2021-04-10 316 瀏覽
Is it the meaning of “soso” or it has another interpretation?🎈OMG Mamaday/Be humble and never look down upon others, because everyone is special./豆腐豆腐豆腐咖啡Tofu Tofu Tofu Coffee ($56)咖啡啱我 豆腐都啱我豆腐咖啡就未試過 究竟有幾豆腐呢😝豆腐雪糕同咖啡分層係杯入邊唔同位置每咁飲底層 咖啡味濃 其實糖漿可以唔使點加豆腐味雪糕比較淡 但好在溶化左之後唔會遮蓋咖啡嘅味道 係一杯好特別幾有諗頭嘅咖啡☕️冬蔭公虎蝦扁意粉Tom Yam Tiger Prawn Fettuccine ($128)冬陰功可以再陰功啲喎😳扁意粉嘅質感偏向硬身 不過我覺得啱啱好嘅意粉材料除咗有虎蝦之外 仲有紅椒同少量菇虎蝦好大隻 有三隻咁多 但可惜係冬蔭公味入唔到蝦入面 食落變咗爭咁啲🙈春武里府是拉差醬雞腿肉比薩個名夠哂長 Sriracha Chicken Thigh Pizza ($118)呢個pizza嘅是拉差醬汁味出晒嚟 都幾辣🌶唔太食得辣嘅

🎈OMG Mamaday

唔太食得辣嘅朋友仔要小心注意啦
鍾意食滑脫脫雞髀肉同芝士 又覺得辣味幾過癮
就可以推薦試吓呢一款pizza🍕

比利時窩夫| 紫薯+ 焦糖
Sweet Potato & Caramel Belgium Waffles (Each flavor for additional $42)
兩種味道嘅窩夫比較起黎 一定揀紫薯 🍠
紫薯味食落口感煙韌 有着淡淡紫薯香味
點上奶蓋 紫薯蓉同雪糕嚟食 食完兩件仲會想encore

焦糖窩夫嘅焦糖脆脆比較甜
口感亦相對冇咁好 如果同紫薯窩夫相比嘅話就會比下去🥲

• 豆腐豆腐豆腐咖啡
2021-02-11 9048 瀏覽
今日跟同事來Mamaday食個lunch,但無book 位需要等,所以時間關係最後就外賣返公司吧。這裡沒有lunch set只有單點,另外外賣是沒有薄餅提供的。繽紛的餐牌,惡攪的菜式名十分抵死攪笑,而且菜式大玩crossover 。先有港式X西式的”炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽麵”($118),還可以加$18 由魷魚片升級至原隻軟殼蟹。份量比較適合女士們。用西式的煮法,配上港式的食材。香港製造的蝦籽麵炒得不太乾身,沒有變得一餅餅,用上少許的沙嗲醬來炒,帶出微微的沙嗲香,不會太濃太油,薄片的魷魚很有咬口。魷魚薄片跟蝦籽麵分開擺放,更顯魷魚薄片的份量十分慷慨。另外日式X泰式的”辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯”($118),餐廳將豬頸肉肉碎跟蛋包飯分開上,便不會令飯身變得太濕。蛋包飯不是傳統日本將蛋皮包著飯,而是將炒得滑滑的蛋舖在飯面上,飯是白飯不是炒飯,份量十足。而泰式豬頸肉肉碎味道都頗辣,豬頸肉份量亦頗多,肉質爽脆,整個醬汁很好送飯。想堂食記住要預先book 位啦。

想堂食記住要預先book 位啦。
2021-02-10
10 分鐘 (外賣自取)
Mamaday is one of my favorite restaurants. Apart from the good food, it is fun dining there.Today I passed by Tsim Sha Tsui and planned to have lunch there with my friend. But as the restaurant was full, we instead bought some takeaways to eat at her place and have a walk in the nearby square afterwards.The takeaways were packed well in paper boxes. They were still hot and fresh when we consumed them.As usual, the Mamaday Unagi Omurice ($124) was super yummy. As the unagi was so good and fla

As usual, the Mamaday Unagi Omurice ($124) was super yummy. As the unagi was so good and flavourful, we upgraded to extra large unagi by adding $28. The Japanese eggs were very tasty. The rice was deliciously chewy. The omurice was so generous in portion and satisfying in taste that you would like to encore next time.

Crab crab crab meet crab butter fettucine ($128) was another smart choice. It was creamy and tasty, full of shredded crab meat, crab sticks and fish roes. The texture was good.

We also ordered nothing special chicken wings ($68). The honey mustard chicken wings were so delicious that I could not resist the temptation to eat one after another. You will surely love them if you love wasabi.

We were so full and happy after taking this meal and having some sunshine and breeze. Thanks to Mamaday, we have a happy day!
外賣自取
  • Crabcrabcrabmeetcrabbutterfettucine
  • MamadayUnagiOmurice
光是餐廳名都已經覺得有趣,竟然敢叫自己做麻麻地?原來這反而成為gimmick,令人好想探究它到底是不是真的麻麻地!在等待外賣的期間欣賞一下他們的設計,超有玩味,比如”dear god, I want money, not a job”“A hungry woman is an angry one”還有那些香港味的歌,光是細味這些,不經不覺就已經等到外賣出爐了食物:大多的外賣都有堂食90%水準,令人意外耶!炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦子撈麵$118超搞笑,原本以為那些是河粉,原來是魷魚薄片,因為切薄所以避免太韌,口感剛好。蝦子撈麵是闊身的版本,蝦籽的份量非常慷慨,而且加入沙嗲炒得很香,比傳統的蝦子撈更惹味!辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯$118蛋包飯的蛋幼滑而且十分厚實!蓋住綿綿的白飯,味道不算很濃。主角是豬頸肉泰式肉碎!輕微的辣味跟香口的肉碎,舖陳在份量有夠多的豬頸肉上,跟淡淡的蛋包飯一濃一淡十分相襯記住 期望越大失望越大雞翼(芝士粉)$68這個可能折讓略大的,雞翼的芝士味道超濃,而且十分乾身爽口,咬下去還有咯咯聲,不過就略略有點太乾,不夠JUICY,這也難怪,要保持濕潤又爽口,實在

食物:大多的外賣都有堂食90%水準,令人意外耶!

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦子撈麵$118

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯$118

記住 期望越大失望越大雞翼(芝士粉)$68

這個可能折讓略大的,雞翼的芝士味道超濃,而且十分乾身爽口,咬下去還有咯咯聲,不過就略略有點太乾,不夠JUICY,這也難怪,要保持濕潤又爽口,實在很難,但個保持到外層爽脆已經很成功了!

超友善的店員跟大份量的主食也是賣點之一,才剛吃完又想試其他了!
題外話/補充資料: 這裡兩份主菜一份小食,三個人吃也差不多了呢~
15 分鐘 (外賣自取)
2021-01-28 4198 瀏覽
想來MAMADAY打卡好久了,這間麻麻地極具玩味,道道菜的名字都好好笑,害我幾乎每個菜色都想試一下不只菜色名,連店的設計都非常具玩味,相信裡面的裝潢笑話,只有懂廣東話的香港人才明白吧!遊客想來訪?記得帶個香港人來啊~餐牌又是香港人的笑話,但有些還真的很具玩味,看到名字完全意味不明,要看英文才知道吃什麼!哈哈!食物:非常頭痛!樣樣都想點,最後上OPENRICE點了兩個推薦菜試試看有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128名字好長,但其實簡單易明,不就是很多蟹肉的扁麵啦!意想不到,這裡的蟹柳超級多!加上兩隻蟹爪,蟹肉味很濃!沒有用到忌廉,反而用了蟹籽跟蟹膏的咸香加重扁麵的味道蟹的總量加起來跟扁麵有得拼,而且不是雪藏無味蟹,一口蟹肉一口扁麵,超正!唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯$124(+$28全條鰻魚)不要有太大期望啦!但還真的很大份!鰻魚很大份,比手掌長一點,照燒汁濃度剛好,不會太漿糊。闊那邊的鰻魚腹部很厚肉而且骨很細軟,鰻魚肥美入口即溶,配著蛋包飯吃一濃一淡很不錯!蛋本身沒太多調味,全靠醬汁跟照燒汁燴飯提味,蛋的份量很多,把一大碟飯完全包裹住,我想應該有五隻蛋吧!

遊客想來訪?記得帶個香港人來啊~

食物:

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
名字好長,但其實簡單易明,不就是很多蟹肉的扁麵啦!
意想不到,這裡的蟹柳超級多!加上兩隻蟹爪,蟹肉味很濃!
沒有用到忌廉,反而用了蟹籽跟蟹膏的咸香加重扁麵的味道
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯$124(+$28全條鰻魚)

題外話/補充資料: 份量很大!味道不錯,吃完這裡的一份主菜已經很飽!千萬別眼闊肚窄啊!
2021-04-13 0 瀏覽
這間𝐶𝑎𝑓𝑒長期大熱,一直想訂位但成日都𝑓𝑢𝑙𝑙🤧餐廳內既裝潢擺設新奇又有玩味感,連𝑀𝑒𝑛𝑢既名都起得好趣怪!食物質素正常,一啲都唔嘛嘛地架~▪️烏冬沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒($𝟭𝟱𝟮)有蝦片、芝麻醬烏冬、沙律作伴碟都幾大盤!兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎啱啱好~牛扒係五成熟 中間呈現粉嫩色肉質結實有嚼勁 略嫌過韌了點 邊邊位有點乾肉味都幾濃郁 不過調味就淡左啲而且上枱個時有啲凍左🥲烏冬就淋左少少~其他都唔錯!▪️有蟹𝙶𝚘又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($𝟭𝟮𝟴)果然是蟹蟹蟹意大利麵!因為真係超多蟹肉🤪有蟹膏、蟹肉和蟹柳~意粉軟硬度適中略有咬口每一口都有濃郁的蟹膏香啖啖蟹肉撈意粉好滿足♡︎♡︎♡︎▪玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓 ($𝟰𝟴)山楂茶好酸甜開胃~甜度適中 不過玫瑰味有點被山楂蓋過了▪️天然紫薯唔太甜 ($𝟰𝟴)這杯飲品味如其名 真的不太甜🤣天然紫薯蓉沒有添加糖份紫薯味也沒太突出 嘗不出甜度而且飲完一杯都幾滯▪芝士粉薯條 ($𝟰𝟱)薯條面上佈滿芝士粉 熱辣辣脆卜卜 味道都唔錯~

▪️烏冬沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒($𝟭𝟱𝟮)
有蝦片、芝麻醬烏冬、沙律作伴碟
都幾大盤!兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎啱啱好~
牛扒係五成熟 中間呈現粉嫩色
肉質結實有嚼勁 略嫌過韌了點 邊邊位有點乾
肉味都幾濃郁 不過調味就淡左啲
而且上枱個時有啲凍左🥲
烏冬就淋左少少~其他都唔錯!

▪️有蟹𝙶𝚘又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($𝟭𝟮𝟴)
果然是蟹蟹蟹意大利麵!
因為真係超多蟹肉🤪有蟹膏、蟹肉和蟹柳~
意粉軟硬度適中略有咬口
每一口都有濃郁的蟹膏香
啖啖蟹肉撈意粉好滿足♡︎♡︎♡︎

▪玫瑰山楂茶梳打飲左有助降血壓 ($𝟰𝟴)
山楂茶好酸甜開胃~
甜度適中 不過玫瑰味有點被山楂蓋過了

▪️天然紫薯唔太甜 ($𝟰𝟴)
這杯飲品味如其名 真的不太甜🤣
天然紫薯蓉沒有添加糖份
紫薯味也沒太突出 嘗不出甜度
而且飲完一杯都幾滯
▪芝士粉薯條 ($𝟰𝟱)
薯條面上佈滿芝士粉
熱辣辣脆卜卜 味道都唔錯~
2021-04-12 0 瀏覽
裝修五顏六色,亦有很多充滿玩味的裝飾, 嚟呢度除咗可以刺激視覺感受之外, 味覺也絕對有驚喜單是咖啡也至少有十款選擇,溶掉了的棉花糖咖啡($56)上層有一半都是棉花糖溶, 好似食糖咁,非常甜絲絲,下面是creamy的latte,感覺 似是喝咖啡又似是食甜品,幾得意甜甜酸酸的洛神花柚子茶($48)柚子味比較重,味道比較酸生薑燒豚肉蛋包飯($112) 基本上係兩個女仔嘅份量,滑蛋很厚,富蛋香,豚肉又多,又夠燒汁,生薑味亦夠突出,唔錯跟餐加$42有紫薯窩夫,外貌和menu上的有點出入, 沒有menu上有玫瑰花瓣的漂亮, 味道不過不失跟餐的南瓜湯和沙律每款加$8, 每款都幾好,值得一試

溶掉了的棉花糖咖啡

甜甜酸酸的洛神花柚子茶($48)柚子味比較重,味道比較酸

甜甜酸酸的洛神花柚子茶

生薑燒豚肉蛋包飯

紫薯窩夫

跟餐的南瓜湯和沙律每款加$8, 每款都幾好,值得一試

2021-04-12 1 瀏覽
📍𝗢𝗠𝗚 𝗠𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝘆 (尖沙咀) 淨係聽佢哋個名𝗠𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝘆就已經覺得好趣緻啦,其實佢地入面所有既裝修設計一樣咁有心思咁得意!😜 佢地本menu design得好有玩味,每一款菜式嘅名都好搞笑,😂淨係睇個menu都已經睇得好開心!而佢哋裝修得好七彩繽紛,上至一杯一碟,下至一張餐巾都有經過design,整體感覺好match,令客人感覺好輕鬆!😍 而今次係我第二次到訪Mamaday啦,好好彩平日既下午時間黎唔洗等位,決定要試多幾款野食!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 (升級版) ($124 + $28升級原條鰻魚) 唔好抱咁大期望之下果然極具驚喜!🤩 原條鰻魚極大條,一上到黎已經勁吸睛,而且仲燒得好香添!鰻魚比我手掌長少少,厚度都有返咁上下,食落好肥美好嫩滑,鰻魚汁亦都好正!🍳至於蛋包飯又點少得蛋呢~蛋既份量好多,食落好滑好滑,一啖蛋包飯再配上一啖鰻魚超夾!▪️記住,期望越大,失望越大···雞翼 (芝士粉) ($68)作為一個稱職嘅芝士控當然要選擇芝士粉啦!🧀 佢地會用上三款唔同既芝士,令整體芝士味非常香濃!雞翼外層十分乾身爽脆,一咬之下入面肉質香嫩,仲會有
📍𝗢𝗠𝗚 𝗠𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝘆 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

作為一個稱職嘅芝士控當然要選擇芝士粉啦!🧀 佢地會用上三款唔同既芝士,令整體芝士味非常香濃!雞翼外層十分乾身爽脆,一咬之下入面肉質香嫩,仲會有少少肉汁,熱辣辣食既話更加正,所以唔好淨係掛住打卡啦!😝

▪️焦糖脆脆窩夫 ($78)
本身以為呢個甜品冇乜特別,但係真係好推介!🧇窩夫會配上海鹽味雪糕、奶蓋同埋焦糖脆脆,超級豐富!自己一直都好鐘意食咸味既雪糕,估唔到會配上海鹽味雪糕,感覺好驚喜!窩夫做得外脆內軟,加埋哂d配料一齊食,層次非常豐富~~而且焦糖脆脆好好食😋

▪️豆腐豆腐豆腐咖啡 ($56)
聽佢個名咁得意,其實就係咖啡再加豆腐雪糕~ 😋 一上到黎緊係要先食一啖雪糕,味道好清甜!☕️加埋咖啡之後,雪糕慢慢溶入去,令到咖啡都有淡淡既豆腐味,感覺好特別!

▪️放心唔係好甜既抹茶沙冰 ($48)
抹茶味道好香好突出,飲落去感覺好fresh好解渴,不過我就都係覺得甜咗少少啦👉👈
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
2/F, Southgate Commercial Centre, 29 Granville Road, Tsim Sha Tsui
2021-04-11 0 瀏覽
星期六4點幾walk in居然有位,本身都幾期待,一入餐廳就有好多打卡位,而且見到d餐具同布置都好特別,叫左個蜜糖芥末雞翼,就係普通嘅蜜糖芥末雞翼,芥末味重,但無驚喜。再叫左鰻魚蛋飯,都係無驚喜,而且飯嘅麻油味太濃,可能因為我本身麻麻地麻油,覺得麻油搶晒d汁嘅味,最後勁失望嘅係明太子溫泉蛋扁意粉,呢個意粉可以改名做蒜香意粉,成碟野勁重蒜頭味,唔講真係唔知自己食緊明太子。飲品方面,叫左chococake latte, 正常味道,又叫左抹茶沙冰,佢個名明明叫唔係好甜嘅抹茶沙冰,但我飲落就覺得第一啖係重抹茶味嘅,但飲耐左就覺得太甜,整體黎講,成餐飯無咩值得再試
今日喺尖沙咀玩,所以就要食晚飯,我哋就嚟咗呢一間同行友人推薦嘅餐廳,之前都有聽過呢間餐廳,但係就未嚟過,今次嚟到真係一個好好嘅體驗啊!我哋唔算特別肚餓所以都唔係叫咗好多嘢,但我覺得好滿足,除咗嘢食好食,環境亦都係非常好,有好多好得意嘅裝飾,而且安排俾我哋嘅位置都非常好坐得好舒服!感覺上餐廳真係有用心去設計裝修環境!我覺得呢支水好特別,我好鍾意呢個樽,因為好有feel,好似好Vintage咁!呢個係餐巾,我覺得好靚個print好特別!🍋青檸蜂蜜梳打 $46呢個係同行友人嗌嘅飲品,我覺得超級有特色,因為佢好似做實驗咁,可以玩,好有趣味性,而且味道亦都唔差!🍵非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $48呢個係我嗌嘅,我覺得還可以,第一啖係非常之解渴,有少少酸味但係都飲得出有烏龍茶嘅味道,但飲到底我就有少少唔開心,因為佢果皮味好重而且真係食得出果皮,我唔係特別鍾意果皮但係都叫咗,所以其實如果鍾意果皮,應該會覺得OK,係真材實料嘅表現!🍗蜜糖芥末雞翼 $68因為我哋其實唔係好食得辣,所以覺得呢個雞翼意外地比我哋想像中更加辣,因為坊間嘅蜜糖芥末都通常調得比較甜,辣味係冇咁重,但呢一個真係食得出辣係比甜味更

呢個係餐巾,我覺得好靚個print好特別!

青檸蜂蜜梳打

🍋青檸蜂蜜梳打 $46

非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰

🍵非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $48

蜜糖芥末雞翼

🍗蜜糖芥末雞翼 $68
因為我哋其實唔係好食得辣,所以覺得呢個雞翼意外地比我哋想像中更加辣,因為坊間嘅蜜糖芥末都通常調得比較甜,辣味係冇咁重,但呢一個真係食得出辣係比甜味更加出,好彩我哋有嗌飲品,不過其實我覺得炸得OK,味道亦都係OK嘅!

芝士粉薯條

🍗芝士粉薯條 $45
呢份薯條我哋叫咗細份,但一上枱比我想像中更加多,所以我覺得好抵食,好滿意,啲芝士粉我覺得味道偏甜,配上炸得啱啱好,而且好熱嘅薯條,我覺得係超級好食!

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
🍝有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
呢個意粉嘅名真係令人好尷尬,不過我覺得趣味性十足,叫餐嘅時候我哋兩個都唔夠膽嗌呢一個全名,因為真係好playful,不過都係好fun嘅體驗!我覺得呢個意粉真係超級正,首先我超級鍾意食扁意粉,而佢調味亦都啱啱好,我甚至可以唔食餸,但都一定要食啲意粉,佢係我鍾意嗰隻偏硬嘅意粉,而且配上好多好多好多嘅蟹肉同埋少少蟹子我覺得真係好好食呀!大家如果想食意粉一定要嗌呢一個!

2021-04-10
青檸蜂蜜梳打
非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰
蜜糖芥末雞翼
芝士粉薯條
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
久仰mamaday大名已久 終於同媽媽去左一睹為快😙一入去就感受到濃濃港味玩趣氣氛 整體裝修好fun 牆上標語真係夠曬香港🤣6點到都有好多客人!相信呢間真係好popular 好多後生仔係到食 勁有情趣~我地坐嘅位近窗邊 可以睇下面街景 而且坐得都好舒服😝🍕好邪惡鹹蛋黃牛油果蟹肉pizza咩叫減肥💰132成日一上ig就會見到有呢個pizza 來到梗係試呢個咁有新意嘅pizza😍一共有六塊 上面仲會有D沙律菜 每塊上面都有一細塊蟹箝 有小小牛油果同車厘茄 整體pizza算係薄批 但係唔會太脆 都有厚批嘅感覺😝最鍾意就係芝士同鹹蛋黃融為一體 係pizza尖尖位成舊都係芝士!超級拉絲!芝士迷應該會勁興奮🥰食到一半都係芝士!🍛辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯💰118份量大到上來我地都嚇一跳🤣因為真係好好好大份 豬頸肉幾乎鋪滿成個蛋包飯 上面都有D泰式肉碎😆但係最最最吸引都係佢嘅滑蛋 kum住係飯上面真係好大一塊 好似被咁 又夠厚又夠滑!充分營造到滑蛋包飯嘅感覺😙豬頸肉好大好長一塊 鍾意食應該會好鍾意💛肉碎就偏辣有小小苦 同我地平時食開生菜包個隻唔係好一樣 所以就冇食咁多😝🥗基本野:肉食者沙律💰

🍕好邪惡鹹蛋黃牛油果蟹肉pizza咩叫減肥
💰132

🍛辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯
💰118

🥗基本野:肉食者沙律
💰98
仲以為肉食者係會有慢煮雞肉或者係煙三文魚 原來係炸雞🤣入面仲有紅桑子 藍莓同車厘茄沙律菜等等 個人感覺如果係慢煮雞胸會更加match個沙律 可能會再清新小小🤏🏻 炸雞係日式炸機質地 入面肉汁好多😍不過出面層炸粉有小小多

🍶抹茶牛奶澀澀地無咖啡無落糖架
💰48
抹茶牛奶真係好濃抹茶味!而且抹茶粉真係落得好足 淨係牛奶冇落糖嘅感覺真係好醇厚 媽媽飲到一半成杯已經變成墨綠色🤣

整體來講用餐環境好好 裝修風格好啱我😝燈光昏暗得好有feel!而餐廳播嘅bgm全部都好有情調 音量都好好 令大家全部都可以係一個有情調嘅環境食飯💛職員做嘢都好有效率 同埋都係靚仔靚女🥰走個陣都見到有好多人係出面排隊 不過希望生意會更加好!
好邪惡鹹蛋黃牛油果蟹肉pizza咩叫減肥
基本野:肉食者沙律
抹茶牛奶澀澀地無咖啡無落糖架
  • 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
2021-04-08 18 瀏覽
Mamaday嘅野食絕對唔係麻麻地🤩1. 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124 (+$28升級原條鰻魚)絕對係Mamaday必叫嘢食之一 今次小編加咗$28轉原條鰻魚 完全冇令我失望!分量多到嚇親同行朋友😂一個女仔應該會食唔晒哈哈 鰻魚肥美而且好厚肉 配上濃度啱啱好嘅燒汁同炒蛋 好滿足啊2. 好邪惡嘅鹹蛋黃牛油果蟹肉Pizza $132呢個係薄批Pizza 餅底好脆 牛油果同蟹肉嘅味道好夾 Pizza中間亦有好多蔬菜 令整體感覺清新 幾健康 只係鹹蛋黃嘅味道可以再突出啲3. 避風塘雞翼 $68食得出係即叫即整 新鮮滾熱辣 啱啱炸好就上枱!雞翼外脆內juicy 惹味 一咬落去就感受到滿滿嘅肉汁 本來以為避風塘口味會好辣(menu寫住兩個辣椒仔)但係一啲都唔辣 所以唔食得辣嘅朋友仔不妨試吓 4. 豆腐豆腐豆腐咖啡 $56咖啡上面加咗豆腐味嘅雪糕 令咖啡嘅質地更厚身 味道更濃郁 特別嘅係 當飲到最後 雪糕慢慢同咖啡mix埋一齊嘅時候 口感會變成milkshake 幾得意5. 牛油果沙冰 $48感覺健康 可能係冇點落糖 偏重奶味多Overall推介指數:4/5少數高質黃店 裝修好troll
Mamaday嘅野食絕對唔係麻麻地🤩

2. 好邪惡嘅鹹蛋黃牛油果蟹肉Pizza $132

3. 避風塘雞翼 $68

4. 豆腐豆腐豆腐咖啡 $56

5. 牛油果沙冰 $48
感覺健康 可能係冇點落糖 偏重奶味多

Overall推介指數:4/5
少數高質黃店 裝修好troll 就連嘢食名都好盞鬼搞笑 成間餐廳氣氛好chill好啱同三五知己坐低 吹吓水食好西 !
2021-04-08 11 瀏覽
之前已經好想試吓!但係一直見到好多人又比較難book位!朋友生日可能借住佢嘅光環終於book到好有趣味同埋創意嘅環境佈置!好適合年輕人同朋友聚會!個餐牌設計同食物名稱都好盞鬼!但係太肚餓點完嘢食唔記得影相!點解會話係香港人嘅餐廳,因為佢個Menu真係好搞鬼!用咗好多諺語,外地人真係未必睇得明!明白嘅就好盞鬼!嘢食嘅味道同外上其實都唔錯!嘢食唔算細份,兩個人食都足夠有餘!牛油果鹹蛋蟹肉Pizza夠創新,味道都幾特別!好食!鰻魚飯就不過不失!你算係好好食不過都唔錯嘅!但係嘢飲就有啲偏甜!總括來講都係值得一試嘅餐廳!

總括來講都係值得一試嘅餐廳!
2021-01-16
2021-04-07 18 瀏覽
復活節悠長假期終於開始啦🐰🐰無得去旅行就揾下特色Cafe 打下卡輕鬆下😁今日同朋友來到呢間尖沙咀嘅麻麻地試一試,感覺好正 so cool😎餐廳內周圍掛左多好特別嘅畫,感覺有點似美式有似民宿, 所以係打給人打卡一流嘅地方📸然後點餐嘅時候,你會發覺啲餐牌名非常之有創意,我地點左'真心冇咩驚喜黑松露片義大利麵' And '美利堅合眾國草飼牛扒扒扒' 😂😂 個名特別之餘真心利食物我唔錯喎,個黑松露意大利麵超濃郁cheess 味, 份量唔係好大,但材料十足令我食到入又滿足又飽😋。牛扒都冇得頂,超抵食仲配有沙律菜,藍莓同紅莓,仲有配埋好好味嘅蝦片😋感覺好豐富😊

2021-04-05 51 瀏覽
前排經過tst,又突然好想食mamaday,就去了tst分店。mamaday這間餐廳就係好味道到,幾時都想食😋雖然只是6點幾,但已差不多滿座了,完美展現mamaday絕不麻麻哋!尖沙嘴的餐廳比cwb的大一點,而且佈置也頗特別的,非常搞鬼😝好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥果然pizza如其名,非常邪惡!除濃香的芝士味外,還有啖啖咸蛋香味,除蟹鉗外還配搭了好多蟹肉,還有牛油果香,帶來味覺多重享受😋薄餅皮都好脆~辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯個名超搞笑😂味道都好好,豬頸肉口感爽滑,配上香滑的日本蛋,和甜甜辣辣的肉碎粒,辣得來好過癮!最欣賞的是肉碎是一粒粒的,不會好粘好膩的感覺。最後嘆返杯清香茶,大🈵️足!ps 店員還跟我們說最近在旺角開了no money so lonely,作為mamaday fans,有機會真的要去食下😋

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥