2014-01-16 5582 瀏覽
由於細佬生日, 所以媽咪就係咁多既自助餐中揀選左依一間LUNCH BUFFET, 因為聽聞都唔錯, 幾多野食同幾好食~~ LUNCH 要預先訂位~(佢話過左15 分鐘就唔會留位架啦) 我地食11點45分至1點45 分個一輪, 應該係首輪黎既~~ 我地剛剛好11點45分去到, 由於已經訂位所以就唔洗等啦~~懷住興奮既心情去拎頭盤,真係帶點失望, 最鍾意就係食蟹, 點知.... 又唔新鮮, 蟹肉冇味得黎仲好"孩", 乜汁都冇晒, 好失望~ 鵝肝多士, 真係食左一半都要吐返出黎, 煙三文魚批還可但有點咸, 最好既都係個個粉絲, 酸酸地, 有泰國既風味~ 三文魚都好新鮮, 仲好大塊, 而且份量都唔錯, 由於只係要左三文魚,所以佢一次過俾左差不多6塊我, 但由於每一塊都厚都大, 所以都食唔晒~分左幾塊俾屋企人~~自助餐必有食物燒牛肉, 燒得太老了, 有晒肉汁~由於真係冇特別吸引熱食,好快就去左食甜品, 不過, 又係得個賣相,紅莓花生TART~~ 同食緊一啖啖既花生醬冇分別~ 另外既啫喱, 太多CREAM, 有苦味~ 最值得推介既係依個熱情果味MACAROON, 唔太甜,不過佢有D 散, 一吉落去
由於細佬生日,
因為聽聞都唔錯, 幾多野食同幾好食~~
我地剛剛好11點45分去到,
由於已經訂位所以就唔洗等啦~~
頭盤
懷住興奮既心情去拎頭盤,真係帶點失望,
最鍾意就係食蟹, 點知....
鵝肝多士, 真係食左一半都要吐返出黎,
分左幾塊俾屋企人~~
自助餐必有食物燒牛肉, 燒得太老了, 有晒肉汁~
由於真係冇特別吸引熱食,好快就去左食甜品,
不過, 又係得個賣相,
紅莓花生TART~~ 同食緊一啖啖既花生醬冇分別~
另外既啫喱, 太多CREAM, 有苦味~
最值得推介既係依個熱情果味MACAROON, 唔太甜,不過佢有D 散, 一吉落去, 就分開左兩邊了~
好似不太合乎MACAROON 既標準~~
但最好食都算係佢啦~~
最離譜都係依幾件蛋糕~
開心果朱古力蛋糕, 但一點開心果味都冇, 完全被朱古力未覆蓋, 我唔講,屋企人都唔知佢係開心果蛋糕

奶茶咖啡慕士蛋糕, 味道其實唔差, 但如果話佢係有奶茶咖啡味既就一定唔合格!! 因為一D 味都冇!!!
至於朱古力蛋糕, 口感都仲可以, 蛋糕夠鬆軟, 但朱古力唔夠濃, 建議可以加重朱古力味~
最後, 雪糕真係有驚喜~
因為有MOVEN PACK 既TIRAMISU 雪糕同HAAGEN DAZ 既COOKIES AND CREAM ~

總結黎講
本身因為我都唔係食到好多野, 所以好少食自助餐,
可能生日過時過節先會食一餐,
而依餐LUNCH BUFFET 真係好失望~
先唔好講熱食甜品, 連頭盤, 凍蟹都唔新鮮!! 咁都做唔到的話~~
真係需要改善!!
食物選擇少, 食物唔夠新鮮, 選擇唔夠多!
$308 一位 黎講, 係算係貴!!
題外話/補充資料: 本身話食兩個鐘~ 我地都明白, 但明明未夠鐘, 有個STAFF 黎催叫我地走, 仲叫我地拎野食去出面第二張枱食, 明明我地都已經差唔多食完, 只係差一爸爸食杯最後既雪糕!! 依個服務態度太差了!!
2014-01-12
生日
海鮮    生蠔細,味道一般。  凍蟹及蝦不錯,特別蝦很爽口。  青口不太新鮮。刺身  三文魚是新鮮,但不夠肥美。  吞拿魚,味道一般,但勝在沒有根。即制熟食  白汁及肉醬意粉有蝦、魚、等配料,味道真不錯。  蒸魚有二種,黃鮋等,有鮮魚味道。甜品  有開心果及紅蘿蔔,二種蛋糕不常見,但味道超好,蛋糕入面有果肉,少了忌廉反令正甜品更清爽。  其他不同口味的甜品,同樣出色。  雪糕的口味,有四款包括曲奇、杏仁、朱古力碎等,是大牌子的。其他  燒鴨有二位食客爭肶位,但味道像隔了很久。  咖哩很特別,但不合本人口味,特別飯很硬。
海鮮

生蠔細,味道一般。
  凍蟹及蝦不錯,特別蝦很爽口。
  青口不太新鮮。

刺身

三文魚是新鮮,但不夠肥美。
  吞拿魚,味道一般,但勝在沒有根。

即制熟食

白汁及肉醬意粉有蝦、魚、等配料,味道真不錯。
  蒸魚有二種,黃鮋等,有鮮魚味道。

甜品

其他不同口味的甜品,同樣出色。
  雪糕的口味,有四款包括曲奇、杏仁、朱古力碎等,是大牌子的。

其他

燒鴨有二位食客爭肶位,但味道像隔了很久。
  咖哩很特別,但不合本人口味,特別飯很硬。

題外話/補充資料: 位離食物枱有梯級,不太合行動有問題或不小心的人!
2014-01-08
  • 甜品
  • 蛋糕
2014-01-12 3290 瀏覽
肥妹仔既我最最愛食buffet ,西餐同甜品。首先作為一個入門食家,最多野寫當然係自己最愛既buffet!!朗庭酒店系我幾喜歡的酒店,因為環境好而且服務又好。👇👇五個人可以坐左張圓枱仲幾靚,位置舒服滿意指數:❤️❤️❤️❤️💔👇👇有熟有生蠔,生蠔比較咸,熟有兩種味都吾錯。滿足指數:❤️❤️❤️💔💔👇👇海鮮冷盤幾好味,選擇雖不多,但都新鮮滿足指數:❤️❤️❤️💔💔👇👇龍蝦算是搶手貨,肉質都幾好,係新鮮既海鮮。滿足指數:❤️❤️❤️❤️💔👇👇每人一份既牛排,好難食呀,這個真是一個失敗之作。滿足指數:❤️💔💔💔💔👇👇👇甜品篇,選擇不多,但味道也OK滿足指數:❤️❤️❤️💔💔
👇👇五個人可以坐左張圓枱仲幾靚,位置舒服
滿意指數:❤️❤️❤️❤️💔
👇👇有熟有生蠔,生蠔比較咸,熟有兩種味都吾錯。
滿足指數:❤️❤️❤️💔💔
👇👇海鮮冷盤幾好味,選擇雖不多,但都新鮮
滿足指數:❤️❤️❤️💔💔
👇👇龍蝦算是搶手貨,肉質都幾好,係新鮮既海鮮。
滿足指數:❤️❤️❤️❤️💔
👇👇每人一份既牛排,好難食呀,這個真是一個失敗之作。
滿足指數:❤️💔💔💔💔
👇👇👇甜品篇,選擇不多,但味道也OK
2013-12-13 2687 瀏覽
上年聖誕節去過L'Eclipse後,一直對L'Eclipse的海鮮念念念不忘。今年媽媽大人生日,妹妹要我BOOK BUFFET慶祝,二話不說,決定再戰L'Eclipse。 打去L'Eclipse順利訂枱,正價每位HK$538-,上OPEN RICE PRINT 了張 25%COUPON,折實連加一每位HK$457.3-。其實,L'Eclipse最吸引我的不是價錢,而是用餐時間比其他地方長,6:30PM-10:30,放工由新界趕去7:30PM到達,依然可以有3小時慢慢享受,多好啊!到達時,先巡視一下食物區,我和男朋都覺得食物和上年聖誕自助餐的差不多,只是少了即煎鵝肝多士及隨BUFFET送客人自選2款主菜。雖然失色了點,但平日價錢比聖誕平300元,少了點款式都合理。先進攻沙拉區,有5款羅馬菜及幾款配料,可自由配搭,蔬菜很新鮮脆口,大家可以先清清胃口向主菜進發。 然後到海鮮區,一如以往,L'Eclipse最吸引人的地方就是海鮮枱,蝦類有琵琶蝦、波士頓龍蝦和小龍蝦,兩款蟹有蟹和肉蟹,還有翡翠螺和藍青口。我最愛波士頓龍蝦,啖啖肉又有少少蝦糕,好味!!!任取任吃,我一吃便三隻了,回本。生蠔有2款(

波士頓龍蝦

然後到海鮮區,一如以往,L'Eclipse最吸引人的地方就是海鮮枱,蝦類有琵琶蝦、波士頓龍蝦和小龍蝦,兩款蟹有蟹和肉蟹,還有翡翠螺和藍青口。我最愛波士頓龍蝦,啖啖肉又有少少蝦糕,好味!!!任取任吃,我一吃便三隻了,回本。生蠔有2款(美國及澳洲產地),2款都很新鮮,我比較喜歡澳洲 生蠔,無苦澀味,只有柔和的海水味,很鮮甜,又一吃便三隻了,肚子都開始脹大了。當然,翡翠螺也是不能錯過的,無沙粒,有咬口,讓人停不了口,完全滿足了對海鮮的慾望。
熱食區,有燒味、蒸魚、印度咖哩薄餅、羊膝、牛扒和幾款中菜,加上蠔油伊面及即煮意大利粉。 我試了印度咖哩薄餅,薄餅太硬了。羊膝和牛扒太過火,肉太老了,浪費浪費。淺嘗了幾款熱食,味道只是一般。熱食區款式不多,而菜式味道亦一般,所以現場反應都很冷清,所以我覺得此區仍是L'Eclipse的弱區,必須改善。
壽司方面,有大約7-8款選擇,刺身有4款,哈哈!厨師哥哥都好慷慨,一碟便切了半條三文魚刺身給我,厚度適中,油脂豐富,正!!!

甜品

最後,吃得九分飽後,當然是甜品壓軸,甜品款式琳瑯滿目,蛋糕有七、八款,有綠茶慕士、朱古力慕士、 紐約芝士餅、藍苺芝士餅、意大利芝士餅、芒果/檸檬梳乎厘、椰子蛋糕……其他甜品還有紅棗元肉糖水、 鮮果鐽、朱古力噴泉、兩款曲奇餅和兩款鮮果,另有"M"字雪糕及"D"字雪糕各兩款,餐廳配置了甜筒及一些軟糖配料供客人DIY自己心愛的雪糕口味。 就這樣BUFFET接近尾聲,服務員自動送上了一個小小的朱古力生日蛋糕給媽媽,我們一家歎着附送的香醇咖啡,愉快的吃過了一頓豐富的晚餐。我認為以buffet來說
L'Eclipse真是個不錯的選擇。
2013-12-02
2013-12-13 2037 瀏覽
打算吃個午飯後去shopping, 老爸突然想吃自助餐,便walk in試試,好彩有位,滿足了老爸的要求。先來生蠔,凍蝦;生蠔細細隻夠鮮味;蝦也夠大夠甜。魚生只有四種,三文魚、tuna, 鯛、忘了一種。再來個自製五式cheese platter!不錯。沙律吧豐富又新鮮。熟食又是咖哩、即做意粉,湯麵,只淺嘗,留肚吃甜品。老爸說西冷好吃,肥瘦剛好。甜品值得一讚,Macaroon, cheesecake, mousse,ice cream 應有盡有。其實這裡自助餐款式不多,也只有大路菜式,但如此價錢在尖咀舒舒服服吃一餐,算ok 啦!

先來生蠔,凍蝦;生蠔細細隻夠鮮味;蝦也夠大夠甜。

魚生只有四種,三文魚、tuna, 鯛、忘了一種。

再來個自製五式cheese platter!不錯。

沙律吧豐富又新鮮。

熟食又是咖哩、即做意粉,湯麵,只淺嘗,留肚吃甜品

老爸說西冷好吃,肥瘦剛好。

• 生蠔
2013-12-04 1430 瀏覽
由於10:30 先開始...9點鐘已好肚餓...全程好似食得好急好趕...好飽又好似冇咩食過野咁...琵琶蝦, 蟹完全冇味....焗蠔好新鮮...每人有半邊芝士焗龍蝦味道ok..Salad & 甜品味道ok...有Juice bar新鮮果汁開開胃...

琵琶蝦, 蟹完全冇味....
焗蠔好新鮮...
每人有半邊芝士焗龍蝦味道ok..
Salad & 甜品味道ok...
有Juice bar新鮮果汁開開胃...
2013-09-28
$240 (宵夜)
2013-12-02 1280 瀏覽
又一團購產品, $2xx的lunch buffet, 看看團購會否影響四五星級酒店buffet的水準先, 去到有水準的酒店,見他們用電腦book枱, 醒目又省時, 有九成日坐, 不過未滿座先嚟生蠔, 老公為這些蠔而嚟, 唔算好肥美, 但咁嘅價錢, 食到新鮮的生蠔, 超抵, 如果可以早兩日嚟仲布燒蠔食添,最值的讚嘅係, 生蠔不定refill, 絕冇戲場架壽司同刺身, 主要試吓個好唔好食, 飯一般啦, 過得去,刺身有三文魚同吞拿魚, 係您要時才即必比您, 份量係standard的, 唔夠要行多轉啦, 不過必法恰到好處, 令刺身放入口的感覺好細膩 潮式河粉;墨魚丸好好味, 爽口弹牙, 魚片新鮮有魚, 放在旁的配料, 冬菜, 炸蒜粒, 辣油同蔥花灑滿反, 香味四溢, 好多食客都望住的碗河飄過, 或者大家獅諗食這些來當粿肚吧!眼寬肚皮窄, 食甜品了, 甜唔四小點, 朱古力特別出色, especially有金箔嗰款前後食了三件, 生果, 見蜜瓜好靚又fresh, 但原來太生了, 好硬亦唔甜, 哈蜜瓜都好味, 清甜....勁like movenpick 雪糕, 有四款口味, 仲要食完其中一款會轉味添
生蠔
壽司,刺身
牛柳
潮式河粉
movenpick 雪糕
cheese cake, black forest,stawberry
甜品四小碟
生果

壽司刺身, 主要試吓個

....勁like movenpick 雪糕, 有四款口味, 仲要食完其中一款會轉味添, 老公臨走用cone要多一球食住走添!

題外話/補充資料: 整體感覺良好, 侍應收嘢速度快, 不過餐茶就漏了, 催了幾次, 因為已包加一, 同佢哋講聲就走得架啦!
2013-11-14
movenpick 雪糕
甜品四小碟
  • 壽司刺身
2013-11-23 1041 瀏覽
我用酒店會員的生日優惠book自助餐,點知原來打錯左電話去旺角果間,到左先發覺擺烏龍,慶幸時間尚早,立即安排了一張枱(雖然響路口,但鬼叫自己論盡咩,有枱已經好好彩!)老公食得好開心,因為有佢最鐘意既甲殼類同埋 wet market 新鮮蒸出黎既魚,有幾款魚揀。D波士頓龍蝦充滿左蝦子,好正!仲有兩款生蠔、長腳蟹、翡翠螺、琵琶蝦、龍蝦仔......老公讚不絕口!對我黎講,日式魚生同壽司就失色好多,魚生款式少而飯硬,不過D雪糕就好正!movenpick同haggen dazs共四款!其他甜品就無乜驚喜。D熱盤不過不失,但經過既時候,就有waiter問我想要乜(唔係入面廚房既人,係出面D waiter),D招呼唔錯!最後黎杯超香㗎啡,完成!論環境,樓底較矮同較嘈雜。呢度最正其實係D招呼,一起身就有人收碟摺餐巾,水杯半滿就有人斟,我老公左右兩邊望左一次,就有waiter走埋黎問「有乜嘢幫到你?」(佢想要牙簽)
題外話/補充資料: 整體:三星級環境,四星級食品,五星級服務。但如果唔係有優惠,正價價錢有其他更理想既選擇!
2013-11-23
其他
  • 波士頓龍蝦,即場蒸魚
2013-10-28 848 瀏覽
之前已經食過個 Dinner buffet 覺得都唔錯,今次竟然係團購見到有,2伯幾蚊 就有個 Lunch buffet ,所以買了幾張同屋企人去食。 由於可以訂位時,已經即刻打去,所以訂位都算順利,好快大家就可以排隊入場,準備食大餐。 首先,凍食有“ 生蠔,小龍蝦,青口,翡翠螺,凍蝦” 當然最好食梗係回本的 生蠔,夠鮮甜,雖然係細隻左D ,但佢 keep 住refills ,抵讚。 刺身:三文魚,吞拿魚,魷魚,八爪魚全部都好新鮮,三文魚好肥美,滑啫啫。 Parma ham 雖然唔係話好好食,但都唔差,都好香 咸香味,最好加 哈密瓜 一齊食。 熱食都有好多,即製 “ 迷你漢堡飽” 好味,熱辣辣 飽又脆脆地,自製的漢堡 夠juicy 而且都有濃濃的牛味。白汁龍利柳 個汁好creamy ,魚都ok。 沙律方面, 羅馬生菜, 火箭菜,車厘茄,青瓜, 紅腰豆,等也很齊全,仲有很多醬汁可以選擇,更有即捞的 凱撒沙律 味道清新開胃。甜品選擇琳瑯滿目, 賣相精緻,有朱古力噴泉 , 朱古力蛋糕, 栗子蛋糕 ( 好味), 芝士蛋糕,Häagen-Dazs雪糕 等等等等。但以 二佰零蚊嚟講,有咁多選擇,環

首先,凍食有“ 生蠔

更有即捞的 凱撒沙律 味道清新開胃。

但以 二佰零蚊嚟講,有咁多選擇,環境又乾淨,服務有好,其實都叫好優惠,下次可以再食。
2013-09-30
2013-10-16 2395 瀏覽
10:00p.m.看完一齣電影之後, 老公提議食宵夜自助餐, 在綱上搜尋資料比較過評語之後, 選擇了這一間現在用mastercard 會有八折優惠的, 很抵啊! 海鮮bar有琵琶蝦, 青口, 白灼蝦及小龍蝦, 但一一試過之後, 全都不是好吃的東西, 可能因為宵夜時段, 海鮮放在室溫太久, 以致很乾和淡而無味, 特別係琵琶蝦壽司吧選擇不多, 只有三文魚, 玻璃蝦及蟹柳卷, 味道不過不失, 可以入口, 刺身劍魚和吞拿魚, 都是可以接受, 很新鮮就談不上點心有兩樣, 韮菜餃及珍珠雞, 平凡的不多談; 熱盤宵夜來說選擇不少, 最好味不要錯過係泰式豬頸肉, 跟一般泰國餐廳吃的差不多水準, 算得上驚喜了餐湯是餐廳的最強項, 霸王花煲瘦肉, 前後我畢了三碗飲, 另外法式磨菇茸湯都好味除了自助之外, 每位有半隻芝士龍蝦, 味道真不錯的, 以後宵夜又多了一個選擇
10:00p.m.

現在用mastercard 會有八折優惠的, 很抵啊

2013-10-04
2013-07-27 92 瀏覽
七月二十日 (星期六)每逢假期前外,大家也總不愛早睡,要好好享受假期的每分每秒即使是晚上十一,二點,尖沙咀街頭上,仍是人頭湧湧的除了吃甜品,這裡就提供了另一個選擇鄰近海港城的朗廷酒店,最近増設宵夜自助餐時段,暫時由晚上十時半開始至十二點踏正十時半,不少客人也陸續入座想不到,原來宵夜時段也是如此熱鬧,侍者先上前告訴各客人約在十一點左右會大家送上磨菇芝士焗龍蝦(半隻)一客先到Juice bar拿點果汁開開胃,特別在宵夜時段有助消化四款新鮮果汁,包括西柚,橙,菠蘿和蕃茄汁西柚汁最愛歡迎,酸度中等又沒苦澀鮮榨橙汁來得清怡,感覺健康清新最讚的,是果汁純天然,喝得健康 先來冷盤,以宵夜自助餐來說,這裡的海鮮冷盤款式可真不少青口,加拿大石蟹,龍蝦仔,海螺和太平洋虎蝦等樣樣齊,最觸目的,要算是在自助餐少見的澳洲琵琶蝦各款海鮮味道新鮮,琵琶蝦更是肉質爽口,甜美鮮香心想,只要吃多一點海鮮冷盤,離回本已不遠矣因衞生問題,現在大部分酒店也沒有提供生蠔這裡...也不例外,不過補數的,是三款焗蠔每款配上不同的配料來燒,一點不馬虎最喜愛的,是白汁煙肉,咸度不算濃,蠔汁豐富!沙律專區也陣容強盛,是不少女生的恩物~位於
七月二十日 (星期六)

每逢假期前外,大家也總不愛早睡,要好好享受假期的每分每秒
即使是晚上十一,二點,尖沙咀街頭上,仍是人頭湧湧的
除了吃甜品,這裡就提供了另一個選擇

踏正十時半,不少客人也陸續入座
四款新鮮果汁,包括西柚,橙,菠蘿和蕃茄汁
西柚汁最愛歡迎,酸度中等又沒苦澀
鮮榨橙汁來得清怡,感覺健康清新
最讚的,是果汁純天然,喝得健康

澳洲琵琶蝦
先來冷盤,以宵夜自助餐來說,這裡的海鮮冷盤款式可真不少
各款海鮮味道新鮮,琵琶蝦更是肉質爽口,甜美鮮香
心想,只要吃多一點海鮮冷盤,離回本已不遠矣
焗蠔
因衞生問題,現在大部分酒店也沒有提供生蠔
這裡...也不例外,不過補數的,是三款焗蠔
每款配上不同的配料來燒,一點不馬虎
最喜愛的,是白汁煙肉,咸度不算濃,蠔汁豐富!
沙律專區也陣容強盛,是不少女生的恩物~
位於海鮮冷盤後方的,則是數款麵包及其他冷盤如凍肉及煙三文魚等
單單是一向在自助餐內不起眼的麵包已有五款,如麥包,南瓜籽麵包等等
麵包焗得相當鬆軟,真的令人愛不釋手,但請不要吃多,尚要留肚吃別的
刺身壽司吧
刺身壽司吧是另一重點推介,每款也很新鮮
重點中的重點,是兩款較少在自助餐中見到的刺身 - 醋青魚和沙槌
醋青魚帶着酸香,爽口非常
沙槌雖是白肉魚,也散發着其獨有的魚香,加上嫩滑魚身,一吃便是十片!!!
吃過冷盤,走到另一邊的熱葷專區
由中西式以至其他國家菜式也有供應
中式代表有炸子雞,皮脆肉嫩,伴碟的蝦片更是架架妹至愛
兩個大大蒸籠,是蒸粉果和珍珠雞
珍珠雞的糯米軟糯又富荷葉香,內裡餡料十足,挺有驚喜
還有同樣誠意十足的士多啤梨咕嚕肉!
宵夜時段仍有燒牛肉供應
肉質煙韌富肉香,也值一試
另外,還有二款印度咖哩供應,辣度挺高的!
磨菇芝士焗龍蝦(半邊)
踏正十一時,令人期待,新鮮焗製的波士頓龍蝦送上!!!
乃今季限定,用上新鮮波士頓龍蝦來焗製
配以惹味的忌廉汁和磨菇來焗製
甫送上已聞到陣陣誘人的芝士香氣
厚厚的芝士下是豐腴彈牙的龍蝦肉,入口鮮味滿溢
加上龍蝦的蝦膏極多,是極盡享受
自家製雪糕窩夫配朱古力醬
怎說也好,宵夜自助餐,仍少不了豐富的甜品作結
款式多之餘,賣相又精緻美觀
眼看有不少食客(尤其是女生)只專注吃甜品部份
當晚四款哈根達斯雪糕,旁邊的toppings也陣容強大,我倆也吃了幾次去重拾童真哩

糕點的口味也很別緻用心,例如有奶茶咖啡蛋糕(即是鴛鴦吧
蛋糕鬆滑芳香,如正飲一杯茶餐廳內的鴛鴦似的
還有開心果欖油蛋糕和車厘子杏仁撻等等,真是不知由那裡開始入手
吃過甜品後,吃水果幫助消化相信是常識吧!
位於美食區中央擺放了四款水果,哈密瓜,西瓜,火龍果,提子!

正當等候刺身時,聽到前面的女士大讚身邊友人這裡的確是好推介,也裡也暗喜
又是的,只花二百頭就可嚐盡多款源源不絕的海鮮,更有波士頓龍蝦,性價比相當高!
宵夜自助餐在七月五日晚正式登場,只在週五六及公眾假期前夕供應,詳情還是問問酒店吧
其實,以我倆觀察,十時左右惠顧自助晚餐的食客已走了大半
只剩下一兩枱客人在閒聊,若能提早至十點開始,反應想定更加理想
題外話/補充資料: 此時段只限於星期五,六以及公衆假期前夕晚上10時30分至凌晨12時供應
2013-07-20
宵夜
試食活動
澳洲琵琶蝦
焗蠔
刺身壽司吧
磨菇芝士焗龍蝦(半邊)
自家製雪糕窩夫配朱古力醬
2013-05-31 92 瀏覽
星期一的晚上, 之前一年來這裡吃自助餐是因為自己是會員,生日來吃可以買一送一, 而今次再來是公司春茗抽獎回來的二人免費自助晚餐, 由於是星期一的關係,客人並不多, 一般的國際美食, 海鮮冷盤同上次的差不多, 半邊龍蝦, 琵琶蝦, 普通的熟蝦, 比較細隻的翡翠螺, 青口, 另一個比較有特色的是”Balik”STYLE三文魚, 看上去油脂較少且全是厚切一舊舊貌似刺身, 口感淋而爽快, 但約莫一星期後在另一自助餐再會這蘇格蘭野生三文魚塊, 感覺比這次更似吃一片肉, 因為沒什麼油脂, 可能同野生有關不過亦可能同被salt醃過有關也說不定刺身吧由一個印巴籍人仕管理, 他的刺身切得幾厚身下, 而且好闊綽地給了太座一大碟,如果真的喜歡大件夾底食的三文魚,吞拿魚,立魚, 沙錐等刺身的, 這裡是不二之選了,凍肉冷盤, 小食品種也算多的了, 有鴨肝多士但忘記試, 反而試了一個類似蒸蛋的小食上面放了些三文魚碎之類的, 個蒸蛋味道調味太淡, 芝士也有四款,試咗羊奶同金文達芝士味道很一般, 配西梅吃都幾match湯我選了周打魚湯, 魚湯味道剛好沒有過頭, 落忌廉也只是點到即止, 沒有只是在飲奶的感覺, 只是湯內
不過亦可能同被salt醃過有關也說不定

湯我選了周打魚湯, 魚湯味道剛好沒有過頭, 落忌廉也只是點到即止, 沒有只是在飲奶的感覺, 只是湯內碼仔有點不足, 一番打撈之後只有 一兩 粒菜同一粒蜆肉, 而太座飲的中湯則說過咸!

這晚見的這件燒牛肉屬於小碼那種, 所以中心見得到是”熟”了, 太座出巡時,廚師熱情地推介那燒牛肉, 就拿了一件中間的回來, 果然係熟牛肉一件, 即使食中心的也是好難嚼,重有少少筋添, 另外,這裡還有每位客人可以有兩個主菜可選擇, 主菜有四個, 我們選了迷你T骨, 芝士烤虎蝦, 慢煮半邊鴿, T骨是即煎的, 肉夠厚身, 一定程度上是可以的, 半邊鴿,都OK啦, 脾位肉夠彈性但不是未熟的, 胸肉就全熟透了但未致鞋口, 至於餐牌上寫住的八角汁其實感覺是甜鼓油囉,

今次又試了燒味的义燒, 雖然是”唐閣”出品但未算係好好食嗰種, 只是合乎標準,

茄汁煮盲曹, 一種西式煮魚塊, 盲曹這樣煮通常魚肉有點鬆散, 個茄汁做到酸中帶甜,

另一款龍利魚柳則唔知點解魚肉質地有點化學氣味,

其中個人覺得好食的反而是麵包, 但這似乎不是一個賣點, 攞的客人也不多,

蛋糕甜品部門的出品試了朱古力慕思, 芒果慕思 兩個都做到慕思那種柔滑帶絲口感, 朱古力慕思除了底層那朱古力慕思還有面一層白色的慕思,搞唔清楚是什麼慕思, 但都配合得唔錯, 雪糕柜內總共四款雪糕, 兩款是美國的H.D. 另外兩款則是瑞士的Movenpick 而甜品只試了雪糕; 兩種都是瑞士雪糕movenpick 的提拉米芝/ 焦糖Walnut兩種味道都做得很貼切就是比較甜了些, 吃一球剛剛好, 咖啡同茶都好普通, 太座則認為茶溫度不夠熱, 一放檸檬片茶就涼了,
題外話/補充資料: P.S.: 如果要俾錢, 真的不會來, 因為食物質素不值
2013-05-20
2013-05-27 92 瀏覽
即慶同妹妹一共4人到場享受美食,知道有4送1優惠,加上食評不錯,於是試下,點知。。。。到場時,得知每人都可免費獲得2款小菜,很開心。於是我地就響侍應落單,熱情等左25分鐘,同一名侍應走過黎,問我地落左單未,佢想收返過主菜牌。當時,我已經呆滯,同一女侍應幫我落單,轉頭又問我地,好明顯白白等左25分鐘。佢知自己錯,即時補單。過程中,隔離檯遲過我地落單,仲快過我地有得食,唉咁之後,我地點的主菜到了,點知四個之中,有一個黎錯左。同返個侍應講,佢話幫我地跟返,都算,個陣都食左一半時間,我自己都準備食甜品。講真,野食算唔錯,仲留意到身邊有一位女士自己黎食,職員怕佢悶,提供左雜誌俾佢睇,起初都覺得服務好好,點知原來唔係。上左主菜,我地揀甜品,見到出面有梳乎厘,知道要order先有,於是經男侍應落單,仲同我地講15分鐘,其實要我等15分鐘食到好野,我絕對樂意,但過左15分鐘,侍應上梳乎厘上左6,7轉都未到我地已經火火地,追侍應未睇就話好快到,連隔離檯遲過我地叫都到左,主菜係咁,甜品都一樣。我地最終等左40分鐘,向職員投訴先送到黎,但梳乎厘已經漏左氣,同職員講希望佢地改善,點知個職員話:咁我同經理傾下,

上左主菜,我地揀甜品,見到出面有梳乎厘,知道要order先有,於是經男侍應落單,仲同我地講15分鐘,其實要我等15分鐘食到好野,我絕對樂意,但過左15分鐘,侍應上梳乎厘上左6,7轉都未到我地已經火火地,追侍應未睇就話好快到,連隔離檯遲過我地叫都到左,主菜係咁,甜品都一樣。我地最終等左40分鐘,向職員投訴先送到黎,但梳乎厘已經漏左氣,同職員講希望佢地改善,點知個職員話:咁我同經理傾下,睇下點。。。
(咁即係唔洗理D客投訴咩啦,真係搞笑到爆)

到個經理埋黎,仲好笑:梳乎厘即時出爐既,只不過係同事行多左轉先漏氣
真係吹到啤一聲,呢段時間不段聽到d客追單,唉,咁大間酒店,竟然出單亂曬龍,遲入單就有野食,野飲先,咁不如叫客自助啦,下次都唔去勒,食到一肚氣
妹妹仲話杯檸檬茶苦架。。。
2013-05-26
2013-02-22 95 瀏覽
直至二月二十八日前, 至少與三位成人一起前往 L'Eclipse享用自助午餐, 就可以免費得到一份海鮮拼盤;那天, 應邀到姑仔設的四人自助餐局, L'Eclipse最令人期待的地方就是出色的甜品及有較多歐陸式食物。進餐中途, 外籍女經理為我們送上海鮮拼盤, 有即開澳洲及美國生蠔、冰島翡翠螺以及澳洲琵琶蝦(半邊為一件) 不過細心地看看, 每款只有三件 三隻??? 又話四位起才送海鮮拼盤, 咁剩下那一位便什麼也沒有得吃 再向那女經理查明, 她的答覆均令我們哭笑不得:「可能你地會有人唔食某種海鮮, 咁就可以分俾另外一個人食。」 我們聽罷均異口同聲地回應她:「但係我地全部都喜歡食喎」 之後女經理說會俾多一份給我們。 海鮮又鮮又甜, 肉質軟嫩~經過一段時間, 那一盤一人拼盤送上來...今次是兩隻蠔、半邊琵琶蝦、一隻翡翠螺 及 半邊龍蝦 嘩~ 竟然有多半邊龍蝦 食食下, 那女經理又出現在我們眼前... 她說:「龍蝦要俾多$20!」 下! 這龍蝦並非是我們要求的, 為何要加我們費用??? 她聽到我們的反應後才說:「下次先收!」 既然午市送生蠔、翡翠螺、琵琶蝦、龍蝦, 即是說凍海鮮

不過細心地看看, 每款只有三件
我們聽罷均異口同聲地回應她:「但係我地全部都喜歡食喎
經過一段時間, 那一盤一人拼盤送上來...
今次是兩隻蠔、半邊琵琶蝦、一隻翡翠螺 及 半邊龍蝦
嘩~ 竟然有多半邊龍蝦

既然午市送生蠔、翡翠螺、琵琶蝦、龍蝦, 即是說凍海鮮部上是不會有上述海鮮供應:
有加拿大石蟹(肉少但勁甜)、太平洋凍蝦(爽ロ彈牙)、紐西蘭青口(肉質肥美鮮甜)、瑞典小龍蝦(濃郁膏香亦帶鹹鮮)、八爪魚(有被蛋黃醬撈過)
冷盤多為歐陸式食品, 鴨肝醬、冷切肉等等;沙律菜款種類亦多, 深綠色、淺綠色、紫色、白色...盡是繽紛, 沙律醬也有多款味道, 連藍芝士醬、果仁醬、果味醬都有提供。
西冷牛肉約有五成熟, 個人而言欠缺血汁;薯仔拌菜倒也甜美。
熱盤的肉類都可接受, 尤其是魚柳肉質甚幼滑, 配合忌廉香草汁就更加美味。
中式熱盤位可以眼見及耳聞到廚師爆炒的神態, 親身把「鑊氣」演繹得淋漓盡致。
即炒意粉及即煎魚柳都是排滿客人的地方;魚柳煎到皮香脆但肉仍然是嫩, 有鯖魚及比目魚柳可選擇。
咖喱款式有印亦有泰, 只可講句印度人不一定會煮到好味咖喱......
終於等到甜品期, 裝飾高貴的甜品, 味道特別吸引
吃一啖花生榛子蛋糕的味道就有如吃了一啖花生醬, 鹹中帶果仁的甜
其他的骰甜品味道也不遑多讓, 要香蕉有香蕉、要焦糖有焦糖;Pop cake 機要不停運作, 機頂有多支 L'Eclipse出名的甜醬汁;幸好那天只得一兩名小孩子, 若然不是那個朱古力噴泉會成為最污穢的地方。
每人都會包一杯飲品, 這兒有cappuccino及檸蜜供應;檸蜜是會供應一小樽蜜糖+滾水+檸檬片

不知道當天是否侍應生的人手比率失衡, 收碟及倒水都比較慢
2013-01-18
  • 甜品
2013-01-14 313 瀏覽
因為不太喜歡甜品,所以一向都不會留意下午茶自助餐。但得知此店的下午茶自助餐附設雪糕火鍋, 心癢癢想一試其滋味,今天終於有機會喇! 有多款新鮮即搾果汁,友人評雪梨汁淡如白開水;橙汁、西柚汁味道屬於正常,但都有一個共通點:沒有添加糖精。迷你漢堡飽:免治牛肉是厚厚的,雖然肉香不算濃,但彈牙有咬口。 三文魚蛋撻:保持溫熱,雖然熟三文魚帶有少許魚腥味,但味覺尚好。 义燒酥:酥皮鬆化,肉餡調味適中。食在西餐廳中,已算不俗。素粉粿:個人不喜歡芫茜同麻油味,不宜致評。但粿皮真是非常厚身呀! 豬扒飽: 豬扒沒有被過份醃製,肉質嫩腍不失嚼勁。只是法飽飽底頗為硬實,要費點牙力喇!新鮮炸起熱騰騰的春卷,雖然香脆可口;但相對微溫嘅白蓮蓉煎堆仔,甜味適中,煎堆就稍勝一籌。墨魚仔: 因有碎香芹末,所以沒有試。但嘴饞的友人評好好味。魚生有兩款,但沒有試!壽司都是一般貨色。如胃納有限,可以不試。三餸麵: 蘿蔔雖欠清甜味,但都不過不失;牛丸彈牙,有驚喜;水餃同湯就非常鹹!雪糕火鍋: 雪糕有四款味道。朱古力味雪糕配朱古力火鍋味道上較為匹配。緊記要即食呀! 尚有多款冷盤熱葷、蛋糕, 因胃納有限, 沒有試。但想食嘅芝麻糊,因店

有多款新鮮即搾果汁,友人評雪梨汁淡如白開水;橙汁西柚汁味道屬於正常,但都有一個共通點:沒有添加糖精。

义燒酥:酥皮鬆化,肉餡調味適中。食在西餐廳中,已算不俗。

墨魚仔: 因有碎香芹末,所以沒有試。但嘴饞的友人評好好味。
尚有多款冷盤熱葷、蛋糕, 因胃納有限, 沒有試。
但想食嘅芝麻糊,因店方無添加,所以就無得食!

餐飲:咖啡味道淡而無味,但已經較奶茶易入口了!

2013-01-13