嚇咗餐飽,感恩大家都冇事🙏🏻 驚魂未定,好想放啲甜品落肚定吓經💙 見到樓下間 #McCafe 新出咗 #聖誕版麥提沙特飲,梗係要去打吓卡,順便醫吓個肚。見廣告牌上張相影得咁靚,我叫咗件 #奶醬厚多士 做 #主食🤤 仲以為可以發揮我呢個 #小畫家 嘅 #天份,點知原來張相係呃人嘅,#店員 二話不說將我份 #厚多士 用包裝紙裹住,我以為佢誤會我叫 #外賣 啦,點知佢同我講,公司轉左規定,食物一定要包好先比客人😅 咁既然係公司規定,我都唔想難為佢👉🏻👈🏻 不過見佢之後粒聲唔出,就將個杯蓋閂埋... 我個 #聖誕老人 呢?原來佢話外賣杯係唔會有 #吱花 嘅😫 ...世紀大騙局!不過佢見我咁失望,勉為其難都幫我加咗知 #A版聖誕老人 上去😏 佢就係肉酸啲,不過見佢都肯為我做啲野... 算佢啦😉 #花生醬 配 #煉奶 加上厚多士一定冇得輸,不過杯 #麥提沙特飲 就真係甜到漏... 可能個天都想我補吓卦🤣

2020-11-18
$35 (其他)
2019-01-18 258 瀏覽
就係夜媽媽碌 FB 睇到雜誌介紹,已經好想試下。第2日嘅 lunch 即衝出去買嚟試,蛋糕仲未放出嚟雪櫃到,不過問下店員就知有。店員都無要我企喺到等佢出蛋糕,送過嚟位到俾我。已經好耐無食 McCafe,今次張卡仔都好靚。呢個就係 Rose cheesecake。印象中覺得 McCafe 嘅蛋糕細件咗,不過好似無貴到。少少玫瑰花花瓣乾點綴一下白色面,加埋粉紅色蛋糕呀~ 少女心大爆發~ 好浪漫嘅感覺~ 近睇d花瓣乾都靚嘅,無壞咗或啡咗嘅花瓣。中間嘅質地都緊密嘅,不過食嘅時候唔會滯。味道唔太甜,帶帶淡淡玫瑰香味,而且唔會重香精味,同食玫瑰花糖唔同。係玫瑰花乾加入熱水或熱紅花出嘅香甜味道!用叉都可以一啖啖食到,唔會太鬆散,不過又會會太死實~ 由於 lunchtime 時間好短,Rose latte 要外賣攞走,睇唔到喺瓦杯會有幾靚,不過有朱古力食都開心嘅。打開杯 Rose latte 睇下,真係有玫瑰花乾花瓣~ 飲落都係淡淡玫瑰花香味。可以再 encore。希望下次有機會喺舖頭飲,睇下瓦杯盛著嘅還原度有幾多。順手外賣咗杯 Rose chocolate 俾同事,佢都話好味。Rose choco
就係夜媽媽碌 FB 睇到雜誌介紹,已經好想試下。

已經好耐無食 McCafe,今次張卡仔都好靚。

少女心大爆發~ 好浪漫嘅感覺~

Rose cheesecake

近睇d花瓣乾都靚嘅,無壞咗或啡咗嘅花瓣。

Rose cheesecake

用叉都可以一啖啖食到,唔會太鬆散,不過又會會太死實~

Rose latte

打開杯 Rose latte 睇下,真係有玫瑰花乾花瓣~
飲落都係淡淡玫瑰花香味。可以再 encore。
希望下次有機會喺舖頭飲,睇下瓦杯盛著嘅還原度有幾多。

Rose latte

順手外賣咗杯 Rose chocolate 俾同事,佢都話好味。Rose chocolate 都跟一粒 Lindor 朱古力架!
希望再食多次 Rose cheesecake~
仲有我要飲多次 Rose latte!

2019-01-11
2018-03-19 219 瀏覽
早排我同衰佬好鍾意既GOT7-JACKSON返黎香港做宣傳,佢差不多每個訪問佢都話好掛住香港既美祿恐龍🦖,我同衰佬就對呢杯嘢飲產生莫名既興趣,好想知美祿恐龍係咩東東🙃。根據維基百科既解釋:在馬來西亞及新加坡,人們流行在冰凍的美祿上再添上未溶的美祿沖劑,稱為 美祿恐龍🦖 ( 英語 : Milo Dinosaur )睇完就明白啦,美祿恐龍姐係好濃好濃既美祿。🤣唔知麥當勞係咪都係JACKSON既FANS,JACKSON講完無幾耐,McCafé就出咗個恐龍系列。😆😆😆我同衰佬叫咗一杯凍美祿恐龍同恐龍蛋糕層層疊🦖凍美祿恐龍🦖-好甜好甜,雖然我唔知正宗美祿恐龍應該係點,不過我覺得如果無咗啲面頭既CREAM會好啲。恐龍蛋糕層層疊🦖-外表都似似哋恐龍既鱗片,賣相好靚,真係一疊疊,但係班戟皮太厚啦,食到一半就唔係幾想食啦。再一次多謝麥當勞等我試到呢杯男神最愛飲品🦖❤️🤣🤣👍

睇完就明白啦,美祿恐龍姐係好濃好濃既美祿。🤣

我同衰佬叫咗一杯凍美祿恐龍同恐龍蛋糕層層疊🦖

再一次多謝麥當勞等我試到呢杯男神最愛飲品🦖❤️🤣🤣👍
2018-03-09
2018-01-02 108 瀏覽
今日無無聊聊就走左去麥記坐下薑餅人咖啡賣相好得意,好有聖誕節氣氛吖.....味道都算濃,咖啡味香!呢個cake賣相同薑餅人好襯吖,個餅底好好味,呢個cake食落去唔溜,配合咖啡一流!
今日無無聊聊就走左去麥記坐下

薑餅人咖啡賣相好得意,好有聖誕節氣氛吖.....
味道都算濃,咖啡味香!

2017-12-05 108 瀏覽
有D人可能覺得去MCCAFE 會好怪, 好屎咁, 但其實我覺得佢都唔差家...易D搵位同埋價錢合理..雖然我唔係咖啡EXPERT, 但有時行過唔想飲汽水的話, COFFEE SHOP 又長期爆滿時..MCCAFE 都係一個唔錯既選擇!!!今日叫左凍阿華田泡沫脆脆 $28佢好似平時去新加坡叫既美淥恐龍咁, 會係飲品上面灑上阿華田碎, 即係佢係阿華田恐龍咯~然後再叫左件...朱古力蛋糕層層疊 $27.即係朱古力千層咯~~~ 喂..又唔差WOR好味呀, 用個叉一CUT 落去, 好順, 唔會CAKE 刀.....不過蛋皮比較薄, 所以無乜蛋味.只食到CREAM~~~
有D人可能覺得去MCCAFE 會好怪, 好屎咁,
但其實我覺得佢都唔差家...
易D搵位同埋價錢合理..
MCCAFE 都係一個唔錯既選擇!!!

今日叫左凍阿華田泡沫脆脆 $28
凍阿華田泡沫脆脆

朱古力蛋糕層層疊

然後再叫左件...朱古力蛋糕層層疊 $27.
即係朱古力千層咯~~~ 喂..又唔差WOR
不過蛋皮比較薄, 所以無乜蛋味.只食到CREAM~~~
凍阿華田泡沫脆脆
朱古力蛋糕層層疊
2017-10-05 73 瀏覽
+$17紅豆分佈平均, 不但令賣相吸引, 更今蛋糕啖啖紅豆~千層皮唔乾, 所以用膠叉切都唔會整散蛋糕。可惜塊皮冇乜蛋味, 連埋抹茶 mousse食其實唔多feel到千層效果。而且抹茶mousse cream味同甜味比抹茶突出, 食完覺得似紅豆蛋糕多啲如果每層撒返一啲帶甘香茶味嘅抹茶粉, 會令蛋糕香濃得多~cappuccino $18, 同茶記差不多價。比起starbucks出品咖啡味更濃, 甜味較淡, 更貼合香港人口味。
+$17

紅豆分佈平均, 不但令賣相吸引, 更今蛋糕啖啖紅豆~

如果每層撒返一啲帶甘香茶味嘅抹茶粉, 會令蛋糕香濃得多~

cappuccino

2017-10-05
cappuccino
2016-11-25 193 瀏覽
約左人但我早到半個鐘...雖然商場好多位可以坐,但係口痕想食下野 咁就肥下啦~今期做阿華田扭紋新地筒同阿華田新地我就叫左杯阿華田新地($8.5)部雪糕機就好似唔夠凍杯雪糕溶溶地阿華田味不太濃相反撒上去的脆脆就好濃華田味好似平時沖華田杯底唔溶一舊舊個D質感雖然脆不過有少少"杉"口
約左人但我早到半個鐘...

雖然商場好多位可以坐,

但係口痕想食下野

咁就肥下啦~
今期做阿華田扭紋新地筒同阿華田新地

我就叫左杯阿華田新地($8.5)

部雪糕機就好似唔夠凍

杯雪糕溶溶地

阿華田味不太濃

相反撒上去的脆脆就好濃華田味

好似平時沖華田杯底唔溶一舊舊個D

質感雖然脆不過有少少"杉"口
2016-11-24
2016-01-07 185 瀏覽
5蚊杯,行過買杯先,個cone唔似圖係黑色,個雪糕芝麻味亦都唔叫重。食入口等佢係口中溶化,3,4秒中只閃過0.5秒架芝麻味,其餘時間都食唔出芝麻香。不過5蚊當試新野law
不過5蚊當試新野law
外賣自取
$5 (宵夜)
2015-05-12 193 瀏覽
麥當勞是打開的24小時它爲客人提供免費無綫上網服務,又任坐~~所以我最愛在mccafe 打等,有日收工行行下鑽石山廣場,入左Mc Cafe度飲咖啡MCCAFE 周不時都推出唔同既特飲,我亦一向都對MCCAFE 飲品都好滿意,都後叫杯熱既豆奶抺茶,香濃純滑既豆奶混和怡人抺茶,,每一啖都淡雅醇和,簡直無得彈.有推出的新甜品, 抹茶心太軟,下次要試下先
麥當勞是打開的24小時
它爲客人提供免費無綫上網服務,
又任坐~~
所以我最愛在mccafe 打等,
有日收工行行下鑽石山廣場
,入左Mc Cafe度飲咖啡
MCCAFE 周不時都推出唔同既特飲,

我亦一向都對MCCAFE 飲品都好滿意,
都後叫杯熱既豆奶抺茶,
香濃純滑既豆奶混和怡人抺茶,,每一啖都淡雅醇和,

簡直無得彈.
有推出的新甜品, 抹茶心太軟,下次要試下先

2014-11-26 175 瀏覽
我是抹茶愛好者很多人都知, 被門口大大張的板吸引,中杯抹茶豆奶才18元, 反正不貴不妨一試吧! 冷熱選擇,冷的有cream及面上再灑有綠茶粉,賣相也不錯。 喝得出有豆奶味,順口冰涼, 只嚴抹茶香不夠重,因冰放得都幾多,避免沖淡快速喝掉為上策,甜度是不小人都考慮到的一環,對我來說剛剛好。有cream 我飲料,我都習慣用吸管攪拌勻才喝,不知大家是吃cream或是和我一樣呢?總覺得拌好後更細滑好喝。聖誕推出的新甜品, 抹茶心太軟,好事成雙,因買任何中或大份量飲品,即可加16元換購本身26元的甜品。只為聖誕而推出,另外有朱古力味,但抹茶比較特別。面上灑上糖霜粉唔夠精細, 線條模糊不飲雪花。中間是紅豆粒,微甜易入口,但切開就沒有molten 流漿的效果,而抹茶蛋糕口感濕潤但偏厚身。蛋糕會加熱,但吃時只是微暖。

蛋糕會加熱,但吃時只是微暖。
2013-07-28 69 瀏覽
逛完街,係時候揾嘢食醫肚啦,剛俾朋友話完太大駛,唯有去食平Tea,因為McCafe走平價路線,故一直都唔會對McCafe有太多要求/期望,就好似凍摩卡加曲奇妙趣芝士餅咁,一般ok,萬估不到這個熱烘烘嘅雞肉菠蘿意式包是如此嘅野味,配上一杯不會過甜嘅熱焦糖鮮奶咖啡,簡直無得彈。唯一可彈嘅就係假日這兒很多人,有啲人仲要唔係食嘢,但霸住啲位,又或者係2人食一杯軟雪糕,但已佔咗McCafe兩個位,令真正想幫襯開餐嘅人士或會卻步。
雞肉菠蘿意式包
2013-07-21
雞肉菠蘿意式包
Walked past and saw the new Soy ginger tea with brown sugar hot drink.There was also the Molten chocolate cake which was really Christmasy too.The ginger tea had all my favourite elements in the drink so I decided to get it, however there were no available tables. I did not order it imediately until I found a seat or I would be standing there carrying the drink.This branch of McCafe was really annoying just like the branch in Sai Kung because clearly there were people just eating McDonalds food

This branch of McCafe was really annoying just like the branch in Sai Kung because clearly there were people just eating McDonalds food and none from McCafe.
What really annoyed me was that some people got hot water from McDonalds to make their own instant coffee.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Soy ginger tea with brown sugar:
The ginger and brown sugar taste could have been stronger.
As a drink overall it did not taste that nice, perhaps the combination of soymilk with ginger and brown sugar did not work.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $24 [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] OK [b]Sweetness levels:[/b] Just right [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2010-01-25 30 瀏覽
呢餐既 comments 好極端,都唔知點俾個overal rating- green tea lamington: 想試新出MC CAFE green tea系列,green tea cheese cake已sold out,就試green tea lamington啦,唔得,冇green tea味之餘好似甩色咁- american cheese cake: 一般既american cheese cake啦,過得去- brownie: 我叫佢reheat,唔錯,熱熱地軟軟地,朱古力味夠買左兩個cone配蛋糕,呢個combination係好正架!p.s. coffee + $15可以有件cake

p.s. coffee + $15可以有件cake
好壞參半
2008-11-09 15 瀏覽
傻佬帶左我去鑽石山行街街..其實都冇咩野行..人又少...行行下..入左Mc Cafe度飲咖啡...我地2個都叫左"朱古力泡沫咖啡"第1次飲Mc Café既咖啡....之前傻佬話幾好飲...但...我覺得好似有少少偏甜.....而且咖啡味都唔太重!!!!!
傻佬帶左我去鑽石山行街街..
其實都冇咩野行..人又少...
行行下..入左Mc Cafe度飲咖啡...
我地2個都叫左"朱古力泡沫咖啡"

第1次飲Mc Café既咖啡....
之前傻佬話幾好飲...
但...我覺得好似有少少偏甜.....
而且咖啡味都唔太重!!!!!