2024-01-15 398 瀏覽
【沙田區】【LIFETASTIC】見過好多次呢間嘢,覺得佢哋整啲嘢好似幾靚。只不過我個人可能比較冇時間,都真係冇乜機會可以好好坐低去品嚐呢啲展示慢活人生嘅食物。而今次係朋友話想食,咁既然有咁嘅機會可以食吓呢間,就梗係恭敬不如從命啦。佢哋不但可以散叫啲 cake 同啲嘢飲,而且可以用套餐形式咁叫。佢仲有啲雙人下午茶係有埋三文治同鬆餅嘅。不過我哋都係叫返「一人精巧蛋糕套餐」算喇,朋友叫 $98 嘅「招牌草莓西瓜蛋糕」配飲品「人參烏龍茶」嘅。佢件 cake 係呢間嘢嘅招牌菜,用西瓜入蛋糕係幾得意,我都有食返啖,覺得個西瓜唔會突兀,幾自然,唔錯。而杯嘢飲朋友話都好飲,先頭以為佢會唔慣啲人參味。而我自己都係叫「一人精巧蛋糕套餐」,有蛋糕有嘢飲咁。不過我叫嘅係 $88 嘅「班蘭芒果紫米蛋糕」配「鮮奶特濃咖啡」,我呢件 cake 就真係夠晒邪惡,只係略嫌班蘭香味爭咗啲啲。唔緊要,一杯 Flat White 補返晒,沖得幾好,我中意。呢餐咁樣埋單 $204 兩位,都係合理價錢。。。(地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓410號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #tha

(地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓410號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #LIFETASTICPatisserie #LIFETASTIC #Patisserie #一人精巧蛋糕套餐 #招牌草莓西瓜蛋糕 #人參烏龍茶 #班蘭芒果紫米蛋糕 #鮮奶特濃咖啡 #1am1260 #1ambackup

2023-11-19
原本约咗朋友喺呢間店坐吓,食件蛋糕,飲杯嘢。朋友臨時改地㸃,唯有回家前去買兩件蛋糕外賣返屋企食,以解心瘾。買咗1件招牌草莓西瓜蛋糕, 另外1件朱古力香蕉蛋糕。 首先食件淡味d嘅招牌草苺西瓜蛋糕,西瓜當然係主角之一, 放置在蛋糕中間, 更用上洛神花加入草莓做成果凍,杏仁餅底,配上玫瑰味忌廉等, 一層一層鋪疊起來。 食起來會有西瓜嘅清爽, 果凍嘅Q彈, 忌廉嘅滑,加上杏仁餅底。但對我嗜甜嘅人來講,味道始终偏淡。 跟住再食朱古力香蕉蛋糕。朱古力海綿蛋糕底,鋪上香蕉加朱古力Mousse, 頂層加多層焦糖Mousse 。朱古力經常會配上香蕉呢種生果,是相當match 嘅配搭。食起來, 朱古力有㸃不足,但質地鬆軟,味道會較西瓜蛋糕甜。呢到部份蛋糕會以麩質, 生銅, 素食為賣點之一。 對一些想吃蛋糕, 但又想食得較為健康嘅人來講, 會是一個不錯嘅選擇。

招牌草莓西瓜蛋糕

朱古力香蕉蛋糕

外賣自取
招牌草莓西瓜蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
2024-03-15 84 瀏覽
今天去沙田城市廣場逛逛,見到Lifetastic分店,當然要去tea tea☕️😆,首次去是到The One分店,是次感覺良好,今次機緣巧合到訪這間分店試試看😂這兒設計和顏色配搭,都令人感覺舒服,位於商場中央,既開揚又光猛,座位舒適,員工服務親切,年輕的男咖啡師冲調☕️也有♥️。點了一份tea set👉☕️Latte+🍰榴槤芝士蛋糕👉👉☕️咖啡的拉花甚美,感到是用心製作,而咖啡味道creamy又濃滑👍👉👉🍰榴槤蛋糕超讚,層次分明,一口便試到芝士的香味+榴槤的濃郁+蛋糕的軟綿🤩,cream不過甜,整體味道剛剛好,意外地吃下去,驚見真的有榴槤肉而且是兩層夾在蛋糕上,怪不之有榴槤陣陣香味。總觀兩間分店的座位,員工和咖啡師也保持水準👍🥳

點了一份tea set👉☕️Latte+🍰榴槤芝士蛋糕

總觀兩間分店的座位,員工和咖啡師也保持水準👍🥳
2024-03-15
下午茶
2023-08-14 545 瀏覽
一個人想飲杯啡又想食少少野,就想起呢度既蛋糕🍰自從在銅鑼灣食過佢地既Lunch set後,就好想再食佢既Set,可惜沙田呢邊無Lunch Set,所以叫左個Cake Set。Cake Set有3個價錢,我選左食$98個Set,我選左食佢既季節限定白挑蛋糕,想試試佢既限定蛋糕,但試後發覺味道偏淡,桃味唔夠突出。下次會叫返西瓜蛋糕,味道會較突出,好食好多😋而服務方面,服務態度好好,面帶笑容,走個時仲一齊笑住同客人拜拜,100分👍
白桃蛋糕
2023-07-05 519 瀏覽
自從有次生日試過佢地招牌既草莓西瓜蛋糕之後🎂就一直都好想揾機會試下佢地其他款式既蛋糕🍰因為佢地既蛋糕實會比到驚喜我,而且仲要唔怕有負擔,因為佢哋除左主推無麩質蛋糕之外都有生酮蛋糕😍滿足哂大家食得放心又健康嘅願望🧚🏻。今日都算朝早時間去到所以未有tea set食,但係好彩佢有個Trio Cake Set🍰如果想試多款都可以以優惠價$40加購多一件蛋糕添🤩不過我地今日三個人就淨係揀左3件蛋糕,再另外嗌多杯咖啡😋。🐒三重奏蛋糕套餐💰$298✅自選任何3款件裝蛋糕+指定飲品2杯👉🏻芒果西瓜蛋糕👉🏻生酮可可芝士蛋糕👉🏻青提刁草蛋糕☕️Long black ☕️Flat white+$5 oat milk 蛋糕方面三款我最中意係青提刁草蛋糕🍇除左佢既combination係帶俾我想像唔到既驚喜之外,佢食落好refreshing💦even佢係三件中感覺層cream最厚🧁但反而係好清爽既一件蛋糕另外如果想試招西瓜蛋糕🍉三款當中我反而最中意荔枝西瓜蛋糕,因為食落同西瓜最協調同埋2款都係多汁既生果就會令蛋糕好濕潤😚生酮系列既蛋糕食落同普通蛋糕無分別👍🏼可可味道十分濃郁。🐒Cappuccino💰$45咖啡方面相

🐒三重奏蛋糕套餐💰$298

☕️Flat white+$5 oat milk
但反而係好清爽既一件蛋糕

生酮系列既蛋糕食落同普通蛋糕無分別👍🏼可可味道十分濃郁

🐒Cappuccino💰$45
咖啡方面相信係用左fruity啲既豆,飲落去偏酸🍇配合翻蛋糕都幾唔錯👍🏼
2023-06-11 392 瀏覽
lifetastic最出名一定係西瓜蛋糕,每次有人重開過來香港,我都一定會帶佢哋來食,次次都一定大鑊好評!平時一件蛋糕都已經$85,近排有推出cake set $298,包3件蛋糕同兩杯飲品,都算抵,最好就係呢度坐得好舒服,可以一邊食甜品,一邊同朋友傾偈敘舊。今日因為我哋一早11點就嚟到,所以有好多蛋糕款式可以揀,揀咗好耐,好彩店員都好好禮貌同我哋解釋邊款係新出,邊款最多人鍾意,我地終於決定到三件:蘋果焦糖蛋糕,無花果紅桑子芝士蛋糕,蝶豆花藍莓芝士蛋糕。所有蛋糕都好新鮮,蛋糕鬆軟,cream又唔會太膩太heavy,反而好順滑!至於飲品,就叫咗兩杯凍飲,包括expresso tonic同有機焙茶鮮奶。焙茶鮮奶凍飲好難keep到濃濃茶味,呢到做到,好順滑!至於expresso tonic都夠refreshing,夏日炎炎飲好正!

Cake Set Lighter Choice for 2 ($298)一次滿足你3個願望 可以自選3款petite cakes仲有2款飲品 / LIFETASTIC果茶.《招牌草莓西瓜蛋糕》話明招牌真係大大力推介 蛋糕層次非常豐富最上層係玫瑰花瓣同開心果 同中層既玫瑰忌廉互相呼應中間分別夾住一層紅色啫喱連大大粒士多啤梨果肉🍓同埋一層爽甜西瓜 爆出黎既西瓜汁充滿 口腔🍉估唔到有西瓜既蛋糕 都幾有驚喜最底層仲有杏仁餅底 不一樣既口感.《青森富士蘋果蕉糖蛋糕》金箔青森蘋果片 香脆清甜🍎橙黃色既果肉 其實係糖煮青森蘋果 帶來醉人既香甜下面係杏仁蛋白餅底 杏仁香微微滲透出黎夾住幼滑既雲尼拿蛋黃忌廉同焦糖蛋黃忌廉🍯最後配以同糯米餅底作結 增強煙韌嚼感.《蝶豆花藍莓芝士蛋糕》唔同層次既藍色蛋糕體 擁有視覺上的美感🩵💙由質感蝶豆花忌廉芝士同藍莓組成🫐忌廉芝士很滑順 酸甜味道和諧蝶豆花糯米餅底帶來了一點嚼勁適當地增加了蛋糕的質感.同場加映 追加多一款蛋糕《無花果紅桑子芝士蛋糕》上上下下都搵到唔少無花果 新鮮清甜多汁紅桑子就相對微酸 兩者相輔相成雲尼拿忌廉同紅桑子忌廉芝士 好似棉花糖既少女心顏色整體蛋

一次滿足你3個願望 可以自選3款petite cakes

紅桑子就相對微酸 兩者相輔相成
雲尼拿忌廉同紅桑子忌廉芝士 好似棉花糖既少女心顏色
整體蛋糕質感濕潤 芝士味濃郁豐富
配以椰絲糯米底作結
眾所周知 呢間蛋糕又靚又好味經過沙田店有堂食行完街攰攰地,可以坐低飲啖茶食件Cake原來仲有Light Meal Set沙律三文治 同樣出色套餐仲跟埋飲品✨煙三文魚酸種麥包三文治牛油果青瓜蕃茄菜沙律醬✨雞肉沙律色彩繽紛.沙律菜新鮮爽脆好有份量牛油果.車厘茄.青瓜.燈籠椒.紅腰豆.雜菜添上柚子檸檬汁,酸酸甜甜味道好清新✨ Cappuccino 香濃嘅咖啡,再打出又滑嘅泡沫口感幼滑細膩,拉花好靚✨Mocha朱古力配咖啡,味道香甜仲可以+$5轉燕麥奶今日帶唔到狗狗出嚟所以揀咗兩款寵物蛋糕比佢地一見到就超開心,坐定定乖乖等食 ✨藍莓雪條蛋糕造型好靚,加入藍莓嘅口味狗狗追住食,上面仲灑上西蘭花碎✨南瓜冬甩蛋糕裡面添加南瓜 同 西蘭花,面層乳酪好香甜,健康之選我都好想食呀,下次狗狗生日可以訂個大嘅慶祝
眾所周知 呢間蛋糕又靚又好味
經過沙田店有堂食
行完街攰攰地,可以坐低飲啖茶食件Cake

原來仲有Light Meal Set
沙律三文治 同樣出色
套餐仲跟埋飲品

✨煙三文魚酸種麥包三文治
牛油果青瓜蕃茄菜沙律醬

✨雞肉沙律
色彩繽紛.沙律菜新鮮爽脆好有份量
牛油果.車厘茄.青瓜.燈籠椒.紅腰豆.雜菜
添上柚子檸檬汁,酸酸甜甜味道好清新

✨ Cappuccino
香濃嘅咖啡,再打出又滑嘅泡沫
口感幼滑細膩,拉花好靚

✨Mocha
朱古力配咖啡,味道香甜
仲可以+$5轉燕麥奶

今日帶唔到狗狗出嚟
所以揀咗兩款寵物蛋糕比佢地
一見到就超開心,坐定定乖乖等食

✨藍莓雪條蛋糕
造型好靚,加入藍莓嘅口味

狗狗追住食,上面仲灑上西蘭花碎

✨南瓜冬甩
蛋糕裡面添加南瓜 同 西蘭花,
面層乳酪好香甜,健康之選

我都好想食呀,下次狗狗生日可以訂個大嘅慶祝
2023-04-22
2023-05-04 201 瀏覽
去完寶福山拜老豆,到新城市廣場行街,攰攰地想食tea,經過LIFETASTIC🍰,見到有Trio Cafe Set $298自選三件蛋糕,包兩杯水果茶,唔洗排隊即刻入座😅招牌草莓西瓜蛋糕🍓面頭有開心果碎同玫瑰花瓣,第一層有草莓粒、玫瑰味忌廉,中間有西瓜🍉,杏仁做餅底,層次口感豐富日本富士蘋果伯爵茶蛋糕🍏上面係日本富士蘋果片,雲呢拿忌廉,伯爵茶煉奶忌廉,洛神茶啫喱,杏仁蛋白餅底,唔會太甜好清新生酮可可芝士蛋糕有黑莓、紅桑子同一片薄荷葉,可可檸檬忌廉芝士,蛋糕充滿着濃郁可可味,但口感比較鞋,味道同普通蛋糕冇分別。牛油果🥑乳酪沙冰係我至愛雜莓乳酪沙冰清甜莓味濃好飲
,唔洗排隊即刻入座😅

招牌草莓西瓜蛋糕🍓

2023-05-01
  • 牛油果乳酪奶昔
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
2023-05-03 134 瀏覽
係沙田想enjoy 一下輕食~ 剛好 路過lifetastic 就有light meal🫶🏻環境開揚又舒適•light meal 可以先揀一款肉 有精選肉類/煙三文魚 ,精選肉就雞胸肉,我揀左三文魚,然後就可以揀三文治或沙律,沙律好豐富,入面有雜菜、紅腰豆、 牛油果、燈籠椒、 青瓜、車厘茄 ,再次自選選一款醬汁有🧡柚子檸檬汁💛胡麻沙律汁 ,想開胃啲,我就揀咗柚子檸檬汁,飲品 就揀左意式泡沫咖啡☕️,•另外仲揀左個💛Seasonal Treat Pairings💛,淨係見到個Menu都覺得好吸引~ 日本富士蘋果伯爵茶蛋糕 and 配桂花西柚梳打,個蛋糕同埋嘢飲好襯,自己勁鍾意蘋果味嘅蛋糕食落去好清新,再加埋清香嘅桂花西柚梳打, so refresh 💕
係沙田想enjoy 一下輕食~
剛好 路過lifetastic 就有light meal
🫶🏻環境開揚又舒適

light meal 可以先揀一款肉
有精選肉類/煙三文魚 ,精選肉就雞胸肉,我揀左三文魚,

2023-04-18
2023-04-28 96 瀏覽
下個月又生日,食咩蛋糕好呢?食左咁多年蛋糕,好食嘅蛋糕我一定銘記於心! 同朋友談心最好嘅地方,食下午茶食件cake 呢到最好!呢到嘅蛋糕選用新鮮水果,有純素,生酮系列適合純素者同健康人仕,佢哋嘅蛋糕甜度適中!最近榴連季又開始,見到榴連蛋糕,作為榴連控一定要食下,好重榴連香同creamy , 配埋我至愛嘅Cappuccino,啖啖榴連香咖啡!另外時令日本富士蘋果蛋糕,完熟蘋果肉,啫喱做面配上無花果,清新爽脆清甜口感!另外伯爵茶香蕉蛋糕,香濃茶味配合香蕉嘅清甜味,好趣緻嘅配搭!斑斕芒果蛋糕用紫糯米做底,第二層芒果夾心,再混熟雜班蘭嘅cream,完美配搭,喚醒我啱啱去完泰國嘅回憶!鍾意泰國嘅你萬物錯過!冇得去旅行住就食住斑斕蛋糕先啦!

2023-04-23 76 瀏覽
招牌草莓西瓜蛋糕 🍉🍓是真的好好味🥰平時怕甜少吃蛋糕!呢個啱晒我~玫瑰綠茶清清的幾好飲🌸然後就係,咖啡師是真的有分專業與否🫣來呢度飲啡不能過於要求。雖然我講係咁講,但都希望見到改善!話晒價錢與coffee shop無異。- Watermelon Strawberry Cake $78- Cafe Latte $45- Rose Green Tea $45📍LIFETASTIC Patisserie 沙田沙田正街18號新城市廣場1期4樓410號舖

- Cafe Latte $45
- Rose Green Tea $45

📍LIFETASTIC Patisserie
沙田沙田正街18號新城市廣場1期4樓410號舖
👩🏻‍🍳 Lifetastic🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻平時買佢蛋糕就買得多啦,第一次坐低食佢蛋糕以外嘅嘢。今日難得放假,瞓晏少少,所以約過朋友食個tea😛,見佢有沙律、三文治,又好似幾吸引,就試吓啦!🍽️煙三文魚沙律:配柚子檸檬汁、雜菜、紅腰豆、牛油果、蕃茄仔、燈籠椒、青瓜。🍽️煙三文魚三文治:配黑竹炭麵包、牛油果、青瓜、蕃茄、雜菜、沙律醬。今次最特別嘅地方係,我發現佢有寵物食得嘅蛋糕啦!雖然佢係狗仔造型,但係我問過店員,貓都食得㗎 !我好奇我屋企嗰兩隻揀飲擇食嘅貓貓會唔會鍾意食😂📍地點:沙田新城市4樓
👩🏻‍🍳 Lifetastic🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻

📍地點:沙田新城市4樓
2023-04-18 58 瀏覽
📍LIFETASTIC Patisserie (沙田) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期4樓410號舖原本約咗朋友喺沙田食飯,但朋友遲到,決定搵杯野飲食件cafe, 咁就試一試依一間輕食為主嘅餐廳先Light meal set 🥪Sandwich 三文治 $78選用了雞肉,配搭有小編最鍾意嘅牛油果仲有酸種黑麥包,加多杯Caffe Latte 醒一醒神先黑麥包口感唔錯,好煙韌同埋口感呢間d Cafe 都好多花款,好多都好靚同精緻,最後決定要叫一件黎食😂😂😂🍰密柑西瓜蛋糕店長介紹依件係新出,諗都無諗就叫了,無麩質蛋糕。岩曬依加天氣去食, 有西瓜🍉係到,令到成個口感好fresh, 食落唔會好滯,好有層次感。其實仲有好多蛋糕想食,但今次真係太飽了P.s 店長對沖咖啡好有要求,原本為我送上了一杯Latte, 他覺得沖得不太完美,專程沖過第二杯給我。 睇得出一定要把最好的給客人享用。🛎️總結:地點方便係商場入邊,幾精緻,鐘意食蛋糕朋友之選地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5星為最高分)

Light meal set
🥪Sandwich 三文治 $78
黑麥包口感唔錯,好煙韌同埋口感

🍰密柑西瓜蛋糕

🛎️總結:地點方便係商場入邊,幾精緻,鐘意食蛋糕朋友之選

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5星為最高分)
2023-04-15 61 瀏覽
有朋友介紹呢一間餐廳唔止推出人嘅食物之外😚仲推出咗可以比狗狗🐶食既蛋糕,點少得嚟呢到支持吓之外,梗係要買返兩件蛋糕返去比心愛嘅寵物😘試吓先,今次嚟到沙田咁就一於試一試😍🧊伯爵茶朱古力 $45第一啖飲落去,朱古力🍫味突出,味道又唔會太甜,慢慢會感受到伯爵茶🍵嘅香味同茶嘅苦澀味,朱古力同伯爵茶呢個組合都幾特別👍🏻🧊凍朱古力咖啡 $52咖啡味☕️都幾香濃,飲落去感受到咖啡有一種nutty嘅味道,朱古力🍫味道香濃,唔會搶走咗咖啡嘅味道,甜味配合啱啱好,飲品又夠晒凍冰冰🧊,適合熱辣辣嘅天氣飲🧊雞胸肉三文治配酸種麥包 $78三文治🥪既份量一啲都唔細,入面以雞肉🐥牛油果🥑生菜做餡料,加入酸柚子汁調味,食落味道酸酸甜甜,雞肉🐣嘅質地啱啱好,牛油果🥑唔會好硬,麵包🍞係用咗酸種製作,食落味道更加香同濕潤少少🧊煙三文魚沙律 $88煙三文魚🐟嘅份量都唔少,而且整成一朵玫瑰花🌹嘅形狀,擺盤一流,沙律加入左紅腰豆🫘、牛油果🥑等等嘅材料,唔會因為菜🥬而唔飽,牛油果🥑配三文魚,呢個組合真係好好味,而且醬汁酸酸甜甜🍋,食落去更加開胃😆🧊藍莓雪條蛋糕 $68雪條蛋糕係用咗雞肉🐥、希臘乳酪、番薯🍠同潔齒棒做組合,潔齒棒代替雪

🧊伯爵茶朱古力 $45

🧊凍朱古力咖啡 $52

🧊雞胸肉三文治配酸種麥包 $78

🧊煙三文魚沙律 $88

🧊藍莓雪條蛋糕 $68
雪條蛋糕係用咗雞肉🐥、希臘乳酪、番薯🍠同潔齒棒做組合,潔齒棒代替雪條棍,一方面安全啲,亦都可以比佢哋清潔牙齒,見佢哋食得咁開心就知呢一件蛋糕一定好好味😍

🧊草莓冬甩 $58
冬甩用咗海綿蛋糕同希臘乳酪製成,聞落去,草莓味🍓🍓都幾突出,賣相都幾得意,見佢哋咬幾啖就知呢件蛋糕一定好好味喇,下次再買嚟獎勵吓佢哋先

整體嚟講呢一間餐廳嘅食物同飲品高質🥰仲可以比狗狗試吓唔同嘅食物,都幾推薦大家同買返去比狗狗試吓嫁🫶🏻

人均消費💵: $100-120
性格比: 8.5/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8.5/10

📍LIFETASTIC Patisserie (沙田)