2024-04-15 74 瀏覽
朋友住東涌,介紹我黎呢間餐廳,星期日一齊食下美食,談下心。餐廳設計得很有熱帶風情,用上大量的的幾何線條,望落去舒適高雅。朋友來過,所以由佢拍板,點了Mix Cold Mezze 凍開胃菜拼盤鷹嘴豆蓉好幼滑,仲有芝麻嘅香氣同埋檸檬的酸香。煙燻茄子蓉,烤過的茄子加埋橄欖油、蒜頭同其他香料混合,食落去有煙燻味,十分特別;炭烤紅椒核桃蓉,濃郁嘅紅椒味道加埋磨碎的堅果幼粒,味道很夾。新鮮薄荷乳酪蓉,濃郁嘅乳酪,食落似忌廉濃厚幼滑,但卻無負擔,永遠都係我至愛。配埋Pita bread,大家都極速清碟。炭烤八爪魚八爪魚很柔軟,充滿鮮味,很有驚喜。醬汁有乾番茄,黑橄欖,橄欖油,味道豐富有層次。呢道菜真的必點!綜合燒烤上枱時都估唔到份量咁多。有烤雞肉,羊肉串、烤雞肉,羊肉卷和羊肉餅。餐廳主打木炭黎燒製,食落去真的有分別,全部肉類經過炭烤,面頭都很焦脆,內裡充滿肉汁。烤雞肉和羊肉卷配芫茜和大蒜,食落更有層次,味道豐富。另外一款配堅果仁,也出色。羊肉餅外皮酥脆,內裡的羊肉還加上芝士,大家都讚口不絕Mocktail百香果益力多再加上檸檬汁和梳打水,酸甜開胃,小朋友都岩。另一杯薑味漿果,用上新鮮白雜莓加上gin
朋友住東涌,介紹我黎呢間餐廳,星期日一齊

食下美食,談下心。

餐廳設計得很有熱帶風情,用上大量的的幾何

線條,望落去舒適高雅。朋友來過,所以由佢拍板,點了

Mix Cold Mezze 凍開胃菜拼盤

炭烤八爪魚

八爪魚很柔軟,充滿鮮味,很有驚喜。醬汁有

乾番茄,黑橄欖,橄欖油,味道豐富有層次。呢道菜真的必點!

綜合燒烤
上枱時都估唔到份量咁多。有烤雞肉,羊肉

串、烤雞肉,羊肉卷和羊肉餅。餐廳主打木炭
黎燒製,食落去真的有分別,全部肉類經過炭

Mocktail百香果益力多

ginger ale和薄荷葉,清新解膩。

餐廳主打木炭燒烤,係香港難得食到,食物的

風味真係與眾不同。而且其他地中海菜式的材料都夠新鮮, 烹調手法天然,很岩口味,推介大家都黎試下。
地中海嘅東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、南岸係北非、北岸係南歐,雖然去過中東公幹,但係從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 敘利亞🇸🇾黎巴嫩🇱🇧約旦🇯🇴埃及🇪🇬塞浦路斯🇨🇾以色列🇮🇱等等國家嘅中東菜😅呢日就同朋友👱🏻‍♀️嚟咗呢間中東菜餐廳🍴,試吓啲我唔熟悉嘅菜餚🤣Fattoush 沙律Fattoush 係一種Levant (泛指 東地中海地區/地中海東岸)沙律🥗,由烤或油炸嘅 khubz(阿拉伯扁麵包)片同埋其他沙律菜(如蘿蔔/番茄)混合製成,Fattoush 喺Levant 地區非常受歡迎🤣。呢間餐廳就將所有材料推到我哋張枱前邊,然後店長姐姐即場炮製/撈勻,全部材料都非常新鮮,材料包括有 生菜、蕃茄、番茜、薄荷葉 等,仲有比較特別嘅 Sumac Pomegranate 醬汁,酸酸哋,清新又開胃,整體出奇地美味😋🤣Chargrilled Octopus Tenticles 材料包括 八爪魚鬚、大蒜、生曬番茄🤩;八爪魚鬚非常新鮮,肉質柔軟,配埋 大蒜、生曬番茄、初榨橄欖油,又係清新好食🤣Maison Du Mezze Ultimate Mix Gri

Fattoush 沙律

Chargrilled Octopus Tenticles

首先係賣相擺盤靚靚,大大一盤🤩;裏邊有 烤雞肉串、烤羊肉串、烤雞肉卷、烤羊肉卷😋;烤雞肉卷 同埋 烤羊肉卷 都係用打碎咗嘅肉(類似免治肉),烤雞肉卷裏邊加咗芫荽🌿同大蒜🧄,烤羊肉卷裏邊加咗 洋蔥🧅同芫荽🌿,兩樣都好味👍;另外 烤雞肉串 同 烤羊肉串 就用乳酪同香草醃過,一樣好惹味😋;連嗰條紅辣椒🌶️都好鮮甜、唔辣🤣

Sexy Berry
材料包括 Fresh Strawberry, Fresh Mint,Strawberry Syrup, Orange Juice;清新好飲😋

Little Garden
材料包括 Butterfly Pea Flower, Citrus, Orange Syrup, Sprite;都係清新好飲🤣

出奇地美味嘅一餐🤣🤩
2024-02-06 756 瀏覽
去機場之前去咗東涌Sheraton食lunch😗係比較少食嘅中東菜,好特別一吃愛上了😍仲要lunch set好抵食!Falafel 🧆 🥙 Hummus Kawarma🐑除咗自己揀嘅前菜之外,仲會有個熱辣辣嘅中東包食,點乳酪超好吃🥺好吃到我想為咗佢再嚟食🥺鷹嘴豆羊肉都係配夾包食,另外falafel 入咗嘅炸鷹嘴豆好香脆,前菜好有中東特色,而且大份到已經飽咗5成,十個喜歡🥰Chargrilled Striploin with Smoky Eggplant Puree 🐄 Chargrilled Fish Barramundi 🐟主菜我哋揀咗牛同魚,牛扒食落比平時西餐廳嘅重調味啲,肉質都ok 。魚烤到好香,兩個都揀咗配薑黃飯,又係好香香料味,好特別😙Rice Pudding🌾最後有奶香奶香的rice pudding,仲有啲開心果碎同米粒增加口感😋Pineapple Anise🍍Godiva Marshmallow🍫Cocktail都十分不錯🍹菠蘿個杯好重香料味,朱古力控要飲Godiva ,唔會好甜的。

Falafel 🧆 🥙
Hummus Kawarma🐑

Chargrilled Fish Barramundi 🐟

Rice Pudding🌾

Pineapple Anise🍍
Godiva Marshmallow🍫
2024-01-14 929 瀏覽
環境舒適,氣氛好,服務週到第一次試黎巴嫩菜,感覺非常好,種類選擇也多,味道也非常啱香港人口胃,香草醬汁調教出來的味道,擺盤精緻,味道獨特,好味,非常值得去試。因為曾試過其他中東菜,只能用特式來應用,太濃郁的香料的味道不是人人能接受,間中也嚐過味道超怪的中伏菜式。--Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤-- $180*鷹豆蓉,煙燻茄子蓉,炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉*把不同味道的天然食材搗爛成蓉,所有精華匯聚濃縮在一起順滑入口,或再夾在pita bread 口袋麵包內,健康又好味--chargrilled Octopus Tenticles-- $178*炭烤八爪魚鬚大蒜,曬乾蕃茄*八爪魚彈口,烤得剛剛熟,配上大量香料和橄欖油,味道出奇地配合--Aleppo Pepper Prawns-- $168*煎大蝦,蒜蓉,芫荽*4隻大蝦,有些似香港的蕃茄醬香煎大蝦,不同是用鮮蕃茄再加大量新鲜和灑乾咗嘅香料,味道酸甜,使人食欲大振-- Lamb Skewers-- $ 238Yogurt and Herbs Marinated Lamb*烤羊肉串*沒有羶味的8大嚿炭烤味濃郁羊肉口感略乾
環境舒適,氣氛好,服務週到

--Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤-- $180
*鷹豆蓉,煙燻茄子蓉,
炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉*
把不同味道的天然食材搗爛成蓉,所有精華匯聚

*炭烤八爪魚鬚大蒜,曬乾蕃茄*
八爪魚彈口,烤得剛剛熟,配上大量香料和橄欖油,
味道出奇地配合

--Aleppo Pepper Prawns-- $168
*煎大蝦,蒜蓉,芫荽*

-- Lamb Skewers-- $ 238
*烤羊肉串*
沒有羶味的8大嚿炭烤味濃郁羊肉口感略乾,但也不失其美味度
,配搭兩小片薄餅,再加底層墊著一片薄餅,飽肚感足。

↮ ↮ ↮ Maison Du Mezze 好少喺香港食嘢了,最近喺社交平台見到朋友去咗呢間餐廳,見到環境幾靚 食物賣相都唔錯,就一於同老公揸車入嚟東涌慶祝一下不過我哋就冇拍入酒店,而係泊咗對面嗰個屋村停車場。7:30嚟到冇乜人心諗會唔會中伏,點知越坐越多人,的而且確大部份都係中東面孔。但係我真係覺得因為呢一餐而會愛上咗。之前食過一間中東菜,唔係咁啱口味,而呢一次就真係另眼相看!全部嘢都好啱食,仲要係好好味!我真係好耐未試過喺香港食一餐會咁滿意。-Mix Grill $588 我同老公兩個人都食唔晒,最後打包走,第二日整返熱嚟食都依然好好味!不過全盤都係肉就真係比較飽肚。羊肉一啲都唔騷,雞肉都唔會因為燒而乾晒😊-Shrimp Fatteh $158大蝦好彈牙,而且佢個汁酸酸地好好味,所以我哋都特登嗌多咗個Pita bread點汁,完全唔想嘥晒個汁!-Chargrilled octopus $178雖然八爪魚唔算好彈牙,但係依然有水準!又要講多次個汁真係好好食,連啲濕濕碎碎嘅伴菜我都唔放過飲品方面,嗌咗一杯Cocktail味道特別,而且酒量都好夠!
↮ ↮ ↮ Maison Du Mezze

不過我哋就冇拍入酒店,而係泊咗對面嗰個屋村停車場。

之前食過一間中東菜,唔係咁啱口味,而呢一次就真係另眼相看!

-Mix Grill $588
羊肉一啲都唔騷,雞肉都唔會因為燒而乾晒😊

-Shrimp Fatteh $158

-Chargrilled octopus $178

飲品方面,嗌咗一杯Cocktail
味道特別,而且酒量都好夠!
2023-12-27
這晚來到東涌Sheraton🏨附近這邊吃一間遠離市區,在港比較稀有且有特色的黎巴嫩菜🇱🇧,第一次吃黎巴嫩菜,沒想到竟然有驚喜,無論是環境還是食物~🥰🥳餐廳裡掛上不少作品充滿藝術感,環境裝修很有夢幻渡假色彩,燈光🪔昏黃,彌漫着浪漫氣氛。💕 原來黎巴嫩菜的前菜有分凍和熱,我們凍的開胃前菜點了個特色拼盤,有鷹嘴豆蓉、煙燻茄子🍆蓉、炭烤紅椒🌶️核桃蓉、新鮮薄荷乳酪蓉😋;熱的則點了大蒜炭烤八爪魚鬚配曬乾番茄🍅。🤩本以為會吃不慣,想不到竟然很對味~😚凍開胃前菜拼盤除了有4款精緻的蓉醬,還配有兩大塊熱呼呼的薄餅~💨撕下薄餅蘸上4款不同的蓉醬一起吃,口感豐富多層次,甚是滋味。🤤💖這餐最好吃的是熱開胃菜,🔥🥳賣相擺盤好吸引😍,原條厚厚八爪魚🐙鬚,大大條,伴碟顏色鮮艷繽紛🌈,烤得外脆內軟,彈牙嫩滑,加上配菜乾蕃茄,酸酸甜甜,十分開胃!💘主食我們選了烤春雞配大蒜🧄醬,烤雞被切開了4大件,燒得雞皮脆脆的,黎巴嫩的烤雞雞皮灑滿調味料,有點鹹,但配搭著蕃茄洋蔥沙律乳酪蓉夾心薄餅,很清新!🤣飲品方面,我們本身點了一杯Passion fruit Yakult,一杯Shrub Fizz。Passion fruit Yak

原來黎巴嫩菜的前菜有分凍和熱,

本以為會吃不慣,想不到竟然很對味~😚

凍開胃前菜拼盤除了有4款精緻的蓉醬,
還配有兩大塊熱呼呼的薄餅~💨

這餐最好吃的是熱開胃菜,🔥🥳

主食我們選了烤春雞配大蒜🧄醬,
烤雞被切開了4大件,燒得雞皮脆脆的,

飲品方面,
Passion fruit Yakult像百香果味益力多,促進腸臟蠕動,解膩。
Shrub Fizz是帶著士多啤梨🍓味的Gin,也易入口~

之後店員推介我們試一下Spice Up,我們就
點了,這杯令我們很驚艷,第一次喝有辣椒放在上面的飲料,先辣再酸最後有甜的味道👅,百感交集,絕對值得一試!👍🏻🔥

這間在港少有的黎巴嫩菜餐廳真的很值得大家來探索一下🫶🏻

Info
店名:Maison Du Mezze
地址:東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖
  • Chargrilled Octopus
3天前 0 瀏覽
✨東涌·Maison Du Mezze✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Passionfruit Yakult是一道令人驚艷的飲品,它融合了新鮮的百香果、益力多、檸檬汁和蘇打水。這款飲料酸甜可口,百香果的香氣和益力多的奶香味相互融合,給人一種清新的感覺。檸檬汁的加入更加提升了整個口感,使得這款飲品更具層次感和口感。Pandan teddy它以新鮮的芒果、桃子糖漿和雪碧製成的泡沫狀牛奶,再加入了香氣獨特的班蘭口味。整個飲品既有牛奶的濃郁滑順,又有水果的甜美香氣,加上班蘭的芳香,給人一種清新又迷人的感覺。這款飲品非常適合在夏天品嚐,令人心情愉悅。Chargrilled Octopus的質感非常特別,它的外皮經過炭烤,帶有微微的焦香,但內部卻保持了彈牙的口感,每一口都讓人回味無窮。餐廳的拿手好菜Mix Grill更是一絕,它結合了雞肉、豬肉和牛肉,每一種肉類都經過妥善的處理和調味,口感豐富,鮮嫩多汁,非常美味。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨東涌·Maison Du Mezze✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
東涌出名係美食沙漠,呢間餐廳係我哋食完再食嘅高質餐廳。「Mix Hummus Platter」🍽️: 熱辣辣嘅中東烤餅配上四款醬料,有種令你食極都仲想食嘅感覺!😂個人比較鍾意黑松露鷹嘴豆蓉,味道比較濃郁。「Shrimp Fatteh」🍽️:乳酪酸酸嘅味道帶出蝦嘅鮮甜,蝦嘅肉質嫩滑,火候控制得好。非常開胃嘅一道菜!「Mix Grill」🍽️:呢個拼盤主要係羊肉同雞肉為主,表面烤焗得香脆,內裏仍有肉汁。「Ginger Berries」 左「MDM Mule」 右🍽️:如果你本身好鍾意莓類嘅人,就可以試吓呢兩款飲品,酸酸甜甜,cocktail嗰杯酒味濃厚,配搭幾好!
東涌出名係美食沙漠,
呢間餐廳係我哋食完再食嘅高質餐廳。

「Mix Hummus Platter」

「Shrimp Fatteh」

「Mix Grill」

「Ginger Berries」 左
「MDM Mule」 右
2024-04-11 0 瀏覽
一家相當喜歡的餐廳,車子可直接泊進T-Bay停車場,亦可泊到東薈城名店倉的北車場步行約15分鐘前往,選擇途經悠閒的東涌海濱的話,可觀看飛機升降,海濱也有不少打卡位,還有些兒童遊樂設施,因此順道遊走於東涌海濱絕對是一件樂事。食物方面,水準穩定,每次必點鷹嘴豆蓉拼盤,那是打卡及美味之選!鷹嘴豆蓉細緻順滑,溫熱的pita bread十分鬆軟,每次都覺得pita bread的份量偏少,一來因為鬆軟味美,最好多來一兩塊;二來每口都蘸一款鷹嘴豆蓉,因此很快將pita bread消耗掉。炭烤八爪魚鬚爽滑鮮味,是每回另一必點之選。炭烤肉串的份量相當多,建議三至四人分享,全碟都是雞肉和羊肉,不乾鞋,有肉汁,夾餅是脆面的,肉串有燒烤的香氣。惟羊肉有中等強度的羶味,不嗜羊者慎選。另點了兩杯無酒精飲品,分別是色彩繽紛的little garden和passion fruit yakult,兩杯的味道也不錯,個人偏好little garden,較甜亦較美。室內環境舒適中帶華麗,大部份枱椅的擺放可與鄰枱保持一定的距離。

炭烤八爪魚鬚爽滑鮮味,是每回另一必點之選。

• MixHummusPlatter
  • ChargrilledOctopus
2024-04-10 0 瀏覽
朋友極力推介呢間中東菜,果然一食難忘🤗爽口輕食阿拉伯蔬菜沙拉 Fattoush口味清爽微酸,混和著脆硬的口袋餅碎片,飽足且無負擔,完全符合夏日好食要件。Falafel 薄餅裡面既餡係油炸鷹嘴豆餅,是中東一帶的菜色,用鷹嘴豆或蠶豆泥加上調味料所做成的。 好特別!飽肚感可以當主菜,好味又飽肚😋慢煮阿拉伯羊肩飯 Lamb ouzi 呢個真係不得了!口感已為食緊牛,因為入口肉味勁濃又夠腍,咬落會有少少羶味但係完全接受到嘅程度,好有風味。連本來吾套喜歡食羊既我都改觀了😂中東烤雞肉Chicken skewer外皮熱辣辣,雞肉外層香口,肉汁Juicy,配上大廚自家製的辣汁更加惹味Rice pudding超級濃郁奶香和米香,食完想encore🥰仲有超正既mocktail🍹🥂🍸
朋友極力推介呢間中東菜,果然一食難忘🤗

爽口輕食阿拉伯蔬菜沙拉 Fattoush

Falafel

慢煮阿拉伯羊肩飯 Lamb ouzi

連本來吾套喜歡食羊既我都改觀了😂

中東烤雞肉Chicken skewer

Rice pudding

超級濃郁奶香和米香,食完想encore
🥰

仲有超正既mocktail🍹🥂🍸

2024-04-10 0 瀏覽
想搵個chill chill 嘅餐廳過friday night,醒起呢間餐廳,雖說唔係東涌市中心,但港鐵站有shuttle 過黎,而且氣氛真係超好呢🥂🍴Mix Hummus Platter有四種口味嘅鷹嘴豆泥包括原味、紅菜頭、黑松露、蕃茜,全部都好順滑,加上暖笠笠嘅麵包超夾!之前覺得黑松露好食啲,今次反而鐘意紅菜頭個種甜甜青青嘅感覺🥕🍴Chargrilled Octopus八爪魚加上生曬番茄、大蒜同橄欖油,肉質爽口彈牙,個汁酸酸甜甜,超清新開胃呢🐙🍴Fish Kabsa烤原條鯧魚加香料飯~鯧魚肉質厚實,鮮嫩多汁,而且好重魚味,大大條cp值好高~另外香料飯份量好多,有個蕃茄汁加埋一齊食的,食落去夾得黎都特別🐟🍹Pandan Teddy新鮮芒果,桃味糖漿,雪碧,面頭再加上班蘭味奶泡,特別得黎仲幾好飲添🧸🍹Passionfruit Yakult 熱情果味香濃,加上益力多,檸檬汁如同梳打,酸酸甜甜不錯呢~

🍴Mix Hummus Platter

🍴Chargrilled Octopus

🍴Fish Kabsa

🍹Pandan Teddy
🍹Passionfruit Yakult
熱情果味香濃,加上益力多,檸檬汁如同梳打,酸酸甜甜不錯呢~

2024-04-08 6 瀏覽
平日返工時間緊逼, 放工又很疲憊, 通常都係附近找一些快餐店, 快速填飽肚子終於去到星期五放工, 之後有兩日假期休息, 可以係餐廳慢慢品嘗菜式今日黎到位於東涌shearton 樓下的的黎巴嫩餐廳, 試一試中東/地中海菜式入到餐廳,柔和的黃燈,牆上的油畫,加上盆栽擺設,俾人一種舒適的感覺菜單上的選擇也不小,前菜分為凍和熱開胃前菜,也有主菜同黎巴嫩式木炭燒烤,飲品更有cocktail 可以選擇Mix Hummus Platter (鷹嘴豆蓉拼盤)試中東菜,當然要試下佢的鷹嘴豆泥擺盤極為漂亮,一睇似係有4個唔同顏色的貝殼,令人食欲大增4個貝殼裡面分別係原味鷹嘴豆蓉, 番茜醃菜鷹嘴豆蓉,紅菜頭鷹嘴豆蓉, 松露鷹嘴豆蓉我最欣賞係番茜醃菜鷹嘴豆蓉,香草和橄欖油增添左鷹嘴豆蓉的風味,用黎沾烤得鬆軟的中東烤餅食,別有一番風味Grilled squid (炭烤魷魚)一年前去過希臘,懷念當地的烤魷魚依個烤魷魚也不輸我當地食過的,烤得香口之餘,咬落去有軟嫩的感覺,而佢用左橄欖油同鹹橄欖成功帶出左海鮮的鮮味Maison Du Mezze Ultimate Mixed Grill (肉串拼盤)食中東菜,烤肉串都

Mix Hummus Platter (鷹嘴豆蓉拼盤)
試中東菜,當然要試下佢的鷹嘴豆泥

擺盤極為漂亮,一睇似係有4個唔同顏色的貝殼,令人食欲大增

Grilled squid (炭烤魷魚)
一年前去過希臘,懷念當地的烤魷魚

食中東菜,烤肉串都係必點!
裡面有烤雞肉串,烤羊肉串,烤雞肉卷, 烤羊肉卷,份量十足,足夠3-4人食

依個係我覺得最驚艷的菜式! 烤得火喉剛好,尤其雞肉串,表面烤得香脆,但入口非常軟嫰多汁,比我係土耳其當地食過的仲好味!

隨碟也有幾片烤餅,烤餅烤得焦脆,入面有羊肉,食落非常惹味!

餐飲方面,我叫左杯spice up mocktail, 杯野辣辣地之餘,有小小香草調味,幾特別

餐廳的環境舒適,氣氛好,侍應熱心招呼,食物味道一流,係我會encore 的餐廳
2024-04-05
2024-04-02 13 瀏覽
Maison Du Mezze今次要介紹東涌世茂喜來登酒店隔離一間黎巴嫩菜餐廳,我都係第一次食黎巴嫩菜,黎巴嫩菜嘅特色就係採用新鮮食材配搭香草,味道清爽細膩!呢間餐廳係由黎巴嫩人主理,只用上乘新鮮材料,唔會加任何味精同雞粉等,香草醬汁唔會好濃味,好適合香港人口味,加上用咗坊間少用嘅真「炭爐」,無論係烤海鮮定肉類都帶有獨特嘅炭香味!輪椅人士都方便入呢間餐廳,雖然位置偏遠,但餐廳入面夠哂高級,環境好舒適,氣氛超好,服務週到!STARTER1.Hummus Kawarms(Mashed chickpeas topped with pan-fried lamb &pine nuts)ADD$20(8.5/10)熱辣辣嘅中東包都係第一次食 ,可以點三種醬,我比較喜歡啡色嘅醬,味道比較強烈,好似入面有好多香料,如果三腫醬都唔啱嘅話 ,可以夾住鷹嘴豆羊肉一齊食,鷹嘴豆好香脆,中東包雖然好鬆軟,唔似法國包咁硬淨,但係食完之後都有六七成飽,好唔錯!2.Lemon Garlic Shrimp(Aleppo papper,Lemon,Garlic and Coriander) ADD$28(9/10)呢個大

STARTER

呢個大蝦仁一共有5隻,食落好開胃,酸酸地夾雜咗好多香料,蝦仁肉質爽口彈牙,真係好好食!

3.Chargrilled Fish Barramundi +KANSA RICE $218(8.5/10)
主菜我揀咗炭燒魚,再揀咗配薑黃飯,魚烤得好香,肉質唔鞋好滑,魚下面仲有薄餅可以捲嚟食,薑黃飯每一粒米都係幼長,炒得好香,都係落咗好多香料,份量都夠多,好味!

4.Chargrilled Striploin with Smoky Eggplant Puree+FRIES $268(8/10)
牛扒我要求五成熟,切開粉嫩色,但肉質相對比較韌,薯條幼長,夠脆身!

5.Pineapple Anise(Star Anise Infused Scotch, Pineapple Syrup,Banana Liqueur,Lemon Juice)$120(8.5/10)
呢個cocktail幾唔錯,淡淡菠蘿味加好重香料!

6.Watermelon Sugar(Lemongrass Infused Vodka, Dry Vermouth, Melon Liqueur, Fresh Watermelon, vanilla)$120(9/10)
呢個cocktail好好飲,澀得嚟有淡淡西瓜味,仲有一舊切開咗嘅西瓜果肉,少少甜易入口!

7.DESSERY:Rice Pudding(9.5/10)
呢個Rice Pudding好有奶香味,食落濕濕地帶有少少甜,仲有果仁同米粒,令呢個甜品好有口感,令我諗起兒時食嘅八寶粥!

2人總共價錢$774

個人口味總評分:8.57/10

@maisondumezzehk

地址:東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖

#MaisonDuMezze #中東菜 #黎巴嫩菜 #香港美食 #東涌美食 #東涌好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-04-02 15 瀏覽
之前無意間喺網上發現喺東涌Sheraton 酒店有一間食黎巴嫩地中海菜嘅餐廳,無論係食物定係餐廳環境都相當之吸引,所以今晚特登入去enjoy happy Friday dinner 😆餐廳門口以墨綠色為主調設計,入到去周圍都金碧輝煌🤩🤩周圍都係打卡位,非常適合慶祝生日紀念日📸Mix Hummus Platter $180Hummus 係食中東菜必食之選,為食貪心嘅小妹就揀咗哩款包咗4款嘅platter 😆🤭配上暖暖嘅Pita Bread 絕配❤️原味鷹嘴豆蓉🩷番茜🌿醃菜鷹嘴豆蓉🧡紅菜頭鷹嘴豆蓉💛松露鷹嘴豆蓉Shrimp Fatteh $158香煎大蝦🍤已去殼,加上松子芝麻加添口感同堅果香氣,重點係自家製啲乳酪醬,微微帶酸平衡橄欖油嘅油膩感,仲可沾上Pita bread 一齊食添😍🥰Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill $588一客有4款串燒拼盤,份量超級誇張😲擺盤十分整齊澎湃,食之前都忍唔住要打卡先,除咗串燒之外,仲有一份pita bread 包住肉餡嘅餡餅🥙原來除咗沾hummus 之外都仲有另一款食法🤭🩷烤雞肉串 - 雞肉🍗外面焦香,入面肉質仲好嫩滑,大

Mix Hummus Platter $180
❤️原味鷹嘴豆蓉
🩷番茜🌿醃菜鷹嘴豆蓉
🧡紅菜頭鷹嘴豆蓉
💛松露鷹嘴豆蓉

Shrimp Fatteh $158

🩷烤雞肉串 - 雞肉🍗外面焦香,入面肉質仲好嫩滑,大推大推
❤️烤羊肉串 - 🐑羊肉串帶輕微羊羶味,肉質較雞肉厚實
🧡烤雞肉卷 - 免治雞肉製成肉卷,口感跟肉串完全不同,反而更食到炭燒香氣
💛烤羊肉卷 - 免治羊肉肉卷,加入大量不同香料製成,所以完全食唔到羊羶味👍🏻

Godiva Marshmallow $120
賣相已經十分吸睛👀Godiva chocolate 加上用rum 做base 同牛奶🥛調製而成嘅cocktail,十分推薦俾女孩子們👧味道偏甜而且奶感味重

Mango Tango $80
芒果🥭沙冰啱哂炎夏消暑,當季芒果超級甜😚
  • Mix Hummus Platter
  • Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
  • Shrimp Fatteh
【東涌•Maison Du Mezze】@ππππππππππππππππππππππππππππππ東涌喜來登氣派黎巴嫩餐廳Passionfruit Yakult(Fresh passionfruit , yakult , lemon juice , soda)Pandan teddt(Fresh mango, peach syrup, sprite milk foam with pandan flavour)Mix Cold MezzeChargrilled OctopusMix Grill (Passionfruit Yakult)熱情果是一杯清新脫俗的飲品,它以新鮮的百香果汁混合優多(Yakult),再加入檸檬汁和蘇打水,創造出一種兼具清爽和層次的感覺。當你啜飲一口時,首先迎接味蕾的是百香果的熱帶鮮香和優多的乳酸清香,接著檸檬汁的微妙酸味給整體帶來了提振,而蘇打水則讓這杯飲品顯得更加活潑。 (Pandan Teddy)結合了新鮮的芒果、桃子糖漿、雪碧,並在頂部添加了帶有班蘭口味的牛奶泡沫,這道飲品無疑是對於甜味與果香的一個豐富演繹。芒果的甜美與桃子糖漿在口中糅合,而班蘭牛奶泡沫
【東涌•Maison Du Mezze】@
東涌喜來登氣派黎巴嫩餐廳

Passionfruit Yakult

Pandan teddt

Mix Cold Mezze

Chargrilled Octopus

Mix Grill

(Passionfruit Yakult)

(Pandan Teddy)
結合了新鮮的芒果、桃子糖漿、雪碧,並在頂部添加了帶有班蘭口味的牛奶泡沫,這道飲品無疑是對於甜味與果香的一個豐富演繹。芒果的甜美與桃子糖漿在口中糅合,而班蘭牛奶泡沫的加入,不僅增添了奶香,也帶來了獨特的香草氣息。一旦抿一口蘊含氣泡的雪碧,就會讓整體口感層次更加分明。

(Mix Cold Mezze)
混合冷盤將中東菜的經典風味以小食形式呈現,通過各種搭配,如地中海的橄欖、烤茄子、鷹嘴豆泥等多種小食,每一款都蘊含著不同的文化故事與風味。讓人在品嘗時既能感受到食材原始的風味,也能體會到香料的深度與醬料的融合。

(Chargrilled Octopus)
烤八爪魚以其外酥內軟、烤至恰到好處的口感讓人難忘。高溫的炭火將八爪魚表面烤出微微的焦香味,令人一咬即碎,而中間的肉質卻保留了濕潤和鮮嫩。

(Mix Grill)
混合燒烤拼盤是肉食愛好者的天堂,從羊肉串到雞肉,再到烤肉,每一塊都散發出烤肉特有的香氣和營養多汁的內在品質。經過細心調味和專業的火候控制,肉質嫩滑,每口都是滿足感的爆發。這一盤集合了多種肉類食材的拼盤。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1136(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#東涌美食 #Maison Du Mezze #web3東涌
東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖