2016-08-05 842 瀏覽
Went here for a late lunch. Shop was nicely airconditioned lots of workers around with one big table at the back occupied by friends of the shop. Order the afternoon/lunch sets. Prices were good under 40. Serving sizes were not that big. But the biggest problem was the noodles were all clumped up in the ramen and they changed out items in a set without first consulting us! The taste was average a bit salty if anything. Won't be coming back again.
2016-07-20 767 瀏覽
 在家附近Island East 對面惠安園低層有間和風美食Misocool,有早餐供應,而且價錢經濟,免收加一,坐得舒適。坐下叫了早餐E($33),和風泡飯配野菜炒拉面,奉送日式炭燒咖啡。和風泡飯夠大碗,材料有魚肉塊、蟹柳、蛋花和蔥花,湯底鮮甜,味道不錯。野菜炒拉面材料簡單,祗有紅蘿蔔絲、椰菜絲和拉面,但炒得比較油多,有點膩口。至於餐茶日式炭燒咖啡,就不過不失。

和風泡飯
和風泡飯
野菜炒拉面
日式炭燒咖啡
2016-05-07 1352 瀏覽
星期六假期天,來個悠閒早餐。本想去大家樂,但家附近大家樂都常擠滿老人家開餐,很多老人家坐下聊天,常找不到座位。所以現在都改往其他據點幫襯,今天就幫襯Island East 對面惠安園低層Misocool,貪佢坐得舒適,早餐價錢不貴,又不加一。坐下叫了 早餐B,Miso牛角包配黑松露炒蛋($32)。牛角包都幾大個,又幾香脆,餡料有吞拿魚、芝士和生菜,食落味道不錯。黑松露炒蛋又香又滑,黑松露味道濃郁,而且份量都唔細。至於餐奶茶,就不過不失。早餐款式選擇也多,有A至I共9款,下次再試其他款式。
2016-04-22 1092 瀏覽
今天去了見工,一份parttime竟然也要second in,真過份,還要是去了鰂魚涌那麼遠,車費也浪費了見工後有點肚餓,於是到了附近的misocool吃個午飯其實當時已經2點了,所以人流不太多吉烈蠔是這兒的名菜,看instragram差不多人人都是吃這個味道果然不錯,新鮮的蠔配上特制醬汁,味道口感一流魚生飯更是出色,三文魚,吞拿魚都是鮮味濃郁鮮蝦也相當新鮮,不過飯粒不夠軟熟豬肉拉麵是同行朋友吃的,豬肉比較肥膩,口感還算可以拉麵味道不錯,主要是湯底夠味,麵亦夠硬身最後一定要吃yogurt,,misocool的味道是最清新,原味也是最好吃的配上朱古力粉和糖,味道也是一絕

見工後有點肚餓,於是到了附近的misocool吃個午飯

其實當時已經2點了,所以人流不太多

味道果然不錯,新鮮的蠔配上特制醬汁,味道口感一流
魚生飯更是出色,三文魚,吞拿魚都是鮮味濃郁

鮮蝦也相當新鮮,不過飯粒不夠軟熟
豬肉拉麵是同行朋友吃的,豬肉比較肥膩,口感還算可以

拉麵味道不錯,主要是湯底夠味,麵亦夠硬身
配上朱古力粉和糖,味道也是一絕
2016-03-27 869 瀏覽
呢一日係附近做野,順便搵食醫,俾我發現左呢間,哈哈我地6點半已經入座,無咩人,可能太早喇!甘就叫左清酒,吉列烏冬,鰻魚,炸雞翼,咖哩雞扒飯啦清酒味道有沉穩的香氣,容易入口跟住吉列烏冬都幾好不得不失,烏冬彈牙,而吉列豬扒炸到吾油膩,脆口咖哩雞扒飯比較少汁,如果多D汁會更好因為個汁係重點,做得正之後仲叫左鰻魚,個鰻魚汁正,配咪鰻魚好味最後仲有炸雞翼,呢個真係炸得好除了雞翼拆骨,吾油膩,仲好脆!又方便又好味!賣相幾靚
呢一日係附近做野,順便搵食醫,俾我發現左呢間,哈哈

我地6點半已經入座,無咩人,可能太早喇!
甘就叫左清酒,吉列烏冬,鰻魚,炸雞翼,咖哩雞扒飯啦

清酒味道有沉穩的香氣,容易入口

跟住吉列烏冬都幾好

不得不失,烏冬彈牙,而吉列豬扒炸到吾油膩,脆口
咖哩雞扒飯比較少汁,如果多D汁會更好

因為個汁係重點,做得正
之後仲叫左鰻魚,個鰻魚汁正,配咪鰻魚好味
最後仲有炸雞翼,呢個真係炸得好

除了雞翼拆骨,吾油膩,仲好脆!又方便又好味!
賣相幾靚

2016-03-14
2016-01-10 784 瀏覽
冬天就是應該打邊爐! 說著說著, 終於都轉冷了, 雖然只有10度, 但適應力弱的香港人馬上就由短袖改成羽絨, 熱褲也全面消失了(有厚重脂肪保護的人們例外)話說回來, MISOCOOL有打邊爐? 沒錯, 的確是, 我也十分驚訝, 但有圖有真相對, 實在難得, 158就有個海鮮窩2個人吃, 其實跟大家樂的價錢也差不多, 而且配菜無限添加, 值得一試不過客人不算多就是先來的是三文魚沙律, 三文魚量多脂香重, 青瓜絲夠爽口, 算是合格但較肥膩的一款前菜想不到還真的有個骨膠原的球, 像極了拉麵店的做法, 使湯底快速變濃, 材料更掛湯雖然100幾元, 但海鮮的量實在不少, 帶子, 鮮蝦, 蠔, 甚至連鮑魚也有, 實在難得而且大多的海鮮料都合格, 尤其蠔跟蝦的鮮味都不錯連鮑魚都有, 彈牙不韌有咬口, 因為有海鮮, 所以煮到最後, 湯底既濃且鮮甜, 更勝大家樂, 吉野家那些所謂火鍋, 起碼吃得非常飽另外又叫了一杯抹茶紅豆冰, 冰粒很細, 不過也滿多的, 抹茶味不濃, 不過紅豆粒還算大顆, 跟火鍋配合效果很好藍莓芝士蛋糕酸甜度的均衡控制得不錯, 但芝士比較硬身, 可能放得比較久?

不過客人不算多就是

而且大多的海鮮料都合格, 尤其蠔跟蝦的鮮味都不錯
連鮑魚都有, 彈牙不韌有咬口,

題外話/補充資料: 總體來說還是值得的, 因為很抵吃!
2015-12-29 951 瀏覽
第一次吃這間餐廳,應該係來太古工作冇幾耐的時候,吃了一餐類似早餐的快餐,有杯飲品,有碗烏冬,有多士,有蛋,那不錯的價錢,是貴到不行的太古周邊的一個幾好選擇。坦白說,好食就一定唔係,但我覺得以這裡的環境,價錢,食物品質,也是可以站起來繼續做生意的餐廳,對我來說,這裡最多是快餐店,這是太古的一件不可思議之事。第二次過來,我純粹想和同事坐底飲杯咖啡,想環境清靜又少人的地方,記得上次來早餐十一點多這裡人煙就如海拔四千的合歡山,我忽發奇想,就來坐低飲杯野,當然,一如所料,這附近真係冇人,夜晚的時候就有點如歐洲街道的感覺,那種不可思議的感覺,係你奇怪點怪幾廿座的太古城點解可以有條咁少行人嘅街道。這是太古的第二不思議事件。第三次過來,就係一位住在華蘭花園的朋友B,佢話叫我食下呢間,因為呢度有平絕全城的日本菜和近似的omakase,好奇心驅使我這個晚上和他來到吃個便飯。坐底一下,真係冇想過原來這個像普通快餐點的格局會有呢個乾坤,就如如果你去茶餐廳的格局然後有私房菜的驚喜一樣,那個絕對係令你上左開心大發現個節目一樣,呢個係三不可思議,我想睇到呢度如果你係呢頭番開工,你會覺得很奇怪,對吧?三文魚野菜沙律,

三文魚野菜沙律,呢個大碟到不行的沙律絕對有呢個元朗壽司大大碟的氣息,三文魚係肥美而冇乜雪藏味,加上價錢係呢區真係好平,三十幾蚊呢個價應該係元朗都搵唔到。
蒲燒原條鰻魚,現今燒鰻魚好普遍,但要好味唔係度度有,這類的最重要係平得黎個味道唔會將貨就價,當然你不會期望佢燒到好似三河屋或者係秋田個啲level,但咬下去燒鰻魚在口中融化的感覺絕對係一件非常滿足的事,蒲燒燒汁剛剛好得來又唔會太鹹,絕對值得吃。
壽司併盤由朋友去發辦,不過朋友原來都係懶人,佢將呢個重任交左俾師傅,就真係好似omakase咁,當日最新鮮最靚的食物都係你面前,我們叫了三文魚,珍寶赤蝦,八爪魚,鯛魚,三文魚子,鮮帶子,皇帝蟹腳和吉列蝦卷,全部係以三個字形容,平靚正。當中,最喜歡是大大條的皇帝蟹腳,啖啖海水的鮮味,另外三文魚子在口中左爆右爆就如愛情動作片般刺激,珍寶赤蝦絕對是好肉又鮮味。
三文魚子在口中左爆右爆就如愛情動作片般刺激。
三文魚,八爪魚和一眾白身魚水準都唔差。
當中,最喜歡是大大條的皇帝蟹腳,啖啖海水的鮮味。
帶子厚切感覺佳。
吉列蝦卷也是大件乾身又做得不錯。
西班牙黑毛豬野茵意大利麵,最令我驚喜的,應該係呢個意粉,可能係佢以日本的omakase為主,冇特別講佢都有其他野可以選擇,呢個西班牙黑毛豬野茵意大利麵絕對係今晚最搶眼之作,上枱一刻,對唔住,我對佢毫無興趣,就如那些外表不漂亮的女孩子,膚淺的男孩如我們都會係覺得零吸引力,但原來佢好吃得係全晚驚喜中的驚喜,黑毛豬配意大利粉配搭冇錯對我來說幾特別,起碼少見,條條的意粉都沾上豬的油香,還有大量的野茵調整你所吸入的油份,什麼都是意想不到,簡單煮法,簡單材料,但卻異常出色,比以出色的意粉的simplylife更技勝一籌。
牛乳布丁,唯一一個真係非常普通的,應該就是這個甜品,非常普通的質素,牛乳味道好濃烈,但我就麻麻地喜歡,可能前面太過癮,期望大左,自然落差就如永遠不見的分手情侶最遙遠的距離,想起這個牛乳布丁自然想起那個從前的A小姐,就如從沒有認識過的她,現在回想起來,從前在太古城工作的一個月還以為可以終身的她現在就如最不熟悉的陌生人,舊日說多少的情情塔塔說話,大概也如塔利班的問題一樣荒謬和奇怪。
這餐價錢是三百多的日本omakase,說真是平到不行,但我想大概那價錢比那曾經真摰的感情更平更廉價,人感情的脆弱,這應該才是最不思議吧。
misocool

鰂魚涌華蘭路2至10號惠安苑低層地下SLG8-9A舖

2015-12-17
2015-12-17 688 瀏覽
多年沒有回來香港,脫節了很久,回香港後見到不是大大小小的品牌有些認識,有些從未聽過,決定趁空窗期去將所有美食慢慢擊破!初初回港不久,朋友就帶了我周圍去食食食懶了很久,現在才開始慢慢一篇一篇補回去看著那一張又一張肥仔相,最後決定第一篇食評就給MISOCOOL吧(・ิω・ิ)+因為他有我最愛的芝士嘛~(゚∀゚)那天我們到了鰂魚涌(還是太古?)的MISOCOOL吃午餐我一打開餐牌不用一秒就決定了吃什麼身為一個芝士愛好者,見到他新推出的芝士岩漿飯,當然不會錯過(゚∀゚)芝士芝士好美味的芝士!!等待的時候我可是滿心期待來到我時候我見到一整個火鍋上來時,真是嚇了一跳意外的大份,芝士份量也很足,但重點是他是連鍋上…會燶架!一定會燶!(゚Д゚!)事關我每一次吃有關芝士的鍋類我一定會痴燶底可能我個樣真係太驚嚇,連個店員都微笑望住我話給我聽不用怕,不會燶結果真是沒有燶,那究竟是什麼結構呢……除開無燶底這個神奇的事外,這個火鍋味道不錯芝士味很濃,相對泡菜味不太重,對於不喜歡吃太辣的人來說是剛剛好不過如果你不喜歡吃芝士,或者是一般口味的話,會覺得好「漏」至於雞扒沒有什麼特別出色的地方,就是一塊普通的雞扒口感尚可,
有些認識,有些從未聽過,決定趁空窗期去將所有美食慢慢擊破!

初初回港不久,朋友就帶了我周圍去食食食
懶了很久,現在才開始慢慢一篇一篇補回去
因為他有我最愛的芝士嘛~(゚∀゚)

那天我們到了鰂魚涌(還是太古?)的MISOCOOL吃午餐
我一打開餐牌不用一秒就決定了吃什麼
身為一個芝士愛好者,見到他新推出的芝士岩漿飯,當然不會錯過
芝士岩漿飯配雞扒
(゚∀゚)芝士芝士好美味的芝士!!等待的時候我可是滿心期待
來到我時候我見到一整個火鍋上來時,真是嚇了一跳
意外的大份,芝士份量也很足,但重點是他是連鍋上…
會燶架!一定會燶!(゚Д゚!)
事關我每一次吃有關芝士的鍋類我一定會痴燶底

可能我個樣真係太驚嚇,連個店員都微笑望住我
話給我聽不用怕,不會燶
結果真是沒有燶,那究竟是什麼結構呢……

除開無燶底這個神奇的事外,這個火鍋味道不錯
不過如果你不喜歡吃芝士,或者是一般口味的話,會覺得好「漏」

至於雞扒沒有什麼特別出色的地方,就是一塊普通的雞扒
口感尚可,不韌,但汁略咸,淡口味的朋友要三思
特飲乳酪沙冰
最後是特飲,乳酪沙冰
乳酪酸酸甜甜真的很好吃
基本上上面的乳酪我是第一時間吃光的
至於沙冰可能因為凍,反而沒有一口氣喝光
以餐後甜品來說,整體都算OK
2015-12-01
芝士岩漿飯配雞扒
特飲乳酪沙冰
2015-12-14 560 瀏覽
打邊爐絕對係我冬天最愛既活動,呢兩日難得又再凍少少,即刻把握機會,同朋友仔又去烚下烚下。行過misocool,竟然見到個menu 有和牛火鍋,一直都唔知呢到有做埋火鍋,咁都比我遇到,就比個機會你啦!我地點左M6和牛火鍋,平時食既通常都係普通肥牛,難得呢到竟然有得烚和牛,而且價錢合理,當然要試試!等緊火鍋黎的時候,眼見旁邊每張台也在吃壽司或刺身,我們又怎能忍口呢?即刻叫個三文魚壽司填下肚先。壽司即叫即做,三文魚很有光澤,吃下去很新鮮的感覺。不消一會,沙律也來了。食火鍋前食清新的沙律打底,為待會的和牛做好準備。終於,主角來了!我們點的是骨膠原湯底,女生嘛,適當時候也要進補一下。一上台,我們雙眼即時發亮,真不愧是和牛,還未吃只看長相已知與眾不同,油脂分佈平均,不會偏白或偏紅。而且厚薄適中,不錯。下鍋一烚,不用太長時間,午肉剛變色,口感不會韌,而且肉味很香。另外的海鮮盤也是一大亮點,鮑魚、蠔、帆立貝、青口、大蝦等,太豐富了吧,海鮮控又要出動了!因為知道有海鮮,特地選一個較清的湯底,可以讓海鮮們更好的發揮!先來鮑魚,烚完也不會縮得太利害,而且依然彈牙。大蝦亦沒有令人失望,一看就知是新鮮,最怕有些

等緊火鍋黎的時候,眼見旁邊每張台也在吃壽司刺身,我們又怎能忍口呢?
另外的海鮮盤也是一大亮點,鮑魚、蠔、帆立貝、青口、大蝦等,太豐富了吧,海鮮控又要出動了!因為知道有海鮮,特地選一個較清的湯底,可以讓海鮮們更好的發揮!先來鮑魚,烚完也不會縮得太利害,而且依然彈牙。大蝦亦沒有令人失望,一看就知是新鮮,最怕有些蝦烚完是霉的,這裡的絕對不會!
吃完海鮮跟和牛,自覺有點罪惡感,即刻來些蔬菜好好中和一下吧!蔬菜款式蠻多的,有我最愛的菇類及粟米,絕對是打邊爐必備。粟米很清甜爽口,再吃些其他蔬菜,罪惡感已經全拋諸腦後了!
最後,當然要來個女生至愛的甜品啦!雖然很飽,但我會用第二個胃來好好品嚐它!想不到這裡的甜品也很出色,芝士蛋糕一點也不漏,而且芝士味濃香,不會過於creamy,一口一口的很快便消滅了它啦!

烚完後整個人暖和多了,滿足及幸福感直線上升。或許這就是冬天打邊爐的獨特魅力。
2015-12-10
2015-12-13 417 瀏覽
近日終於凍返少少啦,有返冬天既感覺好鬼舒服呀^^所以本來收工打算係太古城行街SHOPPING食埋DINNER,結果就行行下行埋出大街散下步。不過唔行都唔知原來附近有間MISOCOOL,仲要有冬日既暖意 - 十下十下。點降感覺之前係荷里活冇食過邊爐既?我地2個人叫左和牛火鍋餐,仲有碟海鮮(下次打算食一人之獨樂)。不過做食肉獸之前,先來一碟大蝦鮮果沙律來清一清腸胃。不過估唔到又整得好鬼好,上面有我喜歡既青瓜絲,下面又有西式沙律菜,好似好多餐廳只會二揀其一,好少兩種都有。而佢除左芒果肉外,仲有少少奇異果,少少酸又有JUICY既甜味,真係100分呀!點餐既時候加左幾粒三文魚,因為成個壽司吧就係正前面,好難唔叫GAR BO?!?! 之前一直有個感覺係MISOCOOL既壽司只係中下既品質,今次叫左次之後就改觀晒啦,無論外表定口感,佢都比市面既連鎖壽司店好。是日主角登場啦! M6和牛望落都估到係正野,D紅紅白白色靚到呀。但個海鮮都唔會比下去,佢隻鮑魚同大蝦都好厚肉,仲要又有蠔又有青口,不過我地兩個都唔好青口,所以唔識欣賞,但其他既海鮮咬落都感覺到係好新鮮既,出面食既話E個價錢一定食唔到咁好既質素。另

是日主角登場啦! M6和牛望落都估到係正野,D紅紅白白色靚到呀。但個海鮮都唔會比下去,佢隻鮑魚同大蝦都好厚肉,仲要又有蠔又有青口,不過我地兩個都唔好青口,所以唔識欣賞,但其他既海鮮咬落都感覺到係好新鮮既,出面食既話E個價錢一定食唔到咁好既質素。另外佢既海觧係用沙律菜去托底,雖然望落幾靚,但真係有點浪費,如果佢用塊新鮮生菜既話我就可以放落湯底食埋去啦。
十下十下必備既醬汁,但我食一半牛都冇特別沾,因為本身和牛都好有牛味,如果再沾既話就太浪費啦。但佢個芝麻醬好夠濃呀,唔係加水勁稀既貨仔呀。
待應話湯底叫骨膠原湯底,而所謂既骨膠原就係E個波波啦,佢好有皇宮食既丹藥FEEL,放左落個湯到,好快就溶左啦,唔知我最後食左幾多落肚呢?
大大粒骨膠原
食完之後仲叫左件CAKE,因為今日好想食甜品。其實叫果時有少少擔心佢會太甜又或者太重芝士味,但又唔係,佢算係我食過最唔OVER既CHEESE CAKE之一,完全接受到,另外佢係用隻碗上,對於容易碎又唔易進食既CHEESE CAKE來說,真係用碗好過用碟呀!
其實2個人好似叫多左少少,不過一到返屋企果陣和牛味仲係個口到,真係好滿足!! 下次我要再來食一人之獨樂。
2015-12-08
2015-12-02 457 瀏覽
Misocool新推出了骨膠原火鍋,一向以和食灼主的misocool,今次的味道到底會如何呢精緻的餐具依舊沒變沙津美味依然,新鮮之餘醬汁亦十分充足火鍋上場了,十分期待呢這個便是骨膠原的真身,想不到如此有質感大量的火鍋食品,想立刻把他們溶化掉放進湯裡了丸和菇類的味道新鮮,特別是肉丸,相當多汁蔬菜也是十分新鮮整體來說食物十分出色,保持了水準,misocool是連鎖食店的首選
精緻的餐具依舊沒變
沙津美味依然,新鮮之餘醬汁亦十分充足
火鍋上場了,十分期待呢
這個便是骨膠原的真身,想不到如此有質感
大量的火鍋食品,想立刻把他們溶化掉
放進湯裡了
丸和菇類的味道新鮮,特別是肉丸,相當多汁

蔬菜也是十分新鮮

2015-11-28 435 瀏覽
本少爺近排同女友四出覓食, 食乜都真係唸到頭都爆, 懶左一排之後, 開始又寫下食後感想, 今日食拉麵佢地呢個鵝肝冬菇加蘿蔔配搭真係好有趣, 鵝肝可能煎過黎, 所以味道唔會太膠, 蘿蔔就好明顯用黎吸油, 同埋令個菜色冇咁油, 冬菇味令到佢變到好似中菜咁, 口感煙煙韌韌都唔錯真係估唔到佢地既刺身都幾好, 夠肥又夠香, 仲以為會揸流灘添, 尤其佢地蝦刺身, 真係清d蝦腸清得好乾淨好多沙律醬既木瓜沙律, 女友不停話好肥呀好肥呀咁, 又叫我寫埋上黎, 真係好煩焗雞翼焗得幾香, 皮脆肉嫰, 又夠juicy!餐廳話佢地獨有既yogurt喎, 味道就唔錯, 酸酸甜甜咁, 但同出面果d差唔多味, 只可以話唔使食其他甜品咁肥囉!
焗雞翼焗得幾香, 皮脆肉嫰, 又夠juicy!
2015-11-23 381 瀏覽
今晚同老婆黎到太古,到了晚餐時間想吃點特別的,找到一間很久沒有光顧的日本餐廳,一於去試試。上一次光顧已經是3年前的事,今晚再嘗一嘗☺️餐廳都大,燈光足夠。餐牌選擇很多,拉麵、烏冬、飯、小食和甜品。我跟老婆馬上點了幾款。池魚壽司。壽司細細,一口一件剛剛好。壽司飯軟硬適中,帶點酸味。池魚尚算新鮮,入口不會太霉。池魚刺身。池魚刺身味道較鮮甜,配上秘製醬油味道鮮嫩。肉質嫩滑,味道甜美。辣汁焗蠔。熱辣辣的焗蠔,入口鮮嫩惹味。芝士和千島醬份量剛好,入口多汁濃香。燒鰻魚。鰻魚肉質嫩滑,入口滑溜鮮甜。燒汁帶出味道,香濃惹味。炸雞翼。這是我和老婆最喜歡的☺️☺️肉汁豐富,外層香脆,加上七味粉後更加惹味。天婦羅。炸粉不厚,大蝦爽甜。蝦肉不鞋口,味道香口。炸茄子和青椒是正常水準,入口溫熱香脆。☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️小食非常滿意。我們另叫了2款主食。黑毛豬意粉。醬汁不多,但入口非常惹味。忌廉味濃香,巴馬火腿咸香,正合我胃口。牛肋肉奄列飯。牛肋肉肉質軟腍入味,略微醬汁過咸。欣賞白飯中加入木魚和紫菜,更香口。😜😜😜😜😜😜最後小不了甜品。乳酪芭菲杯。乳酪雪糕酸甜非常開胃,生果為主,感覺非常健康。我和老婆都非常滿足,吃得非常飽😊😊
池魚壽司
池魚刺身
辣汁焗蠔。
燒鰻魚。
鰻魚肉質嫩滑,入口滑溜鮮甜。燒汁帶出味道,香濃惹味。
炸雞翼。
天婦羅。
☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️小食非常滿意。
我們另叫了2款主食。
黑毛豬意粉。
牛肋肉奄列飯。
😜😜😜😜😜😜最後小不了甜品
乳酪芭菲杯。
乳酪雪糕酸甜非常開胃,生果為主,感覺非常健康。
我和老婆都非常滿足,吃得非常飽😊😊😊
  • 燒鰻魚
  • 雞翼
2015-11-23 292 瀏覽
今日來到太古睇戲,吃過晚餐後發覺時間尚早,我們決定去吃個甜品。misocool在尖沙咀的分店令我們非常回味,今晚再光顧太古的分店。主打乳酪雪糕的日本餐廳,甜品選擇也不小。乳酪芭菲杯。一層層的芭菲杯。乳酪雪糕、朱古力脆片、粟米脆片、生果。味道清甜不太膩,酸酸的頗開胃。吃完一杯感覺都非常健康。窩夫配乳酪雪糕。窩夫香脆薄身,淡淡的蛋香味。配上原味乳酪雪糕和生果。味道清甜,乳酪雪糕酸酸配上生果很開胃。窩夫略微不夠熱,蛋味可以再重就更好。我們點上兩杯飲品。芒果沙冰/北海道十勝紅豆冰味道比較甜,勝在夠冰凍。芒果沙冰若果用上鮮榨芒果就更好。紅豆冰有原粒紅豆,口感較豐富😉

乳酪芭菲杯。

窩夫配乳酪雪糕。

我們點上兩杯飲品。
芒果沙冰/北海道十勝紅豆冰
$80 (宵夜)
2015-11-21 333 瀏覽
今夜約了一個遲遲未見的A朋友,大家升上大學後就各有各的忙碌,平明難以抽空相聚。香港人平日忙於工作上學,假日要於拍拖陪伴家人,與A朋友真心談心的時間小之有小。今晚有空,約了一個知心友來到太古吃個晚餐😃😃Misocool的分店不多,第一次與A朋友吃飯就在尖沙咀的Misocool,今夜再到這裡晚餐,回憶當年的事☺️☺️餐廳環境安靜,有很多商業大廈,7點來到人客不算多。餐牌選擇非常多,有十多頁。我與A朋友今夜決定豪一頓晚餐🙆🏻🙆🏻芒果大蝦沙律。青瓜 沙律菜 奇異果 芒果 藍莓 蟹籽。食材都有很多 用料新鮮。先吃一個沙律開開胃,味道酸酸甜甜😉海蝦雜錦天婦羅。茄子 大蝦 青椒。新鮮炸起 入口非常香脆。大蝦爽口彈牙,茄子和青椒不太油,油味不重😉池魚壽司。壽司的Size好迷你,一口一件剛剛好。池魚味道鮮甜,用材尚算新鮮。日本餐廳當然叫一客壽司試試😉辣汁焗蠔。這個焗蠔我和A朋友非常滿意。芝士份量很多,加上辣汁和千島醬,味道惹味香口,生蠔新鮮😉Miso雞翼。雞翼細細隻,賣相好精緻。即炸入口非常香脆,肉質嫩滑,肉汁非常豐富😉池魚刺身。半熟池魚味道鮮甜,肉質嫩滑,配上秘質醬油,入口清甜。我和友人都想再叫😉蒲燒鰻魚

芒果大蝦沙律。

海蝦雜錦天婦羅。

池魚壽司

辣汁焗蠔。

Miso雞翼。

池魚刺身

蒲燒鰻魚。
我和A朋友都是鰻魚粉絲,大家都極愛鰻魚。燒汁不太甜,鰻魚肉質嫩滑,燒香後帶點焦香的味道😉

西班牙黑毛豬野菌意大利粉。
醬汁看起來很小,忌廉味道卻非常濃香。巴馬火腿咸香味重,整體味道也不錯😉

極上紅酒牛肋肉奄列飯。
奄列飯有木魚、紫菜作調味,味道比較香口。牛肋肉味道略咸,整體味道濃郁豐富。牛肋肉肉質爽口,有幾塊比較韌。

今夜我和友人吃了2個半小時晚餐,餐廳服務很好,人客不多都無催我們☺️我和A朋友都好滿意餐廳的食物,值得再光顧。
  • Miso雞翼
  • 辣汁焗蠔