今日同朋友聚會,來到發現原來呢間餐廳同佢對面嗰間係同一伙,Flames記憶中幾年前食過都OK,但係嗰陣時人流非常之少。今次再次嚟到兩間都係爆滿,仲要係平日夜晚,應該係比較多樓上返工或者附近返工Office啲人一大班嚟食,由於有折扣感覺會抵食好多,份量中規中矩,推介佢啲Pizza幾軟熟。招呼亦都好好同小朋友來,職員都會主動攞BB凳,又唔會催你夠鐘食完要走,有啲食肆即使係唔會做到下一轉,夠鐘都會催你埋單Bye Bye。所以都係傾偈好地方個芝士火腿拼盤叫咗大嘅,但係份量都偏細,不過有折扣就都係抵食嘅😂但係建議餐廳多啲菜式選擇會好啲,因為想叫多啲嘢食都諗唔到食乜好啦。酒精飲品比較淡,有啲失望。其餘都OK會再去
2025-06-25
  • 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
  • 夏威夷薄餅
2025-06-26 46 瀏覽
今日去觀塘海濱附近試咗依間意式餐廳😋🔸Dinner set for 1 $198🧀芝士肉醬焗墨西哥脆片墨西哥脆片上面鋪滿芝士同香辣肉醬,仲加咗洋蔥、青瓜粒同香草。橙色醬比較辣、惹味,係好正嘅香脆小食。不過可能係set for 1,所以份量唔算多。🐮美國頂級牛板腱 配蘑菇燒汁美國頂級牛板腱厚切多汁,外層少少焦,肉質嫩滑唔韌。🍄‍🟫蘑菇燒汁同牛味都好夾,蘑菇味唔係好突出,反而更食到牛味。配菜都好出色!🥕紅蘿蔔煮到好腍好好食;🥦西蘭花同椰菜花都好甜,不過我個人就中意煮得再腍啲。🔸新鮮黑松露薄餅 $198佢係我食過其中一個最好食嘅pizza👍🏻!上到枱温度啱啱好,餅底夠厚身又煙韌,邊位焗到少少脆。松露香味突出但唔會搶味,同芝士完美融合🤤🔸tiramisu $78入口綿密,帶微微酒香同咖啡香,酒味唔算好重,亦唔會太甜,不知不覺就食曬成杯~環境方面,平日夜晚都少少full。經openrice book咗枱都係坐出面嘅位,唔特別好坐,同埋咁啱撞正有一大班人係餐廳入面聚餐,環境有啲嘈。不過食物真係好出色,所以都唔係好介意。大推依間餐廳!
今日去觀塘海濱附近試咗依間意式餐廳😋

新鮮黑松露薄餅
美國頂級牛板腱 配蘑菇燒汁
新鮮黑松露薄餅
Tiramisu
芝士肉醬千層麵一上枱就拉絲🌋 芝士多到睇唔到麵皮🧀 肉醬用慢煮牛肉🐮 入味又鬆化 番茄酸甜平衡🍅 每層麵皮都吸滿醬汁💦焗到表面微焦🔥 脆邊位最邪惡 切開仲有煙冒出💨 分量岩岩好靠近海邊既商業大廈既餐廳😆以為夜晚無人😅點知人山人海😌環境意外舒服🪑 工業風裝修有格調🔧 觀塘區西餐驚喜之選💎 雖然位置隱蔽🗺️ 但絕對值得搵路去 千層麵愛好者必bookmark📌價錢合理💸 平日lunch set更抵食🕛 唯一缺點係等得耐⏳ 新鮮即整要耐心等候🔥
焗到表面微焦🔥 脆邊位最邪惡 切開仲有煙冒出💨 分量岩岩好
2025-06-20
現代感十足,裝潢簡約而不失雅致,搭配開放式的空間設計。今天我選擇了燒紐西蘭肉眼扒配蔬菜、卡邦尼扁意粉及澳式鹽燒薯條。燒紐西蘭肉眼扒❤️❤️❤️肉質鮮嫩多汁,外焦內嫩,搭配的蔬菜與烤薯仔更增添了一絲清新。每一口都能感受到肉的香氣,配上特製的醬汁,味道層次分明。卡邦尼扁意粉😋😋😋醬汁濃郁,搭配的煙肉與香菇恰到好處,讓整體風味更加豐富。意粉的口感滑順,與醬汁的結合令人滿意。每一口都能感受到香濃的芝士,令人心情愉悅。澳式鹽燒薯條❤️❤️❤️外皮酥脆,內裡則是鬆軟,搭配鹽巴的調味,簡單卻讓人欲罷不能。它是餐桌上不可或缺的配角,為整體用餐增添了不少樂趣。無論是肉類、意粉還是薯條,每一道都展現了廚師的用心與創意,絕對是個不容錯過的選擇!

燒紐西蘭肉眼扒❤️❤️❤️

卡邦尼扁意粉😋😋😋

澳式鹽燒薯條❤️❤️❤️

2025-06-22 0 瀏覽
觀塘海濱匯雙重空間美食基地 📍 MANO @ 觀塘海濱匯1樓 環境雙重奏 → 室內意式木系空間 → 戶外海風露台位 假日Chill食首選! 味蕾亮點 Portobello Pizza ✔️ 薄脆餅底現烤香氣 ✔️ 巨菇+半融芝士 ✔️ 松露油香氣縈繞 FFC香辣脆雞 → 韓式辣粉脆皮 → 肉汁飽滿 後勁微辣過癮 King Prawn Linguine ➤ 開背巨蝦彈牙 ➤ 蒜香橄欖油底 ➤ 扁意粉掛汁力強 解膩特飲 → 鮮榨菠蘿汁 → 小紅莓汁 貼心提示 ⏰ 週末建議訂位 📸 日落露台景觀打卡 適合慢食聚會 #觀塘美食 #海景餐廳 #手工披薩 #香港美食地圖 ➖➖➖ 📍 MANO 觀塘海濱道77號海濱匯1樓 ---> 週末放空計畫:海風+美食=完美假期 🌊
觀塘海濱匯雙重空間美食基地
📍 MANO @ 觀塘海濱匯1樓

環境雙重奏
→ 室內意式木系空間
→ 戶外海風露台位
假日Chill食首選!

味蕾亮點

觀塘海濱道77號海濱匯1樓

---
> 週末放空計畫:海風+美食=完美假期 🌊
2025-06-22 0 瀏覽
在研究了這間餐廳的菜式多時後,記得以前食過的菜式中最令人深刻的就是手工pizza,無論包的質感抑或薄餅餸菜亦令人回味。還有意粉、薯條、菠菜和青口都做得美味出色。然後就是燒乳豬,記得份量超大然後皮又燒得脆卜卜,肉脂的彈性與脆皮惺惺相輝。之後就是牛肉方面的處理,這間牛扒真得很不錯着,無論是甚麼分量大小的牛扒都好食,今次點了16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉,肉汁味非常濃郁的厚切牛扒,輕輕灑上鹽分已經足夠香已,單食牛肉純屬享受牛肉被輕烤的分量,肉汁澎湃的在每一刀一咬下滲滿整個口腔,垂涎欲滴的油脂比例確定16安士正正好的大滿足。

2025-06-16
15 分鐘 (堂食)
今日屋企人生日,帶咗佢嚟觀塘海濱嘅呢間餐廳慶祝🎂見到佢dinner set都幾抵 $198一位,包前菜/甜品 + 主菜🍝。我哋四個人就叫咗四個set🤩前菜🙌🏻:香草蕃茄芝士肉丸⭐️⭐️⭐️肉丸有四粒,配上嘅蕃茄醬十分香濃🍅芝士肉醬焗墨西哥脆片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️墨西哥脆片嘅份量非常多🫓,上面有好多肉醬同好多芝士🧀,肉醬有少少辣🌶️,加埋啲脆片好好食🌮。不過去到之後啲脆片有少少腍,所以要盡快食😋香辣炸雞⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞有四粒,炸到好香脆,一咬落去就食到炸雞有好多汁🐔,附上一兜辣嘅醬汁🌶️,俾我哋食之前先點落去,可以保持炸雞皮香脆🍗避風塘雞翼⭐️⭐️呢個雞翼就有少少失望😢,因為隻雞翼冇乜點醃過,要靠上面嘅避風塘碎先有味🍗,但都唔太食得出避風塘嘅味道😢主菜🍝:新鮮黑松露蘑菇薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個黑松露薄餅有驚喜🤩,一上枱就聞到好大浸黑松露味,Pizza好多芝士🧀,啖啖都食到新鮮嘅蘑菇🍄‍🟫,Pizza餅底都好煙靭🥳🍄👍🏻👍🏻見到廚師喺廚房不停整pizza,每個Pizza都係即叫即整嘅!🍕夏威夷薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️呢個薄餅冇黑松露蘑菇薄餅咁特別,正正常常啦🍕,菠蘿係用新鮮菠蘿🍍,亦都有好多火腿,蕃茄醬都好香濃🍅燒紐西蘭肉眼配薯條 +
今日屋企人生日,帶咗佢嚟觀塘海濱嘅呢間餐廳慶祝🎂

前菜🙌🏻:
香草蕃茄芝士肉丸⭐️⭐️⭐️
肉丸有四粒,配上嘅蕃茄醬十分香濃🍅
香草蕃茄芝士肉丸

新鮮黑松露蘑菇薄餅

夏威夷薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️
夏威夷薄餅

燒紐西蘭肉眼配薯條 +$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
肉眼扒好嫩,會咬一啖都食到牛扒嘅油香🥩,薯條都熱辣辣🔥,份量好多👍🏻🍟
燒紐西蘭肉眼配薯條

大虎蝦龍蝦汁扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
意粉嘅龍蝦汁好香濃🍝,意粉好掛汁,好creamy🙌🏻,食落啖啖蝦味🦐,大虎蝦都幾大隻🤩,肉質好嫩,仲有好多三文魚籽,好惹味😋
大虎蝦龍蝦汁扁意粉

朱古力布朗尼配雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(+$38)
額外叫咗份甜品,等得有啲耐,但發現原來店員知道我訂位時揀咗生日慶祝,特登加咗生日牌同蠟燭喺蛋糕度🎂,好驚喜!🥳
Brownie好重朱古力味🍫,亦都好軟熟😋,配上雲呢拿雪糕🍦為今次生日慶祝作出完美嘅句號🥳🥳
新鮮黑松露蘑菇薄餅
夏威夷薄餅
燒紐西蘭肉眼配薯條
大虎蝦龍蝦汁扁意粉
  • 10oz NZ RIB EYE STEAK
星期日, 總想悠悠閒閒 嘆個 brunch 嘛,黎到直接响 Brunch Menu 選擇就 OK~是日餐湯 +$15是日沙律 +$152樣都好足料, 感覺到好開始~ 同好多香港人一樣 例牌凍檸茶少冰夏威夷薄餅 $178菠蘿.火腿.俄勒岡葉.聖馬札諾番茄.馬蘇里拉芝士熱辣辣 香噴噴滿滿幸福嘅烘焙出爐香味有pizza 感覺得黎 清清地, 好啱放假訓到妟一妟嘅我地吖~香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118軟林入味, 香濃得黎感覺柔柔的, 下次都會再叫~自家製甜品 +$35今次有我哋鍾意嘅 Tiramisu 好嘢食完甜品, 就去觀濱散步, 延續我哋 假期慢悠悠 放輕鬆嘅感覺, 真好~

星期日, 總想悠悠閒閒 嘆個 brunch 嘛,
黎到直接响 Brunch Menu 選擇就 OK~

是日餐湯 +$15
是日沙律 +$15
2樣都好足料, 感覺到好開始~
同好多香港人一樣 例牌
凍檸茶少冰

夏威夷薄餅 $178
菠蘿.火腿.俄勒岡葉.聖馬札諾番茄.馬蘇里拉芝士

熱辣辣 香噴噴
滿滿幸福嘅烘焙出爐香味

香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118

軟林入味, 香濃得黎感覺柔柔的, 下次都會再叫~

自家製甜品 +$35
今次有我哋鍾意嘅 Tiramisu
好嘢

食完甜品, 就去觀濱散步,
延續我哋 假期慢悠悠 放輕鬆嘅感覺, 真好~

2025-06-17 287 瀏覽
最近同好友Miya 去左,位於📍觀塘西餐廳Mano食好西。我地想放左工去個比較靜啲嘅位置可以lady talk啦,講吓秘密又唔怕俾人騷擾~ 環境舒適到一流。💃🏻👯😚我哋叫咗以下2款食物,我哋嗌咗其中一款,佢哋都好出名嘅手工Pizza !⬇️ 🍕四重奏芝士Pizza,我哋兩個都好鍾意食芝士,鍾意芝士嘅愛好者可以嗌呢個Pizza,入口已經好濃郁嘅蕃茄醬,再配合芝士同埋香脆嘅pizza,真係好好味。🍝 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉,我本身都好鍾意食蟹,蟹肉配佢哋巴馬臣芝士濃郁而吾會黏口,配埋佢哋嘅長通粉,味道啱啱好,講真佢個蟹肉味好出。😙🥂 White Wine, Badet Clement Pays D’OC…🍹 Mocktail of the Month📍 Mano📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖#girls #food #Mano #觀塘

🍹 Mocktail of the Month

📍 Mano
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖

#girls #food #Mano #觀塘
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 四重芝士薄餅
2025-06-08 450 瀏覽
隱身海濱匯一樓嘅Mano…開放式廚房嘅設計可以見到師傅現擀薄餅、壓製新鮮意粉….工業風水泥牆混搭木系餐桌…好chill 好寫意…..🐾 薯仔湯質地綿密….有薯仔蓉增加口感….🐾黑松露薯條粗切薯條油炸至琥珀色….撒滿黑松露碎…🐾燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉開背虎蝦煎至殼脆膏溢…..扁意粉好掛龍蝦醬汁…亮點係三文魚籽….咬開瞬間爆發嘅鹹鮮將風味推至巔峰….🐾 意式辣肉腸薄餅手拍餅皮薄脆….仲焗到帶有豹紋焦斑….面頭鋪滿意大利辣肉腸….好好食😋…🐾 Tiramisu 底層手指餅浸泡濃縮咖啡同Marsala酒….再撒上厄瓜多爾可可粉…好有驚喜🥰

🐾 薯仔湯
質地綿密….有薯仔蓉增加口感….

🐾黑松露薯條
粗切薯條油炸至琥珀色….撒滿黑松露碎…

🐾燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

🐾 意式辣肉腸薄餅

🐾 Tiramisu

🍗香辣炸雞FFC炸皮很薄又唔會太油 與平日食嘅炸雞唔同 唔係常見嘅一舊舊雞球而係薄薄一層肉夾心 上下有兩層更薄嘅炸衣包裹住一啖咬落去 既脆身又有咬口炸雞本身唔辣 附帶嘅醬汁都唔係普通常見嘅辣椒醬鍾意食辣嘅應該覺得唔夠辣怕辣嘅應該覺得會有啲辣😂🍕黑松露蘑菇薄餅遠遠送過黎已經聞到一陣香濃嘅黑松露味夾雜著焦香嘅蘑菇味 撕開果陣仲要冒煙薄餅餅底好薄 烤得啱啱好 邊脆心軟一層層疊加芝士同蘑菇 最上層係一片片黑松露 蘑菇鮮嫩 芝士暖笠笠咁拉絲 同松露嗰陣獨特嘅「泥香」真係好夾食落去 成個口腔都係嗰種豐腴同滿足份量都夠三四個人share🍝芝士肉醬千層度度都有肉醬千層但點樣整得好食真係好睇師傅一刀切落去 啲肉多到湧出嚟肉醬鹹香濃郁 番茄嘅微酸吊出鮮味夾住軟滑嘅闊麵一啖咬落去 層次好豐富成個口充滿濃郁奶香同肉香 飽滿又治癒佢嘅闊麵唔會太厚 夾住肉醬同芝士啱啱好 同frd share一份 所以食完都唔會太heavy最後我地做咗一個錯誤嘅決定😂🤫🍕香蕉榛子棉花糖薄餅諗住叫個甜品試下 就叫咗個最特別嘅結果——真係要4個人share!!!成餐都係澱粉炸彈💣一上枱 就已經聞到焦糖香蕉嘅甜香同烤棉花糖嘅焦香薄餅底烘
🍗香辣炸雞FFC

最後
我地做咗一個錯誤嘅決定😂🤫
🍕香蕉榛子棉花糖薄餅
諗住叫個甜品試下 就叫咗個最特別嘅
結果——真係要4個人share!!!
成餐都係澱粉炸彈💣

一上枱 就已經聞到焦糖香蕉嘅甜香
同烤棉花糖嘅焦香
薄餅底烘到脆卜卜 一啖咬落去 外脆到「咔嚓」聲
面頭堆滿燒濃嘅棉花糖 軟淋淋嘅焦糖香蕉
榛子醬黐脷又濃郁 口感豐富多層次
香蕉唔會太厚同榛子醬嘅配合恰到好處
佢有啲似泰式香蕉pancake嘅感覺
但泰式餅皮更薄更軟 食多咗會覺得「漏」
呢個就唔會 薄餅底中和咗過度嘅「甜」
熱辣辣新鮮出爐 暖笠笠嘅棉花糖呈融化狀態
熱辣辣 黏滋滋 邪惡到極點但超級滿足
2025-06-03
  • 芝士肉醬千層麵
  • 香蕉榛子朱古力醬薄餅
2025-06-02 572 瀏覽
三個朋友聚餐,星期五晚上,坐無虛席,用餐限時90 mins。叫了3 sets $198 套餐 +兩sets desserts $38 x 2, 頭盆order 了薯條,但有D失望,薯條好似是翻熱的,不是即炸,擺了一陣子便完全淋了。另外兩款頭盆-肉丸+ 粟米片Nachos就ok。主菜想叫牛,但售罄了十分失望,唯有叫Pork Belly, 擺盆ok, 但個燒腩皮完全唔脆,食果時好似食緊香口膠咁,加上整條肉十分乾柴,完全唔掂,對於這個pork belly 極度失望。另外兩個主菜就叫了pizza, 十分ok, 新鮮即整,批底不錯。Dessert 就叫了兩款,講真,pizza + dessert 幫佢搶返不少分數。90 mins 的用餐時間確實有D急。
Pork  Belly
2025-05-30
  • 夏威夷薄餅
  • 意式辣肉腸薄餅
  • Parma Pizza
  • ALOHA PIZZA
2025-06-02 526 瀏覽
最近我去咗位於觀塘海濱滙既「Mano」,整體用餐體驗非常好,🍽️ 呢間餐廳提供嘅澳洲菜,無論係沙律、薄餅定意粉,全部都好味又有質素!食過返尋味。😋「瑪格麗特薄餅🍕」,香脆嘅餅底配上新鮮番茄同 mozzarella,味道超級正!🍕 餅底厚薄適中,簡單又好味。「新鮮黑松露扁蘑菇意大利麵」,味道濃郁,一片片嘅黑松露嘅香氣令整碟意粉變得更高層次,意粉軟硬適中,口感非常好。🍝「蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉」,蟹肉唔單止新鮮,仲有濃濃嘅芝士味,真係食到停唔到口!🦀🧀「Mano」既環境舒適,可以慢慢享受食物,絕對值得一試!下次一定會再嚟食🌊✨

2025-05-23 497 瀏覽
星期六囡囡課外活動前,去咗觀塘海濱匯食飽飽先,教大家搭巴士,喺定富街站落車,行過去5分鐘唔洗,非常近。Truffle Carbonara Linguine 松露卡邦尼扁意麵 $108 松露味道香濃而馥郁,扁意粉都掛滿Creamy Carbonara 嘅醬汁,除了味道配合得剛剛好,扁意粉的口感都彈牙充足非常有口感,每一啖都有煙肉。10” Handmade pizza (Margherita) $138羅勒葉新鮮,茄醬酸度頗高夠開胃,Buffalo mozzarella口感綿滑,有淡淡的奶香中和咗茄醬嘅酸味,餅底香脆,係會掛住嘅手工薄餅我哋+ $35 Tiramisu,香滑,不會太濃嘅酒味,小朋友都食得到。餐廳坐得好舒服,樓底高,人流唔會好似一般商場咁多人咁嘈,仲鍾意佢有自然光射入。

2025-05-15 424 瀏覽
🍕 Mano 🍕係牛頭角做完野去左海濱匯MANO食野佢地既薄餅係人手即製 仲好多款式之前食過都覺得好正 上到一樓會見到MANO 同FLAMES兩間餐廳店員好有禮貌而且一見我地舉手都好快作出回應MANO 主打手工薄餅同傳統義大利菜餚我地揀左BRUNCH MENU 送餐飲又可以升級湯及甜品🥣餐湯係蘑菇湯超香濃仲食到蘑菇粒 真材實料睇黎係師傅自己磨碎啲蘑菇自己整嘅蘑菇湯🍕夏威夷薄餅6大片菠蘿平均放在6片薄餅之上賣相一流 仲令Pizza好Juicy鹹香既火腿下面係濃郁既芝士同蕃茄醬即叫即整 熱辣辣最好味🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉醬汁甜甜酸酸好開胃 同蟹肉混為一體而且好掛汁 食落啖啖都好夠味🍮加左$35 甜品 Tiramisu奶酪綿密 咖啡味同酒味好出大滿足呀
🍕 Mano 🍕

係牛頭角做完野去左海濱匯MANO食野