2017-03-09 1292 瀏覽
今日選址諾士佛台,貪佢呢度夜咗都仲有野食,我地隨便走入一間「就你啦!」今日得3種生蠔,我平時食開既都冇,咁3種都試下啦,礙於我冇留意餐牌太多,所以淨係記得第一隻食既係American pearl M size黎既,但我覺得蠔真係好難去評論一間餐廳好食唔好食,佢新鮮同價錢合理就已經好足夠,始終蠔既質素隻隻唔同。之後暖暖既麵包就送上喇,我係麵包愛好者,一擺上枱我眼見有4款唔同既麵包,仲要拎上手暖暖又軟熟我就覺得好滿足,仲要配咗個類似番茄莎莎既醬,感覺好有heart。張相影得衰咗少少我揀咗支Shiraz做今日既餐酒其實佢原本係有兩大塊,呢塊係細個塊,但大個塊已經俾我食咗,份量都幾多,薯條炸得好香好脆,牛扒都好juicy之後我地仲有個魚,原本係Salmon加Cod,但我對三文魚唔係太好印象,特別熟既,所以我就淨係要Cod。層皮煎到脆卜卜,鱈魚亦都好香,佢個汁做得好好,唔會俾魚既香蓋過,又夾得好好,配菜係一堆飯仔,煮得好好,好好味好滿足既一晚如果要講不足,成晚都係自己斟酒俾自己,同埋食麵包冇俾碟仔,細心度不足。

張相影得衰咗少少

我揀咗支Shiraz做今日既餐酒
牛扒

Cod

好滿足既一晚

如果要講不足,成晚都係自己斟酒俾自己,
同埋食麵包冇俾碟仔,細心度不足。
2017-01-16
牛扒
Cod
2016-05-10 3644 瀏覽
Weekdays lunch menu from $108 for 3 courses. Very worth the money.can see their chefs have good training as each ingredient just been cooked at right time. Ingredients are fresh and the taste are just right as the authentic way. Have been this restaurant several times and highly recommended.

2016-05-10
  • Lunch  menu
2015-05-24 3681 瀏覽
very cheesy nachos!!!!!!!!!!love the sauce it is so crispy!!!!!!!!!!with extra tomato and other bitsI can not describe the sauce as it was so nice and be honest, I was abit drunk! lolthe cocktails were abit sweet and be honest, abit lack of alcohol, so, as usual I asked for moreand they actually re-make the cocktail for me, so the service was fantastic
very cheesy nachos!!!!!!!!!!
love the sauce
it is so crispy!!!!!!!!!!
2014-11-04 3834 瀏覽
呢間舖位於諾士佛台bar街地舖,屬中高價,格調環境唔錯,有indoor有outdoor座位,個outdoor係好靚嘅花園嚟(心心眼)呢度意粉好好食,有得自己揀配料加醬汁,自由度,我揀左卡邦尼煙肉扁意粉,好好食,啲汁好creamy,都大碟,所以食到最後有少少漏,而朋友點嗰個意式雲吞,相對細份,男仔應該會唔夠食。另外,我地點左兩杯飲品都唔錯,呢間舖頭雖然貴,但係間中黎relax一聚或咩紀念日都件一個gd choice。

drinks
自選意粉
drinks
自選意粉
2014-03-14 4722 瀏覽
今天路經諾士佛臺,見人不太多,就決定在這裏吃晚餐。我們選擇在戶外地方坐下,因為可以吸煙,而也會開放暖爐,又不會太凍,環境真的不錯 。我們點了一些生蠔,牛扒及鵝肝,味道真的不錯 。生蠔十分新鮮,蠔味十分濃,但是有點貴,差不多六十元一隻。而煎鹅肝很好味,外面很脆,內很嫩,非常好味。但牛扒就只是一般質素,不過不失的作品。值得一提的,就是配搭餐湯的麵包及餅乾,非常好味,還有一點橄欖油及黑醋,配搭起來,十分好吃,令胃囗大曾。
我們點了一些生蠔,牛扒及鵝肝,味道真的不錯 。
生蠔十分新鮮,蠔味十分濃,但是有點貴,差不多六十元一隻。
而煎鹅肝很好味,外面很脆,內很嫩,非常好味。
但牛扒就只是一般質素,不過不失的作品。
2013-12-15 3590 瀏覽
同表兄弟姐妹喺厚福街食完飯,跟住走去諾士佛臺揾地方飲野繼續吹水,周圍都好熱鬧,行多幾步就嚟到il Meglio...見唔駛等位,其中一人未食飯,呢度又可以order野食,所以決定喺呢度飲嘞!一行5人坐低先點飲品,由於唔係個個都飲酒,所以冇開紅酒或白酒,分別點左 Ginger Ale, Icy Lemon, Bailey with Strawberry Milk, Stella Artois。由於我行開左,又唔係餓嗰個,所以冇參與揀野食。最後點左芝士肉腸釀蘑菇及炸海鮮拼盤。等左一陣,Bailey with Strawberry Milk, Ginger Ale 及 Icy Lemon嚟嘞!除左Bailey那杯像Milk Shake,味甜又rich,另外兩杯都係一般飲品,冇驚喜。邊吹水邊等啤酒,諗住影下碰杯相,照計啤酒齋斟好快嚟既啫,但等極都唔見酒,所以向店員查詢,問完即有,漏單乎?終於到齊,即刻影張合照紀念下先!(對上一次聚會已是兩三年前既事呢!)繼續吹下水﹑飲下野,等野食嚟,等左差不多半小時都未有,仲要見隔離枱遲嚟既朋友都有野食,於是又追單,此時店員去攞碟﹑叉分發俾我地...我好肯定,

繼續吹下水﹑飲下野,等野食嚟,等左差不多半小時都未有,仲要見隔離枱遲嚟既朋友都有野食,於是又追單,此時店員去攞碟﹑叉分發俾我地...我好肯定,佢地一定係漏左單!追完單﹑派完食具,再吹多陣,芝士肉腸釀蘑菇先來,雖然環境有點暗,但都見倒此dish賣相不錯,原來所謂肉腸,係好似獅子球咁既豬肉丸,入面加左舊猶如笑牛牌芝士粒既芝士,下面墊底(或被釀)既其實係冬菇喎。除左本身既冬菇,都有一兩件散件松露物體,菇味超濃,豬肉丸調味唔錯,芝士亦幫佢加左唔少分,不過整碟味道變得幾重。
芝士肉腸釀蘑菇
跟住連炸海鮮拼盤都嚟了,望落去都幾靚,除左炸海鮮,仲有菜絲沙律伴碟,平時我甚少食沙律,只會食凱撒沙律,但見佢用黑醋作醬汁,今晚我又冇食菜,於是我主動夾這沙律吃,味道是不錯的,但我發現內裡夾雜左唔食既青瓜絲,所以食完碟內既就算了。炸海鮮分別有三隻蝦﹑好幾件魷魚同兩三件炸魚,配以蕃茄(莎莎)醬同吃,家姐話炸魚唔錯,但係蝦同魷魚完全唔得,急凍貨之餘係完全冇味,就算點左蕃茄醬或釀蘑菇既汁都提升唔倒佢既味道,好"渣"呀!
炸海鮮拼盤
野食唔得,又有甩漏既情況,我勸大家嚟飲野好了,食完飯先嚟吧!
2013-12-13
$176 (宵夜)
2013-07-23 2255 瀏覽
今日星期二,跳完舞之後,梗係搵野食啦~~同個frd 行下行下都唔知食咩好〜 最好方法梗係上openrice search 啦〜 朋友今日想食意式坐得舒服,好快就搵到呢間喇〜 仲有set 食添,合符晒我地食既原則〜👍入到餐廳,個環境好classic 已經好舒適〜之後點了兩個set ,有齊Appetizers,Main course , soup,Dessert and drink 仲有餐前法包(係暖暖的)~好期待〜Appetizers薄切生牛肉凱撒沙律,好有誠意,生牛肉好fresh 好薄入口唔覺得好生,連沙律食好正👍芝士炒田螺伴菠菜,新穎菜式田螺好大粒易咬但彈牙,非常入味,佢係用D 鮮蕃茄醬炒螺再加芝士焗,所以非常入味同好fresh!!Main course龍蝦汁黑松露蘑菇扁意粉 個汁唔算好有龍蝦味但係配去扁意粉很好配搭,扁意粉軟硬適中,每啖都聞到食到黑松露味辣椒蝦乾炒意粉  好大粒蝦乾食落去有點辣椒味非常惹味,應該係用橄欖油炒意,健康之餘又不太油,意粉都係軟硬適中,good!不過本人覺得有點過辣 Soup 意大利菜湯〜 好濃味好"結"睇得出聞得出落重料👍👍👍另外係蘑菇湯~湯面再加上少少

仲有餐前法包(係暖暖的)~好期待〜

Appetizers

Main course

另外係蘑菇湯~湯面再加上少少花奶,見到都係好濃好"結"同有心恩,令到個湯滑D~

Dessert 係yogurt ~ 同一般差唔多
之後再嘆番杯coffee~ 真係人生一大享受~
下次會試埋dinner
仲有就算係lunch 佢地都會順序上菜,同介紹,PRO!!👍👍👍
2013-07-09
2013-05-02 1898 瀏覽
我跟友人二人並無訂位,經過此餐廳覺得外觀不錯,OUTDOOR亦有數張空枱 (4張空枱, 其中只有2張放了RESERVED的牌),故我們內進並以廣東話要求張二人的OUTDOOR枱,怎知有位女侍應說要查一下,半分鐘後說OUTDOOR沒枱,只可以坐入面。正當我跟友人商量坐入面還是選另一間時,有位外國人跟剛才那位女侍應說要張一人OUTDOOR枱 (並沒有說已留枱),女侍應竟然立即帶那個外國人到其中一張放有RESERVED牌子的空枱坐下。我跟友人覺得十分不公平,但都盡量很有禮的問那女侍應為何我們要枱說沒有,但那個外國人便有呢? 那位外國人都很友善,立即重新起來跟我們說抱歉,那時候有位女的餐廳經理走過來,我們便問她為何我們要受到這種不公平對待。但女經理只輕輕跟我們說一句: I will ask that girl (那個女侍應)。我們再追問但她仍然不安排我們就坐,只重複說: I will ask that girl。我跟友人都覺得女侍應跟女經理實在是在歧視我二人,連餐廳中一枱外國食客都替我們抱不平,但女經理都是重複強調那句: I will ask that girl。我們實在忍不住繼續理論,連其他

我跟友人都覺得女侍應跟女經理實在是在歧視我二人,連餐廳中一枱外國食客都替我們抱不平,但女經理都是重複強調那句: I will ask that girl。我們實在忍不住繼續理論,連其他食客都望著我們,女經理才隨便指著其中一張空枱問,那你們會坐這張枱嗎? 她們是全無歉意的。

我們簡直不敢相信在此種食肆會受到此等歧視及不公平的對待,而餐廳的所謂經理更加是不負責任。如此服務,我們才不會付錢消費。如果有友人想到此餐廳進食,我是100%的反對。真不能相信今時今日還會有這種服務。

il meglio ? I don't think so.

2013-04-30
2013-01-09 1708 瀏覽
諾士佛臺被稱為尖沙咀的SOHO, 但範圍較細, 只有一條街. 假日西式午餐的第二選擇, 第一選擇是尖東海傍的餐廳, 兩者價錢相約, 但尖東景色宜人. 無論如何, 與人有約在美麗華, 這裡來得方便.友人說: 義大利文 “il meglio”是“最好”之意思, 其實這條街的餐廳多屬一兩個集團之下經營. 是日午餐共有五道: 前菜, 湯, 主菜, 甜品, 咖啡.前菜: 刁草檸檬三文魚, 刁草多用於烹調魚類以除腥味, 伴以義大利汁沙律, 開胃醒神, 三文魚上還放了幾粒魚子, 可惜三文魚鮮味不足, 略為淡口, 與魚子的濃味未能配合得當.蘑菇忌廉湯, 濃度十足, 有生蘑菇的草腥味道, 新鮮之餘有些少怪, 好味與否, 見仁見智.炭燒牛柳紅油鵝肝汁餐牌上寫Tenderloin, 屬柔嫩部位, 價格貴. 既然好嘢, 食嫩些, 五成熟吧. 但上檯切開, 近八成熟. 中間只仍有微微粉紅, 幸好肉質本身尚算細軟, 咬落只少少鞋口, 牛排邊的脂肪不多, 香味不足, 未能連邊燒過的脂肪一起吃, 無論如何, 肉質尚佳, 只可惜師傅燒得過時.甜品, 芝士餅, 紐約款式, 只如一吋多些少的一小件, 上面放了一片八份一件的

炭燒牛柳紅油鵝肝汁
甜品, 芝士餅, 紐約款式, 只如一吋多些少的一小件, 上面放了一片八份一件的士多啤莉,份量雖少, 但貴精不貴多, 芝士味道超常濃厚.
紅酒另叫, House Red, 不知名, 不知地, 不知價錢, 水果味突出, 似新世界, 不俗. 但咖啡不合格, 未加奶, 先試一口黑啡, 味道淡而簿, 奶加熱時間不足, 倒入後, 咖啡後熱度下降.
公眾假期中午, 12時半左右到達,只剩門口座位, 店內明顯人手不足, 坐下無人理會, 員工臉部表情冷漠, 上菜超慢, 食完前菜, 20分鐘才上湯, 再等25分鐘才上主菜, 甜品和咖啡遙遙無期. 幸好一早買定兩份報紙, 管他三七廿一, 但不停地聽到隔離左右檯的不耐煩查詢.
2013-01-01
2012-08-13 1272 瀏覽
原本打算食既餐廳搵唔到只是憑感覺走到了呢間環境好不錯食物又好味道既地方優雅環境配埋cocktail 真是一個好match 既選擇!而且感覺好夏日,甜甜的蠻動人先有麵包籃為是日晚餐揭開序幕最愛就係脆卜卜的意大利麵包條,香脆可口其餘既麵包都好鬆軟好味唔係因為小妹愛食麵包先有如此好評,就連朋友仔都異口同聲稱讚一返夠晒full 夠晒fresh好少有既蔬菜係爽口清甜超creamy 但絕對唔漏三文魚大大舊好有肉地仲有3-4 舊,如果唔食意粉只食三文魚都夠飽tim~此乃是日介紹輕軟既肉質,好有牛肉味最愛就是它的juicy 好貴,但真的是貨真價實!!好正既甜品原來如果係慶生之用仲可以上演一埸煙花甜品,好動人小妹呢個慶生,好令人難忘
原本打算食既餐廳搵唔到
只是憑感覺走到了呢間環境好不錯食物又好味道既地方
cocktail
而且感覺好夏日,甜甜的蠻動人
先有麵包籃為是日晚餐揭開序幕

最愛就係脆卜卜的意大利麵包條,香脆可口
其餘既麵包都好鬆軟好味
Cesar salad
夠晒full 夠晒fresh

好少有既蔬菜係爽口清甜
忌廉三文魚意粉
超creamy 但絕對唔漏
三文魚大大舊好有肉地
仲有3-4 舊,如果唔食意粉只食三文魚都夠飽tim~
Steak
此乃是日介紹
輕軟既肉質,好有牛肉味
最愛就是它的juicy

好貴,但真的是貨真價實!!
Tiramisu
好正既甜品
原來如果係慶生之用仲可以上演一埸煙花甜品,好動人

小妹呢個慶生,好令人難忘
2011-08-24 930 瀏覽
星期日,說了要請意大利朋友在香港吃意大利菜,怎知平時習慣去的FAT ANGELO、PIZZA EXPRESES 及 AMARONI 都滿了。徬徨之下,到OPEN RICE選意大利,重要是有空位,電話留座後,便安心去吃飯。環境很好,音樂不錯,意大利朋友一入去就說像回到老家。服務開始時不錯,但越來越失望。我們本來是七人,坐在三張正方型桌子(拍在一起),一人坐一邊,三個對坐三個,一人在頭位,還有一個尾位;臨時要加多一個位,以為會加在明明是空的尾位,卻要我們4個人迫在本來一邊三個人的地方,其實整個餐廳只坐了四五桌,地方可以遷就一下。要去洗手間,口頭加動作指示都不清楚,為何不在牆上放一個指示牌?麵包第一次只給一小籃,七個人吃不夠吃,又不知會逐份算或如何,不敢再叫,到要再叫時,左等右等,及再催促,才送上來,今次一口氣兩籃,但事實上也快吃完主菜了,吃不下了。portion太細,不會令人覺得值得,雖然食物不錯,三文魚頗入味,但卻太細份了。更使人懷念今晚去不到的地方,它們都是貴,卻使人覺得值得。唯一的驚喜,是甜品platter,有4大件:包括TIRAMISU,等,雖然$198,但八個人你一口、我一口,都

環境很好,音樂不錯,意大利朋友一入去就說像回到老家。

服務開始時不錯,但越來越失望。

唯一的驚喜,是甜品platter,有4大件:包括TIRAMISU,等,雖然$198,但八個人你一口、我一口,都幾開心。

原本waitress建議叫兩客,怕我們不夠吃,用意不錯,但其實都好夠吃。

隔離桌有人生日,放了個滴滴金煙花蠟燭,還先把燈調暗,環境及情調很好。
2011-08-21
2011-07-30 774 瀏覽
一行4人,叫了一碟巴馬火腿跟哈密瓜、生蠔周打魚湯、海膽三文魚子忌廉意大利飯、肉醬波菜千層寬麵、special main既牛扒、意大利芝士旦糕。特別係個湯,食得完係用忌廉打做的!寬麵薄很來好味,肉醬入味,牛扒好爽,一咬就斷,唔駛樣樣講,因為樣樣都好好食,真係食過番尋味!下次同男朋友都會再去!
2011-07-29
生日
  • Cream of oyster
  • special main
2011-07-20 462 瀏覽
另一伴已在別處吃了午餐,故只有我自己吃!抵步時已是下午二時半,幸而午餐還有供應。頭盤與餐包同步送到,先塗牛油於餐包上,包身內外都烘得全脆,個人較欣賞外脆內軟的質感,而此店的餐包更有欠缺麵粉香,被剛吃過的黑麥出品的餐包比下去了,不過,這裡的牛油就很香濃!再談頭盤,頭盤好像是四選一,我在意式生牛肉沙律與這個炭燒墨魚沙律之間掙扎了一會,最後還是選了墨魚,因炭燒的話能吃到此店的功夫,而生牛肉就不需怎麼調味了!沙律就是正常不過的橄欖油加醋,而墨魚撒上鹽巴加上橄欖油來燒,不會乾巴巴的,有鹹香之餘又吃到墨魚的鮮味,真的很不錯!餐湯二選一,我點了磨菇忌廉湯,這個忌廉湯無論磨蘑菇味還是忌廉味都很出眾,鹹度適中,令人滿足!主菜選擇也眾多,看到有芝士的菜就不用多想了,就要了芝士焗肉醬意粉,意粉端上來時侍者著我要小心碟邊的熱,因為是即焗的,看到表面的mozzarella cheese 像岩漿般傾瀉在意粉上,視覺效果已相當誘人,肉醬中混有蕃茄肉,味道新鮮,像是自家製的,而意粉也能做到al dente的感覺,混合濃郁的芝士同吃,令飽了八成的我也幾乎可以幹掉整碟意粉!跟餐還有甜品,小小的慕斯蛋糕賣相一般,伴碟的則花

跟餐還有甜品,小小的慕斯蛋糕賣相一般,伴碟的則花了點心思。這個芒果芝士慕斯蛋糕的芝士味和芒果味皆薄弱,有待改善。

餐飲點了凍檸茶作結。

食物水準令人留下滿意的印象,服務員有禮且反應快,定會重來的。
2011-07-16
2011-07-10 270 瀏覽
這個月是筆者生日,我很感恩,得到很多朋友的厚愛,雖還未到正日,已收到了不少祝福和吃過幾餐生日飯。這頓在il meglio的午餐,是其中一個例子,真的謝謝百忙之中還抽時間出來請我食飯的孫教授。我到埗的時候,對方已經呆坐在裡頭,似乎已到了好一段時間,真不好意思。馬上翻開餐牌,揀選心水食物,連隨點菜,最為實際。服務生奉上的麵包,總算香脆熱暖,塗上牛油或橄欖油亦可,悉隨尊便。值得一讚的是,當我們在吃頭盤之時,侍者見麵包放涼了,主動換一籃熱的上來,很窩心的。頭盤方面,我的是帶子沙律,有著不少的青瓜絲及菜蔬,配以芒果汁,感覺清新開胃。帶子比較薄身,口感只屬一般,本身味道亦未見很鮮,還是要靠芒果汁去提味。對方揀的就是炸水牛芝士配鮮茄醬,無疑是炸得香脆,切開就是一絲絲的視覺效果。個人認為,這件芝士的質感是軟滑對辦,不過味道淡口之餘,亦欠缺點點的乳酸味,所以未算理想。餐湯有兩款選擇,分別係忌廉磨菇湯以及牛肚湯,兩款都要了,大家分享。兩人都比較喜歡前者,起碼是杰身,又夠濃香。反而牛肚湯,酸又不是酸,不倫不類的,牛肚口感亦未見出色,只喝了幾口。孫博士看見Carbonara便雙眼發光,當然要叫一客。估唔到這兒

孫博士看見Carbonara便雙眼發光,當然要叫一客。估唔到這兒的出品都不錯,篇意粉不會過份的腍身,而且下了頗多的芝士粉上面,幾香的,如果再有點蛋香,就更滿意。

另一款主菜是黑松露菌醬燒春雞,份量蠻大的,熱的時候肉質尚且嫩滑,不過就沒什麼味道,需要面頭的咸咸的黑松露醬去調味。這碟春雞,不是難吃,卻未有驚喜。

對方一早說了這邊的甜品水準有限,因此已打定輸數,不敢抱任何期望。是日跟餐的甜品是慕思朱古力薄荷蛋糕,上層的朱古力慕思有欠濃香,但質感仍算滑,底下的薄荷味反而偏重,兩者平衡得不太好。

以一杯水準普通的Latte完成這頓午餐。回去,又是會議時間。

再次多謝我的好朋友請客。
2011-04-19 142 瀏覽
聽說有人很渴望午餐可以吃西餐,就在星期六中午,悠悠閒閒的走到諾士佛臺來。看一看價錢,也挺可以的,$70-$100有頭盤、湯、主菜、甜品、餐飲。餐包一般,不是太脆太香口,但還可以呢。頭盤:像是炸蝦沙律和凱撒沙律之類,不過不失吧。湯:有香賓蜜瓜凍湯和海鮮湯,凍湯像在喝果汁,也挺可以的。主菜:牛扒、意粉。$100左右的牛扒算是挺不錯的了,也夠厚,肉質也挺好。甜品:一小杯忌廉蛋糕,不錯,份量也剛剛好。我想這應該可以滿足到平日午飯時沒甚麼機會吃西餐的人吧。悠悠閒閒的慢慢吃著吃著,已經差不多三時了。

餐包一般,不是太脆太香口,但還可以呢。
頭盤:像是炸蝦沙律和凱撒沙律之類,不過不失吧。
湯:有香賓蜜瓜凍湯和海鮮湯,凍湯像在喝果汁,也挺可以的。
甜品:一小杯忌廉蛋糕,不錯,份量也剛剛好。

我想這應該可以滿足到平日午飯時沒甚麼機會吃西餐的人吧。
悠悠閒閒的慢慢吃著吃著,已經差不多三時了。