2011-02-15 36 瀏覽
小表妹買了一袋新年禮物予姨媽媽, 原來是來自mochi sweet 的糯米糰,年輕人怎也不會買藍罐曲奇或雞蛋卷的。精美深色熨銀禮盒以紅色保溫袋保溫,裡面是12粒色彩繽紛的糯米糰,面層有張印有其味道的牛油紙, 讓客人清楚知道每粒的味道,而且還有最佳食用指引,配套方面相當仔細。12款分別是黑古力, 紅豆, 抹茶, 朱古力慕絲, 焦糖咖啡, 朱古力, 紫芋, 芒果慕思, 士多啤梨。每款糯米糰看得人心花怒放,顏色柔和不會令人覺得其過於人工,糯米外層都同是煙韌柔軟不黏牙,厚度也適中,甜度都是來自餡料的不同味道,中間還有一小坨忌廉似的柔滑東西在內,令本已細滑的甜餡更形柔滑,基本是美味糯米糍的主要原因。黑朱古力外型最為沉實,如一般黑朱古力的不過甜,軟心如松露朱古力般柔滑,也很有黑朱古力應有的甘苦濃度,不過吃後一定要飲水, 不是因為味道過甜而是其外層朱古力粉末會令牙齒及舌頭變色,有點有礙觀瞻。抹茶有淡淡日式抹茶香, 一般人可以接受的濃度, 不會太濃以至太苦,蠻清香的抹茶香味。焦糖咖啡一咬開已散發咖啡香氣,嗅覺比味道更早滿足,當中有著微微焦糖甜,愛咖啡的應會喜愛。紅豆是最傳統的組合,個人認為最相配及好吃
華貴裝潢
色彩繽紛

紅豆是最傳統的組合,個人認為最相配及好吃,紅豆蓉甜度剛好,如紅豆沙的餡料幼細滑溜,又有紅豆香,好吃!!

大人吃的香芋也評為很香,蠻像芋頭雪糕的味道。

細佬則說芒果慕思最好吃,相信是芒果味道較近天然芒果香, 而非人工味道吧。

糯米糰要趁新鮮,相隔一天也變得沒前一天那麼香軟,留心留心。

華貴裝潢
色彩繽紛
2011-02-06 46 瀏覽
Visited this little shop on my way from the subway station back to my hotel room. Absolutely LOVED the mochi pastries. I had the black chocolate and the mango mousse mochi. The thing I love the most about them is they're sweet without being overwhelming. The kind lady advised me to let the pastries thaw for about an hour before eating. Yet, I delighted in eating them partially frozen like mochi ice cream. Yumminess! Hope to visit again someday.
2010-09-18
2010-10-20 17 瀏覽
第一次寫食評,就比左mochi sweets.點解呢?話說有一日約左我的男人"去UA睇devil,女仔通常都會遲少少到架啦~~呵呵..到左之後,他就比左包紙袋我~拎起凍冰冰,打開~好YEAH~~係我最中意既甜品仲要係朱古力..我先係食左好冰既mochi先~口感好實好足料..最重要係唔會好甜!之後留返另一舊等佢溶溶地先食..入左戲院食埋果粒~我發現溶溶地口感正好多..個皮好UN..有層次感..真係好幸福既感覺...總結:mochi+好味+love=幸福好想試埋其他味=)

第一次寫食評,就比左mochi sweets.

點解呢?

到左之後,他就比左包紙袋我~
拎起凍冰冰,打開~
好YEAH~~
係我最中意既甜品仲要係朱古力..
我先係食左好冰既mochi先~
口感好實好足料..最重要係唔會好甜!
之後留返另一舊等佢溶溶地先食..

入左戲院食埋果粒~
我發現溶溶地口感正好多..個皮好UN..有層次感..
真係好幸福既感覺...
總結:
mochi+好味+love=幸福

好想試埋其他味=)
2010-10-16 28 瀏覽
叫左$9 個焦糖咖啡味。外相吸引, 可惜就係得個樣。已經等左超過15分鐘等佢變軟, 點知食落去仲係好硬。入面既忌廉都仲係硬, 難得! 整體普通過普通, 味道淡, 很失望 至於服務態度就更失望。其中有一名店員極為冇品, 店既設計係收銀處下方, 原來有度門, 係店員出入之用, 呢個我亦都係不愉快事件發生後才知道有這度門, 因為店舖既主色係黑色, 根本好難發覺有這度小門。當我同友人付錢之後, 突然有人推開度門, 有一金髮女店員從該處爬出黎, 佢推門好大力, 友人都避唔一切, 隻手已被撞度, 該店員望見但扮作不知情...我問友人有冇事時, 佢仲刻意用腳好大力踼度門, 我真係唔明佢咩意思, 整親客人又冇道歉仲黑口黑面, 佢都有問題, 仲對公司資產發脾氣, 個老闆請著d 咁既人真係趕客。另外, 當時有個外國客人問其中一店員 "what is sakura?" 個店員竟然 O 左咀, 問另一店員 "係咩呀?" 我心諗有冇搞錯, 自己賣緊乜都唔知, 諗左陣, o個個店員答 "foul-ah"。真攞命!

2010-10-09
外賣自取
與保險經紀在朗豪坊會面完畢,打道回府,途經地庫新店。我不嗜甜,但愛一切糯米做的點心,忍不住駐足觀看。圓圓的麻糬賣相一般,約十多款口味,完全沒有驚喜,單是朱古力已佔其三 (朱古力、黑朱古力和朱古力慕絲)。也有水果像士多啤梨、藍莓、蜜桃等;再來就是和式,如紅豆、抹茶、櫻花等。店員一直臉露微笑,對我這貌似光看不買的女子沒有絲毫不耐。平生最怕碰到「熱情」店員,只要進入其視線範圍,已迫不急待用高八度聲線招呼,先來一招移形換影,「小姐你好,隨便看……」接著亦步亦趨,在你背後一個勁兒推介店中產品……光想已叫人吃不消! 言歸正傳。儘管購買意欲不大,看在價錢不貴 (最貴的不過十元,才及 Mochi Cream 一半),加上店員態度良好,實在不好意思不掏腰包。挑了以下三款:紫芋、抹茶和櫻花,合共二十八元。店員將紙袋交予我時,還附上一張牛油紙,叮囑我根據上面的指示食用。原來麻糬須解凍至外層糯米冰皮軟身,春夏需時二十分鐘,秋冬則要四十分鐘。火速回家,時間剛好二十分鐘。照片拍不了幾張,即心急開動。先說外皮。它的顏色很柔和,曾見過某些店舖所售的糯米糍,五顏六色假得可以,令人退避三舍!麻糬表皮所沾的熟粉不多,也是我

紙袋設計簡約
言歸正傳。儘管購買意欲不大,看在價錢不貴 (最貴的不過十元,才及 Mochi Cream 一半),加上店員態度良好,實在不好意思不掏腰包。挑了以下三款:紫芋抹茶櫻花,合共二十八元。店員將紙袋交予我時,還附上一張牛油紙,叮囑我根據上面的指示食用。原來麻糬須解凍至外層糯米冰皮軟身,春夏需時二十分鐘,秋冬則要四十分鐘。

內在包裝
三色麻糬,由上而下分別為:紫芋、抹茶及櫻花
火速回家,時間剛好二十分鐘。照片拍不了幾張,即心急開動。先說外皮。它的顏色很柔和,曾見過某些店舖所售的糯米糍,五顏六色假得可以,令人退避三舍!麻糬表皮所沾的熟粉不多,也是我欣賞的。用刀一一切開,冰皮厚度恰到好處,內裡包裹著餡料和忌廉,比例約為五比一。入口微冰,軟滑不黏,看來解凍時間剛好。難得比中式糯米糍更有韌勁,好吃!

再說餡料。紫芋出乎意料地美味。本來見紫芋泥顏色極深,有點擔憂;誰料甜度剛好,紫芋的味道很真實,一字記之曰「香」
!抹茶也不錯,可能是我偏愛帶點苦的抹茶吧,但覺茶味不夠濃郁!至於櫻花──差強人意!個人不建議選擇此口味!那股甜中帶鹹、「人工化」的味道,委實難以形容
!忌廉份量之少,以致嘗不出味道來,因此不覺甜膩。

總括而言,九塊錢買到像紫芋麻糬這樣的和果子,我很滿意!

P.S. 抱歉!某些照片拍得太爛,恕我無法上載!
2010-10-13
1 分鐘 (外賣自取)
$28 (其他)
紙袋設計簡約
內在包裝