今日同公司同事去傾生意,傾完同事話不如去happyhour,佢介紹左我黎佢聲稱呢個係佢近期最常去既秘點。見到bar門口叫Monte Carlo whisky club,就知道呢一間係行比較高檔路線嘅威士忌酒吧。果然一入到去就見到有一張poker枱,相信都係俾啲酒客一路飲酒一路玩。酒吧入面有唔少客人但係都好靜,相信大家嚟得呢度都係想靜靜地享受下高級嘅酒精。因為我哋會食煙,同事就介紹不如我哋上天台坐。呢度嘅景係跑馬地馬場景,立刻有一種好豪華嘅感覺。配上枱面嘅燭光,即刻慨嘆呢一刻點解唔係同男朋友一齊(笑)同事係一個識飲酒嘅人,佢叫咗一杯old fashioned。侍應將酒杯擺低之後亦都好細心介紹cocktail入面嘅每一個layer,同埋揀咗嘅酒嘅種類。佢用嘅冰係正統嘅球狀冰,唔會好快溶。杯底加咗糖,令杯嘢飲飲到尾會有幾個唔同嘅layer。至於我呢一杯呢,係Menu上面冇嘅。侍應話如果你搵唔到你想飲嘅cocktail,你可以將你嘅喜好講俾佢聽,佢再幫你調。我今晚揀咗嘅呢一杯係比較似whisky sour。但係佢就用咗少少frozen margarita既做法,令杯酒更清新。細細杯幾啱女仔飲嘅

至於我呢一杯呢,係Menu上面冇嘅。侍應話如果你搵唔到你想飲嘅cocktail,你可以將你嘅喜好講俾佢聽,佢再幫你調。我今晚揀咗嘅呢一杯係比較似whisky sour。但係佢就用咗少少frozen margarita既做法,令杯酒更清新。細細杯幾啱女仔飲嘅。

飲到口痕我哋叫咗一碟nachos。Nachos就正正常常啦!芝士夠多,基本上就係飲酒食一定覺得啱胃口嘅finger food。

總括來講呢度服務好好,係一間專業嘅酒吧。每一杯酒嘅價位係大約$150內,我覺得買佢呢一個景色同埋氣氛係絕對值得。而且喺銅鑼灣呢個地段,呢度亦都好適合小型朋友談心聚會同埋情侶拍拖,絕對會有下次。
2019-11-04 751 瀏覽
放工後跟女友到這個隱世天堂,因為這裡實在太正。想跟朋友玩兩手還可以,從這一道旋轉樓梯更可到樓上欣賞美麗的夜景。遠眺跑馬地夜景人,另一番風味。參觀完畢,女友當然感到很驚喜但重點是這裡 cocktail,這裡的 cocktail 固然有傳統的但一場來到就要按當日心情去跟專業調酒師分享一下,為客人調制一杯特飲,更隨季節有不同的變化,所以每次上來都有不同的體會。L 最喜歡的就是這個酒櫃,如數家珍。調酒師準備的這款 signature tequila特調 包含了甜酸苦及鹹味,L 飲了第一啖頓時覺得人生就是這樣。百感交集,過甜就不懂珍惜,嘗過酸與苦方知甜的好,至於鹹則......哈哈! 塊火灼檸檬並不單純裝飾,更令整杯特調有不同層次的味道,對味蕾是一種按摩。酒吧更附送 Lucky Draw 活動,兩杯飲品的六張牌假如有特別的組合就會送一杯特飲。女友這杯格雷伯爵茶(Earl Grey)特調,入口有點像檸檬茶。偏甜對女士來說易入口。這裡的細節一絲不苟,連洗水間的 抹手紙都是用仿皮紙巾盒裝飾的,很有格調。
放工後跟女友到這個隱世天堂,因為這裡實在太正。

遠眺跑馬地夜景人,另一番風味。

2019-10-29
宵夜
2019-10-31 336 瀏覽
年輕嘅時候飲嘅係酒精🍻, 人大左飲係酒嘅藝術, 味覺同嗅覺嘅享受🥃🍷🍸。之前聽朋友講銅鑼灣有間Whisky Club,所以今晚同男朋友食完個early dinner之後就去左飲杯野Chill下試下唔同種類既whiskey🥃同cocktail🍸👫🏻打開門一入到去已經感覺到係一間非常高級既whiskey club, 昏黃柔和嘅燈光更顯神秘, 酒櫃排滿數百枝唔同種類嘅酒, 店員安排左我地坐係bar枱, 可以親眼睇住Bartender為我地炮製特別既cocktail🤗 完全係具視覺同味覺嘅享受😊旁邊亦有poker table可以比你book嚟玩♦♣♥♠Bartender會首先問你平時嘅口味之後調製一杯專屬嘅cocktail比你, 即使係同一杯野飲都會有幾百個version嚟迎合唔同客人嘅口味👍🏻 我個人比較中意易入口嘅甜酒, 所以bartender就整左一杯甜度較高嘅cocktail比我😊Earl Grey Martini🍸經Earl Grey茶葉煙燻過嘅Martini, 香味濃郁, 上層豐盈嘅泡沫帶有微微嘅煙燻味道, 入口順滑。Martini用左vodka做基酒, 加入自家製嘅earl gr

旁邊亦有poker table可以比你book嚟玩♦♣♥♠

Earl Grey Martini🍸
經Earl Grey茶葉煙燻過嘅Martini, 香味濃郁, 上層豐盈嘅泡沫帶有微微嘅煙燻味道, 入口順滑。Martini用左vodka做基酒, 加入自家製嘅earl grey infusing liquor, 飲落有淡淡嘅earl grey味道!☕ 平時飲有茶味嘅cocktail難免會有少許茶嘅苦澀味, 但E一杯完全無, 完美地將Earl Grey同酒融合埋一齊🤝🏻, 加埋檸檬汁🍋, balance番個甜味, 特別嘅層次感同埋酸酸甜甜嘅味道非常適合女士😊

Glenfiddich 18 Years🦌🥃
如果有飲開whiskey應該對E一枝酒一d都唔陌生, 入口順滑, 味道香醇, 將威士忌停留係舌尖上幾秒, 口感既豐富又細緻, 若果初次品嚐whiskey, E一隻非常易入口😋

由於品嚐完第一杯martini未夠喉🍸🤭🙈, 所以叫多杯Mojito嚟試下🍸 今次Bartender用左Liquid Nitrogen調製左一杯Nojito, E個完完全全係一個藝術表演👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻連自己都好似身處係Bartender嘅舞台之中😯😯😧😨😱

Bartender利用分子料理嘅方法,用Liquid Nitrogen將新鮮嘅薄荷葉片🌱極速冷凍❄變脆之後化成`灰燼', 目的係想令飲嘅時候口感更好, 唔會好似飲菜水咁👍🏻

Nojito🍸
一入口首先係清涼嘅感覺, 之後慢慢惨出薄荷葉同lemon grass嘅味道, 由於薄荷葉已經化左灰, 所以唔會飲到有渣, 非常順滑, 味道清新而且酸酸甜甜, 非常夏日😊

Ardbeg🥃
E一隻Whisky產自蘇格蘭嘅lslay, 富有濃濃泥煤味, 比起Glenfiddich 18 Years溫柔細緻嘅味道, 佢嘅風格屬強烈派系, 比較燻辣嗆口。初入口嘅時候,口腔裡面會充滿酒精嘅刺激感,之後慢慢將威士忌咀嚼品嚐, 會感受到一股好強烈嘅木炭味, 而且仲會持續好一陣子, 當泥煤嘅味道漸退後, 會有帶煙燻嘅微甜, 非常有層次感, E一隻whiskey並唔常見, 值得一試👍🏻👍🏻😉

總括而言, E度私隱度極高, 非常適合一對情侶把酒談心, 亦適合一眾上班人士嚟傾生意🧳👍🏻
2019-10-27
  • Earl grey martini
  • Nojito
  • Ardbeg
2019-10-27 327 瀏覽
喺香港咁艱辛嘅呢幾個月,好耐冇同男朋友chill過relaxe下,今日機緣巧合下嚟到銅鑼灣呢間隱藏high end whisky club,真係要好好摸下酒杯底。點用話佢係隱藏呢,因為老闆提到以前一直只做 members only,係直到幾個月前先open to public,所以先可以喺open rice度見到佢。曾經有人同我講過,想飲好嘅cocktail,就要去啲whisky bar,因為通常呢一類吧會比較難搵,但係裝修同格調會比較high end啲,最重要係冇cocktail manu,姐係調酒師會tails made 一款合你口味嘅酒俾你。今日嚟到我同調酒師講我喜歡酸酸甜甜嘅味道,所以佢道調左呢杯新研發連名都未諗到嘅cocktail俾我。呢一款酒係用左日本柚子,加上whisky溝潽洱調出嚟嘅,面頭嘅泡沫仲加左蛋白,所以泡沫嘅口感會實在啲之餘,唔會因為你擺耐阻而消失左。呢一杯酒嘅酒精濃度唔高,味道比較甜,而且大有少少酸酸地,好岩女孩子們摸酒杯底談心,因為你飲多兩杯都可以安全回家。而男朋友果杯係以橙為base嘅old fashion,杯底加左糖,配上呢款比較甜嘅美國whisky,再

而男朋友果杯係以橙為base嘅old fashion,杯底加左糖,配上呢款比較甜嘅美國whisky,再加埋香橙乾,係一杯一路飲會一路有味道上嘅變化嘅cocktail,因為佢會愈飲愈甜,同一開始比較濃嘅口味可以形成強烈對比。而直得一提嘅係,佢酒杯上嘅車厘子係用新鮮車厘子浸冧酒嘅自家製車厘子,所以都係出面唔會食到嘅嘢。

飲完兩杯咁特別嘅cocktail,其實都唔係好夠喉,所以我地又請調酒師幫我地調多兩杯酒。今次輪到男朋友有要求,佢想要一杯啃得嚟又甜嘅酒,而我道因為飲過調酒師嘅第一杯後,轍底相信佢而交俾佢話事。

男朋友呢一杯依舊係old fashion,之但係今次係以zero cola做base嚟提升佢嘅甜度,要whisky今次都明顯加多左,所以酒精濃度會比較高。而且調酒師好用心地煙薰去焗過個杯兩分鐘,所以飲時好香,感覺好古典。

而我呢杯就好特別,係Earl Grey Matinee,調酒師用分子料理嘅方式,用高壓方法將伯爵茶翻滾之後僻左茶本身嘅苦味,保留茶本身嘅香味,再用茶煙燻燻過個杯,所以無論聞定飲,都可以聞到Earl Grey獨有嘅香味,而飲落嘅味道就以甜味為主,同樣好岩女孩子飲用。

其間,職員同我地介紹樓上天台嘅夜景所好靚,建議我地可以上去影下相,而且有機會仲可以喺黃昏時間過嚟睇下日落。

我好喜歡呢一間club,因為調酒師暨老闆真係好用心去調每一杯酒,而且每一杯酒都會用心咁去同返客人講解返杯酒嘅特點同調出嚟嘅原因。而老闆更加係全香港調酒師比賽嘅top 20,所以每一杯酒佢都用心,希望可以做到色香味俱全。
2019-10-26
$360 (宵夜)
2019-10-19 345 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣有間whisky club開左年幾, 私隱度幾高而且同一般酒吧唔同依度行高檔路線, 話今晚食完飯帶我去飲杯野傾下計。門外昏暗燈光下spot light照住門牌, 打開門入去第一眼就被後面一大排酒櫃吸引左目光。依度有bar枱, 有梳化座位另外仲有經過一條旋轉樓梯上去既露天area, 好可惜今晚落住微微雨, 如果唔係係哩個夜景位飲野一定夠哂chill。另外依度仲放左pokertable比member玩, 幾特別依度係無winelist既, 調酒師會問客人想大概要d咩野, 再為客人調製飲品, 所以想知自己帶比人係咩感覺, 你可以答調酒師:唔知。今晚調酒師就較左杯Mojito比我, 但係做法同平時飲開有d唔同, 依杯既薄荷葉打到碎哂, 令成杯mojito外觀透明感突出而且薄荷味相對更出更清香。依度既四方冰粒都係佢地自己cut, 冰塊唔會溶得咁勁又夠哂冰凍。依杯Whisky sour就係朋友既, 面層有蛋白, 飲落幼滑而且甜甜地, 幾特別。底下既3張啤牌係luckydraw, 我地兩杯野飲total 6張牌, 如果3隻同花或者同number, 就會free多杯野飲比客人, 我地好幸

依杯Whisky sour就係朋友既, 面層有蛋白, 飲落幼滑而且甜甜地, 幾特別。底下既3張啤牌係luckydraw, 我地兩杯野飲total 6張牌, 如果3隻同花或者同number, 就會free多杯野飲比客人, 我地好幸運咁中左
所以bartender再炮製左一杯自創未命名既酒比我地試下。

依杯飲落甜度低d相對酒味濃d, 有淡淡檸檬香, 吞左之後會有少少薑味既餘韻, 好特別!

依度飲野除左環境靚又舒服之外, 仲可以望住bartender點樣精心為自己準備既酒, 好睇又好飲
2019-10-13
2020-01-18 4 瀏覽
星期五,又要enjoy, 去銅鑼灣,想浦新點,介紹幾個點,叫花街公子選擇,揀此處,我問有冇happyhour,無,叫我上來先。見佢叫咗house red, 室內2,3枱客,優靜,侍應端上酒牌,基本whisky cocktail, 最低消費$160一杯,house red/white $90, 無寫甚麼牌子,類型,國家,人生未試過so high price, 心想對面Crown Plaza Hotel 都無咁貴。我有些囉嗦公子,我叫佢看吓先,佢說環境接受,咪試吓!侍應說客人可提出所需要,調酒師幫你調制,我這樣新丁,識鬼咩!嫩男侍應提出多款 cocktail,提到old fashion,就要咗,原來樓上露天有景,又不是太大風,又張椅又幾寬敞,搬上樓上,自己、自己拿酒上去,拿住手袋,上面不會有人招待。我問斯文嫩男,用甚麼牌子whisky,只答我三層layer,我在樓下都問過,佢話要問調酒師,始終無答我。公子跟豪情話我,人吔都唔知,還問,咪難為人!Old fashion, 一片指甲形連片橙,一大粒冰,佔杯3份一,有紋花杯,在燭光掩映, 要慢慢浪吓浪吓,遊吓遊下,溝吓溝吓, 初初比較酒味濃,st

Old fashion, 一片指甲形連片橙,一大粒冰,佔杯3份一,有紋花杯,在燭光掩映, 要慢慢浪吓浪吓,遊吓遊下,溝吓溝吓, 初初比較酒味濃,strong, 慢慢有橙香,最底焦糖,中段開始甜,酒香氣淡。

見我飲最貴,今餐我請,並主動問調酒師,牌子美國ewan mcgregor,如果用 麥卡倫要加錢,美國即麻麻地,應該蘇格蘭出名的。

最近去咗蘇豪Peak Bar, happy hour Whisky cocktail$69,試rusty nail, 英國皇室喜歡,甜whisky加 Johnnie Walker red Label, 也不錯!

old fashion

2020-01-03
2019-12-24 9 瀏覽
香港近嚟發生嘅咁多事,令到大家都好想relax下。唔想落去蘭桂坊蒲,想嘅就只係一個靜靜地嘅地方同朋友傾計。呢一個銅鑼灣嘅whisky club就係隱世之選。佢哋嘅cocktail menu其實並冇寫任何野,係叫你同調酒師直接溝通,可以叫佢直接推介。但係今次我哋各自叫咗杯就whisky sour同埋long island。呢兩杯酒都調味非常之恰當,非常之容易入口。係aftertaste先會出到啲酒味。用咗青檸檸檬點綴,好開胃之餘,亦都好適合女士飲用。
2019-12-22
2019-12-20 23 瀏覽
平淡既星期三同同事兩個收工打算happy hour 傾下計先返屋企。6:30pm黎到呢間whisky club,bartender建議我地坐bar 枱,我地豪不猶豫就坐低左。佢就好詳細甘介紹每一支Whiskey所出產既國家、味道、分別......又會開黎比我地聞下一開始我地點左Gin 先,就係甘開始左我地4小時happy hour 由兩個人傾計變成6個7個8個人.... bartenders 同老闆時不時會加入我地既話題而每次望住佢地整每一款既cocktail 都係一種視覺享受!由調配到裝飾都好講究,連一粒裝飾車厘子都親自醃製,真心讚!
題外話/補充資料: 不妨話比bartender 知你既偏好, 佢會調出一杯合你心意既cocktail
2019-12-11
My friend and I are constantly looking for new places to grab a drink after dinner. And the other night he brought me to this pretty exclusive upstairs bar in CWB called the Monte Carlo Whisky Club.I quite like the decor and ambience there, with chic design, furniture and beautiful lighting. And their big sofas are really comfy too!The cocktail I had was a gin-based cocktail that carried a strong cucumber flavour.I liked how it wasn’t too sweet, so it was good for the first round!😂They also serv

They also serve food there but we didn’t try as we were too full after dinner. Maybe leave it for our next visit!
2019-11-29 20 瀏覽
位於The Sharp 38 樓的Monte Carlo Whisky Bar一啲都唔難搵,好近time square。一出𨋢,船艙style的裝修已經好吸引,叫得Monte Carlo當然有種Luxury的 渡假feel。一推開門,見到好professional 的whisky bar,有樓梯可以再上,原來仲有個天台rooftop bar。係天台上面可以俯瞰整個銅鑼灣的景色,又可以見到馬場,好Chill,很多影相打卡位置。Bartender好貼心,首先向我們細心介紹這間bar的特色,Bar的主人想營造一個”omakase” bar 的感覺,會因應不客人的口味,作調酒的介紹。我們一個愛甜,一個好酸。bartender為我弄了一杯Cola Old Fashioned on rock。先試一口,濃濃的,甜甜的,好醇厚的whisky味慢慢湧上黎。如果酒量不太好的朋友,可以待冰慢慢溶化,細細品嚐。另一杯係Earl Grey Martini加lemon juice。酸味適中,同時你會飲出有層次的味道,先有檸檬的酸,再有酒香,最後一點點苦甘味慢慢滲出。好正。我們還叫了個Mussel pasta,好

我們還叫了個Mussel pasta,好大方,好多mussels,蒜味重,好食。

整個氛圍最適合Happy hour 放工 與三五知己Chill 下。
2019-11-28 21 瀏覽
呢度係冇cocktail menu,調酒師會tailor made 適合你口味嘅cocktail 比你🥰.Smoked earl grey martini🍸即場喺你面前用earl grey 煙燻martini,視覺嗅覺效果一流,入口清甜,面頭層泡有煙燻過嘅味道,好特別,茶味濃郁,啱曬女仔飲😍.呢度超級隱世,以前只係開放比會員,私隱度極高,仲有個天台,適合三五知己黎談心,或者上班族放工嚟happy hour🙊勁chill~.Monte Carlo Whisky Club📍銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓
Smoked earl grey martini🍸
Monte Carlo Whisky Club
📍銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓
2019-11-25 26 瀏覽
呢間位於銅鑼灣times square後面既bar,非常易搵。去到門口,見到大門以船舵作主題,已經覺得好有神秘感,好特別。同朋友叫左2round野杯。第一round就坐bar枱,第二round就上左天台吹風。只要同bar tender講你有咩要求,佢就會做cocktail比你。我最鍾意係呢杯whisky sour,同出面飲既唔同。唔太重泥味既whisky,加上檸檬汁,酸得黎有啲smoky既感覺,非常容易入口。老闆親自手調,仲係上面挑左心心,有心思。
2019-11-24
2019-11-24 21 瀏覽
Saturday night time to chill! 同男朋友係銅鑼灣附近行街搵間酒吧坐下歎下,位於銅鑼灣鬧市38樓既Monte Carlo Whisky club係勁好既選擇,環境超有feel同relax, 特別喜歡佢木質舒服既感覺,戶外seat位望到靚夜景。特別地方係呢到無指定menú, 由調酒師因應你既口味調配,男朋友叫左杯old fashion, 可樂底配沖繩焦糖加whisky底,一開始酒味較濃,可樂味隨綮淡淡散出,橙皮同時吊味,易入口。我就叫左杯decorate係青瓜,青檸,薄荷葉配玫瑰花gin底,味道fresh同清新,酸酸甜甜,好飲。食物就叫左ham&cheese platter, nachos同埋mussel, 食物份量好多而且好好味mussels微辣cream sauce, nachos拉芝士同煙肉,platter配餅乾,全部都推介!風景同環境都超正!大力推介!😍

• ham&cheese platters
  • nachos
2019-11-22 16 瀏覽
晚上食完晚飯後去咗銅鑼灣霎東街38樓的一間酒吧,洒吧的名稱叫做Monte Carlo Whisky Club.我們一行兩人上到38樓,開門後見到有一個存放千百種酒類的洒櫃,和一張長吧枱,調洒師傅詢問我們平時飲開啲什麼洒?之後他們為我們調製了兩杯特色的酒類,分別是伏特加再加上冧洒和放上一片橙皮做decoration ,令一杯是低酒精成份加上一些微酸的洒混合而成的cocktail ,伏特加當然酒精成份比較高,相對而言另一杯cocktail 就比較溫和,適合女士們品嚐的,我們經過旋轉樓梯上到樓層頂部的一個open area ,視野非常廣闊和超正,可以望到跑馬地馬埸和銅鑼灣一帶夜景,加上侍應們給我們燃點了流動式的一個火爐,亦為我們添上一條圍巾,多一點溫暖。雖然天氣有點涼快,舉杯細嘗坐在一個休閒的環境,非常之舒適,加上有 jazz 音樂播放,絕對是晚飯後的一個好去處。
2019-11-03 31 瀏覽
今日好特別去咗一間飲whisky嘅club 🎊老闆話之前係會員形式近幾個月就open to public 😍主題當然係whisky 🥃🥃🥃另外有兩張枱俾人玩poker所以都好啱朋友一齊飲吓嘢、傾吓計,同埋玩啤牌,比較特別!👍🏻不過我最喜歡反而係天台空間✨真係好啱做完嘢,睇住風景,好休閒靜靜地relax下👍🏻✨😍老闆會介紹以whisky 做base 的飲品同埋了解下你嘅口味,都customer made 作調教👍🏻好似藝術品😍我鍾意比較酸的,所以會有檸檬,同埋以蜜糖代替,平衡酸味!要咗杯 Early grey martini 會用茶葉煙燻玻璃杯,所以飲嘅時候都有茶香嘅味道,勁啱我!傾吓計,都飲咗兩round 洒另外仲有少少抽牌遊戲又有純Whisky 品嚐🥃🥃🥃加埋小食,整個過程都好enjoy ! 👍🏻
今日好特別去咗一間飲whisky嘅club 🎊
老闆話之前係會員形式
近幾個月就open to public 😍
主題當然係whisky 🥃🥃🥃
另外有兩張枱俾人玩poker
不過我最喜歡反而係天台空間✨
真係好啱做完嘢,睇住風景,好休閒靜靜地relax下👍🏻✨😍

老闆會介紹以whisky 做base 的飲品
我鍾意比較酸的,所以會有檸檬,同埋以蜜糖代替,平衡酸味!
要咗杯 Early grey martini
會用茶葉煙燻玻璃杯,所以飲嘅時候都有茶香嘅味道,勁啱我!

傾吓計,都飲咗兩round 洒
另外仲有少少抽牌遊戲
又有純Whisky 品嚐🥃🥃🥃
加埋小食,整個過程都好enjoy ! 👍🏻