2020-10-16 3815 瀏覽
{食唔厭☺️}又去左食Mamaday la ☺️今次book 左位等10分鐘就有位👍🏼裝修好有feel,環境又舒服既cafe.❣️有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128超多人推薦既就試吓係米真係咁好!蟹肉真係超級多,同意粉既比例係一比一咁多!😱仲有2隻蟹鉗,非常之足料,中意啖啖肉既就岩哂啦,配埋蟹籽,洋蔥食落超滿足,絕對對得起個價錢👍🏼🤪.❣️點解個個都叫軟殼蟹PIZZA 架? $138無限ENCORE !!!☺️中間好大件軟殼蟹 一啲都唔HEA 而且炸得好香脆 同千島醬好夾 又有菠蘿酸酸甜甜好開胃 餅皮邊好脆 餅底有薯仔餡好特別 .❣️豆腐豆腐豆腐咖啡$56 咖啡味好濃,同豆腐味好夾,又唔太甜,外觀仲好靚添打卡一流📸.❣️香蕉朱古力奶昔 $48 飲到少少未打勻既香蕉,有少少口感,不過朱古力味略嫌淡左啲,唔太甜,都算唔錯👍🏼.📝總結環境舒服,服務唔錯,而且食物用料一啲都唔慳,睇得出好用心,值得支持❤️!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 8/10🌟服務: 8/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10.📍 Mamaday銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓#香港 #香港美食
{食唔厭☺️}
❣️有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
❣️點解個個都叫軟殼蟹PIZZA 架? $138
❣️豆腐豆腐豆腐咖啡$56
咖啡味好濃,同豆腐味好夾,又唔太甜,外觀仲好靚添打卡一流📸
❣️香蕉朱古力奶昔 $48
🌟打卡: 8/10
🌟推介: 8/10
📍 Mamaday
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #銅鑼灣美食 #銅鑼灣
2020-10-15
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-10-14 6701 瀏覽
之前一直都好想試呢間Cafe咖啦,今日終於可以一試!我終於明白大家點解嚟到呢度要打卡嘅原因啦!因為真係好!靚!無論餐廳嘅設計、檯面上小飾物、餐牌都令人忍唔住要影相咖!•有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🍝 ($128)•相機食先~擺盤都好靚!最初以為只會得幾舊蟹肉做襯托,點知呢個扁麵啲蟹肉多到瀉呀!雖然以忌廉做汁,但食落去唔係creamy嘅質感,而係好豐富嘅蟹膏嘅味道。加上選擇用扁麵可以增加口感,同腍身嘅蟹肉做對比,啱啱好!•真心無乜驚喜黑松露扁麵 🍝($106)•-雖然個名話無乜驚喜,但意粉一上枱時個香味已經好吸引啦!黑松露配忌廉做汁邊有得輸呀,除咗聞落夠香之外,食落去啖啖都係濃厚嘅黑松露味,要讚位廚師做掛汁呢個步驟做得好好!而且仲有炸金菇做伴碟,可以沾埋剩餘嘅醬汁食,都好正!•蜜糖芥末雞翼🐥•-另外仲叫咗個蜜糖芥末雞翼,出面炸得香脆,而裡面仲keep到有肉汁嘅雞肉!除咗以為係好隨便有個蜜糖芥末醬可以沾醬,原来係一早醃好咗係雞翼入面,夠晒味!•黃金阿婆塊面🍎•-而飲品叫咗黃金阿婆塊面,係以金蘋果整成嘅沙冰,甜味適中,大熱天時飲番杯沙冰真係涼透心!溫馨提示:呢間餐廳實行會員制,各位想去

•有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🍝 ($128)•

•真心無乜驚喜黑松露扁麵 🍝($106)•

•蜜糖芥末雞翼🐥•

•黃金阿婆塊面🍎•
溫馨提示:呢間餐廳實行會員制,各位想去前可以睇睇餐廳嘅Facebook專頁,避免上到去無得食啦!😉
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
Mamaday 一啲都唔麻麻地😝👍🏼,假日長期排長龍,所以襯住平日放假去拜訪一下,仲有lunch set 食添🥰。餐廳嘅裝修有別於一般嘅cafe,復古懷舊又充滿玩味,仲有啲異國風情嘅感覺🗺️。.Lunch set🍔手打漢堡(肉)💲88🔸+日本雞蛋💲10🔸無糖紅茶牛肉漢堡真材實料厚厚的一塊,切開一半後見到勁靚既半生熟牛😍,仲有流心狀態既蛋黃汁😋,底層仲有塊芝士,整個組合真係好絕配💯。.🍝魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉💲118🔸+沙律💲8🔸美式咖啡有幾片薄薄嘅魷魚片增加口感,炸芝士真係好重芝士味,酸酸地嘅番茄醬再加埋辣肉腸,食落開胃又吊味😋。.➕ Add on:脆炸洋蔥圈💲26魷魚圈💲26兩款小食都係加購價,非常抵食🤑,熱辣辣新鮮炸起,香脆可口😋。————————————————價錢:💲308 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (2pm)回頭率:90%📌 可能我太遲去食lunch,waffle 同cake 都賣哂😢

Lunch set

味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (2pm)
回頭率:90%
2020-09-24
Mamaday是我最愛的樓上Cafe之一。我最愛它的甜品窩夫,可惜當日已經沒有貨只好主攻我們每次必點的比蕯和蛋包飯!午餐選擇有幾款,包括漢堡丶比蕯丶蛋包飯丶意粉丶麵。加錢有湯或沙律丶小食丶甜品,餐飲有無糖紅茶或咖啡,加錢有特飲。我們點了一份午餐,再加一個比蕯分享。所有主菜都可以加錢要沙律或湯。我們都要了沙律。沙律+$8*2+10%沙律有滿滿的新鮮沙律菜配上幾塊切片橙色小蕃茄丶新鮮藍莓和白肉火龍果,再加上大量日式芝麻醬,美味清新。泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112+10%泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯好像是新菜式,我們馬上決定要試試。這裏的蛋包飯一直水準不俗。這個新菜式都沒有令我們失望。菜單上已貼心提醒我們菜式微辣及內含大量泡菜。果然!我本身對辣的可承受程度也不低,但對我來説也真的有點辣,但這種辣是很醒胃的那種香辣。泡菜分量不少,黑豚肉片也真的唔太肥不過辣味最出。而滑蛋估計有三隻左右,質感香滑,送飯一流!蛋包飯入面的飯原來不是白飯,而是泡菜香辣飯。整碟飯分量大又好味,喜歡辣的朋友必試!軟殼蟹比蕯 $138+10%軟殼蟹比蕯有一隻大大的炸軟殼蟹放在比蕯上面,配料有蟹柳丶菠蘿及千島醬。Mamada
只好主攻我們每次必點的比蕯和蛋包飯!

沙律

沙律+$8*2+10%

泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112+10%

軟殼蟹比蕯 $138+10%

軟殼蟹比蕯

軟殼蟹比蕯有一隻大大的炸軟殼蟹放在比蕯上面,配料有蟹柳丶菠蘿及千島醬。Mamaday的比蕯一向都是非常香脆的超薄皮,上面鋪上一層厚厚的芝士,放上一點蟹柳及香甜多汁的菠蘿,偶爾有一點千島醬,很好吃。炸軟殼蟹其實我們是分開食的,炸皮薄,裏面多汁還有蟹膏,正!

雖然今餐沒有甜品,但是我們都大大滿足,Mamaday的比蕯和蛋包飯真的值得一試再試。
2020-09-22
沙律
2020-09-10 3969 瀏覽
好久沒有來Mamaday 了,記得上次跟朋友吃過感覺蠻好吃的,午餐一不小心就很想加鬆餅加蛋糕加薯條,但只能選一款呀,因為本身主菜的份量太充足,真的是會超級飽。呀對了,現在轉了會員制,要先like 它們的Facebook ,再留電話跟名字就可以了。*我喜歡裡面的裝飾,最喜歡的是窗旁位置,日光曬進來特別美,你看照片就明白了。*魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉 $118天呀這個太好吃,首先很香!那是蕃茄乾跟蕃茄汁不同的地方,多了一層的香味,是我最愛。其次炸芝士也很驚艷,小小的但外脆內軟,中間微微的流心,配那蕃茄乾特別好吃。最想不到的是魷魚薄片,脆脆的也不會很難咬,我覺得這三款配在一齊真的超正。*檸蜜芝士蛋糕 跟餐加$28有手工自製蛋糕,今天是檸蜜芝士蛋糕,正合我意呀天氣這麼焗。蛋糕頂層有啫喱,應該是淡淡的檸蜜味,中間是芝士蛋糕,最底是一層薄薄的餅底。*Ice Americano*

魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉 $118

Ice Americano
Ice  Americano

2020-09-07
Ice  Americano
今次同一位好耐無一齊食飯嘅朋友食lunch。佢話佢曾經有個weekend想試mamaday,但佢嗰次去到有好多人等位,所以佢食唔到。為左滿足佢呢個食mamaday嘅心願,今次趁weekday lunch time得閒,就過黎碰一碰運氣,睇下可唔可以食到啦。結果好好彩咁有位,可以食到。🥗每天都一樣的沙律 $8因為見自己出去食飯嗰陣好少食菜,所以見salad只係加$8就加左啦。都幾大碗,沙律菜上有芝麻醬。比較特別嘅係佢有啲好甜嘅藍莓同紅莓,感覺更加清新同抵食。🐷泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112睇openrice啲食評嗰陣,以為呢到嘅食物都係正常cafe size,唔會太大碗咁。點知呢碟蛋包飯勁大碟。蛋嘅分量勁多勁厚。我食左半碟已經開始話飽,不過我都係食曬。泡菜炒豚肉好食。蛋包飯入面嘅飯都有泡菜汁,又好食左,開心。🦑脆炸魷魚圈 $28以為$28唔會有好多啦,望到嗰陣都以為得三四件,點知食極都仲有。我諗應該都有大約十件魷魚圈。炸粉適中,魷魚圈幾厚肉有魷魚味,幾好食。🫖無糖紅茶 $0對呢杯紅茶無乜期望,點知又幾好飲。無糖真係開心。以下係朋友叫嘅:🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹義大利扁麵 $128呢

🥗每天都一樣的沙律 $8
每天都一樣的沙律

🐷泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112

🦑脆炸魷魚圈 $28
脆炸魷魚圈

🫖無糖紅茶 $0
對呢杯紅茶無乜期望,點知又幾好飲。無糖真係開心。
無糖紅茶

以下係朋友叫嘅:
🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹義大利扁麵 $128
呢個係正常cafe 分量嘅pasta,不過蟹肉都唔少。我試左一啖,又真係幾重蟹味。
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹義大利扁麵

🍟原味薯條 $18
真係原味嘅薯條。
原味薯條

總括而言,真係幾好食,難怪多人排隊。
4天前
每天都一樣的沙律
脆炸魷魚圈
無糖紅茶
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹義大利扁麵
原味薯條
  • 炸魷魚圈
2天前 0 瀏覽
非也非也!搭車成日經過都留意到呢個位!不經不覺mamaday都有三間分店,呢間有主食,種類飲品都好多💁🏽‍♀️內部及Menu等設計都幾有性格style ✔️ 而且細看菜式名都好搞鬼 👻 本來想叫鰻魚蛋包飯,可惜當日冇鰻魚🙅🏻‍♀️不過唔緊要,呢個都令我好驚喜!🔸有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128蟹全部都係蟹,啖啖蟹膏啖啖滋味,仲鋪滿蟹籽,口感豐富,個人亦偏好有咬口意大利粉,所以💯好味😋🔸美利堅合眾國草飼牛扒扒扒 $152成塊板咁大塊牛扒🥩🥩配埋沙律🥗,好豐富!
非也非也!搭車成日經過都留意到呢個位!

內部及Menu等設計都幾有性格style ✔️
而且細看菜式名都好搞鬼 👻

本來想叫鰻魚蛋包飯,可惜當日冇鰻魚🙅🏻‍♀️
不過唔緊要,呢個都令我好驚喜!
🔸有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128

🔸美利堅合眾國草飼牛扒扒扒 $152
成塊板咁大塊牛扒🥩🥩配埋沙律🥗,好豐富!
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
銅鑼灣放lunch約咗朋友嚟食呢間cafe,好似上年都有食過呢間,今次就嚟食個lunch set😚但無奈地book咗位1點都要等,搭三先入到座😢搭七先嚟嘢食,食得有啲趕下·✨「有得食手打漢堡仲想點」$88加$10 日本雞蛋🍳一嚟到都幾大份喎,賣相係幾好😀首先個包烘過幾脆🍔,上面有炸洋蔥圈🧅、芝士、手打漢堡、生菜🥬、番茄🍅塊芝士融得好靚,隻蛋又做到流心,連埋千島醬食又好夾😗不過炸洋蔥就一般般好多薯條🍟,粗薯我鍾意,幸好仲熱🤪·✨「泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯」$112泡菜都幾多,黑豚肉片就唔太多啦,同埋細塊蛋包飯都唔錯,蛋嘅份量正常,炒得幾滑,係有一邊可以再生少少🤣份量好夠,食到好飽🤰🏻·✨炸魷魚圈 $28有8舊炸魷魚圈🦑,炸得香脆,點埋醬食幾正嘅😋·✨無糖紅茶/美式咖啡 跟餐正常發揮😂·🌟食物賣相不錯,味道質素中等,份量大,價錢以lunch嚟講偏貴,等候時間較長,同埋有個男服務員態度一般,希望改善下🙈
✨「有得食手打漢堡仲想點」$88
加$10 日本雞蛋🍳
一嚟到都幾大份喎,賣相係幾好😀
好多薯條🍟,粗薯我鍾意,幸好仲熱🤪
✨「泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯」$112
泡菜都幾多,黑豚肉片就唔太多啦,同埋細塊
✨炸魷魚圈 $28
有8舊炸魷魚圈🦑,炸得香脆,點埋醬食幾正嘅😋
✨無糖紅茶/美式咖啡 跟餐
正常發揮😂
3天前 0 瀏覽
星期日1點半攞位等左45分鐘左右餐廳行會員制,要like ig/fb鰻魚滑蛋飯多到擺滿成隻碟,食左一半都飽飽地。鰻魚多碎骨,有啲腥,蛋好多似有兩隻,幾滑好厚,飯好濕。炸洋蔥圈有12條炸洋蔥圈,兩個人share太多,每人食兩三條都夠。洋蔥圈香脆好食,沙律醬同洋蔥圈好夾,要趁熱食,凍左有啲硬。蟹麵 好多蟹肉、蟹膏同蟹籽,啖啖都食到蟹肉同蟹膏。有幾片辣椒,食落少少辣,唯一挑剔位係間唔中食到蟹殼。牛油果沙冰唔甜,幾fresh 有啲生,飲落有啲草青味
星期日1點半攞位等左45分鐘左右
餐廳行會員制,要like ig/fb

鰻魚滑蛋飯

炸洋蔥圈

蟹麵

牛油果沙冰
唔甜,幾fresh 有啲生,飲落有啲草青味
4天前 0 瀏覽
《玩味麻麻地💛》———————————————-#Mamaday 🇭🇰-聽過呢間人氣黃店好耐,但一直冇機會食,咁啱平日放假諗住上去碰吓運氣walk in,點知都要等半個鐘🙈建議大家真心要book位先上去呀~-餐廳設計相當有玩味,超多打卡位~每道菜嘅名稱都好有心思,非常搞笑Funky🤩雖然地方唔大,但係都幾歡樂,坐得幾舒服,好適合同閨蜜一齊上嚟食嘢傾吓計🥰-午餐有set lunch供應,其中叫咗泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯,都幾大碟,泡菜俾得好足料,個滑蛋相當抵讚!🐣-另外呢款魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉分量相對細啲,味道酸酸甜甜,個炸芝士味都幾濃,整體都唔錯💕-你都梗係要試埋佢嘅特飲,淨係睇餐牌都覺得超級吸引!跟餐會減$20~棉花糖咖啡相當特別,用棉花糖嘅甜味帶出咖啡香;香蕉朱古力奶昔認真推介,加埋奶泡都幾柔滑😝-⭐ 參考價錢︰泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯:$112魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉:$118Marshmallow coffee: $34Banana cocoa milkshake: $26🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$160
《玩味麻麻地💛》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$160
2020-11-27
4天前 0 瀏覽
🇭🇰💛Mamaday第1次黎既時間未有黃藍之分 已經排長龍🐉餐廳有風格得黎食物一點都唔麻麻地💕今次早收工6點到都要留電話等位了🤣🤣前邊3張2人台 最後都等到7:30 先有位入到去發現原來佢地真係好守紀律 入座率只有一半實在生意難做...🥲🥲今次由朋友發板 叫左幾樣都唔錯的食物🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️千島軟殼蟹芝士比薩🍕(💰$128)‼️必食原隻軟殼蟹鋪在pizza上 軟殼蟹脆身唔算太油仲可以望到入邊既蟹肉🦀滿足呀~pizza皮薄脆脆的 食多幾片都唔會怕飽😳上邊有薯蓉 菠蘿 千島醬 芝士 甜甜的👩🏻家姐大愛💕🍲都幾辣的泰式打拋豬烏冬(💰$108)食落真係幾辣🌶🌶但未至於食唔到既肉碎超多 顯得烏冬好似唔夠多 不過係正常份量黎烏冬是彈牙的 on top仲有兩塊大蝦片 一人一塊超滿足✌🏻🍗不過如此炸雞翅(💰$68)雞翼件數多而且厚肉揀左避風塘味 🌶辣味唔算好出不過不失 下次試下其他味先-🥑牛油果沙冰口感係杰撻撻的(💰$48)一如既往的牛油果味 口感唔算好杰撻撻幾涮新同飽肚架-🍓自家製草莓囝jam梳打好鬼fresh(💰$42)朋友大推這個 話係必飲鐘意🍓🍓既朋友仔可以試下
🇭🇰💛Mamaday
今次由朋友發板 叫左幾樣都唔錯的食物🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
千島軟殼蟹芝士比薩
千島軟殼蟹芝士比薩🍕(💰$128)‼️必食
原隻軟殼蟹鋪在pizza上 軟殼蟹脆身唔算太油
仲可以望到入邊既蟹肉🦀滿足呀~
pizza皮薄脆脆的 食多幾片都唔會怕飽😳
上邊有薯蓉 菠蘿 千島醬 芝士 甜甜的👩🏻家姐大愛💕
都幾辣的泰式打拋豬烏冬
🍲都幾辣的泰式打拋豬烏冬(💰$108)
食落真係幾辣🌶🌶但未至於食唔到既
肉碎超多 顯得烏冬好似唔夠多 不過係正常份量黎
不過如此炸雞翅
🍗不過如此炸雞翅(💰$68)
雞翼件數多而且厚肉
揀左避風塘味 🌶辣味唔算好出
不過不失 下次試下其他味先
🥑牛油果沙冰口感係杰撻撻的(💰$48)
一如既往的牛油果味 口感唔算好杰撻撻
幾涮新同飽肚架
🍓自家製草莓囝jam梳打好鬼fresh(💰$42)
朋友大推這個 話係必飲
鐘意🍓🍓既朋友仔可以試下
2020-10-23
千島軟殼蟹芝士比薩
都幾辣的泰式打拋豬烏冬
不過如此炸雞翅
之前朋友帶我黎食過一次後自己即刻再book2星期後既今日帶個best friend黎食臨時新加有2個小朋友一齊食,職員勁nice咁比左張大枱我地,仲有好得意既小朋友餐具,咁岩仲係男仔最鍾意既車同恐龍公仔😂餐牌d名都改得好搞笑,太長已經唔記得左個名喇😂雖然全部食物名稱都係叫求其,是但,同唔好抱期望做開頭,但實際一啲都唔是但☺️除左整得好靚之外仲真係好好食😋首先黎個炸物拼盤 有蝦 洋蔥圈 魷魚圈 同薯條,2個大人ko晒全盤~洋蔥圈又甜又脆,最鐘意!!!再黎大熱門蟹肉意粉,多蟹肉既啖啖都有,夠味👅小朋友都鐘意食!跟住有個鰻魚蛋包飯,呢到係半條鰻魚,另外仲有一條可以揀的。不過半條都好長喇😂仲有勁多木耳,呢個合乎期望啦,又唔會話做到d乜驚喜,所以不錯😇另外有叫到一杯柚子益力多沙冰,唔會太酸,配合個炸物拼盤食極唔滯☺️ 最後讚讚店員好nice 又親切~唔會同隔離枱太近太逼,2次去都坐得好舒服,食物又靚,打卡好睇之外又好食😋😋😋難怪長期咁受歡迎!!

5天前 0 瀏覽
Mamaday人氣一直很高,如果沒提前book定位係沒位的。銅鑼灣這家在大廈一樓,到的時陣要等等才有位。WaffleSweetPotato:窩夫整得脆脆的,中間有麻薯,好煙韌,微甜。碟上的紫色是紫薯蓉,沒有調味就淡淡的紫薯香味,小碟是練奶,沾上紫薯蓉挺好吃的。還有一粒豆漿味的雪糕,也是微甜,熱熱的窩夫配上冰冰涼涼的雪糕,是個美味的甜品。Cheese fries:薯條炸得好脆,份量很足,灑上芝士粉,咸咸的奶香味,很好味😋Crispy Garlis Wings:雖然餐牌寫著「記住,期望愈大,失望愈大⋯⋯雞翼」但是味道挺好的,雞翼醃得有入味,辣辣的,欲罷不能。雖然是咖啡廳,但我們沒點咖啡,一杯士多啤梨奶昔一杯益力多柚子沙冰,剛好今天比較熱,冰冰涼涼的好舒服。
黃色經濟圈!所以人山人海!朋友說有間有趣的食店要我帶我去,星期四的午飯時間,約十二點半 walk-in,好彩早一步,有枱, 在我後面的顧客已被店員告之午市已無位!  整間餐廳的陳設、餐牌設計、菜名,等全部都很有趣幽默,自嘲、抵死,先不理會食物好不好味,已發出會心微笑。例如:「普通到冇得再普通嘅炸魷魚圈」,就是炸魷魚圈啦,但這樣的菜名實在太搞笑!我在「餵飽你set lunch Menu」裡,揀了「有得食手打漢堡食仲想點」。Set lunch 包餐湯、沙律和飲品,我選了凍紅茶,凍飲用紙飲管,較環保。手打漢堡登場,粗身炸薯條配合厚厚的漢堡,雖然看來細件,但其實份量不細,屬於有姿勢有實際一類,好味。朋友從主食餐牌選了「可能會失望明太子溫泉蛋意大利扁麵」絕對不令人失望!連紙巾也是用心製作,有心營造一個有趣的飲食環境,食物質素不差,絕對值得支持。因為這間是以會員制度而經營的餐廳,需要填寫簡單的個人資料成為會員,然後就可用餐。
黃色經濟圈!所以人山人海!

朋友從主食餐牌選了「可能會失望明太子溫泉蛋意大利扁麵」

絕對不令人失望!

2020-11-19
2020-11-27 2 瀏覽
Mamaday係一間人氣打卡搞怪cafe,之前已經食過尖沙咀店,唔係得個樣打卡,野食真心唔錯,所以今次過開黎附近staycation,check out後就喺度食埋lunch先返屋企。留意,Mamaday就算平日都好多人,加上銅鑼灣店比尖沙咀店細,座位唔算太多,所以一定要預先訂座。邊個先係真正門口,都要望多兩眼先知。店內貫徹搞怪風格,不過由於店面冇尖沙咀店咁大,所以打卡位都冇咁多。Chocolate Latte($48) - Menu介紹係用73.5%朱古力,朱味真係幾濃,飲倒少少朱古力渣,朱迷一定滿意。Not-too-sweet Matcha Frappe($48) - 綠茶沙冰打得夠滑,唔會飲倒冰碎,唔單止唔會太甜,仲好濃綠茶味,甘甘地又唔會有苦澀味。明太子薯條(45/小) - 份量冇尖沙咀店咁多,我諗都有少左1/3,不過兩個人食都夠食。薯條連住少少脆皮,脆得黎有少少咬口,點埋個明太子,鹹鹹香香食到停唔倒口。軟殼蟹批薩($138) - 上次喺尖沙咀店都有叫,一樣咁好食。Pizza上面有原隻軟殼蟹,另外仲有薯蓉、菠蘿、千島醬同蜜糖,所以食落會有少少甜味都幾好食,餅底係薄底,餅邊幾脆。

邊個先係真正門口,都要望多兩眼先知。

Chocolate Latte

Not-too-sweet Matcha Frappe

軟殼蟹批薩
總結,雖然價錢有啲小貴,不過野食確係好食,難怪成日都咁多人食。
Chocolate Latte
Not-too-sweet Matcha Frappe