2020-07-22 1159 瀏覽
疫情的關係居家抗疫是需要的,不過有時少聚都選擇少人的地方比較好。午飯的時分,平常大家都會帶飯或是外賣。出街食飯已經少了很多,不過此間位於銅鑼灣鵝頸橋底的樓上鋪,一開業已經成為打卡好地方。不知道是否熱潮已過,或是抗疫的關係,店內的人流不算太多。餐廳內的風格相當舒適並有很多打卡的位置,午飯時間餐牌上的食物有漢堡、蛋包飯、比薩、麵、意粉等、可以配上湯或沙律。每份午餐都會跟上一杯無糖紅茶或是美式咖啡。如果想要其他飲品則額外補差額便可。另外還有薯條、洋蔥圈、魷魚圈及甜品。午餐的關係只需要加 $8會有湯/沙律,沙律的份量恰到好處而且配上胡麻醬也是唔錯的選擇。無糖紅茶全走健康之選,杯身都相當美麗完全打卡之選。全素漢堡 $88對於肉類開始少食,香港人亦開始追求健康相對會有全素的食物出現。全素漢堡本身有生菜、蕃茄、波特菇、洋蔥、牛油果、茄子,另外添加$10會有日本雞蛋。一上桌相當吸晴,日本太陽蛋真的想當美並有即叫即炸的薯條。內裡波特菇及茄子富有醬汁並包身經過烘焙脆身,整體上美味無比。泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112對於泡菜我都情有獨鍾,不確為MAMADAY的招牌菜式。蛋是用滑蛋的滿佈到飯粒,泡菜的份量

全素漢堡 $88

泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112
對於泡菜我都情有獨鍾,不確為MAMADAY的招牌菜式。蛋是用滑蛋的滿佈到飯粒,泡菜的份量其多,紅黃色的配搭已經相當開胃。一個蛋包飯滑蛋應該有3隻之多,相當滑溜連同珍珠米同吃,2人食都剛剛好。

比利時窩Full $38
女生至愛莫過於甜品,跟餐的關係可以以$38有比利時窩夫。味道包括有抹茶、焦糖、紫薯三款口味。其中我最鍾情莫過於抹茶,抹茶窩夫一小客,即叫即整脆身而且有紅豆味道配上雪糕,冷熱共融美味極了。

2020-07-14
一間來自台灣的創意樓上CAFE「麻麻地」,店舖裝修玩味十足,充滿復古懷舊氣息,以紅藍綠作為主題,看得出來店舖每個角落都精心設計2人餐單參考(飽足程度:★★★★★):泡菜豚肉蛋包飯 x1海鮮PIZZA x1👆泡菜豚肉蛋包飯(推薦指數:★★★★☆)呢道菜十分適合喜歡重口味的朋友仔,除了蛋香,豚肉新鮮,泡菜的醬汁完全滲透飯內,辣味十足,唔食得辣既就要考慮考慮啦😊👆泡菜豚肉蛋包飯(推薦指數:★★★★☆)擺盤的十分精美👆海鮮PIZZA(推薦指數:★★★☆☆)用料豐富,出色的外觀令人見到都流口水,餅邊烤得焦脆香口,中間的配菜新鮮濃郁!👆海鮮PIZZA(推薦指數:★★★☆☆)👆餐廳環境👆餐廳環境👆餐廳環境

2人餐單參考(飽足程度:★★★★★):
泡菜豚肉蛋包飯 x1
海鮮PIZZA x1

👆泡菜豚肉蛋包飯(推薦指數:★★★★☆)

👆泡菜豚肉蛋包飯(推薦指數:★★★★☆)
擺盤的十分精美

👆海鮮PIZZA(推薦指數:★★★☆)

👆海鮮PIZZA(推薦指數:★★★☆☆)

2020-06-15
2020-07-13 1127 瀏覽
Mamaday是我和J間唔中都會幫襯的餐廳,除了喜歡這裏具玩味和幽默感外,食物質素每次都能給我驚喜,所以每次來都坐無虚席, 唔訂位就咁walk in都幾難有位。餐廳逢星期一至五12:00-4:30提供Set lunch,總有7款選擇,價錢由$88~$128不等。加$8可揀餐湯或沙律,另外還可自由配搭小食,甜品或飲品。今日和J叫了2個set lunch和一個甜品一 齊開心share。啖啖蟹肉……你就想~ 墨汁海鮮pizza$128~pizza表面佈滿配料,有蝦,樱花蝦仔,墨魚,車厘茄,配以墨魚汁,芝士和香草。pizza皮又薄又脆,大蝦爽脆,樱花蝦仔亦鮮甜,略帶海水咸味的墨魚汁加上濃郁的芝士非常配合, 整體口感和層次也非常豐富,很美味。泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯$112~ 黑豚肉片肉質很軟嫩,和少少辣,酸酸地的泡菜簡直是絕配 ,加上滑嫩juicy的滑蛋包着酸酸辣辣的飯粒, 真是非常滋味和惹味。心太軟+海鹽雪糕$58~ 心太軟的朱古力流心好濃郁美味, 海鹽雪糕帶少少鹹味,配以少許朱古力碎好正。

2020-07-06
  • 啖啖蟹肉……你就想~ 墨汁海鮮pizza
  • 泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯
  • 心太軟+海鹽雪糕
2020-07-10 1034 瀏覽
又隔左一段時間無黎mamaday,上次食過尖沙咀分店今次當然要黎長期爆滿既銅鑼灣店睇下佢地獨特既裝修擺設.Mamadate carnivore cheese burger 以木盤做底放上疊得厚重既芝士漢堡同炸好既粗薯條.芝士漢堡既漢堡包加上牛油烘,烘得鬆脆牛油味又香.被打開左既漢堡面上有一塊炸得金黃色既洋蔥同係洋蔥圈底下炙燒過既芝士片,望落賣相已經相當吸引.中間既牛肉漢堡雖然唔算大塊但好juicy,帶陣陣牛香,中間帶微粉嫩唔會過老,加上半溶既芝士一齊食夠晒惹味.鴨肉喇沙蛋麵鴨胸肉唔會求其處理,鴨胸肉同外層既脂肪層都煎得香脆帶微焦香.意粉用上蛋香較豐富既闊條蛋麵,入口蛋味濃郁口感煙韌彈牙.意粉雖然用上乾炒既形式但入口唔會乾帶香濃既喇沙香味,酸酸辣辣夏天食都幾開胃.Ice chocolate latte樽邊上加上凝固左既朱古力醬製作好有心思.朱古力同奶味融和得啱啱好,會飲得到二者味道分明,唔會偏向一邊味道更重.柚子益力多沙冰,係益力多沙冰面上加上柚子醬,令沙冰多左重柚香味特別清新.沙冰打得夠細入口冰涼而且唔會過甜,平時有d沙冰過甜會反而解唔到渴仲會更渴,但mamaday做到令入解渴又消暑既

柚子益力多沙冰,係益力多沙冰面上加上柚子醬,令沙冰多左重柚香味特別清新.沙冰打得夠細入口冰涼而且唔會過甜,平時有d沙冰過甜會反而解唔到渴仲會更渴,但mamaday做到令入解渴又消暑既沙冰抵讚!
  • 有得食手打漢堡仲想點
  • 柚子益力多沙冰
聽講好難book位嘅Mamaday,一來design夠晒型格又特別,一入到黎幾乎每個角落都係打咭位😯二來好多人都話食物質素高,唔係齋玩gimmick野,食物唔係mamaday架🤤重點係佢仲係人氣黃店💛集合左呢三大元素難book位完全唔意外喇😆午餐時間menu嘅每一款主食都可以轉套餐有飲品~◾️點解個個都叫軟殼蟹pizza架 • $138炸軟殼蟹十分肥美厚肉切開中間仲有膏🤩size比平時食開果啲大好多,Pizza係比較脆嘅薄餅底,上鋪左菠蘿同蟹柳,配上千島醬十分開胃!◾️有go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 • $128個名咁多蟹,當然意粉入面都好多蟹😂有蟹膏、蟹肉、蟹鉗、蟹籽🤩呢款意粉本身係冇乜醬汁,比較乾身,用上大量蟹肉令每一柱意粉都沾上蟹肉,香濃鮮味十足,蟹鉗都幾鮮甜😋◾️自家製手工蛋糕 • $28今日只有呢款抹茶紅豆芝士蛋糕,芝士蛋糕有3層,第一層係抹茶芝士、中間係紅豆芝士、最底係消化餅餅底,仲有花瓣作點綴🌸抹茶味道入口回甘,口感都幾幼滑,整體唔會太膩。◾️無糖紅茶紅茶唔係hea野,味道十分芳香清新,唔會苦澀!

◾️點解個個都叫軟殼蟹pizza架 • $138

◾️有go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 • $128

◾️自家製手工蛋糕 • $28

◾️無糖紅茶
紅茶唔係hea野,味道十分芳香清新,唔會苦澀!

• 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-07-31 31 瀏覽
成日留係屋企個人都悶悶地,趁有時間出去食個lunch。有得食手打漢堡仲想點?$88好大份,配左熱辣辣嘅薯條,漢堡係手打,好香好濃郁牛肉味大概7成熟仲好juice,生菜爽口,最中意個醬汁酸酸甜甜好開胃。泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112勁多蛋,泡菜酸酸甜甜,黑豚肉片肥瘦適中,加左韓國辣醬去炒好惹味。手工紫薯窩夫 $78窩夫烘得香脆,中間仲有我最愛嘅麻糬,窩夫可以加練奶同紫薯一齊食,好香甜,配左豆腐雪糕好夾。
成日留係屋企個人都悶悶地,趁有時間出去食個lunch。

有得食手打漢堡仲想點?$88

泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112

手工紫薯窩夫 $78
2020-07-30 0 瀏覽
來開銅鑼灣見客,想話食個晏又食好啲,坐又坐得舒適又想話有少少特色嘅話呢,就一定要嚟到麻麻哋呢一度食返個麻麻哋特色嘅午餐啦。呢間專屬香港人的餐廳,我已經嚟過很多次,也是我的至愛,餐廳裏面充滿着香港人年輕的味道,多數都是年輕人來這裏進食,無論裝潢或播放的音樂都是很有年輕的氣息,特別適合年輕人嚟打卡同埋食好西。呢度餐牌嘅名都係好有特色嘅呢,我們點了午餐set的這個泡菜唔太肥黑臀肉片蛋包飯,滑滑的蛋包飯真係很好吃,再加上少少肥又唔太肥嘅黑臀肉片,真係好嘢未,二泡菜唔太肥黑臀肉片蛋包飯,滑滑的蛋包飯真係很好吃,再加上少少肥又唔太肥嘅黑臀肉片,真係好惹味,而泡菜嘅配搭令到成個飯少少甜又少少辣咁樣,令人很開胃。我們再點多一個Pizza,今次點嘅Pizza就係中國芝士南乳配西方芝士加肉咁囉,話說佢呢度嘅Pizza真係做到皮薄餡靚㗎,脆卜卜嘅Pizza皮,加上兩款唔同芝士嘅配搭,鹹鹹地嘅肉碎係起上嚟真係好味到爆啊。食好西又點少得配好味嘅嘢飲呀,我就慣性鍾意嗌呢度嘅朱古力拿鐵,73.5%的朱古力咁囉,口感都真係好濃郁好香朱古力味㗎。呢度仲有好多公仔可以比大家攞嚟影相自拍,真係食得開心影得又開心㗎。
2020-06-13
2020-07-29 3 瀏覽
長期都位於熱門餐廳好高排位嘅Mamaday,今次就去咗銅鑼灣呢間~好多人都話呢間餐廳一啲都唔mamaday,今次就去探個究竟朋友之前試過另外一間分店話佢哋嘅鰻魚飯飯粒唔熟,另外啲汁太鹹,我今次試銅鑼灣呢間又OK,不過啲汁都係有少少鹹另外我好推介佢哋嘅軟殼蟹pizza,好薄底!不過下次如果唔係焗得咁窿嘅話就更加好啦,今次食落去啲邊有少少苦苦地,不過個千島醬同埋軟殼蟹食落去好夾另外佢哋嘅飲品Menu望落去都好正!我果次就嗌左杯焦糖脆脆咖啡朱古力沙冰,飲落都唔會太甜,都幾推介~又唔算話mamaday嘅,不過不失嘅一間餐廳啦!
好多人都話呢間餐廳一啲都唔mamaday,今次就去探個究竟

又唔算話mamaday嘅,不過不失嘅一間餐廳啦!
2020-07-28 15 瀏覽
係末日之前食到麻麻地,係幸福嘅十二點前嚟walk in 有位,三個女仔瘋狂叫咗明太子溫泉蛋偏意粉,饅魚飯,軟殼蟹pizza,芝士薯條,併盤同窩夫...啲嘢食除咗賣相靚之外,味道真係好好!軟殼蟹炸到好香好脆,個pizza有薯仔蓉做底反而鰻魚飯有啲失望,啲蛋老咗少少,普普通通無咩驚喜...叫咗杯豆腐咖啡。其實係一杯普通咖啡加一舊豆腐雪糕,個賣相好靚!可能太飽,到食個甜品就覺得普普通通咁!間嘢好多人食,座位唔多,限時90分鐘,要食就真係最好訂位
係末日之前食到麻麻地,係幸福嘅
可能太飽,到食個甜品就覺得普普通通咁!
間嘢好多人食,座位唔多,限時90分鐘,要食就真係最好訂位
對呢間餐廳嘅第一印象係搵唔到門口⋯第二係餐牌上每樣菜式個名都好長!😂 (而且爆有創意!).一坐低就見到「佛系減肥」餐紙巾,超鍾意(完全講中心聲🌝)。由樓梯到餐廳入面裝飾都有好多幽默/暗諷嘅搞笑元素。.💥「升級版唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」(HK$146): 份量超多,最好兩個人以上share。加$28就有原條鰻魚!鰻魚好厚肉,冇乜幼骨,唔好鰻魚嘅都覺得好食。滑蛋仲係用日本蛋😍!.💥「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」(HK$128): 蟹肉唔算好多係有兩隻蟹鉗過下癮;蟹膏味就好濃下🦀,整體唔錯。.💥「記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼(微辣原味)」(HK$68): 其實即係芝麻雞翼?脆口多汁,冇失望啊超好味🤩。.飲品都好唔錯,每杯各有特色,好多選擇!🍹食物質素又幾好,價錢合理。

升級版唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼(微辣原味)

升級版唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼(微辣原味)
2020-07-26 0 瀏覽
為保持檯與檯之間1.5米距離,基本上每檯客人都坐佔大檯,而我們二人就坐在五人檯。環境玩味十足;至於食物,有樣東西確實麻麻地......最可惜的是我們想點甜品紫薯蛋糕,但是當晚只賣剩心太軟,所以我們沒有點甜品。🍳唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124加$28可變做升級原條鰻魚,看上去很震撼,吃下去覺得鰻魚不夠肉厚🤔反而滑蛋非常厚身,但偏偏我和朋友都覺得這個滑蛋配木魚的味道不太配搭😐🦀有蟹go又有蟹肉蟹蟹蟹意大利扁面 $128這個是我和朋友一致推介的👍🏻超多蟹肉和蟹籽,每口意粉都有蟹肉和牛油香伴隨着😋☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 $56朋友飲這杯,面層是一球豆腐味雪糕,底層是偏苦的香濃咖啡。朋友一向不太喜歡太苦的咖啡,但她說攪拌後較易入口,味道特別,值得一試👍🏻🍫73.5%朱古力最好味 Chocolate latte $48我喝的這杯賣相平平,以破格的中式杯子取勝。朱古力味非常香濃,尤其表面滿是朱古力!

🍳唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124

🦀有蟹go又有蟹肉蟹蟹蟹意大利扁面 $128

☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 $56

2020-07-13
  • 豆腐咖啡
近期好紅既餐廳,雖然6點後冇得堂食,所以就提早5點就食晚餐啦!5點都幾多人! 仲要BOOK!呢到防疫既設施好好,同人地都好有距離。個MENU好多搞鬼名既野食! 樣樣都好吸引咁!都幾辣泰式打抛豬烏冬 $118極巨泰式風味,面頭有兩塊脆蝦片,香辣的肉碎加上爽口彈牙的烏冬,推介。有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁意粉$128超多蟹膏!每一啖都食到蟹膏,加上鮮甜的蟹肉,軟硬適中的意粉,一定要試。越南滴漏咖啡$54咖啡味濃,飲落又有d苦澀回甘,加上煉奶的甜中和番,值得一試。香蕉朱古力奶昔$48好幼滑!兩個口味平均,唔會太甜。OVERALL D 野食上得都好快,價錢合理,會再黎!
5點都幾多人! 仲要BOOK!

呢到防疫既設施好好,同人地都好有距離。

個MENU好多搞鬼名既野食! 樣樣都好吸引咁!

都幾辣泰式打抛豬烏冬 $118

有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁意粉$128

越南滴漏咖啡$54

香蕉朱古力奶昔$48

好幼滑!兩個口味平均,唔會太甜。

OVERALL D 野食上得都好快,價錢合理,會再黎!
2020-07-20
2020-07-18 79 瀏覽
午餐.門口沒有名牌 讓人有點懷疑是否找對了地方店內的裝飾好色彩繽紛 帶點美國風餐牌上的食物名都好複雜 又點寸 又有點搞笑.1) 紫薯窩夫 $38叫餐牌上任何主食 加+$38便可份量比正常單點小一點但吃完其他主食 已很飽了這個size兩人吃剛剛好窩夫中間有麻糬 好煙韌 微甜所以也不用沾煉奶了碟上紫色的是紫薯蓉 沒什麼調味的感覺配上豆漿味雪糕是個美味的甜品.2) 唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯 $124無期望 所以無失望其實味道不錯蛋很滑 而且是很大很厚的一片鰻魚沒另外加錢要大點 這個份量已很足夠飯比較硬身 粒粒分明跟平日吃開的蛋包飯 稍有不同.3) 點解個個都叫軟殼蟹比薩架 $138軟殼蟹比想像中大 炸皮厚度適中個人認為比薩上的沙律醬可減少一點但整體仍是好吃的.4) 豆腐豆腐豆腐咖啡 $56雪糕球是豆腐味咖啡喝起來時有點粒粒 像是豆腐花整體不算太甜但卡路里應該很高 哈哈.5) 甜甜酸酸的洛神花柚子茶 $48很足料的柚子茶酸酸甜甜 十分清新.2人吃了$450價錢略貴 但勝在食物足料 味道又不錯感覺可是可以接受的
門口沒有名牌 讓人有點懷疑是否找對了地方
店內的裝飾好色彩繽紛 帶點美國風
餐牌上的食物名都好複雜 又點寸 又有點搞笑
1) 紫薯窩夫 $38

2人吃了$450
價錢略貴 但勝在食物足料 味道又不錯
感覺可是可以接受的
2020-07-16 86 瀏覽
記得好耐之前已經想嚟呢間分店,但係嗰陣去到門口就已經知食不到了,因為嗰陣職員話佢地只係招待會員,同埋太full 了,所以就走左,今次我哋一早book位,黎到就join埋做會員,終於可以吃了。佢嘅裝修係好特別的,周圍都有一啲得意嘅字句,就連Menu每款菜都係改一啲好特別嘅名,大家可以自己嚟慢慢睇抺茶沙冰好飲又唔苦,綠茶嘅苦味唔會太重,亦都唔會話太甜好漏嘅感覺我叫咗牛油果沙冰,我好鐘意食牛油果的 因為牛油果係一樣好健康嘅食物。而且杯沙冰幾好飲,佢嘅質地做得好好,平時好怕啲沙冰係得冰,因為太冰ge 話係啜都啜唔到。呢杯係比較流質的,所以好易飲,又有牛油果味啱啱好。軟殼蟹pizza真係成隻軟殼蟹係Pizza上面,再加上千島醬芝士醬,真係幾好食,朋友話食得出上邊有少少薯仔蓉,佢個Pizza底係又薄又脆,軟殼蟹亦都唔會霉。蜜糖芥末雞翼雞翼係單骨雞翼,但全部都好大隻,係厚炸粉的嗰種,炸得好脆,個蜜糖芥茉醬幾正,撈啲雞翼撈得好平均,每一啖都有醬嘅味

抺茶沙冰
好飲又唔苦,綠茶嘅苦味唔會太重,亦都唔會話太甜好漏嘅感覺

軟殼蟹pizza

蜜糖芥末雞翼