餐廳: Little Break Coffee & Kitchen
優惠: 食飯可賺里兼用里?立即訂枱吧!
用「里數加現金」付款,最高可賺$4=3里。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次賺取「亞洲萬里通」里數之消費上限為HKD10,000。
  • 會員凡於國泰夥伴餐廳用膳,每消費HKD4即可賺1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®持卡人憑卡於夥伴餐廳簽賬消費,除可享基本餐飲類別之合資格簽賬HKD4=1里數獎賞及餐膳里賞HKD4=1里數獎賞外,於星期五、六及日的餐飲簽賬更可賺取額外HKD4=1里數獎賞("聯營信用卡餐飲簽賬里賞"),合共獲享HKD4=3里數。
  • 通過交易賺取里數時,不可使用與夥伴餐廳有關的其他推廣或折扣優惠。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 賺取的里數(包括餐膳里賞及渣打國泰Mastercard餐飲簽賬里賞)將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
自己很少去荔枝角一帶,每次去到D2 Place都是衝進商場內搵食。這一晚等老公放工後,他就帶我到商場外圍的地舖食晚飯!Little Break的裝潢簡約舒適,採用木系及黑白色的傢具,以簡潔風格營造放鬆的氛圍,切合店名。肚餓的關係,沒有好仔細的看完整份餐牌就決定點2人套餐 ($428),包前菜﹑餐湯﹑兩份主食及飲品。是日餐湯為忌廉湯,面層的泡沫綿密,味道香,湯的質感細滑,好味!配上微暖又軟熟的餐包,對之後的菜式也有點期待!前菜2選1,揀了芝士野菌忌廉汁焗扇貝,扇貝面層鋪滿芝士,芝味十足之餘還有野菌香!扇貝的熟度焗得恰好,不會過熟~~2人套餐包兩份主食,飯麵類2選1,大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯,有3隻大蝦,質感都算爽口,稍為欠缺鮮味。蟹肉的份量足夠,而且幾香,不會被芝士味所掩蓋。意大利飯粒粒飽滿,濕潤度剛好。龍蝦汁味道香濃而不過鹹。另外就是肉類3選1,加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁,豬鞍扒雖不算好大件,但都夠厚身。豬鞍扒外層焦香,內裡仍帶點肉汁,不會太過乾身。微酸的蘋果醋汁中和豬鞍扒的油膩感。伴碟的沙律菜亦有加入黑醋汁,所以吃完整份豬鞍扒也不覺膩滯。熱烘焙茶鮮奶,加$6,焙茶與牛奶比例均勻,焙茶味

餐包,忌廉湯
芝士野菌忌廉汁焗扇貝
大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯
加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁

熱烘焙茶鮮奶,凍檸茶
熱烘焙茶鮮奶,加$6,焙茶與牛奶比例均勻,焙茶味香而不澀。凍檸茶,一樣要加$6,茶味都算不錯。

店員服務主動,見我倆提著較多物品,因此,當卡位有位就安排我們轉枱,不用迫在2人枱啊!

食物質素與服務都令我倆這頓晚餐過程食得滿足,是放工後很好的break。
2022-05-20
芝士野菌忌廉汁焗扇貝
大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯
加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁
2022-08-03 0 瀏覽
我嚟過呢間食幾次,佢嘅心太軟過去好有水準。朱古力流心夠多,再加碟上朱古力碎,甜甜哋,係整得好特別,好好食。今日我再嚟食,完全唔係嗰樣嘢。朱古力流心極少,完全冇晒朱古力碎,唔好食,我好失望。我表達我嘅失望,職員好好,俾咗個八八折我,不過其實我希望佢哋將來提升返水準。因為$86又好$97又好,其實我係想食好味嘅朱古力心太軟。

約咗朋友係佢公司附近食lunch諗住揀間Cafe兩個女仔食下啲輕食坐低睇勻成個餐牌全部嘢食都好Heavy兩個都唔想食澱粉質就嗌咗個牛扒同煎魚同朋友一路食一路大感失望原本見到OpenRice食評笑哈哈好多 應該冇伏但忽略咗OK都有成90幾個食評….以香港Cafe嘅水平來講十分普通食物質素及擺盤感覺無誠意 價錢亦偏貴 2個lunch set埋單要三百幾蚊尤其荔枝角附近餐廳選擇好多坐卡位都覺得好逼、唔舒服根本唔值呢個價錢一句講晒唔會再嚟….🙂
約咗朋友係佢公司附近食lunch
諗住揀間Cafe兩個女仔食下啲輕食
坐低睇勻成個餐牌全部嘢食都好Heavy
兩個都唔想食澱粉質就嗌咗個牛扒同煎魚
同朋友一路食一路大感失望
原本見到OpenRice食評笑哈哈好多 應該冇伏
但忽略咗OK都有成90幾個食評….

以香港Cafe嘅水平來講十分普通
食物質素及擺盤感覺無誠意
價錢亦偏貴 2個lunch set埋單要三百幾蚊
尤其荔枝角附近餐廳選擇好多
坐卡位都覺得好逼、唔舒服
根本唔值呢個價錢
一句講晒唔會再嚟….🙂
2022-06-23
$180 (早餐)
2022-06-26 357 瀏覽
I ordered a cake set upon visiting - an early grey basque burnt cheesecake and iced americano. The cake was really creamy and the coffee was great, what really disappointed me was the staff attitude.I had sat down at 1pm, with no prior notice to the dine in time of 60 minutes. Half way through my food at about 50 minutes, a staff member came over to let me know that my dine in time would be up in 10 minutes… And precisely at 2pm, the same member of staff came over with a check and asked for me t

And precisely at 2pm, the same member of staff came over with a check and asked for me to pay the bill even though I was barely done with my food.

I understand the peak time of dining in during lunch hours, but if the restaurant is stringent on the 60 minute dine in, it would be courteous to mention at the outset instead of waiting until the very end to bring it up.

Overall great food, but very disappointing service.
Earl  grey  basque  burnt  cheesecake
2022-06-26
近年,疫情令堂食變得奢侈了,這個月確診數字下降,大家紛紛外出用膳。是日午餐,選了久違了的#LittleBreakCoffee ,平日要預早數天訂枱的,幸運地今日Walk-In 都有一張枱子。與同事二人點了兩個餐,#脆炸德國鹹豬手 ($178)與及 #燒烤美國保濕豬鞍扒 ($168) 。上主菜前,先來一客香濃餐湯及外脆內軟餐包,還有黑醋煙三文魚沙律。肚餓的我們,先止了餓意🫠 #脆炸德國鹹豬手:皮脆肉嫩,不會有過鹹情況,配菜有烤南瓜、法邊豆,還有一小塊邪惡的薯餅。#燒烤美國保濕豬鞍扒:配上西梅汁,酸味中和了烤肉的油膩感,不過,雖然豬鞍外層焦香,但內裡未能保汁嫩滑肉汁,有點可惜。餐飲方面,如果點特別茶/啡系列,都會有套餐優惠價,由於未能嚐啡,於是加$6 點了#焙茶鮮奶 ,上枱時很驚喜,是第一次看到的拉花圖案,看得出咖啡師的用心💛而焙茶味道十分濃厚,整杯喝光光了。餐廳整體食物水準仍保持中上,而且飽腹感滿滿,疫情緩和期間,應該會再來到訪的🙂

脆炸德國鹹豬手

烤美國保濕豬安扒

焙茶鮮奶

2022-05-18
脆炸德國鹹豬手
焙茶鮮奶
  • Hojicha  Latte
2022-05-16 602 瀏覽
收工就腳,第一次同朋友食呢間。位置都幾易搵,地鐵站一出過馬路就會見到指示牌,行多2步就到。因為2個人食,諗都冇諗就直接揀左set dinner 😂唔洗煩。set dinner 包一個小食、一個主菜、一碟粉/飯、每人一杯野飲。小食有2款,我哋揀左芝士焗帶子,呢個我覺得係成餐最好食😂。主菜有3款,我哋叫左豬鞍,食落有點鞋同埋乾。主食有意粉同risotto,我哋揀左黑松露意粉,但唔知點解食落有酸味同冇黑松露味😅。2人埋單$477,略嫌貴、味道太一般,有點失望。
2人埋單$477,略嫌貴、味道太一般,有點失望。
可能人少,服務未見積極。食物維持水準。沙津用料新鮮,但蝦很一般,淡而無味。燒豬手皮很脆,味道稍鹹,肉略瘦。但付賬時負責人說不能使用cash dollars ,也沒有Open Rice 上所說的$50Cash Dollars優惠。並稱只有與Openrice 合作另一優惠,消費$500可減低$100。但回家再看,卻清楚見以下宣傳,令人十分失望!希望Openrice 正視其服務,不要誤導消費者!
可能人少,服務未見積極。食物維持水準。
但回家再看,卻清楚見以下宣傳,令人十分失望!
希望Openrice 正視其服務,不要誤導消費者!
2022-05-15
2022-05-15 381 瀏覽
餐廳食物不是很特別,薄餅算是值得一試的食品,但飲品確是不錯,環境也十分舒適,適合周末去輕鬆享受一杯咖啡。有戶外坐位,可以帶同毛孩一起共聚,但坐位有限,及沒有毛孩食物供應。
天使麵
薄餅
天使麵
薄餅
2022-05-02 401 瀏覽
一行8人,4大4小,但係要一人一個餐,細路又食唔晒,焗叫。知你係黃店,都唔駛播歌播到鬼死咁大聲掛。某個似係扮老細既態度又「好」到一個點,個面又「白」又「東」#曲,唔見議再嚟。
2022-03-07 529 瀏覽
平時想搵個好ᒪᑌᑎᑕᕼ食下。。我今次就去左呢度。。其實事原我係係附近買啲野。。我跟係唔放過搵下啲好野食下啦😏我見呢間都多人講下就去左呢間。。ᒪᑌᑎᑕᕼ ᕼOᑌᖇᔕ 真係好多人排隊。。佢仲有OᑌTᗪOOᖇ坐。。但呢其真係太熱。。坐唔到出面。。佢都有好多選擇。。實揀到你想食嘅👍🏼..🍝珍珠帶子蟹肉忌廉汁天使麵🍖脆炸德國鹹豬手。蜜糖芥末汁..📍 Little Break Coffee & Kitchen (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place一期地下G03..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcaf
平時想搵個好ᒪᑌᑎᑕᕼ食下。。
我今次就去左呢度。。
其實事原我係係附近買啲野。。
我跟係唔放過搵下啲好野食下啦😏
我見呢間都多人講下就去左呢間。。
ᒪᑌᑎᑕᕼ ᕼOᑌᖇᔕ 真係好多人排隊。。
佢仲有OᑌTᗪOOᖇ坐。。但呢其真係太熱。。坐唔到出面。。
佢都有好多選擇。。實揀到你想食嘅👍🏼
🍝珍珠帶子蟹肉忌廉汁天使麵
🍖脆炸德國鹹豬手。蜜糖芥末汁
荔枝角長義街9號D2 Place一期地下G03
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#littlebreakcoffeeandkitchen#cheungshawan#cheungshawanfood#d2place#d2placefood#d2placeweekendmarkets#d2place美食#長沙灣cafe#長沙灣美食
🍝珍珠帶子蟹肉忌廉汁天使麵
🍖脆炸德國鹹豬手。蜜糖芥末汁
2022-01-16 497 瀏覽
呢間係 D2 Place 嘅小店 set lunch 款式🍽選擇都幾多,今次我就試咗呢個🔥脆炸德國🇩🇪咸豬手🐖配蜜糖🍯芥末籽汁 $178。個 set lunch 🍴有跟埋簡單嘅餐湯🥣同埋沙律🥗,價錢💰來講係呢頭附近唔算特別平,不過質素🤤同份量都算👌唔錯,對得住呢個價錢💰。個德國🇩🇪咸豬手🐖皮炸得香脆,肉質大部份都ok嫩滑又唔太咸,但有少部份🔥炸得有啲乾身,不過最重要一定要點埋個蜜糖🍯芥末籽汁一齊食,咁樣味道先係最鮮味。

2021-12-22 2122 瀏覽
12-12-2021 (Sun) 同老公去再去D2買嘢,我哋其實朝早已經食輕盈早餐留肚出嚟食晏,但我就係被朱古力醬KO咗,咁出嚟,我話俾老公知,呢間黃店我喺2015年嚟食過(食評係2015年9月20日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B7%A1%E6%B7%A1%E5%9C%B0-e2494399),佢話佢要試呢間.咁好啦.我哋嚟到好彩都只係等一陣就有位,重要係俾門口嗰 張寬大嘅六人枱,真舒服.睇完menu,老公要$168.00 嘅羽衣甘藍鮮菠蘿大蝦千島醬薄餅set  lunch,要熱檸水,我要$68.00嘅焦糖盒子蛋糕.熱檸水我就冇飲到.羽衣甘藍鮮菠蘿大蝦千島醬薄餅到嚟,睇見顏色唔錯,材料亦均勻咁分佈,令每件cut開嘅薄餅都有兩隻大蝦,菠蘿,羽衣甘藍,醃蘿蔔同車厘茄各一,哈哈,我食一件啦,大蝦好大隻,鮮菠蘿唔酸但好juicy,就係佢令我失儀,羽衣甘藍唔難食,薄餅口感正常冇問題.而千島醬,我好似食唔到,只係好純嘅黑醋,好味嘅.味道:5分我哋差唔食完,焦糖盒子蛋糕仍未到,我估佢哋覺得呢個係要叫至後上,咁我就叫佢哋上

,真舒服.

睇完menu,

熱檸水
熱檸水
我就冇飲到.

味道:5分

我哋差唔食完,焦糖盒子蛋糕仍未到,我估佢哋覺得呢個係要叫至後上,咁我就叫佢哋上啦.都等咗一陣至嚟到.
焦糖盒子蛋糕
個蛋糕一層啡一層白咁間住,食落,味道唔太甜唔太濃,又唔覺膩,好舒服.
味道:4分

服務:
有禮,同會主動收嘢.
2021-12-12
焦糖盒子蛋糕
Cafe 環境但食物絕對唔馬虎,由嘢食嘅選擇到味道 都感受到巧思 💛黑松露帶子蟹肉酥盒味道豐富,帶子嫩滑、蟹肉Creamy、外皮酥脆,口感多重層次 好味到要畀掌聲 👏🏻墨西哥辣番茄汁蜆鍋酸甜帶辣 蜆肉鮮甜爆汁 💦蒜蓉包吸咗番茄湯勁好食 🤤荷蘭鬆餅 (Dutch Baby) 煙三文魚、橘子同芝士好夾,但粉漿太死實 唔夠鬆軟 可以唔駛試 😌整體食物都幾高汁 不妨同朋友嚟 Chill 下 ☺️Little Break Coffee & Kitchen荔枝角長義街 9 號 D2 Place 一期地下 G03 舖

Cafe 環境但食物絕對唔馬虎,
由嘢食嘅選擇到味道 都感受到巧思 💛

黑松露帶子蟹肉酥盒味道豐富,
帶子嫩滑、蟹肉Creamy、外皮酥脆,
口感多重層次 好味到要畀掌聲 👏🏻

墨西哥辣番茄汁蜆鍋酸甜帶辣 蜆肉鮮甜爆汁 💦
蒜蓉包吸咗番茄湯勁好食 🤤

但粉漿太死實 唔夠鬆軟 可以唔駛試 😌
整體食物都幾高汁 不妨同朋友嚟 Chill 下 ☺️

Little Break Coffee & Kitchen
2020-05-07
2021-12-14 549 瀏覽
夜晚想搵間又有㗎啡飲又可以食西餐嘅地方,喺荔枝角唔使上樓嘅,第一時間就諗到D2嘅little break。可能係平日同時間已經有啲晏,唔需要等位就可以入座。座位相距有啲笮,入去座有少少難度,不過ok 喇~~首先講吓薯條先,鐘意個粗幼度,portion唔細,跟3個sauce,泰式辣醬係首選,辣D會仲正啲,黑松露sauce都好好叫咗2個main courses,西冷牛扒同海鮮雜薈。個牛扒件頭令人感到安慰,有grill感,熟成度同我order嘅一樣海鮮雜薈以種類取勝,有啲人會好鐘意,我就覺得個賣相似斬件上,有啲可惜,但係味道不俗。最尾以2杯latte 作為結尾。都係嗰句,坐得闊落啲會舒服啲⋯⋯

最尾以2杯latte 作為結尾。
都係嗰句,坐得闊落啲會舒服啲⋯⋯
2021-12-13
2021-12-11 471 瀏覽
其實已經在訂位時註明是為了慶祝而來,但係餐廳只待你如普通客人一樣,並沒有什麼親切招呼。不過餐廳響屋企附近,以前已經想試吓,只係一直找不到機會,區內價格算中上。餐廳明亮但係不算特別乾淨,吧枱佔了比較大嘅空間,但係也有些特別的小擺設。上菜比較快,水準不錯。紫薯湯好好味。最驚喜還是那兩杯拉花咖啡☕️師傅是有功夫的。看到旁桌也是一樣的有拉花,手作嘢就要稍為等一下了。餐廳消費可以累積亞洲萬里通會員積分,記得結賬時出示會員編碼做登記。
上菜比較快,水準不錯。紫薯湯好好味。