2020-11-01 43 瀏覽
呢間野裝修唔錯,好有小店feel。可惜食物質素九流,而且圖片與事實不符合。我點了綠茶蛋糕及芋圓奶茶。先講綠茶蛋糕$30,除了外表有一點綠色,跟本與綠茶扯唔上關係,蛋糕偏硬,兼沒有絲毫綠茶味,有點「食之無味棄之可惜」的感覺。再說到杯芋圓奶茶$45,淡而無味,所謂嘅芋圓是淺啡色,有點似軟身珍珠,應該不是芋圓吧。明明圖片茶身偏白,茶上面的芋圓是淺紫色,但我那杯只像一杯普通珍珠奶茶,仲要係超淡沒茶味的奶水。最後渴了半杯後就放棄。實在太難飲!這店絕對不推介!
這店絕對不推介!

2020-06-18 319 瀏覽
今日同朋友去紅磚屋行下,途經有個地方叫盈匯坊,入去行個圈,見到呢間cafe環境唔錯,凍櫃d蛋糕🍰好似幾吸引😍就入去試下啦Tiramisu (上)$30 好難食☹️蛋糕好乾身,平時食開的Tiramisu 係軟身,而且一切開就散,味道亦太甜😖白朱古力覆盆莓芝士蛋糕(下)$30 好難食 again☹️呢個比上面更甜白朱古力同莓味唔夾,食落怪怪地😥好少會覺得d蛋糕難食到唔想食,食左一啖已經唔想食,為左唔想浪費,大家勉強食左一半😰😰😰

Tiramisu (上)$30
好難食☹️
蛋糕好乾身,平時食開的Tiramisu 係軟身,
而且一切開就散,味道亦太甜😖

白朱古力覆盆莓芝士蛋糕(下)$30
好難食 again☹️
呢個比上面更甜
白朱古力同莓味唔夾,食落怪怪地😥

2020-06-14
2020-02-03 510 瀏覽
新年想去錦田逛年宵,一出錦上路西鐵站再走5分鐘就到,誰知下大雨,經過一條商業街,就來了M F Coffee & Bakery,想說解餓和避雨。點了一份西式套餐,餐肉配炒蛋,還贈送了多士。炒蛋真的超級無敵好吃,它是滑蛋的製法,火候剛剛好,還有一點蛋汁,好juicy。另外,餐肉煎的很棒,外脆內軟,不會很乾。以餐肉炒蛋來說,值得稱讚。錦上路外就只有一條商業街,平常也挺荒蕪的,感覺很少人會來發掘打卡/好吃的店。這間除了食物質素不錯之外,它有一面綠草牆,有一面還有霓虹燈,很適合女生來這邊談心拍照。

2019-10-08 536 瀏覽
想搵隱世cafe,search到這間cafe shop,帶著戰戰兢兢的心情揸車去試一下。跟google map揸車遊咗錦上路幾轉也入唔到,最後放底部車於錦上路站,自己行入去。發現原來車係入唔到的,灰晒以為個貨櫃改做的市集有一定的規模,點知原來乜都冇只有幾間地産,同一個俾似歡樂天地俾小朋友玩的地方。咁咪只有去食嘢啦!星期日的中午,menu內所有烘焙類食物全無,咁只有選擇咗芝士豬柳漢堡。豬柳同老麥無乜分別,好似包有焗過,軟軟地熱熱地,味道中規中矩啦。如果想隱世避靜,這間cafe的確能令大家耳根清淨。之後仲可以行去紅磚屋睇下行下添。
2019-10-06 283 瀏覽
地理位置尚算方便:錦上路B出,經過小橋&一個路口就到了。店內空間大,環境氣氛不錯。可到達後卻被店員告之店內已沒有販售牛角酥了(雖然餐牌上仍然有…不想空手而回,只好查看展示台買了一件提拉米蘇。Tiramisu$25是頗大份的用料普通 味道普通偏甜漏 層次不分明 忌廉比例太多 如蛋糕層多或厚點比較好連鎖西餅店的價錢水準卻稍有不及說來奇怪,明明店名為 m f coffee & bakery膠袋卻標示為taste bakery
地理位置尚算方便:
錦上路B出,經過小橋&一個路口就到了。

店內空間大,環境氣氛不錯。
不想空手而回,只好查看展示台買了一件提拉米蘇。

Tiramisu

水準卻稍有不及

膠袋卻標示為taste bakery
外賣自取
2019-07-14 325 瀏覽
錦田好去處既地方 盈匯坊係其中一站黎到呢邊發現原來無乜野做不過好彩呢度有呢間MF Coffee & Bakery所以烈日當空之下 我地都有個地方可以休息一下-------雖然店鋪比較細 冷氣唔太足但食物既種類都唔少由熱食到烘培都有唔同既選擇————————我地就叫左一個朱古力吐司配飲品既set跟餐既飲品只有熱既 所以點都加錢選擇番杯凍飲朱古力吐司麵包十分鬆軟 而朱古力醬就唔會太甜配上厚多士就恰到好處紫色夢幻 - 其實係藍莓味既飲品.仲有牛角包同唔同既cake 都相當吸引呀
錦田好去處既地方 盈匯坊係其中一站

紫色夢幻 - 其實係藍莓味既飲品

仲有牛角包同唔同既cake 都相當吸引呀

• 朱古力吐司
2019-04-05 344 瀏覽
今日去左錦上路探朋友個bb,佢帶左我去盈匯坊,錦上路西鐵站行去都係五分鐘左右,去左一間cafe M F coffee & bakery, 裡面有d 酥餅、蛋糕、三文治都幾吸引,別有洞天。西紅柿培根酥包餐$40,個酥會幫你再焗一焗,雖然唔係好熱,但誠意搭夠。套餐奉送泡沫咖啡或牛奶咖啡,其他果汁+$7,特飲+$10,我就選了熱泡沫咖啡,係即磨咖啡,所以都唔會差得去邊,咖啡味幾濃。另外仲叫左個法國栗子蛋糕 $25,剛剛見到有原個栗子蛋糕擺出黎,都幾吸引,又平平地,幾好食又抵食,蛋糕、栗子同忌廉既份量剛好,不會過甜。第一次去環境都幾舒服,好寧靜悠閒既下午,臨時走仲見到美美既日落。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

西紅柿培根酥包
西紅柿培根酥包
泡沫咖啡

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-04-05
2019-01-10 336 瀏覽
錦上路站附近一向缺乏食肆,若要坐下好好吃個午飯,以前要步行10分鐘到錦田市中心。今天周四中午,由西鐵站步行5分鐘到這家小店。芝士漢堡+鮮咖啡售40元,加上地方雅緻,是放空心靈、充實肚子的好地方。菜單以輕食為主,有多款烘焙的批和包,也有麵餐和多士,咖啡很香濃,筆者吃得很滿足。店內設有雜誌架和自助飲水機,水杯都印著不同的可愛圖案。半壁攀藤裝飾,加上簡約光潔的桌椅,看得出店家用心佈置出舒適的空間。菜單上沒有碟頭飯/意粉/扒餐,若自問屬重量級吃貨﹝尤其大食男士﹞,建議還是多走5分鐘到錦田市吧。

芝士漢堡,咖啡
題外話/補充資料: 這家Cafe位於盈匯坊,該小區是吉慶圍一班鄉紳,2018年秋天用七組新潮貨櫃,在錦上路站旁闢出舊農地建成的商業街。小區有雅緻的園林水池和洗手間,暫時這家Cafe是盈匯坊上唯一的食店,旁邊還有寵物護理店、便利店和診所。錦上路西鐵站B出口步行5分鐘可達。
2019-01-10
芝士漢堡,咖啡
2018-11-13 285 瀏覽
星期日的下午,逛逛錦上路站旁邊的跳蚤市場,然後打算去看看附近的壁畫途中,發現了這條商業街內的cafe. Cafe 有少量室內及室外座位,由於星期日的關係,座位所餘不多。找到位之後,可以去counter 取menu ,然後再在那裡落單。叫左個朱古力mousse 蛋糕, Toast 及芒果飲料。食物味道一般,朱古力蛋糕內裡有點乾,飲料也是一般味道,沒有很特出。反而景觀不錯,閒日來個悠閒的時光是不錯的。cafe 有日本及旅遊雜誌觀看,加分。

叫左個朱古力mousse 蛋糕, Toast 及芒果飲料。