍🏻醬汁唔濃 突出到牛肉本身鮮味😋唔需要多作調味 拌蛋汁已經好好食 旁邊仲有菇菇.佢地同旁邊 犀牛犀牛合作 加購飲品甜品都有優惠.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_尖沙咀.#MOOS (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫HeathS30號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4.5/5 foodcourt 黎講呢到好整潔服務:-/5抵食:3.5/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長.‼️想睇更多資訊‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord‼️ig : hkfunfood
呢日1730晚市黎到 竟然冇咩人 座位可以隨便座
😋唔需要多作調味 拌蛋汁已經好好食 旁邊仲有菇菇
佢地同旁邊 犀牛犀牛合作 加購飲品甜品都有優惠
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_尖沙咀
#MOOS (尖沙咀)
⭐️評分:
‼️想睇更多資訊
‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord
‼️ig : hkfunfoodrecord
‼️fb : funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#尖沙咀美食 #台灣餐廳 #芋圓 #蛋餅 #珍珠奶茶
#牛丼飯 #牛肉
2023-03-31 241 瀏覽
重慶大廈地庫最近翻新咗,之前的運動用品舖全部無哂,重新裝修過。暫時開咗幾間食店,中間就做咗Food court.呢間小店主打牛同沙律,今次我試「日式沙律配柚子油醋汁」成個沙律色彩好繽紛,入面材料都好豐富,有薯蓉、燒番薯粒、藜麥、車厘茄、鷹嘴豆、粟米粒、沙律菜、時令生果(藍莓及青提子)。當中最驚喜係燒番薯粒,表面焦焦地,食落好香甜,另外就係青提子,超甜!.沙律菜新鮮,柚子油醋汁,甜甜酸酸都幾好食又清新。成碗份量都唔少,用料好足,$48來講我覺得幾抵食。下次再試下佢地的牛肉先!.嚟過呢個場兩次,兩次都好少人,可能仍然唔多人知道,今日黃昏時段嚟靜靜地慢慢坐都幾舒服。
呢間小店主打牛同沙律,今次我試「日式沙律配柚子油醋汁」

下次再試下佢地的牛肉先!
2023-03-30
2023-02-09 369 瀏覽
重慶大廈地庫原來翻新咗,之前允記運動用品個嗰位,有間叫 MOOS 係牛魔王嘅真係要去試下主打牛肉丼飯,牛肉沙律佢哋賣三種唔同部位嘅牛西冷,牛頸脊,封門柳仲有燴牛脷,燴牛面舖頭細細得兩個人,門口個位妹妹好好😊解釋三個部位有咩分別最後我食咗佢哋個A2 香草燒西冷牛肉飯我好怕食西冷食到嚡澀澀不過佢哋個成數做得好好 個飯出到嚟賣相幾靚仔👍食落有驚喜😲佢哋用慢燒會比起慢煮會香好多個飯🍚都唔錯唔似得出面啲丼飯咁淋蒜汁就唔係好食得出😅😅不過牛汁好正👍牛肉🥩味好重下次食要多汁😋
係牛魔王嘅真係要去試下
主打牛肉丼飯,牛肉沙律
佢哋賣三種唔同部位嘅牛
西冷,牛頸脊,封門柳
仲有燴牛脷,燴牛面
舖頭細細得兩個人,門口個位妹妹好好😊解釋三個部位有咩分別
最後我食咗佢哋個
不過牛汁好正👍牛肉🥩味好重
下次食要多汁😋

2023-02-08
2022-12-20 334 瀏覽
呢排打得太多邊爐 生曬飛滋😭所以食下輕盈啲的沙拉🥗!超多不同款式的CARBS:🧡一大舊薯仔球🥔(有調味、質地幾creamy!!🧡地瓜粒(煎過,更加好味!🧡藜麥(都唔少!🧡鷹嘴豆🧡玉米🌽(幾甜!仲有其他:💛時令生果(原本係有奇異果🥝,得返藍莓🫐~)💛菜(覺得幾少最重要的菜呀😭配柚子醋汁!小建議:菜多點就好了!😭😭😭😭味道其實幾不錯!幾濃調味😋😋😋😋佢啲牛都望落幾正!
呢排打得太多邊爐 生曬飛滋😭所以食下輕盈啲的沙拉🥗!

超多不同款式的CARBS:
🧡一大舊薯仔球🥔(有調味、質地幾creamy!!
🧡地瓜粒(煎過,更加好味!
🧡藜麥(都唔少!
🧡鷹嘴豆
🧡玉米🌽(幾甜!

仲有其他:
💛時令生果(原本係有奇異果🥝,得返藍莓🫐~)
💛菜(覺得幾少最重要的菜呀😭

配柚子醋汁!

小建議:菜多點就好了!😭😭😭😭
味道其實幾不錯!幾濃調味😋😋😋😋

佢啲牛都望落幾正!

2022-11-04 418 瀏覽
新開小店,開個post支持下!鋪頭細細但係食物質素好有驚喜,成間鋪主打食牛肉。三款牛肉,我就食咗燒封門柳+沙律,啲牛肉成數真係做得好好👍🏻仲叫咗個鹽燒厚切牛舌,超正!不過食得太快,唔記得影相,鍾意食牛肉真係推薦過黎試下!個沙律勁靚,好有心思,店員又好有禮貌,喺外賣舖有呢種質素真係估唔到。下次再嚟試埋你地其他牛肉啦!依家個場唔同哂樣,變咗走型格路線?!以前啲運動鋪冇哂,周圍都哂白板,好似好多都裝修緊?唔知諗住開乜,下次經過再過嚟睇吓變成點😌
新開小店,開個post支持下!
鋪頭細細但係食物質素好有驚喜,成間鋪主打食牛肉。
仲叫咗個鹽燒厚切牛舌,超正!
不過食得太快,唔記得影相,鍾意食牛肉真係推薦過黎試下!

下次再嚟試埋你地其他牛肉啦!

封門柳牛肉沙律
2022-11-04