2018-03-08 2419 瀏覽
我將Mama放於收藏列已久,滿有期待🙄地點都唔太方便,但都堅持要試下。不過依餐一d都唔歡欣......失望😕忌廉南瓜龍蝦湯幾鹹,原因好簡單,南瓜味一啲都冇,我有理由相信佢根本就冇落南瓜,雖然有龍蝦味,但冇咗南瓜甜味去綜和湯嘅味道以下嘅Lobster Fries,薯條多到山甘高,而龍蝦肉就得蝦鉗一隻,仲有d碎到細細粒嘅龍蝦肉。除咗賣相差,份量來說真係極之敷衍客人😤Lobster Roll已經最正常,龍蝦肉爽脆,不過醬汁比較少,麵包都算鬆軟。比較值得讚揚嘅係粗薯條,好香脆,我個人偏愛連皮一起炸嘅薯條,咬口特別好,咁嘅薯條再加冰凍嘅可樂先至會食得特別爽😊Hashtag Slider其實用三個不同餡料嘅迷你漢堡包組成,分別有chilli burger, cheese burger + lobster burger。原本因為hashtag 有一個burger有辣味,小朋友食唔到,所以我地想點Sea Slider;但只係7點晚飯時間,服務員已經同我地講Sea Slider嘅fish filet賣晒。於是我地要求轉另一味道亦好樂意加錢,佢哋堅持係唔可以轉其他款式。真係好rigid亦唔體諒小朋友食唔到

忌廉南瓜龍蝦湯

Lobster  fried

Lobster  Roll

真係好rigid
亦唔體諒小朋友食唔到hashtag嘅chilli,極差嘅Service😑

仲有burger嘅牛肉又乾,而且”騷”味很重,真係差勁😡
Hashtag  Slider

餐廳只係用龍蝦做賣點,老實講,咁嘅價錢,比咁嘅Service ,真係俾錢俾得好唔舒服😒Remove from list!!
2018-03-04
Lobster  Roll
2018-01-09 2138 瀏覽
係openrice search到屋企附近有間評分唔錯嘅MAMA Burger & Lobster,加上自己又鍾意食龍蝦,姑且過嚟試下。嚟到見到餐廳decoration 已經好吸引,9秒9入去試,當時亦有Set lunch menu,我揀咗個Lobster roll 嘅set,配南瓜龍蝦湯,飲品加錢轉杯水果茶。男朋友叫咗A-la-cart MAMA salad 同mini burgers (唔記得咗叫咩名),最後dessert 叫咗個affogato 😋食物質素同味道都好好!我會比100分!除咗出餐慢少少之外,service都好好。如果有人問我長沙灣有咩好食,我一定會推介呢問餐廳😎

食物質素同味道都好好!我會比100分!
除咗出餐慢少少之外,service都好好。
如果有人問我長沙灣有咩好食,我一定會推介呢問餐廳😎
Lobster  roll
2017-12-31
Lobster  roll
  • Lobster  Roll
  • 水果茶
  • Affogato
2017-11-06 2387 瀏覽
開心星期五,與同事們到訪這家位於長沙灣的漢堡小店。龍蝦控的我,當然點吃了較少吃到的龍蝦漢堡呢(平時坊間吃到的多是龍蝦卷),另外,亦點了黑松露雜菌意大利飯、經典漢堡及烤半邊龍蝦伴薯條。是日餐湯是我至愛的龍蝦湯,上湯時,確實眼前一亮,湯是有「拉花」的,而且款式不同,蠻有心思呢,不只賣相,湯亦十分香濃,真的要讚呢😋主菜味道亦十分不俗,*龍蝦漢堡沒有失望,蝦肉豐富,漢堡焗得剛好,大滿足。*黑松露雜菌意大利飯充滿黑松露味,飯口感亦剛好。*經典漢堡份量口感十足,厚厚的漢堡配上芝士,很邪惡唷😈*半邊龍蝦配薯條,賣相已令人期待,龍蝦烤得剛好,味道亦不錯呢。餐廳整體食物質素屬中上,服務都中規中矩,忙碌的工作,偶爾吃好一點是必要的呢。這裡,是值得推介的小店😌
開心星期五,與同事們到訪這家位於長沙灣的漢堡小店。

龍蝦餐湯
龍蝦漢堡
經典漢堡
  • 龍蝦湯
2017-11-05 1456 瀏覽
入座15分鐘後先肯落單,入座40分鐘後本人提出可否先拎住啲沙律、餐湯黎食住先,5分鐘後終於有沙律同湯。等到我專情申請個openrice acct黎,打埋呢篇「食評」,座後已經55分鐘了,啲burger都仲未到。所以話唔到比大家聽有幾好食。食物:入座後50分鐘,黎左個意粉同薯條,都係凍的,唔清楚係咪特別煮法,但都係唔肯拎野飲黎。叫左杯凍檸茶同咖啡,話仲整緊。p.s. 我星期日中午黎,大概有4-5枱客,唔滿座的。

p.s. 我星期日中午黎,大概有4-5枱客,唔滿座的。

2017-08-09 2728 瀏覽
適逄要去長沙灣附近,朋友提議再次試一試其他的龍蝦包店。眾所周知,吃龍蝦食物都需要一定價錢,所以我提議午餐時段品嘗,但細看餐牌才發現,原來都要$198吃一個龍蝦午餐。但山長水遠來到,一定要試一次的。我選擇了lobster roll,朋友則選擇lobster burger。兩者不同於burger的麵包焗得較脆,而且有很多火箭菜和羅白,顏色比較鮮艷吸引。但兩者的龍蝦肉一樣多,都是有兩隻龍蝦鉗,份量已經比我之前吃過的餐廳多。味道上則十分驚喜,龍蝦肉有鹹鮮味,不感到有雪藏的味道,蝦膏更滿得連麵包也載不住。麵包的質感很像排包,偏甜的包與餡料形成對比,略嫌麵包的牛油味很重,有些少膩口。醬汁則十分濃郁與蝦膏夾著吃,甘香可口,使每一口的麵包都有豐富的味道。午餐還有龍蝦湯和飲品,濃濃的湯頭調味恰到好處,不會過鹹。若要與我以前吃過的龍蝦店比較,這家餐廳的確比較出色,價錢與份量相乎,而且餐廳提供一個舒適的環境,牆上掛上有趣的圖畫,佈置有花過心思,亦令我可以優閒地享受精美午餐。

Lobster burger

Lobster roll

午餐還有龍蝦湯和飲品,濃濃的湯頭調味恰到好處,不會過鹹。
凍檸茶
龍蝦湯

2017-08-05
Lobster burger
Lobster roll
龍蝦湯
2017-07-19 1682 瀏覽
相信去過英國旅遊的朋友,都會聽過一間專食龍蝦嘅餐廳。估不到香港都有一間隱世小店!趁住生日專程慕名而來!Order了一個Full lobster,賣相不錯,還有薯條沙律跟。不過這裡的lobster 無size揀,一律standard 1.5lbs。龍蝦好juicy,而且肉質鮮嫩!味道也很不錯!也會提供足夠的餐具,讓你好好品嘗!之後再order了一個磨菇黑松露意粉,亦好好味,好鐘意意粉嘅texture,好彈牙!

Full  lobster
蘑菇黑松露意粉  black  diamond
2017-07-19
生日
Full  lobster
蘑菇黑松露意粉  black  diamond
今晚與老表食生日飯,5大3B。一嚟先叫小朋友的意粉及burger ,隔10分鐘後叫大人食物,但15分鐘後大人食物到先,小朋友的食物仍然未上,班小朋友因為冇嘢食,七國咁亂,不斷崔食物,但回覆是例牌的答案,等多30分鐘之後,小朋友的食物終於上枱,我覺得係漏單,但當然唔認。食物是好味的,但上菜速度極慢,而且叫食物及飲品後都各自漏單。燒粟米好味,但等足一個鐘先上枱。各位要有心裏準備,吃法國菜的速度吃burger and lobster。
今晚與老表食生日飯,5大3B。一嚟先叫小朋友的意粉及burger ,隔10分鐘後叫大人食物,但15分鐘後大人食物到先,小朋友的食物仍然未上,班小朋友因為冇嘢食,七國咁亂,不斷崔食物,但回覆是例牌的答案[整緊],等多30分鐘之後,小朋友的食物終於上枱,我覺得係漏單,但當然唔認。食物是好味的,但上菜速度極慢,而且叫食物及飲品後都各自漏單。燒粟米好味
,但等足一個鐘先上枱
  • 芝士燒粟米
2017-03-23 2264 瀏覽
和友人閒日放假揀了lunch後的時間來, 大概兩時半已經得番一枱客人.不用等位可以慢慢食.專誠來吃龍蝦的, 因為聽說很出名.首先叫了一個all day lobster龍蝦份量正常, 不會太少肉, 很鮮甜. 另外有士多啤梨yogurt.而我其實不知道是用來點醬調味還是直接食用我直接吃了就算吧, 還有一份牛油果餅, 但我不吃牛油果的!再來一個忌廉南瓜龍蝦湯, 以前喝過的龍蝦湯都是很咸, 味道怪怪的.但這個有驚喜, 可能多了南瓜. 很好喝的呢!叫了一款小食香脆雞件, 沒有骨的, 可以直接吃,方便又好味.最後叫了一個黑松露野菌鮮露笋意大利飯.這個飯的濕度剛剛好, 不會太濕. 很好味.還有叫了一個飲品.Elder Flower tea我覺得好像吱吱冰的青檸味. 整體價錢都是偏貴, 食物是好味, 但不算太特別, 未必會再來了!但未食過的就可以來一試.

不用等位可以慢慢食.

專誠來吃龍蝦的, 因為聽說很出名.

首先叫了一個all day lobster
All day Lobster

而我其實不知道是用來點醬調味還是直接食用

我直接吃了就算吧, 還有一份牛油果餅, 但我不吃牛油果的!

再來一個忌廉南瓜龍蝦湯,
忌廉南瓜龍蝦湯
以前喝過的龍蝦湯都是很咸, 味道怪怪的.
但這個有驚喜, 可能多了南瓜. 很好喝的呢!

叫了一款小食
香脆雞件
香脆雞件, 沒有骨的, 可以直接吃,方便又好味.

最後叫了一個黑松露野菌鮮露笋意大利飯.
黑松露野菌鮮露笋意大利飯
這個飯的濕度剛剛好, 不會太濕. 很好味.
還有叫了一個飲品.Elder Flower tea
Elder Flower tea
我覺得好像吱吱冰的青檸味.

但未食過的就可以來一試.
2017-02-19 2105 瀏覽
上網見到人地介紹呢間餐廳,第日就去左試下8點幾去吾算多人,入到去叫左個龍蝦同埋漢堡包,龍蝦都好大隻不過太大份食吾曬但系去呢間餐廳主要我系想食個甜品個樣真系吸引左我去試甜品到左系面前真系好靚好吸引到好多人會黎試,不過呢個甜品多人食先好叫因為會比較甜,食幾啖好快飽,如果我下次再去我會最小4個人一齊先會再食多次個甜品食左3樣野加兩杯野飲$7xx 我地2個人食,如果2個人食又想試甜品就最好叫一個餐一個甜品,除非你好大食啦
上網見到人地介紹呢間餐廳,第日就去左試下
8點幾去吾算多人,入到去叫左個龍蝦同埋漢堡包,龍蝦都好大隻
不過太大份食吾曬

但系去呢間餐廳主要我系想食個甜品個樣真系吸引左我去試

2017-02-11 1545 瀏覽
見有好多好評,於是帶著期望專程去食晏,點知失望而回。叫左個lobster roll套餐,除左個主題包,仲包左湯同沙律,承惠$198再加一。先黎個沙律,係基本沙律菜加上油醋汁。d菜新鮮清潔,但個汁好重油味,蓋晒醋味,食到我一口油,好想放棄。但唔想浪費食物,所以照食晒。餐湯以一個好細嘅杯盛載,大概半滿,直接用杯仔飲,如果計份量,我覺得大概係三湯匙左右啦。份量其次,問題係個湯味道好淡。到最重要嘅龍蝦roll嘞,外面係一片牛油多士包住好多龍蝦肉。個包好香牛油味,但d龍蝦肉肉質就麻麻地。另外用$10叫左杯蘋果汁,雖然加左好多冰令到個蘋果汁超淡味,但賣相係好靚嘅,咁$10咁平,仲想點?我在香港同日本都有食過唔同店嘅龍蝦包,呢度嘅唔係特別好食亦唔係特別平,暫時諗唔到自己再幫襯或者要推介比朋友嘅理由。
見有好多好評,於是帶著期望專程去食晏,點知失望而回。

2017-01-09 1594 瀏覽
連續兩晚一心打算食龍蝦餐,星期六晚十點半去到就話廚房已關(佢寫十二點打烊),星期日再去(寫十一點打烊),我地8點半去到。兩日都話已經打烊!完!一間零誠意既餐廳!失望。
兩日都話已經打烊!完!

一間零誠意既餐廳!失望。
2016-12-28 1576 瀏覽
近排龍蝦熱潮遍佈日本,台灣!香港長沙彎也有一間食龍蝦既餐廳喔多謝老公帶我去食好野!All Day Lobster我們order了兩個餐- 龍蝦餐和龍蝦漢堡餐!龍蝦餐-龍蝦餐當然唔少得主菜「大龍蝦」一隻!yum!yum! 香草汁淋在龍蝦肉上面,熱噴噴香濃既汁,再配爽口既龍蝦肉!回味中!-黑松露炒蛋,其實黑松露既香味已經好棒👍,再配嫩滑既炒蛋,好味到不想說話。-炒菇龍蝦漢堡餐3件mini size既漢堡+薯條

多謝老公帶我去食好野!

All Day Lobster
我們order了兩個餐- 龍蝦餐和龍蝦漢堡餐!

龍蝦餐
回味中!
-炒菇
龍蝦漢堡餐
3件mini size既漢堡+薯條
2016-09-26
2016-12-24 1241 瀏覽
來到這間漢堡餐廳,點了三種食品。芝士炸通粉,沒想過通粉可以這樣食!黑松露意粉,有足夠的黑松露,👌!賣相不錯的美式漢堡,內涵十足,無得輸!還有一杯特飲,這餐不錯吧!
來到這間漢堡餐廳,點了三種食品。
芝士炸通粉,沒想過通粉可以這樣食!
黑松露意粉,有足夠的黑松露,👌!
賣相不錯的美式漢堡,內涵十足,無得輸!
還有一杯特飲,這餐不錯吧!
2016-12-23
  • 美式漢堡
2016-10-26 2246 瀏覽
龍蝦包出左名好久好久 想試好久好久依家餐廳唔單係食美食 仲係食裝修。無錯。同老媽子食飯你係唔會記得周圍影架。我地三條女叫左兩個餐。288一個餐 中規中矩既價錢啦。已經好足夠同夠晒飽呀為保客人衣服,餐廳會附上圍裙俾大家用。個包真心啖啖肉。同埋係有龍蝦味,非冰鮮肉味。😍好鬼正。薯條呢佢係有落芝士粉的。👏🏾都好食啵。個沙律就一般啦 食完個包佢就上埋全隻龍蝦個餐啦你睇個蟹鉗中過我塊面呀😻 肉質彈牙,鮮甜。👏🏾👏🏾👏🏾👏🏾👏🏾俾二百下掌聲,不過薯條稍多左d。見好多人食原條粟米 我下次要試。同埋d野飲呀。我老媽子係咁話食唔到咁多野唔好叫咁多😪要再番黎食😛
龍蝦包出左名好久好久 想試好久好久

你睇個蟹鉗中過我塊面呀😻
要再番黎食😛
2016-10-26
2016-10-19 1624 瀏覽
        我第一次接触龙虾包,是在14年初,那会香港还没有很多龙虾主题的小店,吃龙虾包还得等到港岛东农墟的周日市场,有个叫foodJunkie的帅哥在那里摆了个摊卖龙虾包,当时被传为“全城最佳”。只是现在回忆起来,满脑子就只有老板在做龙虾包时那专注的帅气样,当时吃龙虾包的感受却变得模糊,实在不应该。        最近听闻在长沙湾有一家店,卖全香港最贵的龙虾包,据说龙虾是每日从加拿大空运而来。于是果断前往,看看到底值不值这个价。        The  Lobster Roll(HK$288):第一口咬的时候我先试了下面包,有点不满意,面包虽然有牛油香,可有点干,没能做到恰到好处的外脆内柔,很是一般;不过一吃到龙虾肉就觉得卖这个价格是有道理的,满口的龙虾肉尽是鲜甜与弹牙,酱汁是带点柠檬清新的蛋黄酱,吃起来也不会觉得腻。龙虾肉的确出色,如果面包本身能处理得好一点,那就无敌了。