2020-11-17 2467 瀏覽
呢間係西餐廳,本身都係諗住嚟食威靈頓牛柳之類的Dinner Set,但係一坐低嘅時候,見到佢呢一個宣傳餐牌,宣傳呢度嘅特色雞翼,有柚子蜜糖、鹹蛋、辣椒、胡椒等四款口味。因為太熱氣的緣故,我冇食晒四款,只係食咗其中三款,但都覺得真係幾好食。第一款係柚子蜜糖雞翼,首先雞翼一定係新鮮熱辣辣炸出嚟,放落咀嘅時候都仲好熱,而且非常多汁,再加埋柚子蜜糖,就咁望落去,應該係真係直接係罐都筆出黎,再慢慢放落雞翼嘅外層,所以味道都好Rich,而且佢嘅甜味亦都可以中和雞翼嘅油膩感。下一款就係鹹蛋黃醬雞翼:雞翼嘅外層塗上左鹹蛋黃醬,而且炸得非常香脆,甜鹹蛋黃亦變得好香脆,鍾意重口味嘅人士應該會幾鍾意,好邪惡,但如果稍為重視健康嘅話,油膩+鹹蛋黃呢個配搭可能要配塔下呢度嘅花茶中和一下。在下一款就係呢度嘅辣椒雞翼:我自己就覺得呢一款係最刺激,因為真係用好辣嘅辣椒粉整出雞翼,食嘅時候一定要配埋凍飲,如果飲熱飲嘅話就真係gg了。我就叫咗杯凍Latte。最後亦都叫埋呢度嘅海鮮濃湯,海鮮濃湯裏面有兩隻大蝦、蜆肉、同埋魚柳,呢個湯底係龍蝦湯底嚟嘅,都幾結下唔錯。

下一款就係鹹蛋黃醬雞翼:

在下一款就係呢度嘅辣椒雞翼:

我就叫咗杯凍Latte。

2020-11-16
2020-11-01 2270 瀏覽
今晚朋友約左小妹食minifriday, 好耐之前食過觀塘分店覺得唔錯, 今次就試下有冇新菜式😋! 入到餐廳雖然座位無觀塘分店多, 不過勝在環境比較靜而且有情調d, 菜式方面亦多左選擇, 今次小妹就揀左一個Set同兩款小食同朋友share, 邊食邊傾!墨西哥脆片一坐底就會擺係枱面, 比你邊食住邊揀野食, 口感香脆唔油膩!沙律🥗餐湯🥣維尼雞翼🐔酸酸甜甜嘅柚子蜜🍊🍯沾滿哂成隻雞翼, 咬落去熱辣辣出哂煙, 外皮微脆內嫩幾juicy, 非常開胃!咸蛋黃薯角薯角份量幾多, 咸蛋黃味道極濃厚, 啖啖滋味😋, 不過小妹建議多人share!碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁🐖黑豚西冷肉質厚實, 口感軟腍無豬羶味, 配菜方面有露荀bb,粟米🌽同薯蓉🥔, 薯蓉混合左黑松露, 口感幼滑, 幾有誠意!焦糖布丁🍮蛋味濃郁, 質感較厚實, 不過不失是日甜品🍰士多啤梨慕絲蛋糕🍓🍰, 上層軟滑, 下層係濕潤嘅芒果味餅底, 味道幾特別!

墨西哥脆片

沙律🥗

餐湯🥣

維尼雞翼🐔

咸蛋黃薯角

碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁🐖

焦糖布丁🍮
蛋味濃郁, 質感較厚實, 不過不失

是日甜品🍰
2020-10-27
  • 維尼雞翼
今晚近近地又黎到旺角食西餐,mini friday 都食過好幾次~不過一次比一次多人,沒想到周一晚上都爆滿。餐牌有單點,dinner set同diy pasta, 甜點同cocktail酒類。未點餐就會有一碟薄脆嘅前菜,份量都幾多。叫左一個晚餐:有餐湯及沙律。沙律最特別有乳酸爆珠,口感特別。另叫左卡邦尼意粉及水牛城雞翼水牛城雞翼 $78 雖然餐廳出了時代抗翼系列有4款新口味,但我偏愛傳統水牛城嘅酸同辣口味,共6隻。卡邦尼扁意粉 $98 食落夠creamy, 扁意粉掛汁力強,有埋溫泉蛋加分。Dinner set: 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 $168見佢醬汁幾特別,平時又食牛扒較多。今次就試下雞扒。雞扒好大塊又厚肉,食落嫩滑。黑松露忌廉口味嘅花膠真係第一次食到,黑松露味幾濃郁,仲配埋黑松露薯蓉。晚餐加$1 甜品焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都幾突出。最後叫左即製梳乎厘配雪糕 $108雪糕口感似雪葩,感覺似自家製。梳乎厘好似平時杯焗果種嘅變奏版,食落蛋糕感較重。

不過一次比一次多人,沒想到周一晚上都爆滿。

未點餐就會有一碟薄脆嘅前菜,份量都幾多。

叫左一個晚餐:有餐湯及沙律。
沙律最特別有乳酸爆珠,口感特別。

另叫左卡邦尼意粉及水牛城雞翼

水牛城雞翼 $78

卡邦尼扁意粉 $98
食落夠creamy, 扁意粉掛汁力強,有埋溫泉蛋加分。

Dinner set: 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 $168

晚餐加$1 甜品
焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都幾突出。

最後叫左即製梳乎厘配雪糕 $108
雪糕口感似雪葩,感覺似自家製。
梳乎厘好似平時杯焗果種嘅變奏版,食落蛋糕感較重。
2020-10-19
  • 卡邦尼扁意粉
  • 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒
2020-10-27 1488 瀏覽
今晚出了旺角,行完兆萬睇玩具後,同朋友行過對面嘅銀成跟住就上了這裡,朋友推薦這裡一個好有打卡嘅食物,火焰脆燒德國咸豬手,同埋個特色DIY Pasta set,另外加埋個水牛城雞翼,跟set 有個田園沙律,餐湯,同埋一杯咖啡或茶!水牛城雞翼上面塗滿了醬汁,外皮香脆,咬開內裡肉質嫩滑夠晒入味!重點夠晒大隻真係啖啖肉!火焰脆燒德國咸豬手上枱時店員就係上面淋上酒,跟住點火,真係十分搶眼吸晴,之後再由廚師幫客人切件上枱,十分細心,咸豬手十分大隻,就算切件都好多件,卜卜脆嘅皮加埋咸咸地嘅豬手,燒得十分好味!加埋酸酸嘅配菜入口感覺開胃醒神!而個DIY Pasta 就額外加了龍蝦,上枱時大大隻嘅龍蝦在闊條面上,見到上面充滿蝦膏加埋彈牙爽口嘅蝦肉真係超正!而個自選汁就係辣味茄汁配煙韌彈牙闊條麵,加上彈牙煙韌大啡菇,整體配搭款式多,可按個人喜好選擇,真係可以有不同嘅組合,總有一款啱自己口味!最後追加埋個心太軟作為今晚嘅甜品,因即時處理,真係等了一會,上枱切開,朱古力由個心流出,朱古力味道濃郁,配埋個香滑朱古力雪糕,味道十分配合!雖然玩具就睇唔啱,但在這裡就找到啱食嘅食物,真係十分滿足嘅一晚!

2020-10-21 1594 瀏覽
疫情稍為緩和 就聽到好姊妹的好消息上星期就相約到呢一間旺角的Mini Friday 去收喜帖以及分享一下喜悅呢一間餐廳位於旺角銀城廣場地點絕對方便餐廳嘅裝修寬敞 簡約既吊燈 加上輕鬆嘅音樂實在係聚腳嘅好地方餐廳嘅食物質素都幾高一個脆卜卜嘅脆餅用嚟配啤酒就最適合不過呢一個《芒果黑松露鮮蝦沙律》賣相花盡心思沙律除咗有彈牙的蝦肉之外仲加入爽脆的洋蔥粒同埋香甜嘅芒果黑松露醬汁嘅調配恰當既有黑松露香氣 同時亦有酸甜味道配搭相當不錯另外的《溫泉蛋菠菜大啡菇》好味得嚟又健康大啡菇有肉嘅口感同時又有大量蛋白質係瘦身女士嘅恩物另外菠菜用咗忌廉同芝士烹煮 食落美味上面嘅溫泉蛋雖然唔係太流心但係就有溏心效果另外嘅主菜《美式BBQ豬肋骨》焗得非常香口BBQ sauce 非常惹味豬肋骨嘅肉非常juicy幾個人一齊share就最適合不過另外就叫咗呢度嘅招牌甜品《即製梳乎厘班戟配雪糕》梳乎厘班戟充滿空氣感食曬成塊都唔會覺得太飽濟而且充滿咗蛋香 加埋香甜嘅吉士汁輕易就畀我哋幾個女士K. O. 整體嚟講呢一間 Miini Friday質素同環境都相當唔錯係疫情嘅情況下 就算食飯都一定要保持衛生警覺呀
疫情稍為緩和 就聽到好姊妹的好消息

另外就叫咗呢度嘅招牌甜品《即製梳乎厘班戟配雪糕》

梳乎厘班戟充滿空氣感

食曬成塊都唔會覺得太飽濟

而且充滿咗蛋香 加埋香甜嘅吉士汁

輕易就畀我哋幾個女士K. O.

係疫情嘅情況下 就算食飯都一定要保持衛生警覺呀

• 芒果黑松露鮮蝦沙律
4天前 0 瀏覽
見咁多好評,趁lunch同朋友去試下先。首先食d勁邪惡既野,就係咸蛋黃薯角平時去KFx最怕食佢既薯角,因為似係一早炸定,淋pat pat。但呢個一上枱,聞到好香咸蛋香,食到最尾都仲脆卜卜,似係外面的coating做得好 仲間中食到香脆既咸蛋黃碎,超滿足 我地2個女仔勁飽,都最後都堅持到KO佢!我個FD話呢個“捲意粉”好少見,order試下先忌廉汁唔膩,再加入大大粒明太子入口時爆汁,整體好有鮮味 同樣都係份量十足主菜叫左個寶雲蘇羊架 好juicy,切後仲有肉汁,羊味香濃,唔“蘇” 但如果有埋薄荷jelly,我會比足一百分
見咁多好評,趁lunch同朋友去試下先。

首先食d勁邪惡既野,就係咸蛋黃薯角

仲間中食到香脆既咸蛋黃碎,超滿足
我地2個女仔勁飽,都最後都堅持到KO佢!

我個FD話呢個“捲意粉”好少見,order試下先

忌廉汁唔膩,再加入大大粒明太子入口時爆汁,整體好有鮮味
同樣都係份量十足

主菜叫左個寶雲蘇羊架
好juicy,切後仲有肉汁,羊味香濃,唔“蘇”

但如果有埋薄荷jelly,我會比足一百分

4天前
難得有個空閒既星期二🤣黎旺角行陣街同朋友仔嘆下西餐Lunch啦☺️香煎石班魚柳伴薯菜配香草忌廉汁慢火細煎製成外脆內軟既嫩滑石班魚柳👨🏻‍🍳🤤🐟肉質夠哂嫩滑之餘🐟😋另外起出黎既魚皮煎到脆卜卜😋入口擁有住雙重口感既石班魚確係印象深刻☺️💭炭燒香草羊扒伴薯菜配紅酒燒汁經炭燒七成熟既羊扒🤤煮得剛剛好唔會話因過熟而影響肉質口感😋因個人唔太好羊蘇味🙊燒香到無左浸蘇味亦係加分之處😆😆亦有薯菜作點綴😋羊架配紅酒燒汁一齊食亦係唔錯配搭😋
難得有個空閒既星期二🤣

亦有薯菜作點綴😋
羊架配紅酒燒汁一齊食亦係唔錯配搭😋
5天前
6天前 10 瀏覽
旺角食肆林立,不單止地鋪,樓上都有好多好多選擇,之前聽朋友話呢間野唔錯,於是早日附近工作,lunch上黎試吓原本打算試威靈頓牛,因為今日得自己一條友黎食,最後都係決定下次先,再同朋友share較抵😂😂😂😂今次只係簡單叫左份 煎NewZealand肉眼扒 lunch set,價錢都係一百到,都好親民一刀割去,已經有肉汁飛出嚟 唔錯煎到有少少濃邊,食落更香👍👍👍👍薯蓉配菜都正常成執扒食下食下都幾大份量😂😂總括依然,一定有下次!

一刀割去,已經有肉汁飛出嚟 唔錯
煎到有少少濃邊,食落更香👍👍👍👍

薯蓉配菜都正常
成執扒食下食下都幾大份量😂😂

總括依然,一定有下次!
6天前 21 瀏覽
今日發掘到一間性價比極高嘅西餐廳食晏~午市免加一,午餐送嘢飲同埋餐湯~都好多款選擇,有意粉、有焗飯、又羊扒、牛扒~餐湯好開胃主食就揀左燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁我淨係鍾意食熟啲嘅,所以嗌八成熟 ~外層至中層都熟晒,最中間仲係紅潤色~燒得好香,好好味~肉質也有口感但唔韌~扒既份量亦適中 唔會偏大偏小份量~薯蓉好綿~好好味仲有浸黑松露香~😋配菜都好鮮嫩呢個午餐好飽足~~嘆杯奶茶 望下窗外樓景 感覺幾悠閒舒適坐得舒服又闊落~
今日發掘到一間性價比極高嘅西餐廳食晏~

午市免加一,午餐送嘢飲同埋餐湯~
都好多款選擇,有意粉、有焗飯、又羊扒、牛扒~

餐湯好開胃

主食就揀左
燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁

我淨係鍾意食熟啲嘅,所以嗌八成熟 ~
外層至中層都熟晒,最中間仲係紅潤色~
燒得好香,好好味~肉質也有口感但唔韌~
扒既份量亦適中 唔會偏大偏小份量~

薯蓉好綿~好好味仲有浸黑松露香~😋
配菜都好鮮嫩

呢個午餐好飽足~~
嘆杯奶茶 望下窗外樓景 感覺幾悠閒舒適

坐得舒服又闊落~
2021-01-11
6天前 13 瀏覽
呢間位於旺角幾有情調嘅西餐廳 而且價錢絕對係經濟我哋選左幾款食物龍蝦西班牙海鮮飯-份量好大兩個女仔絕對可以share一個 仲有原隻龍蝦 啖啖肉仲有蝦膏 飯入邊海鮮種類都好多 有墨魚蝦仁 魚等等 味道調得好啱 加埋少少橄欖 絕對係有西班牙風味芝士焗溫泉蛋牛脷薯粒-係用一個小獲上嘅 絕對可以慢慢食因為會keep住好熱 薯粒輕輕炸過所以好香口 估唔到同牛脷好夾燒紐西蘭肉眼扒-份量好多 而且配埋黑松露薯蓉 好香滑應該加咗cream 好好食 肉眼扒基本上唔使點任何醬汁都已經牛味好濃 菠蘿雪芭-呢個有意外驚喜 竟然係一個細菠蘿 賣相好靚 唔會太甜 淡淡果香
呢間位於旺角幾有情調嘅西餐廳 而且價錢絕對係經濟
我哋選左幾款食物
2021-01-14 22 瀏覽
二人限聚👭期間 好多餐廳都小左人龍🚶🏽🚶🏻‍♂️呢間係旺角既樓上cafe ☕️平日都幾多人排隊 今日興起就決定黎個快閃lunch 🍽 見到食評都讚佢地既 lunch 🥂質素同價錢💰都好合理 🤩🤩 餐廳環境昏暗💡晚空間感十足 好闊落 適合一班朋友聚舊 職員安排左坐窗口sofa 位 望出去係高樓大廈🏭今日order 左一個set lunch 🥢炭燒香草羊扒配紅酒燒汁飯 🍚$98 (可選意粉🍝,薯菜🥬)餐湯只有一款,雜菜湯🥣,有小小微辣🌶, 唔係咁岩我口味 如果有忌廉湯會更佳👏🏼主菜羊架🐏上場 燒得香噴噴👅賣相幾吸引 👀濃厚既香草味🌱羊膻味唔重點餐個時沒有生熟度既選擇 但估計佢係煮7成熟, 係最多人鐘意食既口味😇燒得岩岩好 肉質嫩滑 唔會太老 😋有一舊既脂肪比較多對隔離既配菜 豆角🌿,蕃茄🍅有驚喜 唔係普通恰,佢煎香🍳左再加左小小幼鹽🧂吊味,幾惹味,好鐘意 😙平時啲配菜都食唔哂,但呢碟我食得哂 🥣仲想要多啲豆角 ********************而家透過OpenRice 網上訂座仲有88折

今日order 左一個set lunch 🥢
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁飯 🍚$98 (可選意粉🍝,薯菜🥬)
燒得岩岩好 肉質嫩滑 唔會太老 😋有一舊既脂肪比較多

********************

而家透過OpenRice 網上訂座仲有88折
2021-01-14
  • 炭燒香草羊扒配紅酒燒汁飯
2021-01-13 20 瀏覽
今日同左朋友仔去行山,返到嚟旺角即刻想食返個午餐先,諗起都好耐冇食過呢間就入嚟試吓佢有冇啲咩新嘢啦,一入到你點樣好貼心咁俾咗個口罩套,同埋都加咗啲好高嘅圍板感覺安全啲。午餐方面其實都好抵,見佢有個羊扒同埋紐西蘭肉眼扒都係唔過$100 ,仲唔使+1添,正嘢。咁我哋就梗係分別叫咗羊扒同埋燒紐西蘭肉眼配黑松露消失啦。佢個餐有跟埋個湯嘅,騾馬市係蕃茄湯酸酸甜甜咁嘅好味,而更差我就叫咗杯咖啡,朋友就叫咗奶茶😛杯咖啡自己覺得唔錯,因為我個人飲開齋啡嘅,咁我去都幾順口唔會有啲那那地嘅感覺,啲咖啡豆唔錯。你朋友杯奶茶都OK。咁到主菜啦,嗰個羊扒覺得比起出邊食過嘅都好食,呢個價錢絕對抵呀二薯菜其實都OK,如果可以多少少奶,creamy d就更加好啦🤣牛扒都幾大塊,來自紐西蘭同埋都琳琳地新幾好食

2021-01-13 12 瀏覽
黎過幾次既旺角Mini Friday 永遠都冇令人失望既高cp餐廳🐑炭燒香草羊扒 配紅酒燒汁(配薯菜)羊架有2大舊肉質非常嫩滑完全唔乾香草味好重帶陣陣炭香咬落好香既油脂香味跟餐配黑松露薯蓉薯蓉有粒粒黑松露味道芳香口感軟滑其他配菜都足料又好味🐂燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁(配意粉)肉眼扒成塊面咁大仲要厚身烤到5成熟肉嫩得黎有少少筋令口感更吸引肉汁保留得好好黑松露汁唔會遮左牛味調味出色意粉份量超多大胃既都唔洗驚唔夠飽如果小鳥胃既相信淨係食牛扒已經夠曬跟餐仲有餐湯同飲品餐湯係微辣又有質感既雜菜湯呢間絕對可以食多幾次
黎過幾次既旺角Mini Friday
永遠都冇令人失望既高cp餐廳

🐑炭燒香草羊扒 配紅酒燒汁(配薯菜)
羊架有2大舊
跟餐配黑松露薯蓉

薯蓉有粒粒黑松露
味道芳香口感軟滑
其他配菜都足料又好味

🐂燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁(配意粉)

肉眼扒成塊面咁大仲要厚身

跟餐仲有餐湯同飲品
餐湯係微辣又有質感既雜菜湯
呢間絕對可以食多幾次
2021-01-11 19 瀏覽
旺角既mini friday一直聽朋友講,終於有時候去試一試lunch set。性價比好高。環境:非常高既格調,偏暗既燈光,加上華麗既裝修,食都食得浪漫d。服務:服務唔錯,呢d時間人流唔算多,店員都好細心講解同落單。食物:是日餐湯係 番茄湯 番茄肉好多,打成蓉,酸酸哋好開胃。E. 炭燒香草羊扒配紅酒燒汁 配薯菜 $98叫左七成熟, 羊架好大件好香,薯菜都好好食,有香黑松露味。F. 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 配意粉 $98叫左七成熟, 牛肉好多汁,好有牛味,特別要讚意粉,好香好彈牙。

食物:
是日餐湯係 番茄湯
番茄肉好多,打成蓉,酸酸哋好開胃。

E. 炭燒香草羊扒配紅酒燒汁 配薯菜 $98
叫左七成熟, 羊架好大件好香,薯菜都好好食,有香黑松露味。

F. 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 配意粉 $98

• 燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁
2021-01-07 21 瀏覽
一向都係Mini Friday粉絲🥰🥰🥰今日行完街同朋友再次幫襯新出左3款味既雞亦🐥🐥🐥真係岩曬我呢個雞亦控最後3選2😚😚😚😚試左柚子味同鹹蛋黃味😆😆😆兩種都各有特色如果真係要揀 個人比較中意柚子味👍🏼👍🏼👍🏼感覺清新D😋😋😋😋鹹蛋黃味好快就覺得”漏” 但都值得一試嫁!!西班牙海鮮飯🦞🦞🦞真係超大盤哦😳😳😳😳呢個份量應該夠4-6個人食🤪🤪🤪
一向都係Mini Friday粉絲🥰🥰🥰
試左柚子味同鹹蛋黃味😆😆😆
兩種都各有特色
如果真係要揀 個人比較中意柚子味👍🏼👍🏼👍🏼
感覺清新D😋😋😋😋
鹹蛋黃味好快就覺得”漏” 但都值得一試嫁!!
西班牙海鮮飯🦞🦞🦞
真係超大盤哦😳😳😳😳