🇮🇹今日揀咗間跑馬地意大利餐廳Locada嚟個double date 🤣🧑‍🍳🍽️餐廳唔算大但裝修提升氛圍感,幾有情調🕯️❤️‍🔥👯‍♀️👯‍♂️四個人選擇Á La Carte, 有pasta🍝, 🍛risotto, 🌊海鮮,最後加個甜品🍧🇮🇹🪭🎩食得Fine Dine 餐前多數都會店內自家製麵包🥯,但呢間餐廳比較有特色👍,更加有黑白脆片🖤🤍,再配埋蕃茄ricotta cheese醬好好味🍅🧀🥯🥖🫒橄欖酸種麵包 - 熱辣辣香噴噴,仲有大量nuts🥜🌰,麵包控表示好滿足😍🦞琵琶蝦 - 肉質彈牙👍,加入較多蕃茄作調味,比較開胃🍅🥩和牛面頰肉配薯仔pasta🍝 - 薯仔做嘅Pasta 外型肥嘟嘟好飽可愛🥔,口感亦都比平常嘅pasta煙韌!🐮牛面頰肉質地嫩滑亦都好入味,值得一試🤎🇪🇸🐷西班牙豬南瓜Risotto🍛 - 🎃新鮮南瓜醬再用上大量巴馬臣cheese🧀,一上枱就覺得好香🤤🌊🦀💚特別之處係用咗海鮮濃湯青瓜珍珠意粉,再以Risotto做法烹調而成。🇮🇹富有正宗意大利Risotto 口感,珍珠意粉較為有質感唔會太軟糯。味道很讚👍🌊🦐🐟另外都仲有order咗個海鮮拼盤🦞有龍蝦、🦐蝦、🐟石塘魚,燴海鮮拼盤
🧑‍🍳🍽️餐廳唔算大但裝修提升氛圍感,幾有情調🕯️❤️‍🔥
🦞琵琶蝦 - 肉質彈牙👍,加入較多蕃茄作調味,比較開胃🍅
🌊🦐🐟另外都仲有order咗個海鮮拼盤
🦞有龍蝦、🦐蝦、🐟石塘魚,燴海鮮拼盤有地中海風味
鮮味十足,鐘意海鮮不能錯過!
2025-02-16
餐廳 環境溫馨舒適,有種隱世小館的感覺,裝潢優雅,有點南歐度假風情,服務親切又細心,總令人放鬆心情~頭盤的北海道帶子好新鮮,嫩滑彈牙有天然甜味。新西蘭天使紅蝦,肉質鮮甜,蝦味濃郁,擺盤精緻Seafood Spaghetti分量十足,海鮮料超多,充滿鮮味。手工意粉煙韌有咬口,完美吸收醬汁精華,越食越開胃!Sea Urchin Risotto用料足,米飯粒粒分明,帶子濃厚的海膽香滑,奶油味與海鮮鮮味融為一體,每啖都意猶未盡燴海鮮材料新鮮齊全,煮得啱啱好,味道層次豐富,鮮甜濃郁,甜品朱古力千層酥,層層脆口,朱古力餡幼滑濃郁,甜而不膩。最後Locanda Tiramisu,帶有淡淡酒香,咖啡味香濃,慕絲軟滑、蛋糕濕潤,是我心中近期吃過最有水準的Tiramisu之一。
頭盤的北海道帶子好新鮮,嫩滑彈牙有天然甜味。

新西蘭天使紅蝦,肉質鮮甜,蝦味濃郁,擺盤精緻

燴海鮮材料新鮮齊全,煮得啱啱好,味道層次豐富,鮮甜濃郁,

甜品朱古力千層酥,層層脆口,朱古力餡幼滑濃郁,甜而不膩。

2025-08-23 0 瀏覽
LOCANDA 📍跑馬地源遠街12號地舖━每次來Locanda都有不同驚喜! 這間位於跑馬地的隱世意法餐廳 環境靜謐優雅 食物質素很高~每次來餐牌都有小轉變 時令菜式有驚喜 食物定價雖偏進取 但勝在食材品質與味道都是高水準 物有所值!意粉全為手工製造 open kitchen讓食客能看見chef壓製意粉與烹飪的過程 別有一番趣味 而各種海鮮用料非常捨得 成餐飯非常滿足━ 🍞 Bread▶︎ 黑色黃色雙色脆片以pasta整成 沾番茄奶酪醬清新開胃▶︎ Sourdough酸味出眾 外脆內濕潤口感非常有水準━🥗 Seasonal Vegetable Salad
▶︎ 沙律搭配burrata cheese 穿插芝士脆片 輔以松露調味 看似簡單但層次非常豐富━🍖 Culatello di Zibello D.O.P
▶︎ 唔講唔知原來這款火腿比parma還要高級 熟成16-36月 口感韌滑 鹹香而帶nutty感━🍝 Spaghetti Chitarra Al Frutti Di Mare
▶︎ 滿滿海鮮的意粉~ 手工吉他麵配新西蘭藍龍蝦 意大利紅蝦 蜆肉同墨魚 超足料!▶︎ 意粉口感是剛剛好的al den
LOCANDA
📍跑馬地源遠街12號地舖

🍞 Bread
▶︎ Sourdough酸味出眾 外脆內濕潤口感非常有水準

🥗 Seasonal Vegetable Salad

🍖 Culatello di Zibello D.O.P

▶︎ 意粉口感是剛剛好的al dente 加上海鮮一齊食完全是大滿足~

🍝 Mancini Linguine
▶︎ 西班牙紅蝦大隻又多膏 是極致的鮮美 扁意麵吸滿湯汁 有海鮮的濃郁而不過膩

🐟 Wild Caught Jeju Halibut
▶︎ 韓國比目魚肉質軟嫩 榛子醬汁有鹹甜感 配上魚肉幾特別!

🐮 Gyeongju Hanwoo Beef Striploin (1++)
▶︎ 慶州韓牛做到外焦內嫩 油脂豐富而不失肉香炸薯粒與蘋果的組合脆爽解膩

🍰 Locanda Tiramisu
▶︎ 提拉米蘇濕潤而重咖啡香氣 搭配濃郁馬斯卡彭和可可粉更是濃郁 喜歡~

🍫 Chocolate Millefoglie
朱古力脆片與馬斯卡彭做成千層 搭配衛褲expresso sauce與冰涼牛奶gelato更添層次感好脆好香朱古力味

2025-08-22 0 瀏覽
跑馬地Locanda,一間以自家手工意粉為主打既fine dining幽靜既餐廳環境,浪漫氣氛,再食埋佢地既手工意粉餐單上新鮮季節性海鮮同 16-36 個月嘅 parma ham 好吸引餐前 (Antipasti)玉米脆片
一開場就有咗呢啲玉米脆片,脆卜卜配埋佢地既自製Mousse Sauce,鹹香得來唔油膩酸種麵包
麵包好鬆軟,配上欖橄油同鹽粒,簡單但有層次Seasonal Vegetable Salad
呢個沙拉用咗 burrata cheese 好 creamy,配 rocche parmigiana reggiano 同黑松露醬,味道濃郁又有高級感。新鮮蔬菜咬落去清脆,好健康Culatello di Zibello D.O.P
呢款 16-36 個月熟成嘅火腿真係頂級,鹹香帶有 nutty 味,配少少麵包就完美。「D.O.P.」係意大利語「Denominazione di Origine Protetta」既縮寫,意思為「受保護原產地名稱」,係一種受歐盟法律保護既意大利傳統食品,產自特定地區並遵循嚴格生產標準主菜 (Main Course)Spaghetti Chitarra

幽靜既餐廳環境,浪漫氣氛,再食埋佢地既手工意粉

餐前 (Antipasti)

玉米脆片
一開場就有咗呢啲玉米脆片,脆卜卜
配埋佢地既自製Mousse Sauce,鹹香得來唔油膩

酸種麵包
麵包好鬆軟,配上欖橄油同鹽粒,簡單但有層次

Seasonal Vegetable Salad

Culatello di Zibello D.O.P

主菜 (Main Course)

Spaghetti Chitarra Al Frutti Di Mare(for 2 persons)
手工吉他麵配新西蘭藍龍蝦、意大利紅蝦、本地蜆同墨魚,煮到啱啱好!
海鮮湯汁濃郁,datterino tomato sauce 帶酸甜,食落去好開胃

Mancini Linguine (for 2 persons)
呢個用咗西班牙紅蝦(carabinero)嘅扁意麵,蝦味超鮮,配番茄清新又唔膩,手工麵仲好彈牙

Wild Caught Jeju Halibut
韓國比目魚肉質結實,煎得外脆內嫩,裙邊部份好香口
配藍朝鮮薊同榛子醬,味道層次豐富,係一啖頂級享受!

慶州韓牛嫩到爆,煎到 medium rare 好正,配 pink lady 蘋果條同薯仔,甜酸同香脆平衡到唔係味
Marsala wine sauce 帶酒香,食落有種高級感!

甜品 (Dessert)

Locanda Tiramisu
呢個提拉米蘇咖啡味濃郁,忌廉同海綿蛋糕層次分明,入口即化

Chocolate Millefoglie
朱古力甩片好脆好香朱古力味
mascarpone mousse 好滑
espresso sauce 加咗點苦澀平衡甜度,full milk gelato 冰涼滑溜,食落超滿足!
2025-08-21 0 瀏覽
同朋友慶祝生日,揀咗依間喺跑馬地嘅意大利小餐館,菜式採用最頂級嘅食材,每款都經過廚師精心製作,好適合慶祝節日🫶🏻PAN FRIED HOKKAIDO SCALLOP香煎後帶子好鮮甜,bocconcini puree則提供了溫和的奶香,味道層次豐富,好食🤤WARM NEW ZEALAND SCAMPI新西蘭小龍蝦肉質比一般龍蝦更為細膩、清甜。頂級的奧賽佳魚子醬(Ossetra Caviar)增添左堅果香同鹹鮮風味🥰SEA URCHIN RISOTTO 海膽好濃郁甘甜,完全融入到每一粒risotto中,帕馬森芝士的鹹香,使海膽的鮮甜更加突出,大推🫶🏻SPAGHETTI CHITARRA ALLA FRUTTI DI MARE (for 2 persons)匯集了多種海鮮的精華,紅蝦好鮮甜,醬汁以甜度極高的Datterino車厘茄製成,味道清新、酸甜,突顯左海鮮原味,每條意粉都掛滿醬汁🥰BRAISED SEAFOOD (for 2 persons)龍蝦、老虎蝦和白身魚的鮮甜完全融入到燴煮的湯汁中,龍蝦肉質緊實,老虎蝦爽彈,白身魚則細嫩😋CHOCOLATE MILLEFORLIE濃郁朱古力,甜

PAN FRIED HOKKAIDO SCALLOP

WARM NEW ZEALAND SCAMPI

SEA URCHIN RISOTTO

CHOCOLATE MILLEFORLIE
濃郁朱古力,甜而不膩,帶點甘香的咖啡風味,而牛奶雪糕則提供了純粹的奶香,層次豐富,忍唔住想叫多個🥰

LOCANDA TIRAMISU
經典的意大利風味,質感輕盈,帶點咖啡甘香同酒香 好食🤤

2025-08-14 0 瀏覽
跑馬地一向有好多間隱世小酒館 今日去到巿政大樓隔離嘅源遠街 試呢間意式小酒館用整pasta 麵粉整嘅脆片Tomato cotti cheese 食落去好滑口感 陣陣蕃茄味滲返出嚟 好清新Starter - Zuppa Di Melone Mantovano蜜瓜凍湯 用左意大利中部嘅蜜瓜🍈 凍湯完全係好似蜜瓜smoothie咁 用大蔥包住海蝦 側邊有魚湯啫喱 三重口感 飲落好解膩嘅感覺 好開胃Pasta - Homemade Tagliatelle 新鮮波士頓龍蝦配本地新鮮蜆 加自製tagliatelle 寬條意粉 所有海鮮都非常新鮮鮮甜 自家製意粉亦非常彈牙 食落好有口感 亦非常掛汁 門口更見到有自製意大利粉機😍 Main plate - Gyeomgku Hanwoo Beef Striploin 以pink lady apple purees 配慶洲韓牛 韓牛medium rare 肉汁豐富 口感嫩口 伴碟更有炸薯同蘋果條 蘋果爽脆同嫩口韓牛互相配合Dessert - Tiramisu 甜品以意式咖啡杯呈上 充滿意大利風情 口感偏實在同雪糕口感 咖啡同cream比例好平均 唔會太苦

用整pasta 麵粉整嘅脆片

Pasta - Homemade Tagliatelle

Dessert - Tiramisu
甜品以意式咖啡杯呈上 充滿意大利風情 口感偏實在同雪糕口感 咖啡同cream比例好平均 唔會太苦亦唔會太甜 唔好睇佢細細杯 係一個好深底嘅咖啡杯☕️

整體用餐體驗非常滿意🥰 好推薦作為週年慶祝同慶生🎉
2025-08-14 0 瀏覽
跑馬地意式小餐館🇮🇹裝修優雅有情調 主打海鮮手工意粉另外亦有其他前菜,主菜同甜品可選擇Zuppa di Melone賣相精緻既意大利凍湯 濃稠適中用leek包裹住爽彈既海蝦加上清甜既哈蜜瓜 係開胃清涼既前菜Hokkigai Tagholini味道鮮甜爽口既北寄貝搭配自家手工製意粉滑順且具有彈性既Tagholini加上蜆汁同sake煮成嘅醬汁💯Carabinero Linguine紅蝦肉質綿密且鮮甜蝦頭內既蝦膏更加係精髓搭配自家製既蕃茄醬汁係採用意大利甜度非常高既datterino 蕃茄配上易於吸附醬汁既Linguine每一啖都食到濃郁鮮甜既🍅醬汁Challans Duck Breast 主菜揀左鴨胸 生熟度掌握得剛好肉質鮮嫩香滑多肉汁配上藍莓醬同鴨汁更滋味Pear Tart酥脆嘅撻皮加上almond paste,pear jam 同雲呢拿Gelato 好味!
跑馬地意式小餐館🇮🇹
裝修優雅有情調 主打海鮮手工意粉
另外亦有其他前菜,主菜同甜品可選擇

Zuppa di Melone

主菜揀左鴨胸 生熟度掌握得剛好
肉質鮮嫩香滑多肉汁
配上藍莓醬同鴨汁更滋味

Pear Tart
酥脆嘅撻皮加上almond paste,pear jam
同雲呢拿Gelato 好味!
伏位1️⃣:服務差 👎🏻入到餐廳被安排坐走廊位,見入面有沙發位冇人坐,問可唔可以調台,侍應竟然話「張台啱啱執完,好污糟架wor」來拒絕我地 🫥🤯 明明張台舖住乾淨台布,成晚果台都冇人坐,唔明白點解咁簡單既要求都滿足唔到 🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ 態度差,餐飯第一印象已經唔好 👎🏻餐廳冷氣好勁,吹到人同食物都凍哂🥶🤧💨要求調低少少個冷氣,侍應敷衍話ok,但成晚繼續吹凍風😵‍💫伏位2️⃣:上菜慢👎🏻坐低左40分鐘先上到個appetizer 😓😪食完個appetizer又再等多40分鐘先上意粉只見廚房手忙腳亂,但環顧四周幾乎全部食客都等緊野食,出菜速度實在不能接受🐢伏位3️⃣:性價比極低📉兩個人食左一個appetizer,一個意粉,一個beef striploin and outside skirt。加埋餐前麵包完全食唔飽。。。份量細今時今日都預左,但係完全對唔住個價錢😓 最誇張係個$750既beef striploin,得果四片牛肉,兩啖食完🫠 食物味道只能話過得去😪食完呢間餐廳真係一肚氣😤😖人均$750有其他環境服務更好既選擇。食完唔會再有下次 🙅🏻‍♂️
伏位1️⃣:服務差 👎🏻

伏位2️⃣:上菜慢👎🏻
坐低左40分鐘先上到個appetizer 😓😪
食完個appetizer又再等多40分鐘先上意粉

伏位3️⃣:性價比極低📉

餐前麵包
Tuna  tartare
Squid  pasta
Beef  striploin  and  outside  skirts
2025-03-12 829 瀏覽
跑馬地我都係第一次踏足😃,高尚住宅區又寧靜❣️今次俾我發掘到一間高級意式風情高級餐廳🍽雖然餐廳不大,但裝修簡潔得黎帶點溫馨感❤️員工服務非常好,服務亦體貼,每上一道菜都會介紹俾客人💕💕自家制雙色薄脆|配上蕃茄🍅Ricotta cheese🧀蕃茄🍅Ricotta cheese🧀真係幾香,配上非常脆嘅薄脆,兩者十分夾👍💕自家制酸種麵包🍞新鮮熱辣辣🔥焗到外脆內軟,內裏仲有果仁🥜,口感十分豐富‼️💕黑松露炒滑蛋🥚⚫️去到高級西餐廳黑松露當然唔係平時嘅黑松露醬咁簡單啦😂,大廚會拎住成個黑松露一點都唔吝嗇喺咁刨落啲滑蛋到😍😍,真係好奢侈🥰黑松露又勁香❣️💕SIMON MARTIN IBERICO HAM|伊比利亞黑毛豬後腿肉風乾火腿🐷火腿採用後腿肉,脂肪結構比較豐厚和鮮甜,而且豬隻從小就被餵飼粟米🌽、芝士乳清🧀,所以食落會有少少芝士味道🧀,十分特別💕HOMEMADE TAGLIATELLE (For 2 persons)新鮮手工意式闊條麵🍝黎到意大利餐廳當然要試下佢地新鮮手工意大利麵啦🍝手工闊條麵口感真係比平時嘅煙韌‼️配料亦十分豐富,有龍蝦🦞和蜆肉,龍蝦真係好爽😍,蜆肉亦十分大隻鮮甜‼️💕MAYURA FAR

雖然餐廳不大,但裝修簡潔得黎帶點溫馨感❤️
員工服務非常好,服務亦體貼,每上一道菜都會介紹俾客人💕

💕自家制雙色薄脆|配上蕃茄🍅Ricotta cheese🧀

💕自家制酸種麵包🍞

新鮮熱辣辣🔥焗到外脆內軟,內裏仲有果仁🥜,口感十分豐富‼️

💕黑松露炒滑蛋🥚⚫️

黑松露又勁香❣️

新鮮手工意式闊條麵🍝

黎到意大利餐廳當然要試下佢地新鮮手工意大利麵啦🍝
手工闊條麵口感真係比平時嘅煙韌‼️

💕MAYURA FARM WAGYU OP RIB|(for 4 persons)|澳洲和牛肉眼🐂

一上枱真係嚇親😵,份量勁大塊‼️長度仲長過我前臂💪
俾大家打完卡後,大廚就會幫我地切開,非常體貼💕
和牛大約3成熟,真係燒到啱啱好👍
粉嫩嘅肉質真係好嫩😃,份量又超多,4個人都食唔晒

💕CHOCOLATE MILLEFOGLIE|朱古力千層酥🍫

外皮酥脆,朱古力濃郁又不過於甜膩,讓人一口接一口💕

💕LOCANDA TIRAMISU

Tiramisu夠香滑,咖啡☕️苦澀和朱古力甘甜相互交織,還帶有少少酒香🥂
1975 瀏覽
2025-03-10 577 瀏覽
朋友仔生日,特地揀咗啦呢間係跑馬地嘅意大利fine dining食晚餐😍 餐廳位置原來喺跑馬地其中一條小街上面,但口碑非常好,食過嘅朋友都覺得非常高質💕💫 自家制酸種麵包一開始麵包環節已經充滿驚喜,麵包係熱辣辣上枱,香氣撲鼻😍裏面有提子、果仁,食落非常鬆軟又有口感🥹💫自家制雙色薄脆🌮|配蕃茄Ricotta cheese🧀個脆脆好好食😍搭配濃郁嘅蕃茄Ricotta Cheese,提升咗味道嘅層次😋💫SIMON MARTIN IBERICO HAM火腿採用後腿肉,脂肪結構比較豐厚👍🏻而豬隻先小被餵飼芝士乳清+粟米,所以食落有少許芝士味🧀💫 黑松露炒滑蛋🥚我最愛嘅其中一道菜😆簡單嚟非常好食💕唔講以為黑松露唔使錢咁,餐廳一啲都唔吝嗇,刨超多黑松露上滑蛋😍😍食落真係超香黑松露味☺️💫 HOMEMADE TAGLIATELLE (For 2 persons)手工意式闊條麵手工果然係唔同啲!! 口感零舍煙韌~上面鋪滿大大隻嘅龍蝦🦞同蜆肉🥰 食落啖啖肉,而且新鮮又好食!!💫 MAYURA FARM WAGYU OP RIB | (for 4 persons)| 澳洲和牛肉眼🥩一上枱俾佢嘅份量嚇親😆真係超

💫 自家制酸種麵包

💫自家制雙色薄脆🌮|配蕃茄Ricotta cheese🧀

💫SIMON MARTIN IBERICO HAM

💫 黑松露炒滑蛋🥚

手工意式闊條麵

一上枱俾佢嘅份量嚇親😆真係超大塊!! 同我前手臂差唔多咁長💪🏻我哋叫咗三成熟~餐廳煎得啱啱好! 食落軟腍又Juicy🤩

💫 CHOCOLATE MILLEFOGLIE | 朱古力千層酥🍫又係非常有驚喜嘅一個甜品😍食落酥脆,朱古力味濃郁,但又唔會太甜😋

💫 LOCANDA TIRAMISU
香滑😍濃濃咖啡酒香味☕️

鋪面唔算非常富麗堂皇,但坐落舒適,店員態度親切,所有食物都超有誠意又好食,完全唔會吝嗇🥹非常推薦的意大利餐廳💕💕
2025-02-23 1657 瀏覽
有時都要對自己好啲,慢活一下~今次去了跑馬地這間意大利餐廳食Fine Dining,餐廳裝潢主要以簡約時尚設計為主,食物高水準,店員態度親切,上菜的餐碟也會先預熱,確保食物的溫度得以保存,非常細心!👍🏻首先侍應先上餐前的🥯自家製麵包籃包括有兩色脆片和酸種麵包給我們,脆片搭配蕃茄忌廉芝士醬,味道濃郁,酸種麵包煙韌軟熟,麵包入面有些提子乾帶來微甜,麵包沾上橄欖油與黑醋更提升了麵包口感及層次!1. 🦑 Grilled Arrow Squid ($250)烤魷魚上枱時已切開一件件,魷魚帶點香烤的風味,好新鮮,口感彈牙!再搭配薯蓉和堅果,非常開胃!👍🏻2. 🌟Acquerello Risotto ($380)和牛牛小排非常軟腍,入口即化,另外,還有配搭意式羽衣甘藍燴飯,選用了世界聞名的Acquerello陳年米,經過精準烹調,吸收湯汁的精華,散發出濃郁而獨特的香氣,使口感達到外層柔軟,內部口感Q彈!😍😋3. 🍝Homemade Tagliolini ($420) 餐廳擅長製作手工意粉,意粉上層放上大量的世界頂級Roval Cristal Caviar魚子醬,毫不吝嗇,鮮味十足!做到口感,醬汁加入

2. 🌟Acquerello Risotto ($380)

餐廳擅長製作手工意粉,意粉上層放上大量的世界頂級Roval Cristal Caviar魚子醬,毫不吝嗇,鮮味十足!做到口感,醬汁加入檸檬、香蔥,味道獨特,令人回味!☺️👍🏻

4. 🐮Full Blood Wagyu Oyster Blade (M7) ($580)

M7和牛牛板腱煎得好粉嫩,肉質非常軟腍,肉味濃郁,有油香,🤤搭配脆薯餅、菇菌和沙律菜,推薦!😍😋👍🏻

🌟Braised Seafood (For 2 Persons) ($980)

這個燉海鮮盤有🦞龍蝦、🦐虎蝦同埋香煎🐟白身魚,加入車厘茄一起烹調,非常鮮味,食材又新鮮,好正!😎👍🏻

另外,還附上用左fregola 呢款珍珠意粉,用了煮Risotto 的方法去煮,醬汁用上類似青醬,食落有淡淡的清酒味,口感煙韌,很有特色!👍🏻

🍮Chocolate Millefoglie ($158)

最後點了這個朱古力千層酥,表面淋上巧克力醬,用上千層酥與濃郁的巧克力內餡組成,帶有濃郁的Espresso味道,每一口都帶有輕盈的層次感,內餡柔滑順滑!為這餐意大利菜作結!☺️👍🏻
2024-11-12
LOCANDA 📍跑馬地源遠街12號地舖━與很久沒見的朋友們重聚 選擇了這間位於跑馬地的隱世意法餐廳 環境靜謐優雅 無論二人世界還是姐妹聚會 都是很不錯的選擇食物定價頗進取 勝在食材品質與味道都是高水準 物有所值!意粉全為手工製造 open kitchen讓食客能看見chef壓製意粉與烹飪的過程 別有一番趣味━ 🍞 BREAD▶ 先送上外脆內糯的酸種包 喜歡當中的黑橄欖香氣▶︎ 另外脆片搭配番茄ricotta cheese抹醬超上癮!━🍖 SIMON MARTIN IBERICO HAM▶︎ 對火腿研究不深 但能明顯感受到入口的油香 肉香濃郁 配包送酒都一流━🍚 ACQUERELLO RISOTTO▶︎ 芝士與南瓜的搭配超nice 入口是濃郁芝士香氣中帶南瓜清甜感▶︎ risotto口感剛剛好 伊比利亞豬超嫩也很加分!━ 🍝 HOMEMADE TAGLIOLINI▶︎ 滿滿魚子醬的意粉 每一口都充斥著大海的味道!━🐮 MAYURA FARM WAGYU OP RIB▶︎ 這麼大塊的和牛有骨肉眼還是第一次見~ 一塊牛扒能有四種口感 分量大得四個人分享也超足夠!▶︎ 大概三成熟 邊邊位帶些焦香 內裡軟嫩

LOCANDA
📍跑馬地源遠街12號地舖

食物定價頗進取 勝在食材品質與味道都是高水準 物有所值!

🍞 BREAD
▶ 先送上外脆內糯的酸種包 喜歡當中的黑橄欖香氣

🍖 SIMON MARTIN IBERICO HAM

🍚 ACQUERELLO RISOTTO
▶︎ risotto口感剛剛好 伊比利亞豬超嫩也很加分!

🍝 HOMEMADE TAGLIOLINI
▶︎ 滿滿魚子醬的意粉 每一口都充斥著大海的味道!

🐮 MAYURA FARM WAGYU OP RIB
▶︎ 大概三成熟 邊邊位帶些焦香 內裡軟嫩不失油香 物有所值
▶︎ 伴碟的蔬菜中甘筍很出色~

🍐 PEAR TART
▶︎ 很有驚喜的甜品 即焗酥脆撻底搭配梨肉 雲呢嗱雪糕 冰火兩重天!
▶︎ 整體甜度剛剛好 酥脆撻皮配上清脆梨肉與順滑雪糕 層次感十分豐富

☕ LOCANDA TIRAMISU
▶︎ 這裡的Tiramisu有明顯與眾不同的咖啡香氣 搭配偏厚重的mascarpone 很完美的結束~

2025-02-19 585 瀏覽
認識Aedas在先佢哋嘅手工意粉好食到超班而Locanda頂住個米芝蓮餐廳光環多少令我期待(其實係自己想食😂)晚餐喺入黑時大概7點正同家人用散步嘅姿態沿電車路走入跑馬地餐前先感受跑馬地嘅寧靜悠閒因為我相信Ready to eat 絕對需要好心情而論氛圍總覺得呢邊比起CWB同中環更適合同重要嘅人約會晚飯嚟到餐廳感覺同Aedas好唔同舒適嘅白光與白色餐枱布餐廳空間不大一個小走廊右邊係open kitchen可以欣賞食物製作過程被安排坐正唯正對kitchen嘅位置幾驚喜係即便同厨房只係小走廊之隔但完全唔會感受到過份嘅油煙氣息反而有種頻頻被食物香氣包圍嘅感覺至於用餐體驗我會形容係200分咁圓滿👏🏻從餐前嘅薄脆片與自家製酸種麵包開始我就好enjoy吃過Aedas嘅Focaccia 就對Locanda serving 嘅麵包有好高期望當然亦冇令我失望薄脆配自家製嘅蕃茄CC spread,蕃茄風味好開胃至於酸程完全係my cup of tea混進大量黑橄欖 &青橄欖加上rich tenacity 嘅olive oil 我覺得自己大概可以食兩個! From stater到dessert幾乎無可挑剔唯一
認識Aedas在先
佢哋嘅手工意粉好食到超班
而Locanda頂住個米芝蓮餐廳光環
多少令我期待(其實係自己想食😂)

晚餐喺入黑時大概7點正

至於用餐體驗
我會形容係200分咁圓滿👏🏻
從餐前嘅薄脆片與自家製酸種麵包開始我就好enjoy
當然亦冇令我失望
薄脆配自家製嘅蕃茄CC spread,蕃茄風味好開胃
至於酸程完全係my cup of tea
混進大量黑橄欖 &青橄欖
加上rich tenacity 嘅olive oil
我覺得自己大概可以食兩個!

From stater到dessert
幾乎無可挑剔
唯一有啲可惜嘅係屋企人唔飲酒
如果大家嚟
我個人絕對建議wine paring is a must!
海鮮與牛扒嘅味道相信可以uplifting to the next level~

另外我認為招牌嘅Carabineros Linguine係必叫
蝦肉肉質嫩口彈牙
Pasta 煙韌掛汁啖啖都充滿紅蝦嘅鮮鹹香
外層烤得微脆而內裡嫩滑
加上馬油本身都月一定嘅油脂
加埋個醬汁一齊食
魚油香喺口腔久久唔散
Main course 嘅馬友魚烤過後香味十足
個汁又係鮮鹹,
愈食會愈好胃好鬼正(其實好想撈碗白飯LOL)

至於#Wagyu Beef Oyster Blade正常發揮
和牛肉片肉質嫩滑
On side 嘅蘑菇香氣濃郁亦好搶foc
另外畀多個tips大家
嚟以前可以pre order 個
我當日好後悔一早reservse
唯有下次再食
另外個Roasted Antichoke當日亦冇貨
都係嗰句~
I will be BACK!!!!!!

甜品必點係tiramisu
見到細佬呢個朱古力控食到停唔到口
我都算老懷安慰呢一餐
滿足自己同時兩位壽星亦滿意
2025-01-13 518 瀏覽
Fine dining又有好選擇,跑馬地呢間西餐廳真係好grand,一入去見到半開放式廚,見到廚師好認真準備食物。餐廳主打意大利美食,仲有手工意粉😀好鍾意佢哋個感覺精緻,連水都喺冰島出產,佢哋嘅餐包係橄欖酸種麵包,平時我都唔鍾意食橄欖,但係佢哋將橄欖切到好細粒,加去酸棗麵包有幾好食喎,配上蕃茄味嘅忌廉醬SEARED OMA TUNA前菜嚟講,呢個真係一流,一件件嗰啲係吞拿魚外層燒到小小熟,內裏仲係生嘅,然後配上法式洋蔥,醬汁方面係酸酸地又有少少辣嘅蕃茄汁,入口酸酸甜甜之外,亦都係啖啖肉。BRAISED SEAFOOD燉海鮮最重要嘅就係海鮮嘅新鮮程度,呢個海鮮有石蚌魚、花竹蝦、波士頓龍蝦配grattini意粉。超級推薦佢哋嘅龍蝦,肉質飽滿,而且入邊仲有好多膏,火槍燒過已經好香。花竹蝦超級大隻,而且爽口。呢個意粉好得意入落去非常之煙靭同時又有粒粒分明嘅感覺。HOMEMADE TAGLIOLINI Homemade意粉都係佢哋出名嘅食物,超多魚子醬極度奢華,蔥花為意粉帶來點綴效果✨魚子醬咬落去鮮甜,份量夠晒兩個人食。FULL BLOOD WAGYU OYSTER BLADE 呢個位牛肉位置係

SEARED OMA TUNA

BRAISED SEAFOOD

HOMEMADE TAGLIOLINI

FULL BLOOD WAGYU OYSTER BLADE
呢個位牛肉位置係矜貴,超級推薦✨澳洲的M7和牛配Medium 的熟度,內裏粉紅色肉質柔軟且多汁,未切開已經見到好靚,肉味濃郁,職員話呢個大約係膊頭位置,好重牛香。

LOCANDA (跑馬地)
跑馬地源遠街12號地舖
1K
2025-01-05 444 瀏覽
臨近聖誕聚會特別多,這天就和幾位朋友到跑馬地的Locanda,品嚐意大利菜提早慶祝聖誕,餐廳已經有一些聖誕佈置,意大利小餐館的格局環境,食物即叫即製,在這裡可以吃到傳統意大利美食,也融合了現代料理手法。Carabineros Linguine (For 2) $1280 份量頗多,二至四人分享也可以,鮮橙紅色的螯蝦有兩隻,比之前吃過的都大隻,它擺放在金黃色的義大利麵上,輕輕一提起,發現蝦膏蝦汁微微流下,十分誘人。紅螯蝦肉質鮮甜彈牙,熟度剛好,柔軟多汁,義大利麵條吸滿了紅螯蝦的蝦汁,每一口都能感受到濃郁的蝦香。Full Blood Wagyu Oyster Blade $600 上菜時有兩件和牛,呈比較生的狀態,但不見血,和牛肉質鮮嫩,脂肪分布均勻,並帶有濃郁的牛肉香氣。配上一些蘑菇和烤薯仔粒,賣相精緻。MUSSEL $330 Menu以外的菜式,sake煮藍青口,藍青口肉質鮮嫩,每一口天然的鮮甜味,用SAKE和蒜煮,帶出獨特的香氣,令人吃不停口的一個小食,喜歡海鮮的朋友不容錯過。RAZOR CLAM PASTA $420 採用本地聖子來煮意大利粉,感覺很特別,本地聖子很厚身,炒

MUSSEL $330

RAZOR CLAM PASTA $420
採用本地聖子來煮意大利粉,感覺很特別,本地聖子很厚身,炒過後很香和鮮味,意粉用上手工tagliolini,喜歡這種幼細彈牙的麵條,充份吸收海鮮的鮮味,相當高質。