2022-12-21 663 瀏覽
本來想去一間新開的咖啡店,但要排長龍,所以便放棄了. 我們便去返我們時常去的咖啡店. 咖啡都幾好, 又不貴,合理價錢. 又可以選擇不同的麵包或蛋糕, 我覺得幾好. 其實這品牌在香港已有很多分店,我比較喜歡去西營盤這一間,因比較坐得舒服,店舖大一些. 我叫了一杯Americano 再加一杯double espresso (例牌).因冇食午餐,所以我便叫了一份吞拿魚牛角包. 吞拿魚的分量非常多,再加兩片新鮮蕃茄,牛角包也是很美味. 本來一個牛角包只是$20, 連吞拿魚, 便變了$40. 但我覺得物有所值. 這裏的員工, 個個都非常友善. 我享受了一個悠閒的咖啡時間.
吞拿魚牛角包
吞拿魚牛角包
2022-09-15 472 瀏覽
開學後, 送左小朋友返學有個幾鐘休息下!😎 相約啱傾媽媽坐低吹下水!😎揀左間坐得舒服啲既 cafe! 叫杯 mint tea, 可以 refill 熱水, 變相好抵飲, 可以飲好多杯!🤣另外叫左條 cheese stick🧀 沒有太大期望, 但驚喜地好好食, 店方 reheat 左, 微暖, 但濃芝士味同外脆內軟! 好好食!友人叫左牛角包, 同樣外脆內軟, 唔太油, 一樣推介!!!地址 : Maison Eric Kayser西環西營盤高街75號地舖評分 : 9/10

友人叫左牛角包, 同樣外脆內軟, 唔太油, 一樣推介!!!

地址 : Maison Eric Kayser
西環西營盤高街75號地舖
評分 : 9/10
2022-09-08
2022-07-12 421 瀏覽
本来想买了面包就走,发现有breakfast set,可颂+黑咖啡$35,环境也很舒服,人不多,可以悠闲吃个早餐看看书。Staff也很热情。 尝过他家Sourdough还有甜点,印象蛮不错的。下次试试简餐啦。
Croissant
Croissant
2021-06-17 1121 瀏覽
朝早行過西環, 見到有間法式Cafe。店舖入面包選擇款式多但唔係自設工廠。都係中央廚房整好運送到店舖。所以麵包並不是非常突出,感覺一般。我哋兩個人分別叫咗牛角包同埋法包+2杯咖啡。咖啡中規中矩,麵包基本上同bread talk水準冇乜分別。
朝早行過西環, 見到有間法式Cafe。

我哋兩個人分別叫咗牛角包同埋法包+2杯咖啡。

2020-06-19 1649 瀏覽
本身好期待試呢間麵包店⋯入到去簡咗朱古力忌廉丹麥酥,好大件好吸引。因為堂食既關係,由托盤換咗細碟,基於件包真係好大件,所以個碟真係顯得好細⋯最後好唔好意思食到成枱到係。至於味道方面,味道都還可以,但已經冇酥脆感,甚至覺得有少少韌,感覺不太新鮮⋯好!失!望!如果可以加熱應該會比較好吧。但由於已經食過,衛生問題就冇叫店舖加熱再試。至於杯飲品就叫咗杯凍既朱古力咖啡,咖啡味較淡,不太合適我既口味。總括而言,真係令人好!失!望!

總括而言,真係令人好!失!望!

2020-06-19
2020-03-01 1201 瀏覽
源於法國嘅著名糕點大師Eric Kayser黎左香港開分店,見到佢係香港愈開愈多舖,襯果日WFH食晏時間就落去買個包食再繼續努力,同埋買定啲食材準備weekend摺在家中!位處於西營盤西餐廳林立嘅高街,開設一間源於法國嘅著名麵包店跟成條街嘅主題都幾match!舖頭面積外面睇落去唔算大,但原來入面都好深,有唔少座位!舖分開幾部分,近門口為麵包地區,入面有甜點、咖啡同埋收銀區域,再入面就係供客人堂食chill下嘅地方!麵包種類繁多,有牛角包、曲奇、cupcake同埋長法包,甜點方面都有唔少。Croissant($20)無餡牛角包,味道方面麵包帶有豐富嘅牛油味,外表焗到脆脆的,但可能因為唔係新鮮出爐就食,味道硬係唔係太突出,但整體都是滿意的。Almond Croissant($24)嗯,呢個包係我較為失望的...佢同之前個牛角包雖然都係外層好脆口,甜度都算係適中,但入面就係較失望嘅環節,因為好散....一咬入去就散晒,相對起淨牛角包,呢個包真係相對失色...Malesherbes Baguette ($27)長法包太長,影相唔夠靚所以我決定用麵包舖display算啦。以法包黎講,其實都係普普

Croissant($20)

Almond Croissant($24)

Malesherbes Baguette ($27)
長法包太長,影相唔夠靚所以我決定用麵包舖display算啦。以法包黎講,其實都係普普通通,硬又唔夠出面嘅硬,入面都唔係太有味,不過好彩果晚整左個蕃茄湯,拎黎點都可以接受!

整體都係普普通通,價錢中上,可以一試但要慕名而來食就可以等順路先啦
2020-02-28
外賣自取
2020-02-29 770 瀏覽
一直都很喜歡各種蛋糕,這家的真的好好吃,雖然有點點甜,費南雪好像是這麼音譯回來,是綿軟的蛋糕,油很高,但是很好吃,cookie也很好吃,料都很足,有巧克力,堅果!
如果要找間Cafe悠閒地喝著咖啡和吃件甜點地渡過一個下午,西營盤絕對是我慢活的首選。原因無他,就是尤其喜愛這邊比較西化的環境,像這天預留了一個下午好好慢活,放慢生活節奏,我還是提出了想要到西營盤的想法,特意地跟著Google Map去了數間瞧瞧,但還是覺得不太合心意。結果偶然路過Maison Eric Kayser,從門面裝潢到內在的餐桌餐椅、烘烤甜點等都乎合理想的風格和路線,於是決定將這個午後時光交托給Maison Eric Kayser。門口旁邊有售賣麵包,不過還是甜點的外觀略勝一籌,這個區域倒是果醬較比能吸引到我,最近真的沉迷於蜂蜜和果醬製品上,好吃又健康。店內以簡潔的裝潢為主,白色的牆身配上原木色的餐椅,雲石面的餐桌更令整間Cafe的格調提升了一個層次。有別於一般只接受現金付款的小店Cafe,讓我很喜歡的一點是Maison Eric Kayser提供八達通和信用卡等電子付費方式,大大節省了現金找續的時間和出錯的機會。Maison Eric Kayser其實是一間國際連鎖式的咖啡店,在香港共有8間分店,分店網絡主要集中在香港島,尖沙咀是九龍區唯一的分店。每一間分店都走精品路線,風

Maison Eric Kayser其實是一間國際連鎖式的咖啡店,在香港共有8間分店,分店網絡主要集中在香港島,尖沙咀是九龍區唯一的分店。每一間分店都走精品路線,風格倒是很接近,但在裝潢卻有微細的差異,因此到不同的Maison Eric Kayser分店會有不一樣的感覺。

一心打算吃件甜點和喝杯咖啡,沒想到Maison Eric Kayser正正提供一個全日供應的Sweet Break Set,只需要HK$55就能享用一件蛋糕和一杯咖啡,實在是非常划算。因為一件蛋糕基本上就已經要HK$38-42不等的價錢,咖啡則是HK$30-40不等的價錢,所以只要HK$55的Sweet Break絕對是下午茶的首選。
Caramel Macchiato

Caramel Macchiato帶有一個小巧的心形Latte Art,說不上很特別但每次看見Latte Art總會讓人心情份外開朗。入口細滑的咖啡流過口腔,焦糖的甜度適中,與咖啡的味道互相配合,沒有任何一方奪去對方的味道,實屬表現不錯的Caramel Macchiato。
Flat White
Flat White

Flat White沒有Latte Art,而且一看就見到很厚的奶泡,這杯其實應該算是Latte吧?這杯倒是讓我有點失望的。但如果以一杯Latte去評價,其實也是不錯的水準,價錢來說都很經濟,至少比那些大型連鎖的咖啡店要好。
Lemon Tart

甜品方面選了賣相精緻的檸檬撻,清香的檸檬味聞到已經覺得十分提神,檸檬味不會太酸,能夠和順地融入甜點當中。食撻最著重其餅皮是否夠鬆化,而這裡的餅底十分鬆脆,但切開後又不會散開成碎,酸酸甜甜的檸檬撻完全沒有負擔,吃畢整個也不會覺得膩。
Chocolate & Hazelnut Cake

朱古力榛子蛋糕也是光聽到名字就覺得一定是好吃的蛋糕,頂部還有原顆的榛子作裝飾,強糕被脆皮的榛子朱古力包裹著,形成了外脆內軟的口感。入口滿是朱古力和榛子的香氣,細滑的榛子朱古力令人欲罷不能,兩者結合起來實在是無敵的配搭。
2019-06-22
Lemon Tart
Chocolate & Hazelnut Cake
2019-06-07 825 瀏覽
無留意都唔知原來#高街 開左呢間cafe (仲要全港分店都唔少!)一開始俾佢琳瑯滿目既麵包吸引🥖🥐 款式超多!不過後來見到有我最鍾意既#Raspberry 🤤經店員推薦下叫左set 任選一款甜品跟咖啡都只係$5️⃣5️⃣!! (甜品單價就已經要$42!)呢個Tart真係好岩我心水😍 滿滿既Raspberry再加#開心果 cream! 而且甜度剛好 配上咖啡勁滿足🥰Chicken & Avocado Sandwich ($26) 入面既餡料絕對對得住呢個價錢 每啖都食到雞肉同#牛油果🥑🌟佢既whole cake價錢都唔貴 大約二百蚊鬆d就有 下次要㨂#生日蛋糕 又多個選擇🤤☕高街呢間店座位都唔少 同朋友黎傾下計hea下都唔錯!👍
一開始俾佢琳瑯滿目既麵包吸引🥖🥐 款式超多!
不過後來見到有我最鍾意既#Raspberry 🤤
☕高街呢間店座位都唔少 同朋友黎傾下計hea下都唔錯!👍
2019-05-20 397 瀏覽
話說食完pizza 嗰晚,仲係覺得唔夠喉😂😂,想整多件甜品落肚🙈🙈,無人陪我食之下😢,我嚟到呢間買個檸檬撻返屋企。😬行入去嘅時候成間舖都係麵包味,好香,好似去咗外國啲bakery shop 咁,其實我之前都去過,但感覺無咁誇。😛喺bakery 味底下,只係買咗一個撻我覺得我好叻hehe係幾好食嘅,個檸檬部分頗酸,但中間舊cream 完全幫到手用佢嘅甜味中和個酸味。仲有就係曲奇餅底都唔錯。可以再買!😬🥰
喺bakery 味底下,只係買咗一個撻我覺得我好叻hehe

外賣自取
2018-12-24 665 瀏覽
Went here randomly.Had the croque monsieur sandwich and pumpkin feta cheese quiche.The quiche was too soggy and sweet for  my liking and you couldn't really taste the feta.The croque monsieur fared better but not as cheesy as hoped.It was crammed with a lot of decent ham.The items were not too salty but they left me thirsty all afternoon.
Went here randomly.