2018-01-05 1750 瀏覽
有朋自遠方來,朋友是講生活品質的人,所以中午飯聚之後,例牌要找個地方坐低飲返杯咖啡或紅酒。他出入的都是高級酒店,所以就提議去置地。原本我們屬意Cafe Landmark,三點去到只餘一張未執拾空枱,門口位負責接待的侍應生竟然告訴我們滿座,亦沒有嘗試告訴我們等多久,只說不知何時有位,朋友對這侍應生的態度非常不滿(他覺得開在置地的咖啡室,侍應生就算不知何時有位,大可說一句客人才剛入座,可能要等很久才有位,或說一句讓我看看,而非一句不負責任的不知道),而當我們抬頭一望,見Le Salon有位,就決定轉移陣地。之前已經去過La Salon位於Element的分店,置地分店才第一次到。置地分店採開放式設計,座位都在商場走廊欄杆旁邊,居高臨下,可以看到整個商場,視野都開揚,而且座位因為是前後排,中間都有牆間隔,所以私隱度其實幾高,除非有路人行過該走廊,否則沒有人會看到,而置地三樓的人流量不同,所以基本上不會有俾人望住的感覺。Chocolate($62)凍朱古力以玻璃仿竹筒形杯子盛載,簡單得黎幾特別。朱古力濃淡適中,味道不過甜,味道都不錯。Cafe MochaMocha咖啡味比朱古力味重,味道偏苦。
他出入的都是高級酒店,所以就提議去置地。

Chocolate($62)

凍朱古力以玻璃仿竹筒形杯子盛載,簡單得黎幾特別。

朱古力濃淡適中,味道不過甜,味道都不錯。
Chocolate

Cafe Mocha

Mocha咖啡味比朱古力味重,味道偏苦。
Cafe Mocha

朋友見這裡的朱古力幾精緻,又買了數塊一齊食,順便帶一點回酒店請同行朋友食。

朱古力上面有多款不同果仁,用來餸咖啡其實不錯。

總結,La Salon的食物和飲料只屬普通,但侍應生態度親切有禮,座位私密度亦高,如果想跟朋友靜靜地high tea都是一個不錯的選擇。
Chocolate
2017-12-21 1299 瀏覽
上星期六到了中環置地廣場過了一個豐富又愜意的週末,今天跟大家來回味一番吧!須然Cup Cake很美好但也阻不了大家到訪Le Salon De Thé de Joël Robuchon的堅定意向。 來是為了吃應節的聖誕節限定蛋糕好期待啊! 先嘆杯精緻飲品Sunrise$98,用鮮榨橙汁、加自家士多啤梨雪葩和雜莓而成,味道酸香醒神而且色澤嬌豔好令人神往! 重頭戲終於到來先有Le Gâteau aux Fraises Available$438,香甜日本士多啤梨配輕柔忌廉已夠吸引,連海綿蛋糕亦鬆軟可口真的超讚! 接下來是樹頭蛋糕系列"JR~10~HK" Chocolate Caramel & Calamansi Log Cake$328海鹽焦糖脆皮包裹朱古力慕絲和法式焦糖燉蛋內餡,香甜細膩誘人萬分! 再來是酸酸的Mixed Berry & White Chocolate Log Cake$308,這個是用我喜歡的白朱古力來炮製,加入雜莓及浸泡過櫻桃白蘭地的lady finger好醉人喔! 最後Chestnut & Cassis Log cake$308,幼滑的栗子忌廉下有索盡Rum酒的

來是為了吃應節的聖誕節限定蛋糕好期待啊!

最後Chestnut & Cassis Log cake$308,幼滑的栗子忌廉下有索盡Rum酒的Chocolate Biscuits,集香、滑、於一身美味度超高以上也足聖誕節期間限定蛋糕所以只供應至26/12想試要快喇!

Christmas Edition L’Arbre de Noël Macaron gift box,聖誕樹的造型內有Blood Orange、 Rose、Ginger、Cherry、Peanut及Mint Chocolate共六款口味!

Macaron在港鮮製吃下口感更為鬆脆,味道更是很有驚喜,我個人喜歡血橙及花生醬味實在太讚了!
2017-12-16
2017-12-21 792 瀏覽
一如標題,本年度最甜蜜的一份厚禮,就是 Le Salon / Le Cafe de Thé de Joël Robuchon 送來的 Christmas Edition L’Arbre de Noël Macaron gift box、Le Gâteau aux Fraises。其實還有 The Grand Buffet 送來的 Chocolate Caramel & Calamansi Log Cake,承蒙錯愛,萬分感謝!超漂亮的聖誕樹形六色馬卡龍,以及非常聖誕的 Log Cake,後來帶了到囝囝小學的聯歡派對與其他家長分享,大家讚不絕口,但其實我滿有私心的留下最美味的 Le Gâteau aux Fraises 日本士多啤梨蛋糕,打算一家人分享~怎知士多啤梨太甜美,蛋糕又鬆軟潤澤超好吃,拍照後讓兩兄妹先棒出去,我收拾好相機遲三分鐘出來,發覺他們已經幾乎消滅了整個蛋糕!士多啤梨只剩半粒,蛋糕我也只爭到幾口;老公更慘,完全一口都沒吃到,真可憐的... 明天就是冬至了,聖誕也很快來到,祝大家都有個甜蜜蜜的佳節!

明天就是冬至了,聖誕也很快來到,祝大家都有個甜蜜蜜的佳節!
2017-12-14
外賣自取
Joël Robuchon的大名, 相信不少朋友也認識. 除了星級餐廳之外, 也有Le Salon De Thé de Joël Robuchon, 甜魔們就最愛, 來這裡, 單單吃甜, 已經足夠. 置地廣場吃甜的地方不少, 而這裡就是其中一個最有名氣的選擇. 這天, 一班朋友一同吃甜, 說真的, 很有那些年的感覺呢.JING Earl Grey $62 要吃甜, 先要喝茶作預備. 選來JING的伯爵茶, 很滿意.Iced Peach & Passion Fruit Tea $86 CEO竟然繼續喝甜, 選上Iced Peach & Passion Fruit Tea, 似乎他是為了中間的士多啤梨雪芭吧, 這個雪糕怪.La Bûche au Chocolat "JR~10~HK" et Calamansi $328 丈著人多, 一口氣分吃了三款log cake, 再加一客蛋糕. 由"JR~10~HK"朱古力焦糖金桔樹頭蛋糕, JR~10~HK的絲絨朱古力慕絲, 是店子的名物, 朱古力濃度很強, 配上焦糖醬, 已經接近大佬的級數, 但那金桔燉蛋就起了中和的作用, 不過目測不少朋友也受不了
JING Earl Grey $62
丈著人多, 一口氣分吃了三款log cake, 再加一客蛋糕. 由"JR~10~HK"朱古力焦糖金桔樹頭蛋糕, JR~10~HK的絲絨朱古力慕絲, 是店子的名物, 朱古力濃度很強, 配上焦糖醬, 已經接近大佬的級數, 但那金桔燉蛋就起了中和的作用, 不過目測不少朋友也受不了這個強度. 當然, 我們這些真心愛甜的, 一定會吃光, 哈哈.
繼續是樹頭蛋糕, 說的是栗子黑加侖子樹頭蛋糕. 不時不食, 冬天自然是吃栗子蛋糕, 難道要吃西瓜蛋糕嗎? 栗子忌廉挺香濃, 雲尼拿慕絲也夠甜美, 加上黑加侖子忌廉, 及冧酒朱古力脆餅, 很特別的組合. 小時候不太愛黑加侖子, 但這客栗子黑加侖子樹頭蛋糕, 又令我愛上了.
朋友們不停拍照的, 是雜莓白朱古力樹頭蛋糕. 這個log cake, 是比較平易近人的, 或許是因為雜莓忌廉減輕了甜膩度吧. 另外, 櫻桃白蘭地手指餅亦令人印象難忘, 而白朱古力慕絲亦有濃烈的朱古力味, 以這個價位, 這個品牌來說, 是很值得推介的.
Le Gâteau aux Fraises $438
如果大家預算較大的話, 就要一嚐這客日本士多啤梨海綿蛋糕. 鮮甜的日本士多啤梨, 美味到無朋友. 海綿蛋糕層次分明, 中間的夾心, 是忌廉跟士多啤梨, 很甜蜜. 不過加入了不少君度酒, 小晴晴就不能吃了.
也要介紹一下Robuchon的聖誕限量版的馬卡龍禮盒, 十八件馬卡龍, 以聖誕樹形式排列出來, 單單以美這個字已經不足夠去解構. 亮點是六款新口味, 玫瑰, 生薑, 血橙, 花生, 櫻桃, 跟薄荷朱古力, 馬卡龍外脆之餘, 內餡不會太濕潤, 這個天氣吃, 其實剛剛好, 因為更像歐洲的天氣嘛. 特別留意花生味, 平日很少有機會吃到, 這次大家要搶吃呢.
無論是聖誕樹頭蛋糕, 或者聖誕限量版的馬卡龍禮盒皆是精緻而美味, Le Salon De Thé de Joël Robuchon的出品, 當然甜美.
一直以來, 也很喜愛Joël Robuchon這個品牌, 而Le Salon De Thé de Joël Robuchon, 應該是門檻最低, 最親民的系列. 來簡單的吃件蛋糕, 甜點, 也可以是個精彩的下午.是日來到置地廣場分店, 這裡的環境有格調而舒適. 我們一口氣吃了數款精彩的聖誕蛋糕, 大家不妨參考一下, 看看是否您心水的款式.Le Gâteau aux Fraises $438: 9分, 愛吃士多啤梨的朋友, 準會愛上日本士多啤梨海綿蛋糕, 單是面層的日本士多啤梨, 已經教人著迷, 大大粒, 味道鮮甜. 底下的海綿蛋糕質感很鬆軟, 配上香滑的忌廉, 層次感不俗, 浸滿君度酒之後, 更添酒香.La Bûche au Chocolat "JR~10~HK" et Calamansi $328: 9分, 至於這客"JR~10~HK"朱古力焦糖金桔樹頭蛋糕, 亮點當然是那JR~10~HK絲絨朱古力慕絲, 質感細滑, 朱古力味道濃烈, 加上焦糖醬, 自是更加甜美. 而金桔燉蛋香滑之餘, 味道酸酸甜甜的, 正好平衡了朱古力及焦糖的味道, 再加上朱古力餅底, 整個樹頭蛋糕來得更加豐富.L
La Bûche aux Châtaignes et Cassis $308: 9分, 另外一個樹頭蛋糕就是栗子黑加侖子樹頭蛋糕, 冬天吃栗子蛋糕, 正是時候. 面層的是栗子忌廉, 味道香甜, 配上雲尼拿慕絲, 黑加侖子忌廉, 以及帶冧酒香的朱古力脆餅, 層次分明, 栗子的香, 跟黑加侖子的酸甜味, 化學作用不錯.
La Bûche aux Fruits Rouges et Chocolat Blanc $308: 8.5分, 賣相滿分的還有雜莓白朱古力樹頭蛋糕, 用上香濃的白朱古力慕絲, 配上雜莓忌廉, 以及浸滿櫻桃白蘭地的手指餅, 微微的酒香, 更顯個性.
Iced Peach & Passion Fruit Tea $86: 9分, 吃甜點之餘, 也來杯Iced Peach & Passion Fruit Tea, 週末甜一點, 沒有問題吧. 桃加上熱情果的冰茶, 微甜, 加上士多啤梨雪芭, 以及芒果粒, 甜中帶酸, 很醒胃.
JING Earl Grey $62: 文迪要解滯, 就來杯伯爵茶.
Christmas Edition L’Arbre de Noël Macaron gift box: 9分, 最後還有聖誕限量版的馬卡龍禮盒, 一客有十八件馬卡龍, 排成聖誕樹一般, 實在太美了. 當中包括玫瑰, 生薑, 血橙, 花生, 櫻桃, 以及薄荷朱古力等六款新口味. 馬卡龍外層質感夠脆身, 餡料濕潤度適中, 而幾款新口味更是相當有特色, 如花生及血橙就是我的心頭好.
聖誕節當然要吃log cake, Le Salon De Thé de Joël Robuchon的幾款聖誕蛋糕皆是相當精緻, 而Christmas Edition L’Arbre de Noël Macaron gift box更是賣相跟美味度也爆燈, 很適合聖誕送禮之用.
2017-12-03 726 瀏覽
每年聖誕季都必到Landmark打卡。近距離欣賞完啲聖誕裝置,抬頭見到三樓玻璃窗口位嘅招牌同枱椅,一時心痕想食Tea。好老實,啲景靚過啲食物。$500+嘅雙人Tea Set,城中絕對不乏更好選擇。我個人最欣賞Scone,趁熱搽上cream同士多啤梨果醬,入口松化,滿口奶香、果香同牛油香味,非常滿足。但雙人Tea set比四個scone加兩個mini 牛角包未免太多,且其他靓質素嘅甜點非常有限。咸點中,較為出色嘅係魚子醬cracker。D魚子醬份量都足,唔似某D商舖假魚子醬之名,點綴兩三粒便敷衍了事。細杯裝嘅係粟米撈something,味偏鹹,可能我口拙,食唔出咩特別之處。甜點中較為特別嘅係cranberry個款同最右嘅紅酒慕斯。慕斯下層嘅朱古力脆脆確實增添些許風味同口感。其他幾樣不外乎抹茶cake 朱古力泡芙,好難失手,中規中矩。總體食物品類同質素都跟唔上個價錢。好彩食左一陣,中庭聖誕裝置亮燈表演,為整個體驗大大加分,聖誕季,點都係開心啦!

講左N年又約左N年⋯與最愛好閨蜜👭嘆貴婦下午茶🍰☕️上幾個星期日終於食到啦~好好彩唔使排隊✌🏻😆最點係好好食😋首先,值得一讚嘅係個落單waitress服務態度好好👍🏻叫我地落左單先,飲品可以轉頭坐低係位叫佢同事過嚟幫我地叫😊然後,佢又叫另一個waiter帶位~說時遲,那時快,期待已久的貴婦下午茶🍰到了😍嘩⋯嘩⋯嘩⋯個scones 仲熱辣辣嫁🤤好鬆軟好正好香,再加埋個strawberry 醬,簡直不得之了😋最出色嘅係牛油果蘆筍果凍,好好食好清新😋😋樣樣甜品都好好食😋😋😋嘆完一個好味又豐富嘅貴婦下午茶,心情即刻靚晒😆
講左N年又約左N年⋯與最愛好閨蜜👭嘆貴婦下午茶🍰☕️
上幾個星期日終於食到啦~好好彩唔使排隊✌🏻😆最點係好好食😋
嘆完一個好味又豐富嘅貴婦下午茶,心情即刻靚晒😆

2017-10-29
2017-10-25 844 瀏覽
叫咗個chocolate banana croissant.開頭諗住佢只係會落咗香蕉油增加D香味,點知一咬落真係有一片片香蕉加埋少少custard 同朱古力醬!面頭重有朱古力粉同almond,口感超級豐富!絕對係有誠意之作,並唔係一般麪包店D pastry咁hea!!

2017-09-03 1099 瀏覽
Delicious menu selection, mouthwatering mash potatoes, friendly staff, easy going vibe. There are so many favourites from the menu I simply can't choose, from the roasted chicken, the pastas, the escargot, crispy salads, crepes, burgers. Robuchon only uses fresh ingredients cooked to perfection. Food quality at this branch has always been well maintained, as it's right below the main kitchen of L'Atelier. Waiters and all staffs are polite, friendly & efficient. On weekdays, lunch orders are serv

Waiters and all staffs are polite, friendly & efficient. On weekdays, lunch orders are served in a heartbeat. On weekends, kitchen can be quite slow with lunch orders as they cater towards tea, however the waiters would kindly follow up with the kitchen and keep us posted.

Definitely our go-to place for comfort food. Great value for money!
  • Roasted  Chicken
  • Crepes
  • Escargot
  • Burgers
  • Pasta
2017-08-27 8190 瀏覽
一向都對這兒的Afternoon Tea Set有不錯的感覺,價錢雖不便宜,但整體來說合理。無論食物的質素及用料都有著不錯的評價,特別是賣相,小巧精緻。雖說是下午茶,但份量一點也不少,咸點有6款,甜點則有7款,再加上鬆餅,以此來合併為一餐也可以。 咸點中要以吞拿魚包最為精緻,全部蔬菜都切成幼條放入手指般大的牛油軟包內,很可愛的;而最為美味的是三文魚他他多士,以咸鮮的魚子醬來襯上三文魚他他,咸香有致,最特別的是用上紫蘇多士,辟去了三文魚的腥味。其餘的露筍鵝肝慕絲、蟹肉牛油果沙律三文治及小漢堡的質素也不俗。 甜點方面,小狗做型的朱古力窩夫最可愛,雖然不太像,但驟眼看是有點相似的。番石榴慕絲白朱古力蛋糕的味道清新,一點也不膩;說到喜歡的必然是朱古力慕絲配脆皮雪糕球,冰凍美味,整體來說水準一向也有保證,值得的。 當然下午茶的靈魂在於鬆餅上,塗點士多啤梨果醬及clotted cream,趁熱食的話,是相當不錯的。 每次都覺得嘆下午茶是非常美好,能與一眾友好一起聊天,更是難能可貴的事情。
2017-07-25 1852 瀏覽
很久沒有hightea一直都想試下曾獲米芝蓮嘅Le Salon De The de Joel RobuchonAfternoon tea set供應時間為2-6pm由於不設訂座只能walk in驚會好多人所以下午一點十左右便已經到達竟然原來冇人排隊餐廳侍應見我早到左而又有位所以都俾我先入座坐住先到兩點先點餐我坐嘅位置係商場走廊位置屬於餐廳外賣部所以免收加一咁抵D喎因為其實都照樣有餐廳侍應serve只係點餐同俾錢要自己出去櫃枱Afternoon Tea set兩個人承惠$558整體afternoon tea set味道唔錯有三層 份量件數都唔算少飽肚架D鬆餅好香 仲有原味同提子兩款飲品除左一般茶同咖啡仲可以唔洗加錢叫Matcha Latte㖭環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★★★☆
很久沒有hightea

食物質素: ★★★★☆
服務態度: ★★★★☆
2017-06-25
2017-07-01 1516 瀏覽
本人本身都幾愛吃西餐(因為鍾意吃麵包),又有朋友愛fine dinning ,今日就去左呢間餐廳啦。去過朋友都會知道robuchon 係用bar 檯形式去吃飯,就好似日本omakase 咁,如果鍾意一大班人坐係到吃飯就未必適合啦。我同友人就無所謂,因為得2個女仔。我地就點左個tasting menu (適合選擇困難症人士) 咁食物當然係無失所望啦。佢地個starting 到dessert 都非常好味。而我最鍾意係佢麵包籃。我呢個麵包怪如果多少少時間真係可以吃曬!
2017-06-16 1024 瀏覽
foodpigss🐷🐷今次轉轉口味食下法國菜😄---👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻首先🐷🐷係試左呢碟roasted fillet of beef with black pepper sauce and mashed potato($280)😀肉質算嫩滑😉 配埋個黑椒汁都幾惹味😇 但order左嘅medium well就變左well done🙈 後悔冇叫到medium😢 不得不提個薯蓉好滑好正👍 整體算唔錯☺ 但就略貴👉👈 事關佢份量唔多😗---另外仲有呢碟<saumon crepe>$168Crepe包住煙三文魚、薯仔、spinach salad同埋一隻流心蛋😍 本身食落唔錯 但就愈食愈咸🙈 咸到已經冇曬其他感覺😧 真係可一不可再😣 整體而言性價比唔高~
foodpigss🐷🐷今次轉轉口味食下法國菜😄
---
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

---
另外仲有呢碟<saumon crepe>$168
2017-03-28 6050 瀏覽
一直想食呢間的Afternoon tea好耐,今日咁啱去PMQ睇展前有D時間,就可以一賞心願。店舖分兩邊,一邊係室內的,美輪美換的裝修,interior design以紅黑的配搭為主,感覺都可以好奢華。好大粒車厘子係門口好eye catching。另一邊廂就較casual,可dine in 或take away。星期日3點黎都冇full house,坐走廊位比較full者,都有位,即入座!每枱都有自己的section,open得黎都幾有privacy。仲可以飽覽商場景色,見到lobby的artwork,感覺開揚又充實。Menu都係主打Afternoon tea set,$528兩位包飲料和加一。其實食咁full的afternoon tea set,之前都試過要coffee,但係都係幾腻嘅,所以tea會比較好。自選lemongrass & ginger tea,附上3mins計時器,俾個茶包焗下先出茶味,好清香的茶味。之後可以再refill熱水又飲過。友人就要iced caramel coffee,bamboo型的高身杯頗有特色,咖啡味濃厚又帶點焦糖味,不太甜或苦。三層架終於上場,視覺已
三層架終於上場,視覺已經好吸引,每件食物都好精緻,正常都係又上而下食,但係以免下面的甜點層全部一次過食,都係blend開先食到真味。
從homemade scones食起,配 Devonshire clotted cream和 homemade strawberry jam,scone好鬆化配fresh jam和cream食,十分rich的美味。
Savories 方面用上好多矜貴食材,有fois gras、caviar和金萡,眾多mini bites入面比較喜歡tomato burger with chorizo & mozzarella,帶有咸香的chorizo和芝士,好惹味。另一avocado +蟹肉little glass都好推介。
Pastries方面都蠻有特色,當中的Raseberry macaron & Rose cream係代表作,個cream好重花香味,macaron亦不太甜,整個花味和果味組合好夾,口感好豐富。另chocolate financier pistachio cream也不俗。
雖然都好enjoy今次的experience,但係都有drawback,如果有店舖專用toilet就加晒分,因為要去toilet,仲要落一層,加上星期日要大排長龍,一個廁所的時間,花了我20mins。
  • Afternoonteasetfortwo
2017-02-16 2613 瀏覽
今天下午突然有同事請食蛋糕,造型很美麗,內裏蛋糕細滑,mousse也很細緻及滑,酸酸甜甜,很美味。同事説這件是有玫瑰花的,但就吃不到玫瑰的花味。蛋糕不太甜,層次配合得好好。
2017-02-15