2020-03-15 365 瀏覽
2020年3月10日 星期二呢排成日出去尖沙咀,見到有間餐廳叫mamaday,聽個名覺得好有趣,不過一直無上去食過,今晚終於有機會同女朋友,仲有佢既屋企人一齊去試餐廳位於大廈嘅二樓,一上到去已經見到大大個招牌,好吸引眼球入到去俾人嘅感覺好五光十色,唔會覺得好暗咁餐牌好特別,特別在每個菜式嘅名都十分有趣,唔睇英文名真係唔知係咩嚟,但係又改得好貼切,好有驚喜落單之後等左無幾耐就有嘢食送到,首先嚟嘅係蟹膏蟹棒意大利寛面,真係每一啖都食到濃濃既蟹味,再加埋蟹籽,口感好豐富然後有原條照燒鰻魚蛋包飯,上面再鋪上木魚,淨係賣相已經好靚,鰻魚燒得好香,肉質有咬口,而蛋無熟過龍,仲係好滑呢個係玉子豆腐豆漿燉飯,冇諗過豆漿都可以用黎燉飯,有少少豆味,不過唔係太重,上面仲有一個釀蟹蓋,撈埋飯一齊食幾夾呢一個pizza本身係唔知乜嘢餡料,因為係廚師安排嘅,所以嚟到嘅一刻先見到有咩材料,原來係辣肉腸配芝士,有少少辣不過唔係太重,小朋友都適合食最後有小食拼盤,見到有好多款唔同嘅炸物,炸得好香口之餘又唔會太過油,點埋沙律醬一齊食會減低油膩感埋單每個人大約百零蚊左右,性價比非常之高,個個都飽住個肚咁走
2020年3月10日 星期二

餐廳位於大廈嘅二樓,一上到去已經見到大大個招牌,好吸引眼球

入到去俾人嘅感覺好五光十色,唔會覺得好暗咁

2020-03-10
2020-03-10 586 瀏覽
之前喺銅鑼灣機緣巧合下食過一次Mamaday, 之後畀我哋喺尖沙咀經過又見到!原來尖沙咀都有分店! 上次食過感覺好好,而且仲係黃店!我哋當然諗都唔使諗,懲罰佢啦!我哋一行五個大人, 上到去大家都話咗一聲,因為裝修非常之新穎,玩味十足😂餐牌設計更加搞笑,食物嘅名令人越衰越想食有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面一放低聞到好香嘅蟹膏味道,而且落咗好多黑胡椒食落非常之惹味!仲有幾條蟹棒同好多蟹籽,意大利表面煮得剛剛好唔會太硬,雖然份量就少咗啲,不過真係好蟹蟹蟹!玉子豆腐冇乜豆漿味嘅豆漿燉飯驚唔驚玉子豆腐外皮幾脆,仲有幾條蟹棒同一個釀蟹蓋,之前冇諗過會有的,幾搞笑…豆漿燉飯,豆漿味唔算好重不過食得出有味,今次呢個飯嘅份量非常之多,食落多汁又唔會太膩,清清地幾好食!唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯我哋冇抱好大期望,真係幾驚喜! 升級咗原條鰻魚鰻魚真係好大條!而且蛋同飯都好多, 鰻魚煎得好香,肉質結實!連埋鰻魚汁好好食,木耳同蛋都配搭得好好,成個飯冇得輸!!What so ever mamaday pizza呢個pizza嘅中文名叫做:今日我咩心情關你咩事先即係廚師畀乜就食乜, 係芝士小紅腸pizza…

餐牌設計更加搞笑,食物嘅名令人越衰越想食

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面

玉子豆腐冇乜豆漿味嘅豆漿燉飯驚唔驚

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

What so ever mamaday pizza
呢個pizza嘅中文名叫做:今日我咩心情關你咩事先
即係廚師畀乜就食乜, 係芝士小紅腸pizza… 芝士好多,可以接絲!但係又唔會好漏…紅腸鹹鹹地同芝士嘅鹹味好夾,pizza係薄皮好脆, 趁熱食非常之好!連阿媽都大讚pizza整得好!

求其是但乜都咋啲啦
即係炸物拼盤…有三隻炸蝦,三個炸魷魚圈,三個炸洋蔥圈同埋一大堆炸薯條…
樣樣都炒得好靚 而且大大件,睇落唔小氣! 好食冇油膩!

五個成人食四個主菜一個小食拼盤都飽到嘔……我哋仲食剩啲薯條食唔曬,埋單一人$134,真係好抵食!
餐廳仲有洗手液提供!
係超高質黃店!!

• 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
2020-03-05 1113 瀏覽
mamaday以前係銅鑼灣食過一次已經覺得好高質,最近同朋友約食飯時候諗起呢間餐廳就即刻search下,search既時侯先知原來佢地開左尖沙咀分店.尖沙咀店面比銅鑼灣大,水裏裝修設計依舊偏向玩味十足既復古風格,擺脫都相當吸引.店內既彿系霓虹燈更吸入眼球超級抵死.除左裝修擺設有心意外,menu一d都唔輸蝕,菜式名仍然以風趣幽默風行先.炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵,魷魚真係超薄切,切到一條條闊條麵咁,咬落唔會韌又爽彈.用上闊身蝦籽麵可以沾上更多沙嗲醬夠晒惹味.沙嗲醬味濃加上花生粒令味道更濃郁,帶少少椒香,將甜鹹辣完美融合.今次略微重味左少少🤏輕手返d更完美.😋豆腐豆腐豆腐咖啡,重要既事要講3次!咖啡上有一球豆腐雪糕係面,豆腐味都幾濃,入口夠晒滑,加埋咖啡又幾夾.黃金阿婆塊皮,就咁睇個名絕對估唔出究竟係咩元素既飲品.其實佢係新鮮青蘋果同蜜糖而製既沙冰.入口清新又唔會太甜,飲落夠晒冰凍得黎又解渴.唔甜的紫薯蛋糕分開4層,先有最上層無添加紫薯蓉,食落帶有一粒粒紫薯,夠晒天然.下層再配以輕芝士蛋糕同混合左紫薯既芝士蛋糕,味道帶唔會好甜之餘又不失淡淡既芝士香.而最下層係牛油曲奇餅底,十分鬆化又

黃金阿婆塊皮

唔甜的紫薯蛋糕分開4層,先有最上層無添加紫薯蓉,食落帶有一粒粒紫薯,夠晒天然.下層再配以輕芝士蛋糕同混合左紫薯既芝士蛋糕,味道帶唔會好甜之餘又不失淡淡既芝士香.而最下層係牛油曲奇餅底,十分鬆化又唔會太乾.一份蛋糕帶比你4種口味超滿足.
唔甜的紫薯蛋糕
黃金阿婆塊皮
唔甜的紫薯蛋糕
2020-03-02 1285 瀏覽
呢日約左個喺tst返工既朋友見面~~朋友揀左上黎呢度食lunch:)呢間餐廳有cwb店,自己都有食過,反而tst店就第一次試店内既裝修同菜單都同cwb相若,但場地就比cwb大,位置較多!!當日特別想食呢度既明太子,所以本身想叫一份“夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬”,但原來呢款菜式已經停售,所以就退而求其次,要左一份“可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵”HKd$112+10%~~朋友就要左一份“避風塘style肥牛蛋包飯”HKd$108+10% :)我加左8蚊要左個餐湯,當日既係南瓜忌廉湯,香甜既南瓜味好突出,飲落香滑夠溫熱!唔洗等好耐,我地所order既意粉同蛋包飯都好快黎到~~我既明太子扁麵上面有和風十足既木魚絲同蟹棒;)入面仲蘊藏左一隻嫩噹噹既溫泉蛋添!!將佢地混合埋一齊,呢個組合都好難會出事xpp朋友既蛋包飯更加係大堆頭既出品,感覺好滋味中午時分,凡選每份主食都會送上無糖紅茶或者美式咖啡~~其後我地仲加配左半份“焦糖窩夫”HKd$38+10%❤️厚身既窩夫外脆内軟,半份剛好同朋友一人一塊伴有焦糖脆脆同海鹽牛奶雪糕,仲有自家製既忌廉醬,質素甚高!!
呢日約左個喺tst返工既朋友見面~~

朋友揀左上黎呢度食lunch:)
呢間餐廳有cwb店,自己都有食過,反而tst店就第一次試

唔洗等好耐,我地所order既意粉同蛋包飯都好快黎到~~

我既明太子扁麵上面有和風十足既木魚絲同蟹棒;)

入面仲蘊藏左一隻嫩噹噹既溫泉蛋添!!
將佢地混合埋一齊,呢個組合都好難會出事xpp

朋友既蛋包飯更加係大堆頭既出品,感覺好滋味

中午時分,凡選每份主食都會送上無糖紅茶或者美式咖啡~~

其後我地仲加配左半份“焦糖窩夫”HKd$38+10%❤️

厚身既窩夫外脆内軟,半份剛好同朋友一人一塊

2019-12-23 9374 瀏覽
那麼有名氣的店子今日有幸跟三兩知己來品嘗店裡超忙的人來人往幸好我們預訂了位置等桌面清潔好便能先入座看看他們的餐單風趣又有感染力特色同時具風格很多一看就知道是什麼有些看完也不知道是什麼好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩Very very Evil Avocado Card Pizza with Salted Egg就連英文也是一樣 真夠可愛明顯就是咸蛋 牛油果 蟹肉 Pizza唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(升級版)Ungraded Don't Expect too much Our Image Omurice這個可選半條或一條為了拍美美照片我們選了一條😂求其是但?都炸啲啦Whatever Fried Platter這個明顯就是拼盤了小食一於就是它裡面有魷魚圈 蝦 大量薯條熱辣辣地出爐 肥肉薯條調味度剛好 太好吃了澳洲肥威 Flat White朋友被名字吸引了而在下就點了天然紫薯唔太甜Sweet Potato Latte香濃的薯味 喝到底還有粒粒而且最開心的是真的不太甜甜品點了吓咁架喳73.5%心太軟 73.5%Lava Cake理所當然必須要新鮮製造那個。。沒有味道的“雪糕”?沾上點朱古力粉要夾
那麼有名氣的店子

有些看完也不知道是什麼

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩
就連英文也是一樣 真夠可愛
明顯就是咸蛋 牛油果 蟹肉 Pizza

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(升級版)
這個可選半條或一條

而且最開心的是真的不太甜

甜品點了吓咁架喳73.5%心太軟
73.5%Lava Cake
理所當然必須要新鮮製造
那個。。沒有味道的“雪糕”?
沾上點朱古力粉

有怡人醒神冈開胃的感覺
而且分好顏色 強迫症的我好舒服🤩
2019-12-22
團年飯
最初知道這間台灣餐廳落戶港島區時,已一直想去觀摩下,如今不用過海,更加多個藉口去朝聖。餐廳無論布置以至餐牌都有很多有趣的原素 ~  抵死的標語加上美式誇張惡搞人像壁畫,佈滿餐廳每個角落,十分迎合現今世代年輕人好奇又愛打卡的心態。單是餐牌內容已看出心思 ~ 有些中文名稱看了仍一頭一霧水,令人十分好奇,有些意會後令人會心微笑 ,若然沒有時間又不想動腦筋,大可直接看英文名稱便一目了然。避風塘雞翼 HKD$68將避風塘炒蟹概念運用到雞翼上,別有一番風味。雞翼以大量乾蒜粒、紅辣椒碎一同油炸,熱辣辣,香氣撲鼻,外皮金黃,香脆可口,帶微微辛辣,十分惹味,肉質juicy,佐酒或當小食簡直一流。玉子豆腐豆漿蟹肉燉飯驚唔驚 $108造型搶眼,屬影相呃LIKE之選。釀蟹蓋伏在蟹柳上,意大利飯叠高,旁邊放了幾片玉子豆腐,頗具立體感,橙色蟹蓋襯粉藍波浪餐碟,很有海洋氣息。燉飯配料非常豐富,有原條蟹棒及煎得外脆内滑旳玉子豆腐伴碟 ;意大利燉飯則加入豆漿煮成,味道稍稍偏甜,飯粒口感Creamy軟硬適中,混入了蟹肉碎、磨菇同吃,味道相當鮮甜,口感豐富。還有主角蟹蓋,別以為是裝飾用的空殼,入面塞滿忌廉、蟹肉饀料,再經焗

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

避風塘雞翼 HKD$68
玉子豆腐豆漿蟹肉燉飯驚唔驚

玉子豆腐豆漿蟹肉燉飯驚唔驚 $108

還有主角蟹蓋,別以為是裝飾用的空殼,入面塞滿忌廉、蟹肉饀料,再經焗製而成,材料塞到漲卜卜,蟹味被忌廉稍稍蓋過,猶幸邊位焗得非常靚,所以仍算金香味美。

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
個人覺得這個菜最能滿足懶得拆蟹殼而又喜愛吃蟹的蟹迷,入面有超多蟹肉、蟹籽、 蟹膏,蟹的精華盡在其中,可想而知蟹味有幾澎湃;扁麵軟硬度適中、彈牙,拌以日本蟹棒,豐富了視覺與味覺的享受。

佛系減肥 ?  Good idea
避風塘雞翼

2019-12-27
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
玉子豆腐豆漿蟹肉燉飯驚唔驚
避風塘雞翼
2020-03-21 0 瀏覽
餐廳室內設計非常特別,有很多不同特別的擺設。我們點了五六樣菜式!當中雞翼’Pizza和蟹味意粉非常出色超級推薦!有點小失望的是有一些菜式說賣完!我們去到的時間也不算晚,大概8:00pm. 有機會下次再去試!
2020-03-21 0 瀏覽
今次係我第二天walkin黎食~ mamaday嘅食物都係咁高質同好食!今次叫左咸蛋軟殼蟹pizza同士多啤梨果醬梳打~~咸蛋軟殼蟹pizza都好足料,每件仔嘅pizza都可以食到一部份的軟殼蟹,士多啤梨果醬梳打都好飲,實至名歸係用果jam整,呢個配搭都幾有趣同新鮮~

今次叫左咸蛋軟殼蟹pizza同士多啤梨果醬梳打~~
咸蛋軟殼蟹pizza
士多啤梨果醬梳打

2020-03-09
2020-03-21 0 瀏覽
Mamaday有幾黃相信都唔洗我再重復講,可以話係黃色食店既先駒,走在最前。入到去環境比尖沙咀果間更大,坐得更加舒服,裝修依然係充滿住玩味~-✨ 唔好抱咁大期望鰻魚蛋包飯 ($118+$18)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)呢一份鰻魚蛋包飯加$18就可以轉成原隻鰻魚,大大條放係蛋包飯上面,淨係個賣相已經覺得好好食。鰻魚燒得幾香同埋唔腥,配合埋炒蛋同木魚絲有一種幾特別既口感同味道。-✨ 千島軟殼蟹芝士比薩 ($138)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)呢個pizza將主角軟殼蟹原隻放係pizza既中間,可以隨自己中意既份量放D軟殼蟹落自己件pizza到。pizza係薄身果種,餅底脆卜卜,配合薄餅上既千島醬,又開胃又食到軟殼蟹既鮮味-✨ 炸魷魚圈 ($68)(⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)炸魷魚圈出奇地高質,味道同口感比平時食開既大有不同。平時食開既大多都好難咬開,炸魷魚圈既份量亦都非常足夠,係一道可以問鼎5星既小食。-✨ 焦糖脆脆咖啡沙冰($48) & 益力多沙冰(⭐⭐⭐⭐/5🌟)焦糖脆脆幾有特色,兩杯沙冰都唔會太甜,甜度恰到好處,水準之作。-總括而言,黃藍係政見,好食係良知,Mamaday係良知既一邊。

✨ 千島軟殼蟹芝士比薩 ($138)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)

✨ 炸魷魚圈 ($68)(⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)

2020-03-16
  • 焦糖脆脆咖啡沙冰
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 炸魷魚圈
2020-03-21 0 瀏覽
下午同朋友去尖沙咀,朋友介紹一間好特別既餐廳叫MAMADAY,之後就去左大廈既1樓餐廳門面有幅幾靚既油畫,入面仲有牆身油左幾個出名既名星樣好似李小龍等等,我地坐低左見到有午餐set就叫左個避風塘style肥牛蛋包飯,雖然叫避風塘style但其實唔算好辣,肥牛都好多,好大碟,蛋係用好creamy既滑蛋,之後朋友想飲湯就加左$8叫左碗南瓜湯熱辣辣香濃南瓜味,隻碗真係好搞笑叫做oh my god我到底飲左d乜真係好頂癮既設計。我就叫左個點解個個都叫軟殼蟹pizza架?軟殼蟹好脆同pizza既味好夾仲有d薯蓉涵响批邊,不過個餅底如果可以厚身dd就仲好。
  • 點解個個都叫軟殼蟹pizza架?
2020-03-19 0 瀏覽
跟媽媽去拍拖帶佢黎年輕人既地方就算係疫情關係,這裡都高朋滿座呀一直都想黎既cafe 趁下午時間唔洗點等位很喜歡張紙巾,哈 不用就也猜到是誰芥末醬炸雞翼熱辣辣雞翼,是單骨的,好方便食呀上面既芥末醬都幾搶喉,一不小心辣到咳蟹籽蟹柳蟹肉扁意粉帶微辣幾蔥味開胃面條不會過淋,是偏硬身蟹籽增加口感牛油果smoothies 挺滑既口感,牛油果肉好似有雪冰咗如果熟啲就會更加好啦我叫既豆腐咖啡有一球豆腐雪糕係上面軟綿綿既感覺,不死甜,同咖啡幾夾最後仲叫咗每日口味都唔同既窩夫要查詢🔍店員呀我係黑糖口味,個雪糕係茶味仲有咸咸地既奶蓋醬點窩夫🧇好脆,即叫即整既關係 所以等既時間都比較耐大家想食既話又唔想等咁耐可以連埋主菜一齊叫咁就可以慳等既時間啦
跟媽媽去拍拖
帶佢黎年輕人既地方
就算係疫情關係,這裡都高朋滿座呀

一直都想黎既cafe 趁下午時間
唔洗點等位

很喜歡張紙巾,哈 不用就也猜到是誰

芥末醬炸雞
熱辣辣雞翼,是單骨的,好方便食呀
上面既芥末醬都幾搶喉,一不小心辣到咳

蟹籽蟹柳蟹肉扁意粉
帶微辣幾蔥味開胃
面條不會過淋,是偏硬身
蟹籽增加口感

牛油果smoothies
挺滑既口感,牛油果肉好似有雪冰咗
如果熟啲就會更加好啦

我叫既豆腐咖啡
有一球豆腐雪糕係上面
軟綿綿既感覺,不死甜,同咖啡幾夾

最後仲叫咗每日口味都唔同既窩夫
要查詢🔍店員呀
我係黑糖口味,個雪糕係茶味
仲有咸咸地既奶蓋醬點
窩夫🧇好脆,即叫即整既關係 所以等既時間都比較耐
大家想食既話又唔想等咁耐可以連埋主菜一齊叫
咁就可以慳等既時間啦
2020-03-16 34 瀏覽
餓底已經第N次來Mamaday,每次來都有新發現,越來越喜歡這裡!Lunch set 加$8就有湯或沙律,抵,次次都加湯南瓜湯,仲有少少粒粒的口感,餓底like it。沙律咦?沙律大兜過之前既?幾好喎,加左份量無加價。有藍莓紅莓,特別靚,特別香甜。肥牛蛋包飯嘩,呢度有幾多隻蛋?好大碟,覆蓋晒成隻碟,毫不留手!蛋下的飯不是普通白飯,那飯的味已調,充滿麻油香,與肥牛滑蛋混著吃,不是一般的美味,是會令人有吃完一口又一口的衝動!What so ever mamaday pizza 有啲似去酒吧叫杯“隨便”雞尾酒咁,由得廚師自己發揮的pizza,是日的what so ever 是 pepperoni & cheese,望上又係正常pizza咁既樣,但Mamaday又點會比普通野比你?pepperoni 下有薯蓉呀!食落有啲沙沙口感,同時有啲軟滑,個質感變得好有趣,芝士味香濃,與朋友搶著吃!

Lunch set 加$8就有湯或沙律,抵,次次都加

南瓜湯,仲有少少粒粒的口感,餓底like it。

沙律

肥牛蛋包飯

What so ever mamaday pizza

2020-03-15 0 瀏覽
試過2次打去銅鑼灣果間訂位(晚餐)都full house,今次就轉去尖沙咀食lunch,順利訂到位。餐廳玩味十足由擺設到menu通通都有話兒又搞鬼又有共嗚。1️⃣明太子薯條額外有多份明太子,唔怕食到底無晒👍🏻2️⃣好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩原來鹹蛋同牛油做pizza都好夾,好香👍🏻3️⃣唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯4️⃣黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯飯略嫌有啲太乾同太硬。5️⃣有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵總結:環境都算幾大,座得舒服唔會迫。味覺視覺都有享受,絕對係gathering嘅好選擇!
餐廳玩味十足由擺設到menu通通都有話兒又搞鬼又有共嗚。

1️⃣明太子薯條
額外有多份明太子,唔怕食到底無晒👍🏻
明太子薯條

2️⃣好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩
原來鹹蛋同牛油做pizza都好夾,好香👍🏻
好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩

3️⃣唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

4️⃣黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
飯略嫌有啲太乾同太硬。
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯

5️⃣有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵