今日去到佐敦搵地方飲咖啡,經朋友介紹來到一間玩味十足的☆Mamaday☆,有水準的咖啡一定要飲,我選擇了hand drip coffee, 真係好好飲,咖啡師建議我選擇了Colombia 咖啡豆,水洗後再雪在零下三度的雪櫃,讓咖啡味道回到番咖啡豆內,咖啡味不易流失,用了較高的93度水去沖,開頭熱熱地飲時帶點提子的味道,後面有似蜜糖酒的回甘,咖啡降到常溫時,似橙香的味道,而是甜味越來越突出,飲落好順喉又甘醇,來到真是要飲手沖咖啡一場來到當然不少得飲flat white , 咖啡師將奶泡打得夠薄身,第一口奶味與咖啡交融後帶出甜感都好重,house blend 咖啡豆可以選擇nutty 或fruity 的,今次試了印尼+巴西的混合咖啡豆,杯咖啡真有nutty 的味道 ,飲落都不錯,拉的圖案都好美餐廳環境真是玩味十足,打卡位超多,分了三層的用餐區,店中的蛋糕都是自家製,想食就趁早,好快會售罄。

2020-12-31
2021-04-23 14 瀏覽
呢個禮拜超級攰第一次黎呢橦唐樓cafe諗住可以hea下真係無黎錯到!呢度好舒服每一個角落都好靚感覺好值得欣賞任何一張枱櫈都可以吸引到你去坐下休息下暫時我未試過對其他cafe有咁嘅感覺真係好神奇Cafe而家有啲濫好多時都好多人搞到唔好意思坐太耐但呢度真係可以俾你坐足一個下午悠閑咁睇下貓,睇下書食物都係輕食有bagel 同甜品今日我揀左佢地嘅期間限定黑加侖子利賓納蛋糕有個小插曲出現本來我係叫另一件earl grey cheese cake嘅但店員睇過件cake後,覺得比較乾所以叫我轉另一件我睇得出店員對店嘅出品係有要求嘅唔合標準嘅,無得留低!所以令我對食物飲品更有信心!利賓納蛋糕顏色美美未食都已經心花怒放味道比平時食嘅藍莓蛋糕酸多少少酸酸甜甜超適合夏天!我揀左杯豆腐豆腐咖啡呢杯咖啡上有一球豆腐雪糕豆腐雪糕本身味淡但配上咖啡竟又無被搶風頭食得出淡淡豆味咖啡內仲有豆腐花碎增加獨特口感!咖啡唔會太酸感覺幾順喉不錯!食完野,仲可以拎住野飲上頂樓因為呢頂樓有個貓貓樂園悠閑地嘆下咖啡望下貓真係超舒服!
呢個禮拜超級攰

Cafe而家有啲濫
好多時都好多人
搞到唔好意思坐太耐
但呢度真係可以俾你坐足一個下午
悠閑咁睇下貓,睇下書

食物都係輕食
有bagel 同甜品
今日我揀左佢地嘅期間限定
黑加侖子利賓納蛋糕

有個小插曲出現
但店員睇過件cake後,覺得比較乾
所以叫我轉另一件
我睇得出店員對店嘅出品係有要求嘅
唔合標準嘅,無得留低!
所以令我對食物飲品更有信心!

利賓納蛋糕顏色美美

增加獨特口感!
咖啡唔會太酸
感覺幾順喉
不錯!

食完野,仲可以拎住野飲上頂樓
因為呢頂樓有個貓貓樂園
悠閑地嘆下咖啡
望下貓
真係超舒服!
2021-04-22
📍佐敦唐樓玩味cafe‼️• 超濃厚朱古力🍫 -- Mamaday Studio☕️💛=======================Bookmark咗mamaday studio好耐,前排去開佐敦就一於試下😋店舖樓高三層,更有露台outdoor坐位!!🤩decoration方面就繼續貫徹mamaday玩味十足嘅風格,非常搞鬼😈店內嘅長樓梯仲充滿迷幻feel🤣------------------------------⭐️73.5% 朱古力(玻璃樽裝) $78 (7.9/10)凍朱古力係即叫即整!飲落質感稠身,超級rich!!🤩🤩朱古力味道香醇濃郁😍甜度亦唔會太高👍朱古力控一定會中意😆------------------------------⭐️松露番茄貝果 $56 (7.5/10)Bagel應該係blendit出品嘅🙈烘熱後口感好煙韌,有咬口~有微微嘅番茄味~搽埋香滑嘅松露芝士有陣陣幽香飄出😋令人一啖接一啖🤤🤤------------------------------賣相:7.5/10味道:7.7/10性價比:6.8/10回頭度:7/10--------------------------
=======================

⭐️松露番茄貝果 $56 (7.5/10)

賣相:7.5/10
前往方法:佐敦站A出口
2021-03-28
  • 73.5%朱古力
2021-03-15 430 瀏覽
路過油麻地,想食埋lunch先走。想食個簡單快lunch,就黎呢間油麻地既Mamaday Studio。之前黎過一次,呢度只有輕食如簡單Bagels,蛋糕,好多款唔同咖啡,茶同特飲。裝修同其他Mamaday一樣有玩味,呢度係以鬼屋為主題,門口非常突出,係地下收銀買完攞完野食就自己上樓位食。全程都真係好鬼屋feel,如果我一個人夜媽媽黎可能都會驚驚地。呢度好似有三層,二樓環境都唔錯,有一個露台。三樓今日去唔開,得二樓,不過都好靜好夠位坐。今日黎得唔係時候,冇哂蛋糕,貝果圈都係得返一種,有兩隻味,分別係蕃茄乾同藍莓,所以索性兩隻貝果圈味道都試哂。蕃茄乾貝果圈 $38貝果圈即時制作,所以要等12分鐘。超新鮮,果然係熱辣辣出爐。貝果圈質感係外脆內超煙韌,好有咬口,齋食一定會乾,所以要揸忌廉。忌廉好滑,我全部食晒。藍莓貝果圈 $38藍莓貝果圈,有淡淡既甜果味,幾特別,我自己鍾意藍莓多啲,不過番茄味都唔錯。兩隻忌廉唔同,一白一粉橙色,不過味道差唔多。德國蜜桃花茶 Standard $44野飲叫左杯德國蜜桃花茶,喺用蜜桃乾冲,無茶味,基本上唔甜,有微淡蜜桃果香。呢度果然係打卡勝地,見到有食客特登著得

蕃茄乾貝果圈

蕃茄乾貝果圈 $38

藍莓貝果圈

藍莓貝果圈 $38

德國蜜桃花茶

德國蜜桃花茶 Standard $44

呢度果然係打卡勝地,見到有食客特登著得靚靚化哂裝喺條樓梯度影相,臨走時見到有遊人當呢度好似景點咁影相,真係似旅遊景點多過cafe。有時間黎呢度hea下都幾得意,好似去左個小旅行。
2021-03-15
2021-03-10 746 瀏覽
Mamaday 就食過幾次啦,呢間Mamaday Studio 行cafe 路線,提供飲品、蛋糕、Bagel,主要俾你休閒坐下傾吓計Hea下!呢日等朋友食晚飯,仲有兩三個鐘頭,決定喺附近搵個地方坐下Hea一陣。由個門面開始我就已經好鍾意☺️超級有特色😍每一字一句、每張相、每個擺設都落過心思,有啲仲諷刺人生,十分之鬼馬!😆喺地下買完嘢食飲品之後等一陣就好快整好,然後自己行樓梯拎上去,上面都有幾張枱,而且露台位都幾Chill,好正!🔸豆腐豆腐咖啡☕️普通咖啡就飲得多,豆腐味嘅咖啡你又試過未?呢杯咖啡係凍飲,除咗咖啡係主角之外,就如其名,一開始都覺得好搞笑個名點解有兩個豆腐,原來杯底下面真係有好滑既豆腐,上面仲有一球豆腐雪糕,所以有兩個豆腐😂豆腐味雪糕十分之濃郁,質地好Creamy!雖然係咁都冇掩蓋濃郁嘅咖啡味,而且飲落好有層次感,絕對值得一試!杯咖啡都好大杯!🔸是日Homemade Special 焦糖海鹽芝士蛋糕🍰本身想試吓個貝殼蛋糕,點知今日冇😢唔緊要啦原來呢個焦糖海鹽芝士蛋糕都幾好食😋食落鹹鹹地配上面頭一粒粒嘅焦糖,芝士蛋糕質地比較實淨,芝士味濃郁,不過食落又唔會好溜,底下面仲有啲Ore

🔸豆腐豆腐咖啡☕️

🔸是日Homemade Special 焦糖海鹽芝士蛋糕🍰
本身想試吓個貝殼蛋糕,點知今日冇😢唔緊要啦原來呢個焦糖海鹽芝士蛋糕都幾好食😋食落鹹鹹地配上面頭一粒粒嘅焦糖,芝士蛋糕質地比較實淨,芝士味濃郁,不過食落又唔會好溜,底下面仲有啲Oreo碎,唔錯!

呢度仲有自家嘅咖啡豆

大家要預留相機或者電話嘅Memory 黎喪影相📸🤣啱晒同朋友嚟傾偈吹吓水,想搵個地方食件cake飲杯嘢,呢度係一個好選擇😍

• 豆腐豆腐咖啡
2021-05-08 0 瀏覽
見到好友到Mamaday打卡,我也跟著到店一試,離遠一看已見到兩句對聯,cafe位於唐樓,提供輕食及飲品,地下擺滿公仔、掛畫及擺設,上一層又係另一天地!通往一樓的樓梯有如時先隧道,瑩光色十分夢幻,上到一樓另一片天,非常舒適的室內座位,另外有露台,擺放了兩張枱及凳子,噴畫在牆上很搶眼新潮。我點了洋蔥藍苺Bagel、Earl Grey Chiffon及宇治抹茶牛奶。 藍苺Bagel有咬口,煙奀好食,配上洋蔥cream cheese醬加倍好味,非常飽肚滋味。Earl Grey chiffon 香濃茶味,蛋糕鬆軟,配上薄薄的cream口感更富層次。宇治抹茶牛奶用上小山園,香濃抹茶香,整體香滑好味,透心涼。cafe以自助形式要自行取食物以及將食完的餐盤及餐具放回地下予職員,職員態度友善helpful。

宇治抹茶牛奶用上小山園,香濃抹茶香,整體香滑好味,透心涼。

2021-05-06
  • 宇治抹茶牛奶
  • 洋蔥藍苺貝果
2021-05-08 0 瀏覽
早上无意中经过白加士街,看到这家外表很有特色的咖啡店。它身处一憧两层高的旧式楼宇内,门口两边的对联给人一种共鸣。被吸引到了,干脆走进去吃早餐。先在收银处落单,先付款后取货。墙上餐牌的东西不多,吃的选择不多。由于蛋糕还没完全出炉,就点了一个 bagel ,再加咖啡。用餐区要上层,由于唐楼的楼底高,梯级也比较多。二楼是别有洞天,尽头还有一个露台,可以看到街景,不少年青人在这里打卡。除了特色的内部设计,还有两隻貓,看到陌生人会主动依偎在身边,非常可爱。点了一个 Onion cream cheese bagel 和 Americano, 味道只是一般。其中的咖啡是nutty 的口味,但仍然非常淡口。对这里的环境绝对有好感,只是食物普通,性价比不高。

用餐区要上层,由于唐楼的楼底高,梯级也比较多。

Americano  +  Onion  cream  cheese  bagel

对这里的环境绝对有好感,只是食物普通,性价比不高。

2021-05-08
$76 (早餐)
2021-05-01 0 瀏覽
Mamaday 我地都去慣去熟架啦,今次專誠同朋友去佢地嘅Cafe到坐下傾下計。🤤🤤🥐 牛角包 $68呢個係佢哋新出嘅牛角包✨而飲咖啡點少得有野食,所以我就叫返個牛角包食下。牛角包即叫即烘,再夾生菜蕃茄同火腿,簡單輕食配咖啡最夾!💛🥃豆腐豆腐咖啡 $48哩個咖啡不得了,真係好睇又好飲。咖啡師以沖好一杯豆腐鮮奶再淋上熱辣辣咖啡。咖啡除有咖啡香外,仲有豆花同豆腐雪糕,所以入口咖啡唔會太苦~少飲都嘅朋友都接受到😍📍Mamaday Studio (油麻地)油麻地白加士街105號地舖

🥐 牛角包 $68

🥃豆腐豆腐咖啡 $48

📍Mamaday Studio (油麻地)
油麻地白加士街105號地舖
2021-04-30 15 瀏覽
因為等朋友又未到約定時間,就去呢度飲杯野,點知唔小心叫多個Bagel同蛋糕食~首先講下環境,佈置上充滿玩味,就係係樓梯間都一樣充滿色彩,每個地方都會花心機裝飾一下。座就偏向文青同舒適風,所以坐底嘆茶時都好舒服。🔸洋蔥藍莓貝果落Order後需要等8-10分,店員會即時幫忙加熱。Bagel好紮實,質地偏硬身,對比食過既香港和台灣Bagel佢都算數一數二硬身(但唔排除係加熱效果),微煙韌。藍莓帶出少少甜味,但藍莓味唔太突出,所而洋蔥cream好食,洋蔥味道非常強烈,整體我覺得係一個好食既鹹味Bagel,會想要回購。🔸Oreo白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕白朱古力順滑Creamy,蛋黃部分的確係鹹蛋黃味,但唔會好強烈,所以同白朱古好夾,細細份唔太膩,外形可愛又好食🔸宇治抹茶牛奶奶味較重,甜度適中,唔記得同店員講甜度,但全糖都可以接受!茶味比較不突出,但可能我掛住玩貓,所以冰塊溶左,味道變淡。呢度有兩隻小可愛,極之唔怕人,隨時會係你身邊跑來跑去,又跳高跳低~但絕無傷害性,因為唔太怕人既關係,佢地都唔太介意俾人摸,有佢地陪伴好開心!

座就偏向文青同舒適風,所以坐底嘆茶時都好舒服。

🔸洋蔥藍莓貝果

🔸Oreo白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕

🔸宇治抹茶牛奶

2021-04-28 30 瀏覽
呢間野我去過我本部銅鑼灣,今次就去白加士街試試佢,揸車就難啲今日食咗張牛肉乾。搭地鐵都方便,點去都冇所謂。呢間野一貫出品好好不過佢咖啡可以揀偏重乜嘢味!好細心蛋糕方面好好食,肯定唔會叫錯Pizza細細地趣底嚟㗎好有心思!樣子好似好一般,但一飲落口,就知道品質好高!唔識得形容啊,自己叫你飲啦!環境幾好,3樓嘅Office喺廁所🚾。大家睇吓圖片幾靚地方總算整潔舒適裝修花心思也是他們的特點員工誠懇有禮值得一讚!

呢間野一貫出品好好

不過佢咖啡可以揀偏重乜嘢味!好細心

蛋糕方面好好食,肯定唔會叫錯
Pizza細細地趣底嚟㗎好有心思!

環境幾好,3樓嘅Office喺廁所🚾。大家睇吓圖片幾靚
地方總算整潔舒適
裝修花心思也是他們的特點
員工誠懇有禮值得一讚!
2021-04-28 38 瀏覽
🤪Mamaday Studio🤩🍅🥯☕️ 又係mamaday系列 今次呢間Cafe係位於佐敦係唐樓活化樓高三層 仲有露台位每一步都超多打卡位 繼續呢個型格浮誇搞鬼復古風元素 主打咖啡同輕食 雖然先開咗一段時間但星期日去超多人 豆腐豆腐咖啡($48)真心推介 個豆腐雪糕已經好濃郁 同咖啡好夾原來底層亦都有豆腐喺入面 😋好飲 73.5%朱古力🍫($38)熱飲好香濃 不過就甜咗啲蕃茄貝果🥯🍅配cream cheese 🧀 蕃茄味bagel 好食😋 蕃茄味酸酸的食落好開如果大家想搵個地方Hea下食下少少野飲下咖啡吹吓水打下卡呢度就好適合啦🥳🤩
🤪Mamaday Studio🤩🍅🥯☕️

又係mamaday系列 今次呢間Cafe係位於佐敦

豆腐豆腐咖啡($48)
真心推介 個豆腐雪糕已經好濃郁 同咖啡好夾
原來底層亦都有豆腐喺入面 😋好飲

73.5%朱古力🍫($38)
熱飲好香濃 不過就甜咗啲

蕃茄貝果🥯🍅
配cream cheese 🧀
蕃茄味bagel 好食😋 蕃茄味酸酸的食落好開
豆腐豆腐咖啡

2021-04-23
豆腐豆腐咖啡
2021-04-25 16 瀏覽
今日約咗一位朋友去食下午茶 上網見到油麻地有一間叫做mamaday studio嘅cafe裝修同擺設勁靚 打卡一流 於是就約咗個朋友喺嗰邊食嘢 去到現場果然同我睇嘅相一樣咁靚 即係忍唔住係咁影相 影完相就開始睇餐牌叫嘢食 我叫咗是日精選-黑加侖子mousse cake同埋一杯凍嘅73%朱古力 而我朋友就叫左店員推薦嘅柚子芝士蛋糕同一杯凍蔇德國蜜桃花茶 啲蛋糕我地兩份一人一半試下 兩件蛋糕都好出色 果然係全人手製作 味道好 口感好而73%朱古力都擁有非常濃厚嘅朱古力味 德國蜜桃花茶亦都非常之清新解渴 總括嚟講呢個價錢非常值得大家去試吓 就咁食個環境都值回票價