2020-01-27 119 瀏覽
同朋友嚟食lunch,Lunch set幾抵食,+$8可以轉做特飲,兩個都嗌左椰汁紅豆冰,紅豆冰都可以揀少甜,椰汁味濃幾好飲!! 海鮮炒檬粉,炒得幾乾身,平時通常食湯檬或者撈檬,估唔到炒檬粉都幾好食,而且海鮮配料都幾多!!大蝦菠蘿飯,炒飯粒粒分明,如果加埋提子乾炒就更加好,炒飯份量好多幾抵食!! 另外仲order左炸蝦餅同串燒兩個小食,炸蝦餅雖然得四件但每件都好大塊夠晒真材實料,串燒分別有雞牛豬各兩串,點沙嗲醬食好食,但一定要趁熱食,有兩串我哋食完炒飯先再食就已經冇咁好食了!!

2020-01-19 132 瀏覽
沙爹串燒 ($56)$56有三串 雞豬牛各一串 呢個串燒好有驚喜!燒得好好食 d肉都好嫩 -滿載椰青海鮮飯 ($103)一見到真係嚇親😂真係好大個飯 有好多椰汁淋上面 個飯入面有raisin 估唔到又幾夾😳 仲有蝦同墨魚!好好味 仲可以打包做多一餐😂-火車頭 ($78)以為平平地 個麵會好細 點估都咁大碗! 一開始係生牛肉 再浸一浸就變熟 咁就唔會太老喇!仲有好入味既羅白丫🤤🤤-越式拼盆 ($98)有豬頸肉 蝦餅 春卷 仲有舊唔知叫咩但有d似腸粉皮包肉既野😂 豬頸肉都有大約10塊 好抵?而蝦餅都炸得好香 又好厚 好正丫😚
沙爹串燒 ($56)
滿載椰青海鮮飯 ($103)
火車頭 ($78)
越式拼盆 ($98)
2020-01-08 221 瀏覽
帶位迅速,職員有禮貌,又沒急追落單。佢哋亦好細心,不時加水後。上菜速度都夠快,只係等咗十分鐘到就有得食。食物都大大碟,兩個人叫三個餸就好夠食。越式拼盆: 蝦餅一上好夠熱 絕對唔係事先炸口感好脆加彈牙 但炸粉適中 唔太油春卷 夠曬脆 同樣唔太油豬頸肉 煎得夠香 加上甜酸醬一流扎肉蒸粉包 好大個 食完已經飽飽地串燒沙爹: 肥瘦啱啱好 不油膩 啖啖肉 配上沙爹醬更野味 超好食海鮮炒檬粉:炒得夠乾身 但海鮮又唔會太乾 海鮮夠多 有好多蝦 魷魚 蜆肉香芒糯米飯:芒果夠甜 白糯米比較軟身 紫糯米 比較硬身 加埋一齊食又得 好味

越式拼盆:
春卷 夠曬脆 同樣唔太油
豬頸肉 煎得夠香 加上甜酸醬一流
扎肉蒸粉包 好大個 食完已經飽飽地

香芒糯米飯
香芒糯米飯
2020-01-08 174 瀏覽
之前嚟過幾次食飯,覺得幾抵食而質素亦唔錯,所以再約朋友嚟呢度食。午市套餐由$62元起包咖啡或茶,係高級商場入邊環境都唔錯,坐得舒服。咖喱牛腩撈檬牛腩份量多,亦有牛筋等,整體算好淋,咖喱唔會太辣一隻辣椒🌶️辣度左右。香茅燒豬頸肉撈檬亦有水準,撈檬酸甜汁用樽仔上幾得意,如果個樽大啲份量多啲會更加好。生牛肉湯河都唔錯。反而小食蔗蝦水準高,炸得香脆,蝦肉結實彈牙,甘蔗鮮甜多汁,水準之作。香芒糯米飯亦有泰式風格。最難得係升級特飲只要加$8就得,所以帶咗一杯越南滴漏咖啡,慢慢享受一下。

生牛肉湯河都唔錯。

香芒糯米飯亦有泰式風格。

2020-01-06
  • 生牛肉湯粉
  • 香芒糯米飯
2020-01-06 175 瀏覽
原本打算食拉麵🍜,但要人齊才能入坐,門口又非常曬🌞,所以立即改為去The one ,因為接近lunch hr,我行快兩步去4/F,見到有位就坐低!Lunch set 有九款選擇,➕ $8可以選擇特飲!海洋炒檬粉:賣相不太好😅,宣傳單張靚啲!但味道OK!大蝦波蘿飯:好👍而且有湯送!
大蝦波蘿飯
2020-01-02 200 瀏覽
每次行the one,,上電梯一定經過le viet,佢既招牌咁鮮明,咁出眾。今日終於試左佢。環境: 坐得絕對舒服,唔迫,佢既枱十分清潔,場內裝修亦好高格調。服務: 侍應好好笑容,有禮貌,到時到候會自動幫我地補滿水杯既水。食物: 酸辣海鮮湯,有大蝦,墨魚仔,大蜆,再加上番茄同大量菠蘿仲有南薑褒成,湯底絕對一鮮味,同埋會酸酸甜甜,辣味反而好輕微。全部海鮮都好新鮮。我係海南雞飯既忠誠fans, 呢間既海南雞飯算高質,雞好新鮮,呢間會比好多菜,好健康。酸辣醬配得好出色,酸 辣 甜match得岩岩好。串燒好好味,佢可以比你揀雞牛豬隨便配搭,我就每樣一串。3串中我最鐘意牛,其次雞,加上佢沙嗲醬同岩岩燒起既炭火燒香,好野味。最後重點推薦牛油雞翼,必點之選。雞翼十分大隻,好脆但唔會厚粉,咬落去牛油味超香,後勁會開始有少少咸咸甜甜既味攻出黎,岩哂香港人口味。
,咁出眾。今日終於試左佢

食物:

海鮮酸辣鍋

去骨海南雞飯(送湯)

雞牛豬串燒沙嗲(3串)

牛油雞翼(推薦)

海鮮酸辣鍋
去骨海南雞飯(送湯)
雞牛豬串燒沙嗲(3串)
牛油雞翼(推薦)
  • 去骨海南雞飯
  • 牛油雞翼
-#小肥尖沙咀遊遲來的2020新年快樂🍾️🎆🎉🎊😆滾動地有朋友仔趁我放假R小弟出黎吃好西🤪都幾耐無食東南亞菜既小肥🙇🏻‍♂️🐷慶幸小肥晏啲啲黎先避開排隊入位等食既Lunch Hour🙉但連閒日兩點後都幾爆場🙉記得預少少時間等位啦🙇🏻‍♂️小肥叫左至愛既香茅燒豬頸肉撈檬🐷🤤豬頸肉配以茅香醃製燒得夠香夠入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太油膩🤤🐷灑上烤蔥蒜增添增多口感之餘😋配合秘製越式醬汁拌以檬粉食落更有風味🤤另外朋友叫左牛味濃郁肉質鮮嫩既生牛肉湯河😋🐮雖然黎到牛肉已經差唔多全熟咁制分數打啲折扣🙉但味道還不錯的😆🍜而黎到必食豐富既小食拼盤同埋串燒三拼😋即叫即整夠哂熱鮮熱辣亦係吸引之處🤩👨🏻‍🍳🔥東南亞菜小肥之推薦😋🐷🙇🏻‍♂️
#小肥尖沙咀遊
即叫即整夠哂熱鮮熱辣亦係吸引之處🤩👨🏻‍🍳🔥
東南亞菜小肥之推薦😋🐷🙇🏻‍♂️
2020-01-02
2019-12-28 2220 瀏覽
剛剛出trip去完越南工幹,放工經過the one呢間越南餐廳,同事就想回味下越南美食,見walk in有位當然要滿足下吧!睇睇menu,價錢幾親民!兩個女子不是十分肚餓,簡單order 了飲品、拼盤、炒檬粉和鮮蝦卷!椰汁綠豆冰椰汁味香,綠豆份量唔算多剛剛好唔會太甜!青檸疏打是泰國既疏打水黎喎有驚喜呢,夠冰涼!坐左一陣小食拼盆就端出來了!炸蝦餅、春卷豬頸肉及紮肉蒸粉皮!個人較喜歡吃豬頸肉!豬頸肉肥瘦平均,香口帶有小小麻油味好夠香。不過另外三款小食都很美味呢!蝦餅熱騰騰食最好味,蝦餅啖啖肉,皮脆脆都幾入味。而春卷就炸得酥脆的,皮不厚面包著菇及肉碎。紮肉蒸粉皮入面有鮮味紮肉、面層有麻油、䓤及蒜香。蝦卷蝦幾新鮮大大粒,有花生、粉絲及麻油既香,幾野味,可以點埋個甜酸醬幾醒胃!海鮮炒檬粉海鮮料也廷多的,材料豐富加了蛋絲,幾香口野味!個人認為熱食較好味呢!

椰汁綠豆冰
椰汁味香,綠豆份量唔算多剛剛好唔會太甜!

青檸疏打
是泰國既疏打水黎喎有驚喜呢,夠冰涼!

紮肉蒸粉皮
入面有鮮味紮肉、面層有麻油、䓤及蒜香。

蝦卷

2019-12-16
5 分鐘 (堂食)
  • 越式拼盤
  • 海鮮炒檬粉
2019-12-27 136 瀏覽
Was having lunch with an India friend, she doesn’t eat pork and beef, so thought this Vietnam/ Thai restaurant has good options. We went for lunch and the lunch set is a good deal!.Bun Cary Bo ($65)Beef and noodles in curry soup. With 4 big pieces of beef, the portion is good. Every bit of noodle is full of curry, bravo!.Fresh Coconut ($48)Entire coconut is yours! And I think the layer of flesh inside the coconut. .Com Xao Khom Tom ($78)This is the best one in lunch menu. Fried rice with season

Bun Cary Bo ($65)

Fresh Coconut ($48)

Com Xao Khom Tom ($78)
This is the best one in lunch menu. Fried rice with season in pineapple. Sweet and spur of pineapple penetrated into the ingredients, makes it refreshing and tasty.

Iced red bean with coconut milk
Classic drinks I guess, great too.

BBQ chicken and Squid Ball
They were so freshly hot, and truly in BBQ favour.

Good price and nice food, worth to come again!
2019-12-23 1395 瀏覽
Le Viet 位於尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖 又名越南仔越南餐廳。呢個商場有個好得意嘅地方就係你要坐扶手電梯上好多層先至去到。所以大家如果約咗朋友嘅話要預鬆啲時間預多少少步行,距離嘅時間,否則就會好容易遲到失約。越南仔呢個餐廳基本上一上完扶手電梯就會即刻見到佢大大個牌,當然你會見到LE VIET而唔係越南仔呢三個字啦,因為呢三個字係佢翻譯過嚟嘅。餐廳面積中SIZE,同時佢哋嘅座位都相當之多,順帶一提佢哋嘅座椅係非常咁舒服所以係,多啲坐下都唔會覺得攰嘅。服務員非常細心,亦都好有禮笑容滿面,坐低之後畀我哋餐牌同埋俾水我哋。今次叫咗,牛油雞翼,串燒墨魚丸,香茅豬扒湯粉,香茅豬頸肉湯粉,同埋蒜蓉炒椰菜苗。牛油雞翼非常香濃,雞翼個骨架都比較大所以肉都會相對地多。串燒墨魚丸有三粒,很得意嘅感覺。豬扒湯粉同豬頸肉湯粉其實差唔多,因為純粹係個配菜問題,清湯底,好好味,豬扒蛋日,豬頸肉,有咬頭。椰菜苗,非常翠綠可口,加上蒜茸有啲香味好開胃。今次冇特別係夜飲因為想試一試佢哋做嘢食嘅手勢。整體唔錯, 行街行到累坐坐飲野傾幾句都唔差呀!其餘的精選粉麵推介有:手撕雞扎肉湯粉、特別火車頭

牛油雞翼非常香濃,雞翼個骨架都比較大所以肉都會相對地多。

串燒墨魚丸有三粒,很得意嘅感覺。

椰菜苗,非常翠綠可口,加上蒜茸有啲香味好開胃。

今次冇特別係夜飲因為想試一試佢哋做嘢食嘅手勢。

整體唔錯, 行街行到累坐坐飲野傾幾句都唔差呀!

其餘的精選粉麵推介有:手撕雞扎肉湯粉、特別火車頭、香茅豬扒湯粉、咖喱牛腩撈檬等。一次過,極速品味越式風情!
題外話/補充資料: 其餘的精選粉麵推介有:手撕雞扎肉湯粉、特別火車頭、咖喱牛腩撈檬等。 pls refer to ad
2019-12-19
  • 串燒墨魚丸
  • 香茅豬扒湯粉
  • 香茅豬頸肉湯粉
  • 蒜蓉炒椰菜苗
2019-12-15 257 瀏覽
平時喺旺角Le Viet 就食得多, 今次就一於到尖沙咀The One 4/F既Le Viet去幫襯下, 睇下大家有冇咩吾同先!望落去其實基本嘅裝修風格都係差唔多,呢度嘅座位坐得好似比較上舒服啲。好彩我哋早到左,就有位坐。因為隔咗一陣,已經見到有人要係門口等位了。嚟到梗係要叫返呢度嘅王牌:黃咖喱軟殻蟹鍋配法包!哈哈,每次嚟到任何一間Le Viet,我一定要order 呢一個,,因為實在太過好味了。上菜了!今次既黃咖喱相比有少少辣,咖喱入面都係有青椒,紅椒同洋蔥等嘅配菜,驚喜嘅係入面都有埋薯仔。軟殼蟹炸得香脆,無論食幾多次,法包同黃咖哩既配搭都係最佳組合。另外,我地仲叫左以下食物:青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律呢個超fresh!醬汁係分開上嘅,醬汁味道酸酸甜甜又有小小辣,可以根據自己口味調加,我就鍾意全部倒晒上去。上面有好多花生碎,鮮蟹肉同雞絲嘅份量都多。青瓜以及青木瓜絲味道十分突出,食完呢一個沙律,胃口大增,因為非常開胃。椒絲炒通菜平時來到食椰菜苗就食得多,今次就轉食通菜。叫得椒絲嘅話,就肯定有加辣椒落去炒,所以味道係有少少辣嘅。通菜口感唔會太老,除咗用辣椒外,都加蒜蓉來炒,鑊氣十足,不錯吃!

另外,我地仲叫左以下食物:
青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律

椒絲炒通菜

豬頸肉炒金邊粉
呢碟金邊粉份量都多,入面用左芽菜,豬頸肉同雞蛋來炒,都好香鑊氣味道。金邊粉食落有少少甜味,可以加青檸來作另外既調味。

飲品方面我哋叫咗椰青,椰青飲落去十分鮮甜,用來解渴,解辣真係一流!

每間Le Viet 分店,味道都差不多水準!下次嚟到尖沙咀如果想食泰式越式嘅話,The One 呢一間都係一個唔錯嘅選擇。

2019-12-11
  • 椒絲炒通菜
  • 椰青
  • 黃咖喱軟殻蟹配法包鍋
午市黎食有lunch set 都係$62加一起連飲品,係尖沙咀商場黎講算抵~-牛油雞翼 $68極邪惡~~~超多牛油同蒜蓉,好香脆-黃咖哩軟殻蟹鍋配法包 $138新鮮炸起既軟殻蟹另上🤩點下香濃既咖哩汁,薯仔都有炸過,同樣好香,再配法包索哂咖哩,正呀-香茅豬扒湯粉 $62豬扒都係新鮮炸起另上,唔會比湯浸到淋哂,香脆內軟,油脂香又唔乾身,好出色,配埋個清清地既湯河好夾-三色冰 set $8椰奶入面有唔同啫喱,好有越南特色!-香芒糯米飯 $52香甜多汁既芒果,同糯米飯同甜甜既椰奶好夾,係泰國既味道😍
牛油雞翼 $68
極邪惡~~~超多牛油同蒜蓉,好香脆

黃咖哩軟殻蟹鍋配法包 $138

香茅豬扒湯粉 $62

三色冰 set $8
椰奶入面有唔同啫喱,好有越南特色!

香芒糯米飯 $52
香甜多汁既芒果,同糯米飯同甜甜既椰奶好夾,係泰國既味道😍
午餐
  • 牛油雞翼
黎到越南餐廳例牌會叫「越式拼盤」,一共有四款,有豬頸肉、越式春卷、扎肉蒸粉包、炸蝦餅。全部既配料非常豐富,二人份量綽綽有餘!咖哩味濃而不辣!牛腩夠淋,牛筋又吾“un”, 加上用鍋上有好處,可以保持溫度,幾時都可以熱食。如果冇咁快食住,可以先熄火!印式薄餅好鬆化,配咖哩簡直一流!好戲在後頭,還叫了超載椰青焗飯。 上台個視覺效果超正, 海鮮堆滿椰青頂,就好似火山岩漿爆發出黎咁,白汁之中又夾雜啖啖椰香味,混入飯同海鮮配料同椰青肉,正!檸檬梳打, 又解渴,又夠fresh, 又吾甜!

檸檬梳打, 又解渴,又夠fresh, 又吾甜!

• 越式拼盤
  • 超載椰青焗飯
2019-12-09 147 瀏覽
行過尖沙咀 忽然好想食越南嘢發現選擇都唔多但居然有一間非常就腳喺the one就有半開放式非常醒目佢個lunch set好平 仲可以配越南特色嘢飲由於我哋下晝唔得閒食晚飯所以就叫盡啲😄.💟生牛肉湯檬個湯好香牛骨味 唔算鹹味道適中 牛肉唔係出面嗰啲肥牛係安格斯薄切唔會肥膩 唯一美中不足就係檬粉較少💟菠蘿炒飯呢個真心好好食 啲飯炒到粒粒分明菠蘿味十足 啲蝦都係爽口彈牙真心抵讚 配埋個肉鬆勁開胃真心抵‼💟越式拼盤蝦餅大大塊 咬落去啖啖肉春捲冇乜特別但幾好食越式豬頸肉 整得好食唔會鞋重滑捋捋扎肉粉卷 扎肉同炸蒜 味道ok可惜粉皮太厚 打咗啲折扣💟牛油雞翼呢個勁好味 唔可以錯過五隻大大隻 炸到超香撈埋牛油 超邪惡好在有落啲鹹嘅蒜選中和番推薦超好味💟我哋兩個都叫咗綠豆椰汁冰味道不過不失 唔算特別😂.🎀Le Viet🎀尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
行過尖沙咀 忽然好想食越南嘢
味道不過不失 唔算特別😂
🎀Le Viet
🎀尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
2019-12-09 110 瀏覽
今日約左舊同事食飯傾下計聚下,本來都唔知食咩好,係the one 行行下見到哩間餐廳,就被吸引左入去。一開始仲早,都未算多人,到左大概7點幾就爆滿!果然沒令我失望,菜單上好多菜式都有,越南粉,小食,咖喱,串燒...🤤🤤好多野都想試下,可惜得2個人😆😆唯有忍手。最後叫左小食拼盤,貪佢咩都有,新鮮即炸,熱辣辣,蝦餅夠曬彈牙🤩燒豬頸肉juicy🤩再黎咖喱炒🦐,配料十足,咖哩香濃👍👍👍仲有個好特別既椰青🦑🐠🐙飯 ,賣相非常吸引,配埋d咖哩汁食用,味道十分配合❤❤❤飲品就叫左椰青,鮮甜解渴,椰汁紅豆冰,椰味香濃,就係咁飲飲食食再傾下計,好快就渡過小聚時光😊
再黎咖喱炒🦐,配料十足,咖哩香濃👍👍👍