2018-07-01 1423 瀏覽
又係leonidas橙皮朱古力,每次經過海港城 都會去佢呢度買D橙皮朱古力,呢個係朱古力之中我最鍾意既,因為橙味朱古力唔會太甜, 又有香橙味 ,味道唔會咁單調!Leonidas 會因為唔同既日子推出一D特別既朱古力, 例如之前復活節出左朱古力兔仔啦, 呢排世界盃佢就會出左 D足球造型既朱古力, 我都特登買左 D返去比我既小寶寶試下, 慶祝下世界杯先!食左 D朱古力真係會令人開心, 買朱古力既小姐都好友善, 可能日日對住D朱古力 ,係特別開心~

2018-03-25 947 瀏覽
今日同朋友行過海港城見到呢間鋪頭嘅馬卡龍都幾大粒 而且都擺得好整齊 覺得個感覺會係幾好 所以就同朋友不約而同地話不如試吓依間嘅馬卡龍 呢度嘅馬卡龍$20一粒都有好多口味揀 我問店員有咩推薦佢話佢覺得raspberry 好好食唔會好甜 但佢話好多客人買雲呢拿同朱古力 最後我就選擇信店員 買咗紅色嘅呢一個raspberry 而我朋友就買咗檸檬口味 本身我以為raspberry 會帶有少少酸 點知係冇嘅 朋友都話佢個檸檬味唔係好出但係就覺得啱啱好 因為佢話覺得如果在好突出個檸檬味嘅話就會變得好怪
今日同朋友行過海港城

2018-03-22 796 瀏覽
當人們都在吹捧著From beans to bar的朱古力,小人較為著重的是From bar to mouth的感覺,更加實際。無必要理會是否from beans,總之吃入口是要好味。公司的客戶送來一盒朱古力,打開盒子,原來有兩層的,同事說這個品牌是來自比利時的。朱古力的濃度相當高,小人挑了黑朱古力,一點也不苦,芬芳濃郁的黑色可可,甜絲絲的滲入味蕾。同事說牛奶朱古力也很好吃,還多添一份奶香及滑溜。朱古力內有些果仁碎,不過我們欣賞的還是朱古力的本體。吃完朱古力,我們各自冲了杯熱茶或咖啡,是極度美滿的一件事。

第一層朱古力

第二層朱古力
吃完朱古力,我們各自冲了杯熱茶或咖啡,是極度美滿的一件事。
下午茶
第一層朱古力
第二層朱古力
2017-10-05 784 瀏覽
今日經過尖沙咀,見到這店停下來,朱古力愛好者的我不要想,買一些吧!本人其實比較喜歡黑朱古力~香橙皮黑朱古力必推~濃濃既黑朱古力包住橙皮,入口苦中帶甘甜~比G字頭那店的好味~其它款的也不錯,這店應該已經代替G字頭的朱古力了!
本人其實比較喜歡黑朱古力~
香橙皮黑朱古力必推~
濃濃既黑朱古力包住橙皮,入口苦中帶甘甜~
比G字頭那店的好味~
其它款的也不錯,這店應該已經代替G字頭的朱古力了!

2017-10-02
2017-09-26 922 瀏覽
not knowing why The China bank Credit card is celebrating my birthday although the gold box 📦 of sweet is FreeThe chocolate 🍫 is delicious 😋 Very good Very very generous and nice 👍 to mepralines Nibs98 points dark chocolate Not too bitter giantina Sweet Really sweet But since it's chocolate I can suffer for the sweet taste
not knowing why
Sweet
Really sweet
But since it's chocolate
2017-09-23
5 分鐘 (外賣自取)
生日
用餐優惠
信用卡優惠
農曆新年收到嘅拜年糖果禮盒, 唔係藍色曲奇就係金色朱古力, 其實都幾悶下 ,其中呢盒Leonidas 朱古力禮盒都幾特別, 包裝鮮紅色仲有隻金雞( 因為係雞年), 係咁多盒禮盒入面都幾搶眼。一盒有十九粒, 款式好多 ,有 dark chocolate, 有milk chocolate, 仲有最鍾意嘅白朱古力。 朱古力粒粒都好香濃軟滑, 口感豐富 ,而且甜度適中, dark chocolate 醇厚得黎唔會太苦, milk chocolate 可可味濃郁, 白朱古力好味道更加唔洗講 ,款款都好好食, 令人食唔停口, 呢份賀年禮物好滿意!
下午茶
2016-02-15 1590 瀏覽
每逢情人節老公都會送盒 朱古力給我 甜甜蜜蜜 睇得又食得今年他選擇了 有一半原因係因為背後慈善嘅概念另一半原因係朱古力其實都幾好食老公買咗一盒pack得好靚嘅大朱古力送俾媽咪 我哋就買多 100g 即刻食 我個人最鍾意紅色心心粒朱古力 有士多啤梨果醬心感覺清新又 fresh最緊要甜度適中一啖放落口更加有層次感 酒心朱古力亦係我特別推介之一 只可惜店員服務態度冷淡令我失去再次幫襯的衝動
每逢情人節老公都會送盒 朱古力給我

酒心朱古力亦係我特別推介之一

只可惜店員服務態度冷淡

令我失去再次幫襯的衝動
2014-06-08 1650 瀏覽
昨日路經海港城,見到Leonidas賣米奇朱古力,每粒也有米奇樣子覺得可愛而且還在做特價,二話不説便買回家品嚐!可以用四個字形容,就是"香濃軟滑",此盒有4款不同朱古力味道,我最喜歡其中白色2款朱古力,咬下去有脆脆的果仁,不會太甜還有濃濃朱古力味,另2款黑色朱古力,咬下去好軟滑不太苦,好味到食不停,食完喉嚨不會感到"嗆口",真的好好味!
2014-06-07
外賣自取
食朱古力、Macarons都可以做慈善?難道現在店內有慈善箱?非也!其實是源於Confiserie Benji Limited 公司旗下的Leonidas 比利時新鮮朱古力專門店將所有收入扣除開支後,會全數撥款支持庭恩兒童中心,庭恩兒童中心是一所提供單一言語治療服務的非牟利志願機構,致力幫助低收入家庭有 語言障礙的兒童,讓他們獲得適當治療,積極融入社會!Leonidas 朱古力源自1913年,享譽世界近百載,Leonidas 創立人憑卓越可口的朱古力和糕點,分別於1910及1913年獲得國際美食展覽銅獎及Ghent 國際食品展金獎,時至今日,Leonidas 已擁有超過1,300間分店遍佈世界各地,Leonidas 採用最新鮮及優質材料製造110多款新鮮朱古力,每星期從布魯塞爾空運到港!櫻花對朱古力沒有太大的喜好,反而對色彩繽紛的Macarons - 馬卡龍有興趣,所以今次就試食馬卡龍吧!La Parole Bistro Macarons一盒8件裝 $160一共有16 種口味選擇大粒有10種($20)、細粒有6種($15)櫻花見到不同口味就心大心細,所以選擇了不同口味作品嚐Vanill
食朱古力、Macarons都可以做慈善?
難道現在店內有慈善箱?非也!

Leonidas 朱古力源自1913年,享譽世界近百載,
Leonidas 創立人憑卓越可口的朱古力和糕點,
每星期從布魯塞爾空運到港!
櫻花對朱古力沒有太大的喜好,
反而對色彩繽紛的Macarons - 馬卡龍有興趣,
所以今次就試食馬卡龍吧!

一共有16 種口味選擇
大粒有10種($20)、細粒有6種($15)
櫻花見到不同口味就心大心細,所以選擇了不同口味作品嚐
Vanilla、Mandarin Orange、Raspberry
Pistachio、Caramel 、Chocolate
Vanilla / Strawberry、Lemon

櫻花最愛Vanilla&Raspberry
Vanilla 甜而不腻,打破了一般屆卡龍很甜很甜的慣例,
Raspberry就愛死它中間帶有果肉夾心Jam
肉眼已經能夠見到果肉及果核

外層酥脆,口感煙韌,餡心幼滑綿密,
今個秋天又要肥幾磅?

2013-10-21
  • Macarons
2011-04-07 762 瀏覽
今日經過見到好多復活蛋, 有唔同顏色同大細買左少少試下,原來隻隻都有唔同味道我買嘅系列係有"Leonidas"中的英文字母喺上面, 我買哂咁多個味最特別的是"e"字果隻, 朱古力居然有爆炸糖, 喺個口係咁爆, 以前成日食, 同朱古力味道竟然夾到, 好正!仲有一隻係"i"字果隻, 因為自細愛vanilla, 佢有好多vanilla喺入面, 個味好出, 又唔會cover左朱古力個味"o"字果隻好有口感, 好脆, 不過唔知係咩黎?"L"果隻就白朱古力, 'n" 就係朱奶朱古力, 都係純朱古力, 味道不過不失"d"就係榛子朱古力, 鐘意榛子的應該食呢隻"a"應該係曲奇味, 都OK好食反而"s"真係唔係好知係咩, 我估係石榴, 因本身不太愛好石榴所以冇咩特別
七彩繽紛的復活蛋
今日經過見到好多復活蛋, 有唔同顏色同大細

買左少少試下,原來隻隻都有唔同味道

白色果D係爆炸糖, 就咁睇好似唔係好多,不過其實好爆架!!
好多vanilla呀!!GOOD!!
"o"字果隻好有口感, 好脆, 不過唔知係咩黎?
榛子朱古力加埋好脆嘅粒粒

"d"就係榛子朱古力, 鐘意榛子的應該食呢隻

"a"應該係曲奇味, 都OK好食

2011-04-07
七彩繽紛的復活蛋
白色果D係爆炸糖, 就咁睇好似唔係好多,不過其實好爆架!!
好多vanilla呀!!GOOD!!
榛子朱古力加埋好脆嘅粒粒
  • 爆炸糖復活蛋
2011-02-15 579 瀏覽
我很喜歡吃果仁朱古力, but the 原粒榛子milk朱古力 here is 太甜 and not good at all...榛子是原粒在milk朱古力上面,果仁不時鮮...巧克力專門店的朱古力太甜? 很難令人滿意吧...
榛子是原粒在milk朱古力上面,果仁不時鮮...
巧克力專門店的朱古力太甜? 很難令人滿意吧...
2011-02-15
紀念日
2011-02-12 407 瀏覽
吃完滿足又飽吧的新同樂,兩口子繼續漫步尖咀;除了美味的菓匠茶屋,本來下午都不打算再吃其他了,但走著走著竟然看到Leonidas的蛋糕在做半價!! 餅櫃外並吸引了不少人駐足,向來貪小便宜的師奶仔,當然也不甘後人加入行列!餅櫃內有近十款甜餅選擇,全部都由$32折至$16件,實在令人心猿意馬;與老公交頭接耳好一陣,好不容易才選出其中三款。半價後的甜餅合共只需$48,但店員仍然細心為我們pack好甜餅,並以膠紙固定位置,最後更貼上膠叉,服務方面值得嘉許。找到一個理想地方後,快快開盒食cakes!! 最先試是German cheesecake,圓型的芝士餅份量特大,可惜芝味十分淡薄,甜味與粉味反而更重,縱然批底也算鬆脆有一定口感,還是不得二人歡心。冧酒提子朱古力餅是十分搵笨的一件餅,怎樣說呢? 它的味道不是差,朱古力面層光滑、入口同樣柔滑,也有一定的朱古力濃度,可是吃到底也找不到丁點冧酒或是提子味。文雅一點,就是貨不對辦囉!最後的Signature truffle cake是最有期望的一件,但原來其口味與質感,與冧酒提子那款餅有九成相似,特色久奉。而且買餅後不過短短十分鐘(期間沒有離開商場),蛋
找到一個理想地方後,快快開盒食cakes!! 最先試是
最後的
Signature truffle cake是最有期望的一件,但原來其口味與質感,與冧酒提子那款餅有九成相似,特色久奉。而且買餅後不過短短十分鐘(期間沒有離開商場),蛋糕已開始半融,看來這店還是做朱古力好過蛋糕,事實上這件餅最好就是面層那塊朱古力了。
還好今次只是半價來試,不然可能要給個喊臉了,正價的話當然不會推介給大家啦! 而吃完餅後,接下來的行程又是吃,但對象卻由菓匠茶屋,變成... 下文再講!
2011-02-03
5 分鐘 (外賣自取)
  • 還是吃朱古力吧!
離開GODIVA後,我們便轉戰Leonidas~~~Leonidas是比利時品牌,售賣新鮮朱古力~~~店中所有朱古力最多只會放7 天,7天內賣不完的會收集並送到慈善機構~~~能令顧客每次都嚐到新鮮的朱古力,更能讓其他弱勢社群感受甜蜜,真有意義~而 Leonidas的收益扣除所有必要開支後便會撥捐「庭恩兒童中心」~「庭恩兒童中心」是香港第一個非牟利志願機構,為低收入家庭的兒童及青少年提供語言評估及治療服務。親切的店員介紹完品牌歷史及他們的慈事工作後,便又到了我們最期待的試食環節了~~~首先試食店為我們安排的兩款人氣朱古力~~~Manon Cafe 咖啡奶滑及原粒棒子由於不大喜歡咖啡味道,所以期望不大~怎料一咬下去,首先脆脆的朱古力外層碎開~~~吃到內裏的filings~~~ +O+ 除了O嘴......也沒有別的表情可形容~~內裏的Filings 好滑呀﹗好滑呀﹗好滑呀﹗好滑呀﹗好滑呀﹗.......(下刪回音 x 1000000000000)真的未吃過這麼滑的 filings~~~咖啡味也剛好~~~再加上原粒榛子的果仁香,難怪manon cafe成為店裏的人氣朱古力!!!les Cou
離開GODIVA後,我們便轉戰Leonidas~~~

Leonidas是比利時品牌,售賣新鮮朱古力~~~
「庭恩兒童中心」是香港第一個非牟利志願機構,
為低收入家庭的兒童及青少年提供語言評估及治療服務。

親切的店員介紹完品牌歷史及他們的慈事工作後,
便又到了我們最期待的試食環節了~~~
首先試食店為我們安排的兩款人氣朱古力~~~
Manon Cafe 咖啡奶滑及原粒棒子
由於不大喜歡咖啡味道,所以期望不大~
怎料一咬下去,首先脆脆的朱古力外層碎開~~~
(下刪回音 x 1000000000000)
真的未吃過這麼滑的 filings~~~咖啡味也剛好~~~

les Coupes de Leonidas系列的熱情果松露口味
熱情果也不是我十分喜愛的味道,不過也不討厭~~~
店員說這季節的朱古力,不是全年都有得賣啊~~~
吃下去~~~又一陣驚喜~~~熱情果的酸正好中和了朱古力的膩~~~
topings的脆糖亦為朱古力帶來另一種口感~~~
不太嗜甜的一定會喜歡這種朱古力~~~
試吃完店方為我們準備的朱古力,便可試吃自己有興趣的口味~~~
我試了另外4款~~~

原粒榛子朱古力塊
我很喜歡吃甜點,卻怕太甜.....(真麻煩.....= = )
所以平常都喜歡吃果仁朱古力~~~所以這個也覺得很好吃~~~
榛子是原粒包在朱古力中,果仁香味因此保留得很好~~~
而果仁亦能中和朱古力的甜度~~~十分滿意~~~

榛子牛奶朱古力軟心
外層的榛子碎很脆~~~跟軟心filings有很大對比~~~

脆殼
中間包著一粒粒像早餐的脆米,不過由於是用殼類來做,
所以比脆米更脆~~~這脆殼亦能中和朱古力的甜味~~~

72% 朱古力塊
72% 是Leonidas最濃可可成份的朱古力塊~~~
其實這是我最喜歡的濃度,因為更濃的朱古力我覺得有點兒酸.....= =
就像喝咖啡的酸味......> < 這我不喜歡......
吃了那麼多有不同 filings跟toppings的朱古力,最後來一塊純朱古力,
嚐嚐朱古力的味道,實在太滿足了~~~
Manon Cafe
原粒榛子朱古力塊
榛子牛奶朱古力軟心
脆殼
72% 朱古力塊
2010-03-28 311 瀏覽
其實在開始朱古力tasting以先,都覺得第二站是最吸引的,事實果然如此。  親切的主理人出來介紹,同時都是主打比時利朱古力,原來Leonidas比GODIVA在歐洲更受歡迎,約佔七成市場分額,並有著更豐富的款式選擇,同時所有朱古力只留櫥櫃一星期,新鮮度十足。 同樣友善可親的店員率先捧出銷量冠軍的Manon cafe (milk),並講及其受歡迎原因是口感軟滑有如雪糕!!一眾朱迷拍照後,我馬上不捧起一粒巨型朱古力,一咬:新鮮朱古力的口感果真寧舍不同,鮮香軟滑兼有之,配搭細滑不膩的榛子蓉後,口味柔和確頗有雪糕質感,再加一粒香口榛子粒,感覺十分美滿。雖然牛奶成分較高的結果也是甜,但在鮮滑感影響下,又覺得可以接受沒問題,就如剛出燼的無名麵包,也比名店的隔夜包好吃,原理都是一樣的。 店員又拿出一碟熱情果朱古力供大家品嚐,據講朱古力小杯的坑紋全由人手製成,心思可嘉,而熱情果糖粒帶脆而且口味清新,也是個人幾喜歡的口味,其實之前也曾幫襯過幾次。不過也有對熱情果味抗拒的食友,認為朱古力帶藥水味,可見吃朱古力有如品酒,真是人人口味各有不同呢! 而兩款試食後,是眾人大樂的自由試食時間,大家可以隨個人喜好試

親切的主理人出來介紹,同時都是主打比時利朱古力,原來LeonidasGODIVA在歐洲更受歡迎,約佔七成市場分額,並有著更豐富的款式選擇,同時所有朱古力只留櫥櫃一星期,新鮮度十足。

同樣友善可親的店員率先捧出銷量冠軍的

店員又拿出一碟

而兩款試食後,是眾人大樂的自由試食時間,大家可以隨個人喜好試食各款心儀朱古力,我非常不客氣連試了很多款式:

Manon cafe (dark)-試了招牌的milk好食,也想試試黑朱古力的配搭又如何;不錯黑朱古力的口味較醇厚馥郁,但其濃重口味亦破壞了與榛子蓉的柔和平衡感,比milk的版本要失色,可見朱古力不一定是越濃越黑越好。

朱古力橙條-與店員妹妹聊了很多,也追問到她的最愛口味,由於朱古力橙條也是榜上有名,又要了一條與甜食友分享。濃黑朱古力配以加糖製的橙條,既酸又甜且帶甘,口味富對比感,不過不是很打動祟尚天然鮮橙味的我。

咖啡榛子軟心truffle-見很多食友試完都大讚,我也厚起臉皮要了一點,外層佈滿精細朱古力層的脆米粒,中間則是細滑甜美的柔軟夾心,一脆一滑口感很妙,加上口味微帶咖啡甘苦,果然是很美味的一款,推介!

72% dark-聽店員介紹,由可可油提煉出來的朱古力,原來最高濃度只是72%,這也是感受純可可油的極致,更高度數的朱古力其實已添加其他成分,反而不純。聽畢要了一片極致朱古力一試,可可味果然濃郁不散,然而口感潤澤不會苦澀,是個新奇的經歷。

就是如此,一眾朱迷在此渡過了十分盡興的半小時,並且又得到美味復活蛋朱古力包,真高興!

而今次試食,除了留下的除了新鮮朱古力的美味印象,還有店主的善心---相信很多人都知道,但也不嫌煩講多次:Leonidas所有的營運利益,均會搬捐慈善組織,連擺放超過七天的朱古力,也會送去慈善機構。在品嚐美味同時,又可以做善事,絕對是口腹與心靈上的雙重滿足,甜魔也決定以後要來多多幫襯,特別會拭目以待新推出的凍朱古力飲品!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=16441
熱情果朱古力
Manon cafe (dark)
朱古力橙條
咖啡榛子軟心truffle
72% dark
復活節紀念品
2010-03-25 292 瀏覽
未到站已經見到公關 迎接我們了第一粒熱賣的Manon cafe (milk)~自言不好牛奶朱古力的我, 覺得好甜同好漏, 係今日裹面唯一麻麻的感覺 熱情果朱古力 : 以朱古力杯仔形狀載著加上熱情果味的朱古力, 但味道有點像提子的熱情果, 內裹佈滿脆米, 口感十足味道清新 接著是任點全食時間, 開心到…… 榛子蓉朱古力: 比Godiva的榛子更香滑,更香濃, 而感覺係慢慢溶於舌頭, 好正哦 Truffle 朱古力 , 脆米 , 橙味條….. 各款也很滿意, 很滿足也十分感謝店員對這個問題小女子的努力講解, 讓我認識到新鮮朱古力和一般係超市買到的分別, 還有每粒朱古力的特性呢 據了解店子扣除開支後會將善款作慈善用途, 所以感覺也頗有意義,有美食同時也可做善事, 希望多點朋友認識此店的背後意義, 對社會的責任 又食又拎再轉下一站
未到站已經見到公關 迎接我們了
第一粒
熱賣的Manon cafe (milk)~

接著是任點全食時間, 開心到……

又食又拎再轉下一站
唔欣賞的一粒