3K
2020-06-22 423 瀏覽
家人約前(20-6-2020 Sat)晚食父親節同端午節飯,我就揀咗呢間,家人其他女性都有事唔嚟,就得5個人食.我打嚟book位,職員話呢晚只可book6點或8點,每個時段最多食兩個鐘.OK,咁我book8點.我哋去到攞位,店員都安排好座位喇,重好體貼,主動拎多張凳俾我哋擺嘢.我哋點餐喇,我要$138.00嘅香草番茄鱈魚意大利麵,二哥同我老公要$128.00嘅蜜糖青芥末虎蝦意大利麵,大哥同爸爸要$218.00嘅西班牙伊比利亞黑毛豬鞍(2件).而原來西班牙伊比利亞黑毛豬鞍係可以揀幾多成熟,大哥要7成,我哋幫爸爸揸主意,要全熟.店員都有問我哋加唔加$38.00要餐湯同沙律?我哋答要齊5份,但之後至記起,我哋冇問係咩湯,用QR code睇返menu,至知係野菌忌廉湯,大件事啦,爸爸唔食得菇菌類.之後二哥見到人哋有$82.00嘅香烤自家手製蟹餅(6件),咁我哋都order埋啦.落完晒單,等咗好耐,原來都等咗20分鐘,餐湯同沙律至嚟,野菌忌廉湯好足料,稠杰度適中,味道亦濃淡得宜.味道:4分而沙律係黑醋沙律,菜係新鮮,片火腿唔太鹹.味道:3分幾分鐘後,香烤自家手製蟹餅(6件)到嚟,size同牛丸魚

我哋點餐喇,

落完晒單,等咗好耐,原來都等咗20分鐘,餐湯同沙律至嚟,
野菌忌廉湯同沙律
野菌忌廉湯好足料,稠杰度適中,味道亦濃淡得宜.
味道:4分

而沙律係黑醋沙律,菜係新鮮,片火腿唔太鹹.
味道:3分

幾分鐘後,香烤自家手製蟹餅(6件)到嚟,size同牛丸魚蛋差唔多,
香烤自家手製蟹餅(6件)
烤得香脆,一絲絲嘅蟹肉係好豐富,
香烤自家手製蟹餅
味道唔太鹹,蘸沙律醬好食啲.
味道:4.5分

再過10分鐘左右,我嘅香草番茄鱈魚意大利麵到嚟,
香草番茄鱈魚意大利麵
諗住鱈魚一定係滑,但食落去就唔係,有啲嚡,失望.香草番茄意大利麵口感正常,味道就係番茄味濃啲.
味道:2.5分

冇耐,兩個西班牙伊比利亞黑毛豬鞍到嚟,呢個伴以薯條,
西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
黑毛豬鞍幾厚身,全熟嘅內類肉汁唔多,味道淡,要蘸佢嘅醬汁同食.
味道:4分

薯條炸得好靚同新鮮,重連埋薯皮,味道同樣唔鹹,唔錯.

味道:5分

而大哥嘅7成熟黑毛豬鞍呢,切開後明顯睇到啲肉係粉紅色,大哥話有啲韌.

至於蜜糖青芥末虎蝦意大利麵,
蜜糖青芥末虎蝦意大利麵
我食咗一隻虎蝦,口感爽,味道清甜,意大利麵我就冇試到.

最後叫嘢飲,我就唔要,佢哋就分別要同樣係$15.00嘅凍檸水,熱同凍檸茶,呢啲亦都得幾耐吓,我冇問佢哋覺得點.

環境:
光猛舒適,冷氣都唔會時凍時熱;空間感都夠,全部凳都係梳化凳,唔錯.

服務係4.5分

價錢:
加一服務費一定有,不過欣賞佢哋唔用四捨五入,更加唔會將毫子都當$1.00咁加埋去,夠均真.
2020-06-20
$255.64 (晚餐)
父親節
香烤自家手製蟹餅(6件)
香烤自家手製蟹餅
  • 薯條
2020-06-19 455 瀏覽
某個星期天行經這間MARKA HOUSE見到表妹一家在排隊吃Lunch,她說此店於屯門挺好吃所以特意出來荃灣一試,而每星期也回荃灣的我也找了這天來嚐一嚐! 中午十二時到達不用等位量過體溫便可直入就座,到離開時已Full House兼要排隊了! 餐廳以通透的落地玻璃及灰藍調作裝潢簡約舒適,而且有天然光線射進室內遇著好天氣影相實在美極。 我們分別選了兩份午餐!我選的是香脆魚柳全日早餐$78內容挺豐盛質素也算不俗呢!內裡分别有新鮮沙律菜、烤番茄、大啡菇、黑松露炒蛋、脆皮腸和炸魚柳。 沙律菜看得到很新鮮吃下亦爽脆清甜,加上些陳醋一同享用就更加味美了! 烤番茄和大啡菇同樣烹得香口又多汁,最重要是毫不油膩廚師確實有用心製作! 黑松露炒蛋弄到了滑溜口感但略嫌蛋香不夠,可幸有黑松露醬的補短令成件事變回可愛。 脆皮腸沒舍特別好吃但也叫皮夠脆口肉不過鹹吧! 炸魚柳返而令我有點失望因為炸漿有點厚重!但其實魚柳質素是不錯的滑捋捋又沒腥味,如果可以調較下個炸漿我應該會更喜歡這份All Day Breakfast。 車爸爸則揀了蜜糖青芥末豬柳意大利飯$78,豬

脆皮腸沒舍特別好吃但也叫皮夠脆口肉不過鹹吧!

車爸爸則揀了蜜糖青芥末豬柳意大利飯$78,豬柳口感挺豐富味道不俗份量亦恰好,意大利飯對不正常的我來說有點淋!但正常的朋友應該會合口胃的,而且吃得出芝士份量好慷慨足料非常。

午餐包有免費飲品我選了菠蘿凍紅茶香香甜甜的味道不錯,車爸爸則要可樂應該是意大利飯有點膩的關係吧!這間MARKA HOUSE的出品都算用心價位比茶記高少少但也值得一試的。
2020-06-04
2020-05-20 1240 瀏覽
今日早左放工諗住出嚟荃灣行吓街,食晚飯,行到嚟如心廣場睇吓有咩新野,就比我望到有Marka House 。喺門口已經見到,全落地大玻璃,好有格調!今晚太早食飯,唔使等位,大約6:15就入座😛😛早食飯就係有好處,而且走嘅時候都幾旺場,差唔多坐滿人。裝修簡單得來又望落好舒服!餐牌嘅選擇唔算太多,不過最緊要有質素,貴精不貴多啦!Dinner 包左野菌忌廉湯,火腿黑醋沙律🥗忌廉湯,真係真材實料,將啲菇菌打到溶晒,咬落去有細細粒嘅菇類,味道唔錯。依個黑醋沙律就啱晒我口味,酸酸地,超級開胃!我哋兩個人叫咗一個煙腩肉芝士蛋香意大利麵🍝啲醬汁超級濃郁,入口好厚實,有好香嘅芝士味。而且啲煙肉係煎過,脆到脆脆地,有啲油香!另外叫咗一個特選澳洲香烤嫩羊T骨🍖T骨比想像中都幾多有四舊,煎到有外脆內軟嘅感覺,而且唔會太老,切開仲要有肉汁,呢個好有驚喜!😋😋粗薯條炸得好香脆,食到最後都唔會淋左,一啲都唔馬虎!西餐來講呢間一啲都唔貴,而且質素都幾好,坐得又舒服好啱同朋友傾吓計,正呀😛
喺門口已經見到,全落地大玻璃,好有格調!
今晚太早食飯,唔使等位,大約6:15就入座😛😛
早食飯就係有好處,而且走嘅時候都幾旺場,差唔多坐滿人。

裝修簡單得來又望落好舒服!

餐牌嘅選擇唔算太多,不過最緊要有質素,貴精不貴多啦!

Dinner 包左野菌忌廉湯,火腿黑醋沙律🥗
依個黑醋沙律就啱晒我口味,酸酸地,超級開胃!

我哋兩個人叫咗一個煙腩肉芝士蛋香意大利麵🍝
啲醬汁超級濃郁,入口好厚實,有好香嘅芝士味。
而且啲煙肉係煎過,脆到脆脆地,有啲油香!

另外叫咗一個特選澳洲香烤嫩羊T骨🍖
粗薯條炸得好香脆,食到最後都唔會淋左,一啲都唔馬虎!

• 煙腩肉芝士蛋香意大利麵
  • 特選澳洲香烤嫩羊T骨
2020-05-08 955 瀏覽
Marka house環境寛敞舒適,落地玻璃窗,採光度高,還可以欣賞室外綠油油的景色。餐廳五成的位置都是卡位,可以與友人享受輕鬆的用餐時光。煙火雞胸沙律配南瓜忌廉湯 $38翠綠雜菜入口清新爽脆,加上嫰滑的火雞胸,配灑上黑醋汁,酸甜輕盈,是今餐的清新開端。南瓜忌廉湯,香甜稠密,飲到滑溜南瓜蓉,拌勻奶滑忌廉,令人胃口大開。辣蕃茄虎蝦意大利飯$138虎海蝦肉質紮實,鮮味十足,彈牙吸引。米飯口感濕潤,粒粒被蕃茄及濃稠芝士包裹著,入口黏牙,啖啖充滿芝士香。辣蕃茄醬微辣,刺激味蕾,令人吃過不停。 羅勒蒜片西班牙辣肉腸意大利麵$108意粉質感帶嚼勁,入口油滑吸引,蒜片香氣,加上惹味辣肉腸享用,真是一口一鮮味。把西班牙香腸拌合羅勒葉、紅椒絲等,意粉伴隨肉香,細膩有致。

煙火雞胸沙律配南瓜忌廉湯 $38

辣蕃茄虎蝦意大利飯$138

羅勒蒜片西班牙辣肉腸意大利麵$108
2020-03-19 2083 瀏覽
今日收工帶左呀媽黎試新野,因為之前行donki經過見到如心廣場二期有唔少新餐廳,所以今日就黎左食飯。呢間西餐廳裝修簡潔得黎又好多detail位,感覺係幾用心佈置。而且佢比較特別,似係特登間出黎既鋪位,成間都係落地玻璃,見佢幾雅緻咁就入左去試~食物選擇唔算多,不過都有齊飯,意粉,豬,牛,羊,雞,都算係咁,而且鐘意既話仲可以叫紅白酒飲~點完餐無耐就上左餐湯同沙律,野菌忌廉湯好濃郁,好多菇既粒粒,我好鐘意!沙律新鮮,正常發揮,醬汁撈得好均勻哈哈。香煎蟹餅有6粒,切開一半會見到一絲絲既蟹肉絲,煎得好香口同鬆軟。不過調味稍濃,唔太食得出蟹肉既鮮甜。跟住係我媽最愛既黑松露野菌意大利飯,黑松露除左有撈入飯入面之外,面頭仲有少少黑松露,真係好香!而且意大利飯好creamy,加上菇類同芝士,簡直係絕配~然後我地仲叫左一份西班牙伊比利亞黑毛豬鞍,豬鞍口感紮實,有少少肥肉痴住同埋近骨既部份最為香口。調味無過濃,可以食到豬肉香味。粗薯條新鮮炸起,唔油又夠香口。愛酒既呀媽加左兩杯酒同我一齊飲之餘,佢自己飲完仲再追加左一杯。。。犀利犀利哈哈。

2020-03-18
  • 黑松露野菌意大利飯
2020-06-28 0 瀏覽
成日行過weekend lunch嘅時間都超多人排隊,今日終於有機會一試,諗住食頭一round,11:45am左右嚟到可以排頭到頭幾枱,要齊人先可以入座,用QR code落order幾方便!! 全部餐都係$78再加一,呢度環境幾光猛舒適,坐最出邊嘅枱仲見到個藍天!! 魚柳全日早餐,魚肉比較實淨,味道幾好,其他配菜都正正常常,我幾鍾意!! 安格斯牛肉漢堡,朋友話麵包脆脆地好食,薯條都好食,漢堡扒唔乾有肉汁!!

2020-06-25 0 瀏覽
每次經過呢間玻璃屋,見到裡面客人不算多,也頗有格調,網上也一面倒好評,決定一試。落單這餐廳是採用QR code落單,這並不是第一次見,都算ok,也方便使用。環境環境也不錯,枱和枱之間也算隔得寬敞。食物到了主菜,我們order了兩份Main course,上菜速度都很快,最失望就係份牛扒,非常之薄,完全不是$2XX的質素,個side dish也只是非常普通的炸薯條。兩杯特飲也普通得不能再普通,味道上,不算難食,但都唔會想encore。服務正如好多客人所講,呢間餐廳完全係零服務。整體來說,餐廳不算難食,價錢也不算很貴,但個人認為絕對不算性價比高,高質之類,不值得回頭。

落單
環境也不錯,枱和枱之間也算隔得寬敞。
食物
正如好多客人所講,呢間餐廳完全係零服務。

2020-06-24
2020-06-22 0 瀏覽
荃灣近來數間新商場開幕後,陸續有不少新餐廳進駐,Marka House便位於如心二期的一角,餐廳整個入口外牆都是落地玻璃,非常吸睛,與朋友路過便決定一試。.🥩西班牙伊比利亞黑毛豬鞍配香脆薯條必點的一道,已經很久沒吃到這麼好吃的豬鞍,火侯控制得剛好,不會過熟過乾,肉質鮮嫩充滿肉汁,會為了這道菜再去。🥩美國極佳級安格斯牛肉眼配香脆薯條味道不錯的牛扒,濃厚的牛味,熟的程度亦是我理想的五成熟,份量也很足夠,值價比超高。🥩菠菜忌廉雞肉聖丹尼爾火腿意大利麵不過不失的一道菜,份量還是足的,味道也不錯,但沒有特別出彩的地方。🥩沙律及雜菌湯超超超足料的雜菌湯,每一口都足滿了雜菌在口中,感覺是吃了一大口雜菌,而不了喝了一口湯,推薦推薦!🍷玫瑰紅酒對女生友好,很易入口的玫瑰酒,3個人喝了一瓶,不錯。.❕服務很不錯,當日跟朋友坐到其他客人都走光了,但店員仍無趕人的感覺,反而叫我們可以慢慢坐,加分!

西班牙伊比利亞黑毛豬鞍配香脆薯條

沙律及雜菌湯

🥩沙律及雜菌湯

玫瑰紅酒

🍷玫瑰紅酒
對女生友好,很易入口的玫瑰酒,3個人喝了一瓶,不錯。

西班牙伊比利亞黑毛豬鞍配香脆薯條
安格斯牛肉眼配香脆薯條
菠菜忌廉雞肉聖丹尼爾火腿意大利麵
沙律及雜菌湯
玫瑰紅酒
2020-06-22 0 瀏覽
🇭🇰高質cafe X黄店💛系列‼️成間野以雲石為主💕💕感覺好大同舒服🤓🤓▫️餐廳:Marka House▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓119號舖(港鐵荃灣西站 D 出口, 步行約3分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一至日12:00 - 22:00▫️價錢:~$50+—美味:🍔🍔🍔🍔環境:☕️☕️☕️☕️價錢:💰💰💰+0.5💰—👧🏻同朋友去開荃灣,就諗住一試依間裝修得好靚既cafe 🤩🤩雲石為主好jeng😍👧🏻叫咗🍔🍔澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡拼薯條🍟($78)仲有杯野飲😍😍🤓中午黎講算抵🤗🤗塊牛真係幾juicy🤩好重牛味😍😍😍都夠飽😆😆😆唔想食🍔可以揀其他餐☺️☺️☺️—#好西 #打卡 #markahouse #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #荃灣美食 #佐敦cafe #荃灣廣場 #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_tw #黄色經濟圈 #黄店 #黄店求懲罰 #上環 #sheungwan #黃店地圖
▫️餐廳:Marka House
▫️地點:全香港有1️⃣間分店
▫️營業時間⏰: 星期一至日
12:00 - 22:00
▫️價錢:~$50+

美味:🍔🍔🍔🍔
環境:☕️☕️☕️☕️
價錢:💰💰💰+0.5💰

#好西 #打卡 #markahouse #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #荃灣美食 #佐敦cafe #荃灣廣場 #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_tw #黄色經濟圈 #黄店 #黄店求懲罰 #上環 #sheungwan #黃店地圖 #黃店推介 #黃色cafe
2020-06-21 18 瀏覽
隨著荃灣西逐漸變成大型住宅區,周邊商場有著大規模翻新,如心廣場也不例外。從前只是跨境巴士的中轉站,現已是貫穿荃灣西站以及荃灣站的主要幹道。大手於Donki掃貨後,回程沿路發掘不少非連鎖的餐廳。有別打卡餐廳,Marka House設計走簡約主義。典雅吊燈,木紋地板,落地玻璃,藝術靠背椅,一切還原基本步。食物同樣如是,調味突顯食材的原味。晚市伴隨餐湯及沙律,款式定期更替。雜菇濃湯啖啖菇粒,材料份量多奶油既部分相對少,非常健康。另一邊廂是黑醋火腿沙律。我猜是Honey Glazed Ham,火腿肉香鮮味,還保留著肉應有的紋理。最能顯示蔬菜新鮮程度的苦苣爽脆(非常幼身且葉子捲曲的沙律菜),配合黑醋食慾大開。Main - 黑松露野菌意大利飯對的,我愛菌類愛到主菜亦要encore🍄!真正的Risotto用意大利米由生米煮成熟米,可要小心部分餐廳以珍珠米取代意大利米,一不小心變成糊仔呀。意大利飯留有米粒的煙韌,飯粒飽滿,米芯亦熟透沒有骨。每一口都含濃郁mature cheese芝士香,醬汁濃郁。由於硬芝士比軟芝士水份少,少許芝士已能大大昇華risotto既味道,非常滿意。而黑松露氣味未見太突出,個人

Main - 黑松露野菌意大利飯
對的,我愛菌類愛到主菜亦要encore🍄!

而黑松露氣味未見太突出,個人認為芝士味道更勝黑松露。整體稠度恰到好處,醬汁足以吃至最後也不會乾掉。

Risotto在放涼之前就整碟被我吞噬下肚子嚕~

對肉類情有獨鍾的男友點了我聞所未聞的羊T骨。羊架普遍概念是三成熟才是完美,但T骨厚實且骨架更大,五成熟就最佳。

座位距離留有一定的空間,保留適當的私穩,已計劃約閨密來吃個飯catch up一下近況。

這間MARKA HOUSE 坐落荃灣的人氣日式百貨DONKI的鄰近商場,位置十分方便搶眼。餐廳的裝橫十分簡潔,而且帶點科幻感的燈光,逛街途經路過就一眼被吸引過來; 眼見餐單不是太多的選擇,但平日的晚飯時段依然人頭湧湧,十分爆場,透過落地玻璃看到食物的擺盤美侖美奐,便決定一試。磨菇湯及黑醋沙律作為前菜,單看賣相已十分吸引,磨菇湯濃郁,用料十足,非常飽肚,而且碗中適量地保留了碎粒的磨菇,沒有被攪拌器全面打碎,反而增添了湯的層次和口感,味道沉穏自然。黑醋沙律的焦點當然是鋪面的一塊凍火腿,火腿鮮甜的肉汁, 入口非常甜美。沙律菜配上的黑醋酸中帶甜,相信是加糖調味,迎合香港人少吃黑醋、偏愛吃甜的口味。澳洲T骨羊架有意外驚喜,切割成近方塊的外形,五成熟的羊排外層煎得香氣撲鼻,內層的肉質仍然保持淺粉紅的幼嫩,肉味不算突出的情況下,配上餐廳的調製燒汁,整體味道變得豐富濃郁。羊排的份量不算大,胃口較大的朋友可能要注意,但薯菜的份量充足,加上相信以澱粉質豐富的澳洲薯作食材,即叫即炸,香脆之餘亦十分飽肚。

磨菇湯

黑醋沙律

澳洲T骨羊架

磨菇湯
黑醋沙律
澳洲T骨羊架
等位時侍應不斷update餐廳內座位情況大概等多幾耐,而且細心為客人安排合適座位,完全唔係就咁由得條龍係出面等,值得加分!餐廳裝修用minimalism風格,簡單乾淨,加上落地大玻璃,環境非常舒適。每張枱都有空間,唔會同隔離枱太近,係現今形勢,加分!唔使等太耐食物就上枱,味道好,會再幫襯

唔使等太耐食物就上枱,味道好,會再幫襯

蕃茄多士
黑毛豬鞍  7成熟
牛面頰risotto
黑毛豬鞍  7成熟
牛面頰risotto
2020-06-18 32 瀏覽
喺荃灣搵間好食嘅意大利菜真係好難今日去咗試吓呢一間,見平日夜晚冇咩人等帶子南瓜意大利飯,意大利米嘅口感唔會太粗糙,恰當,醬汁亦都唔會過分多令到你感覺好飽肚。整體十分滿意。
喺荃灣搵間好食嘅意大利菜真係好難
今日去咗試吓呢一間,見平日夜晚冇咩人等

整體十分滿意。
2020-05-29
如心廣場開了很多新餐廳,🧊Marka House一整個玻璃屋設計就很注目了🤩,晚上八點來到時也有幾位在等,幸好不會等很久。💙🤍玻璃屋內裡設計灰藍主調,光鮮簡潔。鋪面唔算細,坐得舒適既。是日餐湯 沙律 $38🥣是日餐湯係蘑菇湯。呢個超愛!一撈起就知好足料,食落去feel到好多蘑菇碎,好有口感,味道濃郁!🥗沙律方面,上面有片薄薄既火腿片,略嫌沙律落了有點多既醋,不過酸酸的頗開胃。黑松露野菌意大利飯 $118🤣又係菇啦,真係做得幾出色。一開始有點擔心會跟餐湯一樣味道,結果是兩回事的~這個risotto 既汁較甜,👍要讚的是菇很多,而且都大大粒。飯粒分明,唔會係飯糊既感覺。😋加上黑松露,整個risotto 都很香~🐖西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 $218有兩大塊黑毛豬鞍,煎得頗香。服務員上菜前貼心地問可否接受煎七成熟。所以切開見💓粉色多汁。肉質可以整得更鮮嫩👯‍♀️兩人食 份量很夠

是日餐湯 沙律 $38

黑松露野菌意大利飯 $118

🐖西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 $218

👯‍♀️兩人食 份量很夠

2020-06-11
2020-06-13 39 瀏覽
上星期去荃灣某大型超市閒逛,再去附近商場吃完晚飯再回家,我們選了Maria house.由於時間尚早,人流不算太多,不用等位。是日餐湯+沙律火腿黑醋沙律,黑醋配上蔬菜,微酸開胃,入口新鮮爽脆。南瓜湯是我近期的最愛,甜甜的,味道不錯。紅酒牛頰肉意大利飯牛頰肉肉質嫰滑,肉味頗濃,意大利飯軟硬適中而且飯汁不會太稠,非常合我的味道,讚。露絲瑪利烤法國原隻春雞份量十足,雞肉非常鮮嫰,雞皮也不算太油膩,個人覺得味道已夠濃,不用配醬汁夠入味,薯條香脆香口。

由於時間尚早,人流不算太多,不用等位。

是日餐湯+沙律

紅酒牛頰肉意大利飯