小編響西貢雖然都試過唔少咖啡店,但如果響遊客眼中響西貢最知名既咖啡店,Little Cove Espresso絕對係響三甲之內! 除左本身地理位置及裝修都有濃烈咖啡店氣息外,食物質素都絕對係名列前茅! 趁同朋友入黎西貢之際,當然要搵機會去睇下有冇可能等到位啦。可能仲係12點左右既時間,所以等候既枱數都係6-7張,只需20分鐘左右就可以入座,難得! (因為每次想做都會被超過30分鐘,以及長長既等候人龍所嚇怕)開頭被全英文既菜單所嚇怕而不斷從Openrice睇下其他食家既解說,但好在店員好快留意到我地既困難而默默送上中文版既餐單。 小編與朋友們決定將自己想食既菜單先點1次,然後再睇下會唔會再加野食。1) Middle Eastern Lamb ($125):顧名思義就係來自中東既羊肉。不過當大家以為係一般既羊扒類菜式個陣,Little Cove將羊肉撕開以便製成無骨既版本,然後再加入大量既椰菜花﹑羽衣甘藍﹑以及南瓜蓉,令整個菜式頓時變得好健康。平時煮過既椰菜花好多時都會不斷出水,但Little Cove整出黎響無燒過既情況下又幾爽口,配合南瓜蓉一齊食好滿足。亦因為羊肉相對唔係最主要既賣點,

1) Middle Eastern Lamb ($125):顧名思義就係來自中東既羊肉。不過當大家以為係一般既羊扒類菜式個陣,Little Cove將羊肉撕開以便製成無骨既版本,然後再加入大量既椰菜花﹑羽衣甘藍﹑以及南瓜蓉,令整個菜式頓時變得好健康。平時煮過既椰菜花好多時都會不斷出水,但Little Cove整出黎響無燒過既情況下又幾爽口,配合南瓜蓉一齊食好滿足。亦因為羊肉相對唔係最主要既賣點,肉既份量唔算多,所以對男仔黎講要留意。
Middle Eastern Lamb
2) Breakfast Bowl ($120):大家或者都留意到,Little Cove既早餐同一般既全日早餐有少少唔同,佢地似乎都係以健康為主,所以將平時早餐所見到既豬肉腸或煙肉抽起而放入牛油果。當你擔心會唔夠飽個陣,佢地就利用蕃薯條去代替麵包,以提供足夠既碳水化合物。值得一讚就係牛油果用上最淋身既部分;而車厘茄係煮過既版本,所以唔會有太生既腥味,響小編既角度值得推介!
Breakfast Bowl

3) Smoked Salmon on Sourdougn Rye ($102):份量唔多既煙三文魚配黑麥麵包,簡單既擺放就造成哈哈笑既圖案,好得意! 當煙三文魚配上火箭菜及乳酪芝士個陣,原本煙三文魚既魚油而產生既油膩感會無哂,同時酸酸既味道會令你會忍唔到口去食! 如果胃口細既朋友,絕對值得試下。
4) Beef Ragu Papardelle ($120):牛肩肉闊條麵,相信係朋友們之間所點選菜色中最具份量既。鋪上碎芝士既闊條麵,味道唔算太濃,但牛肩肉片既肉味仲係非常充足;雖然闊條麵對好多人眼中未必食得方便,但小編覺得逐條逐條沾滿醬汁去食之下,感覺還好。
Beef Ragu Papardelle

食完正餐後,大家都發覺仲有空間去食更多,所以我地都決定點選Openrice各食家都推薦既French Toast,睇下究竟大家點解咁鍾意先!
5) French Toast ($94):如果作為甜品去品嚐既話,小編就覺得4個人食,每人半份就剛剛好! 新鮮製作既多士上鋪滿玉桂﹑開心果碎及玫瑰,淨係色彩已經非常豐富。配合蜂蜜既甜味,食落去外脆內軟! 怪不得會成為大家推薦之選。
French Toast

最後,作為咖啡店內完美既收尾,小編都叫左杯Latte ($38)試下! 未飲見到天鵝既拉花就知道咖啡師對沖咖啡既細心,而作為Latte黎講,飲完後咖啡香味仍然保留住,令小編非常響往!
Latte

滿足完呢餐後,小編就明白點解呢間咖啡店會成為大家既寵兒而會咁受歡迎! French Toast - 一定要試!
題外話/補充資料: 店員會要求人齊入座,同埋為方便盡快上菜,店員都會貼心響接近有位前提早為大家預先抄錄想點既菜式。
2021-10-19
  • Breakfast Bowl
  • Smoked Salmon on Sourdougn Rye
  • French Toast
我諗唔使我多介紹大家都見慣見熟呢間西貢人氣超高嘅𝗰𝗮𝗳𝗲☕️之前問大家一西貢有咩必食,真係超多人都推薦𝗟𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗖𝗼𝘃𝗲 @littlecove.espresso 真係可以話係我為咗佢去西貢!!𝗪𝗲𝗲𝗸𝗱𝗮𝘆嘅下晝大概2點左右到,都等咗大概20分鐘先有位啊~不過室外位置就有嘅☺️我哋好好彩咁啱到我哋就喺中間嘅大木枱,位置好闊落坐得好舒服( ˘ ³˘)♥︎ღ 𝗣𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 $𝟭𝟮𝟬喺門口排隊嘅時候已經聞到好香嘅中東香料味,果然冇令我失望!𝗣𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸調味非常之惹味,同𝗵𝗼𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱𝗮𝗶𝘀𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲好夾,再加蛋汁𝗢𝗠𝗚!!仲有啲青蘋果絲解膩,清新開胃!𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵都好好食,外脆內煙韌,略嫌有少少薄,厚翻少少就會飽肚啲🤣╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬ღ 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟰見到超多人都推薦呢度嘅𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁,一場嚟到點都要試一試嘅!整體係好食但又未去到話不得不試𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹,主要係蛋香味唔夠重🤧味道層次都幾豐富,主要係肉桂嘅香味,再加埋糖漿同埋開心果碎💯不過個人覺得𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲

ღ 𝗣𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 $𝟭𝟮𝟬
仲有啲青蘋果絲解膩,清新開胃!

ღ 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟰
味道層次都幾豐富,主要係肉桂嘅香味,再加埋糖漿同埋開心果碎💯不過個人覺得𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲係好食,但同多士有少少唔太夾🤏🏻
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄

ღ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 $𝟱𝟬
大熱天時真係要整返杯𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄解熱🥵
淡淡嘅咖啡香,苦味較淡,口感柔滑,整體唔錯啊!

𝗟𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗖𝗼𝘃𝗲 𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 @littlecove.espresso
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_saikung
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable • $𝟭𝟯𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs
𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄
  • Pulled  Pork  Benedict
2021-07-24 2642 瀏覽
去西貢玩之前例牌要係西貢市中心嘆個brunch先出發,呢間人氣No.1 嘅Little Cove Espresso就係最多人去嘅一間,weekend中午已經係出面排晒隊。今次係weekday嚟都要11點幾嚟先唔駛排隊,食完出面已經排晒長龍lu。呢度環境裝修感覺係幾chill嘅,不過只限時1小時,而且食物價錢比較貴💲感覺上又未去到西貢必食咁😅😅Smoked salmon on sourdough rye最為吸睛嘅菜式,sourdough面頭鋪上大量煙三文魚,賣相好得,味道就正常啦。Egg & bacon ciabatta (organic eggs, bacon, cheddar & housemade tomato relish)有點兒overpriced嘅菜式,似係連鎖coffee shop常見嘅麵包,入面夾住煙肉、煎蛋同芝士,味道都無乜驚喜,$90幾蚊真係頗貴🙈Bagel with Cream CheeseBagel屬於煙煙靱靱嘅版本,口感唔錯,反而cream cheese冇乜味,比較失色。Raw passionfruit cake呢度嘅甜品都好吸引,除咗餐牌上嘅款式之外,每日仲可

Bagel with Cream Cheese

Raw passionfruit cake
呢度嘅甜品都好吸引,除咗餐牌上嘅款式之外,每日仲可以即場係櫃檯揀。好多款甜品都係標榜純素、gluten free甚至無精製糖,非常健康。呢個passionfruit cake係純素兼gluten free,味道同口感都同普通蛋糕唔同,口感較為實淨,唔似mousse或者cream cheese,熱情果味唔算好濃,反而食到少少香蕉味,底下嘅餅底用nuts製成就幾香口。

Green Brunch (poached egg, sauteed broccolini, peas, kale, smashed avocado, pumpkin hummus, pepita & pistachio crumble, basil dressing and lemon on sourdough rye)
另外仲加咗個green brunch,除咗sourdough、poached egg同南瓜之外就係清一色綠色,唔同種類嘅蔬菜拼湊一齊,好健康,不過俾啲食肉獸唔食菜嘅人士嚟講就真係怕怕喇🤣🤣

Long black/Iced americano
呢度嘅咖啡款式都幾多,仲有咖啡豆可以買走添。Americano都可以揀fruity/nutty,fruity版本幾清爽。

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):6.5分

2021-07-23
2021-11-26 0 瀏覽
上次食過佢嘅french toast 之後一直都好想再黎食下佢個主食🤩今次終於試到🤤/Pulled pork Benedict $120/一黎到已經比佢驚人嘅份量嚇襯😂佢嘅手撕豬肉多到成座山咁🙈我覺得味道都唔錯,加埋青蘋果絲好特別,食落好有層次,酸酸甜甜中和番豬肉嘅鹹味👌🏻佢個poached egg 都煮得好靚😍一切開睇住蛋黃流落黎好治癒🤤用sourdough 點黎食一流🤣Latte 嘅拉花都好靚啊🥰

/Pulled pork Benedict $120/

Latte 嘅拉花都好靚啊🥰
2021-11-17 0 瀏覽
這店就算平日下午也常滿座,評語也相當不錯,姑平日來,下午3:15分到仍有2人枱不用等位直入。此店室內不算大,店外設有座位,枱面夠大,但兩枱間之距離頗窄。服務人員足夠,服務迅速,價格合理,食材新鮮,色香味俱全,也感覺到烹飪者的心思。煙三文魚多士 - 坐下不久,便已見三次送遞此食品,應該不錯便下單。煙三文魚不鹹,油脂剛好不會太肥膩,煙熏味也十分正,份量也頗多,香草也很配合。但對多士十分失望,較硬,而個汁也覺一般。早餐多士 - 餡料包括牛油果雞蛋煙肉,這個配搭不油膩夠清新,伴碟嘅茄汁有淡淡的鮮味,我十分鍾意,而多士就夠脆,同另一三文魚多士成一強烈對比。
2021-11-16
2021-11-17 229 瀏覽
是日星期三,早上十點,估唔已座無虛設,等咗十分鐘。排隊時已經見到好多客人枱上嘅食物好吸睛:有我最喜歡嘅牛油果蓉、三文魚、benedict伴toast放上食物花,擺盤幾靚!店員在我排隊時送上英文menu可預先點餐, 我查詢客人食緊menu邊款食物,店員有禮貌地回應,滿意。入座不久已送上食物,有效率、食物的擺盆同味道冇令我失望。配角cream cheese 同主角咖啡同樣令食物味道昇華,bagel 有香草味,整體而言,食物質素高、環境簡約乾淨,很推的食店!
2021-11-17
  • Flat  white
  • Smoked Salmon on Sourdough Rye
2021-11-11 192 瀏覽
They really do have the best brunch food😍 Beautiful presentation, amazing food quality and extremely generous food portions! 🍞French Toast HKD 94🍳Breakfast bowl HKD 120 Fluffy and soft scrambled eggs 🍳, with beautifully roasted cherry tomatoes 🍅, perfect ripe avocado 🥑 , a handful of spinach 🌱 and some toasty sweet potatoes fries 🍠, truly everything I could ever want in one plate! So incredibly satisfying, delicious and healthy! 😋🌸Breakfast panna cotta HKD 92 An absolutely stunning plate of colo

🍞French Toast HKD 94

🍳Breakfast bowl HKD 120
Breakfast  bowl

🌸Breakfast panna cotta HKD 92
An absolutely stunning plate of colours and fresh flowers😍
Breakfast  panna  cotta
Breakfast  bowl
Breakfast  panna  cotta
2021-11-11 100 瀏覽
同朋友晏晝時間去☀️排咗一陣隊先食到叫左牛肩肉蕃茄闊條麵、辣手撕豬肉班尼迪、French Toast🍝🥪🥞牛肩肉蕃茄闊條麵充滿牛香辣手撕豬肉班尼迪嘅豬肉唔乾身,配搭埋蛋漿相當creamy,個辣味幾突出🍖😋French Toast充滿驚喜,個toast做到外脆內軟,配搭蜜糖同埋玉桂味,好正✨
同朋友晏晝時間去☀️排咗一陣隊先食到

牛肩肉蕃茄闊條麵充滿牛香

2021-11-10 76 瀏覽
Little Cove 係一間網紅常常介紹既咖啡店西貢少有依d文青咖啡店,所以經過時都會幾養眼一早黎食冇位要等,所以放棄左行完轉山大約4點左右再試下,咁岩有空枱,正侍應話,佢地平日唔開夜晚所以我地算好彩,佢地收鋪前最後一轉我地發覺,全店都係男侍應,一個女侍應都冇三個人叫左三樣野share開心果法式西多士依個一上碟,比我感覺好似藝術品一樣既甜品味道好好,唔會過甜蕃茄牛肉意粉本人唔食牛,但試左少少個蛋意粉意粉都食得出有蛋味,口感煙韌,但依種蕃茄味唔會話特別出色辣豬肉絲班尼迪依個有驚喜!係班尼迪蛋下面再加一層大量既辣豬肉絲,個味道好特別,食完會想再食上面配左蘋果絲,加左口感之餘仲會有番清爽嘅感覺下面個酸種吸左d蛋汁同豬肉絲汁,外脆內軟大推!整體都係好食,不過又未至於要特別入黎西貢食既質素但如果去開西貢,不防一試,佢地既酸種係出色既
Little Cove 係一間網紅常常介紹既咖啡店
西貢少有依d文青咖啡店,所以經過時都會幾養眼
一早黎食冇位要等,所以放棄左
行完轉山大約4點左右再試下,咁岩有空枱,正

侍應話,佢地平日唔開夜晚
所以我地算好彩,佢地收鋪前最後一轉
我地發覺,全店都係男侍應,一個女侍應都冇

三個人叫左三樣野share

開心果法式西多士
依個一上碟,比我感覺好似藝術品一樣既甜品
味道好好,唔會過甜

蕃茄牛肉意粉
本人唔食牛,但試左少少個蛋意粉
意粉都食得出有蛋味,口感煙韌,但依種蕃茄味唔會話特別出色

辣豬肉絲班尼迪
上面配左蘋果絲,加左口感之餘仲會有番清爽嘅感覺
下面個酸種吸左d蛋汁同豬肉絲汁,外脆內軟
大推!

整體都係好食,不過又未至於要特別入黎西貢食既質素
但如果去開西貢,不防一試,佢地既酸種係出色既

2021-11-08 119 瀏覽
行過見到好多人喺入面食緊打緊卡,我哋都唔執輸,即刻入去食,點知意外地好食!📍Pulled Pork Benedict $120 🥖價錢 7/10味道 8/10見呢個好多枱客都有叫,我哋就叫呢個啦!酸種麵包上舖咗菠菜同青蘋果,再加用中東醃料醃嘅手撕豬肉,上面再加poached egg同hollandaise,成件事fusion得嚟冇違和感,仲唔膩添! 💌總結好chill嘅cafe,打卡一流之外嘢食都唔錯,推。

📍Pulled Pork Benedict $120 🥖
價錢 7/10
味道 8/10
Pulled Pork Benedict

💌總結
好chill嘅cafe,打卡一流之外嘢食都唔錯,推。
Pulled Pork Benedict
2021-11-07 110 瀏覽
放假想遠離煩囂,相信大家都會覺得西貢係一個好嘅選擇,以前娘家喺西貢所以一得閒我就會喺呢間cafe坐下,做下野睇下書,由佢喺未搬舖前嘅小街已經開持支持,因為咖啡實在係沖得幾好飲。搬咗舖之後嘅環境更得人歡心,座位寬躺d,午後嘅陽光透過落地玻璃投射到室內,望吓街外嘅風景,飲啖咖啡,再睇吓書,真係好寫意!咖啡同食物嘅質素都好好,但我個人比較長情,每次都係叫同一樣野,就係佢地嘅french toast喇!🌟French toast $94佢可以話係我喺香港食過最好味嘅french toast,麵包外層煎至香脆,內𥚃鬆軟,蛋香味夠濃,加埋開心果碎、杏霜、玉桂粉、玫瑰花、蜜糖,另外再配埋mascarpone cheese,所有嘢加埋一齊好夾,唔會太膩同埋太甜。另外,擺盤亦都好靚,真係視覺+味蕾嘅一大享受!💭大家如果入西貢玩嘅話,一定要去試吓呢個french toast啊!真係冇介紹錯㗎 !

🌟French toast $94

💭
2021-11-01 223 瀏覽
每次假日經開都大排長龍,難得星期一休閒西貢行,等15分鐘就有位。Waiter/Waitress 都十分到位,環境衛生簡潔舒服,食物簡單但絕不馬虎。特別一提杯咖啡,正😄

2021-11-01
  • Middle  Eastern  Lamb
2021-10-31 170 瀏覽
A super popular Australian cafe in SK ☀️ Always has a longgg queue but I went at 8am after wakesurfing so got a seat immediately Spirulina Bowl $85BEST smoothie bowl i had in HK 💚 basically tasted like dessert in a bowl- not overly sweet and super refreshing for summer time ! Must order ✅ Pulled Pork Benedict $120Reallllyyy generous amount of pulled pork and super filling to finish by yourself 🤭🤭Added some green apple slices for extra crunch and overallll i loved it so muchhMatcha latte $48too mi

Spirulina Bowl $85

Pulled Pork Benedict $120

Matcha latte $48
too milk issa nope 👎🏼

Iced latte $48
Wayyyy better than the matcha latte
2021-10-18 280 瀏覽
正如沙丘所講:「誰掌握香料,誰掌握宇宙🪐」#小胖遊西貢🐠—————————————————@littlecove.espresso 非常善於利用各種Spice香料烹調👩🏻‍🍳 菜式無論色、香、味都令人印象深刻😚(雖然此香料不同彼香料😂但Little Cove真的掌握我嘅味蕾宇宙🤤) .🔹Mediterranean Salad🥗 $125🐔埃及混香料醃制嘅雞肉超香🤤雖然雞胸肉質唔算嫩,但香口又有牛油果🥑加持,蛋白質滿滿💪地中海Salad超coloful,而且味道清新怡人,令人食慾大增😋份量超大🌱原來食草都可以咁滿足👌🏽!.🔹Middle Eastern Lamb🐑 $125中東羊肉一絲絲超軟腍入味,完全無膻味焗乾嘅Kale脆脆而味道更濃,而Lemon Mint Yogurt & Dry Cranberry 帶來濕潤感和清新🍃夾埋一齊好和諧又豐富口感另外必須一讚係椰菜花🥦有薑黃去除草青味而好腍身☺️底下南瓜蓉🎃又好甜幼滑(我平時好憎南瓜都覺得好食🙆🏻‍♀️).🔹Chai Lattle $38陣陣香料☺️甜甜地🤎適合嗜甜嘅人.🔹Lattle $38香醇☕️即使揀了Skim Milk🥛好滑.💡平日去會
正如沙丘所講:「誰掌握香料,誰掌握宇宙🪐」
#小胖遊西貢🐠
—————————————————

🔹Mediterranean Salad🥗 $125
份量超大🌱原來食草都可以咁滿足👌🏽!

🔹Middle Eastern Lamb🐑 $125
中東羊肉一絲絲超軟腍入味,完全無膻味
另外必須一讚係椰菜花🥦有薑黃去除草青味而好腍身☺️

🔹Chai Lattle $38
陣陣香料☺️甜甜地🤎適合嗜甜嘅人
🔹Lattle $38
香醇☕️即使揀了Skim Milk🥛好滑
Latte

💡平日去會唔使排咁耐,但都好難避免😂
—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌕
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌕🌗
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌖
♟Overall♟
我哋真係每次去西貢都食💕份量大而足料,重點係好食!
食完呢餐飽足5小時以上🤰🏻
無論天晴🌞落雨🌧,平日定週末放假,永遠都有人排隊🥲就知呢間Cafe嘅吸引力🔥
小編中意嘅程度係就算落大雨排隊都會等💙
  • Chai  latte
2021-10-18 222 瀏覽
第三次到訪西貢必到Cafe店每次來西貢都打算走進其他Cafe店試吓,但最後都係繼續返來這裡例叫Flat White,首次吃Breakfast Bowl,味感都很豐富好味從不喜歡玉桂味的我,也第二次吃有玉桂味的French Toast最後叫多杯Chai Latte(印度拿鐵),飲出三種層次,咖啡味、玉桂味、及一種說不出的香味,雖然如此…但有些失望,因為比較甜
第三次到訪

西貢必到Cafe店
例叫Flat White
,首次吃Breakfast Bowl,味感都很豐富好味
Flat  White
Breakfast  Bowl