2021-08-16 4665 瀏覽
近住鵝頸橋附近有間「Mamaday 」樓上Cafe ,網上好Hit,趁今日係南洋酒店開完早會,下午Free就一於上Cafe試吓,餐廳🍴油上不少搞鬼牆畫,特別字句,紅藍黃枱椅,怪不得成為打卡熱點😍😍再細閱Menu都好有趣🤔冬陰功虎蝦扁意粉🍝$128趕得切叫過餵飽你午餐🥣,煙靭彈牙扁意粉🍝掛滿冬陰功醬汁,配合爽口鮮甜虎蝦,充滿泰式風味😋😋普通到無得再普通嘅炸魷魚圈$28又想試多幾樣食物又驚食唔晒,好在Mamaday所有主食都可以加套餐優惠,份量剛剛好,金黃酥脆外層包住彈牙嘅魷魚圈,係好普通但係一樣Likes 😁😁紫薯比利時窩Full $42夢幻色彩紫薯甜甜哋,外脆內軟waffles,雲呢拿雪糕球,配上玫瑰花瓣🌹煉奶,好吸眼👀,相機食先😅😅Honey Soda with lime🥤$42 & Set Ice Americano(Free)驚唔驚中伏先,美式咖啡用化學藥品樽裝上,玩味十足😁😁點解蜂蜜青檸🍋梳打紫色嘅,味道酸酸甜甜正常喎🤔🤔

冬陰功虎蝦扁意粉🍝$128

普通到無得再普通嘅炸魷魚圈$28

紫薯比利時窩Full $42

2021-08-12
2021-07-26 6157 瀏覽
Mamaday 返工辛苦左成日,森仔去左銅鑼灣一間美味嘅fusion 菜餐廳🍴食飯,獎勵吓自己!餐廳🍴係鵝頸橋附近,由地鐵站行過去只需5分鐘🥰🥰不過,餐廳真係好熱門, 6:30去到已經full House。而每一個用餐時間只有90分鐘,所以都真係有d分秒必爭!不過,佢嘅食物質素係值得的😚之前都食過2次,今次我叫左d未食過嘅,包括:鰻魚蛋包飯,美利堅合眾國草飼牛扒和蜜糖芥末雞翼。食物質素偏高, 十分美味,森仔食唔停口。鰻魚蛋包飯鰻魚大大件,足半條。用燒汁處理過,果然好惹味。肉質亦更硬身,有咬口👍🏻👍🏻炒蛋煎得恰到好處,柔軟又滑,蛋味更濃!最正係佢個飯底,用特製嘅醬汁炒過,每一口飯粒粒分明,煙韌有咬口,味道一絕!😚😚美利堅合眾國草飼牛扒這個牛扒係森仔食過嘅又怕中,稱得上頭五名。佢牛味,肉質鮮嫩。5成熟嘅烹調方法,令肉汁鎖住,食出牛肉的鮮嫩!佢個牛扒,真係好好食😋,再加上胡麻醬嘅沙律菜,解一解油膩,正正子。最後配上一口魚露天使面,美味非常🤣蜜糖芥末雞翼這個雞翼調味非常好,蜜糖芥末味道濃郁香甜👍🏻👍🏻而單雞雞翼炸得剛剛好,又方便進食😍😍食落口,外脆內軟,滿有肉汁👍🏻👍🏻👍🏻美味丫😋😋😋整體而言
Mamaday
餐廳🍴係鵝頸橋附近,由地鐵站行過去只需5分鐘🥰🥰

食物質素偏高, 十分美味,森仔食唔停口。

鰻魚蛋包飯
鰻魚大大件,足半條。
用燒汁處理過,果然好惹味。
肉質亦更硬身,有咬口👍🏻👍🏻
炒蛋煎得恰到好處,柔軟又滑,蛋味更濃!

美利堅合眾國草飼牛扒
這個牛扒係森仔食過嘅又怕中,稱得上頭五名。
最後配上一口魚露天使面,美味非常🤣

蜜糖芥末雞翼
這個雞翼調味非常好,蜜糖芥末味道濃郁香甜👍🏻👍🏻
而單雞雞翼炸得剛剛好,又方便進食😍😍
食落口,外脆內軟,滿有肉汁👍🏻👍🏻👍🏻
美味丫😋😋😋

整體而言,餐廳環境優美,滿有格調。
食物質素中上,創新的改名令人記憶深刻。
唯一美中不足是人流太多,只有90分鐘進食😂😂😂
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 蜜糖芥末雞翼
  • 蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒
2021-06-26 1373 瀏覽
無論係裝修、食物出品甚至於餐牌,都絕對係相機食先向餐廳。說來慚愧,因為無一次Walk-in lunch 入到去但又唔想用同價位食外賣,一路拖最終都係要訂位先食到。去到先知原來檯唔多,唔怪得咁爆場。.裝修唔多講,花咗好多心思去吸引一眾打卡友。我比較在意係佢哋嘅嘢食出品值唔值租。.點解個個都叫軟殼蟹比薩架? 💲138⭐️4.5/5網友推介二,成隻軟殼蟹喺中間打卡able pizza,加上我一般見到「千島醬」三隻字都會有優先,所以更加冇理由唔試。絕對無失望之作,鍾意薄pizza餅底+大量千島醬+大量芝士。中間既原隻軟殼蟹好香脆好味,有回頭。.有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 💲128⭐️3/5網友大推出品之三,確係好重蟹膏味。但可惜只係微暖,意粉無咩汁,份量好少,平凡無回頭之作。.可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 💲112⭐️3.5/5由於蟹意粉份量太少所以後補多個網友大推出品四試埋 。雖然份量一樣唔算多但呢個比蟹肉意粉好味得多,因為多汁creamy 同埋新鮮出爐有溫度。正常白汁意粉水平,一試無妨系列。(網友大推一既原條鰻魚蛋包飯要下次).焦糖脆脆沙冰 💲48⭐️4/5有兩個驚喜:1. 份量:以$
點解個個都叫軟殼蟹比薩架? 💲138
⭐️4.5/5
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 💲128
⭐️3/5
可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 💲112
⭐️3.5/5
焦糖脆脆沙冰 💲48
⭐️4/5
有兩個驚喜:1. 份量:以$48 一個沙冰黎講份量係超值!因為呢到就咁叫細細茶杯Latte 都要收 $48。黎到杯野直頭係二人份量,加上有焦糖脆脆同Oreo 係面,算有誠意。
2. 甜度:叫既時候問有無得少甜,因為沙冰+焦糖應該係邪惡系列品,但服務員話佢地無落糖水所以唔駛少甜。飲落確實完全唔甜,算幾好味。
🔸食物出品黎講屬一試無妨系列,但有機會都會為左個pizza 黎個二訪。
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
焦糖脆脆沙冰
焦糖脆脆沙冰
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 焦糖脆脆咖啡沙冰
2021-06-25 11976 瀏覽
Happy Friday!今日收工黎左呢間係銅鑼灣鵝頸橋附近既玩味cafe Mamaday。一日既往,主餐牌有我最鍾意既比薩,意粉,飯類,蕎麥麵,小食,沙律,甜品,好多唔同既飲品。今餐同之前唔同,今日甜品胃好餓,等我哋主攻甜品,叫左兩款甜品分享,另外叫多一份主菜。蜜汁香茅豬頸肉配蕎麥麵沾魚露 $128 另加一之前試過A餐嘅牛扒,今次試下B餐嘅蜜汁香茅豬頸肉先。豬頸肉一大片切開十幾塊,上面加左啲香草,燒得少少焦香,略嫌較濕。質感爽口但好腍,本身有少少辣,點另上嘅酸辣醬都好味。蕎麥麵細細兜,一啖食哂,好特別係嗰啲超薄身嘅蕎麥麵,加左少少胡麻醬,好似唔係餐牌所講既魚露,上面仲加左勁多木魚碎。伴碟有沙律,水果同蝦片。沙律係沙律菜加4粒覆盤子同七八粒藍莓,再加上胡麻醬。蝦片超脆又好味,唔覺有味精。呢個豬頸肉配蝦片係非常泰式feel。宇治抹茶窩夫 $78 另加一窩夫久未食過,呢度嘅窩夫係差唔多我食過最正嘅,有三款口味揀,我三款都試過。我揀左我最愛之一嘅抹茶。窩夫成底一客四件咁上,配紅豆蓉同雲尼拿雪糕球,仲有大大兜煉奶俾你配窩夫食。窩夫切落去已經聽到勁脆口嘅質感,入面都算軟綿綿,不過今次好似冇咁熱,

蜜汁香茅豬頸肉配蕎麥麵沾魚露 $128 另加一

宇治抹茶窩夫 $78 另加一

宇治抹茶窩夫

窩夫久未食過,呢度嘅窩夫係差唔多我食過最正嘅,有三款口味揀,我三款都試過。我揀左我最愛之一嘅抹茶。窩夫成底一客四件咁上,配紅豆蓉同雲尼拿雪糕球,仲有大大兜煉奶俾你配窩夫食。窩夫切落去已經聽到勁脆口嘅質感,入面都算軟綿綿,不過今次好似冇咁熱,如果熱啲仲好。味道係綠茶味,配紅豆蓉係絕配,一脆一綿,多重口感同味道。雪糕就有好過冇,食窩夫配雪糕係常識啦,呢度既雪糕係唔洗加錢,如果雪糕球滑啲同濃厚啲就更好。

自家製73.5%心太軟 $58 另加一

自家製73.5%心太軟

呢款甜品我哋從未喺度食過。呢度嘅心太軟非常簡單,就係心太軟配雪糕球,再灑上少少朱古力蛋糕碎。未食已經聞到好香朱古力味。心太軟一切開就勁多朱古力醬流出黎,配厚厚哋朱古力蛋糕同凍雪糕好味道。兩個人share唔過甜。

2021-06-25
2021-06-24 7367 瀏覽
今日約丫姨去銅鑼灣shopping, 期間落好大雨, 打算搵個地方遮雨兼醫下肚。記得平時搭巴士經過, 近鵝頸橋附近有間叫Mamaday嘅cafe, 上網search過見評價唔錯, 極有興趣試試。餐廳內裝修擺設, 增加了唔少色彩, 西式擺設亦加添港式風味佈置Lunch-set至2:30, 但我地偏向想食網上評價較高嘅款式。【蒲燒鰻魚蛋包飯】HK$124 (可加$28升級原條鰻魚)單看賣相已經很吸引, 充滿蛋汁嘅滑蛋包住整個飯, 搭上半條蒲燒鰻魚, 鰻魚表面掃上了鰻魚燒汁, 入口甜甜地帶些少焦香, 圍邊放了大量木魚, 至於飯選用了珍珠米, 平均混入了鰻魚汁, 整體唔會太鹹, 連埋外層嘅蛋同埋木魚食, 味道鹹甜, 口感濕滑, 又有層次, 推介!【軟殼蟹Pizza】HK$138PIZZA為薄餅底, 面層加左芝士、千島醬, 每件PIZZA都有一粒清甜多汁嘅菠蘿粒, 再加上原隻酥脆香口嘅軟殼蟹, 食每件PIZZA, 再咬一口軟殼蟹, Pizza香脆微焦配搭濃郁芝士味, 超正!

【蒲燒鰻魚蛋包飯】HK$124 (可加$28升級原條鰻魚)
蒲燒鰻魚蛋包飯

【軟殼蟹Pizza】HK$138
軟殼蟹Pizza
2021-06-24
蒲燒鰻魚蛋包飯
軟殼蟹Pizza
2021-09-15 0 瀏覽
銅鑼灣原來有間隱世Cafe,之前都聽過餐廳個名叫Mamaday! 一直都想去試,但好似已經搬左,今次lunch經過霎西街附近,見到樓上有呢間Cafe就即刻去試下!一入到門口已feel到非常親切,餐廳非常貼地,無論裝修,擺設都非常吸睛,可以方便打卡🥰午餐都算是多選擇,我們選了以下,佢地餐牌大部分名都好搞笑😂❣️有得食手打漢堡仲想點個漢堡名好正,材料有生菜、蕃茄、芝士、手打漢堡、蜜糖洋蔥,睇材料都知非常豐富啦手打漢堡真係啖啖肉,而且有滋味嘅芝士醬,仲有薯條伴碟,男士吃都無問題!❣️生姜燒豚肉蛋包飯睇到個賣相已經流晒口水喇,勁大碟飯,女士們未必可以食得晒😂生姜豚肉擺晒係蛋包面,飯是有用醬汁煮好,所以每一啖都好滋味,而蛋非常滑溜,簡直完美🥰❣️心太軟好耐無食過,切開依然有朱古力漏出黎,配上雪糕啖啖滋味😌

午餐都算是多選擇,我們選了以下,佢地餐牌大部分名都好搞笑😂

❣️有得食手打漢堡仲想點

❣️生姜燒豚肉蛋包飯

❣️心太軟
好耐無食過,切開依然有朱古力漏出黎,配上雪糕啖啖滋味😌

有啲餐廳每隔一段時間就想再去,呢間係其中一間,無論係尖沙咀或者銅鑼灣分店,都留有足跡👣😆,想再去係因為餐廳食物美味,亦都係良心餐廳,兼且店內有不少擺設同壁畫,不定期可能會有新嘢😅,昵日喺銅鑼灣,決定去番尋味😆叫咗 $118嘅「炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵 So Far So Good Satay Squid Local Shrimp Noodle」,同埋 $56嘅「豆腐豆腐豆腐咖啡Tofu Tofu Tofu Coffee」😆「炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵」係粗麵,煮得軟腍腍,口味大眾化,撈咗蝦籽同沙嗲,香口又辣辣哋,幾開胃😋;魷魚🦑切薄片 有啲啲煙韌,有好多片😆。「豆腐豆腐豆腐咖啡」,餐牌裏邊咁樣形容:”single shot with one scoop of tofu ice-cream and silken tofu”,我仲以為係熱豆腐咖啡☕️加 凍豆腐雪糕🍦,原來我誤會咗😆😆,實際係一杯凍咖啡上邊有個豆腐雪糕球🍧,凍咖啡真係超級軟滑😋,豆腐雪糕 有 subtle 嘅黃豆香味😋

2021-09-13 0 瀏覽
呢間餐廳朋友之前有黎過,今次帶埋我黎再食.都係嗌返佢之前食過覺得好食既野食.我地4點黎到,原來佢地4點半就last order. 於是我地好快落左order. 野食都上得好快。但我地可以慢慢食到6點,餐廳6點就開始晚市。呢到環境幾chill, 有好多好得意既佈置可以影相。Black Ink Risotto $126本身以為得3舊炸魷魚圈,但原來啲risotto入邊仲有好多舊魷魚係到,食落幾煙韌,墨魚汁燉飯有咬口,整得唔會太乾亦唔會太濕。Soft shell crab pizza $138成大隻軟殼蟹放係個pizza上面,個批底係比較薄既,上面淋左千島醬同加左菠蘿,食落酸酸甜甜。Iced chocolate $48幾濃郁既朱古力味,又唔太甜Caramel Frappe $48沙冰飲落透心涼,加埋啲焦糖脆脆,係好飲既
呢間餐廳朋友之前有黎過,今次帶埋我黎再食.
都係嗌返佢之前食過覺得好食既野食.
我地4點黎到,原來佢地4點半就last order.
於是我地好快落左order. 野食都上得好快。

Black Ink Risotto $126

Soft shell crab pizza $138

Iced chocolate $48
幾濃郁既朱古力味,又唔太甜

Caramel Frappe $48
沙冰飲落透心涼,加埋啲焦糖脆脆,係好飲既

2021-09-13 0 瀏覽
午餐真的最抵吃,有齊主菜及餐飲,還可以有跟餐價點前菜餐湯,小食及甜品,很彈性!主菜點了“唔食肉又得啫全素漢堡” 及 “XO醬燒帶子長通粉”,先說漢堡,素食來說真的很豐富,內裡有牛油果,矮瓜,大啡菇,蕃茄,洋蔥及生菜,超多配料,吃起來口感很豐富!而XO醬燒帶子長通粉剛很惹味及香,只有少少微辣而已,很多蒜蓉很香,長通粉份量也適中,有3粒大帶子,都燒得很嫩滑!甜品則點了比利時窩FULL“焦糖味”,2件份量甜品來說剛剛好,有一球海鹽雪糕,還有練奶可伴著窩夫吃,旁邊有一些焦糖脆脆,很鬆脆的,超好吃!

2021-09-12 0 瀏覽
好多朋友都話依間正,平日放假冇咁多人嘅時候一於試下!餐廳嘅裝修真係好型格,玩味十足。冬陰功虎蝦扁意粉($128),酸酸辣辣嘅冬陰功真係好開胃,好濃冬陰功味,偏辣。意粉入味有咬口。虎蝦就幾甜同厚肉。明太子薯條($45),叫咗個細但份量都幾多,最估唔到嘅係勁多明太子醬,仲額外比多一兜!個醬口感好綿味道又濃郁,薯條都炸得好脆!今日咩心情($48),其實係是日蛋糕!今次係焙茶蛋糕,賣相吸引,焙茶味幾出,蛋糕唔甜,所以唔會好漏,正!Chocolate latte($48),又係賣相已經好吸引,容器方面好有心思。飲落係香濃嘅朱古力味!依間真係仲有好多嘢都想試下次一定要再去!
好多朋友都話依間正,平日放假冇咁多人嘅時候一於試下!
餐廳嘅裝修真係好型格,玩味十足。

依間真係仲有好多嘢都想試下次一定要再去!
2021-09-11 0 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑可能係香港最謙虛嘅餐廳😜無論環境,裝修定嘢食都好高水準!餐廳裝修充滿玩味,佈置寫意富文青感,休閒舒適🏠而且菜單同菜名都好有心思,睇得出老闆放咗好多心機係呢間餐廳度✅都幾辣的泰式打拋豬烏冬烏冬滑溜彈牙,肉醬香辣惹味,辣勁持久🔥肉醬份量多,仲可以將肉碎放喺爽脆嘅生菜上卷好當生菜包食😋清爽可口,滋味無窮✅求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯一大條鰻魚搭上充滿蛋汁嘅滑蛋包飯賣相十足✨炒蛋好滑,而炒飯亦加入鰻魚汁炒,甜甜地好好食,而且仲有木魚同海苔增添風味✅豆腐豆腐豆腐咖啡咖啡加入豆腐雪糕真係好有創意!豆腐雪糕質感柔滑,豆味濃郁,溶化喺咖啡入邊令成杯咖啡除咗有咖啡嘅香重有豆腐嘅幼綿質感☁️✅提拉米蘇聽過未咖啡杯走懷舊風格,用來影相打卡一流👍🏻成杯咖啡就好似Tiramisu,但飲落又唔會太甜☕️上面嘅咖啡奶泡有少少似芝士奶蓋,感覺好match

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅都幾辣的泰式打拋豬烏冬

✅求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯

✅豆腐豆腐豆腐咖啡

✅提拉米蘇聽過未
2021-09-10 0 瀏覽
終於book到人氣爆炸的Mamaday。我朋友一向吃得招積,set lunch 選了春武里府是拉差醬雞腿肉pizza。他說是拉差香甜辣椒醬是源自泰國春武里府是拉差小城的一種辣椒醬。目前是拉差香甜辣椒醬已經被美國市場廣泛接受,有許多用途,甚至有雞尾酒用它調味。它是帶點蒜味、又辣又甜的。用肉質滑溜的雞脾肉,加上芝士、洋蔥及微辣的sauce,做出來的pizza真的很招積。我較保守,選了生姜燒豚肉蛋包飯,份量十足,豚肉調味到位,配上生姜,很醒胃。招積朋友話一定要吃French Fries 🍟 同脆炸魷魚圈。果然名不虛傳,金黄香脆,尤其是脆炸魷魚圈,金黃酥脆外層包住彈牙的魷魚圈,簡直無得輸!最後,我們選了健康的蜂蜜紅茶來消消熱氣。
終於book到人氣爆炸的Mamaday。

最後,我們選了健康的蜂蜜紅茶來消消熱氣。

2021-09-10 0 瀏覽
今日都係CAFE主題介紹 今次呢間叫MAMADAY 玩食字 廣東話即係麻麻地但原來老闆係台灣人黎既,開左間充滿玩味既特別CAFE 試下係咪麻麻地定MAMADAY先!主食蟹肉忌廉意粉 特色花茶一杯 紫薯蛋糕一件蟹肉加忌廉汁拌炒,每條意粉都掛到蟹肉醬汁,另外仲加2隻起殼蟹鉗比你食,夠大方濃郁忌廉汁加蟹鮮味,濃香味鮮 麵條夠彈牙 蟹味滿分凍花茶 飲到玫瑰味,杯底係糖漿拌勻就好香甜又有茶味紫薯蛋糕 芝士蛋糕上抹一層厚厚紫薯忌廉入口順滑香甜 芝士味濃郁消費$200評分8/10銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
但原來老闆係台灣人黎既,開左間充滿玩味既特別CAFE
試下係咪麻麻地定MAMADAY先!
主食蟹肉忌廉意粉 特色花茶一杯 紫薯蛋糕一件
濃郁忌廉汁加蟹鮮味,濃香味鮮 麵條夠彈牙 蟹味滿分
凍花茶 飲到玫瑰味,杯底係糖漿拌勻就好香甜又有茶味

消費$200
評分8/10
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
2021-09-09 0 瀏覽
成個環境同裝修都好靚,好適合影下相打卡咁,而且隔得幾開唔會太逼,又有細細聱音樂播下,成個氣氛好舒服。食物都非常唔錯,溫泉蛋明太子意大利扁麵係我最愛,好少餐廳可以整明太子整得好食,今次真係畀到驚喜我。加上份量都好夠,價錢又合理,真心推薦。食物選擇都唔少,建議約好幾個朋友一齊去試下多幾樣唔同嘢食,一齊share一齊傾下計咁真係好舒服。所以話一間餐廳環境真係幾重要,可以將成個用餐體驗提升好多。
2021-09-04