餐廳: Little Break Coffee & Kitchen
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-05-14 2761 瀏覽
很久沒跟好友O小姐見面難得這天有空就來一下午小聚!本想到1/10可惜要等位之餘更只剩下一款食物所以決定打退堂鼓,之後轉戰同區的Little Break來一個休閒的小息! 小學雞時候最期待的正是每節的小息,一響鐘便可衝往小食部買孖條、薯片跟同學分享快樂時光,人大了的小息就可以吃得精緻些喔! 熱到High High的下午點來一杯芒果檸檬荔枝梳打$58配餐加$29解解渴,坦白講對於我來說有點過甜要加點水才能享用,轉個角度看杯梳打又幾足料哈哈哈......... 趕得切來下午茶的車爸爸點了伯爵奶茶$42配餐加$6,口感溫柔中帶幽幽的伯爵茶香味道挺不俗! 我們一人點上一款Tea Set來開心Share,我和車爸爸先後選了海膽芝士炒蛋多士和脆炸春卷配黒松露沙律醬。 海膽芝士炒蛋多士$68賣相十分不錯,厚身的酸種麵包上鋪滿滑溜的炒蛋還有一行海膽,吃下口感挺有層次味道也算不俗。 另一份脆炸春卷$58配合黒松露沙律醬吃總不叫人失望!但我更愛伴旁的黒醋沙律菜好新鮮可口。 O小姐一來便看上雜野莓Dutch Baby Pancake跟一杯飲品$88,Pancake鬆

O小姐一來便看上雜野莓Dutch Baby Pancake跟一杯飲品$88,Pancake鬆鬆軟的口感挺不錯,配襯一球香甜的雲尼拿雪糕和新鮮雜野莓好甜蜜清新。

最後還有飽肚的巴馬火腿羽衣甘藍黒松露野菌薄餅$148,薄脆餅底上有不少鹹香的巴馬火腿,另有超級食物羽衣甘藍配新鮮的車厘茄伴陳醋,結合起來味道十分豐富呢!

吃過4款美食後還有點意猶未盡再點多客芝士焗蕃薯條$88!蕃薯條焗得挺香口加上鹹甜交錯確是滋味。
2020-05-08
6天前 6 瀏覽
位於D2 Place後面地舖,設室外室內座位。食物味道78分,但價錢小貴,份量亦唔多。午餐時間去,多人等位,選擇户外座位較少人等。.🔸English Signature Breakfast($168)味道很好,很香,種類好多:挪威煙三文魚,煙豬背肉,英國豬肉腸,燒烤菇,黑醋車厘茄,BB菠菜,茄汁焗豆,薯餅,黑松露炒蛋,迷你牛角酥。.🔸燒烤澳洲草飼西冷•黑椒汁($168)份量少,唔夠飽,牛扒煎得香,算juicy,配濃郁嘅黑椒汁又唔會遮蓋牛扒味。.🔸沙律(+$10)沙律菜,蟹棒,車厘茄,配黑醋汁,好開胃。.🔸Dirty望落有漸層,係將凍奶加入Espresso,不需攪拌,感受唔同層次既融合。.🔸Piccolo短笛咖啡,比Latte細杯,更突出咖啡原味,由Ristretto加Latte一半份量既牛奶。
位於D2 Place後面地舖,設室外室內座位。
食物味道78分,但價錢小貴,份量亦唔多。
午餐時間去,多人等位,選擇户外座位較少人等。

English Signature Breakfast

🔸燒烤澳洲草飼西冷•黑椒汁($168)
份量少,唔夠飽,牛扒煎得香,算juicy,
配濃郁嘅黑椒汁又唔會遮蓋牛扒味。
燒烤澳洲草飼西冷•黑椒汁

🔸沙律(+$10)
沙律菜,蟹棒,車厘茄,配黑醋汁,好開胃。
沙律

🔸Dirty
望落有漸層,係將凍奶加入Espresso,
不需攪拌,感受唔同層次既融合。
Dirty

🔸Piccolo
短笛咖啡,比Latte細杯,更突出咖啡原味,
由Ristretto加Latte一半份量既牛奶。
Piccolo
2020-05-23
English Signature Breakfast
燒烤澳洲草飼西冷•黑椒汁
沙律
Dirty
Piccolo
  • Signature English Breakfast
價錢離地,食物垃圾。前菜沙律苦的,湯又油,又淡。食burger,細過mcdonald漢堡包。最誇張,無薯條,得一個五蚊銀大少少的薯仔。mocha可以難飲較少見。伙記出錯飲品,叫佢換,仲要拗。相信好多食客都唔會食第2次。
價錢離地,食物垃圾。
前菜沙律苦的,湯又油,又淡。
伙記出錯飲品,叫佢換,仲要拗。相信好多食客都唔會食第2次。
2020-08-03
假日的荔枝角選擇不多,工作過後去了D2 place(一期)後的Little break coffee and kitchenMain menu 點了一客黑松露雜菌意粉,一個軟殼蟹Burger有兩款套餐 一款+$48 有湯+麵包 一款+$88 有湯 麵包和一件蛋糕埋單$551 湯係黑松露蘑菇湯 濃郁嘅黑松露味 正👍🏻👍🏻麵包係黑色嘅 有reheat過不過只算合格 無咩特別軟殼蟹Burger 嘅醬汁好出人意表地 係冬蔭公汁😳不過都幾夾嘅~個軟殼蟹炸得好食跟埋粗薯條with黑松露醬 我鍾意🤩黑松露雜菌Pasta係收汁到完全乾身 唔啱個人喜好但味道無問題👌🏻👌🏻兩杯野飲分別叫咗伯爵茶Latte同 Hojicha Tea latte 兩杯都有靚靚拉花🌸Hojicha latte 味道似一般飲到嘅抹茶Latte口感偏厚 味道重茶味🍵Earl grey 個杯就茶味相對淡啲 比較重奶味🍼最後甜品叫咗抹茶cheesecake跟餐$88 - 咗$48 嘅湯同包即係呢款蛋糕跟餐價都要$40 可惜芝士味 抹茶味都麻麻口感又無特別出色稍為失望總結呢餐都okay 但埋單$551 就有啲不值會覺得五百蚊食西餐有更好

有兩款套餐

會覺得五百蚊食西餐有更好嘅選擇
Hojiacha  latte
Earl  grey  latte
2020-07-03 233 瀏覽
星期三紅日,1230左右到達,啱啱滿曬坐,要等位。好在有限時還枱,所以等左唔耐,大概10分鐘左右就有位。點了兩個lunch set1. 軟殼蟹香草醬意粉 一入門口見到其他人食,賣相好吸引。隻軟殼蟹炸得好完整,好大隻,好似道具咁。食落口算飽滿。香草醬唔錯,意粉是天使面,我自己唔太喜愛,因為天使面偏稔。2. 西梅汁豬胺等左有點耐,但有驚喜,豬胺好香豬味,唔肥。西梅汁真係有原粒西梅,煮到稔曬,每一口配著豬胺食,特別香,推薦!。加錢叫了兩杯特飲:Bailey Latte 好好味,推薦!Earl Grey Tea Latte 賣相唔得,好似落左好多水嘅奶咁,稀稀的,但飲落都還可以
點了兩個lunch set
1. 軟殼蟹香草醬意粉
2. 西梅汁豬胺
加錢叫了兩杯特飲:
Bailey Latte 好好味,推薦!
2020-07-01
  • 西梅汁豬胺
2020-07-01 211 瀏覽
平時好少去荔枝角,見到openrice呢間嘅好評都唔少,就決定同朋友一齊Tea一tea聚一聚。由於大家都唔肚餓,就決定叫兩份比較輕盈嘅下午茶:滑蛋海膽多士雖然預咗下午茶份量唔大,但見到實物都覺得多一塊都食到,滑蛋嫩滑,味道正常,海膽份量唔多,撈埋蛋食冇乜味,反而分開來食仲食到海膽味。牛油果雪糕窩夫兩塊小窩夫放喺石鍋入面,但石鍋只係一個裝住佢哋嘅容器,窩夫唔係熱辣辣,配襯牛油果同雲呢拿雪糕幾好食,牛油果份量都有四大塊,反而蜜糖份量唔多,倒落窩夫食啱啱好。凍焦糖咖啡比起食物,更加欣賞佢嘅飲品,凍焦糖咖啡咖啡味重而不澀,有焦糖同牛奶中和啱啱好,有咖啡味得來又有淡淡的焦糖味,用玻璃樽裝住,混入冰塊更加透心涼。友人飲咗綠茶鮮奶,外表係好濃嘅綠色,佢嘅評價都係好重茶味好好飲。以Cafe來講飲品質素幾好,但食物份量就比較細,比較適合兩三個女仔食。

由於大家都唔肚餓,就決定叫兩份比較輕盈嘅下午茶:
海膽滑蛋多士

滑蛋海膽多士

牛油果雪糕窩夫

牛油果雪糕窩夫

2020-06-29 227 瀏覽
父親節難得老豆揀西餐,就去咗附近嘅一間西餐廳。餐廳唔係好大,冇訂位嘅話就應該要坐出邊。照燒鰻魚海膽意大利飯呢個超好味,鰻魚同埋海膽嘅甜味完美融合,再加埋意大利飯黏答答嘅口感,超正!帶子牛油果酥盒比較新穎嘅菜式,用酥皮製成一個圓形嘅兜,加入牛油果醬再用帶子蓋上,不過未做都唔係話十分配合,效果一般。巴馬火腿羽衣甘藍薄餅味道一般,火腿、埋羽衣甘藍再加埋佢嗰隻類似北京填鴨嘅醬汁唔係咁配合,薄餅亦冇真係好薄嗰啲薄餅嘅脆口,麻麻哋~墨西哥辣汁蕃茄蜆煲+蒜蓉包蜆煲醬汁做得好好,甜甜地帶微辣,蜆嘅質素大而飽滿,而且冇沙,係較為出色嘅餸菜之一。總括來講呢間餐廳的而且確有出色之作但都唔係話樣樣都好食,唔睇食評嘅話真係好考彩數😂
父親節難得老豆揀西餐,就去咗附近嘅一間西餐廳。

餐廳唔係好大,冇訂位嘅話就應該要坐出邊。

照燒鰻魚海膽意大利飯

帶子牛油果酥盒

巴馬火腿羽衣甘藍薄餅

墨西哥辣汁蕃茄蜆煲+蒜蓉包

餐包冷餐包...味道一般。焦糖鮮奶咖啡沒有焦糖味道,鮮奶較重身,咖啡不太酸,但有點淡。蕃茄羅宋湯煙三文魚溏心蛋凱撒沙律溏水蛋還算是溏心蛋,蛋黃沒有完全煮熟,和生菜混合在一齊,味道意外地配合。煙三文魚不會過咸,搭配生菜還可以減咸,不錯。若然可以再加多一些芝士粉會更香。香煎比目魚柳伴美國帶子扒牛油大蝦比目魚煮得外脆內軟,外層香脆可口,內層剛熟的魚肉滑嫩多汁。入口口感不錯。帶子方面過煮了,減低了帶子的鮮味,而大蝦方面有點名過其實,一點都不是大蝦,只是普通的鮮蝦,味道和魚柳差不多:焙茶芝士蛋糕這個蛋糕有驚喜,焙茶味濃郁,比主菜更令人回味。略略太膩。

餐包
冷餐包...味道一般。

焦糖鮮奶咖啡
沒有焦糖味道,鮮奶較重身,咖啡不太酸,但有點淡。

蕃茄羅宋湯

煙三文魚溏心蛋凱撒沙律

香煎比目魚柳伴美國帶子扒牛油大蝦

焙茶芝士蛋糕
這個蛋糕有驚喜,焙茶味濃郁,比主菜更令人回味。略略太膩。
2020-06-25 176 瀏覽
平日去食都好多人,所以大家如果夜晚想過黎食,建議大家提前book位。今次叫左三款食物分別係:美國帶子牛油果酥盒、芝士焗蕃薯條和挪威煙三文魚香橙忌廉意大利麵。美國帶子牛油果酥盒帶子煮得剛剛好,食落去好嫩滑,加上酸酸甜甜既牛油果蓉,好清新。不過最大問題就係個個酥盒,食落有生麵粉味,睇落內層係呈現白色,酥皮完全係未熟透。芝士焗蕃薯條蕃薯條一黎到已經係淋曬,就算係無比芝士覆蓋既蕃薯條都係淋,完全吾脆口。至於芝士醬方面,似係一d片裝芝士既芝士,食落無芝士味,而且一黎到d芝士已經係拉吾起,一舊舊咁。呢個真好完全吾推薦。挪威煙三文魚香橙忌廉意大利麵呢個係成餐唯一比較正常一d既食物。意粉煮得剛剛好唔會太淋亦都唔會太硬。意粉既質感食落有彈性。香橙忌廉醬有驚喜,食過去好fresh,但又唔會好似飲緊橙汁咁咁甜。煙三文魚一d就大大塊一d就碎視濕咁。
今次叫左三款食物分別係:美國帶子牛油果酥盒芝士焗蕃薯條挪威煙三文魚香橙忌廉意大利麵
美國帶子牛油果酥盒
美國帶子牛油果酥盒
芝士焗蕃薯條
芝士焗蕃薯條
挪威煙三文魚香橙忌廉意大利麵
挪威煙三文魚香橙忌廉意大利麵
2020-06-19
2020-06-22 235 瀏覽
老實講 真系專門去 黃店食大部分menus 原來3點先有 吾緊要 叫左2個lunch set 質素.. 好一般 個all day 個蛋無味 所有食材好好好一般 少少難食如果以價錢 相比其他黃店 = 差雖然都系會支持黃店 希望真系改善下幫襯左甘多間 服務系 都稱得上 - 差勁失望唯讀 一樣好 叫坐得舒服
老實講 真系專門去 黃店食
幫襯左甘多間
服務系 都稱得上 - 差
勁失望

唯讀 一樣好 叫坐得舒服
#Little Break Coffee & Kitchen好味+有驚喜 最後埋單原來係黃店香煎鵝肝野菌意大利飯超好味。。鵝肝同個飯一齊放入口。。一齊溶化。。嗯。。真係好好味!德國脆炸豬手蜜糖芥末籽醬同德國餐廳既水準一樣。。正鰻魚牛油果千島汁pizza🍕係薄底得黎全脆。。連有料既位都係脆最意想不到係鰻魚同牛油果🥑竟然係可以咁夾心太軟👍

好味+有驚喜 最後埋單
原來係黃店

香煎鵝肝野菌意大利飯

超好味。。鵝肝同個飯一齊放入口。。一齊溶化。。嗯
。。真係好好味!

德國脆炸豬手蜜糖芥末籽醬

同德國餐廳既水準一樣。。正

鰻魚牛油果千島汁pizza

🍕係薄底得黎全脆。。連有料既位都係脆

最意想不到係鰻魚同牛油果🥑竟然係可以咁夾

心太軟👍
  • 鰻魚牛油果千島汁pizza
2020-05-28 645 瀏覽
同同事Lunch果陣explore下附近有咩好食chill一chill揾到e間文青cafe 第一次去既時候無book位 摸門釘第二次先醒目早一日book位去到都有人等walk-in環境唔錯 連lunch都有人食cake coffee 影相打咭先上Lunch set 既salad and soup 再上main course西冷扒再有main course 大蝦risottos 味道👍👍👍賣相👍👍👍👍最尾上埋Flat white 印象中每人一百五十蚊內埋單XD唔記得左XDOverall Experience不錯,但店內不太大,建議去前book位呀🤗

揾到e間文青cafe

Lunch  Set既大蝦
跟餐coffee
  • Set lunch
2020-05-22 620 瀏覽
平日都好少到荔枝角,今晚剛好有事到荔枝角一趟,就搵到依間睇落好唔錯既cafe因為即興無book到位,同媽媽6點前黎到睇下有無得walk in啦,好好彩係有既!不過得45分鐘時間食🤣6點前仲係tea time!叫左個tea set既珍珠帶子冬蔭功汁蝴蝶粉個冬蔭功整得好好味,雖然係tea但個份量都唔算少仲有跟餐價叫左杯bailey’s朱古力咖啡,不過就無乜酒味小食要左水牛城雞翼,個汁再辣d仲正媽媽要左香煎西班牙豬扒,塊扒好厚!蘋果醋汁好清新令人好開胃小店要多多支持!下次會再黎

個冬蔭功整得好好味,雖然係tea但個份量都唔算少
仲有跟餐價叫左杯bailey’s朱古力咖啡,不過就無乜酒味

小食要左水牛城雞翼,個汁再辣d仲正

媽媽要左香煎西班牙豬扒,塊扒好厚!
蘋果醋汁好清新令人好開胃

水牛城雞翼
珍珠帶子冬蔭功汁蝴蝶粉
甜酒朱古力咖啡
2020-05-16 573 瀏覽
某日 , 到 荔枝角-D2 Place 行街街 , 之後就到這間 Little Break Coffee & Kitchen, 飲杯咖啡 , 嘆下 , hea下 ~這間餐廳貼有 "文宣" 肯定是 "黃店" , 在這裏飲咖啡肯定安心 ; 要注意的 , 就是餐廳是設有最低消費 , 就是飲品一杯 .... 我本來就是一心要飲咖啡的 , 胃口問題 , 所以冇點食物 ~Menu ~Cold Brew 冷萃咖啡 : 入口有咖啡的醇香,一點也不苦澀,略有果酸味, 同時又滿口回甘,冰涼涼的口感使人舒暢 ~本篇完 ~
某日 , 到 荔枝角-D2 Place 行街街 ,
Menu ~

本篇完 ~
2020-05-08 569 瀏覽
經過荔枝角見到嚟間cafe環境唔錯 個名仲幾得意😆 所以就排隊試試~ 當日係weekend 三點幾左右 但都依然好多人排緊隊🤓 等左30分鐘左右終於可以入座 因為唔係太肚餓所以我哋兩個人叫左一份 all day breakfast 套餐 share 再加一杯飲品.Signature Breakfast Set 🍳🥓 $158套餐有煙三文魚、煙肉、豬肉腸、炒蛋、烤菇、茄汁豆、車厘茄、菠菜、薯餅和麵包 其中嘅雞蛋、蛋配料和麵包可自選 桃子就揀咗黑松露炒蛋🍳同牛角包🥐 聽落真係幾豐富但嚟到嘅時候發覺份量真係幾少 每樣配料都係幾啖食晒🤣 對比其他cafe嘅份量真係少幾多 另外煙三文魚唔知係咪因為放喺鐵板上邊 所以食落都幾腥 同侍應姐姐反映之後佢即刻好樂意咁比多左一份煙三文魚俾我 份量仲要比套餐入邊嘅煙三文魚更加多😮 服務態度抵讚👍🏻.飲品方面套餐包括一杯飲品 我揀咗一杯凍嘅dirty 另加左一杯macchiato 咖啡味道一般 macchiato 咖啡味仲有啲酸 個人唔係好飲得慣🙈.總括而言呢間cafe食物標價甚高 份量較少 一個女仔應該都可以食完一份仲可以加甜品🤣(有d誇張) 但勝在服務都真
總括而言呢間cafe食物標價甚高 份量較少 一個女仔應該都可以食完一份仲可以加甜品🤣(有d誇張) 但勝在服務都真係唔錯 睇得出幾有心機做💛 加油呀💪