2019-08-13 1815 瀏覽
話說,昨天終於一訪見過好多靚相的Mamaday,一進去就見到餐廳好用心的佈置啊,融入了很多本地文化及廣東話元素的設計。好喜歡這裡好搞笑的菜式名,最近的lunch set menu如下:首先,(跟餐減$20) 點了原價$48的<73.5%朱古力最好味>,凍朱古力沒有冰,樽上面有朱古力醬啊。喝下去,覺得朱古力味好夠濃,奶也又香又滑,有些朱古力碎粒,好好喝!主食來說,單點了一客Pizza <點解個個都叫軟殻蟹比蕯架?> ($138),原隻軟殻蟹炸得好香脆,吃下去不會覺得太油膩,pizza加了千島醬又有菠蘿粒,薄身餅底夠脆身。另外,就吃了午餐menu上的<好多蔥伴碟的薑葱慢煮雞扒滑滑滑蛋包飯> ($96)。滑蛋看下去超吸引,真的好滑身,面頭又有蛋漿,好吃。雞扒外皮被煎過,加上薑葱不錯吃,蛋包著的飯加了豉油調味,屬濕身的~整體來說,覺得環境很不錯,食物質素也挺高,店員十分友善,會再訪的。

• 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
  • 73.5%朱古力最好味
2019-08-08 2453 瀏覽
終於嚟到呢間咖啡店啦,其實知道佢由台灣嚟到香港開分店嘅時候已經好想黎,但真係一直一直一直都夾唔岩時間黎喎🥺🥺終於嚟到嗰種心情真係好興奮呀🤝🤝未入嚟餐廳喺外面已經感受到呢間咖啡店嘅心思,周圍都係啲潮語,玩食字入到黎餐廳更加感受到濃濃的氣氛,勁啱打卡囉再打開Menu,你會發覺呢間餐廳嘅老闆都係花咗心機呀,啲餸菜名都咁有意思囉肥胖是一種態度請少用手機笑多啲飲品方面有今朝有酒今朝醉,你好嬉皮,藍藍天空高掛,係咪淨睇嗰名原全唔知講咩呢野食又係好得意,真心無乜驚喜黑松露意大利麵,求其是但乜都炸啲啦等等最後我地嗌左”記住,期望愈大,失望大...雞翼”有微辣,原味,蜜糖芥末,芝士粉,麻辣,我地要左蜜糖芥末,「唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯」加$28有成條鰻魚,好抵呀,再嗌左美利堅合眾國草飼眼扒「唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯」成條上,賣相真係好正,其實真係唔係好明點解叫做唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯,因為淨係望個樣我已經好想食,香噴噴饅魚,配埋流心嘅炒蛋,鰻魚熱辣辣,配埋鰻魚既醬汁,再加埋啲流心炒蛋,prefect match🤝🤝應該改名叫做好有期待鰻魚包飯先岩。記住,期望愈大,失望大...雞翼有6隻,蜜糖芥末味既醬

入到黎餐廳更加感受到濃濃的氣氛,勁啱打卡囉
請少用手機笑多啲

記住,期望愈大,失望大...雞翼有6隻,蜜糖芥末味既醬汁包住成隻雞翼,好難唔好食囉,秒速K.O.晒
最後就係美利堅合眾國草飼眼扒啦,其實就係一碟肉眼扒,但係整都相當嫩口,牛肉味相當出,唔知係咪用慢煮機整既呢。配埋伴碟嘅沙拉🥗係出色嘅!
2019-08-08
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
七月份家庭聚會選址於銅鑼灣霎西街一間樓上咖啡店。呢間餐廳係朋友介紹,覺得幾有特色,之前特意來試咗一次。聽講呢間餐廳源於台灣,之後就開到香港。餐廳充滿打卡位,而且玩味甚濃,店名、牆身嘅標語和菜名帶著中庸之道和充斥着幽默語句,給人一種會心微笑嘅感覺,部份餐枱設計以衣車為藍本,甚具特色,餐具也十分精美,難怪吸引了不少年青人幫襯。食物和飲品的賣相好靚,份量也不算細份,食味方面也算達標,價錢可以接受。得閒冇事約閨蜜在此嘆下午茶,傾吓計,這餐廳不失為一個好嘅選擇。侍應們很年輕,也很有禮貌,但店主稍為cool咗啲,沒有多大的笑容,訂位時一句起兩句止。可能我哋人數多嘅關係,有些食物上菜的速度較慢,店主知道有這問題,結帳時主動給我們九折以表歉意,這給我們有個意外嘅驚喜!還有一點要讚的是我們約三十人分別order食物,有少許混亂,心想結帳時好難知道大家叫過甚麼食,幸好結賬時不是一張單列出,而是清清楚楚每張枱分開單,等我們容易核對番自己食過啲乜,比讃。

2019-07-07
餐廳:Mamaday (銅鑼灣)地址:銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓人生有時就好似去唔同餐廳點唔同餐一樣,有時候你以為自己係按自己嘅選擇去買想食嘅食物,但有時候睇落好似有得俾你揀,但係都會有出錯或者貨不對辦,甚至乎有期望與落差嘅出現,”Full of disappointment, still worth the wait”。Mamaday係一間喺銅鑼灣必發大廈一樓嘅餐廳就以反傳統方式,用唔少諷刺嘅字句擺設係餐廳唔同角落,盞鬼又有趣一入到門口就已經有一種家的感覺,顏色鮮豔嘅內在裝修,加上有好多枕頭係座位到,令人一見到就好想攬住佢地,加上熟悉嘅流行曲,真係好自在好舒服唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 (原條鰻魚) $140超大條鰻魚加超多炒蛋令我一見到就流哂口水,燒香嘅鰻魚加上鰻魚汁散發住濃郁嘅味道,配合埋香滑嘅炒蛋,每一啖嘅鰻魚飯都充滿住日式品味,大啖大啖鰻魚放入口真係夠晒過癮見面不如聞名的三種芝士ham pizza $126以Parmesan、cheddar同mozzarella cheese三種芝士加上燻香咗嘅火腿仲有火箭菜,完美咁配搭出芝士愛好者嘅外國Pizza口味,所謂食出真「芝」
餐廳:Mamaday (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 (原條鰻魚) $140

見面不如聞名的三種芝士ham pizza $126
以Parmesan、cheddar同mozzarella cheese三種芝士加上燻香咗嘅火腿仲有火箭菜,完美咁配搭出芝士愛好者嘅外國Pizza口味,所謂食出真「芝」味,今次就感受得到,Pizza底仲要係香脆嘅pizza邊,啱晒我呢啲卜卜脆嘅人~

香蕉奶昔 $48
淡淡香蕉味醞釀係濃滑綿綿嘅奶昔當中,夏天品嚐住涼冰冰嘅野飲真係好爽
2019-06-12
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
呢間餐廳一d都唔麻麻地🤯黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯🦑👣 💲108有得食手打漢堡仲想點👊🏻🍔 💲88(Lunch Set餵飽你)主廚濃湯🍲 💲8(跟餐)玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓🌹🍸 💲28(跟餐)紫薯比利是時FULL🍠 💲38(跟餐)✅ 墨魚飯竟然係用左椰汁🥥 成件事即刻煥然一新🚧 味道都好過一般墨魚飯👍🏻 除左上面既炸魷魚圈之外 入面仲有好多隱藏既墨魚滑㊙ 非常用心🏆 無獎競猜遊戲:伴碟圖案有咩含義?(睇唔透所以想問大家)🤡😱✅ 手打漢堡用左牛油豬仔包🐷🥖 都幾有誠意 而手打漢堡都幾精緻✅ 玫瑰山楂梳打擺到明就勁養生🧘🏻‍♂ 有氣再加少少酸酸甜甜咁😛 都唔錯既✅ 紫薯窩夫上面有玫瑰花瓣等各樣裝飾🎀 帶有高級既感覺 連窩夫內層都有紫薯餡😗 而豆腐雪糕⬜食落比較冰感❄ 而醬既賣相雖然好似千島醬 但其實係吉士黎👉🏻💩👅Taste:3.5/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:4.5/5
呢間餐廳一d都唔麻麻地🤯

黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯🦑👣 💲108
主廚濃湯🍲 💲8(跟餐)
玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓🌹🍸 💲28(跟餐)
紫薯比利是時FULL🍠 💲38(跟餐)

黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯

有得食手打漢堡仲想點(午餐)

玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓(跟餐)

紫薯比利是時FULL🍠(跟餐)

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3.25/5
🙋🏻‍♀Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:4.5/5
2019-06-10
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓(跟餐)
紫薯比利是時FULL🍠(跟餐)
2天前 0 瀏覽
呢間cafe在openrice 的排名一直很高所以今日慕名而來結果當然是沒失望 餐廳由餐具到擺設都別出心裁連菜式名都十分得意🍽唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯加$28有原條鰻魚 我地當然加左啦鰻魚厚肉肥美 油脂豐富炒滑蛋份量超多 軟綿嫩滑用上了日本雞蛋 所以蛋味特別重飯底已加入了鰻魚汁調味 個人覺得略鹹不過加埋面頭的木魚碎 整體配合得幾好 令人覺得滿足🍽又蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵有大量蟹膏蟹肉又有蟹鉗扁意粉彈牙 炒得很乾爽加左辣椒落去炒 所以有少少辣最後仲加左蟹籽 增加口感🍽求其是但乜都炸啲啦有洋蔥圈 魷魚圈 薯條和炸蝦全部都係新鮮炸起 很香口 熱辣辣 十分邪悪魷魚圈有驚喜 很彈牙 唔會韌到咬唔到薯條份量超多 而且是粗薯條 加埋茄汁 好味到停唔到口餐廳不但食物質素好打卡位亦多 推介👍🏻
呢間cafe在openrice 的排名一直很高

餐廳不但食物質素好
打卡位亦多
推介👍🏻
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩嘛嘛哋?Mamaday ?一啲都唔嘛嘛哋喎!好有驚喜有heart有新意的Cafe💙一去到cafe環境已經玩味十足,每個角落裝飾甚至枱上擺設都好特別,睇得出心思爆棚!Menu同樣好特別,睇下每款菜式叫咩名,真係估你唔到呀👻🤭🤣 👉🏻唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯(升級版原條上)HK$140到底係咪真係唔好抱咁大期望呢?事實上呢啲就係驚喜啦😸蛋包飯同成條鰻魚份量十足,蛋香又夠滑,包住啲飯仲有少少蛋汁🤗鰻魚油香滲透入蛋同飯到,正呀!❤👉🏻點解個個都嗌軟殻蟹pizza HK$138呢個未有好大驚喜,味道overall唔錯,🦀原隻炸軟殻蟹x薄批,配搭起上黎又幾得意🤭幾個人share岩岩好! 👉🏻明太子薯條(大)HK$58好多明太子呀😍配薯條超好食,呢個小食真係停唔到口,薯條炸得好香脆,明太子本身的鮮咸味同薯條都幾夾⭐️ 👉🏻蜜糖芥末Wings! HK$68個menu話記住期望愈大失望愈大雞翼喎!我唔信😁一黎就聞到香噴噴🥳單邊雞翼炸到脆卜卜,表面沾滿蜜糖芥末,好好食又唔膩😎 👉🏻都幾辣的泰式打拋豬肉烏冬HK$109💕😍呢個堅正!原來真係幾辣嫁,係後勁滲出黎的辣,無敵惹味!烏冬加豬肉碎加
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩

👉🏻唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯(升級版原條上)HK$140

👉🏻點解個個都嗌軟殻蟹pizza HK$138

👉🏻明太子薯條(大)HK$58

👉🏻蜜糖芥末Wings! HK$68

👉🏻都幾辣的泰式打拋豬肉烏冬HK$109
💕😍呢個堅正!原來真係幾辣嫁,係後勁滲出黎的辣,無敵惹味!烏冬加豬肉碎加車里茄,酸酸辣辣,仲有配蝦片同生菜!very good 👍🏻

野飲同樣出色!高度推薦chocolate latte ! 超濃朱古力奶,味道層次豐富,仲有朱古力碎!

成間cafe的性價比CP值爆燈⭐️好食好睇又好玩❤️正呀
3天前 0 瀏覽
最近幾受歡迎嘅樓上Cafe同朋友都好想去食一早book咗位先去果然好受歡迎好滿座想讚呢到既裝修擺設都好有心機當睇埋menu更加係會心微笑見到餐碟都好靚算是合格?餐廳環境絕對點止合格咁少要比讚讚讚成間cafe玩味十足好過癮有趣影咗兩頁menu都見到好多有趣菜名朱古力牛奶濃濃朱古力味 唔算好稠 岩岩好 個樽邊仲有d朱古力 好飲唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯(+28升級原條鰻魚)整條饅魚鋪上蛋包飯面蛋做得好滑好濃蛋香有埋木魚絲更加香口好食但饅魚有少許骨刺整體都好食既千島軟殼蟹芝士比薩真係有成隻軟殻蟹上面pizza係薄底 夠脆身裡面有薯蓉同好多芝士薯蓉pizza好驚喜 pizza脆底配軟林林薯蓉感覺食落冇咁膩  好鍾意呢個蜜糖芥末炸雞翼雞翼脆脆地加埋蜜糖芥末甜甜地有d微辣 少少攻鼻咁好惹味呢間樓上cafe絕對唔係麻麻地啦唔止可以黎打下卡d野都幾好食喎推介推介
最近幾受歡迎嘅樓上Cafe
同朋友都好想去食
一早book咗位先去
果然好受歡迎好滿座
想讚呢到既裝修擺設都好有心機
當睇埋menu更加係會心微笑

見到餐碟都好靚

朱古力牛奶

濃濃朱古力味 唔算好稠 岩岩好
個樽邊仲有d朱古力 好飲

唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯
(+28升級原條鰻魚)
整條饅魚鋪上蛋包飯面

唔止可以黎打下卡
d野都幾好食喎
推介推介
千島軟殼蟹芝士比薩
由於食左個飽飽早餐🐷今日Lunch Time主要想輕食🍽 飲杯咖啡☕️ 放鬆一下心情❣️-Mamaday👉🏻聽個名已經知道依間Cafe玩味十足🤪裝修▫️餐具▫️餐牌設計▫️菜式名稱都十分有心思!舒適嘅環境無論朋友聚會🗣同另一半撐枱腳👫都岩feel~~-💁🏻‍♀️減肥之選燒八爪魚片沙律燒八爪魚片厚身彈牙🐙仲有芒果肉🥭紅柚肉🍊橙肉, 配車厘茄沙律菜🥗 清新健康😌 份量方面都幾多👍🏻-💁🏻‍♀️比利時窩FULL (紫薯)Set Lunch➕$38 可以配個窩夫擺碟美美的, 煙韌窩夫有口感😬配🍨豆腐味雪糕▫️紫薯蓉▫️甜甜地嘅custard醬🥄-☕️『溶掉了的棉花糖』係近期飲過最推介嘅棉花糖咖啡, 賣相超吸引🥰 輕輕燒過嘅棉花糖層厚度剛好, 棉花糖同咖啡真係好襯💯🍋『非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰』即係檸茶沙冰, 用上烏龍茶底, 特別好飲🤗-
由於食左個飽飽早餐🐷
Mamaday👉🏻聽個名已經知道依間Cafe玩味十足🤪
裝修▫️餐具▫️餐牌設計▫️菜式名稱都十分有心思!
舒適嘅環境無論朋友聚會🗣同另一半撐枱腳👫都岩feel~~
💁🏻‍♀️減肥之選燒八爪魚片沙律
燒八爪魚片厚身彈牙🐙

💁🏻‍♀️比利時窩FULL (紫薯)
Set Lunch➕$38 可以配個窩夫
擺碟美美的, 煙韌窩夫有口感😬
配🍨豆腐味雪糕▫️紫薯蓉▫️甜甜地嘅custard醬🥄

6天前 146 瀏覽
從台北開到香港的MAMADAY,沒有吹捧著過江龍的旗號。走實力派路線,憑餐廳的食物及裝潢吸引食客。裝潢復古,牆貼與語錄也很photogenic。是日,十二時許與友人來吃午餐。二人獲安排坐近窗的位置,用餐時可欣賞街景,吸收日光。週一至五有Lunch Set 餵飽你。有Burger有Pizza有飯有意粉,任君選擇。餐牌設計用心,描述生動有趣,措詞都很搞笑,引人發笑,欣賞餐牌,也是一件樂事。友人選了祕製沙嗲魷魚薄片撈粗。擺盤美美的,有心思。魷魚精瑩透薄,口感彈牙。粗麵爽口,煮得剛好,周邊的醬汁偏酸。瓶子挑了手打漢堡,加日本雞蛋。漢堡有份量,麵包有微烘熱。手打漢堡煎香後,外脆內軟,不帶肥肉。絕不是超市的混合肉。炸物相對更出色,炸洋蔥圈色澤金黃,洋蔥熟度拿挰不錯,剛熟的程度。夏日炎炎,當然要來一杯梳打水。Carbonated Coffee,就是Coffee Tonic。清新,消暑。每天需要一點咖啡因。芒果蜜桃比例3比7梳打有果肉,清甜,有夏日風情。
從台北開到香港的MAMADAY,
沒有吹捧著過江龍的旗號。
走實力派路線,憑餐廳的食物及裝潢吸引食客。
裝潢復古,牆貼與語錄也很photogenic。

是日,十二時許與友人來吃午餐。
二人獲安排坐近窗的位置,
用餐時可欣賞街景,吸收日光。

週一至五有Lunch Set 餵飽你。
有Burger有Pizza有飯有意粉,任君選擇。
餐牌設計用心,描述生動有趣,
措詞都很搞笑,引人發笑,
欣賞餐牌,也是一件樂事。

友人選了祕製沙嗲魷魚薄片撈粗。
擺盤美美的,有心思。
魷魚精瑩透薄,口感彈牙。
粗麵爽口,煮得剛好,周邊的醬汁偏酸。
祕製沙嗲魷魚薄片撈粗

瓶子挑了手打漢堡,加日本雞蛋。
漢堡有份量,麵包有微烘熱。
手打漢堡煎香後,外脆內軟,不帶肥肉。
絕不是超市的混合肉。
炸物相對更出色,炸洋蔥圈色澤金黃,
洋蔥熟度拿挰不錯,剛熟的程度。
手打漢堡,加日本雞蛋

夏日炎炎,當然要來一杯梳打水。
清新,消暑。
每天需要一點咖啡因。
Carbonated Coffee  +  芒果蜜桃比例3比7梳打

芒果蜜桃比例3比7梳打
有果肉,清甜,有夏日風情。
2019-08-13
祕製沙嗲魷魚薄片撈粗
手打漢堡,加日本雞蛋
2019-08-13 0 瀏覽
上網見到呢間Cafe叫自己麻麻地。唔係。係叫「Mamaday 」至真。🤣好搞笑。為食妹👧🏻抱住「食」嘅精神去探個究竟環境好warm。五顏六色🌹🌹草草。個menu 入面D名好Q架。不過我地掛住享受週圍環境。居然唔記得影。😅唔好抱甘大期望鰻魚🥚包飯~木魚碎郁郁下+一大份滑🥚+king size嘅鰻魚。有種好澎湃嘅感覺🤩+$28 鰻魚份量由一半變成一條。甘抵唔係唔加牙麻千鳥軟殼🦀芝士🍕~軟殼🦀意粉牙飯牙就食得多。完完整整一隻軟殼🦀🍕真係第一次食。🤭個🍕好好好「🧀」味。🧀迷like爆近鏡睇多次。大大隻軟殼🦀+海量🧀+薯蓉+蟹柳嘅🍕。為食妹真❤️推介

環境好warm。五顏六色🌹🌹草草。
唔好抱甘大期望鰻魚🥚包飯~
+$28 鰻魚份量由一半變成一條。甘抵唔係唔加牙麻
千鳥軟殼🦀芝士🍕~
個🍕好好好「🧀」味。🧀迷like爆
  • 千島醬軟殼蟹比薩
2019-08-09 0 瀏覽
今日又同同事喺銅鑼灣周圍搵嘢食, 搵到一間時代廣場附近,樓上西餐廳👍🏻一上去仲以為入錯門口😂一入到去就覺得環境好舒適。佢個lunch Menu都幾多款式,有餐飲有餐湯,而且價錢亦不算貴👍🏻呢度原來出名食蛋包飯,就梗係要試一試啦,仲有試咗佢哋嘅Burger, 有手打牛肉,而且配埋我最鍾意嘅洋蔥👍🏻味道一流😋😋小食還有麻辣味雞翼,好好食,推介👍🏻👍🏻總括來講,呢間餐廳叫mamaday, 但絕對唔麻麻哋👍🏻👍🏻下次帶多幾個朋友嚟encore😋😋😋

2019-08-08 0 瀏覽
今日去銅鑼灣, 和朋友嘗試這間樓上店。 間店舖玩味十足, 又店舖的裝修擺設以至餸菜菜式名稱都別具心思。店舖周圍擺放了很多經典笑匠的相片, 例如戇豆先生等等。翻開menu, 菜式名稱更叫人驚喜, 例如這是我點的蛋包鰻魚飯, 全名就叫做(真心冇乜特色蛋包鰻魚飯)。 但其實這道菜是非常有特色的, 就以他的雞蛋為例, 是以日本雞蛋作為素材;而鰻魚也烤得非常香甜, 飯也以鰻魚汁炒香, 整道菜就是一款極具特色的美食。之後也點了個 蜜糖芥末烤雞翼, 以小食來說這款雞翼實在做得非常出色, 特別是蜜糖芥末醬汁, 芥辣味不會太強烈, 但他的刺激感猶在, 搭配著蜜糖的甜蜜, 完全中和了芥末的刺激。下次一定會再來。
店舖周圍擺放了很多經典笑匠的相片, 例如戇豆先生等等。
下次一定會再來。
鰻魚蛋包飯
蜜糖芥末烤雞翼
2019-08-07
2019-08-08 0 瀏覽
老公下午放假,和他在公司附近食午餐拍下拖增進下感情。他帶我來這間樓上Cafe 因為他知道這裡有我最喜愛的鰻魚飯。餐廳的裝修很時尚又前衛,看到餐牌介紹菜色的字句也會令人回心微笑。我們點了set lunch 泰式海鮮大蝦伴麵 & 唔好抱咁大期望蒲式鰻魚蛋包飯。呢壺唔好以為呢個係普洱茶, 其實係洛神花柚子茶,淡淡的洛神花再加上清新的柚子,健康醒神的配搭。大蝦辣汁拌麵的確係幾辣, 墨魚仔和大蝦都很新鮮及彈牙,開胃之選。唔好抱咁大期望蒲式鰻魚蛋包飯, 全條的鰻魚肥美+滑蛋滑到好像豆腐一樣,配上木魚絲更加惹味,變了人人期望可達到,我的快樂比天高了。