2019-10-18 155 瀏覽
是日父親生日,今年他想吃西餐。聽說開源道開了許多樓上食肆,於是抱著試下的心情來到這間鋪。難得裡面裝修雅致,別俱一格,侍應姐姐服務很細心,為我仔安排bb椅及用外賣水杯有飲管可以飲水,餐廳內很安靜,每個人都靜下心來品嘗美食!這裡的食物是有質素的,份量小,但足夠老人小孩饗客,大家食得開心,值得下次再來!

2019-10-18 117 瀏覽
唔記得之前喺facebook邊個page介紹,anyway 見到佢個評語幾好,同埋有個閏蜜暫時只可以食魚類,加上本身自己係牛魔王見到佢個慢煮牛堅吸引喎,即刻book左位同兩個閏蜜食lunch.環境好好又闊落,乾淨。點左一份鱸魚,一份慢煮牛扒同一個漢堡。全部都好ok,牛扒個汁好味,如果可以分開上汁仲好。漢堡個包隔左一陣先食都仲脆架,魚都好滑。不過今次冇影相,但我下個月會再去,到時再食再寫comment
2019-10-15
  • 香煎法國海鱸魚配茴香伴藏紅花醬
  • 慢煮西冷牛扒配香烤薯仔及田園沙律
2019-10-12 145 瀏覽
環境舒服。服務一般。黑毛豬還可以,不乾,但也未致於juicy。味道是我喜歡的。朱古力心太軟,超甜,口感麻麻。配的薄荷朱古力雪糕也普通。不建議試。綜合以上,經過可試,但不用特意來。
環境舒服。

服務一般。

黑毛豬還可以,不乾,但也未致於juicy。味道是我喜歡的。

綜合以上,經過可試,但不用特意來。
慢煮黑毛豬
朱古力心太軟
慢煮黑毛豬
Nice Restaurant in Kwun Tong District❤️💫..自從觀塘工業區重建/翻新後,區內食肆多左 亦隱藏左好多唔同類型既美食🍽。今次黎到既工廈係鄰近MTR 既王子大廈,樓上開左間高質西餐廳。無論環境格調 食物質素,以至服務水平💁🏻‍♂️都同樣不俗喔。Appetizer✨ll $118BBQ Pork Ribs With Coleslaw豬肋骨🐽 經Slow Cooked後再焗,肉質好淋滑入味,焗後仍保持住肉汁又唔乾。輕易切開 肉質剛好,咬落真係好juicy💦 好吃。Side Dish✨ll $48Sweet Potato Chips With Sour Cream香口小食有誰會拒抗❓炸蕃薯條🍠 比薯仔條🍟 多一份香甜,我好喜歡吃。加上酸忌廉醬,能中和炸物膩感 愈食愈想食。Mains✨ll $168Black Truffle Pasta With Shimeji Mushroom and Slow Cooked Egg忌廉意粉係西餐不能缺少既主食🍝。溫泉蛋🥚 能令意粉增添蛋香 又滑溜,而靈芝菇🍄 加上黑松露更是這意粉既靈魂,好香好有松露味。ll $178Duck

Appetizer✨
l[燒豬肋骨排伴酸菜沙律]l $118
BBQ Pork Ribs With Coleslaw

Side Dish✨
l[炸蕃薯條伴酸忌廉]l $48

Mains✨
l[黑松露意粉伴伴靈芝菇及溫泉蛋]l $168

l[法式油封鴨腿配蘭度豆及薯蓉]l $178
Duck Cobfit With Lentil Bean and Mashed Potato
西餐少有既油封鴨肶🦆,肉質不蘇 又好嫩滑。加上用忌廉調製既薯蓉好香滑,配以較少有既蘭度豆💚,成個感覺好滋味。

Dessert✨
l[芒果熱情果芝士蛋糕]l $48
Mango Passion Fruit Cheese Cake
吃完一頓豐盛晚餐🍽,一個完美甜品怎能少。芒果熱情果蛋糕🥭🧀🍰,酸酸甜甜 能中和晚餐中既油膩感,又美又能消消滯。

其實現今工廈區 真係埋藏住好多隱世美食🍴
有時間。。不妨慢慢發掘下吧❤️。滿滿驚喜

2019-09-18 168 瀏覽
觀塘開源道附近一直都有好多隱世美食今次呢間西餐廳就係其中之一唔單止食物質素高 食得出廚師好用心去整每一件食物 而且價錢都唔會太貴 而且仲好多選擇添 我地要支持下呢啲高質小店焗北海道帶子配蟹肉呢個係侍應推薦比我地嘅前菜果然係無推薦錯! 帶子大大粒 配埋啲蟹肉 撈埋一齊食好有口感 而且食得出好香焗嘅味道😍最重要係啲蟹肉都好鮮甜 岩曬啲鍾意食海鮮嘅人😍慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋蔥米講得慢煮 啲肉就一定係又滑又多汁😍而果然無令到人失望! 豬肉食落一啲都唔鞋!保留到肉汁仲有好滑嘅口感🥰 好香豬味😽而且洋蔥米都好好食 相比一般配菜得薯仔呢個就較為吸引黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋意粉好香黑松露味 岩曬我😍而且意粉食落好有口感 配上靈芝菇味道都好夾 而且可以配埋啲蛋汁撈埋一齊食真係口感十足🤤
觀塘開源道附近一直都有好多隱世美食
今次呢間西餐廳就係其中之一

呢個係侍應推薦比我地嘅前菜
果然係無推薦錯!
帶子大大粒 配埋啲蟹肉 撈埋一齊食
好有口感 而且食得出好香焗嘅味道😍
最重要係啲蟹肉都好鮮甜 岩曬啲鍾意食海鮮嘅人😍

慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋蔥米
講得慢煮 啲肉就一定係又滑又多汁😍
而果然無令到人失望! 豬肉食落一啲都唔鞋!
保留到肉汁仲有好滑嘅口感🥰 好香豬味😽
而且洋蔥米都好好食 相比一般配菜得薯仔
呢個就較為吸引

意粉好香黑松露味 岩曬我😍
而且意粉食落好有口感 配上靈芝菇
味道都好夾 而且可以配埋啲蛋汁
撈埋一齊食真係口感十足🤤
約朋友食飯,最主要的目的就是想聚聚舊,update下大家的近況,希望選一間環境舒適、坐得舒服、食物味道佳的餐廳。今次約了舊同事到Little Tipsy聚舊,總算沒選錯地方。女孩子三心兩意,想多試不同的菜,我們這次選了兩個主菜,加好多前菜及小食。先來的buffalo chicken wings,雞翼不會很乾身,作為前菜,帶點辣味的雞翼很稱職,現在胃口大開。蕃薯條炸得好脆,甜甜的番薯條比薯條感覺更健康,再點少少sour cream醬,減少油膩感。芝士煙肉墨西哥Pizza有意外的驚喜!配料簡單,但非常香脆,每一口都有淡淡的芝士香,這是其中一道最愛菜式。焗北海道帶子配蟹肉,碟上有2隻連殼的帶子,正奇怪為什麼連殼的帶子不會移動,原來廚師用了小技巧,用鹽放在碟上將帶子乖乖立著。帶子加上蟹肉,鮮上加鮮,連埋菠菜煮的醬汁,很juicy。點了五成熟的安格斯肉眼扒,沒想到這肉眼扒份量十足!好多肉汁,肉味濃郁。黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋,先將溫泉蛋及意粉撈好,意粉好滑,同埋有好多靈芝菇及芝士。raspberry cider好特別,味道係酸酸甜甜咁,好易入口,令人好想飲多幾啖。心太軟上面是薄荷巧克力雪糕,沒

心太軟上面是薄荷巧克力雪糕,沒想到軟軟的心太軟加薄荷雪糕都幾match!

Tiramisu 很香滑,很讚!唯一缺點是四個人不夠分啊,一人一口已經沒了。

這裡環境舒適,食物又好味,已成為我觀塘區約朋友食飯的首選餐廳。

2019-09-03
  • 炸蕃薯條伴酸忌廉
  • Raspberry  Cider
  • 芝士煙肉墨西哥薄餅
2019-09-08 142 瀏覽
今日放工想飲一飲酒舒壓,上open rice 發現依間餐廳既評價唔錯,而且有d幾有特色既調酒,就諗住試試佢!西班牙烤雞配烤薯仔 (8/10)烤雞有事先用個特色汁泥腌制,非常入味。而烤薯仔則無用太多調味料,岩岩好用泥中和番比較濃味既烤雞。海膽此大利飯伴忌廉芝士 (8/10)海膽好新鮮!而已亦都有大量車打芝士,入面亦有加入青瓜泥增加口感,令佢無咁漏!如果鐘意芝士既朋友一定環點泥試試啦Chairman’s selection Chardonnay (8.5/10)話明要泥減減壓,點可以唔叫杯酒。我地叫左一杯白酒,易入口,唔會太甜,幾岩女仔飲既!Tarantino (9/10)依杯係Gin and Tonic 既改良版!佢係加入左紅菜頭同埋西芹,成杯野都好refreshing!視覺上亦一流,如果鐘意草青味既朋友一定要試下呀!朱古力心太軟伴雪糕(9/10)朱古力心太軟一直都係我最愛甜品之一,但市面上好多一係就完全唔流心,一係就流哂汁,但依個心太軟就岩岩好,又唔會太甜。而且佢用左紅桑子泥解解甜,雪糕亦用左薄荷味雪糕!好夾呀另外最後老闆仲請左我地飲酒(其實係全間餐廳既人都有)因為佢地話d酒唔想留過夜

西班牙烤雞配烤薯仔 (8/10)

海膽此大利飯伴忌廉芝士 (8/10)
海膽好新鮮!

Tarantino (9/10)

朱古力心太軟伴雪糕(9/10)

另外最後老闆仲請左我地飲酒(其實係全間餐廳既人都有)因為佢地話d酒唔想留過夜喎!今次真係個個都little tipsy 咁走
2019-09-05 201 瀏覽
觀塘樓上精緻小店呢間餐廳都幾喜出望外1.炸金文畢芝士配木梨果蓉:炸芝士外脆內軟,食極都唔厭,配左個好少見嘅木梨果蓉,點綴一下2.焗北海道帶子配蟹肉:帶子保持到鮮味,入面仲係生架😍3.烤安格斯肉眼扒配烤薯仔及田園沙律肉眼扒就一般般4.黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋呢個意粉雖然係餐牌上比較便宜嘅main,但睇下佢d配菜就好有心思,有菇有茶有黑松露汁5.慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米呢個黑毛豬係最bling bling佢入口即溶架!好幼嫩嘅肉質,超好食!6.西班烤雞配烤薯仔烤雞都唔錯唔會因為烤完無哂雞汁呢間餐廳仲有好多手工啤酒,好岩談談情聊聊天啤啤佢🍻
觀塘樓上精緻小店
呢間餐廳都幾喜出望外

炸金文畢芝士配木梨果蓉

2.焗北海道帶子配蟹肉:
帶子保持到鮮味,入面仲係生架😍

3.烤安格斯肉眼扒配烤薯仔及田園沙律
肉眼扒就一般般

4.黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋

5.慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米
呢個黑毛豬係最bling bling
佢入口即溶架!好幼嫩嘅肉質,超好食!
慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米

6.西班烤雞配烤薯仔
烤雞都唔錯唔會因為烤完無哂雞汁
西班烤雞配烤薯仔

呢間餐廳仲有好多手工啤酒,好岩談談情聊聊天啤啤佢🍻
2019-05-14
炸金文畢芝士配木梨果蓉
慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米
2019-09-04 113 瀏覽
是夜又來到小妹最喜歡覓食的觀塘區吃晚飯,突然西餐癮起,所以便選了這家藏身在商業大廈的西餐餐廳試試看主菜的選擇不算很多,但看起來每一道也挺吸引要是喜歡來一點酒精的話,這可來對地方了!特式cocktail、手工啤、不同種類的紅酒白酒一應俱全我們都愛吃牛,所以基本上不需要多加思索便想好心儀菜式第一道點的是烤安格斯肉眼扒配烤薯仔及田園沙律肉眼扒點了五成熟五成熟果然是剛剛好肉眼扒保留肉汁之餘,口感軟腍第二道點的是美國牛柳配澳洲龍蝦這塊牛柳同樣是五成熟,帶豐富的牛脂香味至於龍蝦肉質爽口新鮮,如果份量可以再多一點就更好了一頓西餐完美的結尾怎能少得調一個好吃的甜品?朱古力心太軟伴雪糕朱古力味道香濃而不膩,烘得暖暖的蛋糕口感鬆軟,伴著冰凍的雪糕一起吃,實在是一大享受

主菜的選擇不算很多,但看起來每一道也挺吸引

我們都愛吃牛,所以基本上不需要多加思索便想好心儀菜式
第一道點的是烤安格斯肉眼扒配烤薯仔及田園沙律
肉眼扒點了五成熟

五成熟果然是剛剛好肉眼扒保留肉汁之餘,口感軟腍

第二道點的是美國牛柳配澳洲龍蝦
這塊牛柳同樣是五成熟,帶豐富的牛脂香味
至於龍蝦肉質爽口新鮮,如果份量可以再多一點就更好了

一頓西餐完美的結尾怎能少得調一個好吃的甜品

2019-09-04 222 瀏覽
觀塘多嘢食就係人都知,但開喺工厦裡面嘅居多,但今次去搵間餐廳先知,呢間開喺幾靚嘅商厦入面,不過棟嘢幾唔顯眼,好容易就會skip番薯條炸得幾脆,酸忌廉幾實,好容易點斷支薯條,不過就好香口好濃雞翼大大隻,仲好入味𠻹呢個pizza特別在用墨西哥薄餅整成,好酥好香口外表平平無奇嘅菠菜,查實好夠忌廉味意粉照足料,多醬多菇大粒蛋,啲菇幾乎多過意粉超級夠味嘅帶子,食起嚟啖啖肉牛扒火候拿捏得好好,所以落單嗰時都好有信心唔問我地要幾成熟心太軟啲朱古力好濃呀,食到心都軟紅桑莓配蛋糕,中和咗個甜味環境非常舒適,視覺上都好令人舒服

炸番薯條伴酸忌廉

水牛城雞翼

雞翼大大隻,仲好入味𠻹

芝士煙肉墨西哥薄餅

呢個pizza特別在用墨西哥薄餅整成,好酥好香口

忌廉菠菜

外表平平無奇嘅菠菜,查實好夠忌廉味

黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋

意粉照足料,多醬多菇大粒蛋,啲菇幾乎多過意粉

焗北海道帶子配蟹肉

超級夠味嘅帶子,食起嚟啖啖肉

烤安格斯肉眼扒配烤薯仔及田園沙律

牛扒火候拿捏得好好,所以落單嗰時都好有信心唔問我地要幾成熟

朱古力心太軟伴雪糕

心太軟啲朱古力好濃呀,食到心都軟

意大利芝士蛋糕

紅桑莓配蛋糕,中和咗個甜味

環境非常舒適,視覺上都好令人舒服
2019-09-03
  • 焗北海道帶子配蟹肉
  • 炸蕃薯條伴酸忌廉
  • 意大利芝士蛋糕
2019-08-31 81 瀏覽
一行四人第一次到訪,感覺不錯現在的工廈餐廳,絕對比得上街舖的餐廳,而且還比街舖更寧靜和寬大,入内裝潢設計也很有格調,雖然是平日但食客比想像的多,當然沒坐滿但也有五、六枱,食物方面會在相片一一介紹一下,總括來說是晚的食物和服務也很滿意,只想提議一下若餐廳能加設一下Happy Hour會更好,因為相信有不少放工的人也想輕輕鬆鬆找個地方飲杯野,不要浪那麼美味的酒,但若果只飲那裡的酒價格便比較高呢!
手工啤酒
Caesar  沙拉
肉眼牛扒
豚肉
2019-08-21 109 瀏覽
心情唔好就要食番d好嘢調節番,觀塘做完嘢上咗黎,朋友推薦話嘢食幾ok!鋪頭唔算大,一入到門口已經睇到曬所有嘢!環境ok,坐得幾舒服,7點半度,人未係好多!夜晚無set餐,全部單叫,嘢食有平有貴,豐檢由人!美國牛柳配澳洲龍蝦: 有驚喜!牛柳嗌medium well, 熟得啱好之餘,完全唔韌,龍蝦肉好爽,雖然細隻咗小小,但好味!油封鴨肶: 完全可以用外脆內軟黎形容,鴨好入味,又無鴨腥味,一隻肶都好大隻,再配埋d薯蓉,好滿足!Little Tipsy: 貪得意,嗌咗同佢鋪頭名一樣嘅嘢飲,估唔到又幾好味!話係cocktail, 但vodka 味唔算重,應該大部分人都接受到,稍甜 !總括黎講,好滿足一餐,嘢食ok,服務perfect, 環境舒適,值得幫襯!

夜晚無set餐,全部單叫,嘢食有平有貴,豐檢由人!

2019-08-20
2019-08-20 131 瀏覽
今日有新同事第一日返工、老闆請食晏!問我去唔去,我梗係馬上舉手話參加啦。😝😝老闆秘書幫我地訂咗觀塘王子大廈一間西餐廳 ~~Little Tipsy Restaurant & Bar。一行5人坐低馬上開始準備叫野,我馬上鎖定佢哋嘅羊架,午餐$1xx蚊其實幾抵 😊😊 、老闆叫咗個海瀘魚,出嚟賣相都好唔錯。之但係另外三位同事就出事嘞,佢地冇我咁大膽要老闆大出血,所以佢哋只係叫咗一個白汁大蜆意粉。誰不知三個都食唔晒個意粉,我見到咪問佢地點解囉,佢哋不約而同話啲蜆太新鮮.....連啲沙都未吐。🤨🤨總括Little Tipsy 嘅食物同服務其實都唔錯嘅,希望佢哋只係一時失手!因為返到公司同秘書講起,原來佢係呢間餐廳嘅fans!從來未遇過咁嘅問題,希望下次老闆再請我哋食飯有機會再試一次啦!😝😝

2019-08-09
10 分鐘 (堂食)
2019-08-15 101 瀏覽
前排入觀塘搵朋友食飯佢介紹我食呢間Little Tipsy聽呢個名就醒起之前係大坑原來同佢食過又會咁啱觀塘都開咗😂呢到既裝修好有北歐風 好舒服既感覺 我地鍾意靜靜地就揀咗卡位坐可以Girls Talk先黎咗個蕃茄濃湯開咗個胃先 一陣再食好野24月巴馬火腿配無花果醬多士 $108無花果醬好特別 有少少酸酸甜甜加上火箭菜既甘味夾埋巴馬火腿味道幾特別慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米$258用慢火既煮法慢慢將黑毛豬整熱 黑毛豬既肉唔會太硬同太乾咬口好軟綿綿 所以脂肪都好均勻配上洋薏米口感特別又係軟綿綿有似淋咗既米咁我比較鍾意最後我又點咗最愛既朱古力 唔洗諗揀朱古力就冇錯成餐飯就簡直無得彈
前排入觀塘搵朋友食飯

先黎咗個蕃茄濃湯開咗個胃先 一陣再食好野

24月巴馬火腿配無花果醬多士 $108

慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米$258

2019-08-15 89 瀏覽
咁啱約左朋友o係觀塘食晚飯~傾傾下想食西式,同埋想環境好d 坐得舒服d就諗起Little Tipsy 喇~都仲算係好早時間,餐廳唔算太多人已經有一年左右冇黎喇~睇下試下咩新菜式先!Old Ginger New TeacherApple juice, elderflower, ginger ale飲落個感覺好特別~海膽意大利飯伴巴馬臣芝士及脆肉瓜依個係店員推介~好香~海膽味道鮮甜,risotto 嘅芝士味好濃郁~好好食~法式油封鴨腿配蘭度豆及薯蓉鴨肉軟林林好入味味道偏咸少少,但配埋薯蓉黎食就岩岩好~焦糖啤梨蛋糕記得上次食過,印象深刻,今次一定要叫返!賣相都係咁靚焦糖加軟綿綿嘅蛋糕配埋啤梨肉,口感好豐富!餐廳坐得好舒服,店員都超級nice真係一個傾計嘅好地方
咁啱約左朋友o係觀塘食晚飯~
傾傾下想食西式,同埋想環境好d 坐得舒服d
就諗起Little Tipsy 喇~
都仲算係好早時間,餐廳唔算太多人

已經有一年左右冇黎喇~
睇下試下咩新菜式先!

Old Ginger New Teacher

飲落個感覺好特別~

海膽意大利飯伴巴馬臣芝士及脆肉瓜
依個係店員推介~
好香~海膽味道鮮甜,
risotto 嘅芝士味好濃郁~
好好食~

法式油封鴨腿配蘭度豆及薯蓉
鴨肉軟林林好入味
味道偏咸少少,但配埋薯蓉黎食就岩岩好~

焦糖啤梨蛋糕
記得上次食過,印象深刻,今次一定要叫返!
賣相都係咁靚
焦糖加軟綿綿嘅蛋糕配埋啤梨肉,口感好豐富!

餐廳坐得好舒服,店員都超級nice
真係一個傾計嘅好地方