2020-12-26 1337 瀏覽
在疫情肆虐的情況下~~禁止晚市堂食唯有提早在3:30pm吃了一個early dinner來慶祝平安夜在某訂座平台book位 主餐牌食物有50% off的優惠 (飲品除外)我們一共order了飲品及5款食物 (沙律+starter+pizza+pasta+dessert)Beer Tasting Paddle ($140) 啤酒由啖味至濃味,每杯都有其特色!建議第一次去這餐廳的客人可以order這個tasting set~選擇自己喜歡的味道~Caesar Salad ($108)  (*另有50% off的訂座優惠) 味道正常,蔬菜新鮮,麵包粒亦脆口~Avocado Nacho ($128) (*另有50% off的訂座優惠) 粟米片烘得香脆,一點也不油膩配上啤酒,十分合適~Pepperoni ($135) (*另有50% off的訂座優惠) Pizza 口感豐富~ 有很多芝士~Umami Carbonara ($175) (*另有50% off的訂座優惠) 雖然賣相普通,但有別於一般餐廳的carbonara~意粉配上蟹肉,三文魚子~~~十分有口感Creme Brulee ($85) (
在疫情肆虐的情況下~~禁止晚市堂食

Beer Tasting Paddle ($140)

啤酒由啖味至濃味,每杯都有其特色!
選擇自己喜歡的味道~

味道正常,蔬菜新鮮,麵包粒亦脆口~

粟米片烘得香脆,一點也不油膩
配上啤酒,十分合適~

Pizza 口感豐富~ 有很多芝士~

雖然賣相普通,但有別於一般餐廳的carbonara~
意粉配上蟹肉,三文魚子~~~十分有口感

Creme Brulee ($85) (*另有50% off的訂座優惠)
侍應先把乾冰水倒進碟內,十分有仙氣!
份量十足,有豐富的雲尼拿籽香味
表層的焦糖焦香脆口~~很滿足

總結以言,餐廳十分適合喜歡飲酒的朋友~
食物味道不錯,氣氛亦很放鬆
性價比高
2020-12-24
  • Creme Brulee;
  • Umami Carbonara;
  • Beer Tasting Paddle;
2020-12-21 617 瀏覽
TLDR: 啤酒迷天堂,野食一般呢到真係好多好多啤酒選擇,同埋staff 都會介紹下佢哋(as long as you ask),當然descriptive term 好abstract 又好subjective,所以呢到仲可以試下先order,真係好好🤩本身少飲啤酒所以comment 啲食物算Impossible nachos的確食唔出係impossible meat,同普通bolognese 無分別,但自己覺得同nachos 唔係特別夾,尤其去多最後令啲nachos 腍哂Pepperoni唔係特別好食嘅pizza,特別係pizza 底又係好糊嗰種腍Umami carbonara係佢地嘅signature dish🤩的確幾正,尤其係魚子burst inside your mouth🤩但有啲油餐廳門口睇唔出,但別有洞天入面真係好大🤣
TLDR: 啤酒迷天堂,野食一般

本身少飲啤酒所以comment 啲食物算

Impossible nachos
Impossible  nachos

Pepperoni
Pepperoni

Umami carbonara
Umami Carbonara

餐廳門口睇唔出,但別有洞天入面真係好大🤣
Umami Carbonara
2020-12-17 411 瀏覽
難得去開西環海旁,就想搵個地方嘆吓啤酒chill下,西環本身都開咗好多間酒吧,不過飲手工啤酒嘅就唔算好多,而little creatures喺澳洲開過嚟,都幾出名㗎。坐低揀手工啤酒都研究咗一陣子,因為佢嘅選擇非常多,而且味道嘅範圍都非常廣闊。我本身就比較鍾意果香味重嘅手工啤,所以最後就叫咗Juciebox。佢係用咗橙皮,芒果同木瓜去釀製,初初以為會係偏酸,但係原來佢係偏重苦味嘅啤酒,飲嘅時候會聞到微微嘅果香,有驚喜,唔錯見有少少餓,不過佢食物選擇唔多,最後嗌左煙三文魚bagel。但呢個就令人有少少失望,因為個bagel係凍嘅,好硬,冇咗bagel應該有嘅軟熟同煙韌。炒蛋亦都冇話有任何嘅調味,煙三文魚就普通超市貨,唯一可取嘅就係個cream cheese我睇返佢嘅lunch同dinner Menu分別都幾大,dinner menu啲嘢食吸引好多,所以如果想一路嘆啤酒,一路食餐好嘅,就可能要夜晚嚟。

2020-12-05
2020-12-13 353 瀏覽
堅尼地城不經不覺係呢一兩年已經發展成文青同外國人chill嘅好地方,今日就為大家去試下呢間澳洲過江龍手工啤酒廠,以我所知佢仲係係澳洲拎過唔少啤酒相關嘅獎項。地點:位於西環海傍,週邊有唔少有唔同特式類型嘅西餐廳環境:單睇門口可能會覺得係一間小店,但原來內有乾坤,入面樓底超高,比到我地有一種有闊落嘅空間感,樓底高到放左幾個大大嘅釀酒爐都仲綽綽有餘。而且仲好深好入,仲聽聞如果唔係疫情嘅關係,係會有live band show睇嘅添!咁空礦嘅餐廳係香港真係好少有食物質素:話明係手工啤酒廠,真係唔好對佢嘅食物有太高期望😅先講下酒,款式方面多到有啲唔識揀,最後叫左一杯Juicebox IPA同New Hop IPA。Juicebox IPA(後面細杯啲果杯)係用上左唔同種類嘅生果(包括橙皮、芒果、木瓜)去釀製而成嘅啤酒,本身諗住應該會比較甜,會比較light啲同淡啲,但後來睇返先發現佢嘅IBU有成56,所以係比較偏苦叫啤酒,口感相對較濃厚粗獷啲,喜歡比較重啤酒味嘅朋友絕對啱飲。另一杯就係New Hop IPA,可能係beer of the week嘅關係,差唔多每一枱人都叫咗一杯。呢個相對比Jui

地點:位於西環海傍,週邊有唔少有唔同特式類型嘅西餐廳

食物質素:話明係手工啤酒廠,真係唔好對佢嘅食物有太高期望😅

另一杯就係New Hop IPA,可能係beer of the week嘅關係,差唔多每一枱人都叫咗一杯。呢個相對比Juicebox你講就相對較light,唔會太苦,而且有微微嘅木筒香味,口感相對比JuiceBox更有層次感!本人較喜歡呢一杯

Brewer Burger($165)

漢堡包外脆內軟,而且肉嘅生熟度係可以隨意挑選,嗰日我就叫咗五成熟。肉質鮮嫩多汁,食得出係手工漢堡肉,上面再加左一片已經溶咗嘅芝士,特別好味。但係入面夠煙肉就有啲overdone,有啲燒焦嘅味道

薯條方面都好有誠意,唔係喺超市買嘅一包薯條,而係用新鮮薯仔整嘅薯條。而且配上茄汁同埋黑松露醬,味道好濃郁,但可惜份量較少,而且冇得添加。

Smoke salmon Bagel ($98)

呢樣係我比較失望嘅一道菜,好味方面係佢嘅蛋炒得好嫩滑,而且又會cream cheese另上,算係幾有誠意。但差嘅地方就係,佢嘅bagel係超市嘅急凍貨,一啲都唔鬆軟仲幾硬,而且又整得唔夠熱,好似食緊一舊凍冰冰而且放咗好多日嘅麵包咁樣。另外碟上面嘅沙律菜唔係太新鮮,有啲苦苦地黃黃地,真心唔係咁好食。三文魚方面就中規中矩,唔係太有魚味。所以呢道菜真係可免則免。

服務:本身以為唔使book位都可以食,但礙於疫情嘅關係,餐廳只可以坐一半人,所以去到要留名等店員再call我地。最後都要等咗成粒鐘先有得食。服務方面就真係一般,想叫個職員介紹一下啤酒邊樣啱飲,但佢哋好似乜都唔識咁扮唔知,你一點有啲失望,最後只可以靠自己嘅知識去揀一款黎飲。

價錢:價錢方面,啤酒嘅價位都幾吸引,特別係佢有一個每周啤酒推介,價錢會比一般嘅啤酒便宜。但食物方便就真係比較貴,而且質素一般,建議大家去飲杯酒chill下就算啦。
2020-12-05
2020-11-03 722 瀏覽
呢間西餐都係西環 第一個寶藏 佢係好近海皮嘅 另外出面可以泊車又可以帶狗呢 裝修好靚係一間好舒服嘅西餐廳 佢最出名嘅就係手工啤酒有本地同埋外國嘅大概係100蚊一杯度啦 係我而家澳洲餐廳買澳洲菜澳洲足啲人最鍾意咩呀啤酒呀佢呢度就係一直係賣手工啤酒嘅有好多款式揀嘢食都係啲 澳洲嘅高級西餐路線 試過嘅啤酒唔咁個價錢都係貴 暗暗哋同朋友客人過嚟happy hour都幾正 拍拖都正呀啱啱都飲番兩杯之後去去行下海旁都幾浪漫㗎 勝在交舖頭多位一啲都唔 唔滿 西環真係第二個蘇好呀
門口人好多,好多養狗人士聚下🐶🐕🐕‍🦺,感覺好正👍waitress 帶位,原來餐廳好大好深😱,仲要樓底高,人又唔多,周圍有啲酒桶,我以為自己去咗旅行,當確定呢度係香港,突然間我覺得香港好似無土地問題🤣menu 選擇好多,但由於我地都太肚餓,所以無乜用心揀,隨意點咗三樣野。《夏威夷pizza》🍕共6件,有菠蘿,cheese同hams , 整體唔太好食,好多好平嘅連鎖店都好食過佢🤣,hams 好鹹,芝士又唔香。《burger 》🍔呢個好味,牛幾有牛味,又juicy , 旁邊薯條就炸得over咗少少,乾咗啲,不過薯味好香,有茄醬又有松露醬幾唔錯。《安格斯牛》🥩雖然牛味濃不過好多筋,旁邊配薯仔同兩個小蕃茄,HKD3xx好似唔多抵。其實我無飲開啤酒🍺,但見呢度氣氛都好啱飲酒所以就隨意order 咗menu 上第一隻手工啤,有果味,飲完有少少澀咁,隨便order嚟講算唔差🤣🤣🤣😅整體感覺都幾好,空間感好足,我地三個人坐嘅檯size係今早食早餐嘅三倍😚, 所以坐得好舒服,waiter 人數唔少,做事亦積極,好難得,門囗望遠少少係海景,我覺得餐廳似無開冷氣,自然海風吹埋嚟真心舒服💞
門口人好多,好多養狗人士聚下🐶🐕🐕‍🦺,感覺好正👍

《夏威夷pizza》🍕

《burger 》🍔

《安格斯牛》🥩

2020-10-25
餐廳位於海旁隔離迎面吹來的海風真係好舒服🌬由堅尼地城地鐵站步行約10分鐘就到位置非常便利😁.🍻Beer tasting paddle (~$280)一次過可以是六款指定啤酒每款大概有100ml因為餐廳定期都會轉啤酒所以價錢係視乎當時啤酒款式而定一次過可以試咁多款啤酒真係好吸引🤤.🍔Brewers burger ($165)份量比我想像中大牛肉非常juicy 亦都幾大塊加埋車打芝士、煙肉、relish mayo等等配料再加多一啖啤酒真係完全冇得輸‼️
餐廳位於海旁隔離
迎面吹來的海風真係好舒服🌬
由堅尼地城地鐵站步行約10分鐘就到
位置非常便利😁
🍻Beer tasting paddle (~$280)
Beer  tasting  paddle

一次過可以是六款指定啤酒
每款大概有100ml
因為餐廳定期都會轉啤酒
所以價錢係視乎當時啤酒款式而定
一次過可以試咁多款啤酒
真係好吸引🤤
🍔Brewers burger ($165)
Brewers  burger

份量比我想像中大
牛肉非常juicy 亦都幾大塊
加埋車打芝士、煙肉、relish mayo等等配料
再加多一啖啤酒
真係完全冇得輸‼️
Beer  tasting  paddle
Brewers  burger
  • Beer Tasting Paddle
呢間酒吧餐廳🍻單係店外望落平平無奇,實情佢係澳洲一間啤酒廠轉移陣地黎到香港呢度開店,一行入去就會見到右邊有好多酒桶同水管,手工啤酒直接係店內釀造夠晒新鮮👍🏻-店舖面積非常之大,樓底夠晒高完全無壓迫感,係度同朋友飲住啤酒吹返兩嘴都咪話唔chill🤣******************************✨Beer Paddle🍻 ($140)呢度既手工啤酒大大話話有成13款咁多,酒精濃度介乎3.8%至6.4%至間📶,無心水既話點呢個beer paddle就最岩喇!百零蚊就可以一次試飲6款特選啤酒,每杯100ml份量唔會太多😉Paddle上桌時店員會埋黎逐一介紹每款風味同特點,6款啤酒平排係度🍷🍷🍷🍷🍷🍷,由淡到濃咁逐一細味品嘗,成件事即刻變到好pro🤣每款啤酒各有特色,個人認為以下幾款比較特別:Bright Ale 帶有細小氣泡,飲落會好似飲緊氣泡酒🥂咁,味道好fruity岩晒女仔飲;Pale Ale開頭飲落幾refreshing,後勁帶有好強既麥味;Rogers飲起上黎帶有expresso味道;IPA係呢度酒精濃度最高既啤酒,飲第一啖明顯感受到,味道非常濃厚,仲帶有啤酒應有既苦澀味

✨Beer Paddle🍻 ($140)
每款啤酒各有特色,個人認為以下幾款比較特別:Bright Ale 帶有細小氣泡,飲落會好似飲緊氣泡酒🥂咁,味道好fruity岩晒女仔飲;Pale Ale開頭飲落幾refreshing,後勁帶有好強既麥味;Rogers飲起上黎帶有expresso味道;IPA係呢度酒精濃度最高既啤酒,飲第一啖明顯感受到,味道非常濃厚,仲帶有啤酒應有既苦澀味,比較適合男士🧑🏻‍🦱

✨Steamed mussels ($185)
青口既份量唔少,每隻都肥美又大隻🤤 除左白酒、香草🌿同牛油🧈外,餐廳更加入辣肉腸同洋蔥去煮,烘烤過既法包點埋呢個醬汁黎食非常惹味😋
店內亦有提供一碗檸檬水🍋俾客人食完洗手🙌🏻,十分貼心💗

✨Umami Carbonara🍝 ($175)
用上蟹肉🦀、白毛豬火腿🥓同三文魚子成本比較貴既食材,餐廳將醬汁調較到creamy得黎但唔油膩,但因為本身三文魚子同火腿味道偏濃,加上木魚碎同調味既蝦粉,撈埋一齊味道偏鹹,個人認為以呢個價錢黎講唔太抵食❌

✨Meat Lovers (12oz)🍔 ($195)
差唔多二百蚊食一個漢堡包其實都幾貴🤨 而呢款漢堡包🍔貴在用左兩塊加埋成12安士既漢堡扒,等同於食一塊牛扒🥩,落單時店員亦會詢問漢堡扒想要幾成熟👨🏼‍🍳

漢堡包殼外脆內軟,7成熟既漢堡扒夠晒juicy,另外仲有煙肉🥓,肉既份量真係幾多,果然包如其名🙈 加埋特製蛋黃醬食落開胃,食完半個都冇膩濟感🤣

伴碟既薯條🍟同金拱門既冇咩分別,最正既係佢個黑松露醬味道非常濃郁,令人無法抗拒🤤👍🏻
✨Chocolate Walnuts Brownie🍫 ($85)
鐵板🥘上桌時十分高溫,店員係hazelnut gelato🍨上淋上焦糖朱古力醬之後馬上形成一層薄脆,朱古力醬流落鐵板時好似溶岩漿咁🙈

gelato食落帶有hazelnut顆粒口感不錯,但brownie質地偏乾,如果濕潤返d會更加出色

👧🏻人均消費:$200-$400 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:2.5/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍 Little Creatures
地址:西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖
⏰營業時間:11:30–23:00 (Mon—Thu);
11:30–00:00 (Fri);
08:00–00:00 (Sat);
08:00–23:00 (Sun)
2020-06-07 2328 瀏覽
今日一行四人去了這個澳洲主題的餐廳吃飯。我們四人因為比較大量的關係點了兩個Pizza兩碟spaghetti.本人覺得Pizza就一般但是有三文魚子的意粉還是很不錯,餐廳逢星期二會有人表演結他唱歌又有任吃taco 及飲手工啤的套餐。喜歡飲手工啤的朋友不妨一試。
啤酒係幾好飲既,不過冷氣嚴重唔夠。叫職員開大d,職員用串串咀既口吻話已經開到最大。坦白講,夏天熱死辣辣、三十幾度高溫,就算啤酒幾好飲都冇用!坐得唔舒服,啤酒放左陣就暖晒,以依個價錢我寧願落大排檔叫個小炒好過!Beer is good, but the air-con is crap! Staff didn’t give a damn on this issue. Going there in Summer is highly NOT recommended!
坦白講,夏天熱死辣辣、三十幾度高溫,就算啤酒幾好飲都冇用!

• Beer Paddle
2020-04-02 2351 瀏覽
🥢堅尼地城篇🥢: Little Creatures (西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖)呢度位於西環海旁,係一間食澳洲菜嘅西餐廳!工業風既設計浪漫得來又夠chill😚入到去見到設計好特別,空間感好大!用酒罐設計椅子好吸睛,右邊仲有好大既酒桶😆我地坐左係入面既sofa位,好舒服!隔離仲有live band,真係一個寫意既夜晚🥰因為呢度太值得推薦所以今個post會先講下最出名既手工啤同環境,下個post再講正到爆既食物啦!🥳❣澳洲手工啤:Beer Paddle🍺 $104@5杯100ml(9/10)呢set澳洲手工啤有五款唔同taste,真係一次過滿足曬你五個願望🥰味道由淡至濃,各有特色!🍻有自家釀製既,有淡淡花香,有濃郁果香既亦有重麥味既。而我同朋友們最鍾意就係最右邊最深色個杯,飲落第一口就覺得好似tiramisu甘,中調飲香濃帶澀既麥味,後調回甘😝繼最受歡迎既手工啤,呢度既野食都好驚喜😍❣ Grass Fed Stroploin 10oz $285(8/10)炭燒得好香,Medium做得岩岩好,set完切開係粉紅色,好嫩滑好juicy!配菜薯仔🌿調味好正,焗得好好
🥢堅尼地城篇🥢: Little Creatures
(西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖)

Beer Palate

繼最受歡迎既手工啤,呢度既野食都好驚喜😍

炭燒得好香,Medium做得岩岩好,set完切開係粉紅色,好嫩滑好juicy!配菜薯仔🌿調味好正,焗得好好食!
Grass Fed Striploin (10oz)

❣ Angus Beef Sliders $128 (7.5/10)
脆脆嘅包皮包左好好食嘅安格斯牛肉同芝士,細細舊好得意!當前菜食完都唔會覺得油膩🥳不過就貴左少少
Angus Beef Sliders

❣ Mushroom Pizza $125 (8/10)
🍕用左自家製麵粉餅底,薄薄既餅底好脆好香!上面鋪滿芝士同好香牛油味既蘑菇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好滿足
Mushroom Pizza
Grass Fed Striploin (10oz)
Angus Beef Sliders
Mushroom Pizza
2020-01-19 1449 瀏覽
今日用餐下單時,已跟職員說明,蛋和午扒分開上,因為孩子對蛋有食物敏感。上餐不單沒有將蛋和午扒分開,最危險是他們沒有意識牛扒已沾上蛋,要重新做過一份新,而是將同一份分開再上。最過份是我自己親眼發現,跟弄餐同事跟進,不幸再遇惡言對代。很難想像一間西餐廳,有如此情況發生。我想強調,食物感敏是可以致命,希望有關人士正視食客需要。如家人朋友有食物感敏,請自行決定是否光顧此餐廳,因為看不到有系統處理有食物感敏症顧客需要。
2020-01-19
2020-01-19 1018 瀏覽
the food was fine, but the service was awful. waitresses were unenthusiastic, unfriendly, and generally not switched on. when we got the bill there was an extra item added, which is fine a simple mistake. waitress didn't apologise, took the bill, came back without saying anything.
2020-01-19
2020-01-16 795 瀏覽
We had a birthday celebration at Little Creatures. The food and birthday arrangements were great! Ordered crispy chicken, Impossible ritagoni( weekend special), pepperoni pizza, magarita pizza, etc. Desserts were amazing - had the brownie and creme brûlée, and as a birthday arrangement you could customise it with a name on the plate.Unfortunately there was a misunderstanding between us and the staff about the dripping air conditioner, which was rather frustrating. However it was resolved and eve

Unfortunately there was a misunderstanding between us and the staff about the dripping air conditioner, which was rather frustrating. However it was resolved and everything else was great!

Recommended!
  • Creme brulee
  • Nicoise Salad
  • Crispy Chicken
周末晚來到西環海邊呢間充滿歐陸感覺的Café 酒吧chill吓,好有渡假feel.個餐廳好大,樓底好高,我哋被安排到大卡位坐,好舒服。主要係A le Carte menu.「Beer Tasting Paddle」係signature dish. 我哋當然叫了。係六杯吾同味道的手工啤,只係$140, 相當抵!侍應生會話比我們知每杯的味道、成分,又教我地品嚐的次序,原來都相當有學問。對我呢個吾飲酒的人都要試吓。另外,我哋叫了 「grain fed angus ribeye」$328. 好大塊肉眼扒。炭燒得好香,而肉質軟綿綿,好juice. Medium well 剛剛好,粉紅色,好嫩滑。另一主菜叫了「Umami Carbonara」好creamy.好正。仲有叫了小食:「lime chicken tacos」呢個係有驚喜的,值得推介。薄薄的皮包住好多醬汁的雞肉,滿滿的,一啖一啖,好正!總括來說,呢間係一間好有外國風情,好寫意,令人忘憂的餐廳,食完,仲可以去附近海邊浪漫吓。

個餐廳好大,樓底好高,我哋被安排到大卡位坐,好舒服。

主要係A le Carte menu.

• Beer Paddle
  • Grass Fed Rib Eye