2019-09-26 4630 瀏覽
今次二訪台灣人氣過江龍「Mamaday」,主要真係比佢地既創意同野食吸引左,好想再次回味一下。今日趁lunch time同埋同事一齊過黎感受下惡搞既Menu、街頭風格塗鴉、抵死語錄,文青飾品同埋乾花。尤其是中午黎呢到,周邊都係玻璃裝潢,採光度十足,坐係到食野特別醒神。當然對我地呢班鍾意影相既偽文青們,呢到簡直係天堂呀!👇📌唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 - $118👉上次黎果陣都已經想試咖啦,不過比第樣野吸引左無嗌到。今次點都唔可以再錯過咖啦,呢個蒲燒鰻魚作為招牌菜之一,當然有佢既原因啦。由好吸晴既溶岩滑蛋包住整個白飯,表面有一大塊鰻魚,入口膠質感超重,鰻魚唔算多骨,肉質係超肥美。而滑蛋主要由牛奶炒成,香滑無比,加埋木魚碎一齊食,口感更加豐富!蒲燒汁亦都做得好好,調味岩岩好。整體賣相同味道我都比足滿分。📌73.5%朱古力最好味 - $48(C) 👉我實在難逃朱古力一劫呀,去到邊都要飲。呢到標榜濃度有73.5%既黑朱古力,飲落味道又真係好濃郁,質感非常creamy。裡面仲有好多一粒粒朱古力碎,外邊樽口仲掛滿凝固既朱古力醬,睇得又飲得。Overall,有機會我一會再三訪Mamaday,希望下
今次二訪台灣人氣過江龍「Mamaday」,
主要真係比佢地既創意同野食吸引左,
好想再次回味一下。今日趁lunch time同埋
同事一齊過黎感受下惡搞既Menu、
街頭風格塗鴉、抵死語錄,文青飾品
同埋乾花。尤其是中午黎呢到,周邊都係

玻璃裝潢,採光度十足,坐係到食野
特別醒神。當然對我地呢班鍾意影相既
偽文青們,呢到簡直係天堂呀!👇

📌唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 - $118
👉上次黎果陣都已經想試咖啦,不過比第樣野
吸引左無嗌到。今次點都唔可以再錯過咖啦,
呢個蒲燒鰻魚作為招牌菜之一,當然有佢既
原因啦。由好吸晴既溶岩滑蛋包住整個白飯,

表面有一大塊鰻魚,入口膠質感超重,
鰻魚唔算多骨,肉質係超肥美。而滑蛋主要由
牛奶炒成,香滑無比,加埋木魚碎一齊食,
口感更加豐富!蒲燒汁亦都做得好好,
調味岩岩好。整體賣相同味道我都比足滿分。

📌73.5%朱古力最好味 - $48(C)
👉我實在難逃朱古力一劫呀,去到邊都要飲。
呢到標榜濃度有73.5%既黑朱古力,飲落味道
又真係好濃郁,質感非常creamy。裡面仲有

好多一粒粒朱古力碎,外邊樽口仲掛滿凝固既
朱古力醬,睇得又飲得。Overall,有機會我
一會再三訪Mamaday,希望下次會有更多既驚喜啦!
2019-09-26
  • 73.5%朱古力最好味
2019-09-12 7753 瀏覽
It’s not mamaday,it made your day 今日終於去到呢間朋友介紹左好耐的Mamaday,因為係樓上的餐廳,真係要朋友介紹先識來。一入門口,見到個牌已經笑左出來入面好靚,走文青風,但又會走黑色幽默,風刺時事。跟餐餐湯-蘑菇湯好濃郁,食到蘑菇溶,係用蘑菇直接打爛去煲😋😋😋😋✔️好多蔥伴碟的薑蔥慢煮雞扒滑滑滑蛋包飯$96個菜名已經反映左佢,真係好多薑蔥,本身薑蔥用來撈飯已經好正,再加埋多到瀉的滑蛋,真係好好好食。加上雞扒用慢煮的方法,煮到好嫩滑。✔️有得食手打漢堡仲想點$88基本配搭有:生菜,蕃茄,芝士,手打漢堡,蜜糖洋蔥,加配粗薯條🍟不過我額外加$28有大大隻波特菇芝士好多,溶左包住塊手打漢堡。手打漢堡肉質好鬆軟,食得出係用手好比心機打出來,因為雪藏肉係好實好硬👍🏻所以佢係絕非雪藏肉波特菇同漢堡係完美地夾,佢個size 大到同個漢堡同一size !!!呢間餐廳一入去已經處處驚喜,因為個decoration小細節見到老闆的用心,無論餐具到紙巾,都有一些惡搞的小句子圖案,令你係食得好有趣味。打開menu ,因為佢個創意料理名子,令你會好想慢慢睇有咩食,同店員order時

一入門口,見到個牌已經笑左出來

入面好靚,走文青風,但又會走黑色幽默,風刺時事。

蘑菇湯

跟餐餐湯-蘑菇湯
好濃郁,食到蘑菇溶,係用蘑菇直接打爛去煲😋😋😋😋

✔️好多蔥伴碟的薑蔥慢煮雞扒滑滑滑蛋包飯$96

加上雞扒用慢煮的方法,煮到好嫩滑。

✔️有得食手打漢堡仲想點$88

不過我額外加$28有大大隻波特菇
有得食手打漢堡仲想點

芝士好多,溶左包住塊手打漢堡。

打開menu ,因為佢個創意料理名子,令你會好想慢慢睇有咩食,同店員order時又會讀到好想笑,因為實在太搞笑。
來呢度食物,除咗食物好味,價錢公道,仲會多左份樂趣,令你可以係緊張的生活同朋友放輕一下。

2019-09-04
蘑菇湯
2019-08-22 10573 瀏覽
每次都是搭電梯,今次改行樓梯才發現梯間原來亦充滿玩味。餐廳佈置得非常寫意,富文青感的乾花、木家具,悠閒適舒。餐廳十分有心思,利用幽默諷刺時弊。豆腐豆腐豆腐咖啡豆腐雪糕質感幼滑,豆味濃郁。豆腐雪糕融化於咖啡中,隱約有豆腐味,整體甜度適中,質感綿滑。焦糖脆脆咖啡沙冰面層以兩大塊焦糖脆脆和Oreo作點綴,賣相吸引。甘濃的咖啡和焦糖融合於一,每一口都洋溢著淡淡的焦糖味和濃醇的咖啡。焦糖脆脆進一步昇華味道層次,散發出迷人香氣。都幾辣的泰式打抛豬鳥冬 ($108)烏冬滑溜彈牙,肉醬香辣惹味,辣勁持久。肉醬份量多,還可以將肉碎放在爽脆的生菜上捲好,當作生菜包著吃,清爽可口,滋味無窮。蕎麥麵沾魚露,配美利堅合眾國草飼肉眼扒 ($152)兩大塊蝦片香脆可口美利堅合眾國草飼肉眼扒火侯控制得宜。沙律用料新鮮,加入了橙柳和芒果,味道鮮甜。蕎麥麵搭配麻醬一起吃,清爽可口。
每次都是搭電梯,今次改行樓梯才發現梯間原來亦充滿玩味。

餐廳佈置得非常寫意,富文青感的乾花、木家具,悠閒適舒。

餐廳十分有心思,利用幽默諷刺時弊。

焦糖脆脆咖啡沙冰
焦糖脆脆咖啡沙冰

都幾辣的泰式打抛豬鳥冬 ($108)

都幾辣的泰式打拋豬烏冬

蕎麥麵沾魚露,配美利堅合眾國草飼肉眼扒 ($152)

兩大塊蝦片香脆可口
蕎麥麵沾魚露,配美利堅合眾國草飼肉眼扒

美利堅合眾國草飼肉眼扒火侯控制得宜。

沙律用料新鮮,加入了橙柳和芒果,味道鮮甜。

蕎麥麵搭配麻醬一起吃,清爽可口。
2019-08-13 11670 瀏覽
話說,昨天終於一訪見過好多靚相的Mamaday,一進去就見到餐廳好用心的佈置啊,融入了很多本地文化及廣東話元素的設計。好喜歡這裡好搞笑的菜式名,最近的lunch set menu如下:首先,(跟餐減$20) 點了原價$48的<73.5%朱古力最好味>,凍朱古力沒有冰,樽上面有朱古力醬啊。喝下去,覺得朱古力味好夠濃,奶也又香又滑,有些朱古力碎粒,好好喝!主食來說,單點了一客Pizza <點解個個都叫軟殻蟹比蕯架?> ($138),原隻軟殻蟹炸得好香脆,吃下去不會覺得太油膩,pizza加了千島醬又有菠蘿粒,薄身餅底夠脆身。另外,就吃了午餐menu上的<好多蔥伴碟的薑葱慢煮雞扒滑滑滑蛋包飯> ($96)。滑蛋看下去超吸引,真的好滑身,面頭又有蛋漿,好吃。雞扒外皮被煎過,加上薑葱不錯吃,蛋包著的飯加了豉油調味,屬濕身的~整體來說,覺得環境很不錯,食物質素也挺高,店員十分友善,會再訪的。

• 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
  • 73.5%朱古力最好味
2019-08-08 9227 瀏覽
終於嚟到呢間咖啡店啦,其實知道佢由台灣嚟到香港開分店嘅時候已經好想黎,但真係一直一直一直都夾唔岩時間黎喎🥺🥺終於嚟到嗰種心情真係好興奮呀🤝🤝未入嚟餐廳喺外面已經感受到呢間咖啡店嘅心思,周圍都係啲潮語,玩食字入到黎餐廳更加感受到濃濃的氣氛,勁啱打卡囉再打開Menu,你會發覺呢間餐廳嘅老闆都係花咗心機呀,啲餸菜名都咁有意思囉肥胖是一種態度請少用手機笑多啲飲品方面有今朝有酒今朝醉,你好嬉皮,藍藍天空高掛,係咪淨睇嗰名原全唔知講咩呢野食又係好得意,真心無乜驚喜黑松露意大利麵,求其是但乜都炸啲啦等等最後我地嗌左”記住,期望愈大,失望大...雞翼”有微辣,原味,蜜糖芥末,芝士粉,麻辣,我地要左蜜糖芥末,「唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯」加$28有成條鰻魚,好抵呀,再嗌左美利堅合眾國草飼眼扒「唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯」成條上,賣相真係好正,其實真係唔係好明點解叫做唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯,因為淨係望個樣我已經好想食,香噴噴饅魚,配埋流心嘅炒蛋,鰻魚熱辣辣,配埋鰻魚既醬汁,再加埋啲流心炒蛋,prefect match🤝🤝應該改名叫做好有期待鰻魚包飯先岩。記住,期望愈大,失望大...雞翼有6隻,蜜糖芥末味既醬

入到黎餐廳更加感受到濃濃的氣氛,勁啱打卡囉
請少用手機笑多啲

記住,期望愈大,失望大...雞翼有6隻,蜜糖芥末味既醬汁包住成隻雞翼,好難唔好食囉,秒速K.O.晒
最後就係美利堅合眾國草飼眼扒啦,其實就係一碟肉眼扒,但係整都相當嫩口,牛肉味相當出,唔知係咪用慢煮機整既呢。配埋伴碟嘅沙拉🥗係出色嘅!
2019-08-08
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
今日我個朋友生日,我哋一齊決定去呢間餐廳到食晚飯!聽聞呢間餐廳個裝修好靚,而且啲嘢食唔算貴,於是我哋就黎試吓啦!🤪個位置都有啲難搵,不過入到去就煥然一新!裝修真係好得意,好有西式嘅風格,而且「玩味濃」,真係幾搞笑!入到去餐廳,見到個Menu都有好多唔同嘅嘢食,我哋就叫咗一個軟殼蟹pizza、一份蟹意粉,一份避風塘雞翼同埋一份芝士味薯條個軟殼蟹pizza上面隻軟殼蟹真係好大隻,而且Pizza入邊有唔同嘅配料,包括薯仔、菠蘿,加埋真係好好食!個蟹肉意粉就有好多蟹肉,而且幾creamy,仲有好多蟹子,真係好抵食,啲面嘅軟硬度控制得非常好!避風塘雞翼就有啲熱氣,但係我覺得真係必須要食,有好多炸蒜同埋辣椒放埋一齊,十分惹味,配埋個芝士味薯條就更加好食,芝士味薯條都炸得非常之香同脆!

2019-10-07
  • 軟殼蟹pizza
2019-10-08 102 瀏覽
餓底已經是Mamaday常客,今天剛巧和朋友在銅鑼灣搵食,見朋友沒來過,就帶他試試。Mamaday環境幽雅,裝修亦很有格調。長長的木凳上放滿了不同的箍臣,非常有心意,抵讚!我們兩個人,叫了餵飽你午市套餐,另外再加多一客魷魚圈。魷魚圈只需要另加$28,味道有驚喜!魷魚非常有彈性,又有嚼勁,出面包圍嘅炸粉唔會太厚,配他他醬一流!炸雞冷烏冬採用讚岐烏冬,配以好有質感嘅蟹子同埋蟹柳所伴成既醬汁,清爽之餘又開胃!👍🏻蟹肉Pizza係薄Pizza,餅底係意式Pizza嗰種嘅質感,上面有少少嘅薯蓉,搭配好獨特!總體來講都係一間好值得推薦嘅Cafe !餓底絕對會再來!

我們兩個人,叫了餵飽你午市套餐,另外再加多一客魷魚圈。

總體來講都係一間好值得推薦嘅Cafe !餓底絕對會再來!
2019-10-06 0 瀏覽
N年無見過呢位舊同事,遷就佢係銅鑼灣返工,一於試下呢間想食好耐既樓上cafe,想訂檯點知full booking,由於得2個人,於是我早收工Walk in邊等位,邊等佢收工。店員話有位會打比我地,於是係附近行左一陣,終於有位就即刻上去,打開個menu,個個菜名都好好笑,我地叫左個「可能會失望溫泉蛋明太子扁麵」同「點解個個都叫軟殻蟹pizza」,個扁麵唔失望喎,個汁好creamy,而且加左木魚碎,個感覺有點似日式撈烏冬;至於個pizza,雖然唔係好大個,但d料係鋪到餅邊,濃濃千島醬底,味道唔錯,只嫌得一隻軟殻蟹唔係好夠分。不過佢都好多人幫襯,都唔能夠坐得太耐,但食物一啲都唔麻麻地,如果可以坐耐d就perfect!
2019-10-02 0 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,平時好難等到位,今次特登約咗兩位朋友早啲預約定先。間餐廳嘅裝修好靚,好適合去打卡。都幾辣的泰式打拋豬烏冬✨烏冬如其名,本身食得辣嘅我都覺得真係好辣,但係又真係好好味,愈食愈滋味,食完一啖仲想食第二啖。😋😋唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯✨雞蛋熟得黎仲係好滑,仲有鰻魚加木魚同埋醬汁好正🤩,飯量okay,不過同細食嘅女仔去share會食唔晒😂燒雞翼我鍾意食(蜜糖芥末味)✨餐廳將雞翼整做單邊雞翼,入味得來又好方便食,雞翼炸完再加入蜜糖芥茉醬,又脆又好食😋明太子薯條🍟三個人叫咗大份,望落好細份,但係食落岩岩好。明太子加埋薯條感覺都幾得意😬總括而言,餐廳環境又靚,野食真係唔錯,有機會一定要翻炒再去食過😋😋

間餐廳嘅裝修好靚,好適合去打卡。

2019-09-04
  • 都幾辣的泰式打拋豬烏冬
  • 唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯
  • 不過如此炸雞翼
2019-09-30 119 瀏覽
有一日喺銅鑼灣嘅路上等過馬路聽到一對情侶喺度講一間餐廳話好想去食...叫mamaday搞到我都想去試吓上網搵咗原來都係銅鑼灣係Times Square嘅附近間餐廳係一樓,可以行一層樓梯/去搭lift一推門整間Cafe都好有特色一入門口已經有個打卡位,蕩失路我哋入咗去坐係靠近窗邊望過對面係見到Times Square叫咗個明太子意大利扁麵 $108個醬好好味個意大利扁麵做得有少少咬口,偏硬身好怕食啲過林嘅麵份量剛好軟殼蟹pizza $138真係成隻軟殼蟹係個Pizza上面上面有啲菠蘿,好甜Pizza嘅餅係薄薄脆脆👍🏻👍🏻👍🏻另外叫咗兩杯野飲每杯 $48呢度都坐得幾舒服估唔到Cafe食物都咁有水準
有一日喺銅鑼灣嘅路上等過馬路
聽到一對情侶喺度講一間餐廳
話好想去食...叫mamaday
搞到我都想去試吓
上網搵咗原來都係銅鑼灣
係Times Square嘅附近
間餐廳係一樓,可以行一層樓梯/去搭lift
一推門整間Cafe都好有特色
一入門口已經有個打卡位,蕩失路
我哋入咗去坐係靠近窗邊
望過對面係見到Times Square

叫咗個明太子意大利扁麵 $108
個醬好好味
個意大利扁麵做得有少少咬口,偏硬身
好怕食啲過林嘅麵

估唔到Cafe食物都咁有水準

2019-09-30
  • 軟殼蟹pizza
2019-09-30 132 瀏覽
文青小店 環境特別 餐牌內食物名用咗心思 張紙巾💯一啲都唔mama day🤗1.唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯✨我鍾意見你食物加上木魚感覺食物郁郁下 未食都好開心 😋可以叫半條/1條鰻魚 我咁鍾意食鰻魚叫咗1條鰻魚汁滲透珍珠飲配合蛋包飯 好香嘅魚油味 一啲都唔麻麻哋2.有蟹GO又有蟹肉蟹蟹蟹意大利扁粉✨好多蟹籽 多蟹肉中間仲有蟹膏 有微微辣味加少許香草🌿三重滋味配扁意粉 好惹味一啲無改錯名超多蟹蟹蟹🦀鍾意食蟹一定要試下😄3.Toasted Marshmallow coffee✨焦糖棉花糖溶化係latte上 香滑咖啡 有點過糖 🍬我比較喜歡濃郁既咖啡味 4.青檸蜂蜜梳打✨做型好特別好似用咗實驗室🧪自行調配味道 酸甜度適中配梳打夏天飲透心涼5.手工紫薯窩夫✨格餅好脆 紫薯蓉即做唔會太甜連埋吉士忌廉同豆腐雪糕🍨多層滋味 外凍內脆 😋
文青小店 環境特別

連埋吉士忌廉同豆腐雪糕🍨
多層滋味 外凍內脆 😋
2019-08-20
2019-09-28 70 瀏覽
朋友慶生,當然又要去下cafe,除咗要好味,仲要有得打卡!呢間cafe,之前都試過一次,第一次既印象的確唔錯,所以今次帶朋友黎試一試!一坐低,係餐碟上見到一張有意思既紙巾呢杯飲品好美,好少女心,打卡適用😍蜜糖芥末雞翼好好食,一碟8隻明太子薯條,啲明太子仲會有一碗俾你慢慢點,每一啖都充滿明太子鰻魚滑蛋飯,啲滑蛋勁滑最後當然要叫款甜品,之後再加上慶生祝福句語,朋友,生日快樂
朋友慶生,當然又要去下cafe,除咗要好味,仲要有得打卡!

一坐低,係餐碟上見到一張有意思既紙巾

呢杯飲品好美,好少女心,打卡適用😍

蜜糖芥末雞翼好好食,一碟8隻

鰻魚滑蛋飯,啲滑蛋勁滑

最後當然要叫款甜品,之後再加上慶生祝福句語,朋友,生日快樂
2019-09-28 67 瀏覽
A good day, a bad day, a mama day.呢間叫mamaday但係質素一啲都唔mamaday,各式各樣無論餐飲/食物/改名/裝飾/環境都別樹一幟,最驚喜係佢張777紙巾😂焦糖綿綿咖啡呃like之首選飲梳打好似去左做實驗感覺好特別明太子蟹肉意大利麵好食不過份量大返啲就好「唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯」啲鰻魚幾有水準期望落空咗大不了失望但落空咗希望就連失望都一併消失呢個時候天空係一片漆黑什麼時候黎明會到來我拿起紙巾想抺咀看到人肉錄音機就寧願明太子意麵的魚子長留在我的咀角讓證據不滅盼早日得到真相

焦糖綿綿咖啡呃like之首選
就寧願明太子意麵的魚子長留在我的咀角
讓證據不滅盼早日得到真相

• 求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯
2019-09-28 119 瀏覽
人氣極高嘅mamaday今日終於可以黎試一試book左8點7點半黎到 當然要等等先有位等候期間好多walk in嘅客人但被告知前面已經有20位walk in如果想等 可以繼續等果然客似雲來8點之前我地已經可以入座得到一張四人枱平心而論, 呢到嘅decoration極適合打卡餐具亦有心思最先黎到當然係沙律有驚喜 裡面有藍莓,西柚,炸雞,沙律菜炸雞係air fryer炸嘅皮薄又脆, 裡面好juicy軟殼蟹pizza非常薄 餅底有dd薯蓉夾雜住千島醬呢個pizza我覺得普通首先太薄 所有味道都係千島醬帶出軟殼蟹就炸得香脆嘅至於明太子意粉都係千島醬底可能我地失策叫左兩樣都千島醬汁嘅食物有d單調乏味mamaday比我expect嘅麻麻地質素比較似有特色嘅旺角上樓cafe
人氣極高嘅mamaday

如果想等 可以繼續等
果然客似雲來

8點之前我地已經可以入座
得到一張四人枱
平心而論, 呢到嘅decoration極適合打卡
餐具亦有心思

最先黎到當然係沙律
肉食動物沙律

有驚喜 裡面有藍莓,西柚,炸雞,沙律菜