餐廳: Le Paradis Cafe & Restaurant
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-10-28 1146 瀏覽
疫情原因,冇見我呢位老朋友兩年,係時候又要date下。 食咩?緊係要上嚟開飯搵下,碌下碌下搵到呢間餐廳食法國菜。原來前幾日,餐廳已經wts我想食咩,但係我已經完美miss左,咁厨師幫我set左個今晚menu.前菜有風乾火腿沙律, 蟹肉牛油果他他,磯煮鮑魚,煎鵝肝。 湯就有黑松露蘑菇湯同龍蝦湯選擇。之後有水果雪芭俾你清清味蕾,就到主菜,有和牛,黑毛豬同鯛魚俾你選,我地就選左牛同魚。 最後我地加錢要左個心太軟,補祝返我地兩個既生日。4前菜,1湯,1主菜加1份甜點。$1088 for 2 ppl. 呢個價錢食到咁優質既法國菜其實好抵. 份量咁係太多,我地兩個女人仔剛好,超滿足。雖然餐廳外表唔算吸引,但通常呢d都係禾稈冚珍珠😁朋友好滿意我既介紹,仲話要同老公再嚟😁

2023-10-27
生日
2023-09-20 865 瀏覽
開頭搭lift時對大廈門面無咩好感,食物質素好高令我覺得好正完全忘記咗個環境,材料新鮮又高質,睇得出廚師好有心去做每一道菜,每道菜都好有驚喜,無諗過味道會出乎我意料之外,連餐前麵包都係廚師校準預定到店時間新鮮做, 好正宗的法國菜而且價錢非常合理,呢間餐廳我諗我之後會繼續無限repeat, 今日係我生日我未食完都忍唔住寫好評,平時嘅我從來都唔會浪費時間去做呢啲嘢,今次真係真心極力推介,希望之後有更多人都可以試到呢啲好嘢。
  • 磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬
  • 法式龍蝦湯
  • 餐包
  • 朱古力心太軟伴雪糕
最近想搵間有少少儀式感嘅西餐廳,發現原來有間法式西餐廳係尖沙咀, 望望價錢都覺得幾合理, 於是就試試佢當日叫左個$1288 set, Set total有前菜x5、湯x2、雪葩x2、主菜x2、甜品x2前菜都係2人分享,前菜有冷盤有熱盤,每道菜都有驚喜,同埋份量都唔少,我最欣賞就係佢隻南非鮑魚,幾入味同埋口感好好,再加埋魚子醬一齊食,諗番起個鮑魚,宜家打緊食評呢刻都流緊口水。湯方面,我同朋友試晒2個湯野菌忌廉湯有好多細細嘅菌粒,口感好好,而且好creamy龍蝦湯味道好濃郁,仲有2粒龍蝦仔添水果味雪葩係用黎清口腔,正正常常,無咩好評價主菜方面,試左魚同埋牛柳配鵝肝(需加+98蚊)魚鱗好脆口,而且魚係岩岩好熟,所以魚質好滑,配埋菠菜同埋番茄醬,平時西餐都係食開比目魚、鱈魚,所以今次食到甘鯛松笠燒,我覺得都幾值得一試我自己本身都幾鍾意牛柳,因為肉質比較淋,今次order左要5成熟,有時出街食好怕overcooked,不過當我切開牛柳個陣入面仲要粉嫩粉嫩,真係忍唔住要講真煎得好好! 牛柳本身無咩脂肪,配埋鵝肝食,牛柳係質感配上鵝肝嘅油香,一個字,正! 食牛本身都唔平, 呢度仲要 $+98蚊就有牛

湯方面,我同朋友試晒2個湯

野菌忌廉湯有好多細細嘅菌粒,口感好好,而且好creamy

龍蝦湯味道好濃郁,仲有2粒龍蝦仔添

水果味雪葩係用黎清口腔,正正常常,無咩好評價

主菜方面,試左魚同埋牛柳配鵝肝(需加+98蚊)

甘鯛松笠燒

我自己本身都幾鍾意牛柳,因為肉質比較淋,今次order左要5成熟,有時出街食好怕overcooked,不過當我切開牛柳個陣入面仲要粉嫩粉嫩,真係忍唔住要講真煎得好好! 牛柳本身無咩脂肪,配埋鵝肝食,牛柳係質感配上鵝肝嘅油香,一個字,正! 食牛本身都唔平, 呢度仲要 $+98蚊就有牛同鵝肝,我個人都5粒星推介!十分值!

跟餐甜品係奶凍,我地另外加左+48蚊轉一個心太軟
奶凍口感好滑,食到奶香味

心太軟好流心,配埋雲尼拿雪糕中和番心太軟嘅味道,口感凍凍熱熱,我個人幾鍾意

餐廳係續碟續碟上,進餐節奏都幾好,可以慢慢同朋友食野同傾計。進食時間大概2個鐘鬆啲。
2023-09-09
甘鯛松笠燒
2023-09-07 682 瀏覽
見OpenRice 咁多,安排左慶祝生日。上到去,侍應態度良好。一早安排左$1088個set , 但係上菜極慢,頭盤有鮑魚 鵝肝 沙律哈密瓜,味道正常 無咩特別,想叫杯咖啡,話咖啡機壞左🤨🤨聲稱高級餐廳,連咖啡都冇一杯。食完頭盤 等左半個鐘好耐先上 餐湯,擇左蘑菇湯,正常味道,望下成個場 原來得一個待應serve 成個場(前前後後應該都有8張桌),待應勁忙,想叫佢過黎都難😵‍💫之後吹左好耐先上main course, 我地叫左豬扒同牛扒🥩(要另加錢)。牛扒本身要叫$1088 個course先有,仲要再另加錢$88😵‍💫😵‍💫,味道都係正常,似普通西餐廳。前前後後攪左二小時先上到甜品 等到眼瞓💤又加左錢$38先有朱古力心太軟😅味道都係正常 似叮出黎個d …總括而言,呢一間餐廳絕對冇法國嘅味道,食物正常,不過不失,侍應係熱情有禮,但係可惜成個場10圍枱得一個侍應,廚房懷疑都係得一個廚師😅似一間好普通嘅西餐廳。埋單都唔平 成$1400 呢個價錢,有更多更好既選擇!
見OpenRice 咁多
2023-09-06
2023-07-21 614 瀏覽
💝一年365天,男人可能唔似女人咁成日搵機會嚟慶祝,但係偶爾為對方製造驚喜,例如去一間情調餐廳,已經足夠令女人終身難忘啦!🕯️✨呢間法式私房菜真係好唔錯,份量夠足,味道好出色!上次我哋坐係室內,今次就揀咗戶外位置,燈光柔和昏暗,氣氛好Chill啊!🦐先嚟咗前菜,有西班牙辣肉腸沙律同蒜片燴蝦,都好好味。特別係蒜片繪蝦,蒜片炸到好香口,夾住大蝦食,好彈牙好惹味!😍另外一定要試,香草焗法國田螺同法式鵝肝多士,田螺好鮮嫩,香草味勁濃郁;鵝肝好大件肥美,口感絲滑甘香,超級好食呀!🫕餐湯有黑松露蘑菇湯同法式龍蝦湯。兩款湯都好濃郁順滑,黑松露啖啖都食到粒粒菇菌,口感一流;龍蝦湯比較幼滑,鮮味十足!👍🏻主菜揀咗西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁,同法國油封鴨髀配雜莓紅酒汁,各有千秋。黑毛豬肉質鮮甜,蜜糖芥末汁香甜微辣;油封鴨髀香脆外皮,肉質咸香嫩滑,加埋雜莓紅酒汁,酸甜開胃!🤭最後食埋甜品,心太軟配雪糕同奶凍。成餐飯真係勁滿足呀!記住收藏同轉發比你另一半呀!
💝

🕯️✨

🦐

😍

🫕

👍🏻

🤭

餐廳:Le Paradis Cafe & Restaurant地點:尖沙咀加連威老道樓上餐廳菜式:法國私房菜餐牌:晚市有二人餐,現在有特價,$888另加一兩人份量,包前菜4款,湯兩碗,雪葩兩杯,主菜兩道,和兩份甜品。入到去感覺別有洞天,原來這裡有室內座位,都有半露天座位,播放著浪漫音樂,適合fine dining慶祝紀念日。由於疫情關係,這裡供應支裝水,是礦泉水,味道清甜,$38一支。36個月伊比利亞火腿,蜜瓜,溫室沙律第一道前菜很大碟,澳洲有機沙律雜菜配有橙色和紅色車厘茄,加上洋蔥片,撈有黑醋,味道酸酸甜甜,不油膩,很開胃。沙律面鋪有三片伊比利亞火腿,味道鹹香,質感又嫩,配已起肉的蜜瓜同吃,鹹中帶甜,更好味。碟旁更有黑醋點綴,最後灑上適量芝士碎。蟹肉牛油果他他配三文魚籽,脆脆米餅第二道前菜用一隻大圓形碟上枱,賣相十分精緻。蟹肉牛油果他他用牛油果蓉墊底,上面放有豐富蟹肉,再加上三文魚籽和菜苗。他他非常滑溜,帶香濃蟹肉味。伴有三片迷你香脆米餅,我食到了蟹味,和他他同吃非常夾。廚師細心加上甜甜紅黃兩色圓點醬汁,花瓣和七味粉裝飾。磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬第三道前菜是名貴原隻南非鮑魚伴魚子醬。
地點:尖沙咀加連威老道樓上餐廳
菜式:法國私房菜
礦泉水
磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬
第三道前菜是名貴原隻南非鮑魚伴魚子醬。鮑魚是冷盤,好易切開,質感適當地彈牙,伴汁鹹香,面頭加上名貴魚子醬和一條菜苗。
香煎法國鵝肝配自家製雜莓汁燴蘋果
最後一道法國鵝肝用一隻長碟上枱。一片香脆多士上面是一片配上非常嫩滑的厚切鵝肝,面頭加上自家製雜莓汁燴蘋果蓉,再加上一片和綠色脆片。伴有洋蔥片一片,一粒藍莓一開二和自家製雜莓汁。鵝肝少少暖,入口即溶,伴香脆多士和脆片同吃真的是非常好吃,多重口感,而酸酸的燴蘋果可平衡鵝肝的油膩感。
香煎法國鵝肝配自家製雜莓汁燴蘋果
前菜是吃完一道才上下一道,質素很不錯。
法式龍蝦湯

法式龍蝦湯是用一隻金邊大碗上枱,伴有兩片烤得外脆內軟的麵包,麵包加滿青醬,好味道。
法式龍蝦湯
龍蝦湯色水呈橙色,配加上幾點白色忌廉,口味幼滑,濃濃的龍蝦味,完全不假,味道不錯,最欣賞裡面有兩件龍蝦肉,肉質非常彈牙。
法式龍蝦湯
另外可以選黑松露野菌忌廉湯。
法國水果雪葩
喝完湯,服務員就馬上送上一小球紅桑子雪葩清清味蕾。雪葩味道酸甜度適中,好清新。
法國慢烤香草油鴨髀
油鴨脾一大隻,一切落去已經聽到脆皮聲,味道鹹香,令人忍不住連肥膏一齊吃掉,鴨肉都算嫩口,味道鹹香,配有酸酸甜甜莓醬可以平衡鹹度。鴨脾下底有五條脆口法式豆角,玉米仔一條,意式黃瓜一片,和薯仔與紫薯各半件。
煙燻頂級牛柳配白露筍
服務員上枱時一拿開蓋就有煙出,然後服務員加上燒汁。
煙燻頂級牛柳配白露筍
煙燻頂級牛柳好厚身,服務員特地問我想要幾成熟,我要了三成,果然整得外熟內粉嫩,好易切開,質感非常嫩口,絕對不乾,配燒汁同吃好味道。
煙燻頂級牛柳配白露筍
伴有一條白露筍,開邊青豆半邊,紫薯和薯仔各半件,蔬菜新鮮。
廚師精選甜品
廚師精選甜品用貝殼碟上枱。是簡單朱古力布朗尼,朱古力好滑,下底墊有薄薄海綿蛋糕底,面頭灑上脆米和糖霜,還有紅莓兩粒。再加上朱古力醬。甜品份量剛好,吃完不會太飽膩。
廚師精選甜品
總括而言,食物質素高,這個價錢有四道前菜性價比真高。這餐吃了一個半小時,適合慶祝紀念日。

#法国菜 #香港法国菜 #氛围感餐厅 #适合约会的高颜值餐厅 #尖沙咀探店 #尖沙咀美食 #香港finedining #finedining #周末探店 #香港探店  #美食日记 #高级料理 #美食分享 #香港必食 #美食攻略 #香港美食攻略 #香港打卡 #香港生活 #香港旅游攻略 #约会餐厅 #宝藏餐厅 #网红打卡
2023-06-08
廚師精選甜品
有𝐝野唔係一定既,只要你識搵就得😌法國菜🇫🇷唔一定係細細碟🤏🏻私房菜㊙️唔一定貴🤑🤗抵食又夠飽既🇫🇷法國私房菜🍽️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌙 Set Dinner for 2 🌙(𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞 $888/𝟐位 • 原價$1088).▪麵包籃自家製既麵包🥯 (羅勒香草蒜蓉包 • 雜糧包).▪前菜▫️36個月伊比利亞火腿 • 蜜瓜• 溫室沙律蔬菜蔬果🥗都係澳洲有機🇦🇺火腿份量都唔少,仲加左芝士碎🧀,油醋汁酸味較出,幾開胃。.▫️蟹肉牛油果他他配三文魚籽 • 脆脆米餅牛油果粒 • 牛油果醬🥑清爽唔滯,配住米餅食,雙重口感.▫️磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬入味,唔會太鹹🤎彈牙唔韌🤓.▫️香煎法國鵝肝配自家制雜莓汁燴蘋果鵝肝面煎得好香🔥底既多士脆卜卜,加埋酸酸甜甜雜莓汁,減油解膩😌.▪餐湯𝟐款都𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,同樣飲到料(菇菇碎粒 • 龍蝦肉粒)🥄▫️黑松露野菌忌廉湯🍄▫️法式龍蝦湯🦞.▪️雪葩▫️北海道水果雪葩野莓味,清一清味蕾先上主菜🍽️.▪主菜▫️法國慢烤香草油鴨髀𝐒𝐢𝐳𝐞都幾大,外皮脆卜卜💫骨肉易分離🔪鹹香味濃,不過配埋底既蔬菜食 • 莓莓𝐉𝐚𝐦就中
有𝐝野唔係一定既,只要你識搵就得😌
法國菜🇫🇷唔一定係細細碟🤏🏻
私房菜㊙️唔一定貴🤑
🤗抵食又夠飽既🇫🇷法國私房菜🍽️
🌙 Set Dinner for 2 🌙

▪麵包籃
自家製既麵包🥯 (羅勒香草蒜蓉包 • 雜糧包)

▪前菜
▫️36個月伊比利亞火腿 • 蜜瓜• 溫室沙律

▫️蟹肉牛油果他他配三文魚籽 • 脆脆米餅
牛油果粒 • 牛油果醬🥑清爽唔滯,配住米餅食,雙重口感

▫️磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬
入味,唔會太鹹🤎彈牙唔韌🤓

▫️香煎法國鵝肝配自家制雜莓汁燴蘋果
鵝肝面煎得好香🔥底既多士脆卜卜,
加埋酸酸甜甜雜莓汁,減油解膩😌

▪餐湯
𝟐款都𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,同樣飲到料(菇菇碎粒 • 龍蝦肉粒)🥄
▫️黑松露野菌忌廉湯🍄
▫️法式龍蝦湯🦞

▪️雪葩
▫️北海道水果雪葩
野莓味,清一清味蕾先上主菜🍽️

▪主菜
▫️法國慢烤香草油鴨髀
𝐒𝐢𝐳𝐞都幾大,外皮脆卜卜💫骨肉易分離🔪
鹹香味濃,不過配埋底既蔬菜食 • 莓莓𝐉𝐚𝐦就中和番啦🤗

▫️煙燻頂級牛柳配白露筍
打卡呀📸唔係得視覺效果😶‍🌫️
食落煙燻香氣都好重,肉淋🥩

廚師精選甜品
(*每日供應既款式都唔同)
▫️法式焦糖燉蛋
▫️奶凍
𝟐款都係滑滑,一凍🥶一熱🥵
不過相比之下,我鍾意脆脆焦糖面既燉蛋🥚

🔺以上套餐💁🏻‍♀️需正價加𝟏𝟎% 服務費
🔺有室內 • 戶外座位(同樣有冷氣❄️)

2023-06-17 370 瀏覽
🍷鬧市避世之選🌹-慶祝父視節嚟到呢間法國餐廳🇫🇷 環境清靜 裝修簡單而舒服 店員都好helpful 好適合食慶祝飯🥳 今次試呢個餐好似試勻曬法國菜咁 好滿足呀😇-🔸前菜🔸🍈36個月伊比利亞火腿&蜜瓜&溫室沙律伊比利亞火腿比較少食 有少少似金華火腿 好濃鹹香味🍖 蜜瓜同沙律菜都新鮮🌱-🦀蟹肉牛油果他他配三文魚籽&脆脆米餅滿滿鮮味嘅組合😳 蟹肉有鮮味唔會太鹹 連埋三文魚籽一啖咬真係好滿足🤩 米餅都有驚喜 香脆而且有鹹香味 就咁食都好正😗-🦪磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬鮑魚煮得軟身 非常入味👍🏻 冇多餘嘅配菜 就咁已經好出色🥹-🪿香煎法國鵝肝配自家制雜莓汁燴蘋果鵝肝嘅油香味好出 配埋香脆多士同埋果味嘅醬汁🫐 冇得彈嘅經典組合✨-🔸餐湯🔸黑松露野菌忌廉湯 / 法式龍蝦湯兩款湯都好濃味 尤其鍾意龍蝦湯 🦞 另外好欣賞隨湯上菜嘅麵包 一款係南瓜籽另一款係青醬香草包 食落足料唔怯場😋-🔸雪葩🔸法國水果雪葩法國菜嘅用餐次序很講究 主菜前會上雪葩 可以清一清味蕾🤗 我哋當日食嘅係北海道椰子雪葩 濃厚嘅味道有啲似雪糕 好清爽🧊-🔸主菜🔸🦆法國慢烤香草油鴨髀油鴨脾係經典嘅法國菜 皮烤得香脆🤤 鴨肉食落唔會太乾
🍷鬧市避世之選🌹

🔸餐湯🔸黑松露野菌忌廉湯 / 法式龍蝦湯

🔸雪葩🔸法國水果雪葩

🔸主菜🔸
🦆法國慢烤香草油鴨髀
油鴨脾係經典嘅法國菜 皮烤得香脆🤤 鴨肉食落唔會太乾 點埋伴碟嘅雜莓汁果然好夾🫡

🐮煙燻頂級牛柳配白露筍
上菜時店員會打開煙燻蓋 記得準備定電話喔📸 牛柳重牛味 煙燻味好出😎 白露筍清甜 醬汁仲有少少酸味點綴💞

🔸廚師精選甜品🔸 朱古力慕絲 / 意大利奶凍
朱古力慕絲望落細細嚿但係食落有層次喎🍰 薄薄嘅蛋糕底同慕絲中間有一層甘納許 朱古力嘅苦味同甜味balance得幾好🍫 意大利奶凍係香濃嘅奶味 食到底仲見到雲尼拿籽 簡單而優雅嘅ending😌

$888/2位 另收原價加一服務費

• 磯煮原隻南非鮑魚伴魚子醬
  • 香煎法國鵝肝配自家制雜莓汁燴蘋果
  • 煙燻頂級牛柳配白露筍
2023-06-16 228 瀏覽
#fatchubelly尖沙咀📍Le Paradis Cafe & Restaurant (尖沙咀)今次去咗間隱世fine dine餐廳環境好舒服而且食物質素都好高質💯套餐包咗好多野食Cp值都幾高💸💥Special course menu ($888 for 2)💥前菜- 伊比利亞火腿,密瓜沙律-蟹肉牛油果他他-磯煮鮑魚伴魚子醬-法國鵝肝配雜莓汁四個前菜都好岀色而且份量好多💕食完已經半飽個人覺得個火腿好好食有種特別嘅甜味鮑魚好淋而且入味估唔到同魚子醬咁夾而鵝肝做到外脆內軟入口即溶加上酸甜嘅醬汁中和油膩感係唔會錯嘅組合💥湯 (2選1)-黑松露野菌忌廉湯湯唔係打到太爛所以食到野菌粒增加口感而且茹味好濃郁黑松露味道亦都恰到好處-法式龍蝦湯龍蝦湯好重鮮味真材實料仲有啲龍蝦肉個人鍾意龍蝦湯多啲💥水果雪葩食咗咁多前菜同湯中場會有個雪葩清清味蕾💥主菜-法式慢烤香草油鸭脾鴨脾外面好香脆而且鴨味好重同樣配搭酸甜醬汁完全冇油膩嘅感覺😆配菜亦到焗到微脆一啲都唔馬虎-煙燻牛柳配白露筍呢個一枱好靚有煙燻包住個牛柳而且煙燻味好岀💯味道同香味都好特別而牛柳叫咗5成熟有咬口但唔會咬唔開加埋個肉醬汁更加岀色☺️💥是日甜品
#fatchubelly尖沙咀

今次去咗間隱世fine dine餐廳
環境好舒服
而且食物質素都好高質💯
套餐包咗好多野食
Cp值都幾高💸

💥前菜
- 伊比利亞火腿,密瓜沙律
-蟹肉牛油果他他

而鵝肝做到外脆內軟
入口即溶
加上酸甜嘅醬汁中和油膩感
係唔會錯嘅組合

💥湯 (2選1)

-黑松露野菌忌廉湯

朱古力味好濃
應該用咗濃度比較高嘅朱古力
朱古力嘅苦味同甜味啱啱好
2023-06-13 597 瀏覽
餐廳雖然比較隱蔽,有點復古風枱裝修。店員服務非常細心有禮~ 我們選了推廣的二人晚餐。每款菜式都意想不到的高質。非常值得帶身邊的伴侶一起來🥢麵包是羅勒香草蒜蓉包和堅果麥包:味道非常濃郁香脆,非常開胃🥢36個月伊比利亞火腿、酸瓜、溫室沙律:原來沙律所有都是用由澳洲直送的有機菜,配上火腿的鹹香和柚子醋汁,清新開胃🥢蟹肉牛油果他他配三文魚籽、脆脆米餅:蟹肉配牛油果原本已經好味,加埋三文魚子增加味道層次。放到脆米餅上一起吃,簡直是滿足🥢磯煮南非鮑魚伴魚子醬:醬汁甜甜地煮到非常入味。原隻大鮑魚入口彈牙,再加上魚子醬提鮮🥢香煎法國鵝肝配自家制雜莓汁燴蘋果:入口像雪糕般柔滑。不計成本般厚切鵝肝!滿溢油脂衝擊整個口腔!🥢黑松露野菌忌廉湯:重重黑松露味,口感香滑🥢法式龍蝦湯:好耐都未試過咁充滿濃郁味道,每口似同幾隻龍蝦打招呼🤣🥢野莓雪葩:酸甜度適中,剛好清新味蕾,準備下一道菜🥢法國慢烤香草油鴨髀:鴨髀醃得入味亦充滿油脂感,外皮烤到夠脆,每好都吃著濃濃的鹹香~和配菜一起吃的的話,可以中和油膩感,但同時帶出另一個味道層次🥢煙煉頂級牛柳配白露筍:牛柳厚切5成熟上枱,很久沒試過這麼高水平,牛肉味濃,入口滑嫩沒丁點

🥢黑松露野菌忌廉湯:重重黑松露味,口感香滑

🥢野莓雪葩:酸甜度適中,剛好清新味蕾,準備下一道菜

🥢煙煉頂級牛柳配白露筍:牛柳厚切5成熟上枱,很久沒試過這麼高水平,牛肉味濃,入口滑嫩沒丁點根或渣,口感和味道真是讚不絕口👍🏻

🥢牛奶奶凍:用日本特選3.6牛乳製成,當然是香滑夠味

🥢 巧克力布朗尼:友人十分喜愛~ 不太甜,但滿滿朱古力的味道

🌟同場加映,發現有很多人來慶祝特別日子,可以製造驚喜🌟
2023-06-08
*此餐廳收取加一服務費。嫩煎法國鴨胸配焦糖蘋果蓉(套餐$544),即使係採用咗鴨胸部分,但都唔會食落覺得鞋,反而肉質厚嫩,配以焦糖蘋果蓉食用,味道清新,配菜包括有珍珠筍、黃椰菜花、車厘串茄、沙律菜。白酒忌廉汁煮法國藍青口(跟餐$0),肉質飽滿,配以白酒忌廉汁食用,鮮味更加突出。黑松露野菌忌廉湯(跟餐$0),口感濃稠,黑松露味道濃郁,內有野菌粒。法式蒜蓉包(跟餐$0),蒜蓉味道濃香,配以羅勒醬食用,食落好香口。雲呢嗱奶凍(跟餐$0),表面鋪有無花果、青提子、藍莓、果仁,奶凍口感滑溜,奶味醇厚,雲呢嗱味道淡香。
*此餐廳收取加一服務費。

• 雲呢嗱奶凍
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • 餐包
  • 經典凱撒沙律
  • 嫩煎法國鴨胸配焦糖蘋果蓉
2022-12-09 631 瀏覽
突然想吃法國菜,上網找到這間,必須致電 查詢啊,因為坐位少,不一定有位,和海港城 E 字 法國菜餐廳比較,這裡份量足夠很多,這哩一個餐絕對可以吃飽,這 味道幾好的,牛肉他他 份量足,但可以不要是辣 可以嗎? 可以再来光顧的
牛肉他他
牛肉他他
星期日放假黎到尖沙咀食隱世法式西餐 Le Paradis,去到發現隱世係最適合形容呢間餐廳,外面是其貌不揚的大廈,上到4樓才發現呢間餐廳。要稱讚餐廳服務好好,會向我哋介紹食物和不斷咁留意我地的需要。💕✨ 𝔇𝔦𝔫𝔫𝔢𝔯 𝘀𝗲𝘁🍽💰638/pp👫*我地簡左2個 𝔇𝔦𝔫𝔫𝔢𝔯 𝘀𝗲𝘁 有沙律|前菜| 主食 |甜品。🅢🅐🅛🅐🅓 🥗 🌟煙三文魚牛油果蟹肉沙律 沙律分量足夠,新鮮清甜好爽脆,煙三文魚牛油果蟹肉配搭好夾,味道調教方面都啱啱好。🌟西班牙辣肉腸沙律 辣肉腸沙律配搭黑醋,新鮮爽甜脆惹味開胃。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 🌟磯煮南非鮑魚配煙燻魚子醬 鮑魚大大隻,擺盤好靚,配以日式磯煮盤面上仲有魚子醬,小小醬油味食落好鮮甜。🌟帶子薄切件橄欖油帶子雖然是薄切,但其實本身是king size,好大隻,入口已經有程鮮味,食落好甜,絕對係出色‼️🅢🅞🅤🅟🫕🌟黑松露磨菇湯黑松露磨菇湯好濃,蘑菇切碎曬,每一啖都有蘑菇香,愈飲愈正😎🌟法式龍蝦濃湯湯好重龍蝦味,配搭法包,唔錯😋🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁 (+28)餐廳服務好好,會等你食完每一道菜先再上下一道菜,豬扒煎得剛剛好,肉味濃,骨位置有點脂肪

💕✨ 𝔇𝔦𝔫𝔫𝔢𝔯 𝘀𝗲𝘁🍽
💰638/pp👫

🅢🅐🅛🅐🅓 🥗

🌟煙三文魚牛油果蟹肉沙律

🌟西班牙辣肉腸沙律
辣肉腸沙律配搭黑醋,新鮮爽甜脆惹味開胃。

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣
🌟磯煮南非鮑魚配煙燻魚子醬

🌟帶子薄切件橄欖油

🅢🅞🅤🅟🫕
🌟黑松露磨菇湯

黑松露磨菇湯好濃,蘑菇切碎曬,每一啖都有蘑菇香,愈飲愈正😎

🌟法式龍蝦濃湯
湯好重龍蝦味,配搭法包,唔錯😋

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
🌟西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁 (+28)

餐廳服務好好,會等你食完每一道菜先再上下一道菜,豬扒煎得剛剛好,肉味濃,骨位置有點脂肪,連埋脂肪一齊食好惹味。

🌟法式煎封油鴨脾

法式油鴨,👧🏻小篇認為好有水準,外皮望落去雖然比較乾身,但食落竟然係脆口,好有用心製作,豐富的油香滲出嚟,肉質軟淋,十分有水準。

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰
🌟心型焦糖布甸

焦糖布甸,蛋味香濃,配搭脆口的焦糖一齊食,好滿足。

🌟雲呢拿奶凍
另外驚喜之一‼️,奶凍好好食,creamy既口感滿滿的奶香,好味。

——————————————————

💕Encore指數:4.5/5
💕服務指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

📍 Le Paradis Cafe & Restaurant
尖沙咀加連威老道41C嘉威大廈4樓A室
2022-11-23 1490 瀏覽
🌸精美滋味法國菜🌸Le Paradis Cafe & Restaurant 🍽想到品嚐精美法國菜?今天我便相約好友到了尖沙咀一間滋味法國餐廳「Le Paradis Cafe & Restaurant」品嚐是日晚餐❗餐廳寬敞,裝修精美有格調,座位寬敞,店員殷勤有禮。我們一行2人點6度菜晚餐 $638@1️⃣前菜 Starter : 🌸北海道帶子薄切伴三文魚籽以新鮮薄切香滑北海道帶子配搭粒粒爆汁三魚籽,配搭清新鮮甜。🌸磯煮南非鮑魚伴魚籽醬磯煮南非鮑魚配搭矜貴粒粒魚籽醬,鮑魚口感彈牙,味道鮮香,魚籽醬濃郁美味。2️⃣SALAD西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁田園沙律香脆清新,配搭鹹香西班牙辣肉腸及開胃清甜柚子蜜醋汁,味道清新怡人。牛油果煙三文魚沙律以熟成軟淋的牛油果配搭鮮香美味的煙三文魚,配搭清新沙律菜及香醋汁,味道清新開胃。3️⃣餐湯 SOUP🌸黑松露野菌忌廉湯以香濃黑松露及野菌製成的濃滑忌廉湯,餐湯質感濃滑,味道香濃。🌸法式龍蝦湯龍蝦湯味道香濃滋味,充滿鮮香龍蝦味。4️⃣主菜 Main Course🌸西班牙黑毛豬鞍架第一道主菜為嚴選西班牙黑毛豬鞍架,黑毛豬肉肉質鬆化,肉味濃郁滿瀉,十分滋味。🌸慢煮智利鱸

餐廳寬敞,裝修精美有格調,座位寬敞,店員殷勤有禮。

我們一行2人點6度菜晚餐 $638@

1️⃣前菜 Starter :
🌸北海道帶子薄切伴三文魚籽
以新鮮薄切香滑北海道帶子配搭粒粒爆汁三魚籽,配搭清新鮮甜。
北海道帶子薄切伴三文魚籽

🌸磯煮南非鮑魚伴魚籽醬
磯煮南非鮑魚伴魚籽醬

2️⃣SALAD

3️⃣餐湯 SOUP
🌸黑松露野菌忌廉湯

🌸法式龍蝦湯
龍蝦湯味道香濃滋味,充滿鮮香龍蝦味。
黑松露野菌忌廉湯及法式龍蝦湯

4️⃣主菜 Main Course
🌸西班牙黑毛豬鞍架
西班牙黑毛豬鞍架

🌸慢煮智利鱸魚伴蕃紅花魚湯
以慢煮形式烹調的智利鱸魚配搭鮮香蕃紅花魚湯,魚肉香滑鮮嫩,味道新鮮,上湯鮮甜,配搭豐盛美味。
慢煮智利鱸魚伴蕃紅花魚湯

5️⃣甜品 Dessert
🌸奶凍
奶凍賣相精美,奶凍香濃奶滑,甜而不漏。
奶凍

🌸焦糖燉蛋
焦糖燉蛋充滿陣陣豐富的奶香,味道又香又甜,入口滑溜香甜,焦糖香甜脆口。
焦糖燉蛋

總括而言,此餐廳的食物質素不俗,用餐環境精緻,絕對是尖沙咀一帶精美法國菜之選❗
餐包
  • 黑松露蘑菇湯
  • 黑松露野菌湯
1K
2022-09-22 506 瀏覽
見好多人都喺呢間餐廳同朋友慶祝生日,覺得都唔錯,難得約到個好耐冇見嘅朋友,咁啱佢又生日,就同佢嚟試下同朋友揀咗 5 course set $1088(for 2)餐前先嚟幾款麵包同牛油🧈三款麵包口感味道都好唔同🤩全部都好好味🤤↬↬初榨橄欖油蒜片燴蝦上枱香噴噴,蒜片炸得勁香脆,蝦大隻又彈牙↬↬ 牛油果煙三文魚沙律配法式甜醬沙律菜新鮮爽口,煙三文魚好肥美,又唔會過鹹👍🏻配埋滑嫩嘅牛油果🥑口感豐富↬↬ 法式龍蝦湯龍蝦湯入口滿滿蝦膏味😋仲有鮮味十足嘅龍蝦肉😙↬↬ 黑松露野菌忌廉湯忌廉湯好creamy,再加上黑松露嘅香味,濃郁菇菌味倍增↬↬ 慢煮智利鱸魚伴蕃紅花魚湯(+$38)魚肉超滑,一啲腥味都冇,連埋魚皮食都好正,再配埋佢個魚湯,口感層次豐富↬↬ 法式香料燒春雞香料味唔會太重,雞肉嫩滑多汁😌好juicy最後仲有甜品🍮香滑嘅意大利奶凍,濃濃奶香,今餐真係超級滿足!🥰

餐前先嚟幾款麵包同牛油🧈
三款麵包口感味道都好唔同🤩全部都好好味🤤

↬↬初榨橄欖油蒜片燴蝦
上枱香噴噴,蒜片炸得勁香脆,蝦大隻又彈牙

↬↬ 牛油果煙三文魚沙律配法式甜醬

↬↬ 法式龍蝦湯
龍蝦湯入口滿滿蝦膏味😋仲有鮮味十足嘅龍蝦肉😙

↬↬ 黑松露野菌忌廉湯
忌廉湯好creamy,再加上黑松露嘅香味,濃郁菇菌味倍增

↬↬ 慢煮智利鱸魚伴蕃紅花魚湯(+$38)

↬↬ 法式香料燒春雞
香料味唔會太重,雞肉嫩滑多汁😌好juicy