5天前 0 瀏覽
嗰日同朋友到訪左呢間上環嘅隱世cafe,叫左兩個all day set ,內含是日廚師湯同埋沙律!沙律配香橙油醋汁(超清新!連唔鍾意食菜嘅我都食晒!)主食揀咗🍅蕃茄蓉大蝦炒扁意粉🍝大蝦好大粒!彈牙!蕃茄汁嘅酸甜同意粉好夾,好開胃第二份揀咗🐟煙三文魚香檳忌廉汁意大利飯忌廉汁有濃郁嘅奶香味,食落唔會好膩,米飯熟度亦啱啱好(唔會太硬或太淋+$18叫左竹炭咖啡☕️微微竹炭味同咖啡好夾!好好飲!下次會再叫!推介推介仲有服務態度都好好!侍應好有笑容同禮貌下次再幫襯
嗰日同朋友到訪左呢間上環嘅隱世cafe,
叫左兩個all day set
主食揀咗🍅蕃茄蓉大蝦炒扁意粉🍝
大蝦好大粒!彈牙!
蕃茄汁嘅酸甜同意粉好夾,好開胃

第二份揀咗🐟煙三文魚香檳忌廉汁意大利飯
忌廉汁有濃郁嘅奶香味,食落唔會好膩,
米飯熟度亦啱啱好(唔會太硬或太淋

+$18叫左竹炭咖啡☕️
微微竹炭味同咖啡好夾!
好好飲!下次會再叫!推介推介

仲有服務態度都好好!侍應好有笑容同禮貌

下次再幫襯
2025-06-24 120 瀏覽
前幾日諗住同朋友喺上環坐底食吓嘢傾吓計 無意中發掘到呢間高質cafe🥰叫咗份烤雞同慢煮三文魚,非常驚艷呀!雞肉外脆內嫩,味道非常香濃,一啖接一啖完全停唔到口!三文魚都好香好軟熟,魚肉非常滑嫩,口感細膩!下午茶set叫咗一份焦糖香蕉多士配意大利雪糕!第一次食呢個配搭嘅甜品好新奇!香蕉表面有層脆脆嘅焦糖,再加上雪糕好絲滑綿密🥰好食!另外店內嘅服務員非常友善,好好笑容,服務態度很好!值得推薦!下次會再來!!
  • 烤春雞  慢煮三文魚
✨ 上環新開cafe~下午茶都有set!✨ 坐窗口位打卡一流!電車打卡位!✨ 星期六都開,有包場到會服務~✨ Lunch set包餐湯、餐飲,冇加一————————————————————🌟 焦糖香蕉開心果意大利雪糕法式多士---下午茶set嘅呢道甜品啱灑女仔打卡!開心果控一見到就必點啦💚香蕉用火槍燒成焦糖面,脆口香甜😋法式多士竟然唔係French toast? 竟然係Sourdough🤣————————————————————🌟 白酒忌廉青口哈哈蝦扁意粉---意粉係cafe招牌之一🥰果然有驚喜!扁意粉沾滿忌廉🤤口感夠濃稠creamy,意粉煮得啱啱好~配埋彈牙嘅蝦肉、新鮮嘅青口份量足料,味道高質👍🏻————————————————————
✨ 上環新開cafe~下午茶都有set!
✨ 坐窗口位打卡一流!電車打卡位!
✨ 星期六都開,有包場到會服務~
✨ Lunch set包餐湯、餐飲,冇加一
🌟 焦糖香蕉開心果意大利雪糕法式多士
---
下午茶set嘅呢道甜品啱灑女仔打卡!
開心果控一見到就必點啦💚
香蕉用火槍燒成焦糖面,脆口香甜😋
法式多士竟然唔係French toast?
竟然係Sourdough🤣
🌟 白酒忌廉青口哈哈蝦扁意粉
---
意粉係cafe招牌之一🥰
果然有驚喜!扁意粉沾滿忌廉🤤
口感夠濃稠creamy,意粉煮得啱啱好~
配埋彈牙嘅蝦肉、新鮮嘅青口
份量足料,味道高質👍🏻
下午茶
2025-06-11 230 瀏覽
呢間上環新cafe地方唔算大,但佈置得好好,感覺好溫馨舒適,同朋友一齊嚟坐吓真係唔錯。食物方面真係讚到爆!我食咗煎雞加牛油果沙律,隻雞煎得脆口,肉多汁又滑,牛油果熟到啖啖肉,配埋清新沙律,特別啱做gym嘅人補充能量;朋友叫咗個risotto,黃金顏色靚到爆。講到waitress,真係超有禮貌,服務周到又帶笑,問咩都好熱心,食飯心情即刻提升咗!不過地方細,位少高峰期要等,建議早啲嚟或者預約。總括嚟講,美食同服務一流,性價比高,環境同人情味都正,絕對值得再嚟!下次同同事一齊試試其他菜,相信一樣正!呢間cafe真係上環嘅隱藏美食寶藏,值得多嚟幾次!
不過地方細,位少高峰期要等,建議早啲嚟或者預約。
2025-06-11
10 分鐘 (堂食)
  • 燒雞
2025-06-11 226 瀏覽
今日lunch去左一間令人驚喜的餐廳。無論係食物質素、服務態度,都展現細心同誠意。今次聽服務員講試佢哋嘅香橙醋沙律,味道清新開胃,橙香與醋酸完美融合,呢個可以encore。主菜係大蝦天婦羅卡邦尼意粉,香滑濃郁嘅醬汁包住煙韌嘅意粉,加上外脆內嫩嘅大蝦天婦羅,口感層次豐富,超有驚喜。最後配上一杯凍拿鐵,咖啡香濃順口,可能因為嗌咗少糖少冰,所以唔會過甜。值得一讚嘅仲有店員親切又細心嘅服務,由點餐到送餐都笑容滿面,令整個用餐體驗更加舒服愉快。無論係朋友聚餐、Linkzy Cafe 呢間餐廳係可以encore唯一要挑剔嘅係場地唔算太大如果人多嘅話要排隊,外邊排隊嘅範圍唔係咁舒適

唯一要挑剔嘅係場地唔算太大
如果人多嘅話要排隊,外邊排隊嘅範圍唔係咁舒適
2025-06-11
10 分鐘 (堂食)
  • 香橙醋沙律
  • 卡邦尼意粉
據知在上環最近開左間新既餐廳Linkzy Cafe,聽聞廚師係大餐廳前總廚廚藝好了得,重有拉花咖啡可以坐低慢慢嘆下,於是去試下得唔得先。樓上店在鬧市易找,裝修以簡約既白色木系好chill,真係好岩一邊食野一邊傾下偈既朋友仔。🍽🗣💥慢煮三文魚配法式燴菜 個set好豐富下,跟餐栗米濃湯唔錯,沙律菜除左新鮮係用香橙油醋汁好開胃,個主菜係用優質三文魚柳份量好足,喜出望外係魚表面好脆香,但內裡好軟身咬落去成口充滿魚油香,慢煮關係完全唔會乾同老,有級數的菜式超好食👍好欣賞☕️朱古力咖啡個拉花係咖啡師專登為我打的,真係好靚好有心機,當然味道都不錯啦除咗每星期轉有lunch menu外,仲會下午茶同到會提供架全部免加一❤️,建議揀窗口位坐,可以欣賞風景🌆同電車🚊打下卡都一流🫶🏽📸📍Linkzy Cafe 上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

💥慢煮三文魚配法式燴菜

☕️朱古力咖啡

📍Linkzy Cafe
上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室
2025-06-06
午餐
Anges b. 前總廚主理鎮店👨‍🍳每道料理都精緻到犯規💫慢煮三文魚焦香肉嫩🐟好吃到清盤 👍🏻今日Omega 3 攝取爆登‼️招牌燒春雞🍗都是必點菜式 🍴食材用心💕性價比極高 💪🏻世界級拉花高手坐鎮💪🏻到店必點拉花拿鐵 ☕️萌到捨不得喝☕️拉花大師即場創作點了小熊🐻飛馬🦄精緻到像藝術品🎨打卡出片一流 💖 朋友圈都被追着問 🙈電車景下午茶時光🚃推薦3點後到訪‼️陽光斜照窗邊位☀️香港電車 “叮叮 “擦身而過🤚🏻電車控必打卡💕窗邊機位🎬順道點份下午茶🫖享受悠閑人生💫✅超推薦下午茶4️⃣號餐 🍴法式多士🍞焦糖香蕉🍌開心果意大利雪糕🍧配夢幻拉花咖啡☕️味蕾視覺雙重享受📸 📍Linkzy Cafe香港上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室> 🕒 週一至六 11:00-19:30>⌚️其他時間接受包場/到會查詢> 💡 窗邊位僅6席!推薦提前預約喲📞> 💕提供包場服務 可容納35人 團建首選
Anges b. 前總廚主理鎮店👨‍🍳

> 💡 窗邊位僅6席!推薦提前預約喲📞
> 💕提供包場服務 可容納35人 團建首選
2025-06-03
2025-05-30 237 瀏覽
性價比極高!! 極好食!!!!!!!好味得黎擺盤都好靚 啱影相打卡~舖頭窗口對街都幾Chill幾舒服 有陣時想enjoy me time去間Cafe坐下真係好舒服🥹而且樓上Cafe夠安靜 同朋友過黎食個tea吹下水咁都好開心 jenggggggg黎食左幾次 每次menu都唔同(聽講每個禮拜都會轉😋)~ 好想試過曬menu啲菜色!!要讚讚佢哋個意大利飯夠正宗,粒粒分明夠口感😍 鍾意食義大利飯嘅一定要黎試!個人好怕食太cremay嘅嘢驚膩~但係佢個黑松露忌廉risotto完全冇呢個問題!! (第一次自己食曬成個飯) 香味撲鼻勁開胃!😭 佢個鰻魚都好yummmm 最後食到勁飽咁超滿足👍🏻😋我個friend都有俾佢個義大利粉surprise到🍝 軟硬適中得黎都唔會太乾或者太濕~ 都係食唔膩個隻下次試咩好😙期待x1000000000
性價比極高!! 極好食!!!!!!!
好味得黎擺盤都好靚 啱影相打卡~

下次試咩好😙期待x1000000000

2025-05-26
2025-05-21 217 瀏覽
平時住元朗嘅我 好耐都唔係出一次遠門咁啱肚餓試下呢間cafe 我覺得點都要留個食評畀大家試下👍👍這間隱藏於商廈的小咖啡店,帶來了超乎預期的用餐驚喜!招牌香煎三文魚絕對是必點——外皮煎得金黃酥脆,一刀切開內裡卻是粉嫩多汁的完美熟度,魚油香氣濃郁卻不膩口,搭配檸檬汁更顯鮮美。虎蝦新鮮度滿分,爽脆彈牙的口感,最好嘅一樣嘢係唔需要剝殼🤤沙律選用當季新鮮蔬菜,特別喜歡它獨特的柚子醬汁,酸甜清新,非常開胃。咖啡更是亮點,不僅豆子香醇回甘,拉花師傅的技藝更是一流——從不同角度能看到兩種圖案變化,喝之前影咗幾張相 😍😍整體環境舒適,服務細心,時間能同時滿足味蕾和打卡慾望的質感小店,價錢又唔貴 就算住得遠我都一定會回頭返嚟🥰💯謝謝你的不用心款待 🤤🤤
平時住元朗嘅我 好耐都唔係出一次遠門

就算住得遠我都一定會回頭返嚟🥰💯

謝謝你的不用心款待 🤤🤤

• 三文魚
2025-05-21 212 瀏覽
係上環經過永和街見到有 staff 派傳單,先知道原來有間新開嘅樓上 Cafe!雖然地址寫住係永樂街,但係大廈入口喺永和街,大家記得留意,唔好行錯~一上到去就即刻被靠窗嘅高枱位吸引住!竟然可以望到大馬路嘅街景,當然要同 staff request 窗口位啦~🤩聽講呢度嘅餐牌每個禮拜都會有啲唔同,今次我就揀咗慢煮三文魚配法式燴菜嘅 set lunch。三文魚未上枱已經聞到陣陣焦香味,一上枱油脂香氣就撲鼻而來,擺盤亦都相當精緻!一刀切落去已經 feel 到好嫩滑,仲有肉汁滲出嚟~🤩 未入口已經充滿期待!一咬落去,三文魚肉質非常鮮嫩 juicy,加埋油脂嘅香氣,完全唔乾柴,真係好高質!沙律用嘅醬汁好特別!味道酸酸甜甜得黎又有好香嘅柚子味!超級開胃!😋法式燴菜就以番茄為基底,煮咗唔同雜菜,味道酸酸甜甜好開胃~菜煮得腍身得黎又保留到少少口感,連我平時唔太鍾意食番茄同雜菜都覺得幾好食!本來已經覺得三文魚夠驚喜,冇諗過伴碟嘅薯仔同樣出色!外皮煎到金黃色,做到外脆內軟,完全唔硬,好食到會想追加!😋飲品方面,我嗌咗杯熱朱古力加拉花,拉花好靚好精緻~朱古力香濃但唔會太甜,啱啱好!食飽飽,手拎住杯熱朱古力,

食飽飽,手拎住杯熱朱古力,望住窗外巴士、電車駛過,睇住馬路上人來人往,真係好 chill 又 relax~喺鬧市之中可以偷得浮生半日閒,享受一刻寧靜,真係正到不得了!😽

2025-05-20
午餐
2025-04-20 152 瀏覽
今日偶然經過呢間餐廳,見啱啱開張有優惠就入去試吓,點知有驚喜!侍應態度好好,好細心,仲主動同我哋介紹菜式。主菜慢煮三文魚真心正,肉質超嫩滑,一啲都唔乾柴,同平時食開嘅完全唔同!Risotto煮得啱啱好,飯粒有咬口;燒春雞皮脆肉嫩,但最意外係配菜嘅薯仔,用香草同牛油焗到金黃,外脆內軟,連平時扭計唔食薯仔嘅細路都搶住清碟!價錢仲要好實惠,人均兩百零蚊就食到咁高質,真係抵讚!另外,餐廳見到有小朋友,仲免費送咗杯鮮榨橙汁,呢啲細位真係好加分~一定會再帶朋友嚟幫襯!
  • 慢煮三文魚
餐廳要喺大樓側邊上樓,上到去有煥然一新既感覺,白色加淺木色裝修風格,好啱食野傾計同Chill下,最後選擇坐窗邊既吧檯位,自成一角,同太太做兩個唔孤獨的美食家。餐牌有幾種唔同選擇,我揀左鰻魚滑蛋蓋飯,另一半就揀燒春雞配薯菜。餐湯好有質感,滿滿蕃茄味,沙律菜新鮮,個汁亦搭配得好,唔會太酸。個蓋飯既鰻魚同滑蛋都好足料,有口感,男士啱食。燒春雞烤得香脆惹味,搭配著菜食係最夾。

餐湯同沙

鰻魚滑蛋蓋飯

個蓋飯既鰻魚同滑蛋都好足料,有口感,男士啱食。
燒春雞配薯菜

燒春雞烤得香脆惹味,搭配著菜食係最夾。
2025-04-12
餐湯同沙
鰻魚滑蛋蓋飯
燒春雞配薯菜
2025-03-26 205 瀏覽
為處於小巷內,走進去的時候有點尋幽探秘的感覺。午餐時分,點了一個蒜香蝦炒意粉,少少辣,上面有啲番紅花,整體賣相不錯,味道也ok小食方面,有雞翼,個人認為小食做得很出色雞翼嘅肉質完全冇,因為炸過而乾身,反而係有一種鬆軟嘅感覺。飲品方面,要咗一個美式咖啡,豆本身的品質很好,建議唔好加奶,直接品嚐雖然係中上環嘅一個quick lunch,室內感覺很光猛亦都有一排對窗嘅坐位,想望住街景飲咖啡嘅朋友亦都可以嚟試吓
為處於小巷內,走進去的時候有點尋幽探秘的感覺。
蒜香蝦炒意粉

小食方面,有雞翼,個人認為小食做得很出色
雞翼嘅肉質完全冇,因為炸過而乾身,反而係有一種鬆軟嘅感覺。

美式咖啡

雖然係中上環嘅一個quick lunch,室內感覺很光猛
亦都有一排對窗嘅坐位,想望住街景飲咖啡嘅朋友亦都可以嚟試吓

2025-03-26
蒜香蝦炒意粉