今次同 @168hungryki 嚟到 @minifridayhk 挑戰兩個人食三個主菜兩個小食一個甜品😇食到勁滿足,除翻開每人都唔使$500,好抵食呀!旺角分店環境同氣氛都唔錯,又適合情侶黎平平哋食個西餐,亦都適合一大班朋友嚟聚會😆不過weekday嘅夜晚嚟到都幾full,大家有心嚟嘅話記得要book枱啊!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10🌟整體食物質素高 • 價錢合理 • 推薦𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖✨.《皇牌威靈頓牛柳》$298🌟7.5/10🌟𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙒𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜𝙩𝙤𝙣基本上每一枱都必點呢個皇牌beef wellington😍牛柳煮得啱啱好,大概五成熟,保留到牛肉本身嘅肉汁嘅同時又唔會話好韌💯外層酥皮都算做得幾鬆脆!最欣賞係牛柳同酥皮之間夾住一層蘑菇,食落口感更加豐富!.《火焰脆燒德國鹹豬手》$238🌟7.8/10🌟𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙂𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙆𝙣𝙪𝙘𝙠𝙡𝙚呢個
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10

《皇牌威靈頓牛柳》$298🌟7.5/10🌟
𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙒𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜𝙩𝙤𝙣

《火焰脆燒德國鹹豬手》$238🌟7.8/10🌟
呢個鹹豬手真係睇得又食得!店員會幫豬手點火,等你打完卡之後會幫你拎返入廚房切好再上枱。
豬手外皮超級香脆,肉質嫩滑,同honey mustard好夾!而且份量真係非常之多,啱晒一大班人share食~
𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖

《𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖》$158🌟8/10🌟
成餐飯最有驚喜係呢一個diy pasta😆我哋揀咗黑松露忌廉汁配龍蝦(另加$48)雞柳闊條麵~
闊條麵好重蛋香味,又有咬口,好好食!!!再加上黑松露醬汁好香,又夠creamy,不過提提大家好多醬汁都係底部,記得撈勻先食啊!
而配料龍蝦都煎得幾香,不過如果再爽口彈牙啲就perfectooo🙊雞柳就係一條條咁,完全混合左係個醬汁度,都唔錯!
黃到金雞翼

《黃到金雞翼》$58🌟7.5/10🌟
𝙎𝙖𝙡𝙩𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 𝙔𝙤𝙡𝙠 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨
上枱嘅時候隔住個口罩都聞到超香嘅鹹蛋黃味,但食落其實雞翼嘅鹹蛋黃味唔算太重,但勝在有粒粒鹹蛋黃伴碟!而且雞翼都夠juicy,好惹味👅
溫泉蛋菠菜大啡菇

《溫泉蛋菠菜大啡菇》$88🌟7.5/10🌟
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙤𝙗𝙚𝙡𝙡𝙤
其實呢道菜基本上溫泉蛋流到心嘅話都好難會出錯㗎啦🤣完全係想像到嘅味道!好食嘅~
𝙈𝙞𝙣𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙙𝙖𝙮 @minifridayhk
📍#BELLYwongs_MK #BELLYwongs_kwuntong
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_meats 😇
𝘿𝙄𝙔 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖
黃到金雞翼
溫泉蛋菠菜大啡菇
  • 火焰脆燒德國咸豬手
  • DIY  Pasta
2020-06-04 2464 瀏覽
近日,主要集中在頻道上(緣食。慢活),已有一段時間沒有更新。剛好在旺角,幫襯了一間西餐廳,便決定寫它一下。店位於旺角銀座樓上,主打西餐,店家在西餐廳旁亦有經營一間日本料理,日本野。西餐廳,店名Mini Friday,裝修寬敞很舒適。除了有單點的菜式,亦有數款晚市套餐,價錢合理。女朋友,選擇了H餐,我則選了F餐,再點了一款沙律,雞翼,兩客甜品,跟餐已包了兩杯飲品。主菜是甚麼?容後再説。點餐後,待應已奉上一客脆片,很脆,但有點未開餐先滯飽的感覺。套餐沙律及單點的沙律,前後腳到步,套餐沙律醋味十足。單點的是芒果黑松露鮮蝦沙律(98元),黑松露配鮮蝦,真的不錯,很開胃。鹹蛋黃雞翼,很香的鹹蛋味,但略油,58元四隻。主菜,分別是羊架及肉眼扒,前者採納了待應的建議,選擇了五成熟,肉眼扒同樣。肉眼扒,肉質有點過火,略嚡,牛味十足。羊架,肉質略肥,嫩口,味道不差。最後再來兩道女朋友最愛的甜品,梳乎厘及心太軟,完結了今晚一餐。Mini Friday (旺角)旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

鹹蛋黃雞翼,很香的鹹蛋味,但略油,58元四隻。

肉眼扒,肉質有點過火,略嚡,牛味十足。

羊架,肉質略肥,嫩口,味道不差。

Mini Friday (旺角)

2020-05-28
2020-05-13 2650 瀏覽
要過一個Happy Friday 梗係嚟到Mini Friday,今日同朋友慶祝生日去到旺角銀城廣場樓上有一間西餐廳好出面,聽講呢間西餐廳以前都好出名,我有好多朋友都推介過,今次真係來一次實地考察。由於仲係疫情嘅關係,枱與枱之間都有1.5米距離,等食客食得更安心。本身都有諗過叫二人餐,但係發現原來晚市套餐更為吸引。首先點左個芒果黑松露鮮蝦沙律,冇諗過係咁吸引㗎,藍色嘅冰鎮倒模將沙律承載著,沙律有一個固定形狀,食落口感好新鮮,芒果酸酸甜甜仲帶有黑松露嘅香味添。之後再叫咗黑松露花膠煮年糕,我覺得呢個幾特別,好少人會想到用黑松露去配搭花膠,仲要炮製出煙煙韌韌嘅年糕,竟然覺得完全毫無違和感。套餐方面我哋點左香烤美式BBQ豬肋骨同埋紐西蘭肉眼扒, 我同朋友互相分享兩者都幾好食,豬肋骨正正常常,加上BBQ醬香濃又滋味。最後不得不提這個即製梳乎厘班戟配雪糕,是我全晚最期待的部份,它即叫即整需時15分鐘,到達時香噴噴,班戟空氣感十足,烤過後更香甜,加上少許的淡忌廉和士多啤梨雪糕真是值得令人期待的。

之後再叫咗黑松露花膠煮年糕,
同埋紐西蘭肉眼扒

2020-04-16
這間樓上西餐廳已經食過無數次,性價比高,每次都KEEP到水準,果日同老公行開旺角,又走上去食晚餐啦!餐廳座位闊落,燈光柔和,環境幾舒服呀!餐廳主要以西餐為主,款式種類有好多,另備有一人及二人套餐,連飲品也不少選擇!未上菜前,侍應奉上墨西哥脆餅俾我地餐前小食,不另收費的,脆脆的沾上醬汁特別惹味~我就叫左個自選意大利飯晚餐HK$158;Set Dinner 包左一份沙律、是日餐湯、主菜、飲品同埋甜品!羅宋湯跟餐奉上的羅宋湯,入面有不少的蔬菜,口感十足,味道有濃濃的蕃茄味,酸酸甜甜幾開胃,一啖飲落肚暖入心!鮮果沙律份量都算幾大碟,除左新鮮的沙律菜之外,入面仲加入左粟米同車里茄,好Fresh又爽口,混入不少的沙律醬,口感味蕾都好清新!黑松露忌廉汁雞柳意式燴飯這個自選意大利飯/意粉可以隨自己喜好去選舉醬汁同配料,我就選擇了黑松露忌廉汁,配上意式燴飯,配料就揀左雞柳~可以自選出自己喜歡的醬汁及配料,即叫即製,意式燴飯就似意大利飯,醬汁收得岩岩好,唔會太水/太杰身,雞柳好淋身易咬,除左雞柳之外,仲加入左黃椒及紅椒,仲有蘑菇,味道岩岩好唔會太咸!香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁 HK$228而我老公就點左呢份香

餐廳座位闊落,燈光柔和,環境幾舒服呀!

我就叫左個自選意大利飯晚餐HK$158

羅宋湯

鮮果沙律

黑松露忌廉汁雞柳意式燴飯

香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁 HK$228

而我老公就點左呢份香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁晚餐,同樣是跟沙律、是日餐湯、飲品同埋甜品

想不到牛仔骨的份量都幾大件,蜜糖燒汁好惹味,牛仔骨肉質有咬口,不會過韌,咬開有肉汁滲出,而且厚度適中,吃掉兩塊大的牛仔骨已經好飽肚了!

旁邊也配上了不少薯菜都幾好味!

香草牛油焗田螺酥盒 HK$88

另外單點左一客香草牛油焗田螺酥盒,即叫即焗,外邊酥皮好香脆,入面就有熱騰騰的焗田螺,好爽口入味,外脆內軟口感十分豐富!

而餐飲的選擇是咖啡或茶,我地都叫左檸檬水!

最後晚餐的甜品是朱古力泡芙,SIZE都十分MINI,一口小食的SIZE,味道正常不會過甜!
2020-04-25 2444 瀏覽
雖然疫情持續,但係見肥同事生日,勉強都帶佢食餐生日飯囉😆兩個麻甩仔去鋸扒其實都幾尷尬😅不過我就係唔理眾人嘅目光👀排除世俗嘅眼神🤓決定帶佢去食浪漫晚餐🍽6:30準時去到,左邊一對情侶👫🏻右邊四個女仔girls talk👩‍👩‍👧嚇我唔到嘅🙅🏻‍♂️唔理咁多點餐🥩意粉套餐都好抵食,下次試吓先,今日要鋸扒🤤知道係我請食飯,肥仔同事就實係會點得貴過我🤷🏻‍♂️佢要H,我要G每張枱都有薄餅做前菜,咬落去非常脆口🤩小小沙律好開胃,我用枱上嘅薄餅放落去羅宋湯,效果非常好👍🏻肥同事塊牛扒嚟咗🥩睇佢個樣係想等埋我先食,但係又係咁流口水,我叫佢食先啦,唔使扮嘢,因為我都想試吓佢塊牛扒😆我好快咁切咗少少試吓,因為怕俾人睇到兩個男人喺度互切,好鬼肉酸啦嘛……🤣塊牛扒非常掂,有牛味之餘又真係做到五成熟,配上黑松露汁,非常match👍🏻👍🏻👍🏻我塊豬扒就等耐咗少少,原本都想催下單,但係經過耐心等候之後,就發現時間耐係有原因,睇到塊豬扒幾咁厚😵真係有差唔多兩吋厚😵切開入邊完全熟晒,但係又唔會乾,仲要非常Juice😋食飽嘆杯咖啡☕️最後食埋個$1甜品🍮肥仔生日飯圓滿結束🐷
雖然疫情持續,但係見肥同事生日,勉強都帶佢食餐生日飯囉😆

意粉套餐都好抵食,下次試吓先,今日要鋸扒🤤

每張枱都有薄餅做前菜,咬落去非常脆口🤩

沙律

小小沙律好開胃,我用枱上嘅薄餅放落去羅宋湯,效果非常好👍🏻

碳燒紐西蘭牛肉眼扒

碳🔥鹿兒島極黑豚西冷扒
咖啡
甜品
5天前 0 瀏覽
原本係網上睇倒呢度有威靈頓牛柳搞到我幾期待去食初黎到先係個海鮮湯有蜆啦,小小蟹肉同小小既龍蝦肉😌個湯幾濃同好有鮮味但唯一覺得個湯吾夠杰身同吾夠滑之後有個黑松露花膠煮年糕🌝呢個真係有驚喜,因為無諗過會有花膠同年糕食又無諗過黑松露同花膠同年糕係會帶黎驚喜本身煮鐘意食年糕既,所以加左分之後就有個三文魚扒無咩特別🙃但見到呢個三文魚扒即刻諗起之前去比利時旅行嘅時候食過一次三文魚扒係配蜜糖芥茉醬🤤可能有對比之下,就係有點普通之後就到我好期待嘅威靈頓牛柳嚟到嘅時候成個包咁我同我印象中嘅威靈頓牛柳有少少唔同無諗過酥皮同牛柳之間果層啲蘑菇係咁大塊😂同埋好似無落ham😂定落得太小我吾係好覺有好似缺乏左啲咸香😰最後仲有個cream brûlée 兩個字,好味👍🏻但有個重點係,我嗌完呢一堆野食諗住會逐個菜上俾我食啦。。點知知,我飲梗個湯,個年糕已經到左所以個湯我已經極速飲左佢岩岩飲完個湯準備食年糕個三文魚扒又到左,然後個威靈威頓都到埋🤦🏼‍♀️變咗太多嘢食係枱面都唔知食邊樣先好最後個威靈頓係凍哂嘅,咁可能因為唔熱所以又扣咗少少分
原本係網上睇倒呢度有威靈頓牛柳

搞到我幾期待去食

初黎到先係個海鮮湯

有蜆啦,小小蟹肉同小小既龍蝦肉😌
個湯幾濃同好有鮮味
但唯一覺得個湯吾夠杰身同吾夠滑

之後有個黑松露花膠煮年糕🌝
呢個真係有驚喜,因為無諗過會有花膠同年糕食
又無諗過黑松露同花膠同年糕係會帶黎驚喜

本身煮鐘意食年糕既,所以加左分

之後就有個三文魚扒

無咩特別🙃
但見到呢個三文魚扒
可能有對比之下,就係有點普通

之後就到我好期待嘅威靈頓牛柳

嚟到嘅時候成個包咁

我同我印象中嘅威靈頓牛柳有少少唔同

無諗過酥皮同牛柳之間果層啲蘑菇係咁大塊😂
同埋好似無落ham😂定落得太小我吾係好覺有
好似缺乏左啲咸香😰

最後仲有個cream brûlée
兩個字,好味👍🏻

但有個重點係,我嗌完呢一堆野食
諗住會逐個菜上俾我食啦。。
點知知,我飲梗個湯,個年糕已經到左
所以個湯我已經極速飲左佢
岩岩飲完個湯準備食年糕
個三文魚扒又到左,然後個威靈威頓都到埋🤦🏼‍♀️
變咗太多嘢食係枱面都唔知食邊樣先好
最後個威靈頓係凍哂嘅,咁可能因為唔熱所以又扣咗少少分
2020-06-28 0 瀏覽
因為見係黃店,所以訂呢間試下,佢嘅餐牌都睇落似黃,但我訂座時要求係蛋糕上寫上黑警死全家,門口應該係經理嘅人話,(我今日已經打左比你4次啦,因為我想話你蛋糕上面係唔可以咁樣幫你寫㗎,因為我地係中立嘅,如果比其他客人睇到嘅話就唔係幾好,我地嘅生日蛋糕上面只可以寫生日快樂嘅字,唔能夠寫呢啲。)我就即刻唔想入去食,不過見我朋友生日,佢ok我ok啦。加上個個應該係經理嘅話打左4次比我,但我就只係收到2個未接電話,我仲即時開手機比佢睇,話我只係收到2個,可能係我收唔到啦。我心諗比你個餐牌呃左入嚟,仲話自己中立我都唔太鍾意,仲要強調打4次過黎係為左個黑警死全家🙄可能我要求太高啦,但一定冇下次。仲有我2次要求牛扒5成熟,佢都整到3成咁,我同佢講,仲要吓一聲,話係5成嚟,我就特登上網揾5成同3成嘅分別😂再同個經理講,最後取消咗塊扒
我就即刻唔想入去食,不過見我朋友生日,佢ok我ok啦。
2020-06-26 0 瀏覽
入去覺得是一間以黑色為主的餐廳,當時我也是我開飯喇看見這間餐廳,我一心想去食威靈頓牛排,對唔住這間是別威靈頓牛柳,我過是了個龍蝦乜乜意粉,一心想298一個牛柳點都好味,又說什麼皇牌,第一樣黎就是那個龍蝦意粉,都好好味,但那個威靈頓牛柳來到,不講味道先外觀都算ok,但到味道可能鐵質高,難食到完全可以話,大快活都好未過佢。只是個人意見
龍蝦xx意粉
威靈頓牛排
題外話/補充資料: 初初把刀真係完全切唔入,叫佢換把刀佢就比同一樣的刀我,餐刀又沒有牛柳用的刀 還有張抬好似坐船咁
2020-06-24
2020-06-25 0 瀏覽
MK 旺角 • Mini Friday 🖐🏽💛📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓🔍旺角、觀塘➰王牌威靈頓牛柳 $298 🥩意式肉醬薯仔粉糰 $108 🍝水牛城雞翼 $78 🌶維尼雞翼 $58 🐻➰牛柳和酥皮中間夾著切片磨菇,菇味十足,但有少少喧賓奪主搶過牛味🧐酥皮不夠牛油香,可能對皇牌威靈頓過高期望,是次小編覺得小食更出色🙈 建議可試另一招牌德國火焰鹹豬手,好吸引🔥 另一主食─肉醬薯仔粉糰,好有驚喜😚蕃茄味濃,粉糰好煙韌,好有咬口👍🏼 兩款雞翼都大推🥰肉質鮮嫩,炸皮厚度恰好,柚子味酸酸甜甜好開胃,惹味到想試勻所有口味😆———————————
MK 旺角 • Mini Friday 🖐🏽💛

———————————
  • 水牛城雞翼
  • 火焰脆燒德國鹹豬手
2020-06-25 0 瀏覽
這是我第一篇食評,純粹分享個人感受,好壞請自行判斷。我可以斷言這是今年半年來去過味道最差的餐廳,我不是一個對食物挑剔的人,但今次真的好失望,難得可以一家食飯補祝父親節,上OpenRice 挑了這家獲眾多好評近乎0劣評的餐廳,但食完後我感到難以置信,怎可能一面向好評的餐廳味道如此差,食物近乎無味!首先,salad 入面菜是0調味,只係洗左,莫名其妙有些甜水爆珠,台式飲品那種,完全唔夾,亦唔會令d菜變有味二,南瓜湯,淡過罐頭湯,橙色嘅水,近乎無味三,黑松露汁花膠雞扒,精彩,花膠真係無味仲凍嘅,即刻吐返出黎,雞還雞,汁還汁,雞都係無味四,威靈頓牛扒,唯一一碟食得,雖然舊肉真係梅嘅五,海鮮意粉,叫海鮮飯變海鮮意粉,算,無味,點食我唔係食家,但我食得出以上嘅感想,唔知篇食評會唔會俾人Del,如果唔係無理由會淨係得好評,價錢還好,正常價6百幾,唔講禮貌欠奉,前菜又無喇喇係格黎張無人嘅台扲出黎,唔知擺幾耐,單單味道欠佳已經真係真係好失望,毁左個本來好好嘅family time.

二,南瓜湯,淡過罐頭湯,橙色嘅水,近乎無味
四,威靈頓牛扒,唯一一碟食得,雖然舊肉真係梅嘅
五,海鮮意粉,叫海鮮飯變海鮮意粉,算,無味,點食

生日拍拖晚飯🥰🥰餐廳係銀城商場9樓 以為唔起眼既地方 無乜人食 結果爆哂場 我哋因為早到先咁啱有位🤪坐位舒服 2個人都會分配4人位 服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一坐低就送上脆片及水侍應唔多 但一舉手好快有人應你我哋叫咗兩個dinner set加意粉包括C法式紅酒燴羊膝 $198G鹿兒島極黑豚西冷配藍梅燒汁 $248龍蝦海鮮意粉 $168飲品 一jar Cocktail Sex on the Beach亦跟餐加一蚊換朱古力泡芙法式紅酒燴羊膝😋😋😋😋非常之淋又唔膻 但汁味蓋過羊味 變得無乜特別 配菜係黑松露薯蓉 黑松露味好突出 薯蓉亦好棉滑黑豚西冷😋😋😋😋😋豬肉做得好食好難 今次豬扒淋身唔柴醬汁都好夾 配菜都係黑松露薯蓉 龍蝦海鮮意粉😋😋😋😋意粉夠味正常 入面好多海鮮同菇飲品估唔到幾濃酒味😋😋😋兩個人大約$700已經成為我西餐首選
生日拍拖晚飯🥰🥰

意粉夠味正常 入面好多海鮮同菇

飲品估唔到幾濃酒味😋😋😋
兩個人大約$700
已經成為我西餐首選
『旺角樓上黃店西餐・推薦闊條麵德國鹹豬手』𝙼𝙸𝙽𝙸 𝙵𝚁𝙸𝙳𝙰𝚈, 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔⠀⠀又跟 bb約會了😘 這次吃的是西餐!平日晚上都要等位,可見非常有人氣呀~⠀⠀・黑松露忌廉闊條麵配雞柳及龍蝦 $206⠀𝐏𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫𝐝𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.6/10⠀這個是自選意粉~看到闊條麵,我們毫不猶豫選擇了!意粉質地剛好,不會過軟,如果闊條麵更厚身就好了~醬汁不算很濃稠,所以不會很膩。黑松露味道不算很重,可以加強一點~值得一讚的裡面好多菇菇作為配料。不過雞肉份量很少,不能太吃到,龍蝦不算很新鮮,覺得$48有點貴,下次還是加其他配料好了。⠀⠀・火焰脆燒德國鹹豬手 $238⠀𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐊𝐧𝐮𝐜𝐤𝐥𝐞⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10⠀很好吃的一道菜!豬手的皮真的非常非常脆,就算放涼了也很脆身,很好吃。肉質不算很嫩滑,但也不會乾柴喔。而且很大的一份,CP值頗高~⠀⠀・皇牌威靈頓牛扒 $298⠀𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10⠀這其實是我第一

・黑松露忌廉闊條麵配雞柳及龍蝦 $206⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.6/10⠀

・火焰脆燒德國鹹豬手 $238⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10⠀

・皇牌威靈頓牛扒 $298⠀
𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10⠀
這其實是我第一次吃Beef Wellington,牛柳肉質頗嫩,如果更juicy就好了~牛味算重的,比我印象中無味的牛柳好多了。酥皮可能我們放涼了才吃的關係,不夠脆身和挺身~⠀

・溫泉蛋菠菜大啡菇 $78⠀
𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐞𝐛𝐞𝐥𝐥𝐨⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.2/10⠀
很家常的一道菜,感覺自己在家都能做到,$78只有一個,上菜的時候我都嚇到了....所以覺得這款CP值不高。⠀

・黃到金雞翼 $58⠀
𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠𝐲𝐨𝐥𝐤⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.55/10⠀
鹹蛋黃控表示這個很可以,不過還是略嫌鹹蛋黃味道不太足也不夠均勻,不過有大大粒的鹹蛋黃在旁邊可以一起吃,增加風味~⠀

整體來說我覺得食物頗有驚喜,上菜速度很快。不過,我在移動椅子的時候,手居然沾到椅子底部的一些濕潤黏黏的東西,疑似是食物殘渣,因此覺得衛生方面有待改善🙈⠀
-⠀
Yes⠀
-⠀⠀⠀
Mini Friday⠀
2020-06-19 15 瀏覽
大家終於等到Happy Friday啦🤩🤩🤩又係時候今晚去邊到嘆下慰勞下自己。我發覺我真係好鐘意去mk😂今日又一個mk post🙈Mini Friday就係上次小金食個間’日本野’嘅隔離,無錯餐廳入口係同一個,唔洗以為自己去錯😂胡椒雞翼$58/4隻🐣呢個menu叫得時代抗翼,唔係唔支持下掛,佢真身係胡椒蜜糖口味,胡椒望落去落得唔少,但唔夠香,蜜糖唔似平時bbq個款蜜糖🤔比我最熟悉個款甜同流質。如果蜜糖落少啲,胡椒落多啲可能會好少少,而家呢個太甜,同埋入面唔係好夠熟皇牌威靈頓牛柳$298🥐稱得上皇牌,無理由唔挑機姐,唔知食落有無我家鄉威靈頓嘅感覺呢🤤(英國菜來架,威靈頓牛柳唔係源於威靈頓架😂)望落酥皮焗得都幾靚仔,切開牛柳望落係3成熟倒,酥皮同牛柳中間夾雜住一層蘑菇醬。酥皮都幾厚身,厚得來食落唔dry嘅,只係感覺上唔夠’酥’。中間個層蘑菇醬除左令整體食落無咁dry之外,味道較淡。牛柳食落都夠稔,牛味算重,但可以多翻少少seasoning🙈DIY PASTA🍝$158(包沙律,是日餐湯,咖啡或茶)今日小金之選係蒜片欖油+意大利粉+煙鴨胸+追加煙三文魚(+$20)蒜片同欖油都落左幾多,但味道

胡椒雞翼$58/4隻🐣

皇牌威靈頓牛柳$298🥐

DIY PASTA🍝$158(包沙律,是日餐湯,咖啡或茶)
蒜片同欖油都落左幾多,但味道較淡,蒜片唔夠香。意粉質感ok,而且份量都幾多。煙鴨胸切厚啲應該口感上會好啲,個煙三文魚就...我期望太高😭我以為會原塊上,點知來到係碎曬😰同埋望落似熟嘅三文魚多過煙三文魚咯😅
2020-06-18 49 瀏覽
上星期食完日本野,見隔離西餐好多人食,今次就黎左試一試。今次早黎到有座卡位,座得非常舒適闊落,望住旺角西洋菜南街食飯,非常之地道😆。.🍴自選pasta($158)黑松露忌廉汁+risotto+大啡菇+龍蝦(+$48)包沙律+餐湯+餐飲龍蝦經過酥炸處理,連殼都炸得脆脆地,龍蝦依然保留到肉汁同口感,如使用更新鮮食材相信會好些。大啡菇唔係原粒上的,切開一片片同risotto合體,配有香甜嘅車厘茄,同忌廉汁配埋食起上黎就冇咁漏濟。重點:份量超大份的耶!!(゚∀゚).🍴炭燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁($258)包沙律+餐湯+餐飲黑松露燒汁嘅黑松露味不重,味道調較得非常美味,同牛肉配搭得好夾。配菜配有薯蓉&炒什瓜。而主角肉眼扒order左5成熟,牛味十足,唯肉質過韌,係臂力與牙力的小考驗。.🍴$1是日甜品佢嘅廬山真面目係小朱古力泡芙一客,加左啲colourful嘅朱古力做decoration 。因為都要等一陣先上枱,食到差唔多就可以叫餐廳上甜品架喇。.見好多人嗌燒豬手,係客人面前點完火之後會攞番入廚房切,好貼心。
🍴自選pasta($158)
黑松露忌廉汁+risotto+大啡菇+龍蝦(+$48)
包沙律+餐湯+餐飲
🍴炭燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁($258)
包沙律+餐湯+餐飲
🍴$1是日甜品
2020-06-18 39 瀏覽
今晚同朋友去咗旺角食晚餐,今晚食西餐🍽朋友一見到雞翼就話要食啦,所以叫咗碟👇🏻🐥黃到金雞翼 (咸蛋黃醬)$58炸到金黄色既香脆雞翼,咸蛋黃醬係雞皮表面,發出陣陣既咸蛋黃味,肉質嫩滑,食到停唔到口。朋友揀咗份Dinner Set 👇🏻前菜 - 田園沙律🥗湯 - 是日餐湯(香草雜菜湯) 🥣飲品 - 凍檸茶🥤🥩碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁 $2587成熟既碳燒紐西蘭牛肉眼扒,厚身又大塊,配上黑松露燒汁,肉質鬆軟,肉筋及肥肉非常少,配上配菜 + 薯蓉,食到津津有味。DIY Pasta $158前菜 - 田園沙律🥗湯 - 是日餐湯(香草雜菜湯) 🥣飲品 - 🥤凍檸水🍄溫泉蛋芝士忌廉(自選汁)、意大利粉(自選粉)、大啡菇(自選配料)滑捋捋既溫泉蛋 與 濃郁芝士忌廉既配搭好好味,加入切片大啡菇,配上煙煙韌韌意大利麵😋食到 Lam Lam脷🍮🍮2份晚餐各加 $1換 可以食埋份是日甜品 - 甜到入心既泡芙📍 @minifridayhk旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓#MiniFriday #西餐 #酒吧餐廳 #HappyFriday #TGIF #MiniFriday觀塘 #MiniFriday旺角
今晚同朋友去咗旺角食晚餐,今晚食西餐🍽
朋友一見到雞翼就話要食啦,所以叫咗碟👇🏻
🐥黃到金雞翼 (咸蛋黃醬)$58

湯 - 是日餐湯(香草雜菜湯) 🥣
飲品 - 🥤凍檸水

📍 @minifridayhk
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

#MiniFriday #西餐 #酒吧餐廳 #HappyFriday #TGIF #MiniFriday觀塘 #MiniFriday旺角 #樓上餐廳 #威靈頓牛柳 #碳燒紐西蘭牛肉眼扒 #溫泉蛋 #泡芙 #黃到金雞翼 #去食野
碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁
黃到金雞翼 (咸蛋黃醬)
是日餐湯(香草雜菜湯)
田園沙律
凍檸茶
凍檸水
加 $1 是日甜品 - 泡芙
墨西哥脆脆片
2020-06-17
碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁
黃到金雞翼 (咸蛋黃醬)
是日餐湯(香草雜菜湯)
田園沙律
凍檸茶