2020-04-30 3927 瀏覽
餐廳可分為兩part , 一part 近廚房,我坐另一邊,較靜,中間有門隔開,私隱度高啲,幾好,可以慢慢食。先上麵包,麵包細細件,四邊都脆,即係話係切開咗再焗,唔係原個焗好切開,分別在於多面脆定一面脆但外脆內軟,我個人就鍾意脆啲。餐前小食好精緻,有啲香囗,一般都好少選香囗野做餐前小食,會用淡味。starter 我地加咗88蚊選咗帶子,帶子好大隻好有囗感,外面係用波菜包住中間有少少松露,另一個係蝦,蝦尾脆脆地,炸過,幾香,配蜜瓜汁,好清新。optional可用88加多個course, 係三文魚,我地都想試,上檯時係見唔倒三文魚,用個水晶球cover 咗,裡面係薰緊,1分鐘後打開,三文魚係42度慢煮再薰,同平時魚生唔同,質感會嫩滑啲,三文魚無調味,旁邊有少少紅菜頭汁。main course 揀咗牛同豬,牛有啲筋,個汁都麻麻,豬幾好,係濟州黑毛豬,食得出慢煮,因為真係嫩囗唔諧,之後再燒一燒,有啲炭燒味幾香,而且切好晒,食得好方便,啖啖肉有啲heavy, 旁邊用蘋果做咗千層,酸酸地可中和返,幾好。甜品係朱古力蛋糕同蘋果蛋糕,蘋果蛋糕好味,另外旁邊雪糕係有果肉,唔錯。最後當然有我最愛嘅mocha
最後當然有我最愛嘅mocha ,不過咖啡唔夠熱同唔夠香。

餐前小食
mocha
2020-04-30
蘋果cake
2020-10-02 205 瀏覽
生日慶祝。8個course收880+ 好抵玩。環境ok Ge.唔好同酒店比較,但食物質素係高。個慢煮三文魚、Risotto同主菜都做得出色。其他都係above average. 服務員有禮貌,比心機做,雖然睇得出唔係十分專業,但係有心ge。唔好同5星酒店比較,因為呢個menu放係5星酒店最少收你1888+ 。係個dessert 差左少少。個人會推薦,真心值得一試
2020-09-22
  • 慢煮三文魚
2020-09-27 223 瀏覽
Book 左午餐慶祝生日~ 餐廳位不多,全靠窗,不過,只是樓景就個feel 差D。而這里環境寧靜同侍應服務細心令人食得很開心舒服首先來個雪杷,好fresh ~ 喚醒一下味雷準備開始食美食上左麪包,D包好香,有牛角酥、香草包、多士etc. 加少少牛油巳好好味Maine lobster - 龍蝦肉好鮮甜,而D蕃茄及西瓜粒,提升左好fresh 感覺。而底下有lobster jelly . 好清而且好特別Scallop carpaccio - 一個歺叫左帶子,個帶子切開六片,浸在個汁入面令佢更鮮甜味Smoked salmon - 另一個歺就叫哩個,上菜時個盔內白霧一片,再煙薰多一會,侍應會返來開盔。三文魚上滿是魚子,每一口也滿滿煙薰味之後就來個雪杷清洗下味雷才準備食個main course la fish of the day -我本以為係普通煎魚,一上菜見到個樣覺得好特別下喎,面頭好脆配上龍蝦汁(打成泡沫)而下面有少許薯蓉最後,甜品叫左閃電puff . 因為生日關係侍應會唱住生日歌送上甜品
Book 左午餐慶祝生日~

首先來個雪杷,好fresh ~ 喚醒一下味雷準備開始食美食

配上龍蝦汁(打成泡沫)而下面有少許薯蓉

2020-08-19 670 瀏覽
生日嘅朋友話想食法國菜🇫🇷 就嚟左呢間👉🏻 Les Saveurs Private Kitchen 👈🏻 食生日飯喇➰..餐廳位於21樓,環境舒適,好適合同朋友傾計食飯呢😆 而且以法國菜嚟講大概HK$318 就有4個course ,又真係幾抵嘅👍🏻 ..講返野食先.... 前盤點左”Chilled Alaskan King Crab” (upgrading by HK$88) 上台就見到擺盤好精緻,用蟹殻載住滿滿嘅蟹肉同蟹啫喱,食落蟹肉好鮮甜,配上蟹啫喱味道更濃郁👅..“42°C Fresh Smoked Salmon”(upgrading building HK$88) 身為招牌菜果然係唔同啲🙆🏻‍♀️好似片入面見到咁,個圓形蓋上台時係未打開嘅,之後夠鐘侍應先會幫你打開佢,因為係煙薰關係,打開後會有少少煙💨 之後會見到三文魚上舖滿左魚子醬😍 呢個配搭完全係無得輸呀💯..“Daily Soup” 會分開上枱,先放有食材嘅碗🥣 之後侍應會將熱辣辣嘅湯倒入碗到,入口順滑細緻,好正💕..“USDA Beef Sirloin Flat Steak”點左5成熟,肉質細嫩,牛味極濃,油花均勻,唔錯

“USDA Beef Sirloin Flat Steak”點左5成熟,肉質細嫩,牛味極濃,油花均勻,唔錯㗎😋.
2020-08-01 664 瀏覽
跟老公拍拖紀念日黎左呢間食,真係唔錯,有驚喜,以三百幾蚊位4道菜係抵食。先係呢個頭盤,一口小小的,芒果非常清新。最喜歡呢個,新鮮吞拿魚做左少少調味,用兩片薄薄西瓜夾住,加埋個微辣雪巴,非常可口!呢個唔係我最喜歡,可能唔係咁中意食酥皮,覺得有少少硬。呢個都係好合我胃口,個圓形蓋係上菜時未揭開嘅,做個煙燻效果,夠鐘時侍應就會請女生開蓋,一打開係三文魚刺身上面放滿魚子醬,微微嘅咸鮮襯住肥美嘅三文魚,勁好食。呢個又係超驚喜!魚排上面嘅係炸過嘅係魚鱗,無諗過魚鱗會食得,脆卜卜,下面魚肉又保持到鮮嫩,美味!呢個係雞肉,就咁食唔係好食得出係雞肉,因為同平時食雞肉嘅質地唔一樣。到甜品環節,經openrice 訂枱時標示紀念日,餐廳就幫忙在甜品碟上寫Happy Anniversary 😍呢個甜品非常清新,酸酸地,好合老公口味!餐廳侍應招呼唔錯,除每道菜式上菜前會先介紹,仲會搵合適時間問我地要唔要影相。非常享受!

先係呢個頭盤,一口小小的,芒果非常清新。

呢個唔係我最喜歡,可能唔係咁中意食酥皮,覺得有少少硬。

呢個甜品非常清新,酸酸地,好合老公口味!
紀念日
2020-07-26 589 瀏覽
I originally booked this restaurant for my boyfriends birthday dinner but because of the 3rd wave of COVID-19 we are not allowed to dine in anymore. Their staff contacted me a week prior to see if I want to switch to lunch and I said yes, they provided me with the menu already via WhatsApp. I preordered the degustation menu at that time and I thought everything was set. At that time I thought their service was great and very attentive. On the day of his birthday, we arrived the building realisin

On the day of his birthday, we arrived the building realising we couldn’t even go up to the 21st floor. The receptionist said they weren’t open due to COVID, therefore the floor was locked. I called the restaurant - no answer. I called the WhatsApp number - no answer but has read my messages and was online. Few minutes later another number called and asked why I was calling. I told them we were downstairs and the man just kept saying that their staff should’ve called every single booking to let everyone know that it’s closed. I didn’t get any calls nor missed calls/voice messages. I asked why didn’t you guys contact me like before via WhatsApp? You can see the history that nobody has informed me about the closure at all.

The male apologised and said he would give us an offer if we visit again next time, I was too pissed at that time to have walked all the way over from the station at 34 degrees under the hot sun. I told them to send the offer via WhatsApp and they never even followed up.

A real disappointment!
2020-07-22
2020-06-28 621 瀏覽
響應social distancing, 有三個月沒有約朋友出去食飯了。趁今天放假,選了這家吃法國菜的餐廳,環境舒服,可以傾吓計。餐廳在21樓,有大大的玻璃窗,很開陽。侍應生服務很周到,為我們頻密換碟,並主動解釋餐牌上的食物。食物方面也很精緻
2020-06-25
Daily  soup  (1)
Pate  en  Croute
Daily  Soup  (2)
Fish  of  the  Day  鯛魚
Amuse  Bouche
2020-06-28 313 瀏覽
久違的法式午餐,每一道菜很精緻,也令我很驚喜,味道比得上酒店5星的餐廳,雖然當天只有一位服務員,但她的服務態度非常好,也很細心咁介紹每一道菜式。總的來說,食物、環境、服務也在高水準,絕對會再次光臨。是性價比很高的餐廳Signature dish 是低溫煮煙燻三文魚配魚子醬(好似係咁叫),三文魚超嫩及滑,食落有淡淡煙熏味,再配上魚子醬真係又高級又好味。另外,松露配帶子,松露份量超多,未食已經有好香既松露味,再配上鮮嫩帶子,味道到現在還不停回味。超級期待之後的menu
是性價比很高的餐廳

超級期待之後的menu
2020-04-25
  • Slow  cook  Hokkaido  scallop
2020-06-04 516 瀏覽
呢間位於灣仔的 法式私房菜Lea Saveurs環境舒適 景觀一流 食物高質素 而且侍應服務態度佳絕對值得推薦 !頭盤煙燻慢煮三文魚 用透明嘅玻璃罩罩著 煙霧離漫 邊個煙燻10多秒之後 打開一剎那 香噴噴 胃口大增 !慢煮嘅三文魚 質地細嫩軟滑 比起一般用煎嘅烹調方法 別樹一格👍🏼Fish of the day 金目鯛角 表皮層煎到脆卜卜 內裏肉質又嫩又滑 好正啊!!!!!Sauces 係龍蝦汁泡泡 配合埋周圍啲配菜 簡直一絕👍🏼👍🏼 呢味菜十分出色
呢間位於灣仔的 法式私房菜Lea Saveurs
環境舒適 景觀一流 食物高質素 而且侍應服務態度佳
絕對值得推薦 !

頭盤

Fish of the day

Sauces 係龍蝦汁泡泡
配合埋周圍啲配菜 簡直一絕👍🏼👍🏼
呢味菜十分出色

2020-02-10 2124 瀏覽
偶然的機會下發現灣仔一家非常出色的法國私房菜,當品酒的課堂接近尾聲,小的遂把握機會相約朋友再度品嚐。Les Saveurs位於灣仔之商廈的中高層,以為高層會擁無敵海景?不好意思,小的之所說的中高層其實只是這單支翻新商廈裡的廿多樓。軒尼詩道屬於轄心內圍,相比起海滂一帶動輒數十層的一線建築群,這一棵舊式辦公大樓只是小毛見大毛。被眾多的高樓包圍,上到21樓,能看到的唯有毗鄰的商廈景緻。沒打緊,小的吃東西最注重的乃口舌的享受,對於環境與座位的舒適度都只算其次。來到Les Saveurs Private Kitchen,正好專心致志地感受美食。這趟小被安排到大堂靠窗的位置。在辦公天的中午,陝小的餐廳依然人跡稀疏。有云灣仔餐廳主攻午市,因為無數的打工仔都在這個時間搵食。及至晚上拖著疲憊的身軀回家,灣仔之商貿地帶會變得水靜蛾飛。看著這等情況小的懷疑餐廳如何生存?然而私房菜卻有其獨特的經營模式,她們未必會天天開業,卻是當餐廳在有客預訂的時候始提供服務,而且更是收妥訂金始安排菜式,絕無浪費的機會。加上之前小的在餐廳的窗邊牆角裡發現極多的高級葡萄酒瓶,相信老闆定是位愛酒之人。玩得美酒自然銀囊充裕,有的是本

這趟小被安排到大堂靠窗的位置。在辦公天的中午,陝小的餐廳依然人跡稀疏。有云灣仔餐廳主攻午市,因為無數的打工仔都在這個時間搵食。及至晚上拖著疲憊的身軀回家,灣仔之商貿地帶會變得水靜蛾飛。看著這等情況小的懷疑餐廳如何生存?然而私房菜卻有其獨特的經營模式,她們未必會天天開業,卻是當餐廳在有客預訂的時候始提供服務,而且更是收妥訂金始安排菜式,絕無浪費的機會。加上之前小的在餐廳的窗邊牆角裡發現極多的高級葡萄酒瓶,相信老闆定是位愛酒之人。玩得美酒自然銀囊充裕,有的是本錢弄家私人地部大宴親朋。公眾開放?可能只是順便應一應需求。

安坐後見餐廳仍是一絲不苟,先把麵包焗熱了始奉給食客。於是不愛包食的小的又再一次開懷地征服了一隻小巧的牛角包。

距離上次光顧相隔未足一個月,結果Les Saveurs提供的午餐與上回大同小異。小的懷疑餐廳多久會轉一次菜?私房可精心製作,其實餐廳大可設計一周不同的菜單,讓附近的OL與打工達人可品嚐不同滋味,相信這樣的安排有助增加客流。雖然小的貪新鮮不喜重覆,但難得美食回味無窮,有著上次的經驗,小的更可專業地精挑細選。

是次的開胃小吃為青瓜卷,青瓜給切成薄片捲著裡面的條物,上面則有變成青色的三文魚籽。別誤會,那非為變壞了的食材,卻是海葡葡之類的東西,入口清爽,其在口腔裡爆開的汁液與三文魚籽異曲同功。

前菜方面小的再次點了龍蝦creme brulee,即使自己一向不好法式泡泡形式的食物,但這一客龍蝦creme brulee實在是造得太驚艷。燉蛋主鹹,粒粒的龍蝦肉帶出獨有的海洋氣息,一片烤脆了的焦糖餅提供甜度,令菜式鹹中有甜,誘發無限層次。

友人的海鮮帶子繼續呈現有趣的青綠姿態,一束束的海葡萄健康清新。

不能錯過的煙薰慢煮三文魚以透明的玻璃罩子蘊藏著一片迷霧,當魚籽三文魚經歷數十秒的薰蒸,開封時頓覺香氣四溢。慢煮的三文魚保留軟滑細嫩的質地,比總要煎得過熟的出品更勝不止一籌。

是回餐湯乃椰菜花忌簾,味道難免顯得淡寡,不及上次的番茄開胃醒神。中間的一顆則是以類似英倫scotch egg方式製作的醃春蛋。小的本身不欣賞scotch egg,變成了醃春蛋亦難以起死回生。

主菜鷓鴣有鴨式的腥香,不是自己的口味卻是一挺不錯的體驗。

甜品雪糕蘋果批能看出大廚的用心,味道是不過不失未見驚喜。

整體而言是日午餐不及上回精彩,無奈留下絲絲的遺憾。
2020-02-06 532 瀏覽
私房Fine Dinning的價錢可以相當驚人,想吃好西,又希望性價比高?精明的老饕便會以午餐取伐劏羊式的晚市時段。雖說中國飲食文化源遠流長,最識吃當然崇尚中餐。然而真正矝貴高章的中菜,既在民間難求,其索價更非小的這平民吃得起。反而轉戰西餐,則可能會有更多的驚喜。正藉小的於灣仔上課,便相約在此工作的朋友來趟雙重約會。毛毛叔毛太太都非常愛吃,為了這次飯聚,小的在線上平台細意搜尋,希望揀到一家既有特色又富滋味的餐廳。而且由於小的放飯只有一句鐘多點的時間,地點必須要與課室相近。Les Saveurs是家上樓式的法國私房菜,晚市光顧每人承惠一張金牛,然而午市價目卻是一半有找,而且吃的也是差不多。知慳識儉的小的當然滿心歡喜地選擇午市。可是老伴工作最麻煩,一個奪命追魂隨時便不見人,想約他午飯永遠都不能確實。當然此亦為優先次序的問題,搵食要緊,吃喝玩樂自然給放在一旁。打電話到Les Saveurs訂位,餐廳非常貼心地先把菜單發過來讓咱們選取,然後卻暗藏魔鬼細節:「麻煩確認餐品後將一半的訂金預先傳送到所列之銀行戶口,餐廳在收妥訂金後始會確認座席。」連午餐留枱都要付訂金,這做法太沒彈性了!結果,小的想不

打電話到Les Saveurs訂位,餐廳非常貼心地先把菜單發過來讓咱們選取,然後卻暗藏魔鬼細節:「麻煩確認餐品後將一半的訂金預先傳送到所列之銀行戶口,餐廳在收妥訂金後始會確認座席。」連午餐留枱都要付訂金,這做法太沒彈性了!結果,小的想不如吃別家罷!

最後咱們兩手準備,於一家和風店先訂了位,在午飯當天再讓空閒的毛太太提早一點闖進Les Saveurs,踫踫運氣。

誰知沒有訂枱也能入座!Les Saveurs位於商廈中層,窗外是密密麻麻的高樓景,不過裡頭的裝修尚算格調,枱椅疏落陳置,讓食客享受更多的私人空間。咱們一行四人,居然亦能獨享一角的小廂房!而牆上窗邊都擺放著許多的葡萄酒瓶,大概老闆也是位愛酒愛食的高人。

未上菜先有餐包與開胃小吃,餐包出場全部都熱騰騰,更有小的鐘情的牛角酥,讓不愛包的小的也吃過不停,四個人最後還要加包呢!至於開胃菜是西班牙火腿配哈蜜瓜,上面還有幾顆三文魚籽,其一絲不苟的作風已躍然於紙。

由於希望嚐試更多的款色,咱們特意揀選不同的前菜與主食。毛太太的蜆帶子前菜賣相驚為天人,居然是一堆綠悠悠,上面有著海澡、海葡萄、青瓜絲、香草林林總總,試一口在微酸裡暗藏海鮮的清香鮮甜,而且眾多配菜提供不同口感,是饒有風緻的一項新體驗。

小的之龍蝦焦糖燉蛋以為風馬牛不相襯,然而燉蛋由甜變鹹,兼混和著龍蝦湯的風味,唯獨是那一片焦糖碎給予甜度,口感滋味殊不簡單。

蕃茄湯清新開胃,是為主菜前的最佳鋪排。

額外添加的42度煙薰三文魚更教人目不暇給,上菜時一個玻璃瓶罩著一團白煙,食物就在其中。侍應表示咱們可先待一會,讓煙薰得更濃,三文魚會更顯滋味。

開蓋時雲霧消散,露出美食的真身,三文魚上滿佈魚籽。一啖入口齒頰留香,煙薰氣息彌久不散,與魚籽及三文相和應。三文在低溫慢煮下仍保留著鮮嫩細滑,再一次震動著小的之味蕾。

主菜無豬供應變成了烤鱸魚,魚鱗都給炸到支支豎起,可連皮一起吃豐富口感。這做法小的在和風早見識過了,所以不以為然。

老伴之帶子意大利飯亦是以青草形式調味烹煮,入口清鮮卻不是小的所喜的重芝士醬油感覺。

店員推介的慢煮春雞果然鮮嫩,但整體而言主菜要比前菜失色。

最後的蘋果撻與黑森林蛋糕也在水準之上,吃個飽飽馬上趕赴上堂去!

2020-01-09 1769 瀏覽
Lunch 係Weekend 就食過幾次, 每個月都有新MENU, 所以真係食唔厭, 今次就食晚餐因為今日係我地10週年紀念.呢間餐廳最好既地方係可以自攜酒同蛋糕, 不會另收費的, 一定岩晒鍾意酒既人, 但由於我地都唔好酒類, 所以今次我只係自攜左個蛋糕早1個星期我就BOOK台, 佢地可以用WHATSAPP book台的, 佢地都算覆得好快, 同埋都會SEND個MENU 俾我地預先望望. 晚餐佢有2個餐牌, 分別係Degustation Menu ($888@+10%) 或者 Winter Dinner Menu ($650@+10%) 呢2個都係12月既餐牌, 所以如果大家有興趣的話, 都可以問一下最迎MENU 先我地見到2份MENU, 較貴果個有豐富好多, 而且食物都唔需要特別再加錢, 咁我地2位都選擇左Degustation Menu, 因為佢地係屬於私房菜既關係, 所以需要俾預訂費 $500, 呢點我都好明白, 可以用PAYME 俾, 好方便Degustation Menu total 有Welcoming dish/starter x2/soup/ Loster/Sorbet

Degustation Menu total 有Welcoming dish/starter x2/soup/ Loster/Sorbet/ Main Course/Dessert/Drink, 廢話少講, 睇相啦~~

我地都無特別開Sparkling/Distilled water, 佢地會俾暖水, 同埋一籃麵包, 佢地既麵包應該係自家製, 而且端上係熱辣辣, 分外好食, 仲可以無限Refill, 佢地既牛角包熱辣辣, 所以我亦指定refill 左牛角包. 整體服務都好好, 每次端上菜式都會介紹食物係咩黎, 真心佢地既食物係好食又有驚喜的, 值得推介
welcoming  dish,  豬肉丸之類
麵包無得輸
Osyter
applewood  smoke  cavier  salmon
牛tartar,有海膽
栗子湯