2018-09-21 491 瀏覽
住港島朋友相約食飯,選個中間位最好,決定觀塘試新餐廳。電話訂位最穩陣,早十五分鐘到達即時入座,無需罰企、無需捱熱。內籠骨子舒服冷氣夠,空氣流通,簡約西餐廳佈局。刨刨餐牌,大部份基本菜色,沒有什麼招牌菜,幸好還有數道有趣配搭。朋友們還未到,唯有飲住啤酒等,朋友們都滴酒不沾,我獨尋醉。Angelo poretti 手工啤酒,跟坊間手工啤一樣質地較粗糙,啤味濃而味道陰沉而獨特,試試無妨,保持新鮮感。忌廉蠔湯,有驚喜有希望!,蠔仔肥美飽滿,幼滑湯汁帶著淡淡鮮蠔味道,清爽可口。曾在兩間法國餐廳品嚐過此湯,一試難忘。兩間都以大量鮮蠔打碎做湯,杰杰濃稠的湯汁啖啖蠔肉,超濃郁香甜,極品。配上蒜蓉牛油法包,烤得外脆,包肉軟塾,陣陣濃郁牛油蒜蓉味,絕不欺場。淨食或點湯同樣美味,難得。白酒忌廉藍青口,質素不似預期。過熟粉口不彈滑的肉質,鮮味欠奉,白酒忌廉汁水汪汪單調無味道。芝士肉醬烤菇,微暖沒有溶化的芝士,少少肉醬乾乾的,味道未見突出,大啡菇味濃水潤綿綿。BBQ 豬仔髀,餐牌打錯字喇,係髀從骨部,唔係脾從月部。因為我地三個唔夠分,特別要求加錢燒多一隻,唔該晒。豬仔髀烤得出色,跟燒豬肋骨用上同一酸甜醬汁,肉質

BBQ 豬仔髀,餐牌打錯字喇,係髀從骨部,唔係脾從月部。因為我地三個唔夠分,特別要求加錢燒多一隻,唔該晒。豬仔髀烤得出色,跟燒豬肋骨用上同一酸甜醬汁,肉質結實勁彈勁有咬口,豬肉味香香吸引,好味道!

寶雲酥三文魚扒,給我大驚喜!大大件厚切,不乾不鞋鎖住魚汁在內,切開肉汁立立令噴射出來,魚味鮮甜濃厚加上香脆外層,真的可口無限!

墨汁魷魚意粉,依道菜過於平凡,溫度有點凍的意粉淡茂茂。魷魚只得鹽味無鮮味,十分單調。懷念北角東寶及尖咀 EL CID 的熱辣辣多汁墨魚汁意粉呢,大量墨魚汁掛在彈牙意粉上,食到滿嘴滿牙都黑潻潻,美味又好玩 ﹗

燒美國頂級安格斯肉眼扒 5 成熟,質地乾鞋帶渣,牛味薄弱,烤得不夠香口,非常強差人意。黑松露汁淡荗荗,牛淡加汁淡,即係更淡。大埔 Happy Hour 個松露汁非凡出眾,越食就越想食,香純甜美又濃郁可口,還帶點點酒香。
Angelo poretti 手工啤酒
2017-05-13
BBQ 豬仔髀
寶雲酥三文魚扒
2018-06-24 162 瀏覽
Roommate沒能在正日慶祝生日,所以特意相約了這個周末吃一頓晚飯Sem break各有各忙,沒機會約了,哭哭繁忙中,讓你break一break的地方。氣氛温馨、輕鬆。Main course選擇挺多的,還有pasta, risotto等等Set dinner也不錯先有餐湯和餐包先開開胃11oz的安格斯肉眼扒,真的好大份加上一大個薯蓉我們點了七成熟,肉汁不錯好香濃黑松露味道,份量也是沒有吝嗇,黑松露的份量也是沒在吝嗇啖啖濃郁,吃得飽飽的!好大條新鮮又厚肉的長腳蟹肉甜甜的Cream Hazelnut Coffee溫馨的小聚
Sem break各有各忙,沒機會約了,哭哭

繁忙中,讓你break一break的地方。

氣氛温馨、輕鬆。

Set dinner也不錯

先有餐湯和餐包

三文魚沙律

先開開胃

燒美國安格斯肉眼扒(11安士)

11oz的安格斯肉眼扒,真的好大份
加上一大個薯蓉
我們點了七成熟,肉汁不錯

黑松露長腳蟹肉燴飯

啖啖濃郁,吃得飽飽的!
好大條新鮮又厚肉的長腳蟹肉

忌廉榛子咖啡(凍)
甜甜的Cream Hazelnut Coffee

溫馨的小聚
2018-05-26
  • 三文魚沙律
  • 燒美國安格斯肉眼扒(11安士)
  • 黑松露長腳蟹肉燴飯
2018-06-20 162 瀏覽
哩間西餐廳門面唔系特別吸引似好好普通好普通既西餐廳但食完就返唔到轉頭意粉好滑又夠味最最最推介系“水牛城雞翼“有少少辣好惹味外脆內juicy仲有南瓜湯蘑菇湯都好濃味應該系用攪拌機打出黎既湯好有口感經開觀塘牛頭角, 真心值得黎一試!
哩間西餐廳門面唔系特別吸引

外脆內juicy
仲有南瓜湯蘑菇湯都好濃味
應該系用攪拌機打出黎既湯
好有口感

經開觀塘牛頭角, 真心值得黎一試!
2018-06-15 109 瀏覽
同同事係觀塘做完野諗住求其搵間野食, 行行下見到呢間意大利菜, 細細間幾骨子企整, 見到個價錢又唔算貴就入去食下環境好舒服, 眼見都有幾對情侶/夫妻食物選擇多, 前菜都有好多非傳統菜式頭盤叫左個鵝肝小漢堡, 估唔到兩者可以咁夾! 鵝肝好香又唔膩小食叫左水牛城雞翼, 辣度唔高, 適合唔食得辣既朋友主菜我地揀左焗西梅羊西冷, 個做法好特別, 同一塊羊西冷包住西梅肉去焗, 有啲似肉卷, 西梅既酸味令羊肉唔蘇之後再叫左客黑松露長腳蟹肉燴飯, 好足料! 黑松露味重得黎唔OVER, 條長腳蟹腳好多肉, 飯入面亦都見到好多已拆蟹肉, 成個飯好鮮味呢餐非常滿足, 價錢又合理, 估唔到觀塘都有咁有質素既意大利菜
環境好舒服, 眼見都有幾對情侶/夫妻

食物選擇多, 前菜都有好多非傳統菜式

小食叫左水牛城雞翼, 辣度唔高, 適合唔食得辣既朋友

2018-06-12 142 瀏覽
呢間位於官塘宜安街 life break西餐廳,門口附近有小巴站,我見到條街有好多間中西美食,但我同friend 今日就揀咗呢間 life break 食dinner,地方吾算大,勝在系落地玻璃,無論坐糸任何位置, 都可以享用美食之余,又可以觀望人來人往ge街道,吾錯,伏特加烤菇牛肉塔底層烤菇香味芬芳撲鼻, 面層系精製嘅碎牛肉加汁, 總有廚師嘅心思 配襯, 既美觀又美味,香茹滲入咗上層肉汁 ,食落香口,軟殼蟹龍蝦汁天使麵職員介紹一定要試下, 炸至金黃色 軟殼蟹, 咬落香脆, 天使麵配海鮮龍蝦湯, 加上碎粒香草,增加左味角同口感, 西餐好多時候都會用香草做配料,通常海鮮餐厨師都會加點香草 增添食物ge香味,

伏特加烤菇牛肉塔

軟殼蟹龍蝦汁天使麵

2018-06-01 65 瀏覽
同同事約左好耐既飯局~終於食到啦😭👉🏿✨水牛城雞翼 Hkd 48 💸📌有小小偏辣食落都幾開胃~好欣賞佢炸到脆卜卜,做到外脆內軟,仲有肉汁好juicy架👉🏿✨黑松露蟹肉意大利飯 Hkd 168 💸📌真係好濃黑松露味!蟹肉份量都多既,比較creamy~唔錯喔👉🏿✨牛肉果雞胸肉 Hkd 108 💸📌雞胸肉一啲都唔老仲非常嫩口!中間夾住層牛油果,fresh得黎都幾特別架^o^👉🏿✨鵝肝配牛排 Hkd 228 💸📌個鵝肝真係冇得輸!一啲都冇內臟臭味,配埋面包食一流!而牛排質味都好嫩,一啲都唔難咬喎😳👉🏿✨蕉糖布丁 Hkd 30 💸📌價錢唔貴,入口非常錦蜜,係正既!👉🏿✨心太軟 Hkd 48 💸📌入面係有小小微苦既朱古力,爆漿個下真係冇得輸呀!n call 左2個好誇張呢😂
同同事約左好耐既飯局~終於食到啦😭

👉🏿✨水牛城雞翼 Hkd 48 💸

👉🏿✨黑松露蟹肉意大利飯 Hkd 168 💸

👉🏿✨牛肉果雞胸肉 Hkd 108 💸

👉🏿✨鵝肝配牛排 Hkd 228 💸

👉🏿✨蕉糖布丁 Hkd 30 💸

📌價錢唔貴,入口非常錦蜜,係正既!
👉🏿✨心太軟 Hkd 48 💸

2018-05-31 76 瀏覽
首先想講下一開門入到去間餐廳已經有一陣味 可能本身廚房個抽油煙機個力度唔夠 🤷‍♀️前菜三文魚沙律首先個三文魚似係擺喺室溫太耐 邊位有小小灰灰哋好似啫喱狀咁唔係好新鮮 而且個沙律汁太甜 但菜係新鮮流心蛋烤菇呢個水牛城雞翼我嘅大愛雞皮好香脆 大大隻 肉質非常滑 個汁都好夠味♥️♥️呢個豬肋條味道好似叉燒而且佢本身啲肉好實🙁黑松露蟹腳意大利飯 畀佢嗰蟹殼呃咗以為入面曬成條蟹肉 但其實唔係入面得幾粒肉仔 不過個飯係幾好香幾好嘅🤷‍♀️牛油果雞胸不過不失 雞胸既質地😁黑芝麻窩夫唔知點解會配芒果雪糕而且個芒果雪糕溶得太快個窩夫係偏干入面唔夠軟 佢有啲似布甸個質地 而且冇乜雲呢拿籽唔算好香 但d糖燒得幾靚嘅♥️心太軟係我哋認為全場最好食嘅甜品所以之後我哋再另外加單叫多兩個店員都提醒我哋要等大概十五分鐘不過嚟到第二個嘅時候唔知點解個心太軟爆開咗 啲雪糕到溶咗好多 係跣住咁放落枱到第三個已經唔係心太軟係好似火山表面既心太硬🤣希望雪糕可以試下其他因為溶得太快 亦唔似一間西餐用既雪糕質素 我覺得可以用靚啲嘅雪糕既♥️唔記得講返呢個餐湯係甘筍為主而且有啲薑汁 比較中式嘅湯而且我本身仲叫咗杯藍天白雲有甜味但好似畀水多個味

流心蛋烤菇

唔建議大家叫d咩特飲😵

而且離開餐廳 之後成身都係油煙味連個袋都有
希望可以改善下抽風系統👍
2018-05-31 970 瀏覽
今日返工忙到傻,放工同幾個同事去附近一間普通西餐廳諗住簡簡單單食一餐,跟住就返去休息,隨心黎左呢間位於宜安街既life break。睇落真係好似一間平民西餐廳,小店裝修點知都有驚喜啵我哋叫咗啲小食同埋主菜水牛雞翼(四隻) $48個汁調味好好,夠晒辣炸到外脆內嫩滑,又大隻甘筍湯 餐包 (單點主菜加$40升級到餐)微暖嘅餐包好食外皮脆卜卜甘筍湯有陣薑味,唔怪仲提升左味道嘅層次,好滑.長腳蟹意大利燴飯 $168好重黑松露味呀!真心唔錯,飯又唔會太creamy太滯量足夠四個人食鵝肝配牛柳 $228鵝肝煎到好香,牛柳大約七成熟,唔會好dry,個汁有少少紅酒味,擺盤精美.女人最喜歡甜品,即使食飽左,總有位置容納甜品朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $48切開真係好流!好香好濃黑朱古力味,雪糕要快啲食,痴左落心太軟就會熱到溶焦糖燉蛋 $30面層燒到卜卜脆,好香蛋味,唔太甜抵食.估唔到平日食晏經常行過既呢條街都會有一間唔錯既平民西餐,性價比都算高,如果你朋友都係觀塘返工,想約一個地方食飯,可以考慮呢一間
睇落真係好似一間平民西餐廳,小店裝修

點知都有驚喜啵

我哋叫咗啲小食同埋主菜
水牛雞翼(四隻) $48

個汁調味好好,夠晒辣
炸到外脆內嫩滑,又大隻

甘筍湯 餐包 (單點主菜加$40升級到餐)

微暖嘅餐包好食
外皮脆卜卜

甘筍湯有陣薑味,唔怪仲提升左味道嘅層次,好滑
長腳蟹意大利燴飯 $168

好重黑松露味呀!真心唔錯,飯又唔會太creamy太滯
量足夠四個人食
鵝肝配牛柳 $228

女人最喜歡甜品,即使食飽左,總有位置容納甜品

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $48

焦糖燉蛋 $30
面層燒到卜卜脆,好香蛋味,唔太甜

2018-05-31
  • 心太軟
2018-05-26 71 瀏覽
你,我,他,她都需要一個life break,休息完才可走更遠的路。今天下午,我也跟朋友去life break小休一會,吃個午餐充充電再去上日文課。這裡的頭盤意想不到的便宜,尤其是我最愛的BBQ豬肋骨,只是賣48元,一般餐廳動輒一賣數百元,我當然不會錯過這BBQ豬肋骨,還有水牛城雞翼。不得不說BBQ豬肋骨真材實料的肉厚,旁邊還搭配些蔬菜讓營養更均衡。醬汁當然是香甜的BBQ汁,豬肋骨吃起來鮮甜多汁,想大口吃肉點這就對了。豬肋骨保留了肉汁,表面烤得酥香,熟度掌控得剛剛好。水牛城雞翼紅通通的,朋友一看到就直喊一定很辣,其實不會啦。這水牛城雞翼光聞就覺得很香,味道不過酸,反而吃起來倒開胃的,雞翼外層炸得酥脆無比,雞肉柔軟不難咬,入味非常。辣蝦海鮮天使幼麵用料非常豐富,除了兩大尾蝦隻外,亦有蜆肉,魷魚等。蝦隻肥嫩彈牙,魷魚,蜆肉鮮美,肉質較有嚼勁,我蠻喜歡的。麵條軟度適中,香辣醬汁辣度恰到好處,吃起來頗順口。最後飯後甜品我們選擇了黑芝麻窩夫配雪糕一起分享,窩夫現點現做,每一口都吃得到黑芝的獨特香味,鬆軟口感與香氣令我們一吃就愛上,同時享受著悠閒的午後時光。

辣蝦海鮮天使幼麵,水牛城雞翼,BBQ豬肋骨

水牛城雞翼

辣蝦海鮮天使幼麵

黑芝麻窩夫配雪糕(全份)
辣蝦海鮮天使幼麵,水牛城雞翼,BBQ豬肋骨
水牛城雞翼
辣蝦海鮮天使幼麵
2018-05-26 60 瀏覽
觀塘宜安街呢頭好多餐廳,但多數都係中菜,對於中意食西餐既我黎講就難揀到餐廳。好彩行行下發現呢間西餐廳,就二話不說入去啦!餐廳既佈置簡潔,坐得舒服,氣氛唔錯!士多啤梨特飲好香士多啤梨味,甜甜的,內裡有藍梅。面頭有乾玫瑰花瓣,飲到落底時有一陣陣玫瑰花既香味!朋友叫左杯香橙奇異果特飲,飲左啖,好fresh,有少少氣。餐湯同餐包,暖暖的。煙三文魚沙律唔好以為佢係漢堡扒包,其實係。。。。鵝肝漢堡!!塊鵝肝好厚,煎到好香口,外脆內軟,超好食!令人回味無窮!君度酒菠蘿極黑豬本身都唔知點解叫菠蘿豬,菠蘿加豬係咩配答?黎到就明啦,原來係黑豬上面有菠蘿蓉!望落去塊豬都幾似菠蘿!豬扒好厚身,雖然無物肥肉,但食落去都好林,加埋有菠蘿既甜酸味,食落好夾,好開胃!yummy!軟殼蟹龍蝦天使麵龍蝦汁好濃!味道剛好,正!唔好以為軟殼蟹天使麵就剩係得軟殼蟹,佢仲有好多其他海鮮!例如有魷魚同蜆等,幾豐富。軟殼蟹炸得唔算油膩,鬆脆!唔錯既一間cafe,會再幫襯!

餐廳既佈置簡潔,坐得舒服,氣氛唔錯!

士多啤梨特飲
好香士多啤梨味,甜甜的,內裡有藍梅。
面頭有乾玫瑰花瓣,飲到落底時有一陣陣玫瑰花既香味!

朋友叫左杯香橙奇異果特飲,飲左啖,
好fresh,有少少氣。

餐湯同餐包,暖暖的。

煙三文魚沙律

唔好以為佢係漢堡扒包,其實係。。。。鵝肝漢堡!!

塊鵝肝好厚,煎到好香口,外脆內軟,超好食!令人回味無窮!

君度酒菠蘿極黑豬

望落去塊豬都幾似菠蘿!

yummy!

軟殼蟹龍蝦天使麵
龍蝦汁好濃!味道剛好,正!

軟殼蟹炸得唔算油膩,鬆脆!

唔錯既一間cafe,會再幫襯!
男人說朋友介紹了這間位於觀塘的餐廳,說這裡的食物有水準,環境也不錯,便和我一起去嚐新。的確,環境是我所喜歡的,感覺舒適寫意,而且餐廳看來頗多熟客,平日晚上未夠七時已有不少人。餐牌上的主食加$40可轉套餐,跟是日餐湯、沙律及飲品。是日沙律是煙三文魚沙律,他家的橄欖油黑醋汁味道偏甜,很對我口味。是日餐湯是西蘭花薯仔湯,沒有味精感沒多餘調味,西蘭花和薯仔味都很出,濃稠度剛好,口感算是幼細,真的不錯。芝士流心蛋烤菇 $38芝士肉醬烤菇吃過太多,這個流心蛋烤菇有點新鮮感,一切開蛋漿流出感覺很治癒,而且半溶的芝士和蛋漿混合成了一個很好的醬汁,又香又美味,大啡菇亦很鮮味juicy,讚。炸薯角配燒烤醬 $25炸薯角上桌時熱騰騰的,外層炸得金黃香脆,內裡薯泥口感軟綿,而且和燒烤醬味道超級夾。辣蝦海鮮天使幼麵 $78有2隻大蝦,有蝦味沒雪味,但口感不夠紮實,因有大量番茄粒和蓉,味道酸中帶微甜,夠開胃惹味而沒有過辣,天使麵煮得軟硬剛好,夾著魷魚一起吃口感更豐富。秘製芝士雜菌雞卷 $108雞皮煎到香口而油份不會過多,雞肉肉質不會太乾太粗糙,裡面包著的是滿滿的雜菌,混合了溶身的芝士,味道口感豐富但不會太濃味太膩

餐牌上的主食加$40可轉套餐,跟是日餐湯、沙律及飲品。

芝士流心蛋烤菇 $38

炸薯角配燒烤醬 $25

辣蝦海鮮天使幼麵 $78

秘製芝士雜菌雞卷 $108
雞皮煎到香口而油份不會過多,雞肉肉質不會太乾太粗糙,裡面包著的是滿滿的雜菌,混合了溶身的芝士,味道口感豐富但不會太濃味太膩。加上有不少蔬菜墊底,整理感覺輕盈一點。

奇異夏日(奇異果及橙) (跟餐加$30升級)
橙味比較重,攪拌後也不太有奇異果味,沒有用上新鮮奇異果有點失望。

銀菊薄荷香草茶 (跟餐加$20升級)
吃到有點飽滯時,來一杯薄荷花草茶,能有消滯解膩之效。

法式焦糖燉蛋 $30 (朱古力畫按大小收費,這幅另加$80)
送上來的時候我呆了,男人說這裡其中一樣出名的,就是按供圖在碟上畫畫,這幅畫用的全是可以吃的食材,如朱古力醬、楓糖漿等,重點是真的畫得很美。
只要加這樣便宜的價錢便能欣賞到這樣精彩的手藝,個人認為非常值得,如果是什麼慶祝的日子,看到這樣的畫相信會高興吧。
不過提提大家,這個服務需預訂並預早提供想要的圖畫給餐廳。

差點忘了說說那個焦糖燉蛋,焦糖層燒得夠薄脆,燉蛋亦夠香夠軟滑。

雖然餐廳的位置不算太方便,但整體而言很有驚喜,絕對是有誠意同時有實力,值得支持。
2018-05-18 98 瀏覽
為簡單慶祝周年記念日。揀左呢間。 鋪頭唔大鋪內環境不錯,唯一唔好就對住小巴站好多人等車望住你, 應該要加番個窗簾。平日去唔多人,可以靜靜地。 好彩我臨走先有班三姑六婆入黎,否則鋪細就好噪。整體食物偏咸。
2018-05-16
紀念日
濃汁田螺配薯茸
  • 軟殼蟹龍蝦汁天使麵
2018-05-17 679 瀏覽
為了慶祝草根ig直達10k大關,草根2姐妹去了間有畫碟服務的餐廳吃飯慶祝。一早於上網看到有食客把餐廳的畫碟放上社交平台,像真度好高呢!去之前打電話問了,畫碟需早7日前預訂,只需加$30 就可以,價錢不貴啊地點在觀塘宜安街,牛頭角站落再步行過去會較近。這晚與妹妹點了2個主食、2個甜品分享。黑松露長腳蟹肉燴飯 ($168)Truffle & Crab Italian Rice 賣相很吸引!!燴飯質感較濕,黑松露味不算特別濃郁。整體還不錯,但又未至於令人驚艷。最好吃的是上面的長腳蟹🦀,蟹的份量還算慷慨,蟹肉口感實肉帶微鮮,但價錢是過於進取了。軟殼蟹龍蝦天使面 ($118)4款主菜中,草根姐妹同朋友們一致認為最好味的是軟殼龍蝦天使麵。軟殼蟹炸至外脆🦀,但口感有點油膩,但幸好天使麵尚有煙韌咬口🍝,食落感覺Creamy,意粉汁帶微辣🔥,草根妹妹覺得辣辣地更開胃,但草根姐姐就辣到出晒汗😂,整體味道都不錯,很惹味呢!原味/黑芝麻窩夫配雪糕 ($68)Original / Black Sesame Waffles with Ice-Cream草根好中意食窩夫😆係原味同芝麻味之間,草根朋友選擇左前者。窩夫
為了慶祝草根ig直達10k大關

地點在觀塘宜安街,牛頭角站落再步行過去會較近。
這晚與妹妹點了2個主食、2個甜品分享。

黑松露長腳蟹肉燴飯 ($168)
Truffle & Crab Italian Rice

黑松露長腳蟹肉燴飯

軟殼蟹龍蝦天使面 ($118)
軟殼蟹龍蝦天使面

原味/黑芝麻窩夫配雪糕 ($68)

草根好中意食窩夫😆係原味同芝麻味之間,草根朋友選擇左前者。窩夫有4片,仲配上一球雪糕🍨窩夫質感鬆軟,加上雪糕同新鮮生果味道不錯👍🏻但雪糕溶得太快了😭
原味窩夫配雪糕

法式燉蛋 ($30)
Crème Brulee

全晚最令人期待的畫碟甜品❤️!由於一早已知餐廳廚師畫碟技巧很高🤟🏻所以草根姐妹早於訂位時已請大師為草根畫上小雲同小吉🤩,預祝草根突破10k大關🙌🏻🙌🏻🙌🏻

大家有目共睹大師畫功真係非常精緻、像真度好高😍,草根睇到好開心呀!!!法式燉蛋上有層焦糖,燒得脆身,而燉蛋口感滑溜,好好食呢😋
法式燉蛋

藍天白雲($48)
藍天白雲

Life Break ($58)
Life Break

店員推介下點了2杯新推出的飲品,顏色很美,可惜2杯都比較甜。藍天白雲是藍莓奶昔,而以餐廳命名的Life Break則是有酒精的飲品,兩杯味道都以甜味為主,比較單一,草根不太喜歡

整體上,食物製作較長,大約需時一小時以上,用餐時間好像食法國菜一般🙈😂感覺上甜品比主食做得好一點。
軟殼蟹龍蝦天使面
  • 原味/黑芝麻窩夫配雪糕
2018-05-16 75 瀏覽
芝士肉醬/芝士軟蛋烤菇 ($38)Grilled Mushroom in Cheesy Meat Sause / Cheesy Soft Egg烤菇有2種配料可以選🍄,芝士肉醬或芝士軟蛋,這次草根的朋友就選擇了芝士肉醬味。烤菇新鮮烤焗完成上枱,裏裏外外都散發熱氣💨,食物保持到應有的溫度,這點很重要。烤菇上的芝士燒至金黃色,味道還不錯。.📍君度酒菠蘿極黑豬 ($158)亮點是表面的那層碎菠蘿🍍,甜甜酸酸有助增加食慾。可惜,豬肉的肉質太硬,整體味道不算突出,草根並不推薦🙅🏻‍♀️.📍焗西梅羊西冷 ($148)廚師在羊西冷中放入幾粒西梅,使西梅味在烹煮的過程中慢慢浸入羊肉,草根還是第一次見這種煮法😙羊肉切開帶少許粉嫩的顏色,保留了部分肉汁,但感覺還是熟了些,肉質不夠嫰滑,旁邊還有燒茄子、蕃茄、翠玉瓜等做配菜,整體味道未能令人留下深刻印象。.📍心太軟 ($38)Chocolate Molten Lava Cake心太軟非常流心,朱古力味亦挺濃郁,味道不錯,可惜雪糕很快就融化了🙈🍨手工啤酒(意大利) Poretti ($38)
芝士肉醬/芝士軟蛋烤菇 ($38)
📍君度酒菠蘿極黑豬 ($158)
📍焗西梅羊西冷 ($148)
📍心太軟 ($38)
Chocolate Molten Lava Cake

手工啤酒(意大利) Poretti ($38)
2018-05-14 472 瀏覽
友人介紹這裡的食物味道好,而且價錢不會很貴,今晚就來試試。這邊裝修簡約,座位都算寛闊。自己醃製三文魚$68,三文魚肉爽中帶點嫩,有別於市面可以買到的煙三文魚,個人覺得好味的。香草意式肉丸$48,肉丸中帶點根位,有嚼勁又有質感。濃汁田螺配薯蓉$68,田螺肉不會靱,反而是剛剛好熟,暫時是吃過衆多田螺中最嫩滑的,配上牛油味薯蓉,簡直是絕配。水牛城雞翼$48,雞翼外皮酥脆,配合酸酸甜甜的醬汁,令人一隻接一隻地吃完。休閒人生(含酒精)$58,有西柚、橙片、伏特加、紅酒、藍梅,這個賣相一流,顔色好像漸進式,飲落酒味不太濃郁,慢慢才會有些酒意,非常符合休閒人生這個名字。藍天白雲$48,淡淡的藍莓奶昔,非常適合女仕飲用。法國焦糖燉蛋$30,蛋味十足,燉蛋本身偏甜,不過連鋪面生果一起吃就剛剛好。而我最喜歡就是焦糖夠厚身,吃完有種說不出的感動,值得推薦👍。由於今次不知道小食份量,叫了兩個小食已經半飽,如果點主菜,可能過飽,所以唯有再點小食來吃,下次再來先品嚐其他主菜。
友人介紹這裡的食物味道好,而且價錢不會很貴,今晚就來試試。
這邊裝修簡約,座位都算寛闊。

香草意式肉丸$48,肉丸中帶點根位,有嚼勁又有質感。

藍天白雲$48,淡淡的藍莓奶昔,非常適合女仕飲用。