2024-02-29 208 瀏覽
之前上網見到個蛋糕好靚,咁岩有朋友生日就買個試一試,最尾都係買左個signature Dancing feather蛋糕,痴線,勁好食,蛋糕味十足十,蛋糕有蛋糕味,啲cream 甜度又岩岩好,唔會太油膩,仲可以要求蛋糕少甜,少甜,少甜,好重要,所以要講三次,同埋雞蛋味超濃,唔會似平時出去嗰啲連鎖店咁,食得出好新鮮,應該係即日制做,同埋送貨超快,已經plan 緊下次朋友生日試下另一款,同場加演,交收見到店主姐姐人靚聲甜,高高瘦瘦,生日牌啲字仲寫得好靚架~
2024-02-01
外賣自取
$450 (其他)
2024-02-25 136 瀏覽
上年生日男友晌呢度小店訂左個蛋糕,男友知道我鍾意kitty蛋糕,就叫左小店師傅幫手諗下蛋糕既款式,果然冇失望白雪雪既hello kitty蛋糕,圓碌碌既kitty仲有小珍珠配搭高貴感大增味道又唔算好甜 fresh 岩哂唔太食甜野既我,多謝小店師傅既心思 🤗岩岩仲見到fb post 開左新店,一睇裝修就知小店主很有心思,kitty 係我大愛,其後就係笑哈哈,笑哈哈公仔帶比人感覺好開心,總言整個店鋪感覺好relax好舒服 會再幫襯小店 支持

白雪雪既hello kitty蛋糕,圓碌碌既kitty
仲有小珍珠配搭
高貴感大增
味道又唔算好甜
fresh
岩哂唔太食甜野既我,多謝小店師傅既心思 🤗

2023-11-02 312 瀏覽
以往啲連鎖蛋糕店整蛋糕通常都最少一磅起,不過而家佢地已經了解到巿場需求,一磅對好多人/party黎講都係太大,所以已經好識做咁開始做半磅。上星期有兩個朋友咁啱同一個星期內生日,諗住夾埋買個蛋糕食完餐飯切個餅,就當簡單慶祝下。提前一星期不斷留意啲蛋糕店都無樣啱心水,半磅始終選擇係少好多,不外乎係鮮忌廉、鮮果、朱古力或抹茶嗰啲,唔好講話啲嘴饞嘅朋友,我嗰關都過唔到。搭上搭有朋友介紹Mad Time Studio,之前買過蛋糕,好食又有特色,又有實體店,不妨試下。被店員 (或者老細,因為佢介紹得好專業) 推介哩個奶香焙茶千層, (當時)響某平台仲做緊優惠價,我唔係響平台落單,店員都照比優惠價,體貼。焙茶味香濃,唔甜,仲有陣堅果香味,每層中間夾住忌廉,不論口感同味道上,效果都令個蛋糕唔膩,最緊要係個份量,食完飯三個人食啱啱好,唔駛你推我我推你,不情不願咁食埋個蛋糕。 (現實張相靚好多...)現場去拎蛋糕時見佢有macaron同件裝特色蛋糕賣,順手買埋黎試下。Macaron 係伯爵茶同玫瑰味4 件 ($88) ,鐘意佢玫瑰味有香味得黎係唔太甜,(係嘅玫瑰味肯定係香精,但係起碼佢唔係嗰啲甜到一食就

(現實張相靚好多...)

現場去拎蛋糕時見佢有macaron同件裝特色蛋糕賣,順手買埋黎試下。Macaron 係伯爵茶同玫瑰味4 件 ($88) ,鐘意佢玫瑰味有香味得黎係唔太甜,(係嘅玫瑰味肯定係香精,但係起碼佢唔係嗰啲甜到一食就知假,少少幻想都無嘅味道);反而伯爵茶比玫瑰味甜,老實說……我都係喜歡偏淡甜多啲嘅味道,所以我推玫瑰味。

另外買咗嗰件玉子焦糖蛋糕好有驚喜!佢似法式焦糖布甸 ﹐但係因為佢係正方體,五邊都沾有黃糖,用火槍輕炙至焦香,焦糖微暖而香脆 (仲要係拎到返去公司成個鐘後都仲有哩個效果!),裡邊布甸質地挺身但仍能保持幼滑,有別於一般法式焦糖布甸,最緊要又係佢唔會得個甜字,真係有蛋香。

雖然網上蛋糕店唔一定信唔過,但有間實體店係方心好多 ,講真佢同連鎖蛋糕店價錢又唔差得遠,但款式更有特式,唔會一式一樣又係食嗰啲款,值得再幫襯。
2023-10-26
2023-10-04 250 瀏覽
其實已經幫襯過呢間蛋糕舖幾次,因為係我屋企附近。之前有次覺得好難忘嘅係買chocolate brownie,佢係即叫即整,整完ready好就叫我過去攞。個brownie外脆內軟,流心的,仲熱辣辣,真係好好味😋 今次因為要買散水餅,所以揀左兩款不同嘅roll cake,分別係earl grey citrus roll (伯爵茶橘皮卷蛋)同 banana chocolate crunch roll (香蕉朱古力脆脆卷)去多謝同事們的照顧。開頭問店主意見應該買咩味嘅卷蛋時佢都有耐心咁解答我問題(因為我未食過佢地嘅roll cake),最後揀左呢兩款。收到嘅時候包裝好靚,啲同事見到都話好靚,仲話點解我屋企附近咁好有呢啲蛋糕賣😂入正題😂 我偷食左件banana chocolate roll cake 覺得香蕉好fresh,然後啲cream好好味,唔太甜,但又好有口感,加埋啲朱古力脆脆,食落好滿足🥰 其他同事都話earl grey都好味😋 加上啲roll cake都幾大件(1個roll可以切到7件cake),價錢連埋整cake嘅時間同人手,仲有心思,計落真係唔太貴。所以我應該係會再回購架,同埋試下

入正題😂 我偷食左件banana chocolate roll cake 覺得香蕉好fresh,然後啲cream好好味,唔太甜,但又好有口感,加埋啲朱古力脆脆,食落好滿足🥰 其他同事都話earl grey都好味😋 加上啲roll cake都幾大件(1個roll可以切到7件cake),價錢連埋整cake嘅時間同人手,仲有心思,計落真係唔太貴。所以我應該係會再回購架,同埋試下其他味😆
伯爵茶橘皮卷蛋,香蕉朱古力脆脆卷
伯爵茶橘皮卷蛋,香蕉朱古力脆脆卷
2023-08-28 210 瀏覽
自從上次食過Devil Chocolate cake之後,就對上面嘅蛋白脆餅念念不忘,難得今次可以散買,即刻掃左3罐🤭🤭今次嘅蛋白脆餅配上青檸,食落滲出啖啖青檸果香,亦同蛋白脆餅本身嘅甜味取得好好嘅平衡。朝早用嚟送杯咖啡,簡直係100分,不過知道小店主要用蛋白脆餅嚟整蛋糕,好少散賣😂所以希望嚟緊可以多啲配搭唔同味道,整嚟散賣就好。
  • 青檸蛋白脆餅
2023-08-23 159 瀏覽
自從大半年前食過檸檬撻被驚艷倒後,一直都好想試吓佢其他甜品,可惜自己好少去附近。直到今次終於有機會,又見佢出咗個夏日新產品,主題都係朋友仔鍾意嘅嘢,就忍唔住要訂呢個蛋糕啦。首先朋友們一見到個🍍造型蛋糕,個個都 "嘩嘩聲" 話好靚好特別。(其實拎住個蛋糕喺街行咗短短幾分鐘路,沿途都吸引咗好多目光😅)然後我哋立即食呢個新鮮整好嘅蛋糕。朋友話最鍾意夾喺中間嘅慢煮菠蘿片,同熱情果吉士忌廉好細滑。而蛋白脆餅一如以往被人搶晒😆訂蛋糕溝通過程順利及清晰,店方細心地提醒&解釋呢個蛋糕有酒精成份係點處理過,仲幫我寫靚靚d字添!多謝甜品師咁用心製作呢個好睇又好食嘅蛋糕。

多謝甜品師咁用心製作呢個好睇又好食嘅蛋糕。
熱情果菠蘿蛋糕
2023-08-19
適逢女友生日 想訂造一個特別的生日蛋糕俾佢🥰 坊間很多蛋糕都一式一樣 很多都打卡打到没趣了 所以想搵一個造型比較特別又唔太浮誇的蛋糕 剛巧搵到呢間位於長沙灣美居中心的小型蛋糕店 估唔倒咁有驚喜 六月炎熱的天氣 想搵比較清新消暑嘅蛋糕 呢款Dancing feather the very lemon就適合不過 本身我跟女友都很喜歡海綿蛋糕 加配佢地自家製的檸檬醬 帶有好香嘅檸檬味道 檸檬配cream不但十分醒胃 還有消暑的感覺 上面仲有可食用的羽毛 外觀文青優雅 我地訂的是5‘’ size 可供三至五人食用 由於唔會太甜 cream厚度剛好 我們餐後再吃完都唔會太over 女友都很滿意 還說下次有機會一定會再訂 及選購其他款式口味 不得不讚店主親切有禮 更細心幫我把蛋糕包裝好放入冰袋 很好的一次體驗
5" Dancing feather the very lemon
2023-06-15
2023-05-24 277 瀏覽
小弟剛剛離開工作多年既地方 為左答謝一眾戰友 經朋友推介 搵左Mad Time 既貝殼蛋糕作為散水餅 黑糖海鹽 同 紅莓果 貝殼蛋糕 前者鹹甜 後者酸甜 兩隻既平衡都做得好好 唔會有過甜過咸 過酸既情況發生 稱為完美比例都不為過 另外仲有 清香既柚子 同埋綠茶控 不能錯過既綠茶味 🤤🤤🤤以上全部都係同事食完既感想 可憐既我只係分到半隻紅莓果 下次決定一定會到 門市 選購其他出品🤤仲有不得不稱讚 佢既包裝 包裝精美 仲幫我將味道用牌寫好分門別類 細心程度爆燈 !!
2023-04-19 282 瀏覽
上網見到呢間店完全冇負評,同埋有檸檬蛋糕,所以試吓order,當日地鐵交收,過程順暢,店家有交帶,早上已聯絡我,睇吓幾點方便我取,係細心嘅講返個蛋糕,好味呀,個海綿蛋糕好厚實,甜度又啱啱好,完全唔似出邊又厚cream,蛋糕又食風咁,同埋個造型真係靚,連條羽毛都食得,真係打卡一流,生日嗰個話食得又睇得👍🏻👍🏻🤭壽星女好鍾意另外一讚,尋日食完,今日會問下你食物感想,完全感受有heart經營,因為連買蛋糕也有這服務,這間小店我會再幫襯的

The  very  lemon
The  very  lemon
2023-04-13 211 瀏覽
現在, 找一間好味的蛋糕餅店真的很難,上網剛好找到這間,見網上評論都算不錯, 所以想嘗試一下。去到店舖, 第一感覺, 店舖很細間, 可以的嗎。但見評論不錯, 於是都打算嘗試一下。當去到門口查詢時, 工作中的老板娘很親切的出來講解每個蛋糕的特色, 當她一路講解, 我也一直在打量店舖, 發現原來整間餅店, 都是烘焙間廚房, 沒有堂食或即時購買的, 感覺此小店很有熱誠, 所以決定嘗試一下。取貨時, 老板娘都很有交帶, 提前whatsapp提我取貨, 抵讚。收到蛋糕時也有超驚喜, 不但包裝美觀, 蛋糕外型也很美, 祝福語也看到是很用心去寫的。而我這次訂的, 是Strawberry Heaven面層的蛋白脆餅很好味, 忌廉甜度剛剛好,草莓亦很夠甜,夾層的草莓玫瑰醬亦很好, 帶出左草莓的味道。海綿蛋糕的口感及甜度也很好。全部野都好夾見到這間需是小店, 但老板娘是很用心製作的。真的很感謝。
現在, 找一間好味的蛋糕餅店真的很難,
上網剛好找到這間,
見網上評論都算不錯, 所以想嘗試一下。

去到店舖, 第一感覺, 店舖很細間, 可以的嗎。
但見評論不錯, 於是都打算嘗試一下。

而我這次訂的, 是Strawberry Heaven
面層的蛋白脆餅很好味,
忌廉甜度剛剛好,
草莓亦很夠甜,
夾層的草莓玫瑰醬亦很好, 帶出左草莓的味道。
海綿蛋糕的口感及甜度也很好。
全部野都好夾
見到這間需是小店, 但老板娘是很用心製作的。
真的很感謝。
  • 我自己本人是喜歡草莓的😁
2023-04-12 189 瀏覽
第一似幫襯小店訂生日🎂蛋糕,因為之前朋友請食呢間店既檸檬🍋撻實在太驚艷,酸甜有致,兩種味道都好有層次,唔會搶走對方既味道🤭🤭所以連呢間店有咩生日蛋糕都唔知既情況下,就直接聯絡店主。店主好好👍🏻會細心了解我地既喜好,再推介合適既蛋糕🎂蛋糕既size亦可以調節❤️最後選擇左佢地其中一款signature: 4” Devil Chocolate😈 🍫 收到蛋糕一刻,簡直嘩左一聲,包裝靚到不得了,儀式感滿滿,一般連鎖店,甚至酒店既packing,講真都真係冇得比🤭🤭當然最重要就梗係味道,頂層既蛋白脆餅簡直食到停唔到,鬆脆香甜,中間兩層唔同口感既朱古力蛋糕同cream,好軟滑,配合埋一齊,效果一流,底層brownie既texture都好好👍🏻兩個人一次過已經可以KO成個蛋糕,絕對係值得支持,兼且可以encore再encore既蛋糕店🍰

2023-04-11
  • Devil  Chocolate
  • 蛋白脆餅
尋晚好想食蛋糕,無意中搵到喺美居中心入邊呢間小店。去到嘅時候已經7pm,原來當日所有嘅蛋糕都已經賣晒。以為要失望而回,點知老闆娘話焗緊Madeleine就嚟出爐,可以賣埋俾我。難得有新鮮出爐嘅Madeleine 梗係要啦!買咗海鹽,柚子,綠茶同椰子味。本來諗住拎返屋企先慢慢嘆,但係新鮮出爐嘅Madeleine香味實在太吸引,忍唔住要即刻試一件😍新鮮出爐嘅Madeleine外層仲係脆脆地,入面蛋糕就好軟熟!海鹽嘅鹹味加添咗蛋糕嘅層次,柚子味就好清新。喺小店買到呢個質素嘅蛋糕非常滿足!老闆娘話喺社交平台有佢哋完整嘅Menu,下次一定要早啲去買,試吓佢其他款式嘅蛋糕😋

Madeleine
2023-04-07
Madeleine
Mad Time Studio 係深水埗的隱世小店,從首次落鋪接觸店主,到其後傾談散水餅選擇,至最後送貨安排,店主都好有效率、親切友善,整個過程都好舒服☺️今次散水餅,除咗選擇咗Madeleine 小貝殼蛋糕比各部門同事之外,我特意搵店主tailor-made左gift sets 送俾自己部門嘅同事,我一向對送俾人嘅禮物,都有內外兼備嘅要求,好開心店主能夠專業地幫我設計呢一份九格禮物盒,每一份都有馬卡龍、貝殼蛋糕和玻璃曲奇。Macaron 我揀咗朱古力紅莓,同事話好好味,又唔太甜。每一盒都有一塊曲奇寫上同事嘅名字,散水餅變得獨一無二,同事收到都好驚喜❣️Earl Grey & Orange Dark Chocolate Sliced Cake, 係店主知道我想搵一隻大路又帶點特別嘅蛋糕而特意為我設計的,earl grey 同orange chocolate 味道好夾,香橙味好清新,甜度啱啱好,同事都讚不絕口!👍🏻貝殼蛋糕仔有不同味道(柚子、抹茶、紅莓果等),每個都可以獨立包裝,室溫吃口感都好鬆軟,同事們本身都怕甜,但這些madeleine 甜度剛剛好,特別係柚子味好清新,他們都好喜歡。市面

市面好多散水餅選擇,競爭都相當大,但我卻鍾情用心經營嘅小店,Mad Time Studio 蛋糕真心好靚又好食,充滿驚喜,送同收嘅人都好開心 ,我會繼續支持😊

外賣送餐
  • Earl  Grey  &  Orange  Chocolate  Cake
2023-02-10 192 瀏覽
老公同我家工人姐姐同一日生日,就諗住去屋企附近訂個蛋糕返黎慶祝下啦!咁啱同老公傾開佢話美寧個邊有間新蛋糕舖,我自己記錯左以為佢話美居,就係咁錯有錯着係Fb search依間舖出黎,睇佢地簡介話師父係米芝蓮餐廳做過,仲以為好貴添,結果睇佢網頁覺得係我budget之內啦!我訂左個6吋既芝士蛋糕,芝士味好香濃但又唔會覺得好漏,甜度啱啱好,cream好滑,個蛋糕仲有啲紫紫地色好靚呀。我地3大1細當晚就食哂個蛋糕啦!下次可以再encore😋

2023-02-04 168 瀏覽
今日無意中經過,聞到🍰香味,忍不住買件來食。伯爵茶蛋糕,口感有層次,茶味濃厚而甜味適中,適合我地香港人既口味。😋順手買件比住附近嘅老友。聽朋友講,原來每天都會出不同款式嘅口味,日日有驚喜,款式不重覆,好勵害。搞到我都想搬去附近住。