2020-10-09 518 瀏覽
位於旺角的 Mini Friday ,是一間主打多元化西餐廳。品牌有旺角和觀塘都有分店,旺角店相對上有情調,吸引不少情侶光顧。而觀塘店則有Live band表演,熱鬧氣氛,更適合一大班人聚會呀。Mini Friday與同層的日本料理店 日本野,同屬一個集團,使用同一個接待處和洗手間。想吃西餐和日本菜? 他們都一手包辦哦!餐廳環境寬敞,設有不少卡位,坐得舒服,食得舒適,用餐過程感覺良好。以紅磚牆和酒瓶做裝飾,帶點懷舊的西餐廳感覺。每枱客人匀會呈上一碟炸脆片,賣相像墨西哥的Nachos。如果有醬汁附上,感覺上更加完美。胡椒雞翼 $58全新推出的時代抗翼有四個口味,胡椒雞翼用上大量的黑胡椒粒和蜜糖調味,嗆中帶辣,辣中帶甜,味道不錯。意式辣肉腸巴馬火腿薄餅 $158這裡的薄餅匀是薄脆餅乾口感,面層放有巴馬火腿和芝士,非常邪惡,薄餅鹹中有辣,惹味刺激。由於是薄脆餅底,所以兩人分享也不會過膩。心太軟配雪糕 $68製作需時的心太軟,呈上時即傳來濃香的朱古力味。心太軟焗得剛剛好,外脆內流心,緩緩流出的濃稠朱古力醬,又香又甜,是傳統經典味道呀。
位於旺角的 Mini Friday
,是一間主打多元化西餐廳。

Mini Friday與同層的日本料理店 日本野

胡椒雞翼 $58

意式辣肉腸巴馬火腿薄餅 $158

心太軟配雪糕 $68

2020-10-06
2020-09-27 1311 瀏覽
餐廳格局西式, 但最緊要係坐得舒服, 放到野得黎唔會太逼!服務好, 有換碟, 店員都熱心, 基本上到7-8pm左右都爆晒場.前菜, 呢個前菜無收費, 脆口野比客人咬下咁解,建議唔好食太多, 一陣無肚食其他野!黑松露野菌湯(48$), 野菌料落足, 可以見到面頭勁多碎, 口感一粒粒好似沙冰咁,如果加埋忌廉就更完美! 自己中意偏甜.肉眼扒(258$) 7成熟, 面頭如果細心d睇都會見到d肉汁, 肉汁比較多, 牛味重, 配埋醬汁食用比較濃味. 格離有個薯蓉, 細細件, 可能唔算好飽但creamy, 味道唔錯!卡邦尼扁意粉(98$) , 價錢唔算貴, 份量正常, 汁好痴意粉, 同埋汁夠濃味, 味道唔錯, 如果打散埋個蛋食會更好食, 會有小小黃美醬既味道, 美中不足既係意粉唔係扁意粉,係圓頭意粉, 口感度唔夠彈牙!心太軟(68$) 流心做得好出色, 朱古力味濃, 帶小小苦, 我自己覺得整得相當唔錯,流心切開時都十分香, 雪糕可惜無其他味選~整體而言味道, 環境 , 服務都唔錯,價錢都好抵食, 推薦一試!

餐廳格局西式, 但最緊要係坐得舒服, 放到野得黎唔會太逼!

前菜, 呢個前菜無收費, 脆口野比客人咬下咁解,
建議唔好食太多, 一陣無肚食其他野!
如果加埋忌廉就更完美! 自己中意偏甜.

係圓頭意粉, 口感度唔夠彈牙!
流心切開時都十分香, 雪糕可惜無其他味選~

整體而言味道, 環境 , 服務都唔錯,
價錢都好抵食, 推薦一試!
2020-09-26
2020-09-18 1559 瀏覽
九月第二個星期二晚上,旺角。友人工作勞累,加上政府朝令夕改的抗疫措施,很久都沒有在平日出來晚飯,最近晚飯時間放寬到晚一點,友人就先訂了西餐廳,下班後好好吃一頓。電梯門打開,就是一大幅貼滿復古風外國掛畫的紅磚牆,配上仿油路燈,很有外國家庭式小餐館的溫暖感覺。從門外的大燈牌可以得知餐廳主打自家製菜式,而且價錢走親民路線,裡面抬頭看到的星空吊燈又營造了浪漫的氛圍。黑松露野菌湯,熱騰騰的餐湯飄來陣陣菇菌香,每一口都是滿滿的蘑菇粒,足料又酸暖胃。柚子蜂蜜雞翼,在抗疫期間餐廳推出的新品,把醃好的雞翼煎香,用上韓國柚子蜜拌勻,雞翼變得晶瑩剔透,香脆軟嫩的雞肉酸酸甜甜,可口又有趣。時代抗翼還有咸蛋黃醬,辛辣跟胡椒蜜糖可以選擇,58塊有4隻,雞翼控真的不要錯過。1664可倫堡白啤酒,為了迎接主菜的來臨,我們各點一杯1664白啤酒,友人挺喜歡的,喜歡它獨特的花果香跟綿密的氣泡,感覺清爽沒有太多啤酒的苦澀感。火焰燒德國咸豬手,服務生把一大隻已經烤好的豬手端上桌,火槍一點,整隻豬手就在我們面前燒起來了,好壯觀啊!燒完以後就端回廚房切件再端出來,外皮又脆又有嚼勁,肉質嫩滑,雙重享受,配上一點德國酸菜Sauerk
九月第二個星期二晚上,旺角。

裡面抬頭看到的星空吊燈又營造了浪漫的氛圍。
黑松露野菌湯
柚子蜂蜜雞翼
1664 Blanc
火焰脆燒德國咸豬手
燒完以後就端回廚房切件再端出來,外皮又脆又有嚼勁,肉質嫩滑,雙重享受,配上一點德國酸菜Sauerkraut可以降低膩感,最喜歡吃豬手了!

吃著喝著,聊聊天,可惜限聚到十點而已,真想再坐久一點呢。
2020-09-08
$458.5 (晚餐)
柚子蜂蜜雞翼
1664 Blanc
2020-07-25 4009 瀏覽
上兩次食Mini Friday 已經係一年前既事,兩次都係同事請食lunch buffet,當時已經覺得buffet 黎講質素唔錯。早排經過朗豪坊附近,突然心血來潮,同朋友上左去銀坊廣場再戰Mini Friday! 不過真係第一次試佢既晚餐,而且上兩次都係喺觀塘食,今次算係試菜之旅 😋一出lift 就見到佢大大個招牌,嗰陣仲未有六點後禁令,入面係高朋滿座。由於唔想打擾到其他食客,所以冇影到室內嘅setting,不過都係西餐廳嘅設計,帶點昏暗。餐廳提供左好幾個餐牌,可以點晚市套餐,或者散叫每一道菜,仲黎個抗疫餐牌,非常有創意😂 我同朋友最後都係點左 set dinner,因為比較抵食,有前菜、餐湯、主食同埋加$1 換到既甜品!另外,本身一入到黎,枱上面已經擺左一盤玉米脆片,類似墨西哥Nachos 🇲🇽 我地試左幾塊,口感帶點脆,亦都有玉米片嘅味道,不過我地廢事食太飽品嘗唔到個dinner set,所以只係小嚐數口。好快店員就呈上左沙律同餐湯,田園沙律嘅主要材料有生菜、粟米🌽同蕃茄🍅,清新可口。沙律醬汁酸酸甜甜,都幾開胃。餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我

餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我估係有放到肉類熬製,因為餐湯鮮味十足,仲好似帶點奶油味,香濃細滑。

首先出爐嘅係朋友點嘅DIY 意粉餐(價值$158),我地揀左黑松露忌廉汁配雞柳扁意粉🍝 我地另外加左$20 追加煙三文魚,份量都幾足,抵食又好味 👍🏻

由於我同朋友都係黑松露愛好者,佢既醬汁好合我地心意,香口味濃😋 雞柳味道唔錯,食落幾嫩滑,而且好足料,啖啖肉~

意粉烹調時間岩岩好,軟硬適中,彈牙既口感得以保存,勾起左我地喺意大利食意粉嘅回憶🇮🇹

最後介紹下個煙三文魚,三文魚處於半熟狀態,口感依然係嫩滑,帶有咸香味。三文魚既油脂感雖然冇咁飽滿,但微微溢出魚油香,係另一種風味。

後來我點既碳燒紐西蘭牛肉眼扒(價值$258)都到左~ 炭燒過既牛扒離遠已經聞到陣陣香味,牛扒表面雖然燒熟左,但裡面仲係處於五成半熟既狀態,口感真係非常juicy!

其實我地食嘅途中有個小插曲,由於朋友覺得牛扒中間太生,所以我地好唔好意思地叫左店員幫我地拎入去再煎熟啲。店員非常樂意,二話不說就幫我地拎左入廚房,出返黎仲重新擺盤,令我地覺得好窩心👍🏻☺️

繼續介紹牛扒,牛扒既脂肪分佈非常均匀,咬落不但嫩滑,而且肉汁四溢。

旁邊嘅黑松露薯蓉唔單止香滑味美,仲有助清減食客口腔內既油膩感,咁就可以慢慢細味呢塊碳燒牛肉眼扒🔥🥩。

最後呈上嘅係$1 換購嘅甜品,chocolate brownie~ 本身仲好擔心會因為好飽而食唔落,點知呢道甜品非常小巧,朋友稱之為「一口糕」,因為真係可以一啖食完 😂 brownie 甜甜地,帶點朱古力既苦澀味,口感鬆軟。

當時我地掛住食,竟然唔記得左影餐飲,分別係凍檸茶同埋可樂,呢兩樣咁大眾化嘅野飲就唔多作介紹 😛🥤🍋☕️

總括而言,餐廳氣氛熱鬧,食物質素亦都滿意~ 店員既服務態度親切,等疫情消退之後,要再帶朋友去試其他菜式。
2020-07-09
  • 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁
今次同 @168hungryki 嚟到 @minifridayhk 挑戰兩個人食三個主菜兩個小食一個甜品😇食到勁滿足,除翻開每人都唔使$500,好抵食呀!旺角分店環境同氣氛都唔錯,又適合情侶黎平平哋食個西餐,亦都適合一大班朋友嚟聚會😆不過weekday嘅夜晚嚟到都幾full,大家有心嚟嘅話記得要book枱啊!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10🌟整體食物質素高 • 價錢合理 • 推薦𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖✨.《皇牌威靈頓牛柳》$298🌟7.5/10🌟𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙒𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜𝙩𝙤𝙣基本上每一枱都必點呢個皇牌beef wellington😍牛柳煮得啱啱好,大概五成熟,保留到牛肉本身嘅肉汁嘅同時又唔會話好韌💯外層酥皮都算做得幾鬆脆!最欣賞係牛柳同酥皮之間夾住一層蘑菇,食落口感更加豐富!.《火焰脆燒德國鹹豬手》$238🌟7.8/10🌟𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙂𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙆𝙣𝙪𝙘𝙠𝙡𝙚呢個
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10

《皇牌威靈頓牛柳》$298🌟7.5/10🌟
𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙒𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜𝙩𝙤𝙣

《火焰脆燒德國鹹豬手》$238🌟7.8/10🌟
呢個鹹豬手真係睇得又食得!店員會幫豬手點火,等你打完卡之後會幫你拎返入廚房切好再上枱。
豬手外皮超級香脆,肉質嫩滑,同honey mustard好夾!而且份量真係非常之多,啱晒一大班人share食~
𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖

《𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖》$158🌟8/10🌟
成餐飯最有驚喜係呢一個diy pasta😆我哋揀咗黑松露忌廉汁配龍蝦(另加$48)雞柳闊條麵~
闊條麵好重蛋香味,又有咬口,好好食!!!再加上黑松露醬汁好香,又夠creamy,不過提提大家好多醬汁都係底部,記得撈勻先食啊!
而配料龍蝦都煎得幾香,不過如果再爽口彈牙啲就perfectooo🙊雞柳就係一條條咁,完全混合左係個醬汁度,都唔錯!
黃到金雞翼

《黃到金雞翼》$58🌟7.5/10🌟
𝙎𝙖𝙡𝙩𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 𝙔𝙤𝙡𝙠 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨
上枱嘅時候隔住個口罩都聞到超香嘅鹹蛋黃味,但食落其實雞翼嘅鹹蛋黃味唔算太重,但勝在有粒粒鹹蛋黃伴碟!而且雞翼都夠juicy,好惹味👅
溫泉蛋菠菜大啡菇

《溫泉蛋菠菜大啡菇》$88🌟7.5/10🌟
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙤𝙗𝙚𝙡𝙡𝙤
其實呢道菜基本上溫泉蛋流到心嘅話都好難會出錯㗎啦🤣完全係想像到嘅味道!好食嘅~
𝙈𝙞𝙣𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙙𝙖𝙮 @minifridayhk
📍#BELLYwongs_MK #BELLYwongs_kwuntong
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_meats 😇
𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖
黃到金雞翼
溫泉蛋菠菜大啡菇
  • DIY  Pasta
5天前 0 瀏覽
秋天是我最喜愛的季節,特別多飯局,因為好多朋友仔都係10月生日嘅。第一次嚟旺角的 mini Friday ,地點就喺銀城非常方便。餐廳走型格路線,坐得舒服,服務殷勤,店員充滿活力,免費脆口粟米片做小食,一邊食一邊睇Menu 價錢親民,都幾 chill, 舒舒服服吃一頓晚飯,怪不得全場 Full House.火焰脆燒德國鹹豬手 $238一場嚟到梗係叫個打卡呃 like 嘅靚豬手先啦! 呢個火焰脆燒德國鹹豬手 ,好睇又好食。店員送上枱嘅時候會叫我哋準備定相機,然後電光火石之間就點着左火啦!我哋港女上身打完卡之後,店員會主動幫我哋拎返入廚房,切件分開上。即場火焰燒過的豬手果然惹味可口,外皮香脆,入口肉質嫩滑,配搭蜜糖芥茉醬一起吃,味道更加豐富。再加埋德國鹹酸菜一起吃,可以去油膩感,份量非常多,有咬口,好好食!Dinner Set 晚餐真心抵食!有前菜, 田園沙律新鮮爽脆。 是日餐湯是香草雜菜湯,女生最喜歡的清新味道。餐飲還喝了一杯凍奶茶十分滿足。碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁 $258主菜真的是不得了,medium 的碳燒紐西蘭牛肉眼扒,肥美肉厚,成熟度剛剛好,切開肉汁豐富,牛肉味道濃郁

火焰脆燒德國鹹豬手 $238
一場嚟到梗係叫個打卡呃 like 嘅靚豬手先啦!

Dinner Set

碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁 $258
主菜真的是不得了,medium 的碳燒紐西蘭牛肉眼扒,肥美肉厚,成熟度剛剛好,切開肉汁豐富,牛肉味道濃郁,食到停唔到口。肥瘦均勻,肉質鬆軟,美中不足係有少少筋。

配菜亦花了心思,薯蓉配上黑松露燒汁,味道滋味無窮。

晚餐加 $1換 是日甜品,提拉米蘇細細件很有質素。

蘋果金寶
一講到食甜品我就有第二個胃啦!Apple Crumble 是英式甜品,好味又健康的蘋果做主打,餡料充滿肉桂清香,香脆的Crumble 鋪面,如果可以配上香滑的雪糕就更好吃。一口凍奶茶,一口熱騰騰的 蘋果金寶 ,甜甜酸酸好滋味,爲晚餐畫了一個完美的句號。

整體食物質素高有驚喜, 價錢合理,推薦火焰脆燒德國鹹豬手!

• 黃到金雞翼
6天前 0 瀏覽
一間從網上得知的西式餐廳係旺角,今晚專登去試下,到門口見到裝修都好靚,好有情調,入到餐廳內,見到牆上放了好多紅酒吉樽作擺設幾有特色,而每一張都已放了一小籃小食,供客人用作飲餐湯時一同享用。我見餐牌有set dinner, 又有好多不同美食供選擇,款式多樣化,我們點了2個dinner set,分別法式紅酒燴羊膝和碳烧燒紐西蘭牛肉眼扒配上黑松露汁,我叫了7成熟,配以餐有湯,沙律飲品及加$1又有是日甜品好抵,個羊膝燴得好入味又無失去羊的味道好正👍而個牛肉眼扒有碳燒香味又無失去牛嘅肉味好ok😋配上黑松露汁so perfect👌,而甜品係芒果慕士蛋糕都好好味又不太甜啱晒我,總結來說,個晚餐好有水準,下次會再嚟試其他美食。✌😋

2020-10-14
2020-10-11 0 瀏覽
忙碌左一星期就緊係期待 Happy Friday 啦!我今次就約左fd 來 Happy 下, 我見我早左到就比左個驚喜佢,今次我叫哂d 食物先睇下佢有咩反應🤣🤣🤣🤣🤣。今次我叫左兩 set dinner ,因為我見到叫 set 可以加 1蚊換是日甜品,咁就緊係唔好錯過啦。⚛ 雜菜湯 ~ 西湯係我平時鍾意飲的湯,因為入面d 雜菜我都鍾意食,因煲左湯好淋的。⚛ 田園沙律 ~ 開頭我以為好清,得幾條沙律菜仔, 但原來有心思位架,佢個汁酸酸甜甜,加上幾粒爆珠連同沙律菜一齊食好 fresh 。⚛ 香烤澳洲羊架配薄荷燒汁 ~ 我叫左7成, 好欣賞佢烤到個邊位好脆,但中間位剛熟, 咁樣的肉質好鮮嫩,點一點個薄荷燒汁夠哂可口 ,仲有一個加分位,薯蓉佢加左dd 黑松露煮得又滑我超愛😍。⚛ DIY PASTA ~ 我選左辣味茄汁+扁意粉+煙鴨胸+再追加龍蝦(加$48),今次選擇加龍蝦係因為我個 fd 鍾意食 😋, 亦因為我叫左呢碟,佢讚不絕口, 其實我自己都好喜歡,因個辣茄汁煮得好到位,又唔會辣到搶喉嚨,煙鴨胸仲要都幾多片下, 龍蝦都爽彈。⚛ 甜品係一口 Tiramisu⚛ 餐飲 凍檸茶凍檸水

甜品係一口 Tiramisu

⚛ 餐飲 凍檸茶凍檸水

朋友好滿意這一餐, 我們的 Happy Friday 都吹水吹得好盡興。

2020-10-10 0 瀏覽
服務態度一般,俾咗錢食嘢但係好似成日好快講嘢就咁,仲好直接同你講話有客人等緊位,未試過食一間餐廳係咁。啲嘢食就唔錯,但係服務態度可以改善。如果你慶祝生日或者紀念嘅話就唔好黎喱間,因為佢好快催你走。
喱間,因為佢好快催你走。
今晚係第一次黎食因為見到d人評語個個話好食。一入到門口,明知道2位客人又有蛋糕又有袋都唔安排一個4人座位比人舒舒服服咁慶祝。而另一對沒有較多袋既情侶較我們遲入小小就有4人座位,服務員完全不夠體貼。已告訴服務員安排另一個位置也是安排一枱2人座位,最後菜上到來不夠位放仲將d碟子放在客人既餐具上。真係服左佢地。😠食左個青醬雞意粉BBQ肋骨同雞翼,食物味道Okay, 但係兩碟d肉除左雞翼完全唔夠嫩(好鞋拾拾)。最緊要係d服務員Service好差。個個成日都催人食野。人地未食完道菜就不斷行過來問你還要唔要,30分鐘都未坐夠就不斷催人問收野。非常煩厭!還有,人地帶左個蛋糕去幫人慶祝生日。疫情底下個服務員只拎個蛋糕出黎四圍行而唔係成個完整既蛋糕連盒比客人,衛生程度有待改善。手還要拎著個蠟燭底叫人如何放心插落去個蛋糕。真係氣死人。 🙄

2020-10-09
2020-10-07 0 瀏覽
早排約咗朋友去 Mini Friday 食 dinner🥘 .碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁🥩肉眼扒厚身大塊,五成熟煮到啱啱好🔥內裡肉質粉嫩軟腍💗有少少筋位同脂肪😉配上黑松露燒汁更加好味🤤薯蓉 creamy🥔仲有配菜🥒.即製梳乎厘班戟配雪糕🍨梳乎厘班戟嘅空氣感整得唔錯👍🏻入口鬆軟😌蛋味香濃🥚配埋朱古力雪糕🍫雜果就滋味好多😋.餐前小食🥠墨西哥脆片香脆,唔太油膩😙.田園沙律🥗有番茄仔、粟米🌽生菜🥬食得出幾新鮮💦沙律加咗胡麻醬同爆珠就更清爽.是日餐湯🥣當日係香草雜菜湯🌿湯入面有雜菜、青豆同紅蘿蔔🥕蕃茄味濃郁開胃😆.是日甜品🍰芒果蛋糕🥭有少少似慕絲🤔唔會太甜☺️.冷泡水果茶(Jar)🍹有橙🍊蘋果🍎士多啤梨🍓酸酸甜甜又冰涼❄️.熱咖啡☕️偏苦唔澀
早排約咗朋友去 Mini Friday 食 dinner🥘
餐前小食🥠墨西哥脆片香脆,唔太油膩😙
是日甜品🍰芒果蛋糕🥭有少少似慕絲🤔唔會太甜☺️
  • 是日餐湯
  • 沙律
  • 甜品
2020-10-06 26 瀏覽
好耐冇去旺角Mini Friday食晚飯,尋晚好想食豬手,而呢間嘅火焰豬手係非常有名嘅,所以又嚟幫襯啦⋯⋯。。火焰脆燒德國咸豬手 $238。呢個好好食,waiter 起你面前點著隻咸豬手,然後幫你切埋,個皮超脆,啲肉好嫩好juicy,係必叫。。。黑松露花膠年糕$78入面有條大花膠,好多黑松露,好creamy, 年糕好稔,呢味餸好得意,似係食緊意大利飯,只不過佢係年糕,而唔係飯。。。柚子蜂蜜鷄翼$58雞翼亦都係呢間餐廳必叫,佢哋有一系列「時代抗翼」,有柚子、咸蛋、辛辣及胡椒味。最啱我呢個鷄翼。

。火焰脆燒德國咸豬手 $238

。黑松露花膠年糕$78

。柚子蜂蜜鷄翼$58

• 黃到金雞翼
2020-10-05 31 瀏覽
疫情中 大家都少咗出街食現疫情好些 約朋友去旺角銀城食西餐 餐廳燈光好有情調 坐位都幾寬敞於疫情中感到幾安全 每張枱都放了一籃墨西哥脆脆 香脆好味餐廳有DIY自選餐或 dinner set 亦有散餐我叫咗一份自選餐 有雜菜湯及田園沙律沙律配上意大利醋 很fresh 有開胃的感覺意粉有天使麵 意大利粉 扁意粉 寬條麵 意式燴飯我揀咗意大利粉 加自選配料大啡菇再加$48跟龍蝦上 意粉爽口彈牙 龍蝦鮮甜又juicy 加多$1仲有香蕉蛋糕做甜品蛋糕香蕉味濃郁 甜度適中 入口鬆化又好味朋友叫咗碳燒紐西蘭牛扒配黑松露汁 牛扒肉質鮮嫩有牛味 口感juicy配有黑松露的薯蓉十分夾整體這餐飯係我在疫情中最滿意的一餐 good!
疫情中 大家都少咗出街食
蛋糕香蕉味濃郁 甜度適中 入口鬆化又好味
朋友叫咗碳燒紐西蘭牛扒配黑松露汁
牛扒肉質鮮嫩有牛味 口感juicy
配有黑松露的薯蓉十分夾
整體這餐飯係我在疫情中最滿意的一餐 good!
2020-10-02 47 瀏覽
很久沒有晚上外出用膳,襯著限聚令放寬,立即相約友人去吃餐好的,就找到地點方便的Mini Friday。天氣熱,一坐下就要點杯法國1664啤酒,綿密的泡沬,細緻的酒質加上獨特的花香,精神為之一振,暑氣全消。海鮮龍蝦湯非常濃郁,充足海鮮及龍蝦香,配料還有大蝦,大蜆及魷魚等海鮮,十分豐富。友人愛吃豬手,火焰脆燒德國豬手就必點了。上枱先淋上醬汁點火,熊熊火焰把豬手燒得皮脆肉嫩,沾上醬汁更惹味。點了龍蝦海鮮扁意粉,龍蝦,大蝦及大蜆等配料都大大隻,扁意粉軟彈,充滿蒜油香。由於last order關係,想點的辣蕃茄汁的售罄了,不然味道會更好。

2020-09-08