2023-07-22 155 瀏覽
之前陪朋友去觀塘偉業街宏利金融中心,東九龍智能身份證換領中心换身分證,見有點肚餓,就找了下面這間餐廳食午餐,想不到這間餐廳食物質素都唔錯,咖啡也很好飲,環境也很清靜,很適合在此放空!本來想再光顧,可是有些東西真的會此情不再
2023-03-17 1207 瀏覽
突然間有公事下晝要去觀塘,咁啱朋友又響附近,吹雞嗌食飯。其實佢都未肚餓🤤-致決定去番呢間chill cafe 位於-國際級保險公司大樓地下。本身諗住唔使食咁多叫-份burger share 就ok 點知佢get 錯晒,叫左每人一份share , 分別係burger 同青咖喱豬肉飯。Burger唔使講都知好味又juicy。不過啲煙肉🥓可以燶啲或者脆啲。薯條都係可以脆啲。係個咖喱飯原來都幾辣,但係其實撈飯一流,只係因為太飽。飲品就真係叫左上次話要叫嘅T Black (coke+expresso+coffee jelly) expresso 可以加多一個shot🤣

係個咖喱飯原來都幾辣,但係其實撈飯一流,只係因為太飽。

餐湯
餐湯
2023-02-26 353 瀏覽
朋友星期六都要返工,工廠區附近星期六相對比較小人,搵到呢度呢間偏遠小小嘅Cafe, 係黃昏時間太陽西斜囉,太陽曬到正,好似冇乜冷氣咁,其他都OK嘅。其實之前嚟過,朋友已經想試個蛋餅,今次就試吓佢啦,本身我覺得好似好大個會好飽,因為我又唔係太肚餓,嚟到比我想像中細嘅,切開好似蜂巢咁,味道都唔錯。另外朋友堅持要嗌多一樣嘢食,咁唯有叫個原味窩夫🧇 (本身我係諗住佢嗌個burger有薯條,我就可以黏啲嚟食就算數)熱辣辣嘅窩夫係好味嘅,擺耐咗就開始爭少少我就叫咗杯Dirty,朋友就被游說底下叫咗杯特別嘅滴漏咖啡?其實我唔知佢叫咗乜嘢,(雖然有詳細介紹😜)只係上台嘅時候好精緻好似飲日本sake 咁! 咁樣逐杯逐杯細細啖飲,又另有一番風味。見到隔籬枱有coKe 有咖啡,重有咖啡啫喱,原來叫T bLack, 下次又可以試吓。

熱辣辣嘅窩夫係好味嘅,擺耐咗就開始爭少少

咁樣逐杯逐杯細細啖飲,又另有一番風味。

原味窩夫+dirty
2023-01-06 1088 瀏覽
整完身份證都到左lunch時間 落到樓下就見到呢間cafe 睇set lunch menu 一眼就睇岩左慢煮雞胸🤭 雞胸低脂蛋白質又高 減肥最岩食 但要煮到唔鞋既雞胸就好難😞啲人成日話慢煮可以鎖住肉汁 會好食啲 所以今日就試試佢🤩坐左陣都未見人可以落單 但原來寫左要出去counter 落單😅 落完單 個餐湯好快就到左 係南瓜🎃湯 唔算濃郁 但可以接受 但如果可以熱多些少就好啦🤣飲完個湯 雞胸都到嚕 時間岩岩好☺️ 塊雞胸大塊過手掌✋🏻 切落去⋯有啲困難 即刻好驚會好鞋 但估唔到入口唔鞋 都仲有肉汁 唔錯 點埋個蜜糖咖啡汁 好味😋😋 個汁好特別 有陣焦香味 咸甜適中🫶🏻🫶🏻🫶🏻個餐仲要配搭左紫薯蓉🍠 即刻成個人覺得健康哂😚😚😚💃💃💃
整完身份證都到左lunch時間 落到樓下就見到呢間cafe

2022-12-20 800 瀏覽
呢間Cafe係喺觀塘嘅一個商業中心地下~ 佢嘅鋪面都幾大~ 環境都幾靚🫶🏻 有個落地大玻璃🥰 而且人流唔多~ 所以坐得好舒服☺️ 平時都見啲人會拎電腦喺嗰度做嘢🧚‍♀️ 佢哋都主打飲品外賣嘅! 朱古力都非常出名~ 之前試飲過都覺得好正🥰 今次試埋佢嘅lunch都覺得幾高質😋 Lunch set 會包埋餐湯同飲品~ 嗰日係南瓜湯~ 質素都唔錯! 幾有南瓜香都夠稠身😆🤍西班牙蛋餅 $108呢款蛋餅都幾厚身! 蛋液做到一層層嘅效果😋 加上入面有蔬菜粒, 薯仔, 煙肉等等☺️ 鹹鹹香香咁都幾好食🥰 鍾意食蛋類製品嘅朋友一定好鍾意! 🤍牛油果大蝦意粉 $118因為有牛油果嘅關係, 醬汁做到好稠身🥰 食得岀好足料好香牛油果味🥹 所以意粉好掛汁~ 加上面頭有好多芝士☺️ 口感同味道都幾豐富~🤍All day breakfast $108All day breakfast都幾豐富~ 不過包同沙律就比較遜色少少~ 但係黑松露炒蛋都唔錯😆而且有炒雜茹對我來講就有加分🤣

🤍西班牙蛋餅 $108

🤍牛油果大蝦意粉 $118

🤍All day breakfast $108
牛油果大蝦意粉
All  day  breakfast
2022-11-11
牛油果大蝦意粉
2022-12-06 650 瀏覽
喜歡Master Room 的人流不算多,大堂有極高的樓底,空間寬敞,配上落地大玻璃設計,日光充足,令環境舒適且景觀開揚。整體室內設計簡約,輕水泥風格配襯柔和黃調的吊燈,加上木檯和有藝術的擺設,感覺很好,很舒服,一點擠擁的感覺也沒有,在工業區實屬罕見。刻意的選了一個在室外靠窗的位置,一來人流少,二來有陽光從落地玻璃照入,感覺暖暖的,更適合放空~點了蕃茄湯,傳統西班牙蛋餅和寬麵條,簡單的伯爵茶,和朋友閒聊地等待食物…..蛋餅上檯時熱騰騰的,有鹹香煙肉粒,美味的芝士,可以做到拉絲的效果,加上邊邊微焦,脆口惹味,配住薯仔和蛋,每一口都好滿足。寬麵條略油膩,味道偏啖,仍可接受,反正環境已令人心曠神怡。再來一杯簡約的伯爵茶,在暖暖的陽光照耀下,心情也份外舒暢,若然可放空多一會,那就更美好了!

寬麵條略油膩,味道偏啖,仍可接受,反正環境已令人心曠神怡。
2022-11-09
2022-11-15 569 瀏覽
星期日想hea下,去咗屋企附近嘅Master Room悠閑一下。想慢慢食所以叫burger,因為怕周圍跌周圍滴,所以一定要慢慢慢慢食😆Iced Americano:house blend, 唔記得問係邊度嘅咖啡豆大啡菇安格斯burger:大啡菇同塊牛肉都爆汁,汁唔會太多搶咗食物本身味道,呢個位抵讚👍

大啡菇安格斯漢堡
大啡菇安格斯漢堡
2022-10-16 494 瀏覽
😁 小編依日喺到觀塘做嘢,一早已經bookmark咗去Master Room食lunch![ 亂闖試飲試食 ]☕️ Cappuccino 😋😋😋😋奶同啡調配的中規中矩,正常發揮!😚🍽 泰式青咖喱北海道黑豚肉配飯 😋😋😋😋青咖喱好惹味,除咗黑豚肉之外,仲有少量四季豆同茄子,配飯食啱啱好,唔會辣到入唔到口!👍🏻午餐 💵💵💵 約港幣$130/人💁🏻‍♀️ 望落好似份量唔多,但都有成碗白飯咁多!女仔食就一定夠飽!小編去嘅時候,適逢小店做緊攝影師嘅作品相展,大家可以喺等餐時周圍欣賞一下!🤓🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk

[ 亂闖試飲試食 ]
☕️ Cappuccino 😋😋😋😋
奶同啡調配的中規中矩,正常發揮!😚

🍽 泰式青咖喱北海道黑豚肉配飯 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$130/人

Cappuccino
泰式青咖喱北海道黑豚肉配飯
2022-10-16
Cappuccino
泰式青咖喱北海道黑豚肉配飯
Master Room @masterroomcafe 📍:觀塘偉業街223號宏利金融中心地下🚗:觀塘地鐵B2出口 步行10分鐘📞:+852 5579-7525💲:~HKD140/head for teaFood quality✔️:傳統西班牙蛋餅、 Hojicha Cheesecake👌🏼:Iced single origin chocolate(75%), Cold Brews總結:😋朋友由佢牛頭角分店食到呢間觀塘分店 到現時兩間都要執了 所以就係18號前嚟同佢道別下 所以都導致我咁快寫🤣😋一間頗大間嘅cafe 食物款式無論鹹甜點 咖啡☕️選擇都幾多下 最特別係佢竟然有冇咩cafe提供嘅蛋餅🥞 所以即心心眼咗叫咗嗰傳統西班牙蛋餅 出到嚟都唔失望 好食 而且偶爾有拉絲效果 材料好豐富 食到煙肉 洋蔥🧅 甜椒 薯仔同芝士 而且配埋粟米湯及沙律 雖然唔係話一口驚豔之作 但愛蛋人士必叫😋佢嘅Hojicha Cheesecake好好食 我敢寫包單好食過市面九成賣焙茶蛋糕嘅cafe+ig shop 焙茶味極濃得嚟又唔會膩 連我呢啲唔多好茶嘅人都鍾意食就知佢出色了👍🏼🤔️其實佢嘅咖啡比較出名 見佢選擇
Master Room @masterroomcafe
📍:觀塘偉業街223號宏利金融中心地下
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行10分鐘
📞:+852 5579-7525
💲:~HKD140/head for tea

Food quality

總結:

🤔️其實佢嘅咖啡比較出名 見佢選擇都多 但可惜我倆都麻麻地 所以叫咗杯Iced chocolate同cold brews 就正正常常地麻麻地🤨

🤔️單睇價錢可能偏貴 但佢唔收加一 所以賣單計埋條數可能仲平過一般cafe

🤔️環境大坐得舒服😌衛生同員工就正正常常

😨位置真心偏遠 近觀塘海濱熟食中心前面 so主要客源都係樓上嘅保險agent 但佢哋長期走咗出去詐騙啲客仔 唔怪得冇咩生意🥲 希望佢快啲捲土重來啦

• 西班牙蛋餅
  • Hojicha Cheesecake
2022-06-06 1140 瀏覽
💛 Master room #fikfik觀塘 #fikfikcafe🍤冬陰功帶子蝦寬麵 $128 個冬陰功汁偏酸甜 唔會辣 唔係creamy嗰隻 啱晒夏天食 寬麵都幾硬身 但係好煙靭 我同男朋友都好鍾意 認真試過唔同餐廳嘅冬陰功意粉/麵 都好好食😭 見到menu 有就忍唔住想叫🥧傳統西班牙蛋餅 $108 主要都係食蛋 食落個口感有啲似百頁豆腐 個底煙肉同薯仔 越食個芝士香味越出 我覺得都唔錯😋😋 男朋友就話覺得無咩特別 仲有碗湯仔 同沙律 都幾好食 😋不過個鐵盤好熱♨️ 唔小心掂到會焫親隻手 要小心 ☕️Crispy sweet cappuccino $46 個面燒左焦糖嘅cappuccino waiter上嘅時候話可以敲碎佢 再攪勻 可惜🥲 我敲嘅時候已經唔碎了 🥲🥲 但係都好飲 奶味偏重 🥛Dirty $44 間cafe 好多哥哥嘅相😍 仲要有啲自然光照入嚟勁靚😍😍 坐窗邊影相都幾靚 (雖然望出去都只係街景@ 'ェ' @Master room 📍#觀塘 偉業街223號宏利金融中心地下😋 味道:7/10📸 環境:7.5/10 👍🏻 推介:7.510🤙🏻 回頭:8/10

🍤冬陰功帶子蝦寬麵 $128

傳統西班牙蛋餅
Crispy  sweet  cappuccino
Dirty
2022-06-04 592 瀏覽
哩日嚟觀塘拎蛋糕,但未夠鐘,所以嚟坐低飲杯嘢,食個scone;簡簡單單一個tea;去嗰時係四月頭,仲有好多張國榮嘅相。《🍫Cocoa Dirty - Tanzania》$32~店員話坦桑尼亞呢款朱古力比較易入口,係入門之選所以揀咗呢一款;呵呵入口超香濃加埋厚實嘅奶泡,的確有驚喜《🧈Butter scone》$32~scone 細細件,配果jam;scone 體外面脆口,入面鬆化,牛油味偏light(小編鍾意)。📍 Master Room (觀塘)觀塘偉業街223號宏利金融中心地下

《🍫Cocoa Dirty - Tanzania》$32
Cocoa  Dirty  -  Tanzania

《🧈Butter scone》$32
Butter scone

📍 Master Room (觀塘)
觀塘偉業街223號宏利金融中心地下
2022-04-07
Cocoa  Dirty  -  Tanzania
Butter scone
Master Room is a café that is located near the harbourfront of Kwun Tong. The café is nicely renovated with glass wall that allows sunshine to penetrate into the dining area, creating a relaxing vibe for visitors.I went for their All Day Waffle Combo this time and it had lots of ingredients on the plate, including waffle, baked beans, mushroom, sausage and my favourite truffle scrambled egg. All ingredients are well cooked and flavoured. In particular, I really liked the waffle since it has a

I went for their All Day Waffle Combo this time and it had lots of ingredients on the plate, including waffle, baked beans, mushroom, sausage and my favourite truffle scrambled egg. All ingredients are well cooked and flavoured. In particular, I really liked the waffle since it has a strong egg taste and a hint of cinnamon. It was toasted perfectly such that it is crispy and slightly caramelized on the outside, yet still fluffy on the inside.

All in all, yummy and satisfying breakfast, do drop by if you happen to pass by that area.
2022-05-16 505 瀏覽
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭#cyninkwuntong #eatinkwuntong▪黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 💯𝟙𝟝% 𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕣𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕤西班牙蛋餅 🥘𝕆𝕞𝕖𝕝𝕖𝕥 𝔽𝕣𝕚𝕥𝕥𝕒𝕥𝕒 𝕥𝕙𝕖 ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔冰滴咖啡 🍶𝕀𝕔𝕖𝕕 𝔻𝕣𝕚𝕡 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖𝕋 𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 - 𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸, 𝓒𝓸𝓴𝓮 & 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓙𝓮𝓵𝓵𝔂 😈▪
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭
#cyninkwuntong #eatinkwuntong

黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 💯

西班牙蛋餅 🥘
𝕆𝕞𝕖𝕝𝕖𝕥 𝔽𝕣𝕚𝕥𝕥𝕒𝕥𝕒 𝕥𝕙𝕖 ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔

冰滴咖啡 🍶
𝕀𝕔𝕖𝕕 𝔻𝕣𝕚𝕡 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖

2022-05-16 311 瀏覽
觀塘真係好多人,不過肯行遠少少近海邊就爭好遠第一次嚟宏利,好正,餐廳樓底好高,大落地玻璃,有自然光入(雖然今日落雨😅), 好有空間感,有bar 檯,有圓檯,我地就坐中間長檯自己岀去點餐,同時settle payment , 之後有staff 送餐傳統蛋餅 HKD108上檯熱辣辣,中間有辣椒咁,不過唔辣嘅,配個沙律同湯Caffeine lover HKD 78兩件窩夫配咖啡雪糕同啫喱,窩夫中間有啲一粒粒,好似亞麻籽。咖啡其貌不揚,不過咖啡味唔錯😌
觀塘真係好多人,不過肯行遠少少近海邊就爭好遠

傳統蛋餅 HKD108
上檯熱辣辣,中間有辣椒咁,不過唔辣嘅,配個沙律同湯

Caffeine lover HKD 78
兩件窩夫配咖啡雪糕同啫喱,窩夫中間有啲一粒粒,好似亞麻籽。

咖啡其貌不揚,不過咖啡味唔錯😌
2022-05-14
2022-05-13 242 瀏覽
自從 One Little Room 結業後,想食西班牙蛋餅,就要去同系嘅 Master Room。早前去幫襯,原來做緊相展,仲有個哥哥嘅 corner,勁正。我覺得西班牙蛋餅一定要食傳統嗰隻,因為入面少啲其他食材,可以更加食得出蛋同薯仔既原味道。不過同以前比較,今日呢個好少薯仔,反而煙肉就多咗啲啲,蛋餅變得鹹咗少少,亦都搶咗薯仔同蛋嘅味道。呢個轉變,我唔知係咪為咗迎合香港人鍾意食肉嘅習慣呢?我就覺得新不如舊,因為 less is more 呀。反而杯 Americano 就保持到一貫水準,唔錯。

反而杯 Americano 就保持到一貫水準,唔錯。