Mano (海濱匯)

6天前 55 瀏覽
約了朋友放工去食意大利菜,雖然是在工業區,但環境跟尖沙咀 等旺區不遑多讓,open kitchen 型式,設計絕不馬虎😆😆這個2人餐抵食,仲有 discount但見到餐牌,這 cold cut 拼盤,好想食 Parma Ham, 終於決定散叫除了有 prama ham,還有辣肉腸 、pizza bread 、橄欖......把芝士薄條放在風乾火腿連同 pizza bread 一齊食,火腿鹹香配芝士加上脆脆薄餅,口感一流 Mocktail - Strawberry Shrub新鮮士多啤梨、薄荷葉、balsamic vinegar and soda water,滿口清香充滿薄荷涼快感,微甜帶酸,taste goodBellin Di Mano,我猜測是此店特飲,較為簡單, 黃桃肉碎+Splash of lemon+tonic water, 味道較清淡,但勝在有桃肉食 海鮮薄餅,餡料多多, 魷魚圈、大蝦、 煙三文魚,見到已經食指大動放在塔形架上, 焦香脆的 pizza 邊皮一覽無遺大大隻蝦, 滋味無窮黑松露麵上枱已經松露香撲鼻,份量比想像中多,每口都充滿奶香松露,還有很多不同類型的 slic

這個2人餐抵食,仲有 discount

除了有 prama

Mocktail - Strawberry Shrub

Bellin Di Mano,我猜測是此店特飲

放在塔形架上, 焦香脆的 pizza 邊皮一覽無遺

大大隻蝦, 滋味無窮

黑松露麵

上枱已經松露香撲鼻,份量比想像中多,每口都充滿奶香松露,還有很多不同類型的 sliced mushrooms ,非常有水準

趁現在晚市堂食重開,要周圍去食啦

• Strawberry Shrub
  • Seafood pizza
2022-05-07 125 瀏覽
公司無得再work from home, 有個好處就係可以放工約friend食飯。好朋友係pizza 控,佢搵到有間新開既店,而且係OpenRice網站訂座,正價餐牌仲有7折。一於同佢去聚下又可以嘆下。餐廳叫 Mano, 位於海濱匯。係牛頭角站行去大約10分鐘。餐廳裝修優雅,清潔光鮮。雲石紋的枱面, 襯埋餐具好靚。原來餐廳係黃昏時會有夕陽曬落黎, 影相打卡會好靚 ! 餐牌有二人晚餐, 亦有散叫ORDER。 好朋友中意食PIZZA, 所以今次無選擇套餐, 我地ORDER 左 :Soup of the Day $48Parma Pizza $158Nduja Pizza $158Black Truffle Mushroom Linguine $148Asahi $65欣賞待應不停為我們加水, 可能天氣熱左, 加上同好朋友太耐無見, 大家不停傾不停講, 水都飲左幾杯。有時都唔好意思成日麻煩待應, 但待應好主動又有禮貌為我地加水, 真係貼心。Soup of the Day 今日係羅宋湯, 羅宋湯好足料, 而且真係熱辣辣, 味道唔會過鹹或過辣, 好易入口Parma PizzaParma Ham
餐廳叫
Mano
, 位於海濱匯。係牛頭角站行去大約10分鐘。
Soup of the Day $48
Parma Pizza $158
Nduja Pizza $158
Asahi $65

Soup of the Day

Parma Pizza
Parma Ham + 芝麻葉配 Pizza真係好襯, Pizza 底十分鬆軟, 口感真係一流。一客有六件, 而且材料十分豐富, 每啖都有芝麻葉及Parma Ham, 滋味十足。
Nduja Pizza
Nduja Pizza 好惹味, 而且係有D辣, Pizza充滿濃濃的芝士味, spicy salam 大大片, 好朋友大讚呢 !
Parma Pizza
一上枱已經香噴噴, 汁多野菌亦充滿整碟扁麵, 扁麵彈牙, 雖然食PIZZA 好飽, 但真係好入味, 食唔停口, 仲一定要趁熱食。
Asahi
有咁正的PIZZA 當然一定要配上啤酒, 啤酒雪得夠凍, 好爽
Asahi
大家食到好滿足, 尤其係PIZZA 真係好正, 而且一D都唔油, 又夠鬆軟, 中意食PIZZA 真係不能錯過。價錢亦十分公道, 一個高質的PIZZA只係百幾蚊, 訂座仲有7折, 真係少少價錢, 頂級享受。
  • Nduja Pizza
2022-01-27 1014 瀏覽
星期六午餐時段,雖然餐廳所在的海濱匯非常安靜,但去到餐廳,就見擠滿用餐的客人。menu 簡潔清晰。‖ Rocket & Pear Salad ($78) ‖火箭菜新鮮,沒有苦澀味,和梨片、意大利黑醋非常夾,還加上parmesan和合桃,清新得來又有芝士咸香和堅果香氣。😋‖ Nduja Pizza ($158) ‖Nduja 是意大利一款可塗抹的辣肉腸。裡面有Calabrian Chili,有一定辣度,所以不太吃得辣的人要注意。這款pizza有nduja 加上帶辣的salami,所以一定有點辣度,但辣得來帶有煙燻香,舖面的salami脆卜卜,pizza香辣惹味,口感熱辣鬆軟。😋‖ Black Truffle Mushroom Linguine ($148) ‖有一片片新鮮黑松露鋪面,不過黑松露片味道不香濃。扁意粉十分creamy,口感al dente,味道滿滿忌廉香,還有些許pesto😍,所以增添了風味。‖ Tiramisu ($68) ‖香濃細滑,nice😊。總結,食物、環境、服務都不錯。😊

menu 簡潔清晰。

‖ Rocket & Pear Salad ($78) ‖

‖ Nduja Pizza ($158) ‖

‖ Tiramisu ($68) ‖

香濃細滑,nice😊。

總結,食物、環境、服務都不錯。😊
2022-01-11 959 瀏覽
同朋友係觀塘海繽長廊睇日落, 順便係附近搵餐廳食Dinner。走上很新的office大廈, 發現有好幾間西餐廳, 隨意就入咗呢間Mano試試。昏暗燈光令餐廳環境氣氛什有格調。Menu 款式選擇唔算好多, 主打手工pizza, 另有二人套餐選擇, 【Chef’s soup】HK$48是日餐廳係羅宋湯, 以蕃茄湯做底, 加些少蔬菜, 湯不是很杰果種, 亦不會過酸, 很開胃。 【Lasagne pasta】HK$128千層麵面層佈上了芝士, 麵與麵之間有好多蕃茄醬+肉碎, 整體芝士味道不算很重 (因只有面層), 味道主要黎自甜酸肉醬, 稍嫌唔係好夠熱。 【Seafood pizza】HK$168即焗手工pizza, 特意將圍邊稍為焗至焦燶, 食起黎有d燶燶地嘅香; 芝士唔算多, 做唔到拉絲, 每件pizza上都平均有一隻蝦、魷魚圈、一片煙三文魚薄片。整體入口食到煙三文魚嘅鹹香, 因沒有過多芝士而令味道過鹹; 蝦好爽, 不過鮮味就唔太出。【Pineapple juice】HK$38菠蘿味幾出, 不會過甜。【Chocolate mousse】HK$68朱古力味濃郁, 甜度好match上面嘅朱古力

昏暗燈光令餐廳環境氣氛什有格調。

Chef’s soup】HK$48
Chef’s soup

【Lasagne pasta】HK$128
Lasagne pasta

【Seafood pizza】HK$168

【Pineapple juice】HK$38
菠蘿味幾出, 不會過甜。

Pineapple juice

【Chocolate mousse】HK$68
朱古力味濃郁, 甜度好match上面嘅朱古力醬, mousse口感夠晒滑, 滿足到中意食朱古力嘅我。
Chocolate mousse
2022-01-04
Lasagne pasta
Chocolate mousse
2021-12-17 1261 瀏覽
最近揸車鍾意去觀塘海濱拍拖,浪漫下跟住就喺附近搵好嘢食,車隊朋友介紹 位於觀塘的 Mano 是間新開業的正宗意大利餐廳。我到意大利旅行先知道原來最正宗嘅意大利菜就係薄餅同埋意粉🍝 剛剛好就是 Mano 的主打。Rocket & Pear Salad $78質素都相當不錯的開胃沙律🥗 很喜歡火箭菜沙律,本身味道帶一點甘、辛,鐘意刨成一小片薄片的梨,清甜易入口,芝士片味道濃郁。Beef Ragu Pasta $128Beef Ragu 牛肉味香濃,寬條麵也很好吃。 牛肉嫩腍,燉煮得很入味,份量多。寬條麵軟硬度適中,每一條都掛滿醬汁更美味,麵條有蛋香,香口惹味。Seafood Pizza $168主打正宗手工薄餅一定要試海鮮比薩,賣相非常吸引,海鮮豐富,煙三文魚、魷魚、蝦、水牛芝士等等,鹹香配搭很完美。營養豐富的 smoked salmon 提升味道層次,超好吃!手工薄餅質素相當好,尤其是喜歡 pizza 邊位香脆煙靭,食落外脆內軟,好惹味!Banana Nutella Pizza $78最後甜品好邪惡呀⋯⋯香蕉片、綿花糖、Nutella醬;味道香甜,滿滿的朱古力榛子醬,再配上烤過的香蕉,喜

Rocket & Pear Salad $78

Beef Ragu Pasta $128

Seafood Pizza $168

Banana Nutella Pizza $78
最後甜品好邪惡呀⋯⋯香蕉片、綿花糖、Nutella醬;味道香甜,滿滿的朱古力榛子醬,再配上烤過的香蕉,喜歡💕

整體食物有水準,價錢 性價比高!環境好,店員服務滿意,值得一試!
  • Seafood Pizza
  • Banana Nutella Pizza
這間餐廳主打手工意粉及手工薄餅為名,今天我和先生特意駕車前來光顧。我們並沒有點意粉,不過點了皇后薄餅,果然名不虛傳。這裡的pizza是即叫即整的,一粒粒大大的水牛芝士鋪在已焗好的pizza上面,配上淡淡的蕃茄蓉,份外滋味。前菜我們點了Rocket and Pear salad, 火煎菜很新鮮,味道不算濃烈,易於入口。加上合桃肉、車厘茄、香梨片和芝士碎,感覺相當清新。主菜是紐西蘭rib eye, 燒得部分表皮有點焦脆,但內裹的肉卻不會overcooked,剛好!調味不會過濃,肉香味以這價位來說算不錯!甜品是tiramisu, 口感層次一流!味道又不是太甜,這個可推介為必點之選。先生更稱它為香港吃過的tiramisu top 3 之列。飲品我們點了鮮奶咖啡和荔枝茶。雖然杯荔枝茶看下去毫不起眼,甚至驟眼看的時候像杯苦茶一樣,但荔枝味很香甜,喝起來甚有驚喜!總的來說,Mano 是一間值得一試的餐廳。不錯不錯!

總的來說,Mano 是一間值得一試的餐廳。不錯不錯!
2天前 0 瀏覽
我今日放假同男朋友去咗觀塘海濱長廊閒逛,晚飯時間嚟到附近海濱匯搵食,見到呢間餐廳都幾多人食,而且d pizza好吸引,所以入去試吓。Rockets and pear salad 首先食返個沙律去開胃,呢個沙律有火箭菜,梨片,蕃茄仔芝士同埋一啲合桃。口感都好豐富,食落有橄欖油香,黑醋的微酸而且有梨嘅香甜,幾開胃。男朋友本身唔鍾意食沙律菜,為咗佢健康着想,逼佢食咗 d。Seafood pizza主角嚟到,賣相超吸睛,而且用高架以木板盛着,即時心心眼要打卡。Pizza鋪滿了海鮮,有煙三文魚,魷魚圈同埋大蝦。每一片都有齊呢啲材料。呢個pizza批底好脆,係正宗意大利Pizza嘅批。餡料豐富,有煙三文魚嘅鹹鮮,魷魚圈同大蝦㗎爽口彈牙,加上蒜香味同埋parsley, 食落好香口。當然唔少得有澎湃海量芝士,超牽絲。芝士口感軟綿,超香,勁正。勁邪惡嘅Pizza,抵受唔到誘惑,冇諗過咁多,一口接一口咁照食。Braised oxtail penne呢個長通粉好有驚喜,每條長通粉都沾滿咗香濃茄醬,每條都滲入咗牛肉肉汁幾香,長通粉上邊灑滿香草同埋芝士,冇得輸,好吸引。另外估唔到嘅係竟然有三件嘅大大件牛尾,分量

Rockets and pear salad

Braised oxtail penne
呢個長通粉好有驚喜,每條長通粉都沾滿咗香濃茄醬,每條都滲入咗牛肉肉汁幾香,長通粉上邊灑滿香草同埋芝士,冇得輸,好吸引。另外估唔到嘅係竟然有三件嘅大大件牛尾,分量超多,牛尾炆得好腍,肉質鬆軟,某啲部份有啲牛筋,好好味。

Cheese cake
本身我哋想叫Chocolate mousse , 可惜今日冇,轉咗做芝士蛋糕。呢個芝士蛋糕都幾好味,芝士味唔會膩,係比較light 啲嘅芝士味,但又不失芝士嘅香,加上酸甜味適中嘅藍苺醬,味道不錯。

總括而言,呢間嘅食物質素不錯,尤其是Pizza,性價比幾高,下次都會再嚟食。
4天前 0 瀏覽
我同友人都好喜歡食pizzaPizza Hut, pizza express我都是常客友人告知有一間本地手工pizza 好吸引立即預約位置 去食一番餐廳位處於商廈內,距離地鐵站有點遠而餐廳而坐滿,幸好有預約,所以不用久等而預約更會有折扣,所以必需要預約好我跟友人都喜歡食黑松露,所以我們點了這個pizzaPizza口感好好,又熱,又有一片片黑松露這也是我們第一次食一片片的黑松露另外,內有很多芝士,可以做出拉斯的效果另外,我們也點了10安士的rib eyes steak我略認為有點老較多根 也難切開這是我們點的banana pizza作為甜品 $78十分好味 口感一流少甜 但好合我倆口味
我同友人都好喜歡食pizza
Pizza Hut, pizza express我都是常客
友人告知有一間本地手工pizza 好吸引
立即預約位置 去食一番

餐廳位處於商廈內,距離地鐵站有點遠
而餐廳而坐滿,幸好有預約,所以不用久等

而預約更會有折扣,所以必需要預約好

我跟友人都喜歡食黑松露,所以我們點了這個pizza
Pizza口感好好,又熱,又有一片片黑松露
這也是我們第一次食一片片的黑松露
另外,內有很多芝士,可以做出拉斯的效果

另外,我們也點了10安士的rib eyes steak
我略認為有點老
較多根 也難切開

這是我們點的banana pizza作為甜品 $78
十分好味 口感一流
少甜 但好合我倆口味
6天前 10 瀏覽
如果說鰂魚涌太古坊是港島區上班族好CHILL的HAPPY HOURS 聖地!那麼,我認為位於觀塘的海濱匯亦有可能成為九龍區的新蒲點。已經不是第一次來到這個新式飲食集中地商場,今天就揀了這一間以手工薄餅聞名的意式餐廳。海鮮薄餅有我喜受的海蝦、魷魚圈、三文魚、蕃茄……一個大批夠幾個人食,今天兩口子來到,就可以更加盡情。最喜歡意式薄餅的"燶邊",薄底,毋需滋心搞咁多嘢,先至是正宗的風味。肉眼牛排1吋半厚的牛排我點了半熟,切開粉紅肉身,咬下去啖啖肉汁口腔四淺,唔會太生又唔會太熟,而且份量又是大大份,兩個人食好滿足。意式提拉米蘇這道甜品有大酒店水準,內餡用了LADY FINGER, 吸滿冧酒的口感認真正,大家來到不妨都點一客,兩個人分剛好。一定不會失望。

海鮮薄餅

肉眼牛排

意式提拉米蘇
My friend and I went to a restaurant called "Mano" located inShop 4, 1/F, The Quayside, 77 Hoi Bun Road, Kwun Tong(觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖)This restaurant specializes in pizza.Pasta, protein are also provided. "Seafood pizza"海鮮薄餅HKD$168With springy,bouncy large sized prawns,soft and tender squid,savoury smoked salmon loadssssss of oozy stringy mozzarella!!Yummmmm!highly recommended"Cappriccoisa Pizza"HKD$128A classic recipe of Italian pizza.With earthy mushroom,pickled artichokeshad 2 types of cheeses.

located in
(觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖)

"Seafood pizza"
海鮮薄餅
HKD$168

Yummmmm!highly recommended

"Cappriccoisa Pizza"
HKD$128

had 2 types of cheeses.Parmesa and mozzarella.

Anchovies addes umami salty taste to the pizza.

"Parma pizza"
HKD$158

With parma ham,cherry tomatoes,rocket,san marzano tomato,Parmesa and mozzarella.

The amount of cheese of parma is less than othet two flavours.

The restaurant has modern curved glass windows.
  • seafood pizza
Aloha Pizza🍕 $148 8折$118 (7.5/10)Pizza嘅料有Pineapple🍍 Ham 🥓, oregano 🌿,san Mariano tomato 🍅, mozzarella 🧀 一打開個外賣盒有驚喜,估唔到咁足料,菠蘿大片裝上,酸酸甜甜好Juicy。 而Ham 亦都好大片同好滑嫩,但咸香味唔算好突出,因為佢隻蕃茄醬偏酸同重口咗少少🤏,有啲遮咗其他味,但整體黎講係幾開胃,同唔會覺得好heavy🤰🏻而pizza手工餅底都好唔錯,唔係薄到脆個種,係啲厚度嘅薄餅底,食落口好煙韌同埋好重麵粉香🍞Extra Comment 🖍•餐廳環境幾靚,佢依家外賣仲有20%off,但原來佢Openrice做緊65折堂食優惠,好彩半個鐘車程,都keep到個pizza 熱辣辣🔥•餐廳所屬個商場有個空中花園,環境好靚又有枱又有散步徑,仲有耳塞提供,幾有心思🌱
Aloha Pizza🍕
$148 8折$118 (7.5/10)

Extra Comment 🖍
Aloha Pizza
Aloha Pizza
2022-04-26 47 瀏覽
Seafood Pizza $168Pizza一分為六🍕海鮮pizza用料豐富餡料包括prawns, squid, smoked salmon, garlic, parsley, cream san marzano tomato, mozzarella蝦🍤大隻厚肉、口感爽彈煙三文鮮🍣質地偏淋、煙燻味唔太突出魷魚🦑較為淋身芝士🧀可以拉絲,口感煙韌、有奶香 每件上面都平均分佈左餡料每啖都食到海鮮口感豐富✅味道配搭得宜意大利蕃茄🥫味道酸酸甜甜十分醒胃🤤成個pizza惹味好食得黎唔會過於油膩👏🏻 餅皮煙韌、有咬口💯有少少古法pizza既味道而且焗得好靚碟底無有多餘既油份👍🏻絶對會再食🤩 Black Truffle Mushroom Linguine $148Fresh truffle, butter, parmesan一上枱隔住口罩都聞到陣松露味好香😍平時係得松露油🍾哩個意粉有新鮮松露片夠曬真材實料🥳 扁意粉煮到軟硬適中做到al dente👏🏻口感爽口彈牙每條意粉都被醬汁包裏住值得一讚既係醬汁做得夠creamy雖然相對較為稠身,但唔會好膩😋好正✨ Tiramisu $68用杯裝住上🥛得三分一杯

Seafood Pizza $168
Pizza一分為六🍕
海鮮pizza用料豐富
蝦🍤大隻厚肉、口感爽彈
煙三文鮮🍣質地偏淋、煙燻味唔太突出
魷魚🦑較為淋身
芝士🧀可以拉絲,口感煙韌、有奶香

每件上面都平均分佈左餡料

Tiramisu $68
用杯裝住上🥛
得三分一杯既份量

忌廉輕盈、唔油膩🧁
口感綿滑,甜度適中👌🏻

海綿蛋糕🥧口感較粗糙

Pizza同意粉一定要試🍕🍝
食物都係即叫即整
新鮮熱辣♨️
餐廳環境乾淨、舒適
啱曬三五知己坐低食下野、傾下計🥂
2022-04-16 60 瀏覽
網上 有半價(pizza,main&salad)試下觀塘海濱正宗意大利餐廳MANO。餐廳主打手工即製Pizza及意粉,單購價錢介乎$128至$168,價錢吸引。雖然地點僻遠,但餐廳環境開揚,採用開放式廚房,設計時尚,空間感及陽光十足。招牌Pizza均是即搓即烤製,薄餅有多款選擇,如Margherita PizzaCarbonara Pizza、海鮮Pizza、巴馬臣火腿芝士Pizza、黑松露蘑菇Pizza等。今次揀左Aloha($148)夏威夷口味,居然用上鮮菠蘿,又甜又多汁,批底鬆脆帶焦香,口感甚佳。另點左caesar salad($98) 沙律超大份,新鮮沙律菜現麵包粒、煙肉粒,好fresh,雞胸用心調味,黑椒香草味好香。甜品方面有Tiramisu、朱古力慕斯,另有甜食的Nutella榛子醬棉花糖香蕉Pizza點品點左BANANA NUTELLA PIZZA香蕉紅桑子榛子朱古力醬薄餅薄餅賣相好普通,店員忘了幫壽星寫上Happy birthday….自已插個牌Pizza 上有意大利奶酪忌廉芝士醬及朱古力榛子醬,加上溶化加香蕉片、棉花糖粒、桑子,榛子醬,一上枱超香玉柱味,食落又香又甜,

Pizza 上有意大利奶酪忌廉芝士醬及朱古力榛子醬,加上溶化加香蕉片、棉花糖粒、桑子,榛子醬,一上枱超香玉柱味,食落又香又甜,十分吸引。