7K
技巧樹熊
2025-06-25
3K 瀏覽
關注
本身有朋友介紹我識呢間鐵板燒Minato,當我研究呢間餐廳嘅時候發覺原來除咗鐵板燒之外,佢地剛剛週末及假日推出左限定早午餐「謎の三重奏便當」,而暑假仲啱啱出咗一個新形象嘅「三重奏便當(夏祭)」。每天限量供應20份,外觀獨特,以吸晴流線型的圓球造型華麗登場,先至發覺原來前嗰排IG勁多人打卡見過,嗰陣時仲未知係乜嘢,原來又好食又好打卡。食完沙律後,我點的「三重奏便當——梨」的上層有和牛他他,頂級A5宮崎和牛搭配口感爽脆的南水梨,加上日本長崎太陽蛋,撈一撈好refreshing ,中層係時令的刺身丼飯,入面選材有深海池魚、碎蔥金槍魚腩及三文魚子,而最底層就有加上了秘製醬汁的日本冷豆腐,仲喺京都食嘅豆腐料理冇乜分別。朋友選的「三重奏便當——梅」的上層則係矜貴嘅磯煮鮑魚,;中層同樣係好精彩的刺身丼,不過下層就係有「梅子冷素麵」,選用來自愛媛縣的手延素麵,加上夏天的季節蔬果同溫泉蛋,好適合夏天食嘅一個選擇。當日餐廳高朋滿座,原來都幾多人喺呢度食鐵板燒,試完呢個謎の三重奏便當,對呢間餐廳更加有信心,下次mark低搵朋友試下先。查看更多
kingfoodies
🍣Omakasex 鐵板燒高級日式料理
kingfoodies
2025-06-14
關注
近日在灣仔發現一間完美演繹日本美學的日式餐廳 門前已散有一份氣派和神秘感 整個空間巧妙運用留白的概念 店內的和式移門與屏風設計 結合天然木質和石材元素 營造出寧靜和諧的氛圍 讓人瞬間放鬆心情 並設有不少廂房 私隱度高 .坐在吧台前 看著師傅一手握壽司 一手施展熟練的刀工 像欣賞表演般賞心悅目 師傅更親切地與賓客互動 分享每道料理背後的細節 每一件壽司都展現出精湛的工藝 整體食物有質素 食材配搭有驚喜 從選材到製作 每一口都帶來極致的味覺享受 令人回味.【握り十貫】▪️石垣鯛: 肉質緊實 帶有海鹽和柚子的清香▪️平目: 油脂豐富 以火槍輕燒後帶油香 口感柔嫩滑順▪️赤貝: 鮮脆有嚼勁 口感爽脆彈牙▪️深海池魚: 細緻緊實 香葱浸過柚子醋帶微酸清香▪️北海道甜蝦: 蝦肉鮮甜 蝦膏醬濃郁 加上竹炭鹽和乾紫菜 層次更豐富▪️醬油漬赤身: 鹹香味濃 表面的長芋帶黏口感 ▪️金目鯛: 肉質細膩 輕炙後搭配紫蘇花更顯風味▪️鯖魚: 搭配醋漬白昆布 酸香交融▪️愛女魚:適合初夏享用 清新怡人 口感特別▪️拖羅: 肉質厚切肥美 油脂甘香四溢.餐廳靜謐優雅的環境 絕對能夠放鬆心情 餐廳匯聚多款日本料理 包括Omakase 鐵板燒及懷石料理 應有盡有 絕對能滿足各種味蕾需求 享受一場視覺與味覺的盛宴💆🏻‍♀️.【Chef Omakase (Lunch) | $588/one】▪️先付▪️前菜▪️茶碗蒸蛋▪️手握壽司十貫▪️麵豉湯▪️甜品查看更多
Tummytales.hk
期間限定「三重奏便當」🍱
Tummytales.hk
2025-06-02
關注
放假同朋友去咗灣仔呢間開咗唔夠一年嘅🇯🇵日式餐廳 MINATO~由國際酒店集團朗廷管理,仲係梁志天設計團隊操刀✨成間店完美演繹日本「間」美學,木系裝修配柔和燈光,真係好似去咗京都咁!主打多感官日料體驗,廚師團隊專程從日本搜羅時令食材🇯🇵 服務員同我哋介紹,餐廳佔地4,000呎,有70個座位同6間VIP房(最多坐到12人),仲有互動感十足嘅鐵板燒枱🍣 無論想私密聚餐定近距離睇師傅手藝都得~ 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今次同朋友試咗佢哋超有心思嘅WEEKEND SPECIAL「三重奏便當」🍱,食物裝喺一個球體入面,每揭開一層都有驚喜!🍐【NASHI 梨】 $388 • 前菜:沙律酸酸甜甜好開胃🥗 • 和牛他他:和牛配蛋黃🥚,撈勻食超滑溜! • 刺身丼:時令魚生鮮味十足🐟 • 冷奴:凍豆腐豆香濃郁 • 甜品:蘋果肉桂蛋卷+豆沙福餅 🌸【UME 梅】 $388 • 前菜:沙律🥗 • 磯煮鮑魚:慢煮入味,口感軟嫩🐚 • 刺身丼:新鮮魚生鋪滿飯面• 梅子冷素麵:清爽開胃,夏日必食❄️ • 甜品:蘋果肉桂蛋卷+豆沙福餅 🍹橙汁 $60/杯查看更多
ernestsiu
性價比高之懷石料理
ernestsiu
2025-05-25
關注
灣仔新開了一間日式餐廳, 由朗廷酒店集團管理, 門前有一份氣派和神秘感, 室內融合日本和風氣息, 裝潢以淺啡色的木系和天然石材做主, 環境非常高雅別緻 😊 大廳上有鐵板燒的範圍, 假如想要再高一點的私隱度, 可以考慮預約廂房。餐廳集合所有日本貴派食物於一身, 不論懷石料理, 鐵板燒, 甚至Omakase都一應俱全 👍🏻 另外更推出一款謎の三重奏便當, 食物以球形瓷器盛裝, 器皿外觀一流, 相當吸睛, 同樣是視覺上的享受, 我單純看到別的客人點了, 但已經覺得十分吸引! 😍壽司御膳 $468御膳中有一大盆壽司, 一個茶碗蒸和湯品, 蒸蛋非常滑溜, 當中配料有菇菌, 銀杏, 豬肉, 而且更配了海苔增加味道與口感 😄 刺身全部由日本魚市場新鮮空運到港, 餐廳務求令客人吃到最佳食物。來評評幾款壽司:拖羅: 厚切而且肥美, 一款粉嫩一款紅潤, 一款柔軟一款偏有彈性, 口感十足 ☺️油口魚邊: 油脂滿滿, 一咬油份已全迫出來, 火槍燒過的味道配搭好, 沒有搶走魚的鮮味 😋油甘魚: 比較爽彈的口感, 上面加了薑絲去腥味。金目鯛: 肉質細膩, 吃下去不太像吃刺身, 不知還以為吃了煮熟的魚 😆鰻魚御膳 $438鰻魚色澤金黃, 輕微燒焦部份, 單從外觀已經覺得很不俗 🤩 鰻魚外面輕微的脆口, 魚肉嫩滑, 不過仍然未能像日本一樣細膩, 當中還是有少許魚骨。蒲汁輕輕的點在鰻魚上, 蒲汁沒有太甜, 配上鰻魚本身油份, 非常美味! 🥰 也算是香港數一數二好吃的鰻魚飯。整體無論食物, 環境, 服務都相當有水準, 一般的懷石料理又貴又少, 但這裡會有飽滿的感覺, 性價比相當高。查看更多
壽司御膳
Miss叮
2025-05-23
3K 瀏覽
關注
寬敞空間融入日本美學,巧妙的空間佈局呼應「港」的流動性,讓賓客在用餐時感受時空靜謐,專注美食與心靈交流,成為美食愛好者品味日式佳餚的理想之選。筆者是日中午獨享了「CHEF OMAKASE」,每位$588。食物:🥢 先付🥚 茶碗蒸し✨口感滑溜,味道鹹香適中,加入了昆布碎、貝柱、冬菇、銀杏等等豐富口感。🍣 握り十貫✨深海池魚:入口細緻緊實,帶微甜,綴以浸過柚子醋的蔥。✨石垣鯛:肉身緊實而清雅,以海鹽、柚子增味,打開不一樣的序幕。✨金木鯛:經輕輕火炙,油份釋出,更見滑口,配芽蔥、梅醬同吃。✨北海道甜蝦:鮮美帶微微粉糯感覺,配濃稠的蝦膏醬及乾紫菜更滋味。✨北海道帶子:絲絲純淨的北海道帶子結合赤海膽,綿延醇厚風味。✨間八:魚身韌中帶脆感,很獨特,附三星漬。✨針魚:感覺爽口,以柚子汁提鮮。✨愛女魚:顏色呈半透明,清甜爽口,以適量的炸蒜提味,適合初夏。✨醬油漬赤身:味帶鹹香但不會太酸,頂着帶黏口感的長芋,豐富層次感。✨拖羅:呈粉紅色,少筋膜,脂香細緻。🥣 味噌汁🍮 デザートまたはコーヒー ✨以清新的蘋果卷蛋及豆沙大福收結。查看更多
+ 7
LeeSeesee
有心之作
LeeSeesee
2025-09-21
關注
呢一間果然係米芝蓮餐廳明閣集團新開嘅一間鐵板燒舖,雖然佢用一般食材,但佢最特別係佢哋嘅醬汁,都係佢哋自己餐廳自己整,特別係蘋果芝麻醬用嚟襯牛肉非常之好!客人要求煎脆邊蛋加入炒飯裏面,炒飯用咗薑粒鰹魚去炒,份量啱啱好!牛肉用三成熟,佢用海鮮魚嚟整洋蔥蘑菇湯🙂一流!#MyChillClub #米芝蓮之選 #Michelinfoodie #食得夠招積肥都係價值 查看更多
joyce.huang.7927
灣仔 $600 有找 吃到美味OMAKASE
joyce.huang.7927
2025-09-20
關注
我宣佈MINATO這家OMAKASE 成為我的性價比 口袋名單😎✨$588 前菜、茶碗蒸 、10貫壽司、味增湯與甜品每貫壽司均用上日本直送嘅新鮮時令海產,醋飯粒粒分明,酸度恰到好處,帶出魚料嘅鮮味這樣優質品質的午餐價格,非常值得! 其實上次午餐來試過他們的 迷の三重奏便當很出色後都想安排再來試試其他的餐點🤭不就這次再試後 立刻收入我口袋名單✨✨✨🍣石垣鯛🍣深海池魚🍣帆立貝🍣甜蝦🍣間八🍣秋刀魚🍣赤身醬油漬🍣O-TORO🍣煙燻馬鮫魚🍣海膽三文魚子特別大讚「秋刀魚」處理的超好,毫無腥氣!也因正值秋刀魚最肥美嘅季節,濃厚風味以少許薑蔥點綴,油甘香溢!太好吃了!!嚟緊9月16日至20日期間,餐廳邀請咗東京米芝蓮一星名店「乃木坂 」主理團隊親臨坐鎮,舉辦限定嘅「東京客席主廚晚宴」,且以精心挑選嘅清酒搭配!親嚐星級匠人手藝,機會相當難得,想試嘅話記得提前預約🤗查看更多
秋刀魚
FoodPraiser
Serene Sanctuary of Refined Japanese Dining
FoodPraiser
2025-09-16
關注
// 𝙎𝙚𝙧𝙚𝙣𝙚 𝙎𝙖𝙣𝙘𝙩𝙪𝙖𝙧𝙮 𝙤𝙛 𝙍𝙚𝙛𝙞𝙣𝙚𝙙 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙅𝙤𝙞𝙣𝙨 𝙃𝙖𝙣𝙙𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙤𝙠𝙮𝙤 𝙈𝙄𝘾𝙃𝙀𝙇𝙄𝙉-𝙨𝙩𝙖𝙧𝙧𝙚𝙙 𝙉𝙤𝙜𝙞𝙯𝙖𝙠𝙖 𝙎𝙝𝙞𝙣 - 𝙈𝙄𝙉𝘼𝙏𝙊 🥢 //-𝐌𝐈𝐍𝐀𝐓𝐎, a haven of elevated Japanese dining nestled in the commercial heart of Wan Chai, near Victoria Harbour, welcomes the award winning chef and sommelier of 𝐌𝐈𝐂𝐇𝐄𝐋𝐈𝐍-𝐬𝐭𝐚𝐫𝐫𝐞𝐝 restaurant 𝐍𝐨𝐠𝐢𝐳𝐚𝐤𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐧 in Tokyo to its sushi counter for five nights in this September for an immersive omakase indulgence, pairing exquisite seafood with refined sake artistry.-From 16 to 20 September 2025, 𝐌𝐈𝐍𝐀𝐓𝐎 and 𝐍𝐨𝐠𝐢𝐳𝐚𝐤𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐧 will host an exclusive culinary collaboration, with intimate seatings per evening for 10 guests each to experience an unforgettable culinary encounter with acclaimed Chef Shinji Ishida and celebrated sommelier Yasuhide Tobita. Designed to encourage meaningful exchange between artisans and connoisseurs of Japanese gastronomy, this one-of-a-kind experience is priced at HK$2,688 per diner.-For lunch indulgence, immerse yourself in a top-notch gastronomic experience with their signature Chef Omakase Menu, featuring 10 pieces of seasonal sushi that balances modern sensibilities and authentic craftsmanship; highlighting 𝐌𝐚𝐝𝐚𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐊𝐢𝐢𝐫𝐨𝐢 𝐊𝐚𝐫𝐚𝐦𝐢 𝐌𝐢𝐬𝐨 (きいろいからみそ) that boasts a clean yet subtly savory tastes, complemented by a hint of tangy kick from the Karami Miso; 𝐀𝐠𝐞𝐝 𝐈𝐬𝐡𝐢𝐠𝐚𝐤𝐢𝐝𝐚𝐢 (イシガキダイ) for its delicate fat content and firm texture, sweet and briny in flavors; as well as 𝐊𝐚𝐧𝐩𝐚𝐜𝐡𝐢 (カンパチ) for a clean ocean flavor with buttery and nutty notes, topped with 𝐒𝐚𝐧𝐬𝐡𝐨𝐮-𝐳𝐮𝐤𝐞 (カンパチさんしょうづけ), a type of Japanese chili-rice miso condiment to elevate the sushi’s flavor with its bright citrus notes of sansho pepper.-📍 𝐌𝐈𝐍𝐀𝐓𝐎 (𝐖𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐚𝐢)Shop G4-G6, G/F, Great Eagle Centre, 23 Harbour Road, Wan Chai, Hong Kong.-ʙs-sғsɢ-ʀᴘ-ᴡs-sᴄɴ查看更多
+ 4
hktablefor2
高質午市廚師發辦
hktablefor2
2025-09-15
關注
MINATO 午市廚師發辦質素相當唔錯,選用時令食材製作十貫壽司,吞拿魚用醬油漬過令肉質更滑,上面加左淮山粒口感幾爽脆,又點少得當造季節嘅秋刀魚,簡單配上蔥薑魚味濃郁,牡丹蝦加上火炙蝦膏都很鮮甜,仲有海膽同三文魚籽依個組合都係冇得輸😋。佢哋仲會喺黎緊9月16至20號期間推出「東京客席主廚晚宴」,九道菜以及四款配餐清酒菜單由東京米芝蓮一星「乃木坂しん」行政總廚石田伸二及首席侍酒師飛田泰秀親自主理,座位有限有興趣就要快啲訂座喇!查看更多
+ 2
eatnfat
午市廚師發辦🍣
eatnfat
2025-09-14
關注
想在灣仔區內找一家精緻日料,挺推薦這家,之前試過鐵板燒很不錯,今次再來試試壽司☺️ 午市的廚師發辦包含前菜、茶碗蒸、十貫壽司、味噌湯、甜品🍣 當日有石垣鯛、間八 、深海池魚 、帆立貝 、甜蝦 、金目鯛 、赤身醬油漬 、大拖羅 、秋刀魚 、鰆魚醋飯口感不錯有咬口,魚料新鮮,調味到位! 厚大的帆立貝微微炙燒過,夾着白海膽和紫蘇葉,鮮甜無比😋 甜蝦配上蝦頭膏,蝦頭膏先燒過,鹹香鮮味🦐 當然不少得秋季當造的秋刀魚,魚肉肥美配上薑蔥醬🥰 鰆魚以蘋果木煙燻過,香氣四溢帶油脂香🤤查看更多
+ 6
LaHaMo
日本菜系列 一
LaHaMo
2025-07-06
關注
難得舊同事返嚟灣仔食午餐,決定食好啲,環境舒服啲聚一聚。 Minato 係朗廷酒店集團旗下的餐廳,服務同環境都達到一流水平。佢嘅平日午市御膳(lunch set) 有8種,價錢介乎$348 - $488 , 仲可以免費做Brilliant 會員,享有85折優惠。我就叫左角切魚生丼御膳,加一服務費85折後$350,御膳包括一碗沙律菜、一個茶碗蒸、一碗味噌湯、一小碟甜品、同埋當然有一碗角切魚生丼!沙律菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮,好食!茶碗蒸⭐️⭐️⭐️正常發揮味噌湯⭐️⭐️⭐️⭐️有鮮味,好飲!角切魚生丼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魚生的種類好多,有蝦、拖羅、三文魚、油甘魚、白身魚(我唔認到嘅魚類😂)同三文魚籽,另外仲配左玉子燒、海帶同埋酸姜。特別要highlight, 拖羅同三文魚籽都十分新鮮,雖然魚生係角切,但係用料絕對唔馬虎,反而一粒一粒切好平均舖係壽司飯面,好方便進食,每一啖都食到魚生。甜品⭐️⭐️⭐️⭐️甜品係一小件卷蛋以及紅豆餡抹茶麻薯,好食嘅不過偏甜左少少🤏查看更多
角切魚生丼御膳
keya_yan
鐵板燒好味!
keya_yan
2025-07-04
關注
同同事食中午餐海鮮鐵板燒,非常之好食。環境相當唔錯,簡約得來又乾淨又新淨。個廚師非常之搞笑,因為佢喺我哋面前整鐵板燒,所以同我哋傾偈,非常之風趣。不過作為中午嚟講其實佢都幾昂貴,但係都可以一試。查看更多
Chan YYG
生日晚飯鉄板燒
Chan YYG
2025-07-02
關注
我喜愛吃鐵板燒,特別是店子裝修有日本風格的,所以我選擇這裏和老公渡過自己的生日。晚上7:30 準時入座,安排坐六座位的鐵板燒枱,入座時已經有四位男士就座,相信他們已經喝了很多酒,臉部很紅和說話聲浪很大!於是同經理表示,他說可先坐其他普通歺枱,有客人會半小時左右結賬,於是我就信以為真,叫了一支清酒,一碟小吃,期待8:15分左右一定會有鐵板燒枱座位。如是者飲下等下,經理送來二碟小食說客人未走,請再等等。 過了一會,經理再送來一碟說客人未埋單,當時已經是8:40分!!於是我叫經理先開始吃套餐的Starter…….到9:26 分終於有人埋單,我們才正式入座鐵板燒枱座位,而入座後還催速及再等了15 分鐘才有廚師過來開始煮😑!成件事拖了2 小時, 時間也太夜而胃口大減,廚師也再沒有問和燒最後一道麵包。我覺得服務水準是絕對可改善,例如不確定客人埋單時間就不應下承諾或直接提議客人吃其他menu。 有說話高聲浪客人也可以作溫馨提示等等…….高級日本料理徐了有質素食物之外,服務及環境也是非常重要。 我真是渡過了一個充滿等待的生日晚上😅😅查看更多
_mijiao_
性價比極高廚師發辦
_mijiao_
2025-07-01
關注
這間著名的高級鐵板燒餐廳最近竟然推出了僅需398元的超值午餐8道菜套餐!!8道菜的亮點絕對是日式虎蝦鐵板燒,虎蝦體型巨大,蝦肉鮮嫩彈牙,蝦頭流著蝦膏,令人驚艷。牛肉和豬肉同樣出色,肉質鮮嫩,味道豐富卻不油膩,配上特製的松露鹽和多種風味醬,更顯獨特。此外,炒飯也非常出色,炒飯粒粒分明,表面還有外酥內嫩的煎蛋,口感層次豐富。餐廳的設計靈感來自於日本美學中的「間」概念,強調平衡和留白,營造出優雅簡約的氛圍。餐廳的三大區域各由三位經驗豐富的日本大廚掌舵,呈現三種與眾不同的料理。查看更多
+ 4
Yummyyyy
Make Weekday Dinner Counts
Yummyyyy
2025-06-23
關注
Obsessed with the A5 Miyazaki Wagyu Seriously, it was the most tender, flavorful beef I've ever tasted.I've always been a huge fan of seafood, so I was particularly excited about the King Prawn and South African Abalone in the Tsubaki Teppanyaki Weekend Set. They didn't disappoint! 🍤The quality was exceptional, and the chef's preparation really highlighted their natural flavors. 🔪🇯🇵The whole set was amazing (HK$738 per person, two-person minimum), but that Wagyu was the star of the show. If you're a beef lover, you NEED to try this. 🥩❤️查看更多