餐廳: Maison ES
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2025-05-09 175 瀏覽
A wonderful experience with french fuison cuisine, Maison ES is a hidden gem that is located in the corner of Wan Chai, Hong Kong Island. After open the entrance door, the staffs broght me into the reserved seat with warmth welcoming. The decor was like a French mansion which is decorated in Art Nouveau style, composing antiques and botanical ornaments. Moving in the food and beverage, they are helpful and knowledgeable to introduce the lunch menus and contained with huge variety of cuisine I in

Moving in the food and beverage, they are helpful and knowledgeable to introduce the lunch menus and contained with huge variety of cuisine I interested. Beginning with spot prawn, chef is skillful to merge with shrimps and scallops into umami flavour, emphasising harmony of ingredient. It is delightful to present an appetising texture whereas I never expected the taste of okra emulsion. Forward to the second plate, it is delightful for silver pomfret fillet to demonstrate the culinary skills in various flavours, sweet soy sauce, firefly squid, etc. Impressed in the tender mouthfeel of pomfret, Maison ES is successfully fascinated me either artistic sense or cuisine. Last but not least, the degustation menu included fluffy brioche and sourdough, but also rich flavours of beverage.

After serving dessert and sparkling tea, it is little bit disappointing for the panna cotta in lack of sweetness. It is matter for the food paring to represent the characteristics of ingredient. However, it didn’t perform well. Fortunately, Osmanthus Gold Oolong was a refreshment to save the narrative of degustation menu, featuring terroir and fizzy feel.

Overall, Maison ES did its endeavours on the warmth hospitality but also the excellence of culinary art. Encountering orient and occident, cuisine could be defined as innovative thoughts in the progress of cuisine.
Brioche & Sourdough
Japanese Spot Prawn
Silver Pomfret Fillet
Osmanthus Gold Oolong
Panna Cotta
題外話/補充資料: Not related to tasting event/advertisement, Maison ES is an ideal place to appreciate contemporary cuisine in the city
2025-05-09
Brioche & Sourdough
Japanese Spot Prawn
Silver Pomfret Fillet
Osmanthus Gold Oolong
Panna Cotta
一間充滿歐陸設計又帶浪漫氣氛嘅法國餐廳🇫🇷喺浪漫嘅氣氛之下品嘗法式fine dining🍽️將港式風味同法國菜結合,新元素帶出新口味🧐亦都好啱同朋友慶生又或者紀念日嚟撐吓枱腳🥂؄打頭陣係外脆內軟嘅自家製蔥油麵包🍞熱辣辣上枱蔥油味零舍濃郁😋配上自家製XO沙茶醬牛油🧈咸咸香香嘅感覺好特別😲𝄢..🎬 𝗧𝗵𝗲 "𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲"A4和牛他他係餐廳招牌菜式之一🏅將早餐常客沙嗲牛肉米嘅靈感創造咗依個菜式,嫩滑嘅牛肉他他配上沙嗲醬再拌入鵪鶉蛋同魚子醬🤩味道層次感豐富👍🏼連埋用米粉製作嘅脆片一齊食,將港式風味呈現得淋漓盡致😌𝄢..🎬 𝗘𝗴𝗴𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁充滿香港特色嘅街頭小食煎釀三寶之改良版😆酥炸咗嘅茄子炸得酥脆金黃🍆由於佢嘅口感有好大嘅變化😲所以唔講都唔知原來係茄子🤭避風塘帶出嘅微辛辣配上奶油醬汁係一件極為相襯嘅事😋𝄢..🎬 𝗧𝗵𝗲 "𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂" 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝘁𝗼𝗻平時食開嘅威靈頓牛柳入邊多數都係夾雜住黑松露🍄‍🟫今次換上咗港式菜式經常會遇到嘅柱侯醬🤔法式酥皮、柱侯醬包住牛頸脊和牛🐂依然保持嫩滑多汁💦旁邊仲有白蘿蔔伴碟,同牛係湊成一對嘅好拍檔🤝🏼𝄢..🎬 𝗛𝗼𝗿𝘀𝗲𝗵𝗲𝗮𝗱 𝗙𝗶𝘀𝗵馬頭魚食煎嘅就食得
؄
𝄢..
🎬 𝗧𝗵𝗲 "𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲"

🎬 𝗘𝗴𝗴𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁

🎬 𝗧𝗵𝗲 "𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂" 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝘁𝗼𝗻

🎬 𝗛𝗼𝗿𝘀𝗲𝗵𝗲𝗮𝗱 𝗙𝗶𝘀𝗵

馬頭魚食煎嘅就食得多,要做到立鱗去燒嘅馬頭魚我都係第一次食🤭外皮無比脆口,魚肉亦都嫩滑🤤而酸梅醬汁除咗增加胃口之外,仲可以提升魚肉嘅味道⬆️
🎬 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗖𝗮𝘂𝗹𝗶𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮

本來味道比較清淡嘅椰菜花,變成天婦羅之後口感會更加強烈🥦當然仲可以沾上法式蛋黃醬去提升味道,呢個食法都幾特別👍🏼
🎬 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅

泡芙換上菠蘿包脆皮😍內餡竟然用上70%嘅特濃朱古力,伴碟仲有可樂氣泡🍫唔會太甜,但係亦都有朱古力嘅香濃😶‍🌫️
؄
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 ➤ 8️⃣✿
2025-04-28
5 分鐘 (堂食)
2025-04-30 116 瀏覽
餐廳環境雅致,裝潢別緻,營造出舒適嘅用餐氛圍。餐廳主打獨特法式融合料理,菜式創新,味道獨特,特別適合舉辦小型婚宴或慶生約會,無論係與摯愛或親友相聚,都係一個非常適合嘅地方ღ Soup du Jour龍蝦湯選用新鮮龍蝦,湯底濃郁,口感滑順ღ Tomato Variations -VEG-tartare. mousse. gelée. crumbs 好精緻嘅蕃茄菜式,好有創意有番茄塔塔、慕斯、果凍及餅屑味道酸甜清新~一次過體驗番茄🍅唔同風味ღ Portobello Pithivier -VEG-stuffed with mushroom duxelles. savoy cabbage . truffle emulsion大啡菇餡餅,內餡有滿滿嘅香菇同捲心菜,外層酥脆,搭配黑松露醬汁,令人回味無窮ღ Tiger Prawn - Chefs Recommendation - DF- hand crafted tagliolini. Singapore style chili egg sauce coriander cress虎蝦肉質肥厚,鮮味十足❗️自家製意大利麵口感爽彈,而且掛滿新加坡辣醬汁,
餐廳環境雅致,裝潢別緻,營造出舒適嘅用餐氛圍。

ღ Soup du Jour
龍蝦湯選用新鮮龍蝦,湯底濃郁,口感滑順

ღ Tomato Variations -VEG-
好精緻嘅蕃茄菜式,好有創意
有番茄塔塔、慕斯、果凍及餅屑
味道酸甜清新~
一次過體驗番茄🍅唔同風味

ღ Portobello Pithivier -VEG-

虎蝦肉質肥厚,鮮味十足❗️自家製意大利麵口感爽彈,而且掛滿新加坡辣醬汁,香辣又惹味

ღ 玫瑰茶|Cappuccino

今次同朋友係復活節過嚟
佢哋嘅甜品好應節呀😍
係復活蛋造型嘅甜品
好味又打卡~

鳥巢🪹用咗炸麵線整,好脆口
完完全全可以成個食晒,好滿足😌
2025-04-24 111 瀏覽
隱身在灣仔靜謐的電氣街的法式料理餐廳~裝潢典雅充滿歐式浪漫感~提供滿有創意的精緻法式料理💗感到是浪漫約會的好去處喔~晚餐($780)可選Appetiser + Main Course 各一,多款菜式都把亞洲食材和地道風味跟法國菜融合呢💗令人耳目一新呢~⭐️Bread餐前奉上了法式蔥油麵包🥖塗上以混和了沙茶和XO醬的牛油~入口熱烘烘,帶有鹹香~香氣迫人。❣️ Appetiser⭐️ The "Tartare"以港式沙爹牛米作靈感的菜式~採用了A4和牛的肩胛小排,伴以鵪鶉蛋丶微有咸香的魚子醬和沙爹醬汁~豐富了味道💗旁邊有米粉製作的脆脆片~跟和牛他他一起吃,輕脆鮮香,肉質超鮮嫩!那恰到好處的口感令人回味。⭐️ Langoustine以蝦醬鮮魷作靈感的菜式~賣相十分精緻~以墨魚製作出爽滑彈牙的麵條~伴以龍蝦肉和三文魚籽,再配以港式蝦醬和奶油調製的醬汁💗令鮮味更上一層。❣️Main⭐️ The "Wagyu" Wellington 店家的Signature菜式!本身是牛控,令我超期待的~威靈頓牛柳用了牛頸脊和牛~加入了少許港式柱侯醬汁~牛柳粉嫩誘人,以金黃香脆酥皮裹著,裡面保持了鮮嫩多汁,口感一流。平衡搭配

⭐️Bread

❣️ Appetiser

⭐️ The "Tartare"

⭐️ Langoustine

❣️Main

⭐️ The "Wagyu" Wellington
店家的Signature菜式!本身是牛控,令我超期待的~威靈頓牛柳用了牛頸脊和牛~加入了少許港式柱侯醬汁~牛柳粉嫩誘人,以金黃香脆酥皮裹著,裡面保持了鮮嫩多汁,口感一流。平衡搭配了清爽度十足的白蘿蔔和西蘭花苗~吃得人很滿足!

⭐️ Horsehead Fish
馬頭魚的魚鱗片炸至輕脆無比,而魚肉仍保持嫩滑多汁!配以酸甜清爽的酸梅醬汁,魚香滿滿口感佳,很有風味。

❣️Side Dish +$78

⭐️Chilli Cauliflower Tempura
椰菜花天婦羅炸至金黃誘人,外面裹著一層薄薄的脆漿,入口酥香爽脆,香甜美味。

❣️Dessert +$108

⭐️ Chocolate Choux
美美的泡芙!配上Valrhona 朱古力奶油 丶70%特濃朱古力蛋白酥和可樂氣泡~充滿朱古力濃香。

⭐️The "French Toast"
感覺是西多士的變奏版💗 金黃香脆的
多士磚,配以花生醬糖漿薄片和港式奶茶口味的冰淇淋🍦整個配搭令人驚喜!

用餐優惠
試食活動
餐廳環境高貴優雅 約會慶祝都好適合!!💘佢哋以法式烹調方式 從中帶出香港特色個人覺得Pigeon 真係 好!好 !味!😭🫶🏻肉質好嫩 脆卷包住鵝肝同松露醬 好香脆!威靈頓牛柳的酥皮充滿牛油香牛肉軟腍 而且有白蘿蔔為伴碟八爪魚面頭用了叉燒醬汁 好特別嘅配搭!!感覺好似食緊叉燒咁~配搭埋龍蝦汁食更好味甜品幾有驚喜!! French toast 加上花生醬配上奶茶味雪糕 形造出鴛鴦嘅味道~仲有奶茶味馬卡龍!! ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡➳ The Classic Tasting MenuL'amuse BoucheAlaskan King CrabPigeonOctopusThe "Wagyu" WellingtonThe "French Toast"Petit Fours
餐廳環境高貴優雅 約會慶祝都好適合!!💘
佢哋以法式烹調方式 從中帶出香港特色
個人覺得Pigeon 真係 好!好 !味!😭🫶🏻
肉質好嫩 脆卷包住鵝肝同松露醬 好香脆!
威靈頓牛柳的酥皮充滿牛油香
牛肉軟腍 而且有白蘿蔔為伴碟
八爪魚面頭用了叉燒醬汁 好特別嘅配搭!!
感覺好似食緊叉燒咁~
配搭埋龍蝦汁食更好味
甜品幾有驚喜!! French toast 加上花生醬
配上奶茶味雪糕 形造出鴛鴦嘅味道~
仲有奶茶味馬卡龍!! ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡

➳ The Classic Tasting Menu
L'amuse Bouche
Alaskan King Crab
Octopus
The "Wagyu" Wellington
The "French Toast"
Petit Fours
2025-04-20 598 瀏覽
於灣仔星街發掘到一間精緻的法國餐廳,室內呈現柔和的法式風格,適合打卡或約會🥰特地在復活節假期中午一訪,點了3 course menu ($358) 先來熱烘烘的麵包,小圓甜餐包鬆軟且奶香味足,酸種麵包亦帶嚼勁 - Soup du Jour - 🍴King Crab Meat皇帝蟹肉配蛋白奶凍,以柚子胡椒蛋黃醬及紹興酒泡沫調味,微辣,配以米餅食用 🍴Tomato Variations以西班牙牛心蕃茄製作而成,以分子料理的形式呈現蕃茄湯的不同狀態及味道,非常特別 - le plat - 🍴French Quail法式烤焗鵪鶉配以香醋無花果醬、紅菜頭及香甜番薯泥 🍴Threadfin Fillet帶點咸鮮、肉質結實的馬友魚,沾上牛油甜醬油 - le dessert - 🍴Dessert du Jour復活節限定甜品,以復活蛋的造型呈現,中間為椰香十足的椰子mousse及芒果蓉 ,還配了酸甜清爽的熱情果雪葩 Coffee or Mariage Frères tea (+$28)選了breakfast tea and mint tea, 附了一粒榛子朱古力

- Soup du Jour -

🍴King Crab Meat

🍴Tomato Variations

- le plat -

🍴French Quail
法式烤焗鵪鶉配以香醋無花果醬、紅菜頭及香甜番薯泥

🍴Threadfin Fillet
帶點咸鮮、肉質結實的馬友魚,沾上牛油甜醬油

- le dessert -

🍴Dessert du Jour

2025-04-20
  • French Quail
  • Dessert du Jour
  • Bread
2025-04-19 53 瀏覽
最近同閨蜜去品嘗法式料理,設計典雅,門口擺放著鮮花和單車,營造如法式般的氛圍👒法式Fine Dining 加入創新元素,西式菜式中同時帶有香港特色味道,晚餐($780)可選Appetiser +Main Course 各一💓bread◽️蔥油麵包🥖配上XO醬汁和沙茶醬牛油,味道好有驚喜💓Appetiser◽️ The Beef Tartare一道精緻前菜,A4等級和牛肉他他搭配oscietra 魚子醬清新的溏心鵪鶉蛋並配以香脆的米粉脆片,口感層次豐富◽️ Langoustine麵條由墨魚製成好爽口,醬汁以奶油醬、蠔油、蝦醬打製成的泡沫,龍蝦肉和三文魚籽,鮮甜美味💓 Main◽️ The "Wagyu" Wellington-Maison ES Signature金黃香脆酥皮裹著,威靈頓牛柳,以牛頸脊和牛配合港式柱侯醬汁,牛柳鮮嫩多汁令人回味◽️Horsehead Fish馬頭魚的魚鱗片超香口,外酥內嫩,肉質細膩與的酸梅醬汁,清新微妙💓Side Dish +$78◽️Chilli Cauliflower Tempura椰菜花天婦羅炸至金黃誘人,外面裹著一層薄薄的脆漿,入口酥香爽脆,香甜美味💓 Des

法式Fine Dining 加入創新元素,
西式菜式中同時帶有香港特色味道,
晚餐($780)可選Appetiser +
Main Course 各一

💓bread
◽️蔥油麵包🥖配上XO醬汁和沙茶醬牛油,味道好有驚喜

💓Appetiser

◽️ The Beef Tartare
清新的溏心鵪鶉蛋並配以香脆的米粉脆片,口感層次豐富

◽️ Langoustine

💓 Main
金黃香脆酥皮裹著,威靈頓牛柳,
以牛頸脊和牛配合港式柱
侯醬汁,牛柳鮮嫩多汁令人回味

◽️Horsehead Fish
馬頭魚的魚鱗片超香口,外酥內嫩,肉質細膩與的酸梅醬汁,
清新微妙

💓Side Dish +$78
◽️Chilli Cauliflower Tempura

💓 Dessert +$108
◽️Chocolate Choux
美美的泡芙!配上 Valrhona 朱古力奶油、70%特濃朱古力蛋白酥和可樂氣泡~濃濃的朱古力香味

◽️The "French Toast"
感覺是西多士的變奏版 金黃香脆的
多士磚,配以花生醬糖漿薄片和港式奶茶口味的冰淇淋 整個配搭令人驚喜!

好欣賞廚師對每道菜都好用心思,菜式好精緻,呢度仲可以辦行特色小型婚宴亦好合適來慶生/約會
2025-03-15 780 瀏覽
朋友介紹,試一間未食過嘅餐廳。餐廳位置係星街行上一條斜路上面,門面唔算搶眼,不過入到去就眼前一亮,佢裝修得好有氣氛,好似去咗外國食飯咁。Hokkaido Scallop Carpaccio頭盤嘅擺盤好靚,啲北海道帶子好鮮甜,食到海洋嘅味道。Grouper主菜嘅鱸魚係用蒸嘅方式處理,非常鮮味,另外佢係用粥嚟做醬汁,既特別又美味。French Quail另一道主菜鵪鶉都燒得好靚,肉質鮮嫩又有肉汁。Dessert du Jour甜品嘅擺盤更加靚,味道都好好。整體而言,呢間餐廳有外貌又有實力,非常難得!
朋友介紹,試一間未食過嘅餐廳。

Hokkaido Scallop Carpaccio
頭盤嘅擺盤好靚,啲北海道帶子好鮮甜,食到海洋嘅味道。

French Quail
另一道主菜鵪鶉都燒得好靚,肉質鮮嫩又有肉汁。

Dessert du Jour
甜品嘅擺盤更加靚,味道都好好。

整體而言,呢間餐廳有外貌又有實力,非常難得!

2025-02-20
2025-03-09 673 瀏覽
Maison ES (灣仔)📍 地址: 灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖💬 簡介: Maison ES 係我一直想試嘅餐廳,但因為佢地點唔係好就腳,位於灣仔一條斜路上,所以一直拖到今日。趁住 restaurant week 有 $298 嘅 lunch set,終於可以去試下啦!餐廳環境唔錯,設計得幾雅致,坐落喺斜路上都幾靜。我哋揀咗帶子做頭盤,味道算係新鮮,配埋三文魚籽同 smoked potato espuma,食落去都幾好味。主菜我揀咗 Roasted French Quail,燒得好香,但得半隻真係唔夠喉。我朋友就叫咗 steamed grouper,佢話個魚好滑,配埋蟹嘅 congee sauce,味道鮮甜,但有啲似食緊中式嘅菜,真係做到中法 fusion!至於甜品,原本想試 chocolate mousse 配椰子雪糕,但我哋落單時已經冇曬,餐廳轉咗 sweet potato 配玄米茶雪糕。sweet potato 上面覆蓋著一層香脆嘅焦糖薄片,但個人覺得配咁大舊 sweet potato 好似塊焦糖可以厚返 d,如果唔係真係好似食緊就蕃薯咁。總體嚟講,Maison ES
Maison ES (灣仔)
📍 地址: 灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖

總體嚟講,Maison ES 嘅食物同環境都唔錯,但份量真係少得過份,唔夠飽實在有啲失望。

👍 推薦指數:
味道:⭐⭐⭐⭐ (5星為最滿意)
環境:⭐⭐⭐⭐⭐
服務:⭐⭐⭐⭐⭐
性價比 :⭐⭐⭐⭐⭐
2025-03-02 665 瀏覽
灣仔新派法國菜Maison ES🍽融合法國菜和亞洲食材,東方味道加法國菜的精緻擺盤。餐廳歐陸設計帶浪漫氣氛, 慶祝生日聚會不錯的選擇🎂🔹️餐前小食法式麵包配xo醬和沙茶醬牛油🧈北海道帶子併三文魚籽🔹️Alaskan King Crab🦀阿拉斯加帝王蟹粥海螺,蟹肉,粥汁,併白胡椒泡🔹️Pigeon乳鴿鴿胸肉,油封低溫烹調,配鵝肝醬併​​蜜餞雪茄,醬汁融合了中式酸甜醬的味道🔹️Octopus章魚用備長炭和叉燒汁烤焗,配上龍蝦汁泡沫🔹️"Wagyu" Wellington招牌菜威靈頓和牛,牛肩肉外包著薄薄酥皮酥,用上柱侯牛腩醬汁併上蘿蔔配菜🔹️"French Toast" 甜品「法式吐司」🧇花生醬,金黃漿。港式奶茶雪糕 和 Macaroon這間法國菜好有心思地呈現每一道菜,多重口感並帶中式元素,好有驚喜😃Maison ES 📍灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
灣仔新派法國菜Maison ES🍽

🔹️餐前小食
法式麵包配xo醬和沙茶醬牛油🧈
北海道帶子併三文魚籽

🔹️Alaskan King Crab🦀
阿拉斯加帝王蟹粥
海螺,蟹肉,粥汁,併白胡椒泡

🔹️Pigeon
乳鴿鴿胸肉,油封低溫烹調,
配鵝肝醬併​​蜜餞雪茄,醬汁融合了中式酸甜醬的味道

🔹️Octopus
章魚用備長炭和叉燒汁烤焗,配上龍蝦汁泡沫

🔹️"Wagyu" Wellington

🔹️"French Toast"

Maison ES

用餐優惠
信用卡優惠
  • 餐包
  • Petit Fours
一直很喜歡灣仔這間法式fusion餐廳🇫🇷 知道最近他們推出了新的午市餐單便立即和友人相約來個優雅lunch date🍴✨.午市餐單Le déjeurer Parfait ($358/pp)包括前菜、主菜和甜品🍴 前菜Tiger Prawns新鮮爽口,配上火龍果、椰子水、泰式辣汁,擺盤極美同時非常開胃🦐 Onsen Egg 底下是蘆筍天婦羅,與芝士泡沫、菇菌一起吃充滿層次!主菜非常推介Dual of Duck (+$85),一邊是粉嫩的鴨胸,另一邊是鵝肝配上油封鴨腿,點上櫻桃鴨肉醬汁味道平衡又美味🦆 Threadfin Fillet配上備長炭烤的八爪魚,非常香口!最後甜點是Dessert du Jour及Cheese Platter,尤其喜歡餅乾配芝士和蜜糖的組合🍯

午餐
2025-02-03 824 瀏覽
法式浪漫風格,環境氣氛同食物質素都唔錯,今次約朋友嚟慶祝,叫咗three-course lunch Menu—前菜—🔵Tiger Prawns以虎蝦為主軸,搭配火龍果、姜檸泡泡、椰子水同南普里克辣椒醬,再配上墨魚米脆,感覺好清新,充滿東南亞風味🤩🔵Onsen Egg有特色嘅前菜,用溫泉蛋配上蘆筍天婦羅、法式碎蘑菇和帕馬森泡沫,再淋上紅酒汁,口感豐富有層次😋—主菜—🔵Threadfin Fillet香煎長鰭魚柳肉質厚實,配燒八爪魚、帶微辣西班牙香腸同馬鈴薯泡沫,簡單配搭非常惹味🔥🔵Spanner Crab Pasta以自家制蛋意大利面作為基底,搭配鮮甜蟹肉和砂勞越黑椒醬,辣辣地好惹味🥰—甜品—🔵Dessert du Jour - Chocolate Puff最後梗系要叫埋甜品啦,泡芙表面脆脆地,口感輕盈😍🔵Fromagerie Antony Cheese Platter 精選由法國芝士名店Antony既各種芝士,搭配葡萄、松露蜜糖同脆麵包,口感豐富,好滿足😋

—前菜—
🔵Tiger Prawns

🔵Onsen Egg

—主菜—
🔵Threadfin Fillet

🔵Spanner Crab Pasta

甜品
最後梗系要叫埋甜品啦,泡芙表面脆脆地,口感輕盈😍

2025-01-31 887 瀏覽
法式浪漫優雅餐廳Maison ES多年前嚟過呢間餐廳活動,但未正式食過今日同朋友嚟享受吓靜靜地嘅午餐餐廳外牆猶如法國住宅,忍不住打卡餐廳內擺放著藝術珍品及古董沙發佈置優雅,復古又浪漫在這裡拍復古婚紗一定很美先嚟一杯 Mindful Sparks Premium Sparkling Tea我點選的味道是White Peach Earl GreyEscargots法國田螺是法國美食中最具代表性的菜色之一用蒜蓉、香草、牛油同薯蓉一齊焗香做頭盤Tiger Prawns帶有微辣的虎蝦,有醒胃效果,好驚喜😊配合清甜火龍果一起吃,口感彈牙爽口又清新Onsen Egg夢幻般的泡沫其實是半熟蛋蓋著蘆筍天婦羅和法式炒雜菌,味道相當爽脆清甜!不錯!Dual of Duck煙鴨胸伴鵝肝,沾少少香甜嘅車厘子醬和鵝肝一起吃,剛好解膩又能帶出鵝肝嘅油香味食埋軟嫩嘅煙鴨胸更是滿足Spanner Crab Pasta貴妃蟹意粉,賣相以為好普通點知係全餐最好味嘅一道菜😍每條意粉都充滿自家製醬汁,勁滋味!Dessert自家製嘅奶茶味雪糕因為我唔食得奶,呢度甜品就無份食啦😆整體嚟講餐廳環境好優美,好喜歡!好值得嚟影吓相,或者
法式浪漫優雅餐廳Maison ES

多年前嚟過呢間餐廳活動,但未正式食過
今日同朋友嚟享受吓靜靜地嘅午餐

餐廳外牆猶如法國住宅,忍不住打卡
餐廳內擺放著藝術珍品及古董沙發
佈置優雅,復古又浪漫
在這裡拍復古婚紗一定很美

我點選的味道是White Peach Earl Grey

Escargots
法國田螺是法國美食中最具代表性的菜色之一
用蒜蓉、香草、牛油同薯蓉一齊焗香做頭盤

Tiger Prawns
帶有微辣的虎蝦,有醒胃效果,好驚喜😊
配合清甜火龍果一起吃,口感彈牙爽口又清新

夢幻般的泡沫其實是半熟蛋蓋著蘆筍天婦羅
和法式炒雜菌,味道相當爽脆清甜!不錯!

Dual of Duck
煙鴨胸伴鵝肝,沾少少香甜嘅車厘子醬
和鵝肝一起吃,剛好解膩又能帶出鵝肝嘅油香味
食埋軟嫩嘅煙鴨胸更是滿足

Spanner Crab Pasta
貴妃蟹意粉,賣相以為好普通
點知係全餐最好味嘅一道菜😍
每條意粉都充滿自家製醬汁,勁滋味!

Dessert
自家製嘅奶茶味雪糕
因為我唔食得奶,呢度甜品就無份食啦😆

整體嚟講餐廳環境好優美,好喜歡!
好值得嚟影吓相,或者浪漫一番!
午餐亦相當美味,唯獨是份量不足
剛看到的二人份量
完全唔夠飽🤣最啱雀仔肚嘅女仔
又想減肥又想食好嘢就最啱啦🤭
食完都無罪惡感🤭

Maison ES
灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
2025-01-31 759 瀏覽
今日去咗一間多套電視劇電影,當中包括當中不少人追看,新聞女王嘅拍攝取景場地🫢,位於灣仔一條小斜坡上面嘅Maison ES 。餐廳裝潢浪漫,充滿法國復古風情,加上打卡位處處📸,好適合情侶打卡,慶生約會🥰。咁靚嘅地方,唔好以為一定收得好貴,佢地嘅 3 course lunch 都唔洗四百蚊,價格好親民😍。Le déjeuner parfait $358/pp🌟entréeTiger Prawns切成粒狀嘅虎蝦🦐配搭埋紅白色嘅火龍果肉,上面加咗泰式辣醬,最底加咗椰青水🥥,口感特別得嚟又好好味😋。Onsen Egg特別之處係溫泉蛋下面加咗天婦羅蘆筍和碎菇粒,食到濃郁蛋味之餘,加埋香脆口感,層次感好豐富😍。✨Chilli Cauliflower Tempura +$78估唔到天婦羅椰菜花🥦又幾惹味,外厝卜卜脆但入面仍然係鮮嫩多汁,配埋惹味嘅辣醬🌶,再好食幾倍😋。🌟mainThreadfin Fillet馬友魚🐟,肉質嫩滑,魚味濃郁;薯蓉薯味及牛油味重,口感幼滑🥰;伴碟仲有口感彈牙嘅八爪魚粒🐙,同理混有辣肉腸嘅蕃茄蓉😋。Spanner Crab Pasta意粉🍝煮得啱啱好,彈牙有嚼勁,蟹肉🦀用

Le déjeuner parfait $358/pp

🌟entrée

🌟main
Threadfin Fillet

Spanner Crab Pasta
意粉🍝煮得啱啱好,彈牙有嚼勁,蟹肉🦀用咗咖啡蟹,肉質鮮美,口感有啲似龍蝦。

🌟dessert
Dessert du Jour
是日甜品係芒果布甸🥭配上椰子雪糕🥥,

呢個甜品就非常豐富,蜜糖🍯加黑松露🍄,幾塊又薄又脆嘅麵包配上黑松露蜜糖;另外有3️⃣款唔同嘅芝士🧀,味道由淡到濃;另外仲有合桃、提子🍇同埋朱古力🍫。

Mindful Sparks Premium Sparkling Tea +$38
White Peach Earl Grey & Yuzu Genmaicha
一隻係白桃味🍑Earl Grey,一隻係柚子味🍊玄米茶,兩款都係有氣嘅茶,DuckGor🦆就覺得非常好飲😋。

2025-01-10
午餐
📍 Maison ES🌏 灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖📝 9/10Maison ES位於香港灣仔的法式餐廳🍽️,以其獨特的法式融合料理✨而聞名。餐廳的外觀設計典雅🎨,門口擺放著百合花🌸和單車🚲,營造出如法式小酒館般的氛圍。進入餐廳後,您會被其優雅的佈置所吸引,水晶吊燈和古典藝術品隨處可見,讓人感受到濃厚的歐式風情🌍。餐廳提供的菜單包括創意法國菜🥖,侍應生會詳細介紹每道菜,讓用餐體驗更加愉快😋。是慶祝特別場合的理想地點🎉,特別是生日🎂或紀念日💖。🌟🌟 The Beef Tartare這道牛肉他他選用鹿兒島 chuck-rib🐄,搭配 oscietra 魚子醬🐟和溏心鵪鶉蛋🥚,淋上香港風味的沙爹醬,並配以香脆的米粉脆片,呈現出獨特港式風味,創意十足! 🎨🌟🌟 Pigeon用白滷水醃製的鴿胸🕊️,再配上內有油封鴿腿肉的鵝肝醬春卷,用到喼汁和淮鹽作汁醬,完美呈現出酒樓燒乳鴿概念。鴿胸粉嫩嫩滑😋與醬料配搭融合。 ✨Tiger Prawns這道以虎蝦為主角🍤,結合了清新的薑青檸泡沫和香甜的椰子水🥥,帶來獨特的熱帶風味🌴。nam prik 辣椒醬🌶️為菜品增添了微妙的辛辣感,讓整體呈現出多層次的風

📍 Maison ES
🌏 灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
📝 9/10

🌟🌟 The Beef Tartare

🌟🌟 Pigeon

Tiger Prawns
這道以虎蝦為主角🍤,結合了清新的薑青檸泡沫和香甜的椰子水🥥,帶來獨特的熱帶風味🌴。nam prik 辣椒醬🌶️為菜品增添了微妙的辛辣感,讓整體呈現出多層次的風味體驗! 🌈

Onsen Egg
這道溫泉蛋🍳精緻的素食,搭配蘆筍天婦羅和什菌🍄,滑嫩的溫泉蛋與香濃的 parmesan cheese 🧀泡沫增添了奶香風味,而 madeira 酒汁🍷則為整道菜帶來了平衡。