餐廳: Little Break Coffee & Kitchen
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
KEEP CALM AND TAKE A BREAK 🙂☕️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀環境: 7/10係D2地下既little break,地點都算方便,走悠閒路線,有得揀室內室外,有日光同都算坐得闊落👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀食物: 7/101️⃣熱香餅漢堡 跟飲品 $98呢到特色之一🥞三層熱香餅夾着太陽蛋煙燻火腿同煙肉,咸食pancake又幾夾好有早餐feel🌞2️⃣雜莓荷蘭鬆餅 跟飲品 $88熱辣辣嘅pancake配上雪糕雜莓食好清新,Pancake感覺好Heavy所以都冇揀酸酸地嘅莓中和返冇甘膩🍓但略嫌雪糕溶得太快分開上會比較好🍨3️⃣玫瑰鮮奶咖啡 的確係好重嘅玫瑰味,鍾意嘅會好鍾意唔鍾意會覺得好重香精果🌹🤣4️⃣冷萃咖啡咖啡本身比較淡口,再加埋冰塊只有淡淡咖啡味有少少回甘😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💰性價比 :7/10 $100/人滿意的輕食咖啡店,路過不妨一試😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
環境: 7/10
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
食物: 7/10
1️⃣熱香餅漢堡 跟飲品 $98
2️⃣雜莓荷蘭鬆餅 跟飲品 $88
3️⃣玫瑰鮮奶咖啡
4️⃣冷萃咖啡
咖啡本身比較淡口,再加埋冰塊只有淡淡咖啡味
雜莓荷蘭鬆餅
雜莓荷蘭鬆餅
熱香餅漢堡
玫瑰鮮奶咖啡
6天前 0 瀏覽
與友人相約睇戲早到,自己入去諗住食住少少嘢一路等。餐牌偏貴,所有前菜主菜甜品都大多$100以上,設最低消費$60,絕對唔適合一人用餐。可能想主打定位文青高消費一族。心想嘅然已坐低就冇所謂,試試基本嘅食物,叫了個漢堡+咖啡,價錢同我係酒店點嘅相約,但質素相距什遠,相當失望。收銀服務態度一般,詳情就不便敍述,反正整個用餐過程,食物質素,服務態度都沒有令我覺得呢度值呢個價。我淨知道出面有更多值呢個價錢選擇嘅餐廳。試一次後唔會再幫襯。
2021-02-19
2021-02-17 0 瀏覽
從前既荔枝角區只有工廠大廈🏢 慢慢發展 轉型 開始起商場 吾同類型既食肆 🥰 開始越嚟越中意哩區 而今日想分享一間我幾中意既cafe 🤗食物高質 環境都幾舒服 服務好貼心既cafe (不過TBH 價錢就小貴啦🤭)我地兩點半去都排大隊 排得黎都已經3點 可以食tea😂 原本我哋坐係outdoor 但係waiter見我地曬住 食得好辛苦 主動幫忙調我地入indoor🙇🏻‍♀️真係好好🥺Tea set ~$88-98 包咖啡Double cheese Wagyu beef waffle sandwich 🥪🧇 💰98 +12 Baileys latte☕️(7.5/10)見佢比較特別就揀左 和牛好香好濃牛味😋食起黎好似食burger 咁滿足 不過佢更好 因為窩夫甜甜地 配芝士和牛 減低左油膩感 做tea 啱啱好 冇咁濟👍🏻 係稍嫌waffle吾夠熱同脆😶跟餐叫左Baileys latte 佢地既咖啡好香 酸味吾重 加左Baileys wine 比起咖啡本身再多一陣苦味 不過冇乜飲到baileys 既味道🧐下次會試其他😉Mixed berries- Dutch baby pancake 💰88+

Tea set ~$88-98 包咖啡

Mixed berries- Dutch baby pancake 💰88+6 Matcha latte (7/10)
Pancake 好香蛋味 配雜莓 不過味道較單一 冇乜層次 pancake 本身麵粉感都幾重 雖然size吾大 但係
較濟🤭 Share 食會好啲😆

之前食過dinner set pasta 下次要試下佢地既豬手🤤

CP: ☕️☕️☕️
😋: ☕️☕️☕️☕️
回購: ☕️☕️☕️☕️
2021-02-06
☕️ Cafe for chilling — Little Break✨荔枝角嘅良心店💛 不過上餐真係太慢🥱#cafeforchilling #90cp荔枝角篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖適逢每個星期六日 荔枝角D2 place總會有市集比香港人放鬆吓🥺 但係嚟得多又唔知食乜 結果就入咗d2 place 附近嘅一間良心店試試佢😤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔹☕️ Cafe for chilling — Little Break✨荔枝角嘅良心店💛 不過上餐真係太慢🥱#cafeforchilling #90cp荔枝角篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖適逢每個星期六日 荔枝角D2 place總會有市集比香港人放鬆吓🥺 但係嚟得多又唔知食乜 結果就入咗d2 place 附近嘅一間良心店試試佢😤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔹蟹肉大蝦意大利飯 $168蟹肉其實唔算太多 大蝦大概有三隻到啦 肉質都唔算霉但感覺又唔係勁新鮮
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔹蟹肉大蝦意大利飯 $168
蟹肉其實唔算太多 大蝦大概有三隻到啦 肉質都唔算霉但感覺又唔係勁新鮮 份量都正常啦🧐 其實食落味道係唔差嘅 但係感覺上又未至於對得上呢個價錢🙈 整體都係中規中矩未見太突出

🔹燒烤澳洲草飼西冷 $168
一嚟到見到佢嘅擺盤 感覺上都比較平庸🙈 不過凡事都唔可以睇表面嘅😤 食落塊西冷肉質幾好冇乜筋 而且唔會太”鞋”口 入口都算淋 烤得唔錯嘅🤪 唯一要挑剔嘅就係份量有啲細🤨

🔹 是日餐湯 $12
坦白講呢個餐湯都算高質 典型嘅黑松露蘑菇忌廉湯😌 都有唔少蘑菇粒 邊食邊咬口感都唔錯💁🏻‍♂️

☕️ Ice Latte +$6 // Matcha Latte +$6
Ice latte 嘅話奶味會比較重 正常普通野冇乜特別💁🏻‍♂️ 至於matcha latte 都係普普通通 飲落綠茶味未至於好濃烈🧐

💰Total: $397

✅ 說實話其實食物質素係真係唔差嘅 尤其係佢嘅西冷其實算係好食😛

❌ 佢上餐嘅速度係真係極慢 。。。 情況就係嚟咗個意大利飯但係個嘢飲係可以等咗超過10分鐘都未到🙈 店內人手其實看似好多但實質出產真係比較慢呢個大家要留意🤢

💡溫馨提示💡 呢間舖頭多人等位到核爆😂 之前有一兩次嚟都係勁多人 特別是星期六日大家要預返時間等位啦😌蟹肉大蝦意大利飯 $168

🔹燒烤澳洲草飼西冷 $168

黑松露蘑菇湯
蟹肉大蝦意大利飯
燒烤澳洲草飼西冷
2021-01-28 199 瀏覽
《Little Break黃店西餐廳💛🍴》小編係附近行街見到呢間cafe🍽環境都幾靚又闊落出面仲有兩張户外枱可以比帶🐶人士不過就對正個紅綠燈位有少少嘈🤣📍燒烤加拿大豬胺扒,蘋果醋汁 ($158)呢個係一個lunch set💕 包 沙律🥗湯🍵飲品🥤首先講下個湯 係忌廉湯..但係又稀又冇味小編唔係好知自己飲緊乜🤣🤣飲左兩啖就byebye到沙律🥗就配左油醋汁!好好食!又有一兩粒蕃茄仔🍅最後重頭戲當然係豬胺扒🤟🏻塊扒Size中等 配埋翠玉瓜粟米青椒等配菜最surprise係竟然配薯餅😍雖然只係得兩小塊但係好好食😋豬胺扒配醋汁好match!!肉質鬆軟唔「鞋」唔「韌」☺️唔會咬到口攰真係好推呢個主菜🔥今次小編係平日去既 所以lunch set包餐湯沙律但星期六日lunch set唔包架‼️同埋附近多office 平日lunch time都多人想食記得要book位啦🎉—————————————味道😋:7/10抵食🥳:6/10環境🥂:7/10
《Little Break黃店西餐廳💛🍴》
小編係附近行街見到呢間cafe🍽
環境都幾靚又闊落
出面仲有兩張户外枱可以比帶🐶人士
不過就對正個紅綠燈位有少少嘈🤣

📍燒烤加拿大豬胺扒,蘋果醋汁 ($158)
呢個係一個lunch set💕 包 沙律🥗湯🍵飲品🥤
首先講下個湯 係忌廉湯..
但係又稀又冇味
小編唔係好知自己飲緊乜🤣🤣
飲左兩啖就byebye
到沙律🥗就配左油醋汁!
好好食!又有一兩粒蕃茄仔🍅
最後重頭戲當然係豬胺扒🤟🏻
塊扒Size中等 配埋翠玉瓜粟米青椒等配菜
最surprise係竟然配薯餅😍
雖然只係得兩小塊但係好好食😋
豬胺扒配醋汁好match!!
肉質鬆軟唔「鞋」唔「韌」☺️

味道😋:7/10
抵食🥳:6/10
環境🥂:7/10
2020-12-26 601 瀏覽
有個同樣忙爆嘅友人即興約同樣忙到九彩嘅我食lunch😂😂約正喺呢間咁人氣嘅cafe食... 注定係有用餐限時規定…所以我哋用咗唔夠一個鐘就完成咗呢個'' 唔悠閒午餐'' 🤣🤣我點咗『燒烤澳洲草飼西冷 配 松子仁黑松露燒汁』$168 加配咗Iced Mocha 牛扒點咗五成熟但都係有啲韌🙈🙈. 友人點咗『脆炸軟殼🦀珍珠帶子龍蝦汁意大利飯』$168🦀賣相都幾特別…佢話味道ok不過不失….反而跟餐嘅餐湯&沙律都唔錯👌👌
牛扒點咗五成熟但都係有啲韌🙈🙈
友人點咗『脆炸軟殼🦀珍珠帶子龍蝦汁意大利飯』$168
🦀賣相都幾特別…佢話味道ok不過不失…
反而跟餐嘅餐湯&沙律都唔錯👌👌
2020-12-11 869 瀏覽
下午在D2PLACE附近做完野,想搵個地方靜靜地食野,一搵咖啡店就搵到呢間,都係第一次嚟,環境都幾舒服,望落都非常乾淨整潔😍啲凳又坐得幾舒服!下午用膳時間得個半鐘,都唔夠我同個朋友聊天😂不過途中見到好多人入嚟想食但係滿座,都快快手食完就走😊講返食物先:軟殼蟹帶子龍蝦汁意大利飯味道不差但比想像中冇咁好,龍蝦汁不是那種餐前龍蝦湯的味道,像是包裝龍蝦湯,味道好人造忌廉粟米湯正正常常普通粟米湯德國豬手朋友叫的,我只係吃了一口,有點兒乾,紫薯鮮奶紫薯味非常夠,又唔太甜,正

下午在D2PLACE附近做完野,
想搵個地方靜靜地食野,
一搵咖啡店就搵到呢間,
都係第一次嚟,環境都幾舒服,
望落都非常乾淨整潔😍
啲凳又坐得幾舒服!
下午用膳時間得個半鐘,
都唔夠我同個朋友聊天😂
不過途中見到好多人入嚟想食但係滿座,
都快快手食完就走😊
講返食物先:
軟殼蟹帶子龍蝦汁意大利飯

味道不差但比想像中冇咁好,
龍蝦汁不是那種餐前龍蝦湯的味道,
像是包裝龍蝦湯,味道好人造

忌廉粟米湯

正正常常普通粟米湯

德國豬手

朋友叫的,我只係吃了一口,有點兒乾,

紫薯鮮奶

紫薯味非常夠,又唔太甜,正

同朋友想搵間小店支持下,誤打誤撞去左呢間,估唔到有巴斯克芝士蛋糕食!😍-1️⃣「日本鹿兒島焙茶巴斯克焦香芝士蛋糕🤎($68)」-睇落同普通巴斯克蛋糕唔同,佢有層果膠係面🍊,亦冇想象中咁「燶」,今次唔可以叫佢「燒燶蛋糕」tim😂,食落焙茶味唔係超超超濃但都頗出,幾香芝士味🧀,不過再滑身d同再大件d就好啦🤫~This Kagoshima basque burnt baked Hojicha cheesecake ($68) doesn’t have a blackened burnt top this time. The cream cheese taste goes well with the hojicaha flavour, but it is not very smooth.
1️⃣「日本鹿兒島焙茶巴斯克焦香芝士蛋糕🤎($68)」
2020-11-28 526 瀏覽
行完D2市集落地下食個tea, 嗌左珍珠帶子冬陰公汁扁麵。黎到幾驚喜,好香冬陰公味,扁麵吸左醬汁,都幾入味,少少辣,食得好開胃。珍珠帶子分量都算多,加埋啲雜菌一齊炒,幾夾幾出色!tea set黎講依碟分量都唔算少,夠食飽飽👍🏻餐飲就嗌左野莓茶,甜甜酸酸,中和番冬陰公汁既辣味。

2020-11-19 471 瀏覽
慶祝朋友生日飯,呢個位置都好方便好近地鐵出口晚市時間唔太多人- Clam pot (8.5/10)我地揀左芝士味配薯條個芝士味好香好味,好濃,好襯個峴- 冬陰功蝦扁意粉(9/10)食過好多間嘅意粉,好多意粉都唔入味但呢間冬陰功咁樣整嘅意粉真係好出,唔辣,好惹味,好特別,值得叫!不過個蝦就一般般- Parma ham 羽衣甘藍野菌pizza (8/10)佢個份量都大啊我哋三個女仔食,每人兩件都好滿足㗎~味道都可以,係沙律醋味佢哋有寫字服務好好呀但想食既甜品都無😭- 柚子雪芳蛋糕(7/10)味道一般,較fresh~
慶祝朋友生日飯,
呢個位置都好方便好近地鐵出口
晚市時間唔太多人

- Clam pot (8.5/10)
我地揀左芝士味配薯條
個芝士味好香好味,好濃,好襯個峴

- 冬陰功蝦扁意粉(9/10)
食過好多間嘅意粉,好多意粉都唔入味
不過個蝦就一般般

佢個份量都大啊
我哋三個女仔食,每人兩件都好滿足㗎~
味道都可以,係沙律醋味

佢哋有寫字服務好好呀

但想食既甜品都無😭
- 柚子雪芳蛋糕(7/10)
味道一般,較fresh~

星期六下午同友人係D2 Place 行到攰攰地 見到呢間cafe 裝修都唔錯就入去坐下我哋入去果時~5:15 職員都有同我哋講因為要準備晚市~6:15 要交枱 我哋都ok我哋都係想係坐一坐 休息下就叫左:1. 短笛咖啡都幾香 唔錯 拉花好靚2. 鮮薑伯爵奶茶飲落有啲薑渣 不過冇咩薑味 可能怕大眾接受唔到3. 雜莓pancake熱熱地 都唔錯 不過唔算好特別食物整體都ok 不過佢哋的待客之道就...去到~5:45 餐廳都仲有幾枱客的時候佢就關左啲大燈然後set 到啲 deco 燈仔係咁閃 感覺想迫人走我都知佢要準備下場 不過佢明明話可以坐到6:15 仲有半小時 做埋晒啲咁的小動作 令人有啲煩躁...
我哋入去果時~5:15

我哋都係想係坐一坐 休息下就叫左:
1. 短笛咖啡
都幾香 唔錯 拉花好靚

2. 鮮薑伯爵奶茶
飲落有啲薑渣 不過冇咩薑味 可能怕大眾接受唔到

3. 雜莓pancake
熱熱地 都唔錯 不過唔算好特別

食物整體都ok 不過佢哋的待客之道就...

去到~5:45 餐廳都仲有幾枱客的時候
佢就關左啲大燈
然後set 到啲 deco 燈仔係咁閃 感覺想迫人走
短笛咖啡
鮮薑伯爵奶茶
2020-11-14
短笛咖啡
2020-11-08 497 瀏覽
荔枝角D2 Place一帶都開咗唔少餐廳,呢日就嚟到呢cafe嘆個下午茶,呢度除咗咖啡甜品之外,仲有唔少西餐同fusion菜,連疑似冬蔭功都有😂,無論三五知己定一家大細行完街都可以嚟食。梳乎厘芝士蛋糕唔知大家仲記唔記得伊藤家既日式芝士蛋糕🤣🤣?呢個無論外形定口感都好相似,不過就再實啲,芝士味亦再濃少少,都係正正常常啦。紫薯鮮奶紫薯味都算出,甜甜地、暖笠笠,啱晒入秋既時候飲。柚子美式咖啡第一次飲呢個配搭既咖啡,入口係好濃郁既柚子醋(?!你無睇錯係醋😂)既味,之後係咖啡既苦味,好特別。飲個陣記得要搞勻,因為個底有唔少柚子蜜沉咗落去。人均消費:$80推介指數(10分為滿分):7分

梳乎厘芝士蛋糕

紫薯鮮奶
紫薯味都算出,甜甜地、暖笠笠,啱晒入秋既時候飲。

柚子美式咖啡

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):7分
2020-11-01
以往周末不到下午也不出門,今天早在九點前在荔枝角附近辦妥了事。幸好,「早起的鳥兒有蟲吃」沒騙我。可以食到間唔錯嘅cafe!🥞Dutch baby pancake $88✨好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑Pancake又柔軟而充足蛋香,配上maple syrup🍯和鹹香煙三文魚也蠻搭的,tangerine跟mint則起了清新嘅作用,好吃👍🏻👍🏻🥤Earl grey latte 跟餐+$12雖然有伯爵茶香,但蜜糖有點太多,過甜。

🥞Dutch baby pancake $88
✨好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

🥤Earl grey latte 跟餐+$12
雖然有伯爵茶香,但蜜糖有點太多,過甜。
早餐
2020-10-18 641 瀏覽
今日係荔枝角放完狗諗住買外賣回家食lunch, 途經d2附近見到餐廳貼住pet friendly! 咁就決左一試! 入到去滿座,登記兩人一狗,職員表示要企係到排隊(不設拎票等叫號碼)!同埋,有狗狗要坐室外(得兩張室外檯)!眼見其中一張已經食晒野坐係到傾計,咁就等啦! 企左10分鐘左右就有位啦,唔係大肚婆條腰骨唔洗要啦😭今日叫左大蝦千島醬牛油果薄餅同脆炸德國咸豬手! 兩個lunch包飲品(juice 居然唔洗加錢,正)(凍飲加$6,不過唔係普通凍檸茶,都算抵)!!仲有加$20個黑松露醬炸薯條! 薯條係粗薯仔條好味道,再加埋黑松露,頂瓜瓜!薄餅新鮮熱辣好味道,係牛油果略嫌佢未夠熟唔係咁好味! 豬手新鮮熱辣好味仲有兩夠薯餅,正! 終於明白點解間鋪咁滿座啦! 整體食物質素好食!
薄餅新鮮熱辣好味道,係牛油果略嫌佢未夠熟唔係咁好味!
豬手新鮮熱辣好味仲有兩夠薯餅,正!
終於明白點解間鋪咁滿座啦! 整體食物質素好食!
2020-10-17 509 瀏覽
呢間餐廳開係我屋企附近價錢屬於中上但係都吸引咗唔少人食物環境都係屬於好好👍已經回頭左好多次!!!.我哋今次係去食lunch Menu.🎈 澳洲西冷($168)沙律配左黑醋汁 非常之開胃🤤而牛扒汁亦有淡淡的黑松露香味牛扒有少少根 但亦都做到我嘅要求五成熟再加埋兩個薯餅已經係非常之飽推介指數🌟🌟🌟🌟.🎈加拿大豬扒($158)豬扒唔算太韌 第一啖都幾好食但食到後面就會覺得有少少dry不過味道唔錯 推介指數🌟🌟🌟.🎈總體而言呢度環境幾好 食物都幾高質我會話性價比係幾高嘅不過如果想來食嘅話就真係要早啲過嚟排隊啦
呢間餐廳開係我屋企附近
價錢屬於中上但係都吸引咗唔少人
食物環境都係屬於好好👍
已經回頭左好多次!!!

我哋今次係去食lunch Menu

🎈 澳洲西冷($168)
沙律配左黑醋汁 非常之開胃🤤
而牛扒汁亦有淡淡的黑松露香味
牛扒有少少根 但亦都做到我嘅要求五成熟
再加埋兩個薯餅已經係非常之飽
推介指數🌟🌟🌟🌟

🎈加拿大豬扒($158)
豬扒唔算太韌 第一啖都幾好食
但食到後面就會覺得有少少dry