2020-04-23 919 瀏覽
星期六中午飯,揀了一間位於上環、之前未食過食泰國菜餐廳「Moon Thai」。如果唔睇詳細介紹都真係估唔到「Moon Thai」曾經在2014至2018 連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介(註:並非星星餐廳或車胎人美食),就趁今日試試。「Moon Thai」位於上環的 Holiday Inn Express Hotel 內,酒店外牆沒有明顯招牌,如果不是已知餐廳就在酒店內,又或者是住在酒店內的客人,在街上的途人很容易錯過這間餐廳,對生意招徠並不有利。餐廳有室內室外兩部份,室外部份其實是酒店平台,為免客人日曬雨淋,平台架設了帳篷。用餐當日中午,無論室外室內皆沒有任何客人,筆者一家就是唯一一枱。直至結帳離開,才見到另外兩枱共四個客人,其中兩個還要是酒店住客。揭開餐牌,頭兩頁就介紹了餐廳曾獲得的獎項及廚師團隊。菜式選擇豐富,定價亦算合理。特色拼盤($258)差不多有齊所有「Moon Thai」的泰式小食:炸魚餅、炸蝦餅、雜菜春卷、雞卷、雞中翼及豬頸肉。蝦餅及雞卷最好食。雜菜春卷如果加多一點泰式微辣口味會更加好。雞中翼只是最普通的乾炸,沒有什麼特色。至於豬頸肉,也欠缺了泰式醬料醃製,本身唔夠香
特色拼盤($258)差不多有齊所有「Moon Thai」的泰式小食:炸魚餅、炸蝦餅、雜菜春卷、雞卷、雞中翼豬頸肉。蝦餅及雞卷最好食。雜菜春卷如果加多一點泰式微辣口味會更加好。雞中翼只是最普通的乾炸,沒有什麼特色。至於豬頸肉,也欠缺了泰式醬料醃製,本身唔夠香口,只是靠香辣豬頸肉醬汁。各款小食的味道有參差,並非全部皆好食。
特色拼盤
另一個小食沙嗲(雞肉豬肉雙拼)($108)也有點失望。雞肉及豬肉味道差不多,沙嗲醬汁味道唔夠濃香。
沙嗲(雞肉豬肉雙拼)
芭堤雅燒雞半隻($158)非常好食,皮香肉嫰。
芭堤雅燒雞半隻
紅咖喱牛腩($128)的醬汁欠缺泰式香料的刺激,味道略嫌清淡。牛腩切成細細塊,但實在太過零零碎碎;炆得唔夠腍,牛味也只是一般。
紅咖喱牛腩
蝦醬炒椰菜苗($98)味道較其他菜式濃郁,蝦醬味香濃,最似港人印象中的泰國菜風味;配合爽口、清甜兼大大棵的椰菜苗,好味道。
蝦醬炒椰菜苗
原味油鬆餅(3 件)($48)蒜蓉包($58)兩款主食之中,以蒜蓉包較為出色,烘得非常香脆,亦有香龍蒜蓉味。至於油鬆餅則是一般泰國菜館最常見的薄身油潤口味,還是更加喜歡鬆身、軟綿綿、大大塊的烤餅。
原味油鬆餅(3 件)
蒜蓉包
可能所點菜式並非餐廳的最佳出品,除了燒雞之外,其他菜式的味道一般而已。
2020-03-01
芭堤雅燒雞半隻
蒜蓉包
蝦醬炒椰菜苗
隱世米芝蓮皇室泰菜,總廚曾任泰皇御廚皇冠 成team都係泰廚團隊,更連續 5 年獲得「米芝蓮推介」,泰國菜fans要試下!環境位於酒店內,酒店附近唔算旺,位置有少許靜,但店內環境不俗,仲有户外環境,坐得舒適。鮮蝦西柚沙律 $168好少地方見到有呢款菜式,大蝦有好幾件,配西柚沙律酸酸甜甜好清新開胃!冬蔭公湯 $128(小)足料冬蔭公湯,酸辣比例適中,一嚐正宗冬蔭公湯味道。泰式香草炒老虎蝦 $428(4隻)店內招牌菜式,老虎蝦,夠哂大隻,一上枱已經聞到好香香料味,蝦肉彈牙,好似食緊龍蝦肉咁,加上香氣及青胡椒,必點!青咖喱牛肉 $128食泰式點少得咖喱?可選豬/牛/雞,牛肉為薄片,咖哩唔太甜,但味道可更濃郁。甜品拼盤 $128有南瓜布甸、千層糕、椰汁西米糕、黑白糯米飯及芒果。我就試咗前三款,南瓜布甸幾特別,南瓜味濃郁,千層糕口感軟糯,椰汁西米糕正常。總括而言,一間正宗嘅泰國菜餐廳,難怪獲得好幾年米芝蓮,縱使係酒店,但價錢都唔太貴,會再來食。附:餐牌參考

鮮蝦西柚沙律 $168
鮮蝦西柚沙律

冬蔭公湯 $128(小)
冬蔭公湯(小)

足料冬蔭公湯,酸辣比例適中,一嚐正宗冬蔭公湯味道。

泰式香草炒老虎蝦 $428(4隻)

青咖喱牛肉 $128
青咖喱牛肉
青咖喱牛肉

甜品拼盤 $128

附:餐牌參考
2020-03-09 392 瀏覽
上網睇到又想食泰國菜,所以試一試。我估疫情關係冇乜人,環境座位都舒服。叫咗碟四件的虎蝦wow 好味,擺得又靚又好睇。另外叫咗三碟餸,樣樣都好味。買單最後送咗張九折卡,哈哈下次會帶屋企人來。
買單最後送咗張九折卡,哈哈下次會帶屋企人來。
2020-03-09
$468.5 (晚餐)
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 冬蔭功湯
  • 鮮蝦西施柚沙律
  • Thai  herb  tiger  prawn
2020-02-21 404 瀏覽
難得老闆請食晏,一行11人選了這間近在咫尺的泰國餐廳。有老闆找数,當然要食豪點,筆者就選了$268的自助沙律吧配魚翅set。包括一小窩泰翅、主菜則選擇了馬拉時疏炒豬頸肉。自助沙律吧選擇不算多,迷李春卷味道可以但外皮不夠脆肉碎生菜包好味生菜新鮮肉碎夠香亦夠辣,好味青木瓜沙律得個酸字可以不吃冬蔭公湯以泰國餐廳來說完全不合格重點的魚翅,偏鹹,當然魚翅也不會太多,味道亦冇驚喜至於主菜馬拉時疏炒豬頸肉就完全不合格和我心目中的味道完全不同,更失望是連最後那杯泰式奶茶竟也勁難飲要讚的只有贈送的炸蝦餅因為新鮮即做,又香又彈牙總括整餐都是失望,實在不會再有下次。
肉碎生菜包好味
生菜新鮮肉碎夠香亦夠辣,好味
青木瓜沙律得個酸字可以不吃
冬蔭公湯以泰國餐廳來說完全不合格
重點的魚翅,偏鹹,當然魚翅也不會太多,味道亦冇驚喜
至於主菜馬拉時疏炒豬頸肉就完全不合格
要讚的只有贈送的炸蝦餅
因為新鮮即做,又香又彈牙
總括整餐都是失望,實在不會再有下次。
2020-02-21
2020-02-20 357 瀏覽
好耐冇試過食米芝蓮推介嘅傳統皇室泰菜 🇹🇭 清一色泰廚團隊 食得出地道風味我唔客氣啦😍🙏🏻✨蘇梅火辣海龍 Koong $428/4好大隻啊🦞加咗泰國正宗嘅配料同腰果炒香 好惹味😋龍蝦肉爽口入味 係呢到嘅招牌菜啊!.✨青咖哩雞肉 $128呢款雞肉有得自選豬肉、雞肉、牛肉青咖喱甜甜地帶微辣 撈飯食一流啊😎.✨柚子沙律 $168味道泰式酸辣🌶蝦肉爽口彈牙柚子酸酸地 好開胃!泰式甜品 $128椰汁西米糕、千層糕、南瓜布甸椰汁味濃💗 南瓜布甸好特別呀
好耐冇試過食米芝蓮推介嘅傳統皇室泰菜 🇹🇭
清一色泰廚團隊 食得出地道風味
我唔客氣啦😍🙏🏻

✨蘇梅火辣海龍 Koong $428/4
好大隻啊🦞加咗泰國正宗嘅配料同腰果炒香 好惹味😋
龍蝦肉爽口入味 係呢到嘅招牌菜啊!

✨青咖哩雞肉 $128
呢款雞肉有得自選豬肉、雞肉、牛肉
青咖喱甜甜地帶微辣 撈飯食一流啊😎

✨柚子沙律 $168
味道泰式酸辣🌶蝦肉爽口彈牙
柚子酸酸地 好開胃!

泰式甜品 $128
椰汁西米糕、千層糕、南瓜布甸
椰汁味濃💗 南瓜布甸好特別呀
2020-02-06 233 瀏覽
上環酒店內嘅一間泰式餐廳,位置比較偏僻呢🙈餐廳環境幾寧靜,桌之間有空間感,坐得舒適~蘇梅火辣海龍炒老虎蝦 $118/隻應該係招牌菜之一吧✨隻虎蝦係king size!大隻到呢!😳蝦肉非常飽滿!😍而且夠新鮮爽口!炒得香口惹味,高質呀👍🏻鮮蝦西施柚沙律 $168有兩隻鮮蝦,幾爽口~有好多西施柚粒,新鮮、夠水份、唔苦澀👌🏻撈埋魚乾仔同洋蔥絲等一齊食,微微辣,好開胃!🤤👍🏻冬陰功湯(小) $128分碗上了,小辣🌶椰奶味好重,幾好飲😋每碗入面有隻鮮蝦,都係爽口的~豬肉青咖喱 $128豬肉爽口唔痴牙👌🏻青咖喱辣辣地,好味道🤤加埋碗飯就一流喇!甜品拼盤(小) $98水準正常~一向都幾鍾意食泰式糕甜🤣

上環酒店內嘅一間泰式餐廳,位置比較偏僻呢🙈
餐廳環境幾寧靜,桌之間有空間感,坐得舒適~

蘇梅火辣海龍炒老虎蝦 $118/隻

鮮蝦西施柚沙律 $168

冬陰功湯(小) $128

豬肉青咖喱 $128

豬肉爽口唔痴牙👌🏻青咖喱辣辣地,好味道🤤加埋碗飯就一流喇!
甜品拼盤(小) $98

水準正常~一向都幾鍾意食泰式糕甜🤣
2020-01-28 195 瀏覽
夜晚行過上環,突然諗起有間想去好耐嘅餐廳,就係Moon Thai, 一間喺酒店入面嘅泰國菜。記得之前喺網上睇過價錢合理評價又幾好, 於是就入去試下。Moon Thai位於蘇杭街,夜晚條街比較靜, 上到去餐廳冇乜人, 佢有室外同室內位,分別一兩成滿左右。我叫咗鮮蝦炒金邊粉 (我勁鍾意泰式炒金邊粉)。 送到上嚟 ,熱辣辣, 啲麵唔會黐埋一嚿又炒到少少乾身,正! 啲蝦係爽口嘅,成碟加埋青檸汁同花生撈埋一齊食,真係超級好食! 酸酸地非常醒胃 !  (出面有時啲唔好食嘅泰式炒金邊粉,啲麵會“槳“埋一舊又淋,同埋好多時啲蝦肉都有啲霉)  呢間嘅鮮蝦炒金邊粉令我非常滿意 ! 始終係酒店餐廳,所以會貴啲,一碟要128蚊再加一。 不過呢度坐得舒服,服務又幾好, 所以收費都合理嘅。 坐咗成晚,呢度嘅人客都唔多,我要介紹呢度比多啲朋友識喇,遲啲可以一齊嚟呢度聚餐,多啲人share仲可以試多啲菜式添呀。

鮮蝦炒金邊粉
2019-11-27
鮮蝦炒金邊粉
2020-01-10 249 瀏覽
Moon Thai既Semi Lunch Buffet都幾抵食.環境舒服, 因為係酒店內, 所以人流唔會太雜, 多數食客都係附近返工既上班族.主菜我通常會揀curry軟殼蟹, 係自助bar拎D 印度薄餅點D curry黎食, 好夾.軟殼蟹即叫即炸, 不過食得多就會有D油膩既感覺.我中意自助bar既冬陰公湯, 夠哂多料.另外都有salad, 炒菜, 小食, 水果, 糖水等.
軟殼蟹即叫即炸, 不過食得多就會有D油膩既感覺.
我中意自助bar既冬陰公湯, 夠哂多料.
另外都有salad, 炒菜, 小食, 水果, 糖水等.
臨近年尾又是食好西的時候,每年聖誕前後好多地方都人頭湧湧,想搵一個寧靜又好味的地方的確有點難度。今年估不到在上環區一所酒店內的「泰菜」有所驚喜。MOON THAI—原來已經連續五年成為米芝蓮推介,它的實力的確不容忽視。店內有室內或室外之分,我選擇室外可以給我寧靜一點。餐牌上的種類繁多,各式各樣,應有盡有;無論一家大細或情侶前來也非常合適。泰式酸辣開胃柚子沙律泰菜最美味的食物離不開幾款,沙律前菜莫過於柚子的味道。柚子的份量何其多,而且配上多隻大蝦彈牙有嚼勁。香辣惹味冬蔭功湯對於不吃辣既我,反而泰式冬蔭功我卻喜歡。冬蔭功的辣度恰到好處,估不到有大蝦真心抵食又濃郁。泰式青咖喱(可選其1-豬/牛/雞/雜菜)對於咖喱我不是太有喜好,主菜配料有四款選擇·我選擇牛肉份量.何其多,而且青咖喱製作得相當入味,連同白飯一起同吃,相當滋味。得獎招牌菜-蘇梅火辣海龍Koong 能夠在米芝蓮餐廳吃招牌菜式,真的非常期待。兩隻大蝦完全寓意今年哈哈大笑,有點像新加坡麥皮蝦的感覺,亦是鹹蛋黃製作蛋黃味出眾,蝦肉彈牙又美味,值得一試。自家製泰式甜品最後四款泰式甜品包括有椰汁糕、泰式南瓜布甸、椰汁西米糕 等,各有特色甜度
香辣惹味冬蔭功湯
泰式青咖喱(可選其1-豬/牛/雞/雜菜)
自家製泰式甜品
最後四款泰式甜品包括有椰汁糕、泰式南瓜布甸、椰汁西米糕 等,各有特色甜度不高恰到好處。
自家製泰式甜品

現凡打卡及讚好專頁都會有一份蝦片送出。
2019-12-30
  • 泰式青咖喱
位於上環的Moon Thai,是一間連續五年獲米芝蓮推介的泰國菜餐廳。餐廳堅持只用 曾仼泰皇御廚的泰廚團隊做菜,為各位食客帶來正宗皇室泰國風味哦。餐廳設於酒店的二樓,設有室外和室內位置,時日有人包埸,所以只能選擇戶外坐位啦。幸好當晚不熱不冷,坐室外也感到舒適。菜式非常豐富,前菜丶沙律丶咖喱丶海鮮丶飯麵丶甜品勻備,而且每一個種類都有大量選擇,令人目不睱給。柚子沙律超大一盆,蝦肉大隻結實,柚子肉鮮甜不酸,拌勻醬汁,清新味道,打開胃口和味蕾。向來不太喜歡喝冬陰公湯,沒想到這裡的冬陰公湯很好喝呢,不愧為皇室御廚。酸辣味道平衡,湯頭奶滑,而且很足料呀。招牌的大蝦氣派十足,外殼炸至酥脆通透,蝦肉彈牙,但略為不夠入味,伴旁有大量腰果,配酒一流呀。最後一人一客甜品拼盤,包括: 南瓜布甸丶千層糕丶椰汁糕丶粟米糕。當中最推介粟米糕,鮮甜美味,很好吃呀。

菜式非常豐富

柚子沙律超大一盆

向來不太喜歡喝冬陰公湯

招牌的大蝦氣派十足

最後一人一客甜品拼盤
2019-12-30
2019-11-29 388 瀏覽
今日老闆請我哋lunch食好嘢🤩🤩所以就黎到上環假日酒店2樓食半自助泰式lunch,環境都唔錯😙不過原來人流都唔少,所以最好預先book定位😌我揀左自助沙律吧配一款主菜都係$188,主菜我叫左最鐘意嘅西冷牛扒🍽️牛扒份量都算幾大,不過就well done...整體黎講都叫重牛味🐂沙律吧唔算多款,但款款都啱食,有水果,生菜包,炒蛋,泰式鳳爪……最重要唔少得冬蔭公湯🦐,可以飲到夠😆😆😆

又有好一段時間沒有挑戰Moon Thai既假日Brunch,今個星期日起身突然有個衝動去食,於是乎快手快腳梳洗打個電話去訂位。價錢沒有太大調整,同樣2百左右有交易,Last order時間為2點半。門口多了熊大大,領位掛有米芝蓮飲食推介小襟章上環區開餐既好處確實係比起Soho區人少得多,呢度用餐空間寬敞,你可以選坐室內又或是喜愛享受日光既朋友可以坐戶外座均有提供進餐廳坐低後,第一時間緊係要舀兩碗蔬菜冬蔭公湯飲下熱身先。別以為素菜為主的冬蔭公味道比起混合海蝦的遜色,呢度既湯頭色澤依然係好標準既泰或風味,酸酸辣辣既味道令人醒神開胃。呢度既Brunch主打泰國風味,小食款式一定離不開常見既泰國地道美食,好似係泰式生菜肉碎包,個人比較推介,豬肉粒剁碎無渣粒無太多脂肪,肉汁香濃。一片大生菜裡包入數匙肉碎送進口腔咀嚼,爆汁力強。若嫌辣度不夠的話,可以轉用辣肉碎茄子取代同樣惹味魚露鳳爪浸泡濃郁既泰式酸甜魚露,加上內層既腳骨已被去清,大大提高食用感之餘,更感皮脆爽彈炒雜菜泰式炒雜菜特色較為多汁,尤其吃起白西蘭花、紅蘿蔔片、草蘑及粟米芯時份外美味油潤酸木瓜沙律木瓜切成幼條狀伴大蕃茄,同樣酸酸地又好fre
門口多了熊大大,領位掛有米芝蓮飲食推介小襟章

魚露鳳爪
炒雜菜
酸木瓜沙律
木瓜切成幼條狀伴大蕃茄,同樣酸酸地又好fresh
烤蒜蓉包配搭上咖哩主菜既汁更加係勁夾,加上鋪滿包面上的金黃色碎蒜,簡直係令人食指大動

今期Brunch推廣為原煲足兩両魚翅,連一個主菜及沙律吧任食包餐飲
揭開煲蓋睇下底蘊先,翅針層次分明賣相都很吸引,絕對唔似坊間既散翅或混雜粉絲之類既貨式,重點係芡汁又唔會呈漿粉般有膠喉既感覺

老婆最喜歡既咖哩軟殼蟹,咖哩味道濃而不辣帶點椰奶香,炸至皮脆既軟殼蟹入口風味依然,不論係撈幾口飯粒又或是沾點蒜蓉包吃都咁好味

另外的一份主食我地點左粉絲大蝦煲,沙煲內的粉絲吸收左蝦汁及少許醬汁,質感幼細晶瑩,一撮又一撮差不多吃光冇得凈。蝦肉新鮮爽彈,開邊焗味道更佳

食完整餐香辣野之後,點都係要飲返杯涼快既泰式凍奶茶爽返一下,其他飲品不在此特別描述
2019-10-13
2019-08-14 1942 瀏覽
想喺上環食泰國菜,環境又舒適既話,我會諗起Moon thai呢度。畢竟呢度都係位於酒店裏面,唔需要同人逼,枱與枱之間距離寬闊,有一定私隱度。呢度有indoor同outdoor,而家天氣咁熱當然揀有冷氣嘅室內啦。是日黎到啱啱過咗最多人嘅lunch hour,2pm仍有semi lunch buffet供應,但我哋又唔算好肚餓就決定散嗌。叫咗一份烤雞,大蝦柚子沙律,冬陰公湯同埋熱既泰式奶茶。冬陰公湯係我成餐飯最鍾意嘅一道,酸度辣度恰到好處,材料十分充足,好多秀珍菇同蝦,呢個湯好好飲,值得推介。大蝦柚子沙律都係足料嘅,酸酸甜甜好開胃,大蝦彈牙泰式烤雞就爭啲,冇乜特別,雞比較瘦,好有骨感熱泰式奶茶就一壺上,茶味濃,奶幼滑,好飲。順帶一提,我哋3點幾食緊嘅時候就不斷有清潔員工係我地附近拖地,其他員工又好似趕落場咁(不過佢地無叫我地走既),只係以酒店餐廳嚟講,感覺就有啲唔係咁舒服。
泰式烤雞就爭啲,冇乜特別,雞比較瘦,好有骨感
  • 冬蔭功湯
2019-07-29 2595 瀏覽
週末約了兩位朋友喝下午茶,因中午要到上環出席活動,朋友提議到就近的Moon Thai。餐廳在蘇杭街的蘇豪智選假日酒店內。因中午吃得飽,只點了二人Thai tea set: 沙律、小食併盤、咖啡、茶或泰式蝴蝶花鮮檸特飲。 $ 258 /兩位。西施柚沙律~柚子多汁,配蝦乾、蔥花、紅椒,少少辣,酸甜味很開胃!泰式拼盤~包括魚餅、雜菜春卷、蝦餅、豬頸肉、雞卷、雞中翼。份量很大,每款四件共有廿多件。味道都不錯。較喜歡魚餅和雜菜春卷,魚餅香口有肉汁,春卷外皮香脆,切得小巧,一口一件容易吃。精選甜品 - 拉椰糕、椰汁糕~頗為香滑。泰式蝴蝶花鮮檸特飲味道酸甜,夠清涼。曾獲米芝蓮指南推薦,2018年為米芝蓮指南餐盤餐廳。設計走泰國風格,除了室內座位,還有頗大的戶外區,有上蓋可全天候使用,下雨也不怕。不過天氣炎熱,我們還是選擇室內。下午茶,吃飯,聊天都是個不錯的地方。Thai tea time 14:30 至17:30 這時段較寧靜,環境有泰式feel, 秋冬季節可選擇戶外座,頗為寫意!

西施柚沙律~
柚子多汁,配蝦乾、蔥花、紅椒,少少辣,酸甜味很開胃!

泰式拼盤~
包括魚餅、雜菜春卷、蝦餅、豬頸肉、雞卷、雞中翼。

精選甜品 - 拉椰糕、椰汁糕~
頗為香滑。

泰式蝴蝶花鮮檸特飲
味道酸甜,夠清涼。

曾獲米芝蓮指南推薦,2018年為米芝蓮指南餐盤餐廳。

• 泰式拼盤
  • 西施柚拼盤
2019-07-05 1543 瀏覽
同男朋友去左食moon thai因為佢上網見到人介紹,所以就去食啦。佢係上環的holiday inn,都叫近地鐵站,行大約5分鐘到就行到,當然要google幫手,不過入到酒店,我同男朋友都揾左一陣,唔知點上去,問完職員先知係搭客𨋢上二樓。餐廳氣氛都不錯,可能係裝潢問題啦,都幾有泰國feel,不過我地都係實際派,食物先係最緊要。我地order左生菜包、招牌海蝦、馬沙文咖哩和蒜蓉包,因為男友話網上見到推介蒜蓉包,所以試下,飲品揀左青檸梳打。生菜包的肉碎入面有唔同的香料味,不過就偏辣,香吃辣的朋友應該會鍾意,但我同男友食辣的程度都偏低,但都幾好食。招牌海蝦係因為話拎左好多獎,所以試下,賣相好好,配料都好多,不過海蝦本身無味,較像普通炸蝦,夾埋配料食會好啲。馬沙文咖哩就重椰香,都不錯,但最喜出望外的係蒜蓉包,真係好香脆而且味濃,愛吃蒜蓉的朋友一定喜歡。不過青檸梳打我個人覺得偏酸,雖然有比糖漿,但我呢啲唔落糖的嚟試,就覺得佢比較酸了。