在朋友介紹下,加上看見在openrice網上訂枱有88折,就決定晚餐在這裡食。地點不錯,近觀塘apm也近地鐵站,位於新裝修設計新潮theWave商場內。商場設計理念有趣,主打年青人,非常有效提升我對餐廳嘅好感,好期待。餐廳算寬敞,座位多,坐得舒服。上到去問過店員才發現原來單點先有88折,當下有點失望。之後我們一共三人分別點了個dinner set,包salad, 湯,主菜,dessert同杯茶。我地仲加左個海鮮拼盤。先黎湯,賣相不錯,我都鍾意飲,唔會滯。我飲曬再黎係salad,同海鮮冷盤。個salad真心好開胃,幾豐富,充滿生果,而且個dressing幾好味。而個冷盤啲海鮮都幾清甜,唯獨係份量真係只夠一人食,三個食完全唔夠喉再黎就上第一道主菜,蕃茄煙肉海鮮椒意粉,個人覺得幾開胃,啲餸幾多,但好似酸了點。白松露雞扒,本身幾大期望,因價錢唔平,可惜真係好咸,我們懷疑係咪落鹽唔均勻。如果唔係咁咸真係會好好多,因個擺碟都幾靚。最後食埋dessert, chocolate cake

餐廳算寬敞,座位多,坐得舒服。

我地仲加左個海鮮拼盤。

先黎湯,賣相不錯,我都鍾意飲,唔會滯。我飲曬

南瓜湯

最後食埋dessert, chocolate cake
2018-07-09
南瓜湯
2018-07-08 94 瀏覽
因為電話壞左無影相😭今日同同事諗住試新野上網睇好似唔錯 就試下12點左右未有咩人環境偏暗 好似幾有氣氛😂安排座得入 但有味☹️好快送左芝士脆片偏油 但食落好脆唔覺肥😋叫左黑醋魚意粉上碟幾靚,魚連皮 但腥腥地食落都算滑 同可接受最好食係個紫薯蓉同事食果果紅酒牛尾飯就不獲好評牛尾太韌 唔入味另一同事既芝士肉醬長通粉(定螺絲粉🤔)就不過不失整體黎講野食不過不失 但環境(中途有小插曲🦗)同服務態度就一般我地下次就要諗諗先😂😂
因為電話壞左無影相😭
安排座得入 但有味☹️
好快送左芝士脆片
偏油 但食落好脆唔覺肥😋
叫左黑醋魚意粉
上碟幾靚,魚連皮 但腥腥地
食落都算滑 同可接受
最好食係個紫薯蓉
同事食果果紅酒牛尾飯就不獲好評
牛尾太韌 唔入味
另一同事既芝士肉醬長通粉(定螺絲粉🤔)
就不過不失

整體黎講野食不過不失
但環境(中途有小插曲🦗)同服務態度就一般
我地下次就要諗諗先😂😂
2018-07-04 146 瀏覽
星期五當然要 Happy Friday, 但近來減緊肥又想出街食都唔知揀咩餐廳好. 老公呢個魔鬼就永遠話食左先算!😈我既條件好簡單,只想低碳. 跟住老公就揀左 Mini Friday 食扒. 見 menu 有牛有羊都唔洗點揀,各一啦. 減肥最開心就係見到沙律,仲要係新鮮生果&菜,隻碟都雪到凍冰冰,正!老公就揀雜菜湯,佢話夠香濃. 到我最愛的牛扒,雖然煎得熟左少少,但都好淋&有肉味. 呢個價錢絕對抵食. 今晚我無食到羊,但聞起上來都好香好吸引. 而配菜係蕃薯蓉,老公話好香甜又夠滑,但太高碳,我都係唔敢食. 完美晚餐必備甜品,但朱古力cake就留比老公啦.我見 menu 有 sorbet, 正呀!原個白桃sorbet, 絕對係減肥人士的最佳甜品,香甜幼滑,太好味喇!!!唯一我唔太滿意係旁邊有人唱歌.

老公就揀雜菜湯,佢話夠香濃.

完美晚餐必備甜品,但朱古力cake就留比老公啦.

唯一我唔太滿意係旁邊有人唱歌.

2018-07-03 64 瀏覽
龍蝦好味,但係肉少了點,可以的話,大份一點會較好,環境不錯,冇後悔嚟咗呢度食,好適合情侶嚟食,雖然有live呢會比較嘈,但係都還可以,仲有佢嘅甜品都唔錯,所以整體嚟講幾好。
2018-07-01 97 瀏覽
1)星期六同女友訂左6:45pm準時去到,環境不錯,枱略細但枱與枱間距適當,有live band 抵讚。2)我同女友一人點一個set dinner, 我點左個波士頓龍蝦配黑毛豬肋條,女友點烤羊扒。 點完就上左小食,小食係炸脆片味道ok但略為多油,是日餐湯只有忌廉雞湯正常水準。3)沙律大大碟,用新鮮生果非罐頭抵讚。4)主菜,龍蝦唔新鮮,蝦肉媒及散,調味料重手好咸,豬肋條似豬頸肉,多筯超(銀)。5)羊扒嫩滑多汁,水準之上。6)點菜時加左個海鮮冷盤,果時得5-6枱人,到食完叫餐飲都仲未到追單後再等左超過20分鐘都仲未黎,再追多次先話原來無落到,呢度要扣分,點餐飲時追佢應該要同我地講,白等左20分鐘。7)甜品朱古力蛋糕,我覺得ok,女友覺得太甜8)最後經OpenRice 訂位有88折只限主菜單,set dinner無折

3)沙律大大碟,用新鮮生果非罐頭抵讚。

5)羊扒嫩滑多汁,水準之上。

7)甜品朱古力蛋糕,我覺得ok,女友覺得太甜

2018-06-30
2018-07-01 135 瀏覽
昨日屋企人突然話夜晚食飯我就即刻搵雨有咩食屋企人近觀塘觀塘工業區果邊都好多野食唔想屋企人要等所以必須要book定檯咁岩mInI friday 就可以晏奏book夜晚食 一行4人去到食好得意mini friday 同 咪走雞share 呢度但中間無牆食食下西餐食飄陣雞煲味真係有d 怪一打開menu 就係呢個set大家都ok 咁就呢個la忌廉湯ok ge 幾creamy 不過不失咁la黑松露忌廉炒野菌松露味好香, 我最鍾意但係略嫌咸左dbuffalo wings有陣陣ge煙熏味..令到d 酸味變得有d 怪意式蕃茄pizza完全食唔到有蕃茄味!!!!雖然我唔鍾意蕃茄但都無理由無陣味...得芝士同脆餅底芝士焗牛肉丸都係buffalo wing 個汁, 肉丸有d 韌..屋企人鍾意底d 蕃薯多過粒丸卡邦尼 面隻蛋唔流差唔多熟晒..唔差 但唔香香草焗田螺好似嘔吐物d 香草 係青草味仲要咸....🤦🏻‍♀️威靈頓擺盤極奇怪唔明點解要有蕃薯忘記影切開酥皮厚左dd切開有陣松露味酥皮同牛中間有d 松露菇一切好多血水 rest 得唔夠食落口松露味cover 左d 牛食唔到牛味我仲未食到好食ge威靈頓呀!!!心太
昨日屋企人突然話夜晚食飯

大家都ok 咁就呢個la

忌廉湯
ok ge 幾creamy 不過不失咁la

黑松露忌廉炒野菌
松露味好香, 我最鍾意

但係略嫌咸左d

buffalo wings
有陣陣ge煙熏味..令到d 酸味變得有d 怪

意式蕃茄pizza
完全食唔到有蕃茄味!!!!

雖然我唔鍾意蕃茄
但都無理由無陣味...得芝士同脆餅底

芝士焗牛肉丸
都係buffalo wing 個汁, 肉丸有d 韌..
屋企人鍾意底d 蕃薯多過粒丸

有d 松露菇
一切好多血水 rest 得唔夠
食落口松露味cover 左d 牛
食唔到牛味
我仲未食到好食ge威靈頓呀!!!

心太軟

mini friday 呢餐唔係好食 但未至於難食
無一個菜係everything alright
但味道尚可
2018-06-26 129 瀏覽
自從吃過旺角Mini Friday,一直念念不忘。男朋友帶我去觀塘Mini Friday,好興奮。觀塘太塞車了,也很難泊位,最好就搭公共交通工具去。Mini Friday裝修酒吧風格,播著溫柔的歌曲,燈光稍暗,氣氛好有情調,望著男朋友 ,感覺好浪漫。一坐下,店員就遞了墨西哥脆片。我跟男朋友點了G餐香烤波士頓活龍蝦配西班牙黑毛豬肋條、加38元蟹肉鮮果三重奏、蟹肉芒果木瓜牛油果沙律、黑松露忌廉炒野菌、蟹膏帶子二重奏。乳酪鮮果沙律,水果和沙律菜也很新鮮 ,有蜜桃爆珠,好特別。蟹膏帶子二重奏,蟹膏配著新鮮帶子加飯,每一口飯也包著鮮甜味道,很配。香烤波士頓活龍蝦配西班牙黑毛豬肋條上菜有半隻龍蝦,好大份,而肉爽口彈牙,黑手豬肋條切到細條而肉質爽口,一點也不騷。配菜有紫薯球和羽衣甘藍。蟹肉芒果木瓜牛油果沙律賣相吸引,是水滴型的冰裏面放著沙律,每一層也放著不同的水果,每一口有層次感,味道豐富。黑松露忌廉炒野菌我的最愛。有多種不同的野菌加上忌廉、黑松露,十分惹味,齒頰留香。總結,氣氛十分浪漫,可以和情人試試,價錢也十分合理。
觀塘太塞車了,也很難泊位,最好就搭公共交通工具去。

一坐下,店員就遞了墨西哥脆片。

乳酪鮮果沙律,水果和沙律菜也很新鮮 ,有蜜桃爆珠,好特別。

香烤波士頓活龍蝦配西班牙黑毛豬肋條

蟹肉芒果木瓜牛油果沙律

黑松露忌廉炒野菌

總結,氣氛十分浪漫,可以和情人試試,價錢也十分合理。
2018-06-26 105 瀏覽
觀塘果然好多樓上舖食店,the wave這棟大廈很新潮,又有幾間樓食店,地方又夠大地方大,很舒服,又有卡位有1人套餐百多元一個餐,幾抵,有沙律,餐湯,主食,甜品及飲品。也有4人套餐,也可以散叫,視乎客人的budget去叫,選擇算多。這個是免費送的脆脆餅,薄而脆。乳酪鮮果沙律除了有不同的鮮果如火龍果,melon,還有菜及外型像日式魚子的橙味卜卜脆粒。另外加的單人歐陸海鮮拼盤有鮑魚,帶子,鮮蝦,青口等等,鮑魚巳附有醬汁,食完好開胃。自由配搭意大利麵可任選4種材料,我選了蘑菇,洋蔥,蕃茄及火腿,濃濃的茄醬味,材料及意大利麵份量也多, 也夠熱。 香草燒法國原隻春雞春雞肉夠嫩滑,多肉,side dish是配黃蕃薯,甜甜的。跟餐的甜品朱古力蛋糕好大件,有朱古力慕絲,最底層的是朱古力脆脆餅,甜甜的。食后感: 份量多,味道也ok,餐廳環境也算ok,有live band,用餐又不限時,good。

地方大,很舒服,又有卡位

這個是免費送的脆脆餅,薄而脆。

乳酪鮮果沙律

另外加的單人歐陸海鮮拼盤
有鮑魚,帶子,鮮蝦,青口等等,鮑魚巳附有醬汁,食完好開胃。

自由配搭意大利麵

香草燒法國原隻春雞
春雞肉夠嫩滑,多肉,side dish是配黃蕃薯,甜甜的。

跟餐的甜品朱古力蛋糕
好大件,有朱古力慕絲,最底層的是朱古力脆脆餅,甜甜的。

2018-06-26 531 瀏覽
第一次嚟Mini Friday, 覺得呢個地方好大,好適合一班人嚟gathering,呢度坐得好舒服,啱晒食嘢飲嘢同傾計,而且哩度冇時間限制,唔會話因為星期五人多趕你走,Open Rice訂座仲有八八折,正!今晚約咗兩個朋友嚟哩度食飯,之前已經上網睇下有啲乜嘢推介,見到有一個好出名嘅威靈頓牛柳,於是我哋就叫咗哩一個做頭盤,另外叫咗個腐皮蟹子沙律做前菜。飲品方面,我哋見餐牌有個影得幾靚嘅飲品叫 Germany,於是諗住叫嚟呃下like, 可惜嚟到嘅時候嗰個實物同幅相差好遠,不過味道係好好飲嘅!講返個前菜,哩個腐皮蟹子沙律的確好味,而且出面都冇食過,我覺得呢個Idea 幾好!至於威靈頓牛柳賣相非常好,切落去件牛柳唔會太熟,酥皮又好香,不過真係好飽肚,所以我哋本身諗住食完之後叫甜品,最後因為真係太飽所以冇叫,下次一定會嚟試下個雪糕疏乎厘班㦸。

Germany
腐皮蟹子沙律
威靈頓牛柳
  • beef Wellington
2018-06-23 107 瀏覽
今日突然好想食西餐 比我發現公司附近有間正評幾多既Mini Friday入到餐廳 原來mini friday分兩邊 一邊係西餐 一邊係中餐西餐廳環境比較暗 有d歐陸風情 位置寬落 坐得好舒服Set Lunch 既choice都好多 價錢分別由$59-$99 包埋餐湯脆片同飲品 今日係中湯 普通羅宋湯重點黎啦 就係西班牙黑毛豬配意粉!一上菜已經聞到好香既BBQ汁 d汁既份量岩岩好放係黑毛豬上面重點係黑毛豬肥瘦得宜 每食一塊都有小小豬油滲出黎 香味充滿口腔 一試難忘!食完成個主食 再黎返杯凍奶茶就最完美啦

西餐廳環境比較暗 有d歐陸風情 位置寬落 坐得好舒服

今日係中湯 普通羅宋湯

重點黎啦 就係西班牙黑毛豬配意粉!

食完成個主食 再黎返杯凍奶茶就最完美啦

2018-06-21 84 瀏覽
放工約咗個同事喺觀塘一間工廈嘅餐廳食晚餐。呢間餐廳位於The Wave 3樓,一邊食西餐一邊就食雞煲火鍋。最後我們選擇了西餐。餐廳嘅座椅和環境都好舒服同乾淨。其中一個特別之處,你可以一邊食一邊聽live Band,都好優雅!由於食物太多選擇,我們選擇了dinner set。套餐包括沙律,主菜,甜品同飲料!原本想叫香烤波士頓龍蝦配西班牙黑毛豬肋條,但已經售罄了。相信呢個一定好食乳酪鮮果沙律. 主要有菠蘿加奇異果,甜甜酸酸,開下個胃先香煎石斑魚柳番茄沙沙$189。個魚柳大大份,煎得又香又脆!炭烤1855美國牛肉眼拼牛脷$229。块肉眼好大份,啲肉質好好,好易入口,配埋個汁,好味海鮮拼盤$48。有蝦,帶子,鮑魚,青口同聖子!CP值相當高!是日甜品,朱古力芝士蛋糕。唔太甜,口感好,好食

由於食物太多選擇,我們選擇了dinner set。

乳酪鮮果沙律. 主要有菠蘿加奇異果,甜甜酸酸,開下個胃先

香煎石斑魚柳番茄沙沙$189。個魚柳大大份,煎得又香又脆!
香煎石斑魚柳番茄莎莎

炭烤1855美國牛肉眼扒拼牛脷

海鮮拼盤

是日甜品,朱古力芝士蛋糕。唔太甜,口感好,好食

香煎石斑魚柳番茄莎莎
炭烤1855美國牛肉眼扒拼牛脷
海鮮拼盤
  • 美國牛肉眼扒配牛脷
2018-06-21 71 瀏覽
約左朋友撐枱腳想食得精緻d,就揀左呢間。dinner set好豐富,有頭盤又有甜品。我地今次叫左二人餐,有多好多小食,一次過滿足哂。帶了蟹膏飯好惹味,帶子有兩隻都好大隻,蟹膏係類似韓式蟹醬個種,不過唔咸,好香好送飯。湯好大碗,忌廉打得好滑。脆片好香口,有牛油味,又唔會太油,用黎送酒飲或者睇波會好開心。主菜肉眼排有我塊面咁大,叫左七成熟,好易切開,有少少肥肉位,食落好香同埋juicy。配菜有紫薯好驚喜呀,估唔到同牛排食都得呀,唔似平時出面食個d薯菜,感覺纖維高d健康d。最後上甜品,朱古力慕斯蛋糕,上面兩層慕斯好滑,下面有層係朱古力脆米,一啖有唔同口感,幾得意。甜味似焦糖味,唔係一般沙糖,幾特別。
約左朋友撐枱腳想食得精緻d,就揀左呢間。

湯好大碗,忌廉打得好滑。

2018-06-21 47 瀏覽
環境似酒吧,輕鬆舒服,可以飲酒聊天。非常欣賞上菜速度超快。點了二人餐,先上了餐湯,粟米味濃,而且有些粒粒像是燕麥,想不到味道配搭得很好,又有些粒粒口感,非常豐富。海鮮併盤非常高質,鮑魚不會韌,蝦十分彈牙爽口,全部都沒有腥味,很新鮮。兩個醬汁很特別,有泰式生蝦醬和檸檬醬,很開胃。炒雜菜內有蘆筍,立即變得高級,濃濃的蒜香味,顏色夠鮮色一看就覺得新鮮健康。主菜黑毛豬非常軟稔,輕易切開,肉偏瘦,適合我這種怕肥的人。醬汁帶酸甜,食多多都不會覺得膩。

環境似酒吧,輕鬆舒服,可以飲酒聊天。非常欣賞上菜速度超快。

2018-06-19 65 瀏覽
上次跟朋友在觀塘吃過米走雞才知道店內令一邊的Mini Friday 是西餐今天又要出觀塘跟朋友會面所以就來Mini Friday 試一試這裏跟咪走雞只有一欄之隔西餐這邊就多了一傘的擺設令到感覺更令一邊有點不同基本上set dinner餐牌上選擇款式很多如果都是唔啱的話普通餐牌內的食物也很吸引點好菜後先上是日餐湯忌廉蜆湯嘅忌廉味突出,湯的質感軟滑而入邊很多蜆肉,令到口感豐富我們點了一個自選pizza我們可以自選四款配料喜歡食薄批的我們,這個Pizza完完全全符合晒我們的口味,批底十分薄!Pizza上除了有滿滿嘅配料之外還有一層厚厚的芝士,足料好味平時在外面見到威靈頓牛柳的價錢亦都不是太平這裏不用$300就可以試到看到價錢這麼合理!二話不說order一客威靈頓牛柳是一個做法比較繁複的一道菜據我所知先要將牛柳先烹調,然後在外層包上做酥皮,再用焗焗熟如果時間拿捏得不夠好的話,牛柳就會過熟變得不好吃,浪費了牛柳而Mini Friday 廚師們時間拿捏得剛剛好酥皮香脆、牛嘅肉質亦好腍沒有過火最後Pizza餐會跟一個甜品朱古力蛋糕味道不過不失為我地這豐富的一餐作完美的句號
上次跟朋友在觀塘吃過米走雞

基本上set dinner餐牌上選擇款式很多
如果都是唔啱的話
普通餐牌內的食物也很吸引

點好菜後先上是日餐湯
忌廉蜆湯嘅忌廉味突出,湯的質感軟滑
而入邊很多蜆肉,令到口感豐富

我們點了一個自選pizza
我們可以自選四款配料
Pizza上除了有滿滿嘅配料之外
還有一層厚厚的芝士,足料好味

平時在外面見到威靈頓牛柳的價錢亦都不是太平
這裏不用$300就可以試到
看到價錢這麼合理!二話不說order一客

威靈頓牛柳是一個做法比較繁複的一道菜
據我所知先要將牛柳先烹調,然後在外層包上做酥皮,再用焗焗熟

而Mini Friday 廚師們時間拿捏得剛剛好
酥皮香脆、牛嘅肉質亦好腍沒有過火

最後Pizza餐會跟一個甜品
朱古力蛋糕味道不過不失
為我地這豐富的一餐作完美的句號

2018-06-15
2018-06-18 49 瀏覽
之前食過旺角店已經覺得幾好,龍蝦最難忘😝✌🏻觀塘有另一番感覺,放工盡情吃喝既輕鬆感,大家都點wine/beer呢個dinner set 好抵,再食再食!要左A&G!先黎大大佢份沙律🥗!我最後先食,因為會好飽!湯,當晚係南瓜🎃,唔錯,好creamy!主角!請登場!!洗唔洗咁大隻!肉質彈牙,鮮甜既龍蝦食過番尋味價錢真抵!意大利飯,任選4款材料!i had garlic steak ham with tomato souce😂好味!番茄汁好開胃,今晚喜歡食飯加$48既小海鮮拼盤,我通常都加,抵食,可襯tabasco加映明太子雞翼!好香兼去骨,配酒之選啦
之前食過旺角店已經覺得幾好,龍蝦最難忘😝✌🏻

呢個dinner set 好抵,再食再食!要左A&G!

先黎大大佢份沙律🥗!我最後先食,因為會好飽!

湯,當晚係南瓜🎃,唔錯,好creamy!

價錢真抵!

加$48既小海鮮拼盤,我通常都加,抵食,可襯tabasco

加映明太子雞翼!好香兼去骨,配酒之選啦

2018-06-13
  • 龍蝦