2021-03-11 1711 瀏覽
一直都有幫襯怪獸凍肉訂嘢,從他們的旺角店開始,直至搬咗去荔枝角,後來更開大埔分店,看著怪獸成長⋯⋯最近得知他們開了食店已有一段日子,但由於疫情關係,現在才有時間過來一下。荔枝角,看地圖以為在青山道入,後來才知道在永康街附近,嘉龍工厦屬於舊式大廈,所以H座也分了好幾個門口入,費了一些時間才找到。由於筆者星期一晚七點到來,未算多食客。場內另一面,有張日式榻榻米枱,相信小朋友會喜歡,食店頗有心思。今天天氣涼涼哋,筆者和友人最後選擇了室外進餐,靜靜哋傾吓計。牆上面掛著餐牌,當日的㕑師推介。餐牌很簡單,前後兩版一眼睇晒。天婦羅秋葵$58~先來秋葵天婦羅,秋葵本身冇味,配上天婦羅粉醬漿炸,雖然端上來是熱騰騰,但由於沒有味道,應該配以醬汁,於是問食店有冇醬汁襯配,但回覆是沒有,問有否沙律醬或茄汁,店員也努力為我們安排。烤南瓜發達芝士沙律果仁配青檸醋汁$78~南瓜很甜美,加上酸酸甜甜的沙律菜,很醒胃。明太子蟹肉牛油果扁意粉$108~明太子醬汁太多,味道頗重。安格斯封門柳配四川麻辣汁及薯條$148~這封門柳筆者有在他們的凍肉部訂過,所以知道本身質地唔錯,但㕑子煎完封門柳可能未有回溫,很快出現血水情況⋯⋯

由於筆者星期一晚七點到來,未算多食客。

牆上面掛著餐牌,當日的㕑師推介。

餐牌很簡單,前後兩版一眼睇晒。

天婦羅秋葵$58~

秋葵天婦羅

烤南瓜發達芝士沙律果仁配青檸醋汁$78~

南瓜很甜美,加上酸酸甜甜的沙律菜,很醒胃。

烤南瓜發達芝士沙律果仁配青檸醋汁

明太子蟹肉牛油果扁意粉$108~
明太子醬汁太多,味道頗重。
明太子蟹肉意粉

安格斯封門柳配四川麻辣汁及薯條$148~

安格斯封門柳配四川麻辣汁及薯條

四川麻辣汁比例少,感覺沙律菜只有流出來的血水味道,相信㕑子要注意一下。

整體來說
店員有禮,食材配合番怪獸凍肉,所以食物質素本身唔錯,㕑子技巧有進步空間,但也看得出店員努力為食客配合,一讚。

露台環境,飲嘢好去處,靜靜哋傾計相當唔錯。

2021-03-08
烤南瓜發達芝士沙律果仁配青檸醋汁
2021-02-25 1187 瀏覽
年三十去行白紙市集,去之前搵左一間由online shop轉戰實體鋪嘅良心小店食晏,室內格局同普通cafe差不多,另設室外空間,雖然對住工廈景觀麻麻,但喺微風下食飯都幾舒服。午餐包餐包及果茶或餐湯,當日嘅果茶係百香果味,飲落似果汁多啲。🍽慢煮加拿大豬腩 Sous Vide Pork Belly with Caponata, Bread ($118)豬腩厚切六塊,以慢煮方式烹調所以唔韌,味道較天然無咩調味。伴菜係番茄燉椰菜仔同雜豆,可以放上烘法包上食,比提供薯菜有心思。如果豬腩個皮可以煎脆就更好。🍽日本明太子虎蝦牛油果意粉 Mentaiko Spaghetti with Avocado, Shrimp and Seaweed in Cream Sauce ($98)明太子嘅份量足夠撈勻成碟意粉,而且一啲都唔腥,虎蝦都幾彈牙,醬汁好creamy,濃稠度啱啱好,牛油果喺呢度係配角,但整體黎講個意粉幾好食。🍽朱古力心太軟 Chocolate Lava Cake呢個係店主送嘅甜品,一切開朱古力醬隨即緩緩流出,外皮夠脆,朱古力醬唔太甜,唔錯,忌廉較輕巧偏泡沫嘅質感。

慢煮加拿大豬腩

日本明太子虎蝦牛油果意粉

🍽朱古力心太軟 Chocolate Lava Cake
朱古力心太軟
2021-02-11
慢煮加拿大豬腩
日本明太子虎蝦牛油果意粉
朱古力心太軟
一直幫襯開佢哋間onlineshop買嘢食,而家開埋門市&餐廳,同路人100% support 👍🏻地鐵站行過嚟都近,不過係個門口難搵少少🤣地方唔算好大,不過環境好舒服又夠光,打卡一流👍🏻最衰出邊俾人book晒😖如果唔係呢啲天氣坐出面露台勁正餐包先上!可能太肚餓餐包個牛油好似特別香🤣Order左同事試完強烈推介既"慢煮加拿大豬鞍"💛首先食材方面冇得輸👍🏻一食就知係靚豬🐷肉質嫩滑又keep到入面juicy,原來慢煮左五個鐘頭😱真係要好有心機👍🏻配菜夠特別🍎蘋果粒帶來一絲嘅清新,最得意係竟然有豬耳😍爽脆嘅口感令到層次更加豐富👍🏻薯蓉perfect冇咁熱氣好過薯條🤣因為我本身已經order左薯條🍟"瑞士溶燒芝士薯條"身為一個芝士控呢一個必食🍟🧀未上枱之前已經聞到勁大陣勁香芝士味😍有啲人眼中呢一隻味好"so"但係鍾意食芝士嘅係覺得正到爆🤩最終今日決定做食肉獸🤣除咗慢煮豬仲order左安格斯封門柳😍又係慢煮!牛味濃郁同個醬汁勁match👍🏻果然係食材一流!平時我淨係買佢哋門市d牛返去煮,估唔到餐廳試到超水準🤩不得不讚一讚啲員工😆個個服務態度非常好👍🏻

餐包先上!可能太肚餓餐包個牛油好似特別香🤣

不得不讚一讚啲員工😆個個服務態度非常好👍🏻
  • 慢煮加拿大豬鞍
2021-04-26 22 瀏覽
呢間餐廳雖然係工廠區,但係食物質素一流,佢有兩款雞翼選擇,青檸柚子雞翼同水牛城雞翼都好好味,雞翼炸得脆卜卜。柚子雞翼好清新食落唔會好油膩。薯蓉好滑,牛肉一啲都唔奀。同埋個冬陰功軟殼蟹飯味道一流,好入味同野味,但又唔會好辣。仲有個明太子意粉配合埋啲牛油果一齊食,出奇地好味。同埋叫咗佢杯strawberry Mojito冇酒精成份,唔會太甜,好好飲。我會介紹埋朋友嚟呢一間餐廳同埋再encore呢一間咁有質素嘅餐廳!!!
2021-04-26
2021-04-15 75 瀏覽
日本明太子忌廉蟹肉牛油果扁意粉做得好好食蟹肉多又唔腥,意粉個軟硬度都岩岩好,牛油果又無煮到爛曬咁,食到層次同口感,滿分!另外仲叫左洋蔥圈同蕃茄肉丸意粉,兩個都好味太心急食,無影到相去開附近可以一試,服務員都好有禮貌
日本明太子忌廉蟹肉牛油果扁意粉做得好好食

另外仲叫左洋蔥圈同蕃茄肉丸意粉,兩個都好味
太心急食,無影到相

去開附近可以一試,服務員都好有禮貌

2021-04-15
  • 日本明太子忌廉蟹肉牛油果扁意粉
2021-04-14 52 瀏覽
之前黎過呢度食下午茶覺得都唔錯,有聽同事講呢間lunch都幾好食,所以就黎試下。見openrice book唔到lunch time就試下打電話去book,店員就話要坐outdoor,咁我地以為indoor無位就算啦,加上係即日book都怕搵唔到其他餐廳。 set lunch選擇唔多傳統卡邦尼意粉 ($98),份量較少,望落好似好多蛋汁咁,食落就還好,有磨菇片,但係無煙肉🥓好似食素咁。BBQ烤雞配脆炸薯角 ($108),雞肉算係幾嫩,不過有啲肥,本身以為烤雞個皮會脆,但只係肥🥴慢煮牛頸脊,燴啡白菌及松露薯蓉 ($148),叫左5成熟,等得最耐。薄片上,多筋,無咩味通常用慢煮既方式啲肉都會較嫩同埋充滿肉汁,但呢個唔係。薯蓉無咩松露味,唔好食😓喺outdoor一路食一路出汗,又熱又曬,坐喺出面既我地望住室內都無客咁滯,到食完埋單都只係見入面有一枱,完全唔明點解要安排我地坐出面,所以呢間應該唔會再有下次

set lunch選擇唔多

傳統卡邦尼意粉

BBQ烤雞配脆炸薯角

慢煮牛頸脊,燴啡白菌及松露薯蓉

2021-04-12
傳統卡邦尼意粉
BBQ烤雞配脆炸薯角
2021-04-08 47 瀏覽
星期六要到荔枝角工作。去到6點幾一行數人想搵個地方飲下野。搵左一陣。那就決來到monster 餐廳。放假時間。可能工廠區。不用等位。雖則款式不是太多。但每款都精緻。環境不錯。食物飲品都幾好。服務態度都很好。這一次來只食左少少小食。下次會再試其他出品。走之前又剛好同主廚傾左幾句。so nice經濟持續不景氣,對於未來的前景,抱著樂觀的態度,選擇在這段艱難時間開業,或許有危才有機。呢位哥仔要加油如果剛好又到荔枝角。一定會再來👍
星期六要到荔枝角工作。去到6點幾
一行數人想搵個地方飲下野。
搵左一陣。那就決來到monster 餐廳。
放假時間。可能工廠區。不用等位。
雖則款式不是太多。但每款都精緻。

環境不錯。食物飲品都幾好。

走之前又剛好同主廚傾左幾句。so nice
呢位哥仔要加油
如果剛好又到荔枝角。一定會再來👍
2021-04-03
2021-04-02 48 瀏覽
第一次寫食評!大愛呢間餐廳!仲有個小露台!用心製作好野食!很好食的一間隱世西式餐廳!慢煮豬鞍好好食!超juice又一啲唔唔‘鞋’!同推薦帶子牛油果他他!酸醉甜甜好開胃!一定會再來幫襯🥰🥰

2021-04-02
2021-03-16 136 瀏覽
繼續覓食😋係荔枝角生存左一年都仲係咁多新野試🙈今日黎到呢間環境估唔到好大仲要有好大既室外位置唔係礙於工廠區都會想坐出面巧chill咁~~~最大驚喜係餐包好軟熟好正最巧合咁岩今日冇餐湯淨食包都大滿足♥️個扒叫左5成熟佢肥得黎又唔係肥但又唔鞋呢啲先係牛高級既境畀~薯條加左啲黑松露粉外脆內軟 完全係正呀🤤
繼續覓食😋
係荔枝角生存左一年
都仲係咁多新野試🙈
今日黎到呢間
環境估唔到好大
仲要有好大既室外位置
唔係礙於工廠區都會想坐出面
巧chill咁~~~
最大驚喜係餐包好軟熟好正
最巧合咁岩今日冇餐湯
淨食包都大滿足♥️
個扒叫左5成熟
佢肥得黎又唔係肥
但又唔鞋
呢啲先係牛高級既境畀~
薯條加左啲黑松露粉
外脆內軟 完全係正呀🤤
2021-03-02 293 瀏覽
返工太累,最開心就系放lunch同事帶我黎樓上餐廳食好嘢👏🏻系工廠大廈堆里,見到咁開揚既空間已經好開心🥳枱同枱之間都系寬敞舒適的岩岩改左新menu試下先我地都要左南瓜湯,不要凍香果茶一路飲一路食到新鮮南瓜蓉,甜甜地,我喜歡黑松露雜菌意大利飯香冬菇味,飯索曬啲汁,好惹味,但我覺得有啲咸,食完系咁飲水秘製烤法國春雞好好食雞肉嫩滑,一切落去,好多肉汁流出來,旁邊的薯蓉磨得夠幼,入口即溶再去會再order日本明太子蟹肉牛油果🥑扁意粉🍝有一舊明太子俾你撈,有粒粒牛油果,混落意粉好夾。但我吾多見有蟹肉,同埋都有小小咸但我食得最多總結:這間可以再黎,環境好舒適,枱大座椅寬。不過打工仔的我,可能一星期最多來兩次🙈🙈有點貴哦
返工太累,最開心就系放lunch

同事帶我黎樓上餐廳食好嘢👏🏻

系工廠大廈堆里,見到咁開揚既空間已經好開心🥳
枱同枱之間都系寬敞舒適的
岩岩改左新menu
試下先
我地都要左南瓜湯,不要凍香果茶
一路飲一路食到新鮮南瓜蓉,甜甜地,我喜歡
黑松露雜菌意大利飯
香冬菇味,飯索曬啲汁,好惹味,但我覺得有啲咸,食完系咁飲水

秘製烤法國春雞
好好食
再去會再order
日本明太子蟹肉牛油果🥑扁意粉🍝
但我食得最多

2021-03-01
  • 秘製烤法國春雞
約左朋友係附近睇植物🌵 當然要順便醫下肚,支持下小店💛 搵一搵 #茘枝角美食 ,篩選左幾間,朋友最後揀左開張冇耐既𝘔𝘰𝘯𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘒𝘪𝘵𝘤𝘩𝘦𝘯 ! 每人都有一塊麵包仔,仲有唧到靚一靚既牛油🧈➿ 日本明太子虎蝦牛油果意粉 ($98)意粉sauce既明太子味幾突出,加上有一篤明太子做topping,所以味道好足啊,👍🏽 虎蝦同牛油果🥑份量都幾多,加埋紫菜絲就更顯和風特色🇯🇵➿ 冬陰功炸軟殼蟹意大利飯 ($98)對炸軟殼蟹有點失望,一來炸漿有點兒厚,二來覺得調味上可以做得更好~ 意大利飯軟硬度適中👍🏽 冬陰功要有既香味都有齊,味道好濃郁,岩重口味人士😎 不過食多幾啖之後朋友同我都覺得冇咁鹹會好d~➿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝒇𝒓𝒖𝒊𝒕 𝒕𝒆𝒂 酸酸甜甜不錯喝👍🏽 有熱情果核,係新鮮雜果汁既味道啊🍹➿ 𝑶𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒄 𝒍𝒚𝒄𝒉𝒆𝒆 𝒕𝒆𝒂 (+$20)唔飲凍飲既朋友揀左呢個果茶,表示的確有茘枝香味~🌟個日我係坐室外窗邊位🪟,店員們都好nice,不約而同咁輪流問我會唔會太曬🌞,曬就幫我落簾~ 逆市創業唔容易啊,祝福佢地越做越好💪🏽😌

每人都有一塊麵包仔,仲有唧到靚一靚既牛油🧈

➿ 日本明太子虎蝦牛油果意粉 ($98)

➿ 冬陰功炸軟殼蟹意大利飯 ($98)

➿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝒇𝒓𝒖𝒊𝒕 𝒕𝒆𝒂
酸酸甜甜不錯喝👍🏽 有熱情果核,係新鮮雜果汁既味道啊🍹

➿ 𝑶𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒄 𝒍𝒚𝒄𝒉𝒆𝒆 𝒕𝒆𝒂 (+$20)
唔飲凍飲既朋友揀左呢個果茶,表示的確有茘枝香味~

🌟
2021-01-08 766 瀏覽
Monster kitchen 📍荔枝角💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛新開隱世工廈露天餐廳🌿🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟🥩封門牛扒 $138Medium rare煎得都算似3成入口都算軟熟林身牛味不算太濃但還可以👌🏻 配左黑松露薯條🍟Portion都算係咁,女仔會食飽👌🏻🍖Pork belly $118 慢煮豬腩portion係surprisingly地多夠厚切得黎,煮得好林😍 本身豬腩調味唔濃,配左個鮮茄汁加左baby tomato同豆去煮,感覺好refreshing同食落無咁膩仲有幾片烘法包👍🏻 餐廳坐得舒服,有自然光,有outdoor area,冬天唔太凍坐外面都幾舒服。
Monster kitchen 📍荔枝角
💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛
新開隱世工廈露天餐廳🌿
🥩封門牛扒 $138
Medium rare煎得都算似3成
入口都算軟熟林身
牛味不算太濃但還可以👌🏻
配左黑松露薯條🍟
Portion都算係咁,女仔會食飽👌🏻

🍖Pork belly $118
慢煮豬腩portion係surprisingly地多
夠厚切得黎,煮得好林😍
仲有幾片烘法包👍🏻
Pork  belly

2021-01-04
Pork  belly
今日試咗Monster Kitchen🍴一入到餐廳,環境已經俾到我好舒服嘅感覺👍🏻除咗室內環境好舒服😌佢哋🈶️埋室外用餐地方俾客人選擇👍🏻再加上有埋我好鐘意嘅 Jazz純音樂同埋職員落單斯文有禮,未食嘢淨環境同服務我都已經最少要俾4粒星🌟嘢食方面叫咗豬鞍,明太子牛油果意粉同Signature Swiss Cheese Skillet,而飲品就叫咗Fruit Tea🍹同Hazelnut Latte☕️全部嘅嘢食味道都好好味😋一向對意粉同薯仔🥔喜好一般嘅我,今次就大膽試叫咗嚟食!但真係好驚喜👍🏻因為平日嘅餐廳嘅意粉,通常唔係過軟身就太硬,但呢間嘅意粉真係好味😋仲要🈶️彈性,令我全碟食曬👍🏻薯仔方面廚師煮得唔會太淋同太硬,剛剛好👍🏻令我食完再食😋😋老公就叫咗豬鞍,佢話肉質鮮嫩咬落去好Juicy,所以我都攞舊試試先,真係好味啊😋仲有個薯蓉好滑溜,總結呢間餐廳真係值得Encore再試👍🏻👍🏻
今日試咗Monster Kitchen🍴

2020-12-29
  • 慢煮加拿大豬鞍
2020-12-26 511 瀏覽
我男人偶然於網上發現這間主打多國菜的新餐廳,見其菜餚賣相高質吸睛,我當然是不會錯過,剛巧星期六下午便到此打卡、品嚐,而且亦可讓許久沒到此區的我順道於附近商場和市集閒逛。餐廳位於荔枝角的工業大廈七樓,其裝潢以啡、白色為主,店內採用落地大玻璃設計,使景觀開揚透光,而餐桌座椅則以木系為主元素,配搭有花草作點綴裝飾,感覺放鬆休閒,餐廳外面設有露天空間,感覺十分開揚舒服。慢煮加拿大豬鞍 配招牌幼滑薯蓉豬鞍外型寬闊厚身,表面有微微金黃焦香,以慢煮方式煮製約六小時而成,口感柔韌軟腍,食材原有的豬味濃郁出眾,且帶有豬油甘香。頂部添加有豬耳粒,食用時香脆爽彈,同時亦能豐富口感層次。底部則是招牌薯蓉,其色澤呈現奶白色,入口軟綿幼滑,薯味濃郁微甜。凍有機百香茶百香茶色澤透徹淡黃,冰量載滿整個杯子,入喉冰涼解膩,特意選用有機百香果泡製而成的茶,味道芳香清新,百香果味濃郁,氣味猶如同時散發蘋果、水蜜桃、檸檬、草莓等各種水果香氣。熱有機荔枝茶荔枝茶選擇了熱飲,它是一款使用有機荔枝果、果汁、傳統紅茶混合提取物組成的水果茶,飲用時既有荔枝的清甜亦有紅茶的茶香,味道甚是相配,甜度適中,且有清熱去火等的功效。總結而言,餐
慢煮加拿大豬鞍 配招牌幼滑薯蓉
凍有機百香茶
熱有機荔枝茶

總結而言,餐廳採光十足,配搭木系餐桌座椅和草木裝飾,感覺悠閒舒適,菜餚製作精緻美觀,味道高質可口,店員服務態度良好,是與朋友吃西餐的好選擇。
2020-12-20 468 瀏覽
🐰兔美子食評🐰星期日成個荔枝角工業區都好靜,搵到間樓上cafe試吓。叫左幾樣嘢食,俾我想像中有驚喜😛第一樣係唔係太記得佢叫咩名嘅 芝士薯粒粒skillet. 熱辣辣有好多粒蛋。 少少肥有啲似以前喺美國食ge breakfast skillet.跟住係明太子意粉中間有舊燒咗ge明太子,比你篤爆撈勻黎食。本身係明太子fans嘅我都覺得OK.如果啲蝦係新鮮啲就好🙈buffalo wings重口味,幾酸,外層脆皮好趣冬陰功risotto 唔係好重冬陰功味,但係都幾好食,裏面有粒粒蟹肉。必叫之選牛hanger steak性價比好高,牛肉好柔嫩。seasoning 正。必食之選燒春雞仔下面嗰啲唔知係咪薯蓉,食落去好滑好甜。個雞都超級夠味同一啲都唔韌。呢個都係要叫。四個人食叫咗一隊野,其實呢個係我哋嘅茶點🙈🙈🙈
🐰兔美子食評🐰

星期日成個荔枝角工業區都好靜,搵到間樓上cafe試吓。

叫左幾樣嘢食,俾我想像中有驚喜😛

swiss  薯粒粒

跟住係明太子意粉
日本名太子牛油果意粉

buffalo wings
重口味,幾酸,外層脆皮好趣

冬陰功risotto
唔係好重冬陰功味,但係都幾好食,裏面有粒粒蟹肉。必叫之選

牛hanger steak
性價比好高,牛肉好柔嫩。seasoning 正。
必食之選

燒春雞仔
下面嗰啲唔知係咪薯蓉,食落去好滑好甜。
個雞都超級夠味同一啲都唔韌。
呢個都係要叫。

四個人食叫咗一隊野,其實呢個係我哋嘅茶點🙈🙈🙈
2020-12-20
日本名太子牛油果意粉